Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Μόλις βγει η έκθεση της τρόικας, θα δοθεί η δόση, δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Το τελευταίο πικρό ποτήρι»


O πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου   (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 7








Bρυξέλλες, Βέλγιο
Μόλις βγει η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, τότε θα υπάρξει και απόφαση για τη δόση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Επισήμανε ότι δεν είναι απαραίτητη μια νέα Σύνοδος Κορυφής.
Στην αρχή της συνέντευξης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της Συνόδου, ωστόσο, έγινε ξεχωριστή αναφορά -και μόνο σε αυτήν- στα συμπεράσματα. Αναφορά που είχε να κάνει με την αλλαγή του κλίματος και τις προσπάθειες που έχει κάνει.
«Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση. Ρώτησαν με ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ήταν εντελώς διαφορετικό το κλίμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Ανακοίνωσε ακόμα ότι μόλις δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας, τότε θα γίνει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι εξήγησε στους εταίρους ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εφιαλτική: «ρευστότητα μηδέν, η ανεργία στα ύψη. Τους είπα ότι αυτό δεν είναι Ευρώπη.
» Όσο συνεχίζεται η ύφεση και η ανεργία, τροφοδοτείται ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός. Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση. Πλέον δεν εκφράζεται απλά η ευχή, αλλά η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.»
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους κυβερνητικούς του εταίρους για τη συμπαράσταση: «Δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνος» κατέληξε.
Απαντώντας σε ρωτήσεις δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος, λέγοντας ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Αναγνώρισε ότι είναι επώδυνα και «δύστροπα», αλλά διαβεβαίωσε ότι είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι.
Έκανε επίσης αναλυτική αναφορά στις προσπάθειες που θα γίνουν σε επίπεδο ΕΕ για την ανάπτυξη, με απτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2012.
Υπογράμμισε ιδιαίτερα τον αγώνα που κάνει η Αθήνα, ώστε να μην περιοριστούν τα κονδύλια που θα λάβει από το επόμενο ΕΣΠΑ, κίνδυνος που ελλοχεύει λόγω της διαφορετικής εικόνας που υπήρχε για την πορεία της ύφεσης το 2011.
Σε ερώτηση για την «εμμονή» με την Μέρκελ, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει απανωτές συναντήσεις, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η καγκελάριος είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην Ευρώπη, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι σχέσεις με τον Φρανσουά Ολάντ είναι εξίσου άριστες.
Μάλιστα προανήγγειλε επισκέψεις στην Αθήνα το προσεχές διάστημα, τόσο του Φρανσουά Ολάντ όσο και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό ή διορθωτικές κινήσεις με την είσοδο ενδεχομένως και των κυβερνητικών εταίρων στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο θέμα είναι να πετύχουμε τους στόχους μας.
«Το σύνολο των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα, οι πάντες προσδοκούν τα οφέλη από την τελική συμφωνία με την τρόικα. Αυτό αποτελεί το μόνο θέμα που σκέφτομαι. Δεν έχω την πολυτέλεια να σκεφτώ άλλα θέματα.»
Αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχουν κενά και αδυναμίες στην κυβέρνηση, «όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις κυβερνήσεις», και ότι θα παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, όταν έρθει η στιγμή.
Θετική αποτίμηση από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
«Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής είναι μια «θετική εισαγωγή στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης».

Με αυτό το σχόλιο υποδέχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ όσα ανακοινώθηκαν σχετικά με τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπως ανέφεραν πηγές της Ιπποκράτους.
Σημαντικό θεωρεί η ΔΗΜΑΡ το γεγονός ότι για πρώτη φορά, με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, αναγνωρίζονται οι τεράστιες θυσίες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός.

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί επίσης ότι «επιβεβαιώθηκε η επάνοδος της Ελλάδας σε τροχιά αξιοπιστίας ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση του συνόλου της οικονομικής βοήθειας και την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής» και επισημαίνει ότι «οι αποφάσεις για θεσμοθέτηση Μηχανισμού Ενιαίας Τραπεζικής Εποπτείας εντός του 2013 και άμεσης εποπτείας των ιδιωτικών τραπεζών από την ΕΚΤ, είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία πλαισίου και την επιβολή ρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα».
Η Αντιπολίτευση για τη συνέντευξη Σαμαρά
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η συνέντευξη του πρωθυπουργού κατέδειξε για άλλη μια φορά τα αδιέξοδα της τακτικής του «καλού» μαθητή και της υποταγής στα συμφέροντα των δανειστών και των κυρίαρχων δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα.
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης ανέφερε ότι η συνέντευξη του πρωθυπουργού εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει να αντισταθμισθεί το επώδυνο φορτίο των μέτρων ενός αδιέξοδου και αναποτελεσματικού προγράμματος με ένα κλίμα δήθεν ευφορίας στους κόλπους της Ευρωζώνης, την ίδια στιγμή κατά την οποία δεν έχουν διαψευσθεί αρμοδίως τα σενάρια σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης περί εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ σε δεσμευμένο λογαριασμό μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται μόνο οι τόκοι και τα ώριμα χρέη.
Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε: «Η ΕΕ και το ΔΝΤ επιβραβεύουν τους σφαγιαστές των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, τέτοια συγχαρητήρια πήρε η κυβέρνηση Σαμαρά, η κυβέρνηση Βενιζέλου και η κυβέρνηση Κουβέλη».
Η Χρυσή Αυγή αναφέρει: «Παριστάνει τον τεθλιμμένο συγγενή ο κ. Σαμαράς για το δράμα της Ελλάδος, την άνεργη ελληνική νεολαία και την διάλυση της εθνικής μας οικονομίας. Δεν λέει όμως λέξη για τον εθνικό μας πλούτο -που παρέμενε για δεκαετίες ανεκμετάλλευτος- και τώρα εκχωρείται στους τοκογλύφους.»
Ο ΛΑΟΣ σχολίασε: «Για άλλη μια φορά, στη Σύνοδο Κορυφής, το αποτέλεσμα ήταν λάδι πολύ, αλλά τηγανίτα τίποτε. Ο κ. Σαμαράς γυρίζει έμφορτος συγχαρητηρίων και διαγωγή κοσμιοτάτη. Ζει την δική του 'ζωοψία' και εμείς τον δικό μας θάνατο.»Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: