Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: «Η δόση θα εκταμιευθεί μόλις συνταχθεί η έκθεση της τρόικας»...


«Μόλις συνταχθεί η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, θα γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, χωρίς να απαιτηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως...
εκτίμησε ο κ. Σαμαράς, η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. «Η δόση πρέπει να εκταμιευθεί άμεσα. Τα αποθέματα της Ελλάδας τελειώνουν στις 16 Νοεμβρίου» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όριά της. Η ρευστότητα βρίσκεται στο μηδέν. Ο κάθε Ελληνας περνά ένα προσωπικό δράμα».


Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της Συνόδου, έγινε ξεχωριστή αναφορά - μόνο σε αυτήν - στα συμπεράσματα, η οποία είχε να κάνει με την αλλαγή του κλίματος και τις προσπάθειες που έχουμε κάνει.

«Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση. Ρώτησαν με ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ηταν εντελώς διαφορετικό το κλίμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι εξήγησε στους εταίρους μας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εφιαλτική: «ρευστότητα μηδέν, η ανεργία στα ύψη. Τους είπα ότι αυτό δεν είναι Ευρώπη. Οσο συνεχίζεται η ύφεση και η ανεργία, τροφοδοτείται ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός. Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση. Πλέον δεν εκφράζεται απλά η ευχή, αλλά η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους κυβερνητικούς του εταίρους για τη συμπαράσταση: «Δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνος».

Απαντώντας σε ρωτήσεις δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος, λέγοντας ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Αναγνώρισε ότι είναι επώδυνα και «δύστροπα», αλλά διαβεβαίωσε ότι είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι.

Εκανε επίσης αναλυτική αναφορά στις προσπάθειες που θα γίνουν σε επίπεδο ΕΕ για την ανάπτυξη, με απτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2012.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα τον αγώνα που κάνει η Αθήνα, ώστε να μην περιοριστούν τα κονδύλια που θα λάβει από το επόμενο ΕΣΠΑ, κίνδυνος που ελλοχεύει λόγω της διαφορετικής εικόνας που υπήρχε για την πορεία της ύφεσης το 2011.

Σε ερώτηση για την «εμμονή» με την Μέρκελ, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει απανωτές συναντήσεις, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Καγκελάριος είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην Ευρώπη, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι σχέσεις με τον Φρανσουά Ολάντ είναι εξίσου άριστες.

Μάλιστα προανήγγειλε επισκέψεις στην Αθήνα το προσεχές διάστημα, τόσο του Φρανσουά Ολάντ όσο και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό ή διορθωτικές κινήσεις με την είσοδο ενδεχομένως και των κυβερνητικών εταίρων στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο θέμα είναι να πετύχουμε τους στόχους μας.

«Το σύνολο των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα, οι πάντες προσδοκούν τα οφέλη από την τελική συμφωνία με την τρόικα. Αυτό αποτελεί το μόνο θέμα που σκέφτομαι. Δεν έχω την πολυτέλεια να σκεφτώ άλλα θέματα».

Αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχουν κενά και αδυναμίες στην κυβέρνηση, «όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις κυβερνήσεις», και ότι θα παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, όταν έρθει η στιγμή...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: