Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Το Eurogroup θα αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης

Η ανακοίνωση των 17 της Ευρωζώνης για την Ελλάδα



 



Εύσημα στην Ελλάδα και στις προσπάθειες που καταβάλει ο ελληνικός λαός έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά το πέρας της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Λίγο μετά τις 04.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν ένα τελικό κείμενο για την Ελλάδα λίγο πριν δώσουν τις καθορισμένες συνεντεύξεις Τύπου.

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας προς την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στις πολιτικές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της εν εξελίξει επανεξέτασης», αναφέρεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Στη δήλωση, η οποία συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται:

«Το Eurogroup (σσ. αναφέρεται στο επικείμενο συμβούλιο της 12ης Νοεμβρίου) θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Επικροτούμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος (good progress είναι η ακριβής αναφορά των ηγετών της ευρωζώνης) προκειμένου το πρόγραμμα προσαρμογής να επανέλθει σε τροχιά. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Οι προϋποθέσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ».

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση για την Ελλάδα
 
Υποστηρικτικοί Μπαρόζο - Ρομπάι - Ολάντ

Την στήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν και στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Ο Αντώνης Σαμαράς μας είπε τα πάντα για τις προσπάθειες που καταβάλει ο ελληνικός λαός και όλοι μας θέλαμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως αν συνεχίσετε τις προσπάθειες εμείς θα σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο» ανέφερε ο κ. βαν Ρομπάι, ενώ και ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε πως «το έγγραφο που δημοσιεύσαμε για την Ελλάδα είναι η απόδειξη μας για τη στήριξη της χώρας».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε μετά το πέρας των συνομιλιών πως  η «Ευρώπη προχωρά μπροστά» αφήνοντας υπόνοιες πως οι βασικές διαφωνίες δεν εντοπίζονται τόσο ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία αλλά πρωτίστως ανάμεσα στις δύο χώρες και τη Μεγάλη Βρετανία.  Από την πλευρά της η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η συμφωνία για έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης (δηλαδή την αποκαλούμενη δημοσιονομική ένωση) μπορεί να γίνει πραγματικότητα ακόμα και μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που διεξαγόνταν έως και μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες ζήτησε την άμεση εκταμίευση ολόκληρης της δόσης. Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μίλησε εκτεταμένα για τις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός.

Έπειτα από τις προειδοποιητικές βολές που αντήλλαξε το Παρίσι με το Βερολίνο, με τον μεν Πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ να στηλιτεύει την απροθυμία του Βερολίνου για εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν το καλοκαίρι -μέσω συνεντεύξεων σε έξι μεγάλες καθημερινές ευρωπαϊκές εφημερίδες- και την κίνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πρότεινε το δικό του “master plan” για την Ευρώπη, φαίνεται πως βρέθηκε η «χρυσή τομή» που θυμίζει περισσότερο ένα βαθύ ρήγμα στον πάλαι ποτέ κραταιό γαλλο –γερμανικό άξονα.

Δηλαδή ο προσδιορισμός ημερομηνίας έναρξης των διαδικασιών για την τραπεζική εποπτεία στην ευρωζώνη και σε δεύτερο χρόνο, για την τραπεζική ένωση. «Πύρρειος νίκη» για τον Φρανσούα Ολάντ, καθώς η πανευρωπαϊκή εποπτεία των  τραπεζών θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2013, αλλά δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

Διαβάστε εδώ τα συμπεράσματα

 http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=230804

Δεν υπάρχουν σχόλια: