Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Κι όμως στις 27 Μαρ.2011, εκτοξεύθηκε Λιβυκός βαλιστικός πύραυλος...


Aπό το http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/
Ας θυμηθούμε την κόντρα Καμμένου-Βενιζέλου στην Βουλή την 29 Μαρτίου 2011, στη συζήτηση για την Λιβύη στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:... Εάν μέχρι σήμερα στην εμπλοκή την οποία είχαμε, υπήρχε χτύπημα κατά της φρεγάτας Λήμνος. Κατά πόσο τα αντίμετρα ήταν ελληνικά η συμμαχικά και με τι μέσο έγιναν. Λέω ότι είχα ενημέρωση μέσα από το Λήμνος ότι υπήρχε απόπειρα να χτυπηθεί, υπήρξε και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): ...Κινδύνεψε το «Λήμνος»; Όχι βέβαια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εβλήθη;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Όχι δεν εβλήθη και δεν ξέρω αν υπάρχει στέλεχος του «Λήμνος» που βλέπει «όνειρα» και επικοινωνεί και με τον «εξάδελφό του» που είστε εσείς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας έκανα μια ερώτηση και σας λέω ότι υπάρχει μια πληροφορία και αν χρησιμοποιήθηκαν αντίμετρα σε επίθεση με πύραυλο από τη Λιβύη και υπήρχε ενημέρωση από στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού. Σας ρώτησα ευγενικότατα. Αν λοιπόν θέλετε, να δούμε αν υπάρχουν και σήματα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Καμμένο, δε θα έρχεστε εδώ για να μας πείτε τι είδατε σε τηλεταινία χθες το βράδυ.
Διαβάστε τώρα απόσπασμα από...
την ενημέρωση τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας για την επιχείρηση "Odyssey Dawn" (εκεί κάνουν και ενημέρωση τύπου).
Η ενημέρωση έγινε από τον Bill Gortney (Director of the Joint Chiefs of Staff) στις 28 Μαρ.2011.
Προσέξτε τι ανέφερε:
ADM. GORTNEY: Last night, we have reporting of a -- what we think is a ballistic missile launch of maybe an SA-2 or an SA-3. It was a pilot's in-flight report. We're investigating that. That's the only one that I'm aware of.
Τι είπε ο Ναύαρχος, ότι στις 27 Μαρ.2011, έγινε εξαπόλυση βαλιστικού πυραύλου, μάλλον SA-2 ή SA-3...
Για τους ειδικούς τα SA-2 ή SA-3 είναι πύραυλοι εδάφους - αέρος.
Όμως το SA-3, λόγω των ικανοτήτων που έχει στους ελιγμούς (βύθιση), μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά στόχων επιφανείας και πλοίων !!
(http://warfare.ru/?lang=&linkid=2319&catid=264
http://www.armscontrol.ru/atmtc/arms_systems/land/Missiles/SAM/airdef.htm#sa-3
http://www.fas.org/nuke/guide/russia/airdef/s-125.htm
http://www.globalsecurity.org/military/world/russia/s-125.htm )
Το συμπέρασμα-γεγονός είναι ότι:
Στις 27 Μαρ.2011, εκτοξεύτηκε Λυβικός πύραυλος που μπορεί να βάλει και κατά πλοίων.
Που ήταν το Λήμνος, αν ενημερώθηκε, αν απειλήθηκε, αν έκανε ελιγμούς, αν εφάρμοσε αντίμετρα δεν το γνωρίζουμε.
Αυτό που μπορούμε να σας πούμε σίγουρα είναι ότι εκτοξεύτηκε βαλιστικός πύραυλος.
Τώρα το ποιος βλέπει ταινίες, είναι ένα άλλο θέμα...

Read more...

Ερχονται αυξήσεις και στα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ.


Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κλείσουν οι... τρύπες του, είναι και η αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας. Πρόκειται για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012, που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 οχημάτων ΙΧ και ΔΧ...Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον στο τραπέζι βρίσκονται και τα ακόλουθα μέτρα: Επιβολή εντός του έτους ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στα εμφιαλωμένα νερά και στο φυσικό αέριο. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού, που ήταν να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012, εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ. Νέες περικοπές αποδοχών για τους υψηλόμισθους σε ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης μετά και τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα. Μείωση των εξόδων για ενοίκια που καταβάλλουν δημόσιοι οργανισμοί. Μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από την 1η Ιουλίου 2011 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2012, που αναφέρεται στο μνημόνιο. iefimerida.gr


Read more...

Την έκαναν … Πολεμαρχάκις και Παπαδήμος ...



Τόσο καιρό γράφουμε για τη σιωπή του πρώην κεντρικού τραπεζίτη και πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμου.

Πληροφορούμαστε τελικά ότι ο πρωθυπουργικός σύμβουλος που συμμετείχε σε όλες τις κλειστές και ανοιχτές συσκέψεις για το Μνημόνιο και τα οικονομικά μέτρα, την έχει... κάνει από την Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό και βρίσκεται στην Αμερική.

Επίσης εκτός Ελλάδος και εκτός πρωθυπουργικού περιβάλλοντος βρίσκεται πλέον και ο επιστήθιος φίλος και συνεργάτης του Παπανδρέου , ο καθηγητής Οικονομικών Ηρακλής Πολεμαρχάκις.

Αμφότεροι φαίνεται ότι έχουν διαφωνήσει εντονότατα με την τακτική που ακολουθείται στην οικονομία και φυσικά δεν γουστάρουν με τίποτα να βλέπουν τον Παπακωνσταντίνου.

Αλήθεια , εξακολουθούν ακόμη να πληρώνονται από το Μαξίμου, πόσα παίρνουν και τι είδους υπηρεσίες προσφέρουν;
parapolitika.gr


Read more...

Η ώρα των πρώην! ...












ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ερχεται η ώρα των πρώην στην οικονοµία; Είναι µια παράπλευρη συζήτηση αυτή την περίοδο. Να περιµένουµε ότι θα επιστρέψουν στη σκηνή πρόσωπα που µεσουρανούσαν πριν από χρόνια αλλά µετά τις εκλογές του 2009 βρέθηκαν στην περιφέρεια ή µακριά από τα κέντρα εξουσίας; Ορισµένοι βλέπουν πρόδροµα φαινόµενα. Και µιλούν για ... πολιτικούς που µοιάζουν µε το κόκκινο κρασί: η αξία τους βρίσκεται στην παλαίωση! Το θέµα είναι αν στο σηµερινό σκηνικό υπάρχει πράγµατι χώρος γι’ αυτούς. Ιδίως αν πρόκειται να θυσιαστούν αυτοί που συναποτελούν σήµερα τον κυβερνητικού πυρήνα. Πάντως το ενδεχόµενο να ανακληθεί στα όπλα η παλαιότερη φρουρά περιστρέφεται γύρω από πρόσωπα µε διαδροµή και στην Ευρώπη, όπως η Βάσω Παπανδρέου. Ή ορισµένους προνοµιούχους του εκσυγχρονισµού όπως οΓιώργος Φλωρίδης. Αλλά και παράγοντες που τέµνουν τη σηµιτική περίοδο, όµως δεν έφτασαν ποτέ να πιουν νερό από τον νεοπαπανδρεϊσµό, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Ακριβοθώρητος στα ΜΜΕ, κάνει µέσα σε δέκα µέρες απανωτές εµφανίσεις στην τηλεόραση. ∆εν λέει τίποτε περισσότερο από αυτά που περιλαµβάνονται στο πόνηµα «Τα βήµατα του Εστερναχ» που εξέδωσε πέρυσι. Ωστόσο σηµειώνει – κάπως αυθαίρετα, αλλά όχι αβάσιµα – ότι τα ελλείµµατα και το χρέος είναι µεγαλύτερα από αυτά που ανακοινώνονται επισήµως. Και θεωρεί το Μνηµόνιο φύλλο συκής του διεθνούς οικονοµικού ελέγχου στον οποίο βρίσκεται η χώρα.

Το παράδοξο µε τον Παπαδόπουλο είναι γιατί δεν έχει χαρτοφυλάκιο σε µια εποχή που ήδη εφαρµόζεται µια πολιτική, την ουσία της οποίας ο ίδιος αποδέχεται και προσαυξάνει. Αλλωστε έχει πάντα το δικό του ακροατήριο και πολλοί θα τον ήθελαν στο οικονοµικό επιτελείο. Στους τόσους εξωκοινοβουλευτικούς, ένας ακόµη. Εχει στα υπέρ του ότι έλεγε εντός του ΠΑΣΟΚ πράγµατα που οι άλλοι τώρα ανακαλύπτουν.

Π.χ. το καλοκαίρι του 2007 πήγαν να τον διαγράψουν γιατί πρότεινε: «Καµία σύνταξη κάτω από τα 60». Σήµερα οι επικριτές του ψηφίζουν για «σύνταξη στα 67» και βάλε.

Πάµε στην αρχή: άρχισε ο χρόνος να κυλάει προς αυτούς που είχε αφήσει πίσω; Μπορεί. Αν θα συµβεί πάντως, θα είναι γιατί στην εποχή της τροϊκοκρατίας κάποιοι πρέπει να εγγυηθούν αυτό που έλεγε ο θρυλικός Κένεθ Γκαλµπρέιθ:

«Η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού – είναι η επιλογή µεταξύ του καταστροφικού και του δυσάρεστου».
TANEA


Read more...

Όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν το Γιώργο



Αυξάνεται η κριτική εκ των έσω για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Λακωνίας του Κινήματος, Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος αμφισβήτησε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού περί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. "Δεν το βλέπω αλλά εάν πιστέψω γιατί έτσι είναι, είναι ειδικός και τα ξέρει καλύτερα τα πράγματα από εμάς, θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτό να το δούμε ή να μας το αποδείξει. Περνάμε δύσκολα, τουλάχιστον... σε έναν τομέα όπως είναι η υγεία και η παιδεία αφήστε τα πράγματα να εξελιχθούν, διότι χωρίς αυτά τα δύο, όλα είναι απαραίτητα στη ζωή μας αλλά χωρίς αυτά τα δύο δεν υπάρχει μέλλον" ήταν τα λόγια του βουλευτή, που το τελευταίο διάστημα έχει βγει στα κεραμίδια κατά της κυβέρνησης...



Read more...

Τι είπε χθες βράδυ ο Τζορτζ Σόρος στην ελληνική «λέσχη Μπίλντερμπεργκ»



iefimerida.gr
Για όλους και για όλα μίλησε χθες, στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο επονομαζόμενος και «μάγος των αγορών», Τζορτζ Σόρος. Ο ουγγροαμερικανός εβραϊκής καταγωγής μεγαλοεπενδυτής, παρουσία του επιχειρηματικού και βιομηχανικού κατεστημένου της χώρας μίλησε για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την παγκόσμια οικονομία, αλλά και τις αλυσιδωτές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή… Η συνάντηση στο πρώην Μέγαρο Σταθάτου ήταν κλειστή στο κοινό, αφού οι συνδαιτυμόνες συγκροτούν κάτι σαν την ελληνική εκδοχή της λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες, που βλέπουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας να έρχεται ολοένα και πλησιέστερα, αναμένεται να πάρουν πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, προκειμένου να συγκροτήσουν μία… κανονική λέσχη τύπου «Μπίλντερμπεργκ», όπου θα συντονίζουν τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες τους, αλλά και θα πιέζουν την πολιτική εξουσία προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων…

Ηχηρές παρουσίες

Τη χθεσινοβραδινή συνάντηση διοργάνωσε ο Στέλιος Ζαβός και ήταν όλοι εκεί για να ακούσουν τον γκουρού των διεθνών αγορών. Όλοι οι κορυφαίοι βιομήχανοι (Παπαλεξόπουλος, Στασινόπουλος, Μάνεσις, Μυτιληναίος, Κοβιδάλης), εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών (Καλιτζάτζης, Περιστέρης), αλλά και οι εφοπλιστές Τσάκος (παρίσταντο και ο πατέρας και ο γιος), Κονδύλης, Φραγκίστας και Παππάς. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αλλά και άλλα επίλεκτα μέλη της οικονομικής άρχουσας τάξης (Μαρινόπουλος, Νανόπουλος). Από πολιτικούς, ήταν εκεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Στέφανος Μάνος, αλλά και ο αμερικανός πρεσβευτής, Ντάνιελ Σμιθ. Εις εκ των παρευρισκομένων, μάλιστα, υπογραμμίζει στην iefimerida.gr ότι ο «τσάρος» της οικονομίας ήταν εμφανώς καταβεβλημένος, πεσμένος και πιεσμένος…

Τι είπε ο Τζορτζ Σόρος

Όπως προαναφέρθηκε, ο Τζορτζ Σόρος μίλησε για όλα. Εκτίμησε ότι «οι ευρωπαίοι συνέρχονται από το χαστούκι της κρίσης» και ανέλυσε τις αιτίες για τις οποίες κλονίζεται συνθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Στην κρίση εισήλθαν γιατί δεν προέβλεψαν εγκαίρως ότι έρχεται η κρίση, διότι έχουν ελλιπείς θεσμούς για την αντιμετώπιση των κρίσεων και έχουν και μέτριους ηγέτες. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Ευρώπη, με ηγέτες τρίτης κατηγορίας», είπε ο μεγαλοεπενδυτής, αν και εκτίμησε ότι οι ευρωπαίοι «κατάλαβαν πλέον ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και αν δεν πάρουν πολύ γρήγορες και συντεταγμένες αποφάσεις, η κατάσταση θα ξεφύγει». Ο Τζορτζ Σόρος εμφανίστηκε λάβρος κατά της Γερμανίας και των πλούσιων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, λέγοντας ότι «συμπεριφέρονται με μία αλαζονεία, που δείχνει άγνοια της ιστορίας και μη αντίληψη των προβλημάτων». Τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των ασθενέστερων χωρών, παρότι παραδέχθηκε ότι έχουν κάνει λάθη που τις οδήγησαν στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. « Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενιαία, όχι κλαμπ πλούσιων χωρών», κατέληξε.

«Θα σωθεί η Ελλάδα, αν…»

«Η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να σωθεί και θα τη σώσουν οι ευρωπαίοι. Αρκεί να δείξει η χώρα ότι μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να σωθεί. Η Ευρώπη θα είναι κοντά στην Ελλάδα, αρκεί να πείσει πραγματικά ότι μπορεί να αλλάξει. Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θέλει να τη σώσει», απεφάνθη ο μεγαλοεπενδυτής, αποκαλύπτοντας, μάλιστα ότι η χώρα μας έχει και έναν απροσδόκητο σύμμαχο: τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα…

«Στην Αμερική κυριαρχεί ένα κλίμα πολύ υπέρ της Ελλάδας», είπε ο Σόρος, επικαλούμενος το πρόσφατο ταξίδι του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, στο Βερολίνο, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, όπου πίεσε την Άνγκελα Μέρκελ να δώσει στην Ελλάδα την επιμήκυνση, τη μείωση του επιτοκίου, αλλά και τη δυνατότητα στο μηχανισμό να αγοράζει ομόλογα χωρών που δεν μπορούν να βγουν στην αγορά.

«Η Αμερική θέλει να στηρίξει την Ελλάδα, έχει πολλά χρόνια να στηρίξει τόσο την Ελλάδα, η διοίκηση Ομπάμα θέλει να σωθεί η Ελλάδα», είπε ο Τζορζ Σόρος. Μάλιστα, την ώρα που έλεγε τις παραπάνω φράσεις, κοίταξε με νόημα τον αμερικανό πρεσβευτή, ο οποίος μάλλον επιβεβαίωσε τα λεγόμενά του με έναν διπλωματικό τρόπο: τη σιωπή του…

Όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία και τις προοπτικές που έχει, ο κ. Σόρος επικέντρωσε την ανάλυσή του στην Κίνα. «Το πρόβλημα είναι οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στην Κίνα. Οι Κινέζοι ανεβάζουν τα επιτόκια και αν πέσει η ζήτηση στην Κίνα, αυτό θα είναι βόμβα για την παγκόσμια οικονομία», φέρεται να είπε, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της iefimerida.gr.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ντόμινο των «δημοκρατικών επαναστάσεων» στη Μέση Ανατολή, που πλέον έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τις χώρες του Μαγκρέμπ. «Θα υπάρξει ένας ευρύτερος κύκλος αποσταθεροποίησης στον αραβικό κόσμο που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο καθεστώς στον Ιράν», είπε, ενώ κάθε άλλο παρά απέκλεισε μία γενικότερη ανάφλεξη του μουσουλμανικού κόσμου, με τη μορφή γενικευμένων συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Δηλαδή, μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας…


Read more...

Έρχεται ο Φλωρίδης στο υπουργείο Οικονομικών;



Παρότι οι σχέσεις του με το Γιώργο Παπανδρέου βρίσκονται στο ναδίρ, φαίνεται ότι η ανάγκη του πρωθυπουργού να επιστρατεύσει όλα τα ικανά στελέχη δεν του αφήνουν άλλη λύση από το να αξιοποιήσει τον Γιώργο Φλωρίδη. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό να... κατευθύνεται στην Καραγεώργη Σερβίας. Όχι,ομως, ως τσάρος, αφού ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μάλλον θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Η θέση που αναμένεται να δημιουργηθεί για τον κ. Φλωρίδη είναι θέση αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τα έσοδα. Όλα αυτά, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα δεχτεί να είναι υπό το Γιώργο Παπακωνσταντίνου...



Read more...

Καταλήψεις δημοσίων κτιρίων αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ!


Καταλήψεις δημοσίων κτιρίων αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ! eurokinissi

Σε δύο απεργίες κατεβαίνει η ΑΔΕΔΥ, στις 9 και 13 του μηνός και όπως αποφασίστηκε τις ημέρες των κινητοποιήσεων- τουλάχιστον, θα γίνουν καταλήψεις δημόσιων κτιρίων!

Η πρωτοφανής απόφαση, δείχνει την απόγνωση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και την ελάχιστη εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν έναντι των κυβερνητικών δεσμεύσεων ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΑΔΕΔΥ, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί μειώσεις 25- 30%.
Θυμίζουμε ότι στις 15 Απριλίου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει νέα μέτρα για να κλείσει τη μαύρη τρύπα που έχει προκληθεί λόγω αστοχιών και λανθασμένων προβλέψεων του οικονομικού επιτελείου.

Διάψευση για το μισθολόγιο

Tην ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι δημοσιευόμενες και μεταδιδόμενες, σημερινές αλλά και των τελευταίων ημερών, δήθεν πληροφορίες για θέματα μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι δεν έχουν καν υποβληθεί τέτοιες προτάσεις από όσους έχουν επισήμως αναλάβει την επεξεργασία των σχετικών εναλλακτικών εκδοχών. Ισχύουν μόνο όσα έχουν δηλώσει οι δύο Υπουργοί σχετικά με το θέμα.


Read more...

"TO ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ"! (ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ )


Read more...

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ...


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΖΑΒΒΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΟΡΟΣ
Λίγοι γνωρίζουν ποιος είναι ο άνθρωπος που έκλεισε το ραντεβού του Παπανδρέου με τον Σόρος. Θα σας το αποκαλύψουμε εμείς. Ονομάζεται Στέλιος Ζαββός. Την περίοδο αυτή βρίσκεται στην Αθήνα και έχει δει δυο φορές τον πρωθυπουργό. Πρόκειται...
για Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία με τον οποίο συνδέεται φιλικά ο Παπανδρέου, το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο Στ। Ζαββός είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του επιχειρηματία και γνωστού κερδοσκόπου Τζορτζ Σόρος. Παράλληλα, ο ίδιος είναι διευθύνων σύμβουλος της Zeus Capital Partners, επενδυτικής εταιρείας που αναπτύσσει οικιστικά συγκροτήματα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και, παράλληλα, έχει την ιδιότητα του προέδρου του Harvard Business School Club of Greece. Είναι πολύ περίεργη ιστορία. Θα επανέλθουμε με νεότερο ρεπορτάζ...
http://fimotro.blogspot.com/2011/04/blog-post_7455.html
Read more...

ΤΟ VIP ΤΑΞΙΔΑΚΙ ΤΟΥ ΠΕΤΑΛΩΤΗ...


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τους υπουργούς του, για αύξηση της παραγωγικότητας πραγματοποίησε διήμερο ταξιδάκι στην Αίγυπτο! Στο Κάιρο αφού...
έτυχε VIP ξενάγησης στις Πυραμίδες, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Ελλήνων τουριστών που έπεσαν πάνω σε ένα ανέμελο Πεταλωτή με ροζ πουκαμισάκι να φωτογραφίζεται δίπλα στην Σφίγγα । Ο Υπουργός σκέφθηκε να συνδυάσει το τερπνό μετά του ωφελίμου, κατέθεσε στεφάνι στον τάφο ενός επιφανούς Έλληνα από την Κομοτηνή και έστειλε ανακοίνωση τύπου σε όλες τις εφημερίδες στην Κομοτηνή, μπας και τσιμπήσει κανένα ψηφαλάκι και για να δικαιολογήσει τα έξοδα ως υπηρεσιακή μετακίνηση, παρέστη σε ετεροχρονισμένη δεξίωση της Ελληνικής πρεσβείας για την 25η Μαρτίου, όλα αυτά σε περίοδο λιτότητας και Μνημονίου.
http://fimotro.blogspot.com/2011/04/vip.html
Read more...

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΙΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ S&P


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ και του Τιτάνα προχώρησε η Standard & Poor's, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης (Rating Watch Negative)...


Η αξιολόγηση της ΔΕΗ μειώθηκε σε «ΒΒ-» από «ΒΒ+» και του Τιτάνα σε «ΒΒ» από «ΒΒ+».

Η υποβάθμιση της ΔΕΗ αντανακλά την πρόσφατη υποβάθμιση της αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ για τον Τιτάνα η S&P επισημαίνει ότι είναι εκτεθειμένος σε αγορές με υψηλό ρίσκο, όπως η Ελλάδα και η Β.Αφρική.

Read more...

Τρόμος για την αύξηση επιτοκίων που έρχεται

Μετά τον εκτροχιασμό των οικονομικών στόχων


http://img.protothema.gr/B7AC40BA420F8AB7C96DDD00E007726E.jpg
Το χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός και σήμερα η Οδός Αθηνών, σε αντίθεση προς τις - έστω και οριακά - θετικές ευρωπαϊκές αγορές βουλιάζει κάτω από τις 1.500 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,3% περίπου.

Τι προεξοφλεί ο γενικός δείκτης; Μα τις δραματικές συνέπειες που θα έχει στην οικονομία και στην κοινωνία η αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σε μια οικονομία που τερμάτισε το 2010 με ύφεση 6,6% και που οι τιμές αυξάνονται κάθε μήνα κατά μέσο όρο 5% περίπου, η αύξηση του κόστους του χρήματος έστω και κατά 0,25% πιθανότατα θα δώσει τη χαριστική βολή. Με την αγορά και τους πολίτες να έχουν στεγνώσει από ρευστότητα, τα δάνεια για όλους θα γίνουν ακριβότερα, οι αποπληρωμές τους δυσκολότερες και το χρήμα θα λείψει ακόμη περισσότερο από τις τράπεζες αλλά και από τα ταμεία του Δημοσίου.

Και ερχόμαστε ήδη από μία υπέρβαση ελλείμματος κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ πέρσι.

Δεν είναι τυχαίο ότι πιέζονται στην Οδό Αθηνών κυρίως οι τραπεζικές μετοχές. Στα 6,02 ευρώ η Εθνική με πτώση 2,27%, πάνω από 3% η πτώση στην Alpha Bank, πάνω από 4% η πτώση σε Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Πτώση 2,30% στην Marfin Popular και 1,6% για την Τράπεζα Κύπρου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ την ερχόμενη Πέμπτη θα αποφασίσει, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2008, αύξηση των επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιο να ανεβαίνει στο 1,25%, έναντι 1% που είναι σήμερα.

Στον αντίποδα, δεν φαίνεται να ακολουθούν την ίδια λογική ούτε η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, που συνεδριάζει επίσης την Πέμπτη, ούτε και η αμερικανική κεντρική τράπεζα (US Fed), η οποία διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στα όρια του μηδέν.

Μέλημα της ΕΚΤ είναι να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις (στο 2,6% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη) και, ενδεχομένως, το ότι οι περισσότερες οικονομίες έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, να της δίνει την “πολυτέλεια” για μία τέτοια κίνηση.

Ωστόσο, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ήταν σε ύφεση – και τι ύφεση! – στο τέλος της χρονιάς ήταν η δική μας, ενώ με διπλάσιο του μέσου κοινοτικού όρου πληθωρισμό αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα όσα μπορεί να ισχύουν για τους εταίρους, δεν ισχύουν για εμάς.

Εξ ου και η νέα βουτιά του χρηματιστηρίου της Αθήνας…
Read more...

Σόρος στου Μαξίμου αλλά …δεν μίλησαν για αναδιάρθρωση

Παρών και ο Παπακωνσταντίνου


http://img.protothema.gr/B0D70A2780B0AE6E8794B9ECECC48262.jpg
Τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε σήμερα το μεσημέρι ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζωρτζ Σόρος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, παρόντος του υπουργού Οικονομικών.

Όπως είναι λογικό, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και, φυσικά, γύρω από την πορεία της Ελλάδας υπό τη …σκιά της Τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόρος αναγνώρισε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας.

Κατά την ίδια πληροφόρηση, ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους δεν συζητήθηκε, αν και είναι γνωστό ότι και πρόσφατα – δηλώσεις στις αρχές Μαρτίου – ο μεγαλοεπενδυτές είχε εκτιμήσει ότι αργά ή γρήγορα οι αγορές θα εξωθήσουν τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στην απόφαση να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των χρεών των πιο αδύναμων κρατών μελών, με επικρατέστερη υποψήφια, πάντως, την Ιρλανδία…

Read more...

Υπερχείλισε το φράγμα στη λίμνη Πλαστήρα

Φόβοι για ρήγμα


http://img.protothema.gr/0FDD4502D74B4B904103435B0F8B3F9A.jpg
Για πρώτη φορά μετά από επτά ολόκληρα χρόνια το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα ξεχείλισε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3.000 στρέμματα με σιτηρά να έχουν πλημμυρίσει σε περιοχές γύρω από τη λίμνη.

Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Πλαστήρα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας και έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Οι τοπικές Αρχές της Καρδίτσας απεύχονται να συμβεί το πιο «εφιαλτικό» σενάριο, το οποίο προβλέπει ρήγμα στη βάση του φράγματος, ενός έργου που οραματίστηκε ο διορατικός στρατηγός και πολιτικός, Νικόλαος Πλαστήρας.


Read more...

Όλες οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Ξεκινούν στις 18 Απριλίου

Το υπουργείο Οικονομικών καθιέρωσε εφέτος με νομοθετική ρύθμιση όλοι οι επιτηδευματίες να υποβάλλουν αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου τη φορολογική τους δήλωση
Το υπουργείο Οικονομικών καθιέρωσε εφέτος με νομοθετική ρύθμιση όλοι οι επιτηδευματίες να υποβάλλουν αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου τη φορολογική τους δήλωση (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Περισσότεροι από 2.000.000 φορολογούμενοι θα υποβάλλουν εφέτος τις φορολογικές δηλώσεις τους ηλεκτρονικά είτε από επιλογή είτε από υποχρέωση.

Το υπουργείο Οικονομικών καθιέρωσε εφέτος με νομοθετική ρύθμιση όλοι οι επιτηδευματίες (ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κτλ.) να υποβάλλουν αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου τη φορολογική τους δήλωση.

Αν σε αυτούς συμπεριληφθούν και οι πολίτες (μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες κτλ.) που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν για διευκόλυνση το Διαδίκτυο για να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, τότε ο συνολικός αριθμός εκείνων που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα έντυπα τις εφορίας ανέρχεται σε περίπου 2.200.000.

Το σύστημα TAXISnet μέσω του οποίου υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι φορολογικές δηλώσεις άνοιξε τις πύλες τους την Παρασκευή 1η Απριλίου, ενώ μετά την παράταση που δόθηκε σε αρκετές κατηγορίες φορολογουμένων οι καταληκτικές προθεσμίες αρχίζουν ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου και ολοκληρώνονται την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Οι προθεσμίες αυτές αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, εισοδηματίες κτλ. Για μισθωτούς και συνταξιούχους μέχρι στιγμής ισχύουν οι αρχικές προθεσμίες (από 3 Μαΐου έως 31 Μαΐου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ).

Σημειώνεται ότι για το οικονομικό έτος 2011 έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι ακόλουθες ηλεκτρονικές καινοτομίες:

· Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία ακινήτων για την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες κατόπιν επιλογής του φορολογούμενου από το σύνολο των ακινήτων του, βάσει των δηλώσεων Ε9.

· Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία οχημάτων που ήδη υπάρχουν στην Κεντρική Βάση Οχημάτων της ΓΓΠΣ μαζί με την αντίστοιχη ετήσια αντικειμενική δαπάνη.

· Εκτύπωση των ειδοποιήσεων για την πληρωμή ή επιστροφή φόρου εισοδήματος μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών.

· Ειδοποίηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές του υποχρέου και της συζύγου (αν υπάρχουν).

· Εμφάνιση αναλυτικού πίνακα κατανομής στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του φόρου που έχει υπολογιστεί.

· Δυνατότητα εκτύπωσης κενών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 καθώς και των οδηγιών για την συμπλήρωση της Δήλωσης Φ.Π. Οικονομικού Έτους 2011, προκειμένου να διευκολυνθεί η ηλεκτρονική υποβολή.

Προθεσμίες υποβολής

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ Ημερομηνία υποβολής
Σε 1 18/04/2011
Σε 2 19/04/2011
Σε 3 20/04/2011
Σε 4 21/04/2011
Σε 5 27/04/2011
Σε 6 28/04/2011
Σε 7 29/04/2011
Σε 8 02/05/2011
Σε 9 03/05/2011
Σε 10,20, 30,40,50 04/05/2011
Σε 60,70, 80,90,00 05/05/2011

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βρέθηκαν σοροί θυμάτων και συντρίμμια της μοιραίας πτήσης της Air France του 2009

Έρευνες με βαθυσκάφος

Πλοίο εξοπλισμένο με μη επανδρωμένα βαθυσκάφη εντόπισε συντρίμμια του αεροσκάφους
Πλοίο εξοπλισμένο με μη επανδρωμένα βαθυσκάφη εντόπισε συντρίμμια του αεροσκάφους (Φωτογραφία: Reuters )
Παρίσι, Γαλλία
Ένα βαθυσκάφος ανακάλυψε τμήμα του αεροσκάφους της Air France που είχε συντριβεί στον Ατλαντικό πριν από σχεδόν δύο χρόνια, παρασύροντας στο θάνατο και τους 228 επιβαίνοντες σε αυτό, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία που ερευνά το δυστύχημα. Στο τμήμα του αεροσκάφους βρέθηκαν σοροί θυμάτων.

Ένα πλοίο επιφορτισμένο με την ανέλκυση του αεροσκάφους, εξοπλισμένο με μη επανδρωμένα βαθυσκάφη, εντόπισε συντρίμμια ενός αεροσκάφους τις τελευταίες 24 ώρες. Γάλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι προέρχονται από το αεροσκάφος Airbus A330, ανέφερε η αρμόδια υπηρεσία για την έρευνα και την ανάλυση αεροπορικών δυστυχημάτων (BEA).

«Τα συντρίμμια αυτά ταυτοποιήθηκαν από τους ερευνητές της BEA ως τμήματα του εμπορικού αεροσκάφους Airbus 330-203, που εκτελούσε την πτήση AF 447» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η BEA.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανέφερε ότι πιστεύει πως εντοπίστηκε το κύριο μέρος του αεροσκάφους.

Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν τον Μάρτιο μια ακόμα - την τέταρτη κατά σειρά - επιχείρηση έρευνας στα νερά του Ατλαντικού για να εντοπίσουν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους που είχε συντριβεί, ενώ εκτελούσε πτήση από τη Βραζιλία με προορισμό το Παρίσι την 1η Ιουνίου 2009.

Στην έρευνα συμμετέχει ένα προηγμένο βαθυσκάφος ονόματι Alucia. Η αρχική έρευνα είχε οδηγήσει στον εντοπισμό συντριμμιών και σορών, αλλά οι καταγραφείς των συμβάντων της πτήσης, που μπορεί να ρίξουν φως στο τι συνέβη, δεν είχαν εντοπιστεί.

Η ανακάλυψη των μαύρων κουτιών θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου οι ερευνητές και οι συγγενείς των θυμάτων να μπορέσουν να καταλάβουν γιατί το αεροσκάφος συνετρίβη στον Ατλαντικό στην διάρκεια θύελλας.

Οι περισσότερες υποθέσεις σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος επικεντρώθηκαν στο ενδεχόμενο να πάγωσαν οι αισθητήρες ταχύτητας του αεροσκάφους, που εμφανίζονταν να δίνουν αντιφατικές ενδείξεις λίγο πριν την εξαφάνισή του από τα ραντάρ. Όμως μια έκθεση για το δυστύχημα αναφέρει ότι είναι αδύνατον να καθοριστεί με σαφήνεια η αιτία ελλείψει των δεδομένων από τις συσκευές καταγραφής των συμβάντων της πτήσης.

«Ελπίζουμε ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει στην ανάσυρση και στην ανάκτηση δεδομένων από τους δύο καταγραφείς. Τα δεδομένα αυτά είναι ουσιώδη για την κατανόηση του δυστυχήματος» είπε εκπρόσωπος της Airbus, χαιρετίζοντας την ανακάλυψη, 671 ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους.

Στους καταγραφείς καταχωρούνται αφ' ενός οι συνομιλίες που ακούγονται στο πιλοτήριο και στον ασύρματο και αφ' ετέρου δεδομένα από τα συστήματα του αεροσκάφους.

Τόσο η Air France όσο και η Airbus αντιμετωπίζουν επίσημη έρευνα.

Οι δύο εταιρίες χρηματοδοτούν τη συνεχιζόμενη αναζήτηση για τα εναπομείναντα συντρίμμια. Οργανώσεις που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι προηγούμενες αναζητήσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό


Read more...

Οργισμένη αντίδραση Λιάπη για την ταύτισή με τον «γαλάζιο» υπουργό με τα 178 εκατ. ευρώ

«Αθλιότητες και τερατολογίες»

Ο Μιχάλης Λιάπης
Ο Μιχάλης Λιάπης
Αθήνα
Την οργισμένη αντίδραση του Μιχάλη Λιάπη προκάλεσαν δημοσιεύματα, τα οποία τον ταύτιζαν με τον πρώην «γαλάζιο» υπουργό, ο οποίος φέρεται να έχει στην κατοχή του καταθέσεις ύψους 178 εκατ. ευρώ χωρίς να τα έχει δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του.

Ο κ. Λιάπης έκανε λόγο για αθλιότητες και τερατολογίες και δήλωσε ότι σκοπεύιε να προχωρήσει στην κατάθεση αγωγών και μηνύσεων κατά συγκεκριμένων δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Τόνισε, μάλιστα, ότι όλοι οι λογαριασμοί του έχουν ανοίξει και βρίσκονται στη διάθεση της Βουλής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου διαψεύδουν τα σενάρια για ενιαίο μισθολόγιο

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»

Οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε διάψευση των πληροφοριών που δημοσιεύονται τη Δευτέρα σε ΜΜΕ για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων προχώρησαν με κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

«Οι δημοσιευόμενες και μεταδιδόμενες, σημερινές αλλά και των τελευταίων ημερών, δήθεν πληροφορίες για θέματα μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι «δεν έχουν καν υποβληθεί τέτοιες προτάσεις από όσους έχουν επισήμως αναλάβει την επεξεργασία των σχετικών εναλλακτικών εκδοχών».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι για το νέο μισθολόγιο ισχύουν μόνον όσα οι δύο υπουργοί, οι κ.κ. Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχουν δηλώσει σχετικά με το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» της Δευτέρας, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης 1 δισ. ευρώ τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών σχεδιάζουν την ενσωμάτωση στο μισθολόγιο του περικομμένου δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας (500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα).

Ακόμη, σχεδιάζουν την κατάργηση 53 επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάλογα με την κατηγορία και την ειδικότητά τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος της κυβέρνησης είναι η περικοπή τους κατά 2,7 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 45% περίπου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Απαραίτητο μέτρο ασφαλείας», σύμφωνα με την Tepco Ρίχνουν χιλιάδες τόνους νερού με ραδιενέργεια στον Ειρηνικό


Εντεκάμισι χιλιάδες τόνους νερού, που έχει μολυνθεί από ραδιενέργεια, ξεκίνησαν να ρίχνουν σήμερα στον ωκεανό οι Ιάπωνες, ως «απαραίτητο μέτρο ασφαλείας».

Αυτή τη λύση αποφάσισαν οι υπεύθυνοι της Tepco, της διαχειρίστριας εταιρείας, ώστε να κάνουν χώρο στις αποθήκες των αντιδραστήρων 5 και 6, για νερό που περιέχει πολύ περισσότερη ραδιενέργεια.

Το νερό αυτό μολύνεται, καθώς το ρίχνουν οι εργαζόμενοι στους αντιδραστήρες για να μειώσουν τη θερμοκρασία τους και έτσι συγκεντρώνεται στους χώρους του εργοστασίου. Συνεργεία το μαζεύουν και το αποθηκεύουν στις δεξαμενές των αντιδραστήρων.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας διευκρίνισε ότι οι 11.500 τόνοι νερού που ρίχνουν στη θάλασσα, περιέχουν ραδιενέργεια 100 φορές περισσότερη από τα επιτρεπτά επίπεδα αλλά δεν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να απορρίψουμε αυτό το μολυσμένο νερό στη θάλασσα ως μέτρο ασφαλείας», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία αυτή, εκπρόσωπος της Tepco, με δάκρυα στα μάτια και με τρεμάμενη φωνή από τους λυγμούς ζήτησε συγνώμη για τη ρύπανση της θάλασσας. «Έχουμε ήδη προκαλέσει πολλά δεινά στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορούμε να σας πούμε πόσο λυπούμαστε γι΄αυτό το νέο κακό».

Οι χθεσινές προσπάθειες να εμποδιστεί η διαρροή με τη χρήση τσιμέντου δεν είχαν αποτέλεσμα.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι 4.000 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τώρα πολυμερή χημικά για να εμποδιστεί η διαρροή νερού.

Η ρωγμή περίπου 20 εκατοστών από όπου διαφεύγει το νερό είναι σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα 2.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες πριν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο εργοστάσιο και σταματήσει κάθε διαρροή ραδιενέργειας.

Η εταιρία Tokyo Electric Power Co. άρχισε να ρίχνει χρωστική ουσία στο νερό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλες πιθανές διαρροές.

Αξιωματούχοι και επιστήμονες εξετάζουν επίσης, την ιδέα να ανεγερθεί ένας «φράχτης» ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.


Βρέθηκαν οι σοροί δύο εργαζομένων

Χθες, η εταιρία Tepco ανακοίνωσε ότι δύο εργαζόμενοί της, οι οποίοι αγνοούνταν από την 11η Μαρτίου βρέθηκαν νεκροί στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με την εταιρία, οι δύο άνδρες, 21 και 24 ετών, είχαν πάει να επιθεωρήσουν το κτίριο της τουρμπίνας του αντιδραστήρα 4 όταν χτύπησε το τσουνάμι.

Οι σοροί τους βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονταν ηλεκτρικοί πίνακες.

Τα θύματα φαίνεται ότι αιμορράγησαν μέχρι θανάτου από τα τραύματα που υπέστησαν.

Οι αρχές θα πρέπει να απολυμάνουν τις σορούς τους, που έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, πριν γίνουν νεκροψίες, ανέφερε η Tepco

.tanea.gr

Read more...

ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΩΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!

Από το : iefimerida
Είναι νέοι, είναι άφθαρτοι, είναι δυσεύρετοι και ...κυβερνούν αυτόν τον τόπο. Κυβερνούν τρόπος του λέγειν, γιατί αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα, μάλλον δεν κυβερνούν. Είναι οι... “beautiful people” του Γιώργου, που πίστεψε πως «την Ιστορία την γράφουν οι παρέες» και έφερε τη δική του στο υπουργικό συμβούλιο. Πριν τους μεταφέρει στο πρωθυπουργικό μέγαρο, τους είχε στρατολογήσει στα πιο απίστευτα μέρη και αργότερα, μετά τη σύντομη στάση του στο υπουργείο Εξωτερικών, τους μετέφερε στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου στελέχωσαν το γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι εκλεκτοί του Γιώργου, οι επονομαζόμενοι και beautiful people, λόγω σωματότυπου (γυμνασμένοι, ψηλοί και αμερικανοτραφείς οι περισσότεροι…) είναι ο μαθητευόμνος «τσάρος» της οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο ιχθυοτρόφος, πρώην στέλεχος της Egon και «επικοινωνιολόγος», Παύλος Γερουλάνος, ο νομικός και επονομαζόμενος «κονσιλιέρε» Χάρης Παμπούκης, ο παρολίγον διδάκτωρ Δημήτρης Δρούτσας, και ο οικολόγος Σπύρος Κουβέλης. Οι εκλεκτοί του Γιώργου ήρθαν το 2009, με καθολική αποδοχή και λάμψη (μετά την εγκληματική πολιτική της ΝΔ) για να σώσουν τη χώρα. Τώρα, κινδυνεύουν, εξαιτίας λαθών και παραλείψεων, να συνυπογράψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας…

Στην (προ)Ιστορία του, το ΠΑΣΟΚ ήρθε ως ένα σοσιαλιστικό κόμμα με σύνθημα την ‘αλλαγή’. Έχτισε πάνω στη δίψα του λαού για εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα και δημιούργησε την περίφημη ‘μεσαία τάξη’ που είχε όμως μόνο εξαιρετικές πολυτέλειες να ζηλέψει από τους πλουσίους. Αυτή με τη σειρά της γιγαντώθηκε και κυριάρχησε, τουλάχιστον με την ψήφο της, φέρνοντας το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για πάνω από 20 χρόνια. Μετά, ήρθε η κόπωση της εξουσίας, το βόλεμα των ‘πράσινων’ παιδιών που έθρεψε ένα υπερτροφικό Δημόσιο, ανίκανο να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, καθώς το ζητούμενο πλέον της άρχουσας πια μεσαίας τάξης δεν ήταν η δουλειά, αλλά η αμοιβή χωρίς αυτήν. Ακολούθησαν τα δανεικά, οι μίζες, οι -διαχρονικά και ανεξαρτήτου κυβέρνησης- κακοί χειρισμοί και αίφνης ο Γιώργος Παπανδρέου, στην χειρότερη στιγμή, στο μη παρέκει, να γνωρίζει ότι πρέπει να απαλλαγεί από τα ‘βαρίδια’ που σηματοδοτούσαν αυτό το παρελθόν και να αναζητά νέους και άφθαρτους πολιτικούς. Κατάφερε δύο στα τρία. Νέους και άφθαρτους. Δεν βρήκε όμως πολιτικούς.

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας τον Οκτώβριο του 2009 (ίσως και λίγο νωρίτερα, όταν κέρδισε στην εσωκομματική μάχη του 2007 τον Ευάγγελο Βενιζέλο) πήρε μπροστά του τις λίστες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ήξερε πως δεν μπορούσε να κυβερνήσει με τον Άκη, τη Βάσω, τον Λαλιώτη, τον Κουλούρη και τον Αρσένη, ούτε καν με τον Γιάννο, τον Χριστοδουλάκη και τον Βερελή. Άλλοι είχαν κουράσει με την συνεχή παρουσία τους σε ηγετικές θέσεις, άλλοι είχαν ‘σκανδαλίσει’ με τις μυθώδεις περιουσίες που είχαν δημιουργήσει χωρίς να μπορούν να τις δικαιολογήσουν από τις βουλευτικές τους αποζημιώσεις και άλλοι σηματοδοτούσαν ακριβώς αυτό που ήθελε να αλλάξει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Και κάπως έτσι, σκέφτηκε να βάλει στην κυβέρνηση τους ανθρώπους του. Μία παρέα ετερόκλητη, με ιδιαιτερότητες και πάντως ‘ουρανοκατέβατη’ στην πολιτική, που κατάφερε όμως να τον κάνει πρωθυπουργό, άσχετο αν η συγκυρία μπορούσε να τα καταφέρει από μόνη της. Ο Καραμανλής, άλλωστε, είχε κάνει τα πάντα για να φέρει το Γιώργο και το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση…





Εμπιστεύθηκε λοιπόν το κρισιμότερο ίσως εκείνη τη στιγμή υπουργείο Οικονομικών στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ανιψιός του κεντρώου πολιτικού και υπουργού, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, απόφοιτος του Κολεγίου, με όλα ίσως τα τραύματα που μπορεί να έχει ένας μαθητής με μικροαστική προέλευση μέσα στο φυτώριο της «άρχουσας τάξης» έκανε λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εργάστηκε επί δεκαετία σε μη υψηλόβαθμη θέση στον ΟΟΣΑ, έως ότου μιαν ωραία πρωία τον ‘ανακάλυψε’ ο Νίκος Θέμελης, alter ego του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αυτός τον έφερε στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντάς του μία θέση συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας, αντικείμενο που ποτέ κανένας Έλληνας πολίτης δεν αντελήφθη επαρκώς ως επάγγελμα. Η ανέλιξή του ήταν ραγδαία, κερδίζοντας πότε μία θέση ειδικού γραμματέα σε υπουργείο, πότε μία άλλη στο ΔΣ του ΟΤΕ, πότε χρέη ‘συντονιστή’ για τη ‘διαδικασία της Λισαβόνας’, πάντα όμως κάπου εκεί, μεταξύ των παροικούντων της εξουσίας.

Και μετά… ήρθε ο ΓΑΠ

Και μετά, ήρθε στη ζωή του ο ...Γιώργος Παπανδρέου. Έγινε σύμβουλός του επί των οικονομικών αμέσως μόλις ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΣΟΚ το 2004, ενώ υπηρέτησε παράλληλα σε διάφορες άλλες θέσεις, έως ότου αναλάβει τα καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Από τη θέση του πορτ παρόλ του ΠΑΣΟΚ, δεν είχε κανένα πρόβλημα να ανακοινώσει τη διαγραφή του μέντορά του και πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Κάτι που δεν πέρασε ασχολίαστο, αφού είναι γνωστό ότι στην πολιτική η αγνωμοσύνη, αν θες να επιβιώσεις, είναι αξίωμα.

Ως υπουργός Οικονομικών τον ενάμιση τελευταίο χρόνο, έγινε απόμακρος, επιεικώς αντιπαθής στους ΠΑΣΟΚους και δυσεύρετος για τους δημοσιογράφους. Έπαψε να απαντάει στα τηλέφωνα και άρχισε να σπεύδει απευθείας στον πρωθυπουργό κάθε φορά που είχε πρόβλημα, κυρίως για να δείξει ποιος είναι αυτός που τον στηρίζει, κλείνοντας κάθε ενδεχόμενο αμφισβήτησής του. Στην Οικονομία, κατεγράφη ως ο ‘αρχιτέκτονας’ του μνημονίου, ο άρχων της λιτότητας και ο πρώτος υπουργός της μεταπολίτευσης που έκοψε μισθούς και συντάξεις, χωρίς ποτέ να καταφέρει να πείσει πως «αν πάρει άλλα μέτρα, θα παραιτηθεί»... Αντιθέτως, προσπαθεί ακόμα να εξηγήσει τι κατά τη γνώμη του είναι «μέτρο» και τι όχι, προωθώντας τον πιο light χαρακτηρισμό της «μεγάλης τομής» που συνήθως όμως τσούζει το ίδιο στην τσέπη του πολίτη. Σήμερα, είναι πλέον προφανές ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αν παραμείνει υπουργός Οικονομικών, θα είναι ο πρώτος μετά τον πόλεμο «τσάρος» της οικονομίας που θα ανακοινώσει τη χρεοκοπία της χώρας.





Ο «κονσιλιέρε» Χάρι

Στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δίπλα του, μυστικοσύμβουλο και συνομιλητή του τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Ο ‘καθηγητής’ που έγινε full professor την ημέρα της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, συνδέθηκε με την οικογένεια Παπανδρέου τη δεκαετία του ’90. Εξουσιοδοτήθηκε τότε από τη Μαργαρίτα Παπανδρέου και τα παιδιά να διεκδικήσει τη βίλα του Παλαιού Ψυχικού, που είχε πουληθεί από τον Ανδρέα και τη Δήμητρα για να κατασκευαστεί η βίλα της οδού Αγράμπελης. Τότε, είχε βρεθεί ένα τμήμα της διαθήκης της Σοφίας Μινέικο, που κληροδοτούσε το σπίτι στη Σοφία Γεωργίου Παπανδρέου. Το Χάρη Παμπούκη έφερε σε επαφή με την οικογένεια η Μαριάνθη Αντρίκου Παπανδρέου, ο οποίος τότε συνδεόταν με μια φίλη της συζύγου του μικρότερου γιου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Πνευματικό παιδί του Δημήτρη Κοντομηνά, σπούδασε νομικά στο Παρίσι και αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα για να εισέλθει γρήγορα στη νομική γραφειοκρατία του πανεπιστημίου Αθηνών. Πολύ γρήγορα συνδέθηκε με το Σπύρο Φλογαΐτη και τη Γλυκερία Σιούτη, εξέχοντες καθηγητές του διοικητικού δικαίου. Γρήγορα κατάφερε να γίνει απαραίτητος στην οικογένεια και, μάλιστα, ο Γιώργος και η Άντα του έκαναν προξενιό την επιστήθια φίλη τους, Ζωή Σαμούρκα, κόρη του αείμνηστου μεγαλοεπιχειρηματία Θόδωρου Σαμούρκα, ιδρυτή της βιομηχανίας καφέ Bravo, μεγάλου παίκτη στο real estate σε Ελλάδα και Νέα Υόρκη και στενού φίλου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Αριστείδη Αλαφούζου. Το προξενιό εξελίχθηκε σε έρωτα και ο έρωτας σε γάμο. Με κουμπάρους και νονούς των δυο παιδιών την Άντα και το Γιώργο Παπανδρέου. Γρήγορα ο Χάρης μπήκε στα άδυτα της οικογένειας, χωρίς, ωστόσο, να είναι αποδεκτός από όλα τα μέλη της. Ευφάνταστος, φιλόδοξος και κρυψίνους, πίστεψε ότι θα γίνει ο Λιβάνης του Γιώργου Παπανδρέου. Η πολιτική απειρία του και το υπερεγώ του τον οδήγησαν σε μοιραία λάθη, που στοίχισαν στο Γιώργο και το ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, το 2004, όταν έπεισε τον Παπανδρέου να φέρει το νεοφιλελεύθερο δίδυμο Μάνου-Ανδριανόπουλου, το οποίο, όπως λέγανε τότε οι δημοσκόποι, κόστισε στο ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον 2,5 μονάδες.

Μετά τις εκλογές του 2004, απομακρύνθηκε. Πολλοί πίστεψαν –το διέδιδε άλλωστε και ο ίδιος- ότι δε θα ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά στην κυβέρνηση του 2009 ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Επικρατείας. Στο μεταξύ, χώρισε διακριτικά με τη σύζυγό του Ζωή Σαμούρκα, όταν η τελευταία αρνήθηκε να του αναθέσει να διαμοιράσει την περιουσία του αείμνηστου πατέρα της, Θόδωρου.

Στην αρχή της διακυβέρνησης Γιώργου, ανέλαβε να συντονίσει το υπουργικό συμβούλιο, αλλά γρήγορα ακόμη και οι κλητήρες του Μαξίμου κατάλαβαν ότι οι συντονιστικές ικανότητές του ήταν ανύπαρκτές. Όπως έλεγε τότε και κορυφαίος υπουργός, «ο Χάρης δεν μπορεί να συντονίσει ούτε τον εαυτό του, πώς θα συντονίσει εμάς;». Πολύ γρήγορα, ο Γιάννης Ραγκούσης του απέσπασε το συντονισμό και όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Το επόμενο toy του Χάρη Παμπούκη ήταν το fast track και οι επενδύσεις από το εξωτερικό. Και στα δύο, απέτυχε παταγωδώς. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την επένδυση στον Αστακό που δεν έγινε ποτέ, τα 5 δις από το Κατάρ που δεν είδαμε ποτέ, το Ελληνικό που παραμένει μακέτα κ.α.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η επιμονή του να γίνει μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ήταν γιατί έτσι θα μπορούσε να δημιουργήσει μία μεγάλη ατζέντα γνωριμιών, για τη συνέχιση της δικηγορικής του καριέρας. Φαίνεται, όμως, τελικά ότι αυτό θα του γυρίσει μπούμερανγκ, αφού λόγω της επιπολαιότητάς του, έχει αποξενώσει τους περισσότερους επιχειρηματίες, με τους οποίους διατηρούσε στο παρελθόν προνομιακές σχέσεις.





Ο… (παραλίγο) διδάκτωρ Δρούτσας

Το στιλ του ατσαλάκωτου Δημήτρη Δρούτσα, με τα british κοστούμια, τις μανσέτες και τα γιλέκα, μοιάζει με ersatz των ανώτατων δημόσιων υπαλλήλων που διοικούν με σιδερένια πυγμή τη γερμανική και την αυστριακή καγκελαρία. Απόμακρος και αγέλαστος, ως υπουργός Εξωτερικών είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των Παπανδρέου. Δεν μιλάει, δε λαλάει για εξωτερική πολιτική, αφήνοντας πλήρως την πρωτοβουλία και το σχεδιασμό της στον πρωθυπουργό. Η μόνη, αλλά όχι και ασήμαντη παραφωνία σε αυτή την ατσαλάκωτη μέχρι στιγμής δημόσια εικόνα του ήταν η αποκάλυψη ότι το διδακτορικό του, που υποτίθεται ότι υποστήριξε στη Δρέσδη, ήταν μάλλον «μαϊμού».

Μέχρι να αναβαθμιστεί από αναπληρωτής σε υπουργό Εξωτερικών, ζούσε με το φόβο του Χάρη Παμπούκη, ο οποίος είναι γνωστό ότι εποφθαλμιούσε εξαρχής τη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν τον τελευταίο ανασχηματισμό, ο Παμπούκης διέρρεε στους δημοσιογράφους ότι θα έπαιρνε τη θέση του Δημήτρη Δρούτσα. Οι σχέσεις τους υπήρξαν διαχρονικά κάτι παραπάνω από εχθρικές. Οι διοικητικοί υπάλληλοι και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ακόμη θυμούνται τον καβγά ανάμεσα στο Χάρη και το Δημήτρη, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2009, όπου παραλίγο να πιαστούν στα χέρια. Ο Δρούτσας διηγείται και το εξής επεισόδιο με το Χάρη: «Πριν από λίγο καιρό, ο Παμπούκης ήταν καλεσμένος σε δείπνο ενός μεγάλου επιχειρηματία, με προσκεκλημένους διάφορες προσωπικότητες της πόλης. Κάποια στιγμή, χτύπησε το τηλέφωνο του Παμπούκη και ο Χάρης κοίταξε την οθόνη, αναφώνησε ‘ο Νικολά’ και βγήκε στον κήπο. Επέστρεψε μετά από ένα τέταρτο, λέγοντας ότι ήταν ο Σαρκοζί, ο οποίος τον πιέζει να τα παρατήσει όλα στη μίζερη Ελλάδα και να πάει να εργαστεί δίπλα του στη Γαλλία». Κάθε φορά που ο Δρούτσας διηγείται αυτή την ιστορία σε φίλους του, στο τέλος ξεσπά σε τρανταχτά γέλια, αναφωνώντας: «Φαντάζεστε το Χάρη στη θέση του Λεγκέν»;

Για τους γνωρίζοντες, ο Δρούτσας, που μεταξύ μας δεν θεωρείται και ανίκανος, είναι ίσως εύκολη λεία λόγω ηλικίας και έλλειψης εμπειρίας, για προσωπικότητες όπως ο τούρκος ομόλογός του, Αχμέτ Νταβούτογλου ή η Χίλαρι Κλίντον, που την τελευταία φορά στη Νέα Υόρκη, τον είχε αντιμετωπίσει με «μητρική» επιείκεια.

Ανάμεσα στα λάθη του, του καταλογίζουν το σχεδιασμό της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στη Λιβύη, σε μία περίοδο που τα αυταρχικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής είχαν αρχίσει να κλονίζονται. Εκεί, ο πρωθυπουργός είχε φωτογραφηθεί στη σκηνή του δικτάτορα να παραλαμβάνει υπογεγραμμένη την φωτογραφία του προ δεκαετιών, με τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου. Έχοντας την εμπειρία του νομικού συμβούλου του υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα καγκελαρίου της Αυστρίας, Wolfgang Schussel, ουδέποτε συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι μετέχει στο ελληνικό υπουργικό συμβούλιο, θεωρώντας ότι ανήκει το λιγότερο στην κυβέρνηση του ...Λουξεμβούργου. Στήριγμά του, η σύζυγός του Φαίη, έμπειρη διπλωματική συντάκτης, ικανή να τον προστατεύει από μεγάλες γκάφες και να συντηρεί μία κάποια, ελάχιστη επαφή του με τους δημοσιογράφους.



Prince Paul

Ο τομέας του Πολιτισμού και του Τουρισμού στη νέα κυβέρνηση ανατέθηκε εξ αρχής στον Παύλο Γερουλάνο, στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου και έμπιστου συνομιλητή του τα τελευταία 15 χρόνια. Γιος του αυλάρχη του Γλίξμπουργκ, Μαρίνου Γερουλάνου, ο Παύλος ανήκει και από τις δύο μεριές της οικογένειάς του στη μεγαλοαστική ελληνική ελίτ. Ο προπάππος του, Μαρίνος Γερουλάνος, είναι ο ιδρυτής του Λαϊκού Νοσοκομείου και ο άνθρωπος που εισήγαγε τη μοντέρνα χειρουργική στην Ελλάδα, ενώ ο προπάππος του από την πλευρά της μητέρας του είναι ο Παύλος Καλλιγάς, υπουργός του Βενιζέλου, συνιδρυτής της Εθνικής Τράπεζας και της Αθηναϊκής Λέσχης. Η μητέρα του προέρχεται κατευθείαν από την οικογένεια του Εμμανουήλ Μπενάκη, εξ ου και η συγγένειά του με τον Αντώνη Σαμαρά. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στην οδό Μουρούζη, πήγε Γυμνάσιο στο Κολέγιο, αλλά σε ηλικία 14 ετών «μετανάστευσε» στο Λονδίνο και γράφτηκε στο ελληνικό κολέγιο του Λονδίνου, που είχαν ιδρύσει και χρηματοδοτήσει οι έλληνες εφοπλιστές του Σίτι για να σπουδάσουν οι απόγονοι της έκπτωτης βασιλικής οικογένειας. Για 4 χρόνια, ζούσε στο σπίτι των Γλίξμπουργκ στο Λονδίνο και η σχέση του με την έκπτωτη βασιλική οικογένεια είναι αδελφική. Το Γιώργο τον συνάντησε το 1989 στη Βοστόνη, σε ένα βιβλιοπωλείο και έκτοτε οι δρόμοι τους δεν χώρισαν ποτέ. Οι εχθροί του λένε ότι ήταν η πρώτη φορά στη ζωή του που άκουγε τη λέξη «Αριστερά»…

Το 2001, εισήλθε στο γραφείο του Γιώργου στο υπουργείο Εξωτερικών με τον απροσδιόριστο ρόλο του οργανωτή του χρόνου του υπουργού των Εξωτερικών. Η πολιτική του απειρία και η μεγαλοαστική του καταγωγή προκαλούσαν τους ΠΑΣΟΚους. Ήταν τότε που ο Πάγκαλος έλεγε δημόσια ότι στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ μιλάνε αγγλικά. Τα λάθη του 2004 τον έσπρωξαν εκτός ΠΑΣΟΚ, χωρίς να διαταραχθεί η σχέση του με το Γιώργο. Επανήλθε το 2006, ως διευθυντής του γραφείου του ΓΑΠ, αλλά μετά τις εκλογές του 2007, παραχώρησε τη θέση του στον Νίκο Αθανασάκη, αναλαμβάνοντας τον τομέα της επικοινωνίας. Το 2009, ο Παπανδρέου, επιβραβεύοντάς τον για τις πιστές υπηρεσίες που του προσέφερε, τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αναθέτοντάς του –με υφυπουργό την Άντζελα- το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Υπερσυγκεντρωτικός και αναποφάσιστος, έχασε πολύτιμο χρόνο, παραπέμποντας στις καλένδες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, που χρειάζονταν ένας τόσο ευαίσθητος τομέας όπως αυτός του τουρισμού, σε περίοδο ύφεσης και κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι, οι επιχειρηματίες του τουρισμού στη Ρόδο, απογοητευμένοι από την αδυναμία του ΕΟΤ να τους βοηθήσει, συγκέντρωσαν χρήματα φτιάχνοντας έναν ιδιωτικό ΕΟΤ στο νησί, κάτι που οδήγησε σε αύξηση κατά 10% του τουρισμού στα Δωδεκάνησα. Η σύγκρουσή του με την χυμώδη Άντζελα Γκερέκου έγραψε ιστορία στο υπουργείο. Όπως γράφει η ιστορία, η παροιμιώδης αναβλητικότητά του, που εξοργίζει συστηματικά ανθρώπους του πολιτισμού και του τουρισμού, αλλά και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όπως όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των beautiful people, για να καταφέρεις να συναντήσεις τον Παύλο Γερουλάνο, πρέπει να υπογράψεις συμβόλαιο με το Θεό. Δεν είναι τυχαία η έκρηξη, προ ημερών στη Βουλή, του βουλευτή και ηθοποιού, Γιάννη Βούρου, που του είπε: «λιώσανε τα κεράκια, τέρμα τα αστειάκια», θέλοντας να εκφράσει τη δυσαρέσκεια των βουλευτών, αφού ο Παύλος Γερουλάνος δεν απαντά ούτε επιστρέφει τις κλήσεις που του κάνουν.

Το νομοθετικό του έργο είναι ανύπαρκτο μέχρι στιγμής, αφού η μόνη του συμβολή είναι ένα νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο σε μία χώρα χωρίς κινηματογραφική βιομηχανία. Ως υπουργός έδωσε ακόμα αμοιβή μέσω του ΟΠΑΠ στον πρώην εργοδότη του, αναθέτοντας στην Egon Zehnder το ‘δύσκολο έργο’ της ανεύρεσης ανωτάτων στελεχών για το opengov.



Ο ζεν πρεμιέ των ΜΚΟ

Οικολόγος και ζεν πρεμιέ των ΜΚΟ, υπήρξε για χρόνια γραφειοκράτης των «πράσινων» οργανώσεων. Ο λόγος για τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη. Ένας ‘γραφειοκράτης των ΜΚΟ’ για πολλούς, αφού για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με πλήθος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πάντα υπέρ της σωτηρίας της χλωρίδας και πανίδας του τόπου, μέσα από τα σπλάχνα της MedWet, της WWF και εκ των πρωτεργατών της ιδέας της Αειφόρου Ανάπτυξης. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών στην Ηλεία, οπότε έβγαινε στα ραδιόφωνα να καταγγείλει την ακολουθούμενη τακτική αντιμετώπισης, λάμπει σήμερα δια της απουσίας του από το κυβερνητικό έργο. Συνηθίζει να συνοδεύει άλλους υπουργούς σε ταξίδια τους στο εξωτερικό, να μιλά για ανάπλαση στο Ελληνικό και να φωτογραφίζεται πλάι στον Χοσέ Ασεμπίγιο, να δικαιολογεί την ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό ως μη υπαιτιότητας της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά πέραν αυτού, ουδέν...

Θα καταφέρουν, παρόλα αυτά, να σώσουν τη χώρα ή θα την οδηγήσουν στη χρεοκοπία; Ο χρόνος μόνο θα δείξει, αν οι εκλεκτοί του Γιώργου θα αποδειχθούν εκλεκτοί της ελληνικής κοινωνίας. Πάντως, οι ως τώρα επιδόσεις τους, μάλλον προϊδεάζουν για το δεύτερο…

Read more...

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΔΩΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...

Ρεπορτάζ : Ελένη Δελβινιώτη
(από την Ελευθεροτυπία)
Τετραπλό «κούρεμα» έως και 30% στα ρετιρέ του Δημοσίου, στους 300.000 υπαλλήλους των ειδικών...
μισθολογίων και ενταφιασμό των 53 επιδομάτων και του 13ου και 14ου μισθού (Δώρα Χριστουγέννων, αδειών και Πάσχα) σχεδιάζει η κυβέρνηση με την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από 1ης Ιουλίου.Στην προκρούστεια κλίνη, προκειμένου να εξοικονομηθεί ένα δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, μπαίνουν τα εξής:

* Ο,τι έχει απομείνει από το δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας (500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα), που σημαίνει ότι 1.000 ευρώ το χρόνο εντάσσονται στο μισθολόγιο και το ποσόν επιμερίζεται στους 12 μήνες. Ετσι το περίφημο «δώρο» πέφτει στην μαύρη τρύπα του Μνημονίου, καθώς ενταφιάζεται ακόμα και η φιλοσοφία των έξτρα παροχών για τους εργαζόμενους τις ημέρες των γιορτών, που έδιναν συνήθως μια «ανάσα» στην αγορά.

Τα επιδόματα

* Τα 53 επιδόματα που λαμβάνουν ανάλογα με την κατηγορία και την ειδικότητά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλες τις υπηρεσίες. Τα επιδόματα που διατηρούνται είναι το οικογενειακό και το επίδομα ειδικών συνθηκών, στο οποίο εντάσσεται και το ανθυγιεινό επίδομα για όσες κατηγορίες υπαλλήλων το παίρνουν σήμερα. Επίσης το επίδομα θέσης για εκείνους τους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Το κίνητρο απόδοσης, που κυμαίνεται σήμερα από 76 έως 130 ευρώ το μήνα και το παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι, θα μετεξελιχθεί σε επίδομα παραγωγικότητας. Η χορήγησή του θα είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι η υπηρεσία και ο υπάλληλος έχουν επιτύχει τους στόχους παραγωγικότητας που έχουν τεθεί κεντρικά. Γι' αυτό και το συγκεκριμένο επίδομα θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, ανάλογα με το πρόγραμμα των υπηρεσιών και έπειτα από αξιολόγηση. Το πριμ παραγωγικότητας θα υπάρχει σε κλάδους υπαλλήλων που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά προβλέπεται και από το νέο βαθμολόγιο που μετρά την αποδοτικότητα κάθε υπαλλήλου.

* Τα ειδικά μισθολόγια, όπου μπαίνει άγριο μαχαίρι. Εδώ εντάσσονται και οι ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων (δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ κ.τ.λ.) οι οποίοι αναμένεται να υποστούν μείωση 20% με 25%.Μαχαίρι θα μπει στις αποδοχές οροφής σε αυτά τα μισθολόγια που θα εξισωθούν με τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου, που έχει οριστεί στις 5.856 ευρώ το μήνα. Προκειμένου να δοθεί μια τάξη μεγέθους, αναφέρουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του πλαφόν στις αποδοχές των δικαστικών που είναι ο καταληκτικός μισθός του Προέδρου του Αρείου Πάγου και βρίσκεται στις 8.436 ευρώ το μήνα. Επίσης, στην οροφή των αποδοχών στους γιατρούς του ΕΣΥ υφίσταται η αμοιβή του γενικού διευθυντή του Συστήματος Υγείας που είναι στα 35 χρόνια υπηρεσίας, στα 6.039 ευρώ το μήνα. Οι μισθοί αυτοί θα εξομοιωθούν με το μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή 5.856 ευρώ.

* Τα λεγόμενα ρετιρέ του Δημοσίου, τα οποία θα υποστούν και αυτά μειώσεις, ενώ αντίστοιχα θα πετύχουν μικρές αυξήσεις ορισμένοι υπάλληλοι ίδιου βαθμού, κατηγορίας και προσόντων σε υπουργεία όπως Αμυνας, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων κ.ά.

* Ο βασικός μισθός για την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο οποίος ορίζεται στα 711 ευρώ, στη δευτεροβάθμια (απόφοιτοι Λυκείου) στα 830, στους απόφοιτους ΤΕΙ 938 και στους πτυχιούχους 984. Επειτα από 35 χρόνια εργασίας το πλαφόν των αμοιβών για τις ίδιες κατηγορίες ορίζεται στα 1.200, 1.400, 1.700 και 2.100 ευρώ. Ο λόγος εισαγωγικού με καταληκτικό βαθμό θα είναι ένα προς τρία, ενώ μέχρι τώρα ήταν ένα προς 2,34, γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει η ψαλίδα των αποδοχών μεταξύ των νεοδιορισθέντων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και του καταληκτικού των πτυχιούχων. Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ και ΑΕΙ στο Δημόσιο θα έχουν την ευκαιρία να ξεπεράσουν τους προαναφερόμενους μισθούς αν διαθέτουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά ή αν κατέχουν θέσεις ευθύνης. Τέλος, ως πρόσθετη οικονομική παροχή μπορεί να μετρήσει μόνον το πριμ παραγωγικότητας.

Ακόμα, στο ενιαίο μισθολόγιο:

* Θα υπάρχουν 4 μισθολογικές κατηγορίες ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (οι βαθμίδες εκπαίδευσης διατηρούνται ως έχουν). Τα κλιμάκια από 18 γίνονται 10 και η μεταπήδηση από το ένα κλιμάκιο στο άλλο, δηλαδή ο βαθμός ωρίμανσης, επιτυγχάνεται δυσκολότερα για τους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τετραετίες και τριετίες, ενώ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ και ΑΕΙ θα εξακολουθεί να ισχύει η διετία που είναι σήμερα.

* Για τους παλαιούς υπαλλήλους η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό θα γίνει σταδιακά, καθώς σήμερα σε κάθε κλάδο, πέραν των γενικών επιδομάτων, υπάρχουν και οι ειδικές παροχές, οι οποίες θα ομοιογενοποιηθούν σε κίνητρα απόδοσης.

* Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ.

Στα παραπάνω θα στηρίζεται ο βασικός κορμός του νέου μισθολογίου. Σε ό,τι αφορά τα 53 επιδόματα, στόχος της κυβέρνησης είναι η περικοπή τους κατά 2,7 δισ. ευρώ, κατά 45% δηλαδή (τώρα ανέρχονται σε 5,2 δισ. ευρώ/έτος) την επόμενη τριετία. Με βάση όσα προβλέπονται, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα 53 επιδόματα που λαμβάνει σχεδόν το σύνολο των υπαλλήλων, καθώς και τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν όσες ομάδες αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, εφοριακοί, νοσηλευτικό προσωπικό, δικαστικοί κ.ά., τα οποία εκτοξεύουν στα ύψη τις αμοιβές.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η περικοπή ενός εκ των επιδομάτων που λαμβάνει κάθε κατηγορία εργαζομένων, όπως το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης που παίρνουν οι δάσκαλοι-καθηγητές, τα ΔΙΒΒΕΤ και ΔΕΤΤΕ που παίρνουν οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, καθώς και πλειάδα άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπόλοιπες κατηγορίες των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν διάφορα κλαδικά και ειδικά επιδόματα που χορηγούνται μέσω κρυφών λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπου 160.000 υπαλλήλους.

Τα ποσά αυτά εντοπίστηκαν από τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για τη δημιουργία κλαδικών μισθολογίων (Ενοπλες Δυνάμεις, εκπαιδευτικοί κ.λπ.), όπου θα συνεχίσουν να ισχύουν ειδικές κατηγορίες επιδομάτων. Με βάση στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά και τη μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα για το σύνολο των υπαλλήλων, τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης προηγούνται από πλευράς προβλεπόμενων τακτικών αμοιβών - δηλαδή, βασικός μισθός, κίνητρο απόδοσης, επιδόματα που χορηγούνται από το εκάστοτε υπουργείο σε όλους τους υπαλλήλους του.

Αμοιβές πάνω από το μέσο όρο

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται 38%-41% πάνω από το μέσο όρο αναλόγως της κατηγορίας για έναν νεοδιόριστο και 55-64% πάνω από το μέσο όρο, αναλόγως της κατηγορίας για έναν εργαζόμενο που έχει 33 έτη υπηρεσίας. Τα άλλα δύο υπουργεία (Εσωτερικών και Δικαιοσύνης) υπερβαίνουν το μέσο όρο, ωστόσο σε πολύ πιο μικρό βαθμό της τάξης του 8%-12% και 7%-14% από την Κατηγορία Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) έως την Κατηγορία Υ.Ε. (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) αντίστοιχα, για ένα νεοδιόριστο.

Ανταμείβουν δηλαδή πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα άλλα υπουργεία έναν νεοδιόριστο στην Κατηγορία Υ.Ε. Τα υπουργεία που φαίνεται ότι ήδη από τις προβλεπόμενες αμοιβές πληρώνουν χαμηλά σε σχέση με τα υπόλοιπα, είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για το πολιτικό προσωπικό (πληρώνει τους νεοδιόριστους 19% με 20% χαμηλότερα από το μέσο όρο των άλλων Υπουργείων), το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τα οποία πληρώνουν από 15%-19% χαμηλότερα από το μέσο όρο και γύρω στο 12% με 13% από την Κατηγορία Π.Ε. έως την Κατηγορία Υ.Ε. αντίστοιχα.

Read more...

Ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ

Στο επίκεντρο το 34%

Από τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών ο στόχος είναι έσοδα 700 εκατ. ευρώ
Από τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών ο στόχος είναι έσοδα 700 εκατ. ευρώ (Φωτογραφία: Τα Νέα )
Αθήνα
Ανοικτό ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ αφήνει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, τονίζοντας ότι αν είναι προς το συµφέρον του ∆ηµοσίου να πωληθεί το 34% αυτό θα γίνει.

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στα «Νέα», «τις αποφάσεις µας θα τις πάρουµε µε µόνο κριτήριο τη χρησιµότητα της όποιας ιδιοκτησίας του ∆ηµοσίου για το κοινό συµφέρον».

Όπως λέει, «αν είναι συµφέρον της πολιτικής ηγεσίας να πουλήσει το 34% του οργανισµού, τότε θα το κάνουµε. Με τον υπουργό Οικονοµικών έχουµε συµφωνήσει ότι αν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προσφέρει ο ΟΠΑΠ στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονοµία, τότε πρέπει να τους αξιοποιήσουµε. Και για την ώρα µοιάζει να υπάρχουν», σημειώνει.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των καθυστερήσεων στην έγκριση του νέου νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, αναμένονται άμεσα αποφάσεις για το μέλλον του ΟΠΑΠ.

Το νομοσχέδιο δεν έγινε δεκτό από την Κομισιόν με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος για έγκριση σε ένα μήνα και ακολουθεί τη συνήθη διαδικασία έγκρισης νέου νόμου, δηλαδή της διαβούλευσης των τριών μηνών.

Από τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και ειδικότερα από τις νέες άδειες, η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα 700 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε ό,τι αφορά το αν το ∆ηµόσιο πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο σε κρατικούς οργανισµούς που θα ενταχθούν στο πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Γερουλάνος σημειώνει ότι «το ζητούµενο λοιπόν είναι αν οφείλουµε να διατηρήσουµε κάποια πακέτα µετοχών που θα µας δίνουν την ευκαιρία να παρεµβαίνουµε για να εξασφαλίσουµε την ποιότητα υπηρεσιών που πρέπει να έχει ο Έλληνας πολίτης στις σωστές τιµές».

«Πιστεύω», αναφέρει, «ότι ο έλεγχος είναι απαραίτητος εφόσον αυτοί οι οργανισµοί υπηρετούν εθνικούς στόχους και λειτουργούν ανταγωνιστικά και όχι µέσα σε κρατικά µονοπώλια».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σκάνδαλο χωρίς τέλος Το μεγάλο κόλπο με τα συμβόλαια της Αγροτικής Ασφαλιστικής

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών διά ανακοινώσεώς του την προηγούμενη εβδομάδα δήλωνε πως ο επιχειρηματίας Γιάννης Ραπτόπουλος έχει λαμβάνειν από το Δημόσιο 27 εκατ. ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ, οι νέες αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» έρχονται όχι απλώς να τον διαψεύσουν αλλά και να τον εκθέσουν πολιτικά. Κι αυτό διότι, όπως ξεκάθαρα αποδεικνύεται, ο μεγαλύτερος ιδιώτης οφειλέτης του Δημοσίου, στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων, είχε οργανώσει ένα σύστημα αποφυγής υποχρεώσεων, το οποίο διευκολύνθηκε από τις υπογραφές του κ. Παπακωνσταντίνου

.Συγκεκριμένα, ο κ. Γιάννης Ραπτόπουλος στο διάστημα υπογραφής της πρώτης άρσης παρακράτησης των περιουσιακών στοιχείων του είχε ξεκινήσει την πλήρη μεταφορά των δικαιωμάτων και συμβολαίων της Express Service από τη σύμβαση με την κρατικού ενδιαφέροντος ασφαλιστική εταιρεία Αγροτική Ασφαλιστική στην ατομική του εταιρεία.



Κοινώς, η υπογραφή Παπακωνσταντίνου έδωσε το δικαίωμα στον κ. Ραπτόπουλο να μεταφέρει έναν κρατικό διαγωνισμό, τον οποίο κέρδισε το 2009, σε άλλη εταιρεία! Για ποιον λόγο άραγε ο επιχειρηματίας έπραξε κάτι τέτοιο; Μήπως γιατί η Express Service οφείλει τεράστια ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο σε φόρους και ΙΚΑ; Ποια είναι τα κρυφά του σχέδια για την τύχη της καταχρεωμένης Express Service και γιατί περνάει συμβόλαια από τη μια εταιρεία στην άλλη;

Οι περίεργες χρονολογικές συμπτώσεις

Ας δούμε όμως τις «περίεργες» συμπτώσεις αυτής της υπόθεσης. Οπως ήδη παρουσιάσαμε την προηγούμενη Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών στις 22/1/2010 υπογράφει την άρση παρακράτησης του 50% της περιουσίας της εταιρείας «Ιωάννης Ραπτόπουλος του Παναγιώτη» (ατομικής εταιρείας).
Στις 31/3/2010, δηλαδή ενάμιση μόλις μήνα μετά την απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου, η διοίκηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής τροποποιεί τη σύμβαση παροχής οδικής βοήθειας που η Express Service Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία είχε υπογράψει στις 29/9/2009, μεταφέροντας τα δικαιώματα της τελευταίας στην ατομική εταιρεία του κ. Ραπτόπουλου.

Ολα αυτά μάλιστα παρά το έγγραφο που η ΑΤΕ Ασφαλιστική γνώριζε και σήμερα παρουσιάζουμε, βάσει του οποίου η ατομική εταιρεία του επιχειρηματία όφειλε 37.729.655,87 ευρώ στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. Πώς ήταν δυνατόν η Αγροτική Ασφαλιστική, η οποία ειρήσθω εν παρόδω εποπτεύεται από τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να αγνοήσει ένα τόσο σημαντικό γεγονός; Πώς είναι δυνατόν όχι μόνο να αγνοεί τις τεράστιες αυτές οφειλές, αλλά ταυτόχρονα να αναφέρει στο ίδιο έγγραφο πως οφείλει κι από πάνω στην ατομική εταιρεία του μεγαλοφειλέτη businessman για υπηρεσίες τριμήνου (Απριλίου - Ιουνίου 2010) και 309.426,08 ευρώ;



Η «άγνοια» του Γ. Παπακωνσταντίνου

Με σαφή (ή μήπως ηθελημένη;) άγνοια των όσων ισχύουν στη νομοθεσία, ο υπουργός Οικονομικών εντέχνως την προηγούμενη εβδομάδα διαχώριζε την ατομική εταιρεία του κ. Ραπτόπουλου από την παραπαίουσα και ευρισκόμενη σε δυσχερή οικονομική θέση, λόγω υπέρογκων χρεών σε ΙΚΑ και φόρους, Express Service. Τι μας έλεγε δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου; Πως «οι αποφάσεις άρσης της περιουσίας αφορούν στην ατομική επιχείρηση του κ. Ιωάννη Ραπτόπουλου και όχι στην ανώνυμη Express Service, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα». Κανένας άραγε συνεργάτης από τους τόσους σπουδαγμένους στο LSE δεν βρέθηκε να του πει πως, αν ένας επιχειρηματίας έχει παρουσία σε μια εταιρεία από τη θέση προέδρου ή διευθύνοντος συμβούλου και ταυτόχρονα ασκεί διοίκηση σε δεύτερη επιχείρηση, φέρει εις το ακέραιο την ευθύνη και για τις δύο;

Για ποιον λοιπόν λόγο ο υπουργός λέει στην ανακοίνωσή του μια τέτοια ανακρίβεια;
Από άγνοια (πράγμα επικίνδυνο για έναν υπουργό που καλείται να βγάλει τη χώρα από την οικονομική καταστροφή) ή επειδή ήταν μια, έστω και αστήρικτη, δικαιολογία λόγω της δυσχερούς θέσης στην οποία περιήλθε από τις αποκαλύψεις μας;

Δηλαδή, ένας Ελληνας επιχειρηματίας, του οποίου μια εταιρεία έχει πτωχεύσει χρωστώντας εκατομμύρια σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, είναι καθ’ όλα νόμιμος να συνεχίσει τις επιχειρηματικές του δράσεις από άλλο εταιρικό σχήμα;

Δηλαδή για τον αρμόδιο υπουργό η ατομική εταιρεία του κ. Ραπτόπουλου, που με πρόθεση ενήργησε απορροφώντας μέρος της περιουσίας σε συμβόλαια (τα οποία μεταφράζονται σε χρήμα) της καταχρεωμένης Express Service, είναι νόμιμη; Μήπως θα πρέπει το Δημόσιο να καταβάλει και ΦΠΑ στην ατομική εταιρεία ύψους 27 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η άλλη εταιρεία του κ. Ραπτόπουλου χρωστά εκατομμύρια;

Επίσης, ο κ. υπουργός θα πρέπει να μας απαντήσει εάν έλεγε αλήθεια ή ανακρίβειες στην επιστολή του στο σημείο που ανέφερε πως «οι αποφάσεις που μνημονεύονται στο δημοσίευμα (αναφέρεται στις δύο άρσεις που προσωπικά υπέγραψε) απαγορεύουν τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που απαιτούνται για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, αντίθετα με τα όσα λέει το δημοσίευμα».



Τώρα λοιπόν που του αποδείξαμε τη μεταβίβαση συμβολαίων (αφού αυτά μεταφράζονται σε χρήμα και είναι σε κάθε περίπτωση περιουσιακά στοιχεία), τι προτίθεται να κάνει εις βάρος της Express Service;

Ηξερε, αλλά παρέτεινε την άρση δέσμευσης της περιουσίας Ραπτόπουλου

Το μόνο που δεν μπορεί να ισχυριστεί ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι δεν γνώριζε.
Κι αυτό διότι στο ίδιο έγγραφο της άρσης που υπέγραψε στις 22/1/2010 και κατόπιν στις 27/7/2010 μπορούσε μερικές αράδες πάνω από την υπογραφή του να διαβάσει πως ο κ. Ραπτόπουλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, εκτός από την ατομική του εταιρεία, και στην Express Service.
Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε ότι η Express Service και ο κ. Ραπτόπουλος χρωστούσαν τα μαλλιά της κεφαλής τους.

Ακόμα και μια εφημερίδα που υποστηρίζει σφόδρα την οικονομική πολιτική του και η οποία συχνά φιλοξενεί συνεντεύξεις του, η «Καθημερινή», στις 13/6/2010 δημοσίευσε ρεπορτάζ στο οποίο ρητά ανέφερε πως «η ίδια η δραστηριότητα Ραπτόπουλου αποτελεί πρόκληση», αναφερόμενη στις τεράστιες οφειλές του στο κράτος και ειδικότερα στο ΙΚΑ. Μάλιστα, στο δημοσίευμα γινόταν λόγος πως το συμβόλαιο με την Αγροτική Ασφαλιστική κερδήθηκε με φωτογραφικό διαγωνισμό!

Τι έκανε λοιπόν ο κ. Παπακωνσταντίνου μόλις διάβασε αυτήν την αποκάλυψη;

Δεκατέσσερις ημέρες μετά ανανέωσε για άλλους έξι μήνες την άρση δέσμευσης της περιουσίας του υπόλογου επιχειρηματία.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συμπληρώσουμε πως, όλως περιέργως, και στις δύο άρσεις των δεσμεύσεων της περιουσίας Ραπτόπουλου ο υπουργός Οικονομικών πήρε επάνω του την υπόθεση.

Κάλλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, θα μπορούσε να αφήσει την υπογραφή στον υφυπουργό, τον γενικό γραμματέα ή τον γενικό διευθυντή του υπουργείου। Δεν το έκανε. Επίσης, δεν συμβουλεύτηκε το γνωμοδοτικό όργανο της επιτροπής του άρθρου 14. Ακόμη, γνωστό ήταν το πρόβλημα της εταιρείας όχι μόνο στο υπουργείο, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχουν πάει επιστολές διαμαρτυρίας μικρομεσαίων ανταγωνιστών της Express Service. Κατά τα άλλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ήξερε τίποτα.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=115027

Read more...

Με μοριοδότηση οι μεταθέσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Και με δικαίωμα ένστασης

Όποιος ένστολος (πλην των στρατηγών) αμφισβητεί την ορθότητα της απόφασης, έχει δικαίωμα άσκησης προσφυγής, προκειμένου να την ακυρώσει με «έφεση»
Όποιος ένστολος (πλην των στρατηγών) αμφισβητεί την ορθότητα της απόφασης, έχει δικαίωμα άσκησης προσφυγής, προκειμένου να την ακυρώσει με «έφεση» (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με µοριοδότηση που προκύπτει από σαφή και προσδιορισµένα υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια και υποχρεωτικά πλήρως αιτιολογηµένες, θα είναι στο εξής όλες οι αποφάσεις για τις µεταθέσεις και τοποθετήσεις αξιωµατικών και υπαξιωµατικών των Ενόπλων Δυνάµεων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όποιος ένστολος (πλην των στρατηγών) αμφισβητεί την ορθότητα της απόφασης, έχει δικαίωμα άσκησης προσφυγής, προκειμένου να την ακυρώσει με «έφεση», όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Με την απόφαση του υπουργού Άμυνας εξειδικεύονται τα κριτήρια και οι γενικές διατάξεις για τις μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λπ. που καθόρισε ο νέος νόµος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για τις προαγωγές και την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάµεων.

Έτσι, για πρώτη φορά καθιερώνεται ότι οι µετακινήσεις του συνόλου των στρατιωτικών θα γίνονται ύστερα από γνωµοδότηση των Συµβουλίων Μεταθέσεων που συγκροτούνται κατά κλάδο και κατηγορία στελεχών και τα µέλη των οποίων µετέχουν σε αυτά ex officio και όχι µε «διορισµό».

Ιδιαίτερη σηµασία έχει λόγω επικαιρότητας η διάταξη που ορίζει πλέον ρητώς ότι σε θέσεις που σχετίζονται µε προµήθειες όπλων ή στρατιωτικά έργα δεν µπορεί να παραµείνει κάποιος περισσότερο από τρία συνεχή χρόνια, ενώ για να επανατοποθετηθεί σε τέτοια θέση θα πρέπει να µεσολαβεί χρονικό διάστηµα έξι ετών.

Οι πίνακες καταρτίζονται με βάση υπηρεσιακά, κοινωνικά και αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία δίνουν συγκεκριμένα μόρια το καθένα και περιέχονται σε απόρρητο έγγραφο. Τα βασικά μόρια προκύπτουν από την υπηρεσιακή τους αξιολόγηση, την επίδοση στα στρατιωτικά σχολεία, την προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης, επιχειρησιακά «βαρύτερες» μονάδες και Επιτελεία, τις ποινές και ηθικές αμοιβές, την ύπαρξη παιδιών στη Β' και Γ' Λυκείου, την πιστοποιημένη επάρκεια ξένης γλώσσας όπου απαιτείται από τη θέση, τη διάθεση στέγης κλπ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σχέδιο μετάβασης σε «συνταγματική δημοκρατία» χωρίς τον Μ.Καντάφι, προτείνουν οι γιοι του

Υπό την πίεση της Δύσης

O Σαΐφ αλ-Ισλάμ Ελ Καντάφι
O Σαΐφ αλ-Ισλάμ Ελ Καντάφι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Τη μετάβαση της χώρας σε ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό καθεστώς φέρονται να προτείνουν δύο από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι, προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στη χώρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλούνται Λίβυους αξιωματούχους, της μετάβασης θα ηγηθεί ο γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Ελ Καντάφι. Την ίδια ώρα, περί τους 250 τραυματίες παρέλαβε από τη Μιζουράτα το τουρκικό νοσοκομειακό πλοίο «Ankara», ενώ άλλοι 100 αναμένεται να επιβιβαστούν στη Βεγγάζη.

Βάσει του δημοσιεύματος, η πρόταση αυτή προωθείται από τον Σαΐφ και τον Σααντί, οι οποίοι «θέλουν να προχωρήσουν για να αλλάξουν τη χώρα, χωρίς τον πατέρα τους».

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο Λίβυος ηγέτης προσυπογράφει την πρόταση. Όμως ένας εκ των συνεργατών των γιων του υποστηρίζει ότι ο Μουαμάρ Καντάφι συμφωνεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση αυτή είναι πιθανόν να φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα παιδιά του Καντάφι.

Αν και ο Σαΐφ και ο Σααντί ανήκουν στη «δυτική σχολή» και τάσσονται «υπέρ του δυτικού οικονομικού και πολιτικού ανοίγματος», οι δύο άλλοι, ο Χαμίς και ο Μουτουασίμ, έκαστος των οποίων ηγείται του δικού του παραστρατιωτικού σώματος, θεωρούνται υποστηρικτές της «σκληρής γραμμής». Ο Μουτουασίμ, δε, εμφανίζεται ως αντίπαλος του Σάιντ στη μάχη για τη διαδοχή του πατέρα τους.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση που φέρονται να διατυπώνουν οι γιοι του Μουαμάρ Καντάφι δείχνει ότι το καθεστώς έχει αρχίσει να αισθάνεται την ισχυρή πίεση της Δύσης, που στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχει αποδυναμώσει σημαντικά τις αμυντικές δυνάμεις της χώρας.

Στη Βεγγάζη το «Ankara»

Περίπου 250 τραυματίες από την πόλη Μιζουράτα μεταφέρει το τουρκικό νοσοκομειακό πλοίο «Ankara», το οποίο έφτασε στη Βεγγάζη, συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Από τη Βεγγάζη -προπύργιο των εξεγερμένων στα ανατολικά της χώρας- αναμένεται να παραλάβει άλλους 100 τραυματίες. Όλοι θα μεταφερθούν στο Τσεσμέ για νοσηλεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών που επιβαίνουν στο πλοίο, πολλοί από τους Λίβυους που επιβιβάστηκαν σε αυτό φέρουν σοβαρότατα τραύματα.

Οι ίδιες πηγές καταγγέλλουν την έλλειψη ιατροφαρμακευτικού υλικού στις πόλεις όπου μαίνονται οι συγκρούσεις και υποστηρίζουν ότι μόνο στη Μιζουράτα σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα πάνω από 200 άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Συνεχίζονται οι μάχες

Όπως μεταδίδει το BBC, αμείωτες μαίνονται οι μάχες μεταξύ των εξεγερμένων και των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι στην πόλη Μπρέγκα. Μάλιστα, το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ζήτησε την επέμβαση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, καθώς επίσης τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Νωρίς την Κυριακή, οι αντικαθεστωτικοί είχαν κερδίσει έδαφος στη Μπρέγκα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, καταλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και το τεράστιο συγκρότημα κτιρίων του πανεπιστημίου στα προάστια της πόλης, αλλά δεν είχαν διασφαλίσει τους δρόμους.

Αργότερα όμως, οι εξεγερμένοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν κάτω από τα πυρά των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Απελευθερώθηκε ένας δημοσιογράφος

Ελεύθερος αφέθηκε ένας από τους τέσσερις δημοσιογράφους του Al-Jazeera, που συνελήφθησαν τον Μάρτιο από τις δυνάμεις του λιβυκού καθεστώτος. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ελεύθερος αφέθηκε ο Τυνήσιος δημοσιογράφος Λοτφί αλ-Μασούντι, ενώ υπό κράτηση παραμένουν οι Αχμέντ Βαλ Ουλντεντίν, Αμάρ αλ-Χαμντάν και Καμέλ αλ-Ταλού.

Σε ανακοίνωσή του, το Al-Jazzera εκφράζει ικανοποίηση για την απελευθέρωση του Αλ-Μασούντι και ζητά να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι και οι άλλοι τρεις δημοσιογράφοι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ εφημερεύει από σήμερα σε 24ωρη βάση



Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ μετά από 10 χρόνια λειτουργίας, από σήμερα εφημερεύει σε 24ωρη βάση, εντασσόμενο πλήρως στο σύστημα εφημερίων του λεκανοπεδίου Αττικής.

Μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 300 περιστατικά και έχουν πραγματοποιηθεί 50 εισαγωγές.

Ένα αίτημα χρόνων των κατοίκων κυρίως της δυτικής Αθήνας αλλά και του λεκανοπέδιου γενικότερα έγινε πραγματικότητα।

newpost.gr

Read more...

Στα λεωφορεία επιβιβάζονται από τη Δευτέρα οι νέοι ελεγκτές του ΟΑΣΑ


Σε εφαρμογή τίθεται από τις 4 Απριλίου η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών για τον περιορισμό εκείνων που δεν ακυρώνουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πρόκειται για ένα ειδικό σώμα, που θα φέρει στολή και σήμα. Θα είναι εφοδιασμένο με laptop το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την Εφορία.

«Στόχος τους είναι η πρόληψη και ο έλεγχος» εξήγησε ο γγ του υπουργείου Υποδομών και Χάρης Τσιόκας, ο οποίος αποκάλυψε ότι το υπουργείο έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας των ελεγκτών αυτών με την Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία.

Με δυο λόγια δεν θα μπορούν να συλλαμβάνουν τους παραβάτες, αλλά εάν χρειασθεί θα ζητούν τη βοήθεια της Αστυνομίας.

Προς το παρόν θα βεβαιώνουν τις παραβάσεις και θα επιβάλλουν πρόστιμο (περίπου 20πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου) για το οποίο θα ενημερώνεται απευθείας η Εφορία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Προχωρά το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, προκειμένου να παταχθεί η εισιτηριοδιαφυγή στις αστικές συγκοινωνίες, φέρεται η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ήδη τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των εταιρειών που απαρτίζουν τον κορμό των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, συνεδρίασαν και αποφάσισαν νομίμως να εξουσιοδοτήσουν τον ΟΑΣΑ να διεξάγει διεθνή διαγωνισμό για το σύστημα συλλογής κομίστρου, με εγγύηση ότι δεν θα θιγεί καμιά θέση εργαζομένου।

newpost.gr

Read more...