Μετά τον εκτροχιασμό των οικονομικών στόχων
Τι προεξοφλεί ο γενικός δείκτης; Μα τις δραματικές συνέπειες που θα έχει στην οικονομία και στην κοινωνία η αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Σε μια οικονομία που τερμάτισε το 2010 με ύφεση 6,6% και που οι τιμές αυξάνονται κάθε μήνα κατά μέσο όρο 5% περίπου, η αύξηση του κόστους του χρήματος έστω και κατά 0,25% πιθανότατα θα δώσει τη χαριστική βολή. Με την αγορά και τους πολίτες να έχουν στεγνώσει από ρευστότητα, τα δάνεια για όλους θα γίνουν ακριβότερα, οι αποπληρωμές τους δυσκολότερες και το χρήμα θα λείψει ακόμη περισσότερο από τις τράπεζες αλλά και από τα ταμεία του Δημοσίου.
Και ερχόμαστε ήδη από μία υπέρβαση ελλείμματος κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ πέρσι.
Δεν είναι τυχαίο ότι πιέζονται στην Οδό Αθηνών κυρίως οι τραπεζικές μετοχές. Στα 6,02 ευρώ η Εθνική με πτώση 2,27%, πάνω από 3% η πτώση στην Alpha Bank, πάνω από 4% η πτώση σε Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Πτώση 2,30% στην Marfin Popular και 1,6% για την Τράπεζα Κύπρου.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ την ερχόμενη Πέμπτη θα αποφασίσει, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2008, αύξηση των επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιο να ανεβαίνει στο 1,25%, έναντι 1% που είναι σήμερα.
Στον αντίποδα, δεν φαίνεται να ακολουθούν την ίδια λογική ούτε η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, που συνεδριάζει επίσης την Πέμπτη, ούτε και η αμερικανική κεντρική τράπεζα (US Fed), η οποία διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στα όρια του μηδέν.
Μέλημα της ΕΚΤ είναι να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις (στο 2,6% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη) και, ενδεχομένως, το ότι οι περισσότερες οικονομίες έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, να της δίνει την “πολυτέλεια” για μία τέτοια κίνηση.
Ωστόσο, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ήταν σε ύφεση – και τι ύφεση! – στο τέλος της χρονιάς ήταν η δική μας, ενώ με διπλάσιο του μέσου κοινοτικού όρου πληθωρισμό αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα όσα μπορεί να ισχύουν για τους εταίρους, δεν ισχύουν για εμάς.
Εξ ου και η νέα βουτιά του χρηματιστηρίου της Αθήνας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου