Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Προγράμματα για 145.000 ανέργους ανακοίνωσε ο Σαμαράς

Το χρονοδιάγραμμα προγραμμάτων για ανέργους μέσω ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Εργασίας με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση.
Όπως είπε, 600 εκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑ μπορούν να εκταμιευθούν εντός του έτους, του 2014, ειδικά για την κατάρτιση και την πρώτη επαφή με την εργασία σε 145 χιλιάδες νέους, αλλά και μακροχρόνια άνεργους.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι:
Η πρώτη σχετική προκήρυξη βγήκε μόλις προχθές και θα αφορά 30.000 ανέργους 25-29 ετών, με προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα.
Μέσα στον Αύγουστο θα προκηρυχθούν επίσης θέσεις για 12.000 ανέργους 18 ως 24 ετών και
Μέσα στο Σεπτέμβριο ένα ειδικό πρόγραμμά για 8.000 ανέργους 18 ως 29, ετών ειδικά για το δυναμικό τομέα του Τουρισμού, μέρος απ' αυτούς για το χειμερινό Τουρισμό και τον Τουρισμό πόλεων.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν κατάρτιση 80 ωρών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ανθρώπους που, κατά κανόνα, δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.
Περιλαμβάνει ακόμα πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 450 ωρών μέσα σε ένα διάστημα μέχρι έξι μήνες. Καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των δικαιούχων.
Από τα προγράμματα κάθε δικαιούχος θα λάβει στο χέρι 1740 με 1950 ευρώ.
Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά ένα Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για άλλες 50.000 ανέργους - αυτή τη φορά μακροχρόνια ανέργους, ή από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο - συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων.
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, αυτά είναι μόνο κάποια από τα προγράμματα των οποίων η χρηματοδότηση έχει ηδη εγκριθεί για φέτος. Τα υπόλοιπα, σημείωσε, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες θα τα ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ φτάνει τα 600 εκατομμύρια και ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια, μαζί με το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών για την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή του 2014-2015, και που αφορά 55 χιλιάδες μητέρες και σε πάνω από 68.000 παιδιά.
Πρόσθεσε πως είναι όλα αυτά τα προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για να διευκολύνουν την ένταξη στην αγορά εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, κυρίως νέων ανθρώπων.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με μακροχρόνια ανάπτυξη που δημιουργεί υγιείς, νέες θέσεις εργασίας, και σημείωσε πως η ανάπτυξη αρχίζει φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι δραματικά χρόνια ύφεσης.
Συμπλήρωσε όμως πως η κυβέρνηση επισπεύσει την ανάπτυξη συνολικά, αλλά βοηθά και τους ανθρώπους να κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης, ώστε από τα πρώτα βήματα, να ωφεληθούν όσο γίνεται περισσότεροι.
«Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το τελευταίο ευρώ από τους πολύτιμους κοινοτικούς πόρους που έρχονται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Τόνισε ακόμη πως έχει παρατηρηθεί ότι το 20% των νέων ανθρώπων που αναζητούν εργασία και εμπλέκονται με τα προγράμματα αυτά αξιοποιώντας το, παραμένουν στις θέσεις απασχόλησης.

Read more...

Κατ' εφαρμογή της εντολής Σαμαρά Με αντικειμενικές τιμές του 2013 θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ σε 4.000 οικισμούς


Με αντικειμενικές τιμές του 2013 θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ σε 4.000 οικισμούς
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Με τις αντικειμενικές αξίες που υπολογίστηκε ο ΦΑΠ το 2013, θα υπολογιστεί και ο φετινός ΕΝΦΙΑ για 4.000 οικισμούς στη χώρα, στους οποίους τα ακίνητα και τα οικόπεδα είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελης στη Βουλή, που για ακόμη μία φορά δεσμεύτηκε ότι την πλήρη εξάλειψη όλων των προβλημάτων και των αδικών του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι σφοδρές αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, φορέων της αγοράς και πολιτών συνεχίζονται.

Πριν την ανακοίνωση της απόφασης αυτής, πληροφορίες από το Μαξίμου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε στον ΕΝΦΙΑ από τις εξωφρενικές αποτιμήσεις γης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εταίρος επιμένει ότι ακριβώς επειδή οι αναγκαίες διορθώσεις θα απαιτήσουν χρόνο η εξόφληση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ πρέπει να μετατεθεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με την άποψη αυτή συντάσσονται και βουλευτές της ΝΔ.

Μεγάλος πονοκέφαλος τα εκτός αντικειμενικών αξιών

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης από το βήμα της Βουλής, η κύρια αιτία των λαθών στο φόρο είναι ότι «για 4.000 οικισμούς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες και βρέθηκε μία φόρμουλα για το πώς θα βρεθεί η αντικειμενική αξία. Αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε και μάλιστα σύντομα».

«Δεσμεύομαι ότι θα το δουλέψουμε» τόνισε προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «πολλοί από μας δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο φέτος, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...