Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Εκρυψαν περιουσία 14 δισ. ευρώ!

nooz.gr
14.000 φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας το 2007 και απέκρυψαν από την Εφορία ακίνητη περιουσία άνω των 14 δις. ευρώ, 150.000 απέκρυψαν επιχειρηματική αμοιβή, 30.000 απέκρυψαν εισοδήματα και 70.000 δεν απόδωσαν ΦΠΑ. Όλοι εντοπίστηκαν από το σύστημα TAXIS.

Οι διασταυρώσεις, που έγιναν μέσω του Ε9, του ΕΤΑΚ 2008 και του ΦΜΑΠ του 2007, που δεν έσπευσαν να υποβάλλουν δείγμα των ελλιπών ελέγχων της περιόδου εκείνης.

Να θυμίσουμε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τις ΔΟΥ και τους φορολογικούς ελέγχους, κ.Δημήτρης Κουσελάς, έχει δώσει εντολή από χθες, σε 27 προϊσταμένους εφοριών της χώρας να εξαπολύσουν φοροκυνηγητό.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι 30.000 φορολογούμενοι, είχαν αποκρύψει εισοδήματα από καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού – προφανώς για να αποφύγουν τη φορολογία των τόκων και περίπου 70.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, δεν πλήρωσαν το ΦΠΑ που τους αναλογούσε.

Επιπλέον, δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, αναφέρει, πως εντοπίστηκαν 150.000 περίπτωσεις που είχαν αποκρύψει τη λεγόμενη επιχειρηματική αμοιβή.


Επιπλέον, σύμφωνα με τις εντολές που δόθηκαν από τον υφυπουργό Δ.Κουσελά, στους διευθυντές των εφοριών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν δηλώσει και τα τελευταία εκκαθαριστικά για την περαίωση, προκειμένου να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι έλεγχοι για τις επιχειρήσεις που δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας φορολογικών παραβάσεων.

Επίσης, ξεκινούν έλεγχοι για τις επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ΦΠΑ τον Νοέμβριο και τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας. Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει στις εφορίες συγκεκριμένα στοιχεία από διασταυρώσεις της που θα αφορούν σε κατηγορίες φορολογουμένων και επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει ανακριβή στοιχεία στις φορολογικές τους δηλώσεις προκειμένου να ξεκινήσουν έλεγχοι.
Read more...

Επιχειρησιακή σύμβαση στα μέσα μεταφοράς

Ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις- Οι εργαζόμενοι θα κληθούν σε διαπραγμάτευση από μηδενική βάση

Στο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας προβλέπεται κατάργηση των συμβάσεων και των κανονισμών εργασίας που ίσχυαν έως σήμερα, οι οποίοι θα αντικατασταθούν από επιχειρησιακή σύμβαση

Στη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης στις συγχωνευόμενες μεταφορικές ΔΕΚΟ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος». Στο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας στο Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπεται κατάργηση των συμβάσεων και των κανονισμών εργασίας που ίσχυαν έως σήμερα, οι οποίοι θα αντικατασταθούν από επιχειρησιακή σύμβαση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εργαζόμενοι των μέσων μαζικής μεταφοράς θα κληθούν σε διαπραγμάτευση από μηδενική βάση για τον καθορισμό της εν λόγω επιχειρησιακής σύμβασης, ενώ με τη λήξη της διαπραγμάτευσης κάθε άλλη σύμβαση ή κανονισμός που ίσχυε έως σήμερα θα καταργηθεί.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν, αλλά καταρρεύσουν, το μισθολόγιο των υπαλλήλων των μεταφορικών ΔΕΚΟ θα αποφασιστεί με νόμο! Αλλωστε οι ποσοτικοί στόχοι της κυβέρνησης έχουν ήδη τεθεί, καθώς προβλέπουν περικοπή των δευτερευουσών αποδοχών στο 10% των τακτικών αποδοχών. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ώσπου να καταρτιστεί επιχειρησιακή σύμβαση δεν θα επιτρέπεται η προσφυγή στον Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας.

Ουσιαστικά, όπως εκτιμάται, πρόκειται περί ενός μοντέλου... κομμένου και ραμμένου στα μέτρα της τρόικας και, αν και εφόσον η εφαρμογή του περάσει, ενδέχεται να αποτελέσει συνολικό «μοντέλο» για όλες τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο.

Επίσης, όπως έχει επισημανθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει μετατάξεις εκατοντάδων υπαλλήλων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, η οποία θα λάβει χώρα εντός του ερχόμενου διαστήματος, περίπου 1.500 εργαζόμενοι θα περάσουν σε άλλους φορείς του Δημοσίου, τους οποίους θα υποδείξει το υπουργείο Εσωτερικών. Σε δεύτερη φάση θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία, όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση των συγκοινωνιακών φορέων, με τη μετάταξη υπαλλήλων που θα κριθούν υπεράριθμοι. Εκτός από τα εργασιακά και τα μισθολογικά, τα οποία αποτελούν και το μήλον της Εριδος μεταξύ των εργαζομένων των αστικών συγκοινωνιών και του υπουργείου Υποδομών, το νομοσχέδιο για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών εισηγείται μια σειρά από μέτρα για τον εξορθολογισμό του μεταφορικού συστήματος της Αθήνας, όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Επίσης, το νομοσχέδιο θα θεσπίσει το λεγόμενο «Σύμφωνο Ευθύνης», το οποίο θα επιβάλει τριμηνιαίο οικονομικό έλεγχο στις μεταφορικές ΔΕΚΟ από ορκωτούς ελεγκτές και σε περίπτωση απόκλισης από το εγκεκριμένο επιχειρησιακό τους σχέδιο, θα συγκροτείται νέο business plan, ενώ θα υφίστανται κυρώσεις οι διοικήσεις των φορέων.

Μάλιστα το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ενοποιημένου ΟΑΣΑ θα εγκρίνεται από την αρμόδια για τις ΔΕΚΟ διυπουργική επιτροπή, η κρατική επιχορήγηση θα δίνεται βάσει συγκεκριμένων δεικτών αποδοτικότητας, ενώ πρόθεση του υπουργείου είναι το μεταφορικό έργο των συγκοινωνιών να εκτελείται κατόπιν σύμβασης.

Ακόμη, όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Υποδομών, οι μεταφορικές ΔΕΚΟ θα «καθαρίσουν» από τα χρέη και τα ελλείμματά τους, τα οποία θα περάσουν στο δημόσιο ταμείο. Παράλληλα, ωστόσο, θα τεθεί ένα όριο στην επιδότησή τους από το κράτος, καθώς αυτή δεν θα ξεπερνά το 40% του λειτουργικού τους κόστους. Πρόκειται για μια ελληνικού τύπου αντιγραφή του πολωνικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει έκπτωση των προϋπολογισμών που ανεβάζουν το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στο 60%! Το πλάνο του υπουργείου Υποδομών για την αύξηση των εσόδων των μεταφορικών ΔΕΚΟ προβλέπει, πέρα από τις αυξήσεις των εισιτηρίων που έρχονται, εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας, αλλά και της υποδομής των συγκοινωνιακών εταιρειών, καθώς και ευρύτερες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, όπως π.χ. οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Σε δύο εταιρείες
Π ρόθεση του υπουργείου Υποδομών είναι να συμμαζέψει τα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών μέσα από την ενοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς σε δύο εταιρείες, οι οποίες θα λειτουργούν υπό τη σκέπη του ΟΑΣΑ, ο οποίος με τη σειρά του θα ασκεί καθήκοντα μητροπολιτικού φορέα. Μάλιστα, η αρμοδιότητά του θα επεκταθεί τόσο προς τους ΟΤΑ που λειτουργούν μεταφορικές υπηρεσίες όσο και προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, ενώ θα συνεργάζεται στενά και με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Ουσιαστικά θα πρόκειται για τον κεντρικό φορέα χάραξης μεταφορικής πολιτικής της Αττικής στα πρότυπα όσων ισχύουν στις μητροπόλεις της Ευρώπης.

Επιπλέον, όπως έχει επισημανθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τα οδικά μέσα, δηλαδή η ΕΘΕΛ και τα ΗΛΠΑΠ, θα συγχωνευθούν σε μία κοινή εταιρεία διαχείρισης, ενώ το μετρό, το τραμ και οι ΗΣΑΠ θα ενοποιηθούν σε επιχείρηση μέσων σταθερής τροχιάς.

tovima.gr
Read more...

Παίρνουν αναβολή για Φεβρουάριο τα δύσκολα νομοσχέδια

Για τον Φεβρουάριο μετατίθεται- αναγκαστικά- η ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων για τις αστικές συγκοινωνίες, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την αναδιάρθρωση των φορολογικών μηχανισμών. Η καθυστέρηση είναι επιβεβλημένη λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών, καθώς ακόμη και αν τα τρία κρίσιμα νομοσχέδια παρουσιαστούν σε πρώτη ανάγνωση στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, η διαδικασία διαβούλευσης, συζήτησης στον ΚΤΕ, συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής (και η επανάληψή της), δεν αφήνουν πολλά χρονικά περιθώρια.

Σύμφωνα με τις ήδη δρομολογημένες διαδικασίες ο Ιανουάριος από άποψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών είναι «κλεισμένος» με την ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου και του νόμου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

Το γεγονός της καθυστέρησης δημιουργεί προβληματισμό στην κυβέρνηση- και συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου με τους κοινοβουλευτικούς παράγοντες του κόμματος- καθώς θα παρατείνει για σχεδόν ένα μήνα την αναταραχή και την ένταση στους κλάδους των αστικών συγκοινωνιών και σε πολλά από τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Στη συνάντηση αυτή πάντως ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μην υπάρξει «καμία υποχώρηση στις πιέσεις των συντεχνιών» και τόνισε ότι «θα προχωρήσουμε για το δημόσιο καλό». Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς αναβολές, καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις. «Συνεχίζουμε το 2011 τις μεγάλες αλλαγές για την Ελλάδα και τον πολίτη» είπε χθες στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ των άλλων ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκης, ο γραμματέας της ΚΟ κ. Β. Εξαρχος, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. «Προχωράμε με βάση το πρόγραμμά μας» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι «κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα επειδή έχουμε σχέδιο» και ότι «μπορεί οι εξελίξεις να μας ανάγκασαν να πάρουμε και αποφάσεις που πόνεσαν».

Ανησυχία για την κοινωνική ένταση
Η ανησυχία για την παράταση της κοινωνικής έντασης όσο θα εκκρεμεί η ψήφιση των νομοσχεδίων ήταν αισθητή, όμως αποκλείστηκε κάθε ενδεχόμενο να επιλεγεί και πάλι η διαδικασία του κατεπείγοντος. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠαΣοΚ, η ψήφιση των νομοσχεδίων θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο, ακόμη και με εμβόλιμες συνεδριάσεις, «αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πάμε πάλι σε διαδικασία κατεπείγοντος». Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε ότι (και) προς εκτόνωση των εσωκομματικών αντιδράσεων θα συγκληθεί σύντομα η ΚΟ του ΠαΣοΚ (πιθανώς στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας), στην οποία θα δοθεί ο λόγος σε όσους βουλευτές το επιθυμούν. Προφανής στόχος, η παροχή δυνατότητας σε όσους θέλουν να διαφοροποιηθούν να το κάνουν σε ένα θεσμικό όργανο και παρουσία όλων των κυβερνητικών παραγόντων, είτε πρόκειται για πολιτικά, είτε για διαδικαστικά ζητήματα..tovima.gr


Read more...

Η Ντόρα στήνει Αβραμόπουλο στο... απόσπασμα

Κατά του κ. Αβραμόπουλου φαίνεται ότι στρέφεται η πρόταση Μπακογιάννη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία
Κατά του κ. Αβραμόπουλου φαίνεται ότι στρέφεται η πρόταση Μπακογιάννη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία ζητεί η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Με την κίνησή της στρέφεται ουσιαστικά κατά του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλου τον οποίο όμως στηρίζει η Ρηγίλλης και θεωρεί και η πρόταση της πρώην υπουργού είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Η ίδια το διέψευσε, λέγοντας ότι η κίνησή της δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένου στελέχους, όμως στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο και στους διαδρόμους της Βουλής η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ είχε άλλη εντύπωση.

Μάλιστα επισήμαιναν ότι στόχος της είναι ο κ. Αβραμόπουλος που ήταν ο τελευταίος υπουργός Υγείας των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή και για τον οποίο δεν έχει επέλθει παραγραφή. «Δεν έχω προσωπικά με τον καθένα. Ολα αυτά που ακούγονται στερούνται κάθε βάσης» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη. Παρά τη διάψευση πυροδότησε ένταση στο εσωτερικό της ΝΔ και σήμερα η κυρία Μπακογιάννη ετοιμάζεται να στείλει επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας να υπάρξει διακομματική συμφωνία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η κυρία Μπακογιάννη επικαλέστηκε τις δηλώσεις του νυν υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου και τόνισε: «Διά στόματος του αρμοδίου υπουργού επιβεβαιώθηκε πλέον ξεκάθαρα αυτό που, λίγο-πολύ, όλοι υποψιάζονταν:Το αδίστακτο, κερδοφόρο παιχνίδι ενός ευρύτατου κυκλώματος ανθρώπων με τη φαρμακευτική δαπάνη και ειδικότερα τα ιατρικά υλικά, που αγοράζονταν σε τιμές όχι απλώς διπλάσιες αλλά συχνά και πολλαπλάσιες του πραγματικού τους κόστους» .

Παράλληλα η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι «οι υπερτιμολο γήσεις είναι ίσως το μεγαλύτερο διαχρονικό σκάνδαλο» και συμπλήρωσε: «Δεν είναι όμως σκάνδαλο απαράγραπτο. Οι πολίτες ζητούν τώρα τον λογαριασμό. Η Βουλή οφείλει να συστήσει αμέσως Εξεταστική Επιτροπή για την ταχεία διερεύνηση του σκανδάλου αυτού τουλάχιστον για τα 10 τελευταία χρόνια» είπε η κυρία Μπακογιάννη. Επί της ουσίας, η κυρία Μπακογιάννη ζητεί να ερευνηθούν:

Ποιοι ήταν οι κατά τον κ. Λοβέρδο «ενδιάμεσοι».

Πώς διασφάλιζαν την «ομαδική τύφλωση» όλων όσοι είχαν ευθύνη για τις σχετικές αγορές και το πραγματικό κόστος των αγοραζομένων.

Ποιοι πλούτισαν παράνομα και αν μπορεί ο φορολογούμενος να πάρει πίσω μέρος έστω του παράνομου αυτού πλούτου.

ΠΥΡΑ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΚΑΤΑ ΣΑΜΑΡΑ
«Δεν κατάλαβα κανέναν ανασχηματισμό. Κατάλαβα ένα χύμα πράγμα»

«Ρουκέτες» στη Ρηγίλλης εκτόξευσε ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης (φωτογραφία), ακυρώνοντας τον κομματικό ανασχηματισμό. Το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ επέκρινε με σφοδρότητα τις αλλαγές και προκάλεσε εκνευρισμό στην ηγετική ομάδα. Ο κ. Βαρβιτσιώτης (ο γιος του Μιλτιάδης έγινε αναπληρωτής Εμπορίου, με τομεάρχη τον κ. Γ. Βλάχο ) που εξέφρασε (Ρ/Σ Real FΜ) σοβαρές ενστάσεις για την αποδοτικότητα του νέου «γαλάζιου» σχήματος, επέμεινε στη στρατηγική του μεσαίου χώρου. Με οξύ ύφος επέκρινε όσους εισηγούνται δεξιά στροφή, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε δεξιά όπως θέλουν μερικοί στη ΝΔ», ενώ μίλησε για μια πιο ριζοσπαστική πολιτική. «Δεν κατάλαβα κανέναν ανασχηματισμό. Κατάλαβα ένα χύμα πράγμα που επί εβδομάδες διαφημιζόταν. Είναι δυνατόν να έχουμε τόσες γραμματείες και τόσους τομεάρχες; Πως θα συντονιστεί αυτό το πράγμα» διερωτήθηκε.

Σε άλλο σημείο υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρξει πολυσυλλεκτικότητα. «Η ΝΔπρέπει να κάνει ανοίγματα. Να είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα. Δεν το έχουν καταλάβει οι νυν κρατούντες» είπε και σημείωσε πως η πολυδιάσπαση δεν έχει ευρύ λαϊκό έρεισμα.

Σε άλλο μήκος κύματος, ένας άλλος «βαρόνος» της ΝΔ, ο κ. Ι. Κεφαλογιάννης - που είδε την κόρη του Ολγα να παραμένει τομεάρχης Τουρισμού- απέδωσε τα εύσημα στον κ. Σαμαρά για τις αλλαγές και επιτέθηκε στην κυρία Μπακογιάννη, τονίζοντας πως είναι εχθρός της ΝΔ.

«Ο Κεφαλογιάννης δεν με συγχωρεί ότι τον πέρασα στο Ρέθυμνο. Δεν το αντέχει. Τι να κάνουμε. Θα το αντέξει» απάντησε ειρωνικά η κυρία Μπακογιάννη, η οποία είδε πολλούς βουλευτές και στελέχη που τη στήριξαν να αναλαμβάνουν ρόλο από τον κ. Σαμαρά. Η ίδια απάντησε με την τυπική προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Γ. Κοντογιάννη στη ΔΗΣΥ.

Στη Ρηγίλλης επικρατεί ικανοποίηση και μιλάνε για πολυτασικό ανασχηματισμό, ενώ ικανοποίηση καταγράφηκε και στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον κ. Αντ.Σαμαρά , που πληροφορήθηκε λίγο αργότερα μια ηχηρή παρέμβαση του κ. Π. Καμμένου.

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε (Ρ/Σ Βήμα FΜ) ότι υπάρχουν ενδείξεις για πιθανές πολιτικές και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και των δύο παρατάξεων για την υπόθεση της Siemens και τάχθηκε υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, ακόμη κι αν το κόμμα του έχει αντίθετη άποψη.tovima.gr
Read more...

Ετοιμάζεται οριστική λύση για το χρέος


«Πρόκειται για μία μείζονα απόφαση το επόμενο δίμηνο, η οποία θα ξεκαθαρίσει διά παντός το ζήτημα της διατηρησιμότητας του χρέους στην Ευρωζώνη», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC

Οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους, που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές χώρες της Ευρωζώνης, θα δοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Την άποψη αυτή διατύπωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ετοιμάζεται οριστική λύση για το χρέος

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, αναμένει «μία μείζονα απόφαση το επόμενο δίμηνο, η οποία θα ξεκαθαρίσει μία και διά παντός το ζήτημα της διατηρησιμότητας του χρέους στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις επί του θέματος, καθώς δεν θα μπορούσε να προκαταλάβει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά η δήλωσή του αυτή ερμηνεύεται ως προάγγελος του ευρωομολόγου, το οποίο κερδίζει διαρκώς έδαφος ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ως προπομπός του ευρωομολόγου θα μπορούσε να λειτουργήσει η αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά τίτλων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ενδεχόμενο που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Αρκεί βέβαια να ενισχυθεί με πρόσθετα κεφάλαια ο μηχανισμός για να μπορεί να παρέμβει.

Αξίζει να σημειωθεί πως αργά χθες το βράδυ πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε πως ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε αναφορά σε ένα «συνολικό πακέτο αποφάσεων».

Το βέβαιο είναι πως πλέον στους κόλπους της ΕΕ πιστεύουν πως επειδή η πίεση των αγορών στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης διατηρείται αμείωτη, οι όποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους και πιθανότατα στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου. Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του σημείωσε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ προτίθενται να υιοθετήσουν έναν μόνιμο μηχανισμό διάσωσης από το 2013, με απόφαση που απαιτεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να είναι δυνατή η συνδρομή κρατών-μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιηθεί στην εκπνοή του παρόντος, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη στήριξη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

«Ολοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί, που πρέπει να ενεργοποιηθούν, θα είναι εκεί ώστε να πεισθούν οι αγορές ότι η Ευρωζώνη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα υπερασπιστεί το νόμισμά της, θα υπερασπιστεί τις χώρες που κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν ώστε να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και επίσης ανταγωνιστικές στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε διαβεβαιώσεις προς το επενδυτικό κοινό σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας. Πιο αναλυτικά, απέδωσε την επιτοκιακή ψαλίδα μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων (δηλαδή τα υψηλά spreads) στις ευρύτερες αναταράξεις της αγοράς, παρά στην ύπαρξη πραγματικού κινδύνου στάσης πληρωμών.

«Τα περιθώρια (spreads) παραμένουν εκεί που βρίσκονται εξαιτίας των γενικότερων αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές», απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Ολοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι ένα συστημικό θέμα για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το περιθώριο μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο του από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, υπερβαίνοντας το επίπεδο του 10%. Πάντως, χθες και μετά την επιτυχή έκδοση εντόκων γραμματίων, το spread υποχώρησε έως και τις 878 μονάδες βάσης, από 1.000 μονάδες το πρωί της Δευτέρας.

Κώστας Τσαχάκης

ethnos.gr
Read more...

«Αντάρτικο» στις συγκοινωνίες

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους ακόμη και αν αυτές κηρυχθούν παράνομες δηλώνουν οι εργαζόμενοι। «Λάδι στη φωτιά» η κίνηση της διοίκησης των ΗΛΠΑΠ να υποβάλει προσωπικές αγωγές κατά συνδικαλιστών.

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα κυβέρνησης και εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, με τους συνδικαλιστές να εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις κινητοποιήσεις αλλά και αποφασισμένοι να ξεκινήσουν ένα ιδιότυπο «αντάρτικο» με πολλαπλές μορφές αντίδρασης.

Για αύριο οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα προγραμματίζουν 24ωρη απεργία με εξαίρεση τον ηλεκτρικό, ο οποίος προσανατολίζεται σε στάση, παρατείνοντας την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού
Για αύριο οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα προγραμματίζουν 24ωρη απεργία με εξαίρεση τον ηλεκτρικό, ο οποίος προσανατολίζεται σε στάση, παρατείνοντας την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού

Οι ίδιοι μάλιστα απειλούν ότι θα προχωρήσουν στο απεργιακό τους πρόγραμμα ακόμη κι αν οι κινητοποιήσεις κριθούν παράνομες από τη Δικαιοσύνη.

«Δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε πίσω. Πρόκειται για αποφάσεις της γενικής συνέλευσης» τονίζει στο «Εθνος» ο Νίκος Δαγλαρτζής, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό, το οποίο απειλεί με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα.Χθες πάντως οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών πλην της ΤΡΑΜ προχώρησαν σε προσφυγές κατά των απεργιών και των στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, οι οποίες θα εκδικαστούν σήμερα.

Οι νέες προσφυγές, οι οποίες ακολούθησαν το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Δ. Ρέππα προς τις διοικήσεις για «πιστή τήρηση της νομιμότητας», οδήγησαν σε τροποποιήσεις του σημερινού απεργιακού προγράμματος.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε πάντως και η κίνηση της διοίκησης των ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) να υποβάλει, εκτός της αγωγής στο σωματείο εργαζομένων, και προσωπικές αγωγές στον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα των εργαζομένων, με τις οποίες απαιτεί αποζημίωση ύψους 3.000 ευρώ και 6μηνη προσωπική κράτηση.

Σαφείς αποστάσεις από την κίνηση αυτή κράτησε το υπ. Υποδομών, κύκλοι του οποίου διαμήνυαν χθες πως «είναι άλλο πράγμα η διαφύλαξη των συμφερόντων της εταιρείας και άλλο η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων».

Στο μεταξύ, «στον αέρα» βρίσκεται η απεργία που έχει εξαγγελθεί για αύριο σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς πλην του ηλεκτρικού, καθώς συνδικαλιστικοί κύκλοι ανέφεραν χθες ότι αν το υπ. Υποδομών τούς καλέσει σε διάλογο έστω και σήμερα, προτίθενται να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Σήμερα πάντως αναμένεται να συζητηθεί για δεύτερη φορά στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών για την εξυγίανση του ΟΑΣΑ.

  • Αργά το βράδυ, το τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά έκρινε παράνομες τόσο τη χθεσινή στάση εργασίας, όσο και κάθε άλλη απεργιακή κινητοποίηση που θα κηρύξουν τα σωματεία των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ.

Οι κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες
Ταλαιπωρία χωρίς τέλος

Συνεχίζεται και σήμερα ο «Γολγοθάς» του επιβατικού κοινού καθώς οι μεταφορές θα γίνονται μετ΄ εμποδίων παρά την απόφαση των εργαζομένων να τροποποιήσουν το απεργιακό τους πρόγραμμα. Για αύριο οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα προγραμματίζουν 24ωρη απεργία με εξαίρεση τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, ο οποίος προσανατολίζεται σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Αναλυτικά σήμερα τα μέσα θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Το μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ καθώς οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάσεις εργασίας νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ.
  • Τα λεωφορεία θα ακινητοποιηθούν από τις 11 το πρωί έως τις 3.30 μετά το μεσημέρι.
  • Τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι.
  • Κανονικά θα κινηθούν το τραμ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ethnos.gr
Read more...

Λύση στο θέμα των διοδίων αναζητά η κυβέρνηση...



Στην περιοχή της Στυλίδας θα έπρεπε να υπάρχει παράδρομος, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή "Πρώτη Γραμμή", ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης μετά την σύλληψη του δήμαρχου της πόλης Απόστολου Γκλέτσου.
Σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το έκανε και η... σημερινή προκήρυξε διαγωνισμό και το έργο ανέρχεται σε ένα εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Όπως είπε ο παράδρομος θα είναι έτοιμος τους επόμενους μήνες και το έργο καθυστέρησε μετά από προσφυγές κατοίκων.

Σημείωσε ότι πρόταση της πολιτείας είναι η ανανέωση των καρτών για τους επόμενους μήνες μέχρι να γίνει ο παράδρομος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Στυλίδας ο οποίος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, είπε πως δεν έχει μετανιώσει και αν αφεθεί ελεύθερος θα το ξανακάνει μέχρι να βγουν οι κάρτες
skai.gr



Read more...

Δεν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες για την εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote


Ολοκληρώθηκε, με την αποστολή τυπικών κλήσεων, η ανάκριση για την υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός» από την εταιρεία Cosmote. O 20ος Τακτικός Ανακριτής που είχε χρεωθεί τη σχετική δικογραφία, έκρινε πως τα στοιχεία της υπόθεσης δεν επαρκούν ώστε να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες σε βάρος των 18 κατηγορουμένων.
Η επίμαχη εξαγορά ολοκληρώθηκε πριν περίπου 5 χρόνια έναντι 1,3 δις ευρώ. Για την υπόθεση είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και χειραγώγηση μετοχής. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, Ευαγ. Μαρτιγόπουλος, και ο επικεφαλής της επιχείρησης «Γερμανός», Παν. Γερμανός.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης διενεργήθηκε πραγματογνωμοσύνη το πόρισμα της οποίας καταλήγει ότι από την επίμαχη αγορά δεν προέκυψε ζημία για το Δημόσιο

Read more...

Στο φως τα απόρρητα της πρεσβείας των ΗΠΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αριστοτελία Πελώνη Περικλής Δηµητρολόπουλος Κίττυ Ξενάκη

Συζητήσεις του τότε  αµερικανού πρεσβευτή  στην Αθήνα  Ντ. Σπέκχαρντ (κέντρο)  µε τον τότε υπουργό  Προστασίας του Πολίτη  Μ. Χρυσοχοΐδη (αριστερά) και τον αρχηγό  της ΕΛ.ΑΣ. Λ. Οικονόµου  (δεξιά) καταγράφονται  στα τηλεγραφήµατα  που διέρρευσαν µέσω  Wikileaks. Ενα από  τα θέµατα ήταν  η λαθροµετανάστευση
Η τροµοκρατία, η λαθροµετανάστευση και η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.
είναι τα κυρίαρχα θέµατα στα τρία τηλεγραφήµατα µε αποστολέα την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, τα οποία διέρρευσαν χθες από το Wikileaks.

Σε ένα από αυτά, µε ηµεροµηνία 29 Ιανουαρίου 2010, ο τότε υπουργός Προστασίαςτου Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εµφανίζεται να λέει στον αµερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα πως η ΕΥΠ είναι «ένα τίποτα» και πως η Αστυνοµία γνωρίζει τις ταυτότητες όλων των µελών των τροµοκρατικών οργανώσεων, αλλά δεν έχει στοιχεία ώστε να προχωρήσει σε συλλήψεις.

Και τα τρία διπλωµατικά τηλεγραφήµατα δηµοσιοποιήθηκαν από την «Guardian», ένα από τα πέντε ξένα έντυπα που συνεργάζονται µε το Wikileaks, στο πλαίσιο της υπηρεσίας You Ask, We Search (Εσείς Ρωτάτε, Εµείς Ψάχνουµε). Τουλάχιστον τα δύο τηλεγραφήµατα δηµοσιοποιήθηκαν ως απάντηση σε ερωτήσεις χρηστών του ∆ιαδικτύου σχετικά µε τη Frontex, την υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της Ε.Ε.

Το παλαιότερο έγγραφο έχει ηµεροµηνία 4 ∆εκεµβρίου 2009, είναι διαβαθµισµένο από τον συντάκτη του, τον τότε αµερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ ως «απόρρητο» και κοινοποιείται, πέραν του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, σε δεκαπέντε πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ ανά τον κόσµο, από το αµερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, έως τις αµερικανικές πρεσβείες στην Αγκυρα, τη Μόσχα και την Ποντγκόριτσα. Τίτλος και θέµα του: «Η νέα κυβέρνηση καταπιάνεται µε τα ζητήµατα της µετανάστευσης και του ασύλου». Ο Σπέκχαρντ εκφράζει φόβους ότι «αλλοδαποί ειδικού ενδιαφέροντος», όπως για παράδειγµα ιρακινοί εξτρεµιστές, µπορεί να µεταφέρονται λαθραία στις ΗΠΑ έχοντας περάσει πρώτα στην Ελλάδα από τα διάτρητα σύνορα της χώρας µε την Τουρκία και ανησυχίες ότι οι συνθήκες ζωής των µουσουλµάνων µεταναστών στην Ελλάδα, ειδικώς µάλιστα η έλλειψη επίσηµου χώρου προσευχής, ενδεχοµένως να τους καθιστούν ευάλωτους στην «ισλαµική ριζοσπαστικοποίηση».

Τα άλλα δύο τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν χθες από το Wikileaks αφορούν συναντήσεις που είχε τον Ιανουάριο του 2010 ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα µε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόµου. «Εµπιστευτικό» χαρακτηρίζεται το τηλεγράφηµα µε θέµα τη συνάντηση Σπέκχαρντ - Χρυσοχοΐδη, που φέρει ηµεροµηνία αποστολής την 29η Ιανουαρίου 2010, «µη διαβαθµισµένο» αλλά εµπεριέχον «ευαίσθητες πληροφορίες» χαρακτηρίζεται το τηλεγράφηµα µε θέµα τη συνάντηση Σπέκχαρντ - Οικονόµου, που στάλθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ την 1η Φεβρουαρίου 2010. Σύµφωνα πάντα µε τον αµερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται να είπε ότι η Αστυνοµία γνωρίζει τις ταυτότητες όλων των µελών των τροµοκρατικών οµάδων, αλλά δεν έχει στοιχεία να προχωρήσει σε συλλήψεις. Ο υπουργός αναφέρεται απαξιωτικά στην ΕΥΠ, την οποία χαρακτηρίζει «ένα τίποτα», ενώ την επικρίνει ότι είναι «επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των ελλείψεών της, µεταξύ των οποίων και ο συνδικαλισµός των υπαλλήλων». Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Οικονόµου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση φοβάται ενδεχόµενη ριζοσπαστικοποίηση των λαθροµεταναστών που διαµένουν στην Ελλάδα, γι’ αυτό και κλείνει τις εξόδους προς τη ∆ύση. Επιµένει πως τα σύνορα χρειάζονται προστασία και ότι το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι τα ανατολικά σύνορα επειδή η Τουρκία δεν καταβάλλει ουσιαστική προσπάθεια για να σταµατήσει τη ροή των µεταναστών προς την Ελλάδα. Ερωτάται µάλιστα ευθέως από τον πρέσβη για τον εµπρησµό στη συναγωγή των Χανίων, η οποία είχε ανησυχήσει ιδιαίτερα τους Αµερικανούς, και την καταδικάζει.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Τρία διπλωµατικά τηλεγραφήµατα δηµοσιοποιήθηκαν από την «Guardian», ένα από τα πέντε ξένα έντυπα που συνεργάζονται µε το Wikileaks

Read more...

Δεν μπήκατε στην περαίωση; Περάστε από την Εφορία!

Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι και για τον ΦΠΑ


http://img.protothema.gr/0FE7A5463287296198B861BC5A126375.jpg
Να πιάσει «στον ύπνο» όσους πόνταραν πως θα τη γλιτώσουν από την εφορία επειδή πλησιάζει η παραγραφή των υποθέσεών τους, επιχειρεί η εφορία. Ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Δημήτρης Κουσελάς κάλεσε σε σύσκεψη την Τρίτη τους διευθυντές των 27 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας (που αποφέρουν το 70% των φορολογικών εσόδων στο κράτος), για να τους ζητήσει να εξαπολύσουν φοροκυνηγητό και να εντοπίσουν όσους έχουν οικονομική επιφάνεια αλλά δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Οι έλεγχοι θα γίνουν επί τη βάσει κριτηρίων (μεγάλη ακίνητη περιουσία, χαμηλά εισοδήματα, συνεχόμενες χρήση με ζημία ή κέρδη κατώτερα του επαγγελματικού κλάδου τους, υψηλές επιστροφές ΦΠΑ, μη υποβολή δηλώσεων, αδήλωτη εργασία, μεγάλες επιστροφές φόρου κλπ).

Στο επίκεντρο θα βρεθούν ιδίως όμως, όσοι δεν έχουν κάνει χρήση της περαίωσης και όσοι παραμένουν ανέλεγκτοι επί δεκαετίες. Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου οι ∆ΟΥ θα πρέπει να έχουν εκδώσει και ταχυδρομήσει τα σηµειώµατα περαίωσης στους φορολογουμένους που υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθµιση µέχρι και τις 31 ∆εκεµβρίου του 2010.

Όσοι μπήκαν στην περαίωση, μπορούν να καταστρέψουν τα βιβλία τους για τις χρήσεις μέχρι και του 2005, εφόσον καταβάλουν κανονικά τις δόσεις. Θα μπορούν όμως να ελεγχθούν για τις χρήσεις από το 2006 έως και το 2010. Οι υπόλοιποι που δεν εντάχτηκαν στην περαίωση, μπορεί να ελεγχθούν για όλες τις χρήσεις από το 2000 έως και το 2010. Αν μάλιστα παρέλειψαν να υποβάλουν κάποιες δηλώσεις (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΑΠ κλπ), θα ελεγχθούν ακόμα και για την περίοδο 1995-2011.

Οι έλεγχοι στρέφονται και σε όσους δεν είχαν καταβάλει το 2007 Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) αλλά εντοπίστηκαν στη συνέχεια (το 2008) από την υποχρεωτική υποβολή του Ε9, στο πλαίσιο εφαρμογής του ΕΤΑΚ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιέζει τους εφόρους να εντείνουν τους ελέγχους για μη απόδοση ΦΠΑ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν πολύ µεγάλες επιχειρήσεις µε τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που κατέχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Ψηλά στη λίστα είναι και επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν ΦΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο. Θα καλούνται τηλεφωνικά για να προσέλθουν εντός 5 ημερών στην εφορία προκειμένου να καταβάλουν τον φόρο χωρίς πρόστιμα.
Read more...

Έρχονται χιλιάδες απολύσεις στους ΟΤΑ

Αποκαλύφθηκαν 25.000 «άχρηστοι» υπάλληλοι


http://img.protothema.gr/126243957FA4D96F691B8DE1A96B9D71.jpg
Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε για το μαχαίρι στους μισθούς των «προνομιούχων» ΔΕΚΟ. To «protothema.gr» αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση ήδη έχει υπό μάλης ένα ακόμα σχέδιο, ώστε οι 100 δύσκολες ημέρες ως προς αυτά που έχουμε να αποδείξουμε στην τρόικα, να μην κυλήσουν δίχως «παραγωγή αποτελέσματος».

Πρόκειται για σχέδιο περικοπής 15.000 αρχικών θέσεων που κρίνονται χαμηλής αποδόσεως και παραγωγικότητας στους ΟΤΑ. Κοινώς, η προαναγγελία απολύσεων τόσο από τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, όσο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, παίρνουν σάρκα και οστά.

Η συγκεκριμένη κίνηση όμως δεν θα είναι όπως διαφαίνεται και η μόνη. Κι αυτό διότι οι ίδιες αρμόδιες ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρονται και σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα άλλων 15.000 απολύσεων «εάν φυσικά αυτό κριθεί αναγκαίο».

Πώς όμως θα στηριχθεί αυτό το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα σχέδιο; Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο γραφείο της αντιπροεδρίας έχουν έλθει τα πρώτα αναλυτικά στοιχεία της πρόσφατης, καλοκαιρινής, ηλεκτρονικής απογραφής του δημόσιου τομέα (το Δημόσιο, τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού και τα ΝΠΔΔ).

Αποτελέσματα που λίγο ως πολύ αποδεικνύουν πως περισσότερες από 25.000 τουλάχιστον θέσεις εργασίας (ενδεχομένως ο αριθμός να μεγαλώσει κι άλλο μέσα στις επόμενες ημέρες), ουσιαστικά είναι «άνευ αντικειμένου».

Πηγές της κυβέρνησης μας μίλησαν για «γραφεία Τύπου όπου εργάζονται εξαφανισμένοι υπάλληλοι, απασχολούμενους που για την ίδια θέση φαίνεται να εργάζονται έως και επτά άτομα κ.ά». Μέσα λοιπόν από ένα συντονισμένο κύμα δημοσιότητας ανάλογο με αυτό για τα μισθολογικά των ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση και κυρίως ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν τις νέες επιλογές, οι οποίες σαφώς θα είναι πιο επώδυνες από ποτέ.

Κι αυτό διότι έστω και αν δεν απευθύνονται στον σκληρό πυρήνα των μονίμων υπαλλήλων του Κράτους, θίγουν για πρώτη φορά θέσεις εργασίας. Μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το μαχαίρι στους ΟΤΑ κυρίως υπό το πρόσχημα της εξομοίωσης στο νέο σύστημα του Καλλικράτη. Εκεί, επικέντρωση θα υπάρξει στις Νομαρχίες οι οποίες συγχωνεύονται σε περιφέρειες αλλά και σε Δήμους όλης της Επικράτειας και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες καθαριότητας όπου Δήμοι βρέθηκαν να απασχολούν έως και 2.000 εργαζόμενους!

Μήνυμα προς τους δανειστές οι απολύσεις: «Δώστε μας τη δόση μας»

Με τις συγκεκριμένες ενέργειες να κλιμακώνονται μέχρι και τον Μάρτη του 2011 η κυβέρνηση επιδιώκει κάτι ακόμα. Να στείλει σαφές μήνυμα προς τους δανειστές της πως «βουτώντας τα χέρια της στο αίμα, αξίζει να λάβει την πολυπόθητη επόμενη δόση». Δεν είναι τυχαίες οι ξεκάθαρες πλέον δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη τόσο στο περιοδικό «Επίκαιρα», όσο και στη ραδιοφωνική εκπομπή της Έλλης Στάη. Εκεί, ο υπουργός προανήγγειλε ξεκάθαρα απολύσεις και στο δημόσιο τομέα υπό το πρόσχημα του «ποιοτικού δημοσίου».

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως τη συγκεκριμένη δήλωση – στήριξη στα νέα σχέδια λίγο πολύ την «απαίτησε» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μετά από μια σειρά αιματοκυλίσματος δεν θέλησε να πάρει επάνω του ένα ακόμα δυσάρεστο μέτρο. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός πως ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Ραγκούσης προς το παρόν δεν έχει κάνει δηλώσεις, αφήνοντας το παιχνίδι στον κ. Παμπούκη και τον κ. Πάγκαλο.

Πηγές αναφέρονται σε αρχικές διαφωνίες του ως προς τα σχέδια απολύσεων, ιδιαίτερα τόσο μεγάλου αριθμού εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ αλλά κυρίως στους ΟΤΑ. Κι αυτό διότι δεν επιθυμεί να συνδυάσει τη μεγάλη αυτοδιοικητική του τομή, τον Καλλικράτη, με ένα πρώτο κύμα αποχωρήσεων υπαλλήλων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημάνουμε πως ήδη χιλιάδες είναι οι συμβάσεις που έχουν λήξει και δεν ανανεώνονται σε Δήμους και Περιφέρειες.

Read more...

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: "Η ΕΥΠ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ"


«Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα». Με αυτή φράση περιέγραψε ο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες σε συνομιλία του με τον πρώην πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στο φως το Wikileaks...


Το εμπιστευτικό έγγραφο –πρόκειται για αναφορά του Ντ. Σπέκχαρντ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με κοινοποίηση σε πολλές πρεσβείες– περιγράφει συνομιλία 45 λεπτών μεταξύ του υπουργού και του πρέσβη, στις 22 Ιανουαρίου 2010.

Στην συνάντηση στο υπουργείο, πέρα από τον πρέσβη παρέστησαν άλλα τέσσερα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας, αλλά ο υπουργός ήταν μόνος, αναφέρεται.

Το θέμα της συνομιλίας ήταν τα σχέδια της κυβέρνησης για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας (μυστικές υπηρεσίες, αστυνομία, λιμενικό κ.λπ.).

Στη συζήτηση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΥΠ, η οποία όπως σημείωσε ο υπουργός δεν υπηρετεί την αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και το γεγονός είναι ότι είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας των πολλών ελλείψεών της, όχι μόνο εξαιτίας του συνδικαλισμού.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε μάλιστα στον κ. Σπέκχαρντ την πρόθεσή του «να διαλύσει και να χτίσει από την αρχή» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα.

Read more...

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ


Σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, με απώτατο χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, ενώ ως τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική...
εξόρμηση του κόμματος στην οποία θα συμμετάσχει σε ορισμένες περιπτώσεις και ο πρωθυπουργός, ενώ θα γίνουν και περιφερειακές συνδιασκέψεις.
Στη σύσκεψη που είχε ως αντικείμενο τον προγραμματισμό του νομοθετικού και κυβερνητικού έργου συμμετείχαν υπουργοί, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, ο γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης και άλλα στελέχη.
«Το πρόγραμμα των αλλαγών που εφαρμόζει η κυβέρνηση προς όφελος της χώρας και των πολιτών της θα συνεχιστεί και το 2011» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου στη σύσκεψη. Επέμεινε στην εφαρμογή του προγράμματος με βάση το οποίο, όπως είπε, «κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα», αποδίδοντας στην επιτυχία αυτή της κυβέρνησης στο γεγονός ότι διαθέτει και εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει και «αποφάσεις που πόνεσαν», αλλά οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που δεν άφηναν άλλα περιθώρια. Παρά την αλλαγή των συνθηκών και όποτε αυτές και αν αλλάζουν, «οι αξίες μας παραμένουν ίδιες, ο στόχος μας παραμένει ίδιος» υπογράμμισε επίσης ο κ. Παπανδρέου.
Read more...

«Ψαλίδι» στους εισακτέους

Δραστική μείωση των εισακτέων, ακόμη και μέχρι 50%, εισηγούνται οι διοικήσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας για τις φετινές Πανελλαδικές. Μετεγγραφές και οικονομικά προβλήματα δημιουργούν κλίμα ασφυξίας στις Σχολές
Δυσκολότερο θα είναι φέτος το έργο των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις στην περίπτωση που εισακουστούν οι προτάσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ για τον αριθμό των εισακτέων
Δυσκολότερο θα είναι φέτος το έργο των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις στην περίπτωση που εισακουστούν οι προτάσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ για τον αριθμό των εισακτέων

Μειώσεις σοκ στον αριθμό των εισακτέων, που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 50%, ετοιμάζονται να υποβάλουν οι διοικήσεις των ΑΕΙ-ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να «ανασάνουν» τα ιδρύματα από την πληθώρα των μετεγγραφών που δέχονται κάθε χρόνο, αλλά και γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

«Ψαλίδι» στους εισακτέους

Είναι ενδεικτικό ότι το ΤΕΙ Πειραιά στην πρόταση που θα κάνει προς το υπουργείο θα ζητήσει... έναν φοιτητή σε κάθε τμήμα για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε το έκτακτο διδακτικό προσωπικό, το οποίο προχώρησε σε επίσχεση εργασίας. Ταυτόχρονα, πολλά τμήματα ιδρυμάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα στείλουν εισήγηση, αφού ?όπως σημειώνουν... η γνώμη τους δεν λαμβάνεται υπόψη.

Το αίτημα σύσσωμης σχεδόν της πανεπιστημιακής κοινότητας για σημαντική μείωση στον αριθμό των εισακτέων δεν αφορά μόνο τις μετεγγραφές, αλλά και οικονομικά προβλήματα τα οποία συμβάλλουν στην πλημμελή εκπαίδευση των φοιτητών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι φέτος θα εισακουστούν οι προτάσεις των ιδρυμάτων περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια για τον αριθμό των εισακτέων που θα διαμορφωθεί για κάθε τμήμα, τον ανταγωνισμό των υποψηφίων και μακροπρόθεσμα ακόμη και τις βάσεις εισαγωγής. Μάλιστα στις 7 Ιανουαρίου έστειλε έγγραφο προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, ζητώντας να στείλουν τις προτάσεις τους σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων αλλά και να τις τεκμηριώσουν.

Ηδη τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων και οι πρόεδροι των τμημάτων που κάνουν τις εισηγήσεις ζητούν δραστική μείωση των εισακτέων που ξεπερνά και το 50%. Ενδεικτικό παράδειγμα, τμήμα του ΤΕΙ Χαλκίδας το οποίο δέχθηκε πέρυσι 250 εισακτέους ενώ προτείνει για φέτος την εισαγωγή μόλις 100.

Πρυτάνεις και πρόεδροι Τεχνολογικών Ιδρυμάτων καλούν το υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί τις προτάσεις τους για το πόσους φοιτητές μπορούν να εκπαιδεύσουν, προσθέτοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πάρουμε παραπάνω σπουδαστές από πέρυσι. Εμείς θα ζητήσουμε περίπου 80 άτομα ανά τμήμα» συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Δημήτρης Νίνος.

Η μείωση στις χρηματοδοτήσεις των ιδρυμάτων είναι σοβαρός παράγοντας και συντελεί στην απροθυμία των ιδρυμάτων να εγγράψουν μεγάλο αριθμό φοιτητών. Για παράδειγμα στο ΤΕΙ Πειραιά την 1-10-2009 ο προϋπολογισμός πληρωμής ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού ήταν 6.500.000 ευρώ και σήμερα η τελική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 4.972.500 ευρώ, δηλαδή οι χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν κατά 1.527.500 ευρώ.

ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Την τελευταία διετία Είχαν εισηγηθεί 26.672 λιγότερες θέσεις

Εκατοντάδες επιπλέον φοιτητές απ' όσους προτείνουν, δέχονται κάθε χρόνο τα περισσότερα ιδρύματα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, τα πανεπιστήμια είχαν εισηγηθεί 26.672 λιγότερες θέσεις από αυτές που τελικά δόθηκαν. Το Αριστοτέλειο είχε ζητήσει 4.395 θέσεις και δόθηκαν 1.425 περισσότερες, φτάνοντας τις 5.820. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών απορρόφησε επιπλέον 925 φοιτητές και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου 750.

Σχετικά με τις φετινές προτάσεις των ιδρυμάτων, θα σταλούν στο υπουργείο μέχρι το τέλος του μήνα, αφού το σχετικό έγγραφο έφτασε στα ΑΕΙ-ΤΕΙ στις 7 Γενάρη. Η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τόνια Μοροπούλου, μιλώντας στο «Εθνος», τόνισε πως με βάση την απογραφή του 2009-10 στο ΕΜΠ, καταγράφηκε λόγω μετεγγραφών διπλάσιος αριθμός εισακτέων σε 5 από τις 9 σχολές συγκριτικά με αυτόν που δόθηκε από το υπουργείο.

«Στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών δόθηκαν 118 θέσεις και μετά τις μετεγγραφές και τις κατατακτήριες φοίτησαν στο πρώτο έτος συνολικά 244.

Στη σχολή Μηχανολόγων από 110 αρχικούς εισακτέους, φοίτησαν 219». Η κ. Μοροπούλου αναφέρθηκε και στην αναλογία διδασκόντων προς διδασκόμενους στο ΕΜΠ αλλά και σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα.

«Στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών η αναλογία είναι 1 προς 27, στη σχολή Μηχανολόγων 1 προς 43, Ηλεκτρολόγων 1 προς 34, Αρχιτεκτόνων 1 προς 50 κ.λπ.». Αναφερόμενη στα διεθνή πρότυπα, είπε πως η αναλογία είναι 1 προς 10 έως 1 προς 15.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
«Το υπουργείο να σεβαστεί τις προτάσεις μας»

«Για πολλά χρόνια τα ΑΕΙ και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν εισακούεται όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων που προτείνει», τονίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης.

Οπως τονίζει στο «Εθνος», «σε όλες τις περιπτώσεις ο αριθμός των εισακτέων που ανακοινώνεται είναι από μεγαλύτερος έως πολύ μεγαλύτερος από την πρότασή μας». Ενδεικτικά αναφέρει το Τμήμα Φιλολογίας, το οποίο πέρυσι ζήτησε 80 άτομα, ενώ ο τελικός αριθμός των εισακτέων ήταν 250.

Αντίστοιχο παράδειγμα το Τμήμα Ιατρικής, όπου ο προτεινόμενος αριθμός ήταν 80, αυτός που δόθηκε έφτασε τους 150 και με τις μετεγγραφές ξεπέρασε τους 190.

«Σε ένδειξη διαμαρτυρίας πολλά από τα τμήματα του πανεπιστημίου αρνούνται να προτείνουν αριθμό εισακτέων προς το υπουργείο, καθώς πιστεύουν ότι η πρότασή τους δεν θα γίνει αποδεκτή».

«Εύχομαι το υπουργείο Παιδείας», καταλήγει ο πρύτανης, «να καταλάβει ότι ο μεγάλος αριθμός εισακτέων σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει το κάθε τμήμα είναι σε βάρος της ποιότητας της προσφερόμενης εκπαίδευσης, να αναλογιστεί τις ευθύνες που του αναλογούν και να αρχίσει να σέβεται τη γνώμη των πανεπιστημίων».

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει

Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στην απόφασή της να προχωρήσει σε μια ριζική μεταρρύθμιση στον χώρο της παιδείας, παρά τις αντιδράσεις. Η Αννα Διαμαντοπούλου, χθες από τη Θεσσαλονίκη έστειλε το μήνυμα ότι οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ειλημμένη απόφαση. Η κ. Διαμαντοπούλου, που συμμετείχε σε ημερίδα που οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης και την «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης», απέκρουσε τις κατηγορίες που διατυπώνονται ότι το υπουργείο επιτίθεται στα ΑΕΙ για να τα απαξιώσει.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ - Μ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ethnos.gr
Read more...

Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας θα προετοιμάσει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Διήμερο επαφών του Αβ.Λίμπερμαν

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβ.Λίμπερμαν
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβ.Λίμπερμαν (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη και πλήθος επαφών φθάνει την Τετάρτη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκορ Λίμπερμαν. Την παραμονή της αφίξεώς του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέζαμιν Νετανιάχου.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να δημιουργηθεί Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπό την ηγεσία τους και με τη συμμετοχή υπουργών και από τις δύο πλευρές, με σκοπό την εμβάθυνση της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς.

Η πρώτη σύνοδος του νέου αυτού διακρατικού οργάνου προγραμματίζεται να γίνει εντός του επομένου διμήνου και, για το σκοπό αυτό, οι κ.κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών κ.κ. Δ.Δρούτσα, και Αβ.Λίμπερμαν την προετοιμασία του.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία η επικοινωνία Ελλάδας - Ισραήλ πυκνώνει, η διμερής συνεργασία αναβαθμίζεται και οι δύο κυβερνήσεις ανταλλάσσουν συχνά επισκέψεις.

Η επίσκεψη γίνεται σε ανταπόδοση εκείνης που πραγματοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας.

Οι δύο υπουργοί στη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη στις 13.30 αναμένεται να επαναξιολογήσουν τη διμερή συνεργασία, στη συνέχεια της συμφωνίας που είχαν υπογράψει για την απελευθέρωση των πτήσεων τσάρτερ και της συμφωνίας για συνεργασία και ανταλλαγές ανάμεσα στις διπλωματικές ακαδημίες των δύο χωρών.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναμένεται επίσης στις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, να συζητήσει θέματα ενεργειακής συνεργασίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο το Ιράν και το Μεσανατολικό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

"Κλειδώνει" το άνοιγμα για τους φαρμακοποιούς

Το "κλείσιμο" της υπόθεσης απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, σε εφ ' όλης της ύλης συνέντευξη. Μίλησε ακόμη για 3.000 μετατάξεις στην υγεία, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και για το κάπνισμα

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Στόχος - είπε - ειναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή, την επόμενη Τετάρτη.

 Κλειδώνει  το άνοιγμα για τους φαρμακοποιούς

Μόλις έχουμε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα καλέσουμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο των Φαρμακοποιών για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε, είπε ο κ. Λοβέρδος, ενώ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί, εκτός από το ζήτημα της λειτουργίας των φαρμακείων μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, και η λειτουργία τους τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Ερωτηθείς για τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε βασικά φάρμακα άφησε να εννοηθεί ότι είναι τεχνητές, λέγοντας ότι για αυτό ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές οι οποίες είναι μία μορφή παράνομης συμπεριφοράς.

"Θα είμαστε αμείλικτοι στη διπλοχρέωση των κουπονιών", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ήδη ο ΕΟΦ παρακολουθεί το θέμα των ελλείψεων και θα δώσει λύση την ερχόμενη βδομάδα.

Όσον αφορά το ζήτημα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τους τέσσερις άξονες με βάση τους οποίους θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

  • Ένας διοικητής θα μπορεί να διοικεί και δύο νοσοκομεία που γειτνιάζουν
  • Κοινές διοικήσεις θα μπορούν να υπάρχουν σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία.
  • Οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με στόχο να συνεργαστούν τα νοσοκομεία σε επίπεδο εφημεριών αλλά και λειτουργίας κλινικών και
  • Μικρότερα νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά σε μεγαλύτερα θα μετατραπούν ουσιαστικά σε κέντρα Υγείας, τα οποία θα διοικούνται από το κεντρικό νοσοκομείο.

3.000 μετατάξεις στην υγεία

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν οι συγχωνεύσεις σημαίνουν και απολύσεις προσωπικού, κυρίως διοικητικού, ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι αυτό δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση να μεταταχθούν 3.000 διοικητικοί υπάλληλοι από άλλες ΔΕΚΟ στο σύστημα Υγείας, όπου θα καλύψουν θέσεις που αφορούν κυρίως τεχνικά τμήματα, υπηρεσίες πληροφορικής και άλλες.

Η έναρξη και η ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου θα γίνει την περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου και θα αρχίσουν από την Αθήνα.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το 2011 ως πολύ δύσκολο και κρίσιμο χρόνο για τα οικονομικά της Υγείας, σημειώνοντας ότι μέσα σε έξι μήνες πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έγινε για πολλά χρονιά. Ο στόχος είναι να γίνει οικονομία, διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς όμως να μειωθεί η παροχή υπηρεσιών και η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση του υπουργού που αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα πρέπει να καταθέσει έως το Μάιο λεπτομερή έκθεση για μια συνολική μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.

Η επιτροπή αυτή θα έχει τη δυνατότητα να κάνει έλεγχο επί των ελέγχων για τη συνταγογράφηση, να προτείνει ακόμη και αναθεώρηση του Μνημονίου για την Υγεία και γενικότερα να προτείνει λύσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Την επιτροπή αποτελούν κυρίως καθηγητές πανεπιστημίου που ασχολούνται με τα οικονομικά της υγείας και όχι μόνο, ενώ επικεφαλής της είναι ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Προς εξαγορά δικαιωμάτων καπνίσματος (;)

Όσον αφορά το κάπνισμα ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί η εξαγορά των δικαιωμάτων καπνίσματος από κέντρα διασκέδασης άνω των 400 τ.μ. καθώς και από τα καζίνο στα οποία μέχρι τώρα επιτρέπεται.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «μας επιρρίπτουν ευθύνες άλλων, δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τους ελέγχους» και εξήγησε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα είναι πιο επιθετικός».

Εξοικονόμηση σε δαπάνες για υλικά και φάρμακα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη νέα κοστολόγηση, ύστερα από 20 χρόνια, όλων (10.000) των ιατρικών πράξεων -η πρώτη που γίνεται μετά το 1991- και στόχος της οποίας είναι εξοικονόμηση κονδυλίων.

Το πόσο σημαντική είναι η νέα αυτή κοστολόγηση, αλλά και τα συμφέροντα που θίγει, φαίνεται από τις απειλές, όπως αποκάλυψε ο κ. Λοβέρδος, που κατά καιρούς έχουν δεχθεί τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που συζητούν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι ήδη λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η ενοποίηση του ΕΣΥ με τους μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (εκτός του Οίκου του Ναύτου, όπως έγινε σήμερα γνωστό) και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία θα συμβάλει ώστε να εξοικονομηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση της δαπάνης για υλικά και φάρμακα ως το τέλος του 2011.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος ήδη πέντε εταιρείες έχουν μειώσει τις τιμές των βηματοδοτών από 3.000 σε 1.500 ευρώ.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, αναφερόμενος στη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων, είπε ότι ήδη 61 από αυτά σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν με επιτυχία και τόνισε ότι άλλα πέντε θα μπουν μέχρι τέλος του μήνα στο πρόγραμμα.

Ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών και είπε ότι από 24 έως 31 Ιανουαρίου τα δημόσια νοσοκομεία θα παρέχουν δωρεάν εξέταση για το τεστ ΠΑΠ σε όσες γυναίκες ενδιαφέρονται.

Για το θέμα της οικοτεχνίας

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα που έχει προκύψει με το πρόγραμμα οικοτεχνίας, καθώς αποφασίστηκε, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γ.Κατριβάνος, να αναστείλουν τη λειτουργία του οι 41 σχολές ταπητουργίας προκειμένου να εξοικονομηθούν 80.000 ευρώ περίπου το χρόνο, ενώ θα κλείσει άμεσα και θα διακοπεί η μίσθωση του πρατηρίου στο Σύνταγμα προκειμένου να εξοικονομηθούν 120.000 ευρώ με τα οποία επιβαρυνόταν το κράτος για ενοίκιο.

Τέλος, αποφασίστηκε η μετάταξη των υπαλλήλων των σχολών ταπητουργίας σε οργανισμούς πρόνοιας του υπουργείου Υγείας ή των δήμων.

ethnos.gr
Read more...

Απογραφή - κόσκινο στο Δημόσιο

Δεκαέξι επιτροπές, συγκροτούμενες από στελέχη που θα επιλεγούν με αδιάβλητη διαδικασία ξεκινούν την ποιοτική απογραφή του δημοσίου τομέα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών. Το Ελληνικό πιθανός χώρος για την δημιουργία του «κυβερνητικού πάρκου».

Δεκαέξι ομάδες καταγραφής, μία ανά κάθε υπουργείο, συγκροτούμενες από στελέχη που θα επιλεγούν κατόπιν ανοιχτής και αδιάβλητης διαδικασίας ξεκινούν την ποιοτική απογραφή στο Δημόσιο.

Απογραφή - κόσκινο στο Δημόσιο

Οι ομάδες καταγραφής θα καταγράψουν τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου να συγκεντρώσουν και αποστείλουν τα πρώτα σχετικά στοιχεία έως τις 10 Φεβρουαρίου στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Βάση για την αξιολόγηση του ΟΟΣΑ

Απογραφή - κόσκινο στο Δημόσιο

Τα δεδομένα της καταγραφής αυτής θα αποτελέσουν τη βάση, πάνω στην οποία ο ΟΟΣΑ θα προχωρήσει στη λειτουργική αξιολόγηση του δημοσίου τομέα κατά το β΄ τρίμηνο του 2011.

Η πρεμιέρα του σχεδίου για τον αποκαλούμενο «Καλλικράτη στο κράτος» έγινε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών σε συνάντηση του Γιάννη Ραγκούση με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που θα «εμπλακούν» στο σχέδιο.

Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε μάλιστα ότι συνεδριάσεις των επιτροπών που θα απογράψουν τα κενά και τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό θα γίνεται εκτός ωραρίου.

Σε ορίζοντα τριετίας

Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε από τους γενικούς γραμματείς να κάνουν μία προσέγγιση των αποχωρήσεων από το Δημόσιο σε βάθος τριετίας έτσι ώστε να δουν πως θα οργανωθούν μεσοπρόθεσμα οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας.

«Με την ποιοτική καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού ξεκινά ο Καλλικράτης στο κράτος, ο οποίος θα συμβάλει στην αναβάθμιση προς το επιτελικό Δημόσιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι η ποιοτική καταγραφή θα συνδυαστεί με τη διαμόρφωση του νεόυ μισθολογίου αλλά και με μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ «για την κινητικότητα των υπαλλήλων», τον τρόπο δηλαδή που θα γίνοται στο μέλλον αποσπάσεις, μετατάξεις κλπ.

Το σκέφτονται για Ελληνικό

Αναφερόμενος στο «κυβερνητικό πάρκο», δηλαδή τον ενιαίο χώρο όπου μακροπρόθεσμα σχεδιάζεται να εγκατασταθούν όλες οι κυβερνηικές υπηρεσίες, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και ο χώρος του Ελληνικού.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσίτσας

ethnos.gr
Read more...

ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΦΘΟΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ


Στον εισαγγελέα ο Γκλέτσος µε χειροπέδες

ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Γιώργος Παλαµιώτης

Οι αστυνοµικοί πέρασαν χειροπέδες στον δήµαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο και  τον µετέφεραν στην Αστυνοµική Διεύθυνση Φθιώτιδας
ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ Πληµµελειοδικών Λαµίας οδηγείται σήµερα ο δήµαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος πέρασε τη νύχτα κρατούµενος στην Αστυνοµική Διεύθυνση Φθιώτιδας. Τα καταστήµατα, οι δηµοτικές και δηµόσιες υπηρεσίες στη Στυλίδα αποφασίστηκε να παραµείνουν σήµερα κλειστά σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τη σύλληψη του δηµάρχου, µε απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου που συνεδρίασε εκτάκτως. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να πραγµατοποιηθεί συγκέντρωση συµπαράστασης έξω από τα δικαστήρια.

Ο κ. Γκλέτσος µαζί µε κατοίκους της Στυλίδας είχε πάει από νωρίς το πρωί κοντά στα διόδια της Πελασγίας προκειµένου να ανοίξουν εκ νέου τον παράδροµο στην Εθνική οδό, ώστε οι οδηγοί να προσπερνούν τα διόδια. Ισχυρές αστυνοµικές δυνάµειςβρίσκονταν στην περιοχή µε εντολές από την Εισαγγελία Φθιώτιδας να συλλάβουν τον δήµαρχο εφόσον τα µηχανήµατα του δήµου έριχναν τα κιγκλιδώµατα στην Εθνική, µε τις κατηγορίες της φθοράς ξένης περιουσίας και παρακώλυσης συγκοινωνιών. Ωστόσο, όσο ο κ. Γκλέτσος βρισκόταν είτε σε σύνδεση µε µέσα ενηµέρωσης είτε µαζί µε πολίτες γύρω του οι αστυνοµικοί δεν προχωρούσαν στη σύλληψή του. Τελικά, το µεσηµέρι και ενώ περιπολικά βρίσκονταν κοντά στο σπίτι του, ο δήµαρχος Στυλίδας πήγε µόνος του στο αστυνοµικό τµήµα της περιοχής και παραδόθηκε. Οι αστυνοµικοί τού πέρασαν χειροπέδες και συνοδεία τριών περιπολικών µε άνδρες της Ασφάλειας και της Οµάδας Πρόληψης - Καταστολής Εγκληµατικότητας τον µετέφεραν στην Αστυνοµική Διεύθυνση Φθιώτιδας σαν να έκαναν µεταγωγή τροµοκρατών. Στη συνέχεια κάτοικοι της Στυλίδας συγκεντρώθηκαν έξω από την Αστυνοµική Διεύθυνση µε τον κ. Γκλέτσο να εµφανίζεται στο παράθυρο και να χαιρετά αγωνιστικά. Αργά το απόγευµα ένταση δηµιουργήθηκε κοντά στα διόδια της Πελασγίας όταν συνεργεία της εταιρείας προσπαθήσουν να τοποθετήσουν εκ νέου τις πλαϊνές µπάρες και να φράξουν και πάλι τις διαβάσεις που άνοιξαν τα µηχανήµατα του Δήµου Στυλίδας. Μπροστά στη θέα των συνεργείων, πολίτες πουβρίσκονται εκεί επενέβησαν και δεν τους επέτρεψαν να επισκευάσουν και να αποκλείσουν τις διαβάσεις.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Μεταφορών, θα διανεµηθούν εκ νέου περίπου 1000 κάρτες ελεύθερης διέλευσης από τα διόδια της Πελασγίας σε κατοίκους του Δήµου Στυλίδας.
tanea.gr
Read more...

Βάλτε κάποιον στη φυλακή


Ο Γιώργος παρεµβαίνει για να τελειώσει το καθεστώς ατιµωρησίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?m=1273803&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=88&h=Η κυβέρνηση θα απαντήσει θετικά στο αίτηµα της κοινωνίας «να πάει ένας φυλακή» απ’ όσους ευθύνονται για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Αυτό τουλάχιστον διεφάνη στη χθεσινή σύσκεψη κυβερνητικών, κοµµατικών και κοινοβουλευτικών στελεχών υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στο αποκαλούµενο και «διαθεσµικό» όργανο, ο κ. Παπανδρέου άκουσε τα στελέχη να του δηλώνουν ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, και κάτω από τις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί στην κοινωνία, κάποιοι απ’ όσους αποδεδειγµένα ζηµίωσαν το δηµόσιο συµφέρον, πολιτικούςή και πολίτες, να οδηγηθούν ενώπιον της ∆ικαιοσύνηςκαι στη συνέχεια στη φυλακή. «Είναι θέµα τιµής για την παράταξη, αλλά και για τονπολιτικόκόσµο της χώρας, να αντιµετωπίσουν τις συνέπειες του νόµου όσοι έβλαψαν τον τόπο», τονίστηκε στη σύσκεψη, µε την προσθήκη ότι πρόκειται πλέον για «πανελλήνιο αίτηµα».

Σκάνδαλα και πλουτισµός
Οι πληροφορίεςφέρουν τον Πρωθυπουργό να µην παίρνει άµεσα θέση, αλλά υπενθυµίζεται ότι κατά το παρελθόν έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι πρέπει να τελειώσει το καθεστώς ατιµωρησίας για όσους επίορκους πολιτικούς έβλαψαν τη χώρα ή για εκπροσώπους συµφερόντων που έδρασαν παρασιτικά εις βάρος του ∆ηµοσίου και δηµιούργησαν τεράστιο πλούτο.

Παράλληλα µε το θέµα ότι πρέπει να απαντηθεί το κοινωνικό αίτηµα για τιµωρία όσων ενέχονται σε πράξεις που προκάλεσαν το δηµόσιο αίσθηµα, τα στελέχη επισήµαναν στον Πρωθυπουργό ότι οι πολίτες σήµερα βιώνουν αισθήµατα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το αύριο, και η κυβέρνηση πρέπει µε έναν τρόπο να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες που αποβαίνουν εις βάρος της συνολικής προσπάθειας που κάνει για την ανάταξη της ελληνικής οικονοµίας.

Για Siemens και χρέος
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε το θέµα του πορίσµατος για το σκάνδαλο της Siemens και όπως αναφέρθηκε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι σε προφανή αδυναµία να προτείνουν πολιτικά πρόσωπα στην Προανακριτική Επιτροπή, δεδοµένου ότι δεν έχουν προκύψει ουσιώδη στοιχεία τα οποία να στοιχειοθετούν παραποµπές, ικανές στη συνέχεια να στηρίξουν τις υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίων. Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανόν το ΠΑΣΟΚ (αλλά και η Νέα ∆ηµοκρατία) να καταθέσουν πορίσµατα, τα οποία να αναφέρονται γενικά στο σκάνδαλο, χωρίς ονόµατα!

Αναφορικάµε τη µηνυτήρια αναφορά εις βάρος στελεχών των κυβερνήσεων Σηµίτη και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού για το θέµα της διαχείρισης του δηµόσιου χρέους το 2000 από την αµερικανική τράπεζα Γκόλντµαν Σακς, προκειµένου η Ελλάδα να ενταχθεί στην ευρωζώνη, αναφέρθηκε ότι θα µπορούσε η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης να ενταχθεί στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονοµία, την οποία έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Τονίστηκε πάντως ότι αν επιδιωχθεί αυτή η λύση, θα υπάρξει ρητή δήλωση από πλευράς κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, η οποία θα τονίζει ότιδεν υφίσταται ευθύνη ούτε του κ. Σηµίτη ούτε στελεχών των κυβερνήσεών τουγια την υπόθεση.

Κατά τα φαινόµενα πάντως, η Εξεταστική για την οικονοµία µετακοµίζει σε βάθος χρόνου, αντί της άµεσης συγκρότησής της, όπως αρχικά είχε διαφανεί...
.tanea.gr
Read more...

Χαµηλώνουν τους τόνους για Πάγκαλο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά

ΝΎΧΤΕΡΙΝΗ ΣΎΝΆΝΤΗΣΗ µε τον Θεόδωρο Πάγκαλο είχε χθες ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παµπούκης στο σπίτι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο Κολωνάκι.

Στη συνάντηση, στην οποία συµµετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, συζητήθηκαν αρχικώς τα αποτελέσµατα του ταξιδιού στο Κατάρ και αποφασίστηκε να υπάρξει γενικότερος συντονισµός των κυβερνητικών δράσεων έναντι των Καταριανών ώστε η κυβέρνηση να εκπέµπει ένα ενιαίο µήνυµα.

Σύµφωνα πάντως µε ασφαλείςπληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο κ. Παµπούκης προσπάθησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά ανοίγοντας και το πρόσφατο ζήτηµα που έχει προκληθεί µε τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου σε µια προσπάθεια να «µαλακώσει» η κατάσταση, κάτι που, όπως εξήγησε στον αντιπρόεδρο, θα ήταν προς όφελος της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο κ. Πάγκαλος φέρεται να κατέθεσε τις απόψεις του γύρω από το τι νοείται ως γόνιµο και εποικοδοµητικό και εµφανίστηκε πρόθυµος να συζητήσει το όλο ζήτηµα.

Ολα αυτά ενώ οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί µε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης προκειµένου να του ζητήσει να χαµηλώσει τους τόνους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, επί της παρούσης τουλάχιστον δεν υφίσταται θέµα αποµάκρυνσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο αυτό να σηµαίνει ότι δεν υπάρχει προβληµατισµός στο Μέγαρο Μαξίµου για τις αντιδράσεις του κ. Πάγκαλου, οι οποίες προκαλούν εντάσεις µε κοινωνικές και επαγγελµατικές οµάδες.

n Πάντως χθες η υπόθεση µε τον κ. Πάγκαλο απέκτησε και µια ενδοκυβερνητική διάσταση καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που δέχτηκε νέο καταιγισµό ερωτήσεων εµφανίστηκε ενοχληµένος από «ψιθύρους» εναντίον του σε σχέση µε το προχθεσινό του σχόλιο ότι «οι αναφορές χαρακτηρίζουν αυτόν που τις λέει», κάτι που ερµηνεύθηκε ως χοντρό άδειασµα του αντιπροέδρου. «Επειδή και σ’ αυτή την αίθουσα µεταφέρονται ψίθυροι, δεν µε αφορούν προσωπικά και δεν αφορούν και την κυβέρνηση», απάντησε ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος, σύµφωνα µε πληροφορίες, θεωρεί πως κάποια στελέχη στο πρωθυπουργικό γραφείο διοχέτευσαν αντιδράσεις για τις δηλώσεις του στην ενηµέρωση των δηµοσιογράφων.

∆ηµόσιες αποστάσεις
Αποστάσεις από τις δηµόσιες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου πήρε χθες και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας πως «κάθε κουβέντα που λέµε πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική». Οπως εξήγησε µιλώντας στον Real, «δεν υπάρχει αµφιβολία ότι επηρεάζουµε και νοµίζω ότι αυτή τη στιγµή πρέπει να είµαστε όλοι προσεκτικοί». Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, µιλώντας στον Βήµα FM σχετικά µε το θέµα Πάγκαλου, σχολίασε: «Θεωρώ τεράστιο λάθος από αυτήν την κυβέρνηση να εκπορεύεται µια λογική διχασµού στην κοινωνία, οι έτσι και οι αλλιώς, οι µεν και οι δε, οι προνοµιούχοι και οι µη προνοµιούχοι, θεωρώ ότι σε µια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, εξαιρετικά επώδυνη, θα πρέπει να ενώνουµε και όχι να χωρίζουµε». Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «αυτό το πράγµα δεν κάνει καλό και δηµιουργεί µεγάλα προβλήµατα στην κοινωνία».


Προτεραιότητες και «αγκάθια»

Η ΣΎΣΚΕΨΗ του λεγόµενου «διαθεσµικού» οργάνου της κυβέρνησης ασχολήθηκε εντατικά µε τον προγραµµατισµό του κοινοβουλευτικού, αλλά και του κυβερνητικού έργου, µε τρόπο ώστε, όπως ειπώθηκε, να αποφευχθούν στο µέλλον φαινόµενα όπως αυτά που παρουσίασε η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ τον περασµένο µήνα.

Τα κλειστά επαγγέλµατα
Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, µε τα κλειστά επαγγέλµατα να βρίσκονται στην πρώτη θέση. Οπως ενηµέρωσαν το όργανο πάντως οι αρµόδιοι υπουργοί, οι διαπραγµατεύσεις µε τους φορείς που εκπροσωπούν τα κλειστά επαγγέλµατα βρίσκονται σε καλό δρόµο και είναι πιθανόν να επιτευχθούν συναινέσεις και σε αντιδιαστολή να αποφευχθούν συγκρούσεις.

Εγινε επίσης ευρύτατη συζήτηση για τις κυβερνητικές προτεραιότητες και προσδιορίστηκαν ως «αγκάθια» που θα κληθεί να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση άµεσα, στη συνέχεια n το επίδοµα θέρµανσης n το ενιαίο µισθολόγιο των δηµοσίων υπαλλήλων n τα επικουρικά ταµεία. Συνδιάσκεψη τον Ιούνιο
Τέλος, έγινε ένας πρώτος προγραµµατισµός για τις συγκλήσεις διάφορων οργάνων. Σύµφωνα µε αυτόν: n στα τέλη Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδοµάδα του Φεβρουαρίου θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Οµάδα, προκειµένου ο Πρωθυπουργός να ακούσει τους βουλευτές του Κινήµατος n στα µέσα του Ιουνίου θασυγκληθείΕθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, αφού προηγηθούν διασκέψεις του κόµµατος κατά περιφέρειες και νοµούς.


Παραίτηση λόγω διαφωνίας

Παραιτήθηκε χθες το βράδυ από τη θέση του γενικού γραµµατέα του υπουργείου Εργασίας ο ∆ηµήτρης ∆ασκαλάκης διαφωνώντας, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς την υπουργό Λούκα Κατσέλη, µε τις προτεραιότητες και τη χρηµατοδότηση των προγραµµάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης
tanea.gr
Read more...