Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: "Η ΕΥΠ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ"


«Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα». Με αυτή φράση περιέγραψε ο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες σε συνομιλία του με τον πρώην πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στο φως το Wikileaks...


Το εμπιστευτικό έγγραφο –πρόκειται για αναφορά του Ντ. Σπέκχαρντ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με κοινοποίηση σε πολλές πρεσβείες– περιγράφει συνομιλία 45 λεπτών μεταξύ του υπουργού και του πρέσβη, στις 22 Ιανουαρίου 2010.

Στην συνάντηση στο υπουργείο, πέρα από τον πρέσβη παρέστησαν άλλα τέσσερα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας, αλλά ο υπουργός ήταν μόνος, αναφέρεται.

Το θέμα της συνομιλίας ήταν τα σχέδια της κυβέρνησης για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας (μυστικές υπηρεσίες, αστυνομία, λιμενικό κ.λπ.).

Στη συζήτηση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΥΠ, η οποία όπως σημείωσε ο υπουργός δεν υπηρετεί την αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και το γεγονός είναι ότι είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας των πολλών ελλείψεών της, όχι μόνο εξαιτίας του συνδικαλισμού.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε μάλιστα στον κ. Σπέκχαρντ την πρόθεσή του «να διαλύσει και να χτίσει από την αρχή» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: