Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

"Κλειδώνει" το άνοιγμα για τους φαρμακοποιούς

Το "κλείσιμο" της υπόθεσης απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, σε εφ ' όλης της ύλης συνέντευξη. Μίλησε ακόμη για 3.000 μετατάξεις στην υγεία, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και για το κάπνισμα

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Στόχος - είπε - ειναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή, την επόμενη Τετάρτη.

 Κλειδώνει  το άνοιγμα για τους φαρμακοποιούς

Μόλις έχουμε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα καλέσουμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο των Φαρμακοποιών για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε, είπε ο κ. Λοβέρδος, ενώ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί, εκτός από το ζήτημα της λειτουργίας των φαρμακείων μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, και η λειτουργία τους τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Ερωτηθείς για τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε βασικά φάρμακα άφησε να εννοηθεί ότι είναι τεχνητές, λέγοντας ότι για αυτό ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές οι οποίες είναι μία μορφή παράνομης συμπεριφοράς.

"Θα είμαστε αμείλικτοι στη διπλοχρέωση των κουπονιών", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ήδη ο ΕΟΦ παρακολουθεί το θέμα των ελλείψεων και θα δώσει λύση την ερχόμενη βδομάδα.

Όσον αφορά το ζήτημα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τους τέσσερις άξονες με βάση τους οποίους θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

  • Ένας διοικητής θα μπορεί να διοικεί και δύο νοσοκομεία που γειτνιάζουν
  • Κοινές διοικήσεις θα μπορούν να υπάρχουν σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία.
  • Οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με στόχο να συνεργαστούν τα νοσοκομεία σε επίπεδο εφημεριών αλλά και λειτουργίας κλινικών και
  • Μικρότερα νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά σε μεγαλύτερα θα μετατραπούν ουσιαστικά σε κέντρα Υγείας, τα οποία θα διοικούνται από το κεντρικό νοσοκομείο.

3.000 μετατάξεις στην υγεία

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν οι συγχωνεύσεις σημαίνουν και απολύσεις προσωπικού, κυρίως διοικητικού, ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι αυτό δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση να μεταταχθούν 3.000 διοικητικοί υπάλληλοι από άλλες ΔΕΚΟ στο σύστημα Υγείας, όπου θα καλύψουν θέσεις που αφορούν κυρίως τεχνικά τμήματα, υπηρεσίες πληροφορικής και άλλες.

Η έναρξη και η ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου θα γίνει την περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου και θα αρχίσουν από την Αθήνα.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το 2011 ως πολύ δύσκολο και κρίσιμο χρόνο για τα οικονομικά της Υγείας, σημειώνοντας ότι μέσα σε έξι μήνες πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έγινε για πολλά χρονιά. Ο στόχος είναι να γίνει οικονομία, διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς όμως να μειωθεί η παροχή υπηρεσιών και η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση του υπουργού που αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα πρέπει να καταθέσει έως το Μάιο λεπτομερή έκθεση για μια συνολική μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.

Η επιτροπή αυτή θα έχει τη δυνατότητα να κάνει έλεγχο επί των ελέγχων για τη συνταγογράφηση, να προτείνει ακόμη και αναθεώρηση του Μνημονίου για την Υγεία και γενικότερα να προτείνει λύσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Την επιτροπή αποτελούν κυρίως καθηγητές πανεπιστημίου που ασχολούνται με τα οικονομικά της υγείας και όχι μόνο, ενώ επικεφαλής της είναι ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Προς εξαγορά δικαιωμάτων καπνίσματος (;)

Όσον αφορά το κάπνισμα ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί η εξαγορά των δικαιωμάτων καπνίσματος από κέντρα διασκέδασης άνω των 400 τ.μ. καθώς και από τα καζίνο στα οποία μέχρι τώρα επιτρέπεται.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «μας επιρρίπτουν ευθύνες άλλων, δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τους ελέγχους» και εξήγησε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα είναι πιο επιθετικός».

Εξοικονόμηση σε δαπάνες για υλικά και φάρμακα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη νέα κοστολόγηση, ύστερα από 20 χρόνια, όλων (10.000) των ιατρικών πράξεων -η πρώτη που γίνεται μετά το 1991- και στόχος της οποίας είναι εξοικονόμηση κονδυλίων.

Το πόσο σημαντική είναι η νέα αυτή κοστολόγηση, αλλά και τα συμφέροντα που θίγει, φαίνεται από τις απειλές, όπως αποκάλυψε ο κ. Λοβέρδος, που κατά καιρούς έχουν δεχθεί τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που συζητούν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι ήδη λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η ενοποίηση του ΕΣΥ με τους μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (εκτός του Οίκου του Ναύτου, όπως έγινε σήμερα γνωστό) και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία θα συμβάλει ώστε να εξοικονομηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση της δαπάνης για υλικά και φάρμακα ως το τέλος του 2011.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος ήδη πέντε εταιρείες έχουν μειώσει τις τιμές των βηματοδοτών από 3.000 σε 1.500 ευρώ.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, αναφερόμενος στη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων, είπε ότι ήδη 61 από αυτά σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν με επιτυχία και τόνισε ότι άλλα πέντε θα μπουν μέχρι τέλος του μήνα στο πρόγραμμα.

Ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών και είπε ότι από 24 έως 31 Ιανουαρίου τα δημόσια νοσοκομεία θα παρέχουν δωρεάν εξέταση για το τεστ ΠΑΠ σε όσες γυναίκες ενδιαφέρονται.

Για το θέμα της οικοτεχνίας

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα που έχει προκύψει με το πρόγραμμα οικοτεχνίας, καθώς αποφασίστηκε, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γ.Κατριβάνος, να αναστείλουν τη λειτουργία του οι 41 σχολές ταπητουργίας προκειμένου να εξοικονομηθούν 80.000 ευρώ περίπου το χρόνο, ενώ θα κλείσει άμεσα και θα διακοπεί η μίσθωση του πρατηρίου στο Σύνταγμα προκειμένου να εξοικονομηθούν 120.000 ευρώ με τα οποία επιβαρυνόταν το κράτος για ενοίκιο.

Τέλος, αποφασίστηκε η μετάταξη των υπαλλήλων των σχολών ταπητουργίας σε οργανισμούς πρόνοιας του υπουργείου Υγείας ή των δήμων.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: