Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

«Αντάρτικο» στις συγκοινωνίες

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους ακόμη και αν αυτές κηρυχθούν παράνομες δηλώνουν οι εργαζόμενοι। «Λάδι στη φωτιά» η κίνηση της διοίκησης των ΗΛΠΑΠ να υποβάλει προσωπικές αγωγές κατά συνδικαλιστών.

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα κυβέρνησης και εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, με τους συνδικαλιστές να εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις κινητοποιήσεις αλλά και αποφασισμένοι να ξεκινήσουν ένα ιδιότυπο «αντάρτικο» με πολλαπλές μορφές αντίδρασης.

Για αύριο οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα προγραμματίζουν 24ωρη απεργία με εξαίρεση τον ηλεκτρικό, ο οποίος προσανατολίζεται σε στάση, παρατείνοντας την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού
Για αύριο οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα προγραμματίζουν 24ωρη απεργία με εξαίρεση τον ηλεκτρικό, ο οποίος προσανατολίζεται σε στάση, παρατείνοντας την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού

Οι ίδιοι μάλιστα απειλούν ότι θα προχωρήσουν στο απεργιακό τους πρόγραμμα ακόμη κι αν οι κινητοποιήσεις κριθούν παράνομες από τη Δικαιοσύνη.

«Δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε πίσω. Πρόκειται για αποφάσεις της γενικής συνέλευσης» τονίζει στο «Εθνος» ο Νίκος Δαγλαρτζής, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό, το οποίο απειλεί με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα.Χθες πάντως οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών πλην της ΤΡΑΜ προχώρησαν σε προσφυγές κατά των απεργιών και των στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, οι οποίες θα εκδικαστούν σήμερα.

Οι νέες προσφυγές, οι οποίες ακολούθησαν το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Δ. Ρέππα προς τις διοικήσεις για «πιστή τήρηση της νομιμότητας», οδήγησαν σε τροποποιήσεις του σημερινού απεργιακού προγράμματος.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε πάντως και η κίνηση της διοίκησης των ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) να υποβάλει, εκτός της αγωγής στο σωματείο εργαζομένων, και προσωπικές αγωγές στον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα των εργαζομένων, με τις οποίες απαιτεί αποζημίωση ύψους 3.000 ευρώ και 6μηνη προσωπική κράτηση.

Σαφείς αποστάσεις από την κίνηση αυτή κράτησε το υπ. Υποδομών, κύκλοι του οποίου διαμήνυαν χθες πως «είναι άλλο πράγμα η διαφύλαξη των συμφερόντων της εταιρείας και άλλο η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων».

Στο μεταξύ, «στον αέρα» βρίσκεται η απεργία που έχει εξαγγελθεί για αύριο σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς πλην του ηλεκτρικού, καθώς συνδικαλιστικοί κύκλοι ανέφεραν χθες ότι αν το υπ. Υποδομών τούς καλέσει σε διάλογο έστω και σήμερα, προτίθενται να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Σήμερα πάντως αναμένεται να συζητηθεί για δεύτερη φορά στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών για την εξυγίανση του ΟΑΣΑ.

  • Αργά το βράδυ, το τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά έκρινε παράνομες τόσο τη χθεσινή στάση εργασίας, όσο και κάθε άλλη απεργιακή κινητοποίηση που θα κηρύξουν τα σωματεία των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ.

Οι κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες
Ταλαιπωρία χωρίς τέλος

Συνεχίζεται και σήμερα ο «Γολγοθάς» του επιβατικού κοινού καθώς οι μεταφορές θα γίνονται μετ΄ εμποδίων παρά την απόφαση των εργαζομένων να τροποποιήσουν το απεργιακό τους πρόγραμμα. Για αύριο οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα προγραμματίζουν 24ωρη απεργία με εξαίρεση τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, ο οποίος προσανατολίζεται σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Αναλυτικά σήμερα τα μέσα θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Το μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ καθώς οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάσεις εργασίας νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ.
  • Τα λεωφορεία θα ακινητοποιηθούν από τις 11 το πρωί έως τις 3.30 μετά το μεσημέρι.
  • Τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι.
  • Κανονικά θα κινηθούν το τραμ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: