Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Χαµηλώνουν τους τόνους για Πάγκαλο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά

ΝΎΧΤΕΡΙΝΗ ΣΎΝΆΝΤΗΣΗ µε τον Θεόδωρο Πάγκαλο είχε χθες ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παµπούκης στο σπίτι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο Κολωνάκι.

Στη συνάντηση, στην οποία συµµετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, συζητήθηκαν αρχικώς τα αποτελέσµατα του ταξιδιού στο Κατάρ και αποφασίστηκε να υπάρξει γενικότερος συντονισµός των κυβερνητικών δράσεων έναντι των Καταριανών ώστε η κυβέρνηση να εκπέµπει ένα ενιαίο µήνυµα.

Σύµφωνα πάντως µε ασφαλείςπληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο κ. Παµπούκης προσπάθησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά ανοίγοντας και το πρόσφατο ζήτηµα που έχει προκληθεί µε τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου σε µια προσπάθεια να «µαλακώσει» η κατάσταση, κάτι που, όπως εξήγησε στον αντιπρόεδρο, θα ήταν προς όφελος της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο κ. Πάγκαλος φέρεται να κατέθεσε τις απόψεις του γύρω από το τι νοείται ως γόνιµο και εποικοδοµητικό και εµφανίστηκε πρόθυµος να συζητήσει το όλο ζήτηµα.

Ολα αυτά ενώ οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί µε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης προκειµένου να του ζητήσει να χαµηλώσει τους τόνους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, επί της παρούσης τουλάχιστον δεν υφίσταται θέµα αποµάκρυνσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο αυτό να σηµαίνει ότι δεν υπάρχει προβληµατισµός στο Μέγαρο Μαξίµου για τις αντιδράσεις του κ. Πάγκαλου, οι οποίες προκαλούν εντάσεις µε κοινωνικές και επαγγελµατικές οµάδες.

n Πάντως χθες η υπόθεση µε τον κ. Πάγκαλο απέκτησε και µια ενδοκυβερνητική διάσταση καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που δέχτηκε νέο καταιγισµό ερωτήσεων εµφανίστηκε ενοχληµένος από «ψιθύρους» εναντίον του σε σχέση µε το προχθεσινό του σχόλιο ότι «οι αναφορές χαρακτηρίζουν αυτόν που τις λέει», κάτι που ερµηνεύθηκε ως χοντρό άδειασµα του αντιπροέδρου. «Επειδή και σ’ αυτή την αίθουσα µεταφέρονται ψίθυροι, δεν µε αφορούν προσωπικά και δεν αφορούν και την κυβέρνηση», απάντησε ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος, σύµφωνα µε πληροφορίες, θεωρεί πως κάποια στελέχη στο πρωθυπουργικό γραφείο διοχέτευσαν αντιδράσεις για τις δηλώσεις του στην ενηµέρωση των δηµοσιογράφων.

∆ηµόσιες αποστάσεις
Αποστάσεις από τις δηµόσιες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου πήρε χθες και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας πως «κάθε κουβέντα που λέµε πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική». Οπως εξήγησε µιλώντας στον Real, «δεν υπάρχει αµφιβολία ότι επηρεάζουµε και νοµίζω ότι αυτή τη στιγµή πρέπει να είµαστε όλοι προσεκτικοί». Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, µιλώντας στον Βήµα FM σχετικά µε το θέµα Πάγκαλου, σχολίασε: «Θεωρώ τεράστιο λάθος από αυτήν την κυβέρνηση να εκπορεύεται µια λογική διχασµού στην κοινωνία, οι έτσι και οι αλλιώς, οι µεν και οι δε, οι προνοµιούχοι και οι µη προνοµιούχοι, θεωρώ ότι σε µια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, εξαιρετικά επώδυνη, θα πρέπει να ενώνουµε και όχι να χωρίζουµε». Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «αυτό το πράγµα δεν κάνει καλό και δηµιουργεί µεγάλα προβλήµατα στην κοινωνία».


Προτεραιότητες και «αγκάθια»

Η ΣΎΣΚΕΨΗ του λεγόµενου «διαθεσµικού» οργάνου της κυβέρνησης ασχολήθηκε εντατικά µε τον προγραµµατισµό του κοινοβουλευτικού, αλλά και του κυβερνητικού έργου, µε τρόπο ώστε, όπως ειπώθηκε, να αποφευχθούν στο µέλλον φαινόµενα όπως αυτά που παρουσίασε η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ τον περασµένο µήνα.

Τα κλειστά επαγγέλµατα
Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, µε τα κλειστά επαγγέλµατα να βρίσκονται στην πρώτη θέση. Οπως ενηµέρωσαν το όργανο πάντως οι αρµόδιοι υπουργοί, οι διαπραγµατεύσεις µε τους φορείς που εκπροσωπούν τα κλειστά επαγγέλµατα βρίσκονται σε καλό δρόµο και είναι πιθανόν να επιτευχθούν συναινέσεις και σε αντιδιαστολή να αποφευχθούν συγκρούσεις.

Εγινε επίσης ευρύτατη συζήτηση για τις κυβερνητικές προτεραιότητες και προσδιορίστηκαν ως «αγκάθια» που θα κληθεί να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση άµεσα, στη συνέχεια n το επίδοµα θέρµανσης n το ενιαίο µισθολόγιο των δηµοσίων υπαλλήλων n τα επικουρικά ταµεία. Συνδιάσκεψη τον Ιούνιο
Τέλος, έγινε ένας πρώτος προγραµµατισµός για τις συγκλήσεις διάφορων οργάνων. Σύµφωνα µε αυτόν: n στα τέλη Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδοµάδα του Φεβρουαρίου θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Οµάδα, προκειµένου ο Πρωθυπουργός να ακούσει τους βουλευτές του Κινήµατος n στα µέσα του Ιουνίου θασυγκληθείΕθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, αφού προηγηθούν διασκέψεις του κόµµατος κατά περιφέρειες και νοµούς.


Παραίτηση λόγω διαφωνίας

Παραιτήθηκε χθες το βράδυ από τη θέση του γενικού γραµµατέα του υπουργείου Εργασίας ο ∆ηµήτρης ∆ασκαλάκης διαφωνώντας, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς την υπουργό Λούκα Κατσέλη, µε τις προτεραιότητες και τη χρηµατοδότηση των προγραµµάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: