Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ετοιμάζεται οριστική λύση για το χρέος


«Πρόκειται για μία μείζονα απόφαση το επόμενο δίμηνο, η οποία θα ξεκαθαρίσει διά παντός το ζήτημα της διατηρησιμότητας του χρέους στην Ευρωζώνη», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC

Οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους, που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές χώρες της Ευρωζώνης, θα δοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Την άποψη αυτή διατύπωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ετοιμάζεται οριστική λύση για το χρέος

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, αναμένει «μία μείζονα απόφαση το επόμενο δίμηνο, η οποία θα ξεκαθαρίσει μία και διά παντός το ζήτημα της διατηρησιμότητας του χρέους στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις επί του θέματος, καθώς δεν θα μπορούσε να προκαταλάβει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά η δήλωσή του αυτή ερμηνεύεται ως προάγγελος του ευρωομολόγου, το οποίο κερδίζει διαρκώς έδαφος ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ως προπομπός του ευρωομολόγου θα μπορούσε να λειτουργήσει η αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά τίτλων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ενδεχόμενο που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Αρκεί βέβαια να ενισχυθεί με πρόσθετα κεφάλαια ο μηχανισμός για να μπορεί να παρέμβει.

Αξίζει να σημειωθεί πως αργά χθες το βράδυ πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε πως ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε αναφορά σε ένα «συνολικό πακέτο αποφάσεων».

Το βέβαιο είναι πως πλέον στους κόλπους της ΕΕ πιστεύουν πως επειδή η πίεση των αγορών στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης διατηρείται αμείωτη, οι όποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους και πιθανότατα στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου. Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του σημείωσε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ προτίθενται να υιοθετήσουν έναν μόνιμο μηχανισμό διάσωσης από το 2013, με απόφαση που απαιτεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να είναι δυνατή η συνδρομή κρατών-μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιηθεί στην εκπνοή του παρόντος, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη στήριξη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

«Ολοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί, που πρέπει να ενεργοποιηθούν, θα είναι εκεί ώστε να πεισθούν οι αγορές ότι η Ευρωζώνη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα υπερασπιστεί το νόμισμά της, θα υπερασπιστεί τις χώρες που κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν ώστε να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και επίσης ανταγωνιστικές στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε διαβεβαιώσεις προς το επενδυτικό κοινό σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας. Πιο αναλυτικά, απέδωσε την επιτοκιακή ψαλίδα μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων (δηλαδή τα υψηλά spreads) στις ευρύτερες αναταράξεις της αγοράς, παρά στην ύπαρξη πραγματικού κινδύνου στάσης πληρωμών.

«Τα περιθώρια (spreads) παραμένουν εκεί που βρίσκονται εξαιτίας των γενικότερων αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές», απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Ολοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι ένα συστημικό θέμα για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το περιθώριο μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο του από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, υπερβαίνοντας το επίπεδο του 10%. Πάντως, χθες και μετά την επιτυχή έκδοση εντόκων γραμματίων, το spread υποχώρησε έως και τις 878 μονάδες βάσης, από 1.000 μονάδες το πρωί της Δευτέρας.

Κώστας Τσαχάκης

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: