Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Διακόπτεται και πάλι η προμήθεια δημόσιων νοσοκομείων με ορθοπεδικό υλικό

Ζητούν τα χρωστούμενα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Εμπλοκή μια ακόμα φορά στο θέμα της προμήθειας ορθοπεδικών υλικών στα νοσοκομεία. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού αποφάσισε να αναστείλει τις παραδόσεις υλικού, κλιμακωτά από την Τετάρτη.

Η διακοπή των προμηθειών γίνεται κλιμακωτά, από τον «Ευαγγελισμό» την Τετάρτη, για να ακολουθήσει την Πέμπτη το Κρατικό Νίκαιας και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 το Κρατικό «Γ. Γεννηματάς».

Τα νοσοκομεία που οφείλουν τα περισσότερα χρήματα στους προμηθευτές και κατά συνέπεια θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην προμήθεια εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού είναι το Γενικό Νοσοκομεία Αθήνας «Γιώργος Γεννηματάς», ο «Ευαγγελισμός», το ΚΑΤ, το «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Λάρισας και της Πάτρας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γερμανικά δημοσιεύματα για «προμήθειες» σε Πορτογαλία και Ελλάδα για τα υποβρύχια

Υπόγειες διαδρομές εκατομμύριων ευρώ

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Δύο ρεπορτάζ για την προμήθεια υποβρυχίων από την Ελλάδα φιλοξενεί την Τρίτη ο γερμανικός Τύπος.

Το πρώτο στην Financial Times Deutschland με τίτλο «Πρώτες αγωγές στην υπόθεση της Ferrostaal» και έχει ως εξής:

«Στην υπόθεση δωροδοκίας για την εταιρεία παροχής βιομηχανικών υπηρεσιών Ferrostaal φέρεται να έχει εμπλακεί και ένα πρώην υψηλόβαθμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των ναυπηγείων υποβρυχίων της HDW.

» Σύμφωνα με πληροφορίες των FTD, η Εισαγγελία Μονάχου απάγγειλε κατηγορίες εναντίον του πρώην μέλους του ΔΣ της Ferrostaal Hannfried Haun, ο οποίος το Δεκέμβριο του 2000 μετακινήθηκε από τη Ferrostaal στην τότε θυγατρική της Babcock - Borsig HDW. Εκεί ανέλαβε καθήκοντα ως αντιπρόεδρος για το παράρτημα γενικών εργασιών.

» Η Εισαγγελία Μονάχου απήγγειλε για πρώτη φορά κατηγορίες για υπόθεση δωροδοκίας, αλλά δεν κατονόμασε κανέναν. Εκτός από τον Haun οι διωκτικές αρχές κατηγόρησαν και έναν πρώην εντεταλμένο της Ferrostaal με την αιτιολογία ότι δωροδόκησε για λογαριασμό της εταιρείας με έδρα το Έσσεν σε δύο περιπτώσεις ξένους αξιωματούχους.

» Προκειμένου να λάβει παραγγελίες για την παράδοση υποβρυχίων προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία, δαπανήθηκαν σύμφωνα με την Εισαγγελία μεταξύ 2000-2007 συνολικά πάνω από 62 εκατ. ευρώ.»

Το δεύτερο δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung έχει τίτλο «Κατάδυση στα βαθιά».

Το δεύτερο δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Η Εισαγγελία Μονάχου άσκησε δίωξη κατά δύο πρώην στελεχών της γερμανικής Ferrostaal (πρώην θυγατρικής της ΜΑΝ και σήμερα του αραβικού επενδυτικού ομίλου Ipic) με την κατηγορία της δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων με στόχο να εξασφαλίσουν σε δύο περιπτώσεις την ανάθεση παραγγελιών στην εταιρία τους.

» Ένας εκ των δύο κατηγορουμένων υπήρξε μέλος του ΔΣ της Ferrostaal. Μεταξύ των ετών 2000 μέχρι 2007 οι κατηγορούμενοι φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει παράνομες πληρωμές άνω των 62 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση της παραγγελίας υποβρυχίων από Ελλάδα και Πορτογαλία.

» Ο πρώτος κατηγορούμενος Η. υπήρξε αρχικά μέλος του ΔΣ της Ferrostaal AG, ενώ από το 2003 μέλος του ΔΣ του ναυπηγικού ομίλου Howaltswerke Deutsche Werft AG. Ο κατηγορούμενος Μ. υπήρξε εντεταλμένος στην Ferrostaal AG. Οι δύο αυτές εταιρείες δημιούργησαν Κοινοπραξία για την πώληση υποβρυχίων.

» Η Κοινοπραξία αυτή κατάφερε το 2000-2002 να εξασφαλίσει από την Ελλάδα την ανάθεση παραγγελιών για υποβρύχια. Προκειμένου να επηρεάσουν την ανάθεση της παραγγελίας προς όφελος της Κοινοπραξίας, οι κατηγορούμενοι εξυπηρετήθηκαν από διάφορους μεσάζοντες και «συμβούλους», οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με τις τοπικές συνήθειες και διέθεταν την απαραίτητη πρόσβαση στους αρμόδιους υψηλόβαθμους φορείς αποφάσεων για τις αναθέσεις παραγγελιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

Οι έρευνες έδειξαν ότι από το 2000 μέχρι το 2003 διοχετεύτηκαν κατ΄εντολή των κατηγορουμένων ποσά άνω των 50 εκατ. ευρώ. Το 2007 πραγματοποιήθηκε μία ακόμη «οριστική πληρωμή» της τάξης των 11 εκατ. ευρώ.

Τουλάχιστον ένα τμήμα των ποσών αυτών, που κατεβλήθη σε μεσάζοντες, χρησιμοποιήθηκε για την απόκρυψη παράνομων πληρωμών. Τα χρήματα αυτά διοχετεύτηκαν εν συνεχεία σε φορείς αρμόδιους για τις αναθέσεις παραγγελιών στην Ελλάδα.

Η Κοινοπραξία χρησιμοποίησε την ίδια τακτική και στην Πορτογαλία, όπου κατάφερε να εξασφαλίσει παραγγελίες υποβρυχίων. Στην υπόθεση αυτή φέρεται αναμεμειγμένος Πορτογάλος επίτιμος Πρόξενος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τι λέει ο Τσοχατζόπουλος για την προανακριτική των υποβρυχίων...


Από το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
«Το ατόπημα στο οποίο οδηγούν κάποιοι την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν τους τιμά. Με την περίεργη διαδικασία που επιλέγουν αποκαλύπτουν, και στην περίπτωση αυτή, τη βαθιά κρίση πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο.
Λυπάμαι διότι αντί να ακολουθήσουν το δρόμο ανάδειξης όλης της αλήθειας, που την απαιτεί και το λαϊκό αίσθημα και η Δικαιοσύνη, οδηγούν -σε περίεργη σύμπνοια με τη Ν.Δ.- την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε πρωτοφανή μεθόδευση, επιδιώκοντας, μέσω...
της επιλεκτικής στοχοποίησης μου, μια βολική «αλήθεια» για ορατές πλέον πολιτικές σκοπιμότητες.
Τόσο επί της ουσίας, όσο και για τα περί «μαύρου χρήματος» χτύπησαν λάθος πόρτα. Είμαι έτοιμος μέσα από την όποια κοινοβουλευτική διαδικασία να συμβάλλω ενεργά για την ανάδειξη όλης της αλήθειας. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή που ανακινήθηκε η υπόθεση των υποβρυχίων από την Γερμανική και την Ελληνική Δικαιοσύνη η θέση μου ήταν: Όλα στο φως, πλήρης διαφάνεια παντού, ώστε ο λαός μας να μάθει όλη την αλήθεια.
Έτσι θα δοθούν αποστομωτικές απαντήσεις και απέναντι στις επιθέσεις λάσπης και ψεύδους, αλλά και στο κατασκευασμένο κλίμα από μεμονωμένα «βαποράκια» της ενημέρωσης.
Είναι χρέος μου να υπερασπιστώ και την προσωπική πορεία και προσφορά μου, αλλά και το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δηλώνω για μία ακόμη φορά υπερήφανος για τη σύμβαση συμπαραγωγής των νέων υποβρυχίων και τη μεταφορά της τεχνολογίας τους στην Ελλάδα, που διασφαλίζουν για το Πολεμικό Ναυτικό το στρατηγικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο».

Read more...

Στις 16 Μαΐου το πρόγραμμα σταθερότητας


Στις 16 Μαΐου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τριετές στρατηγικό σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος, με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει περιστολή 14 δισ. ευρώ στις δαπάνες και παράλληλη αύξηση 9 δισ. ευρώ στα έσοδα του κράτους, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης που θα περιέχονται στο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, δεν θα προκαλέσουν φόβο και πανικό, αλλά θα δώσουν μια νέα δυναμική στη χώρα. Παράλληλα, εκτίμησε πως η οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΤΕ σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το έλλειμμα του 2011 είναι ακριβώς όπως το είχε υπολογίσει η κυβέρνηση στο τρίμηνο, η υστέρηση εσόδων (1,3 δισ.) έχει να κάνει με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 που η ύφεση ήταν υψηλή (6,6%).

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σήμερα η χώρα στην αγορά ομολόγων πήρε τρεις φορές παραπάνω από ότι ζητήσαμε με επιτόκιο 4,8%, (την προηγούμενη φορά το επιτόκιο ήταν 4,7%), ενώ πρόσθεσε ότι η Πορτογαλία πριν από λίγες μέρες δανείσθηκε με επιτόκιο 5,1%.


Read more...

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες του "Δεν Πληρώνω"...Στο πλαίσιο της διαδικασίας του αυτοφώρου συνελήφθησαν δύο 40χρονες κι ένας 46χρονος, σχετικά με την υπόθεση συγκέντρωσης ατόμων του κινήματος ''Δεν Πληρώνω'' στην Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας, προχθές βράδυ, ύστερα από την... εφαρμογή του νόμου για τη μη πληρωμή διοδίων.

Η μία εκ των δύο συλληφθέντων αφέθηκε ελεύθερη, μετά την απολογία της και κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα υπηρεσίας, σήμερα τα ξημερώματα. Η δεύτερη συλληφθείσα και ο 46χρονος άνδρας οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Κορίνθου, νωρίτερα, και στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι.

Η προανάκριση συνεχίζεται.Read more...

Τα 110 δις νομικά είναι «επαχθές χρέος»;

Ένα χρέος νομικά είναι “απεχθές” όταν:

Η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε στο δανεισμό να χωρίς ο λαός να γνωρίζει και να δώσει την συγκατάθεση του.

Το δάνειο σπαταλήθηκε σε δραστηριότητες που δεν είναι υπέρ του συμφέροντος του λαού και δεν τον ωφέλησαν

Οι πιστωτές ήταν ενήμεροι και σφύριζαν αδιάφορα,

Τα 110 δίς λοιπόν:

α) Προέρχονται από μια σύμβαση μου υπογράφτηκε χωρίς ο Λαός να ξέρει όλη την αλήθεια, την όποια σήμερα πλήθος στελεχών της κυβέρνησης και την δημόσια ζωής καλούν τον πρωθυπουργό και τον Υπ Οικονομικών να αποκαλύψουν. Η κυβέρνηση και το διεφθαρμένο “καθεστώς των τριών οικογενειών και των 5 νταβατζήδων, απέκρυψαν την αλήθεια και ενώ είχαν και τα μέσα και την δυνατότητα για να ενημερώσουν. Προέρχονται από σύμβαση που δεν πέρασε από την Βουλή η όποια εκπροσωπεί τον ελληνικό Λαό σύμφωνα με το νόμο και είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για την οποίες εμείς μάθαμε μόνο για «κάποιο πιστόλι σε τραπέζι».

β) Το σύνολο των 110 δις πήγε στις τράπεζες και στους πιστωτές και όχι υπέρ του λαού.

γ) Οι πιστωτές το γνώριζαν όλο αυτό όπως και γνώριζαν ότι το Ελληνικό χρέος θα φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα όπου θα υπάρχει μη δυνατότητα αποπληρωμής, Παρόλα αυτά προχώρησαν σε δανεισμό βγάζοντας κέρδη από το επιτόκιο.

Ακόμη παραπέρα παραπλανητικά στον λαό τα 110 δις παρουσιάστηκαν ως “μηχανισμός διασωσης”, “φάρμακο”, “θεραπεία” ενώ είναι μηχανισμός υπερχρέωσης οποίος μας οδηγεί στην αδυναμία εξυπηρέτησης του.

Και σε τελευταία ανάλυση δεν είπε κανείς όλη την αλήθεια στον Ελληνικό λαό.

Αν και δεν είμαστε νομικοί είναι φανερό ότι τα 110 δις νομικά είναι «επαχθές χρέος» και άρα η ελλάδα δικαιούται να μην το πληρώσει।

papaioannou.
Read more...

ΣΤΟ 4,8% ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ


Το επιτόκιο κατά τη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων σημείωσε σήμερα μικρή αύξηση στο 4,8%. Από τη δημοπρασία το Δημόσιο άντλησε συνολικά κεφάλαια 1,625 δισ. ευρώ...


Ο συντελεστής κάλυψης της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 3,81 αποτυπώνοντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τους συγκεκριμένους τίτλους, καθώς το επιτόκιο θεωρείται πολύ ελκυστικό.

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΔΔΗΧ διέθεσε έντοκα γραμμάτια διάρκειας έξι μηνών ύψους 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%, 11 μονάδες βάσης υψηλότερο σε σχέση με την έκδοση του Φεβρουαρίου. Ο συντελεστής κάλυψης της έκδοσης είχε διαμορφωθεί στο 3,6.

Ήταν η πρώτη έκδοση μετά την υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες από την Moody's.

Ως ημερομηνία διακανονισμού για τη σημερινή δημοπρασία ορίστηκε η 15η Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας υποβλήθηκαν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, με αποτελέσμα το Δημόσιο να αντλήσει 1,625 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικά ζητούμενο ποσό ήταν 1,25 δισ. ευρώ.

Μέχρι τις 14 Απριλίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού και το Δημόσιο θα συγκεντρώσει συνολικά κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ.

Read more...

Ριζικό «λίφτινγκ» στη Θεσσαλονίκη

Φορολογικά κίνητρα για αναπλάσεις


http://img.protothema.gr/8851767207E8C156E1875DC9F30F2572.jpg
Προτάσεις για ένα γενναίο «λίφτινγκ», με αναπλάσεις περιοχών, αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών και προστασία των ευαίσθητων περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος, περιλαμβάνει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, που παρουσίασαν την Τρίτη η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης.

Στο πλαίσιο του νέου Σχεδίου, αναμένεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα για αναπλάσεις σε τρεις περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τις οδούς Βαλαωρίτου, Αγγελάκη και Διοικητηρίου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για αναπλάσεις που αφορούν τον άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας, τα 46 στρέμματα του περιβάλλοντος χώρου του Επταπυργίου, τη Βαλκανική Πλατεία στη Νεάπολη. Θα χρηματοδοτηθεί, εξάλλου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την εκπόνηση μελέτης, που θα αφορά στην ανάπλαση της οδού Τσιμισκή.

Όπως εξαγγέλθηκε, το Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί το «master plan» για το θαλάσσιο μέτωπο από τον Γαλλικό έως τη Μηχανιώνα, ενώ θα υλοποιηθεί και το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Χ 4», κατ' αντιστοιχία του «Αθήνα Χ 4», που αφορά στην εφαρμογή στην πόλη της ιδέας μετατροπής του «σταυρού» που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων, σε χώρους πρασίνου, παιχνιδιού και αναψυχής της γειτονιάς. Επίσης, μέχρι τον Ιούλιο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση της περιφερειακής τάφρου, προϋπολογισμού 9,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το Σέιχ Σου, για το οποίο επεκτείνεται η προστατευόμενη περιοχή του, η κα. Μπιρμπίλη τόνισε ότι προωθείται ειδική περιβαλλοντική μελέτη, που θα ορίσει το πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας του. Αναφερόμενη στην ποιότητα των υδάτων, η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ το έργο κατασκευής του συμπληρωματικού κεντρικού αποχετευτικού αγωγού λυμάτων, προϋπολογισμού περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι με πόρους του ΕΠΠΕΡΑΑ, ύψους 30 εκατ. ευρώ, θα γίνει η επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας πόσιμου νερού, έτσι ώστε η δυναμικότητά τους να αυξηθεί από 150,000 m3 την ημέρα σε 300,000 m3 την ημέρα και με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπιστεί οριστικά το υδροδοτικό πρόβλημα της πόλης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, αναφέρθηκε σε δράσεις που αφορούν στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και είναι ο ανασχεδιασμός της Β' προβλήτας του λιμένα και της περιοχής μεταξύ Ποσειδωνίου και Κυβερνείου, όπου η επικαιροποίηση των χρήσεων γης, η ιεράρχηση των οδών, οι προτάσεις ρυμοτομίας και αναπλάσεων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την υψηλή δόμηση, τους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και την ανάγκη των κατοίκων της ανατολικής Θεσσαλονίκης για πρόσβαση στη θάλασσα.

Read more...

«Μήνυμα» Σαμαρά στην κυβέρνηση μετά τη συνάντηση με Βαν Ρομπάι

«Η αλλαγή πολιτικής δεν σημαίνει ήττα»


http://img.protothema.gr/CCE7A41F01595179A9F46527FD274CC1.jpg
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Υπάρχει διέξοδος και λύση, αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Ελλάδας, με περισσότερη ανάπτυξη και υπευθυνότητα» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ανέφερε ότι «η αλλαγή πολιτικής δεν σημαίνει ήττα, ήττα να επιμένεις στο ίδιο λάθος». Αναφέρθηκε όμως και στο ρόλο της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται και η Ευρώπη να δείξει περισσότερο ρεαλισμό και περισσότερη αλληλεγγύη σε χώρες όπως η Ελλάδα». Είπε ακόμη ότι τη δική του πρόταση ελπίδας και εξόδου από την κρίση θα την παρουσίαση στο "Ζάππειο 2".

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του κ. Ρομπάι στο μεταναστευτικό ζήτημα και τόνισε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να καταλάβει ότι η Ελλάδα ως σύνορό της θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τεράστια προβλήματα με τη μετανάστευση και το πρόβλημα που δημιουργεί η όλη εκρηκτική κατάσταση στη βόρεια Αφρική.

Read more...

Οι υπουργοί δεν δέχονται διάλογο για την Κερατέα, καταγγέλλει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής

Ανησυχία για τις συγκρούσεις κατοίκων-αστυνομικών

Εικόνα από τα επεισόδια στην περιοχή
Εικόνα από τα επεισόδια στην περιοχή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την απουσία διαλόγου με την κυβέρνηση για το θέμα της Κερατέας υπογραμμίζει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κ.Λεβαντής.

«Ζητάμε διάλογο από την πρώτη ημέρα. Δεν μπορούμε να τους καθίσουμε στο τραπέζι με το ζόρι» τόνισε, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Ο Κώστας Λεβαντής στον ΒΗΜΑ 99,5


Ο κ. Λεβαντής ανέφερε πως έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους Περιβάλλοντος της ΕΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο - όπως είπε- «οι Έλληνες υπουργοί δεν μας έχουν δεχτεί ακόμη».

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών διαψεύδουν κατηγορηματικά τον δήμαρχο, λέγοντας ότι διάλογος έγινε με τη δέσμευση μάλιστα του δημάρχου ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του δικαστηρίου.

Στην ίδια συνέντευξη, ο δήμαρχος της Λαυρεωτικής εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις συγκρούσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ κατοίκων της περιοχής και αστυνομικών δυνάμεων.

«Θα έχουμε μεγάλες ευθύνες εάν υπάρξει νεκρός από τις συγκρούσεις» τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η λεωφόρος Λαυρίου κλείνει τόσο από κατοίκους, όσο και από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που αναμένεται για το θέμα της Κερατέας ο κ. Λεβαντής τόνισε: «Είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιωθούμε. Σε περίπτωση που δεν δικαιωθούμε θα δούμε πώς θα κινηθούμε».

Αναβολή στη δίκη

Για τις 25 Μαΐου αναβλήθηκε η συζήτηση της έφεσης που κατέθεσε το Δημόσιο κατά της πρόσφατης απόφασης του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, σύμφωνα με την οποία έγινε αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του ΧΥΤΑ.

Παράγοντες της περιοχής εκτιμούν ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης δείχνει μια πρόθεση της Πολιτείας να πέσουν οι τόνοι και δίνει την ευκαιρία στο Δήμο Λαυρεωτικής να παρουσιάσει την εναλλακτική πρόταση για αεριοποίηση απορριμμάτων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ντόρα: Να γίνει...της ΠορτογαλίαςΑνάληψη πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τα πολιτικά κόμματα, "προκειμένου να υπάρξει μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Εξυγίανσης να υπερψηφιστεί από 180 βουλευτές", ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έγινε νωρίτερα σήμερα δεκτή από τον Κάρολο Παπούλια.

Η κυρία Μπακογιάννη εξέφρασε, όπως είπε, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προβληματισμό και την αγωνία της για το αύριο και τον κίνδυνο οι θυσίες των Ελλήνων να πάνε χαμένες, ενώ επισήμανε ότι "τα πολιτικά κόμματα περιμένουν να σκάσει η χειροβομβίδα ο ένας στα χέρια του άλλου".

Η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥΜ. αναφέρθηκε στην περίπτωση της Πορτογαλίας, το παράδειγμα της οποίας, τόνισε, δείχνει ότι "είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, διότι ένα τέτοιο μήνυμα συνεννόησης θα ήταν ένα πολύ δυνατό μήνυμα αυτοπεποίθησης τόσο για τις αγορές, όσο και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό που θα ένοιωθε ότι υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κρίση".

Προσερχόμενη, νωρίτερα, στη συνάντηση, η κυρία Μπακογιάννη είχε μιλήσει για "απόγνωση" την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός και για μια χώρα που "οδεύει χωρίς σχεδιασμό, χωρίς μπούσουλα, με έναν δημόσιο διάλογο, ο οποίος διεξάγεται σα να ζούσαμε πριν από την κρίση και αγγίζει πολλές φορές τα όρια του παραλόγου"।

newpost.gr

Read more...

Ο “Τσάρος” στις ΗΠΑ για οδηγίες πριν ανακοινώσει τα μέτρα


Ο “Τσάρος” στις ΗΠΑ για οδηγίες πριν ανακοινώσει τα μέτρα eurokinissi

Στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί την επόμενη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με σκοπό να μετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 16 και 17 Απριλίου.

Στη Σύνοδο ως είθισται θα παραβρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών και οι σημαντικότεροι τραπεζίτες από 180 χώρες. Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει “κλείσει” δύο πολύ σημαντικά ραντεβού τόσο από πολιτικής όσο και από επικοινωνιακής πλευράς.

Το μεσημέρι του Σαββάτου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τίμοθι Γκάιντερ στην έδρα του Ταμείου και την Κυριακή το πρωί με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινικ Στρος – Καν.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη τύπου στις 4 μ.μ. του ερχόμενου Σαββάτου στην έδρα του Ταμείου – κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των αμερικανικών και ξένων ΜΜΕ λόγω των συνεχιζόμενων σεναρίων για επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Την Πέμπτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα σκιαγραφήσει τα μέτρα στο υπουργικό συμβούλιο και οι σχετικές ανακοινώσεις αναβάλλονται μετά το Πάσχα. Με αυτό λοιπόν το δεδομένο δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο στα μέτρα τα οποία θα έχουν αναφερθεί σε γενικές γραμμές στο υπουργικό συμβούλιο, να προστεθούν και κάποια νέα αιτήματα που τυχόν θα διατυπωθούν από τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινικ Στρος Καν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newpost.gr είχε προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο του Harvard να μιλήσει σε μία εκδήλωση με “ειδικό ακροατήριο” την ερχόμενη Πέμπτη στη Βοστώνη. Η συμμετοχή του ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο τις εσωκομματικές βολές και τα επικοινωνιακά απόνερα των εξαγγελιών του θα τα γλιτώσει για μερικά 24ωρα αφού έχει βγάλει εισιτήριο να “πετάξει” πρωί πρωί με την πτήση των 08:35 της Lufthansa την Παρασκευή για να μεταβεί στην Ουάσινγκτον μέσω Μονάχου।

newpost.gr

Read more...

«Μην μας κατηγορείτε, βοηθάμε για το μέλλον της Ελλάδας»

«Μήνυμα» Βαν Ρομπάι στον ελληνικό λαό


http://img.protothema.gr/04D9964BE79C88141850A5BF7E2FF68B.jpg
Την υποστήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, κατά τη συνάντησή του, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

"Το μήνυμα που στέλνω είναι ότι στηρίζουμε τη δουλειά που γίνεται και πρόκειται να γίνει οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, για να γίνει η Ελλάδα στο μέλλον ανταγωνιστική και με καλύτερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα προσαρμογής απαιτεί μεγάλες θυσίες και πρέπει να τις αναλάβουν όλοι, καθώς η δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών είναι μεγάλης σημασίας" τόνισε ο κ. Ρομπάι και επισήμανε την ανάγκη “να καταπολεμηθεί η απάτη, η γραφειοκρατία και η διαφθορά και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή”.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες και θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα, αλλά “δεν φταίει η Ευρώπη γι' αυτό”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου, που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 11 και 25 Μαρτίου, ο κ. Ρομπάι τις χαρακτήρισε ως “δείγμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα”.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι “οι προσπάθειες των πολιτών για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι δύσκολες, αλλά αρχίζουν να δίνουν καρπούς”, ενώ υπογράμμισε ότι θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. “Οι μεγάλες αλλαγές που εφαρμόζονται, εγγυώνται και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας” είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία υλοποίησης των αποφάσεων που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε συνδυασμό με το αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης της Πορτογαλίας και έστειλε το μήνυμα ότι “δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και όλοι πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη πιο δυνατή για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον“.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων της ΕΕ, μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Ιουνίου, καθώς και τους τρόπους αύξησης των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) μέχρι το 2013 και του μονίμου (ESM), μετά το 2013.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμη στην κρίση στις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα στη Λιβύη, επαναλαμβάνοντας ότι σταθερή θέση της Ελλάδας είναι να επιτευχθεί διπλωματική λύση και τονίζοντας ότι υποστηρίζει τις πολιτικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Με αφορμή το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “η Ελλάδα είναι αντίθετη στη χρήση πυρηνικής ενέργειας” και ζήτησε να γίνει αυστηρός έλεγχος για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν ή σχεδιάζεται να λειτουργήσουν σε γειτονικές χώρες στην περιοχή.
Read more...

Ανακωχή μετά την ανταρσία κατά Παπακωνσταντίνου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Έπεσαν οι τόνοι

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: Eurokinissi )

Μετά το αντάρτικο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα τυχερά παιχνίδια, την περασμένη εβδομάδα, σε ήρεμο κλίμα διεξήχθη την Τρίτη η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε σε αδρές γραμμές το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για το διάστημα 2012-2015.

Η συνεδρίαση της Τρίτης δεν θύμιζε σε τίποτα τις αντιδράσεις των «πράσινων» βουλευτών, όταν ενημερώνονταν για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια. Η συζήτηση της Τρίτης διεξήχθη σε ήρεμους τόνους με τους βουλευτές να ρωτούν επιμόνως για το πακέτο μέτρων, που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αν και ο υπουργός Οικονομικών δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε ήταν η αποστροφή της βουλευτή Σούλας Μερεντίτη ότι κανείς δεν έχει διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση ή να δημιουργήσει θέμα, για να λάβει την απάντηση του γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχου, ότι δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις κανενός βουλευτή.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι «δεν πρέπει να στηριχτεί η πολιτική μας σε περικοπές, αλλά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Είμαι βουλευτής και θέλω να ξέρω πόσα από τα 30 δισ. που πήραν οι τράπεζες πάνε στην ανάπτυξη».

Ο Κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι «χωρίς ανάπτυξη δεν θα βγει κανένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, είπε, «επιστρέφουμε στο 2003, με την διαφορά ότι τότε είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ σήμερα η οικονομία είναι σε ύφεση».

Οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Κ. Καρτάλης ζήτησαν από τον υπουργό να καταθέσει αναλυτικό απολογισμό της αποδοτικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, ώστε να καταστεί σαφές τι είναι αναγκαίο και για ποιό λόγο από δω και πέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τη διαμόρφωση αυτού του απολογισμού. Στο θέμα επανήλθε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχος, ο οποίος είπε πως αυτός ο απολογισμός πρέπει να γίνει ξεχωριστά από κάθε υπουργείο.

Οι βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, δηλαδή οι δημοσιονομικές παράμετροι, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ξεκινώντας μάλλον από τις ΔΕΚΟ, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και το κοινωνικό στίγμα, θα παρουσιαστούν πιθανότατα την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στόχος είναι να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός το πολιτικό σκεπτικό της προσπάθειας αυτής και έπειτα ο υπουργός Οικονομικών να εξειδικεύσει το σχέδιο ανά θεματική ενότητα και ανά υπουργείο, ώστε να αποκτήσουν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου συνολική εικόνα για το πλαίσιο λειτουργίας του κράτους στη διάρκεια της ερχόμενης τριετίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μυστήριο με κλοπή εκρηκτικής ύλης από ναρκαλιευτικά

Έρευνες από την ΕΛΑΣ


http://img.protothema.gr/D590F3D7EE6EA94F8E6BD08EA460DBAC.jpg
Μια περίεργη κλοπή μεγάλης ποσότητας εκρηκτικής ύλης και πυροκροτητών από δυο ναρκαλιευτικά πλοία απασχολεί την τελευταία εβδομάδα την Ελληνική Αστυνομία.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού άγνωστοι αφαίρεσαν από τα ναρκαλιευτικά «ΑΥΡΑ» και «ΑΗΔΩΝ», 4 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ και 20 πυροκροτητές (υλικά υπονομεύσεως)… Στην αρμόδιες υπηρεσίες σήμανε συναγερμός και στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν, από το Λιμενικό σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, συνελήφθησαν, χθες, ένας 29χρονος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και δύο ιδιώτες ημεδαποί, ηλικίας 36 και 48 ετών, αντίστοιχα.

Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη 6 Απριλίου όταν είχε διαπιστωθεί σε τακτικό έλεγχο η αφαίρεση των συγκεκριμένων υλικών και αμέσως σήμανε συναγερμός. Τις έρευνες ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, καθώς υπήρχε το ενδεχόμενο η κλοπή να είχε να κάνει με μέλή ένοπλων οργανώσεων. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο υπαξιωματικός αφαίρεσε τα εκρηκτικά το μεγαλύτερο μέρος των οποίων μετέφερε στην πατρική του οικία στον τόπο καταγωγής του. Μέρος των υλικών αυτών παρέδωσε, στη συνέχεια, σε συντοπίτη του. Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα υλικά αυτά.

Οι τρεις συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για τις, κατά περίπτωση, παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, την αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παραβάσεις του νόμου περί όπλων, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Τέλος από τις έρευνες δεν προέκυψε σύνδεση με τρομοκρατικές πράξεις ή τρομοκρατικές οργανώσεις.

Read more...

ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


Την ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου για τους εργοδότες που δεν θα καταβάλουν έγκαιρα το δώρο του Πάσχα, ζητεί με επείγουσα εγκύκλιο προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Κοινωνικής Επιθεώρησης ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ δρ. Μιχάλης Χάλαρης...
Στην εγκύκλιο, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ επισημαίνει ότι η καταβολή του Δώρου του Πάσχα, εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, «απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου εργοδότη. Η αντίδραση της πολιτείας, πρέπει να είναι αυστηρή, άμεση και καθοριστική, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια καταπάτησης της κείμενης νομοθεσίας.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, όπως ορίζεται στις προαναφερόμενες διατάξεις, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων».
Ο ειδικός γραμματέας καλεί τέλος «όλους τους Επιθεωρητές Εργασίας να ανταποκριθούν για μια ακόμη φορά με ευσυνειδησία και ευθυκρισία στο έργο τους και να συμβάλλουν με τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους στη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας».
Στην εγκύκλιο αναφέρεται αναλυτικά ότι, «σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α780) καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Πάσχα, στην οποία προβλέπεται ότι:
Στο αρ.1, παρ.2 προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2010 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2011 μέχρι 30-04-2011.
Στο αρ.3 παρ.1 ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.
Στο αρ. 10 παρ.1 ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Πάσχα θα γίνει μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Για το επίδομα Δώρου Πάσχα τάσσεται από το νόμο επακριβώς καθορισμένη ημέρα καταβολής η 30η Απριλίου, ώστε με μόνη την πάροδο της δήλης αυτής ημέρας ο εργοδότης να καθίσταται υπερήμερος (Ολ. ΑΠ 40/2002)
Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8, παρ.1 του Ν. 2336/95.
Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του ΚΠΔ».
Read more...

Σειρά επαφών του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, στην Αθήνα «Κάνετε μεγάλες θυσίες, αλλά οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν»


http://assets.tanea.gr/files/2011-04-12/thumbs/ROMPUY%20GAP%20%2012%20NEW_232x.jpg

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ότι οι θυσίες των πολιτών είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ από την Αθήνα, τονίζοντας όμως ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχει προσήλωση στους στόχους και να προχωρήσουν οι καίριες διαρθρωτικές αλλαγές» σημείωσε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Ρόμπαϊ σημείωσε επίσης ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα είναι απαραίτητες και έπρεπε να έχουν προχωρήσει προ πολλού.

Έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι δεν πρέπει να κατηγορείται η Ευρώπη για τα μέτρα που οφείλει τώρα να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Δηλώσεις Παπανδρέου

Η προσπάθεια της Ελλάδας αποδίδει καρπούς, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, αναφέροντας ότι συζήτησε με τον Βέλγο αξιωματούχο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη βόρειο Αφρική, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Επιπλέον έθεσε στον κ. Ρομπάι το θέμα των μεταναστευτικών ροών και του βάρους που έχει επωμιστεί η Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξει η Συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ».

Στο Προεδρικό Μέγαρο

«Η προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης είναι μεγάλη», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Υποδεχόμενος τον κ. Ρόμπαϊ, ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΕ για ό,τι κάνει «προκειμένου να προωθηθούν μερικά από τα αιτήματα της Ελλάδας σ’ αυτή τη μεγάλη μάχη», ωστόσο «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «τα αδύναμα στρώματα υποφέρουν» και πρόσθεσε: «Δώσαμε και δίνουμε».

«Εκείνοι που κάνουν τη μεγάλη προσπάθεια είναι τα αδύναμα στρώματα και ξέρω ότι γνωρίζετε την προσπάθεια που γίνεται. Σας ευχαριστώ για ό,τι κάνετε», υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

Ο πρόεδρος της ΕΕ βρίσκεται στην Ελλάδα με στόχο την τόνωση της αξιοπιστίας της χώρας και την ανάδειξη των θετικών πτυχών της ευρωπαϊκής παρέμβασης στην κρίση χρέους.
Ο κ. Ρόμπαϊ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ενώ για τις 15:00 προγραμματίζεται κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια, θα μετάσχει σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: Κτίζοντας το μέλλον σε δύσκολους καιρούς».

Τέλος, στις 16:30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντ. Σαμαρά.

Την Τετάρτη, ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ θα μεταβεί στην Λευκωσία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου κ। Δ. Χριστόφια.

tanea.gr

Read more...

«Πολιτικό πραξικόπημα» η προσπάθεια να τεθεί σε αργία ο Π.Ψωμιάδης, λέει ο Γ.Καρατζαφέρης

Στήριξη στον περιφερειάρχη

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη
Θεσσαλονίκη
Τη συμπαράστασή του στον περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα πολιτικό πραξικόπημα την προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει σε αργία τον περιφερειάρχη, βάσει της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου.

«Τέτοιου είδους πολιτικά πραξικοπήματα δεν μπορούν να γίνονται στην εποχή μας. Δεν νομίζω ότι θα το τολμήσουν και, αν το τολμήσουν, θα το βρουν μπροστά τους» επισήμανε ο κ. Καρατζαφέρης.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Ψωμιάδης ευχαρίστησε τον κ. Καρατζαφέρη λέγοντας «η παρουσία σου σημαίνει πολλά για μένα και για τη δημοκρατία μας».

«Οι αποφάσεις των δικαστηρίων βγαίνουν εν ονόματι του ελληνικού λαού. Ο κ. Ψωμιάδης με την εντολή του ελληνικού λαού είναι περιφερειάρχης. Προφανώς υπάρχει μία σύγχυση» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης και σημείωσε ότι ο ΛΑΟΣ θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με την ευκαιρία της συζήτησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

«Θέλω να πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι εξυπηρετείται η δημοκρατία με το να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε την ουσία του νόμου και όχι τον τύπο», επισήμανε για το νόημα της τροπολογίας.

Σχετικά με την υπόθεση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης διευκρίνισε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον κ. Ψωμιάδη περιλαμβάνεται στο δημοτικό κώδικα που ψηφίστηκε επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου και ότι ο συγκεκριμένος κώδικας ενσωματώθηκε στο νόμο του Καλλικράτη.

Στο θέμα επανήλθε και η ΝΔ διά του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη: «Στηρίζουμε τον κ. Ψωμιάδη. Θεωρώ ότι με τον συγκεκριμένο νόμο που υπάρχει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν μπορεί να τιμωρηθεί. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή. Από εκεί και πέρα εξηγήσαμε και τα κίνητρα του κ. Ψωμιάδη. Οι επιπτώσεις αυτής της ιστορίας χωλαίνουν γιατί στηρίζεται σε νόμο το 'Καλλικράτη' που ισχύει μετά από τα όσα φέρεται να έχει κάνει ο κ. Ψωμιάδης.»

Όσον αφορά το ενδεχόμενο τη θέση του κ. Ψωμιάδη να καλύψει ο αδερφός του, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως ο αδερφός του είναι πρώτος σε ψήφους σύμβουλος.

«Από εκεί και πέρα το τι θα κάνει ο συνδυασμός του αυτό είναι δικό του θέμα. Ο αδερφός του πλέον είναι εκλεγμένος και μάλιστα πρώτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καμία εξαίρεση στην αναλογία ένα προς πέντε στο Δημόσιο, ξεκαθάρισε ο Γ.Ραγκούσης

Ομιλία στον ΚΤΕ Εσωτερικών

Ο κ. Ραγκούσης στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Ραγκούσης στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Κατά του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας την Τρίτη στη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, είπε ότι η αναλογία ένα προς πέντε στο Δημόσιο δεν αλλάζει, ότι έως το 2013 θα έχουν αποχωρήσει 200.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο και ότι οι περικοπές στο ΥΠΕΣ θα φτάσουν φέτος το ένα δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για τους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων, ενώ για τον Π.Ψωμιάδη είπε ότι η ποινή που του επιβλήθηκε περιλαμβάνεται στο δημοτικό κώδικα που ψηφίστηκε επί Πρ.Παυλόπουλου και ενσωματώθηκε στον «Καλλικράτη».

Όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, το δίλημμα εκλογές ή όχι η κυβέρνηση το έθεσε με πολύ καθαρό τρόπο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και ο λαός έδωσε σαφή απάντηση, όχι εκλογές.

Ήταν, είπε ο κ.Ραγκούσης, μια καθαρή εντολή να συνεχίσουμε, εξαντλώντας την τετραετία και έχουμε δυόμισι χρόνια μπροστά μας να δουλέψουμε απρόσκοπτα. Χαρακτήρισε δύσκολη τη χρονιά που διανύουμε και την επόμενη, ενώ πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν.

200.000 υπάλληλοι εκτός Δημοσίου έως το 2013

Διαβεβαίωσε ότι το ένα προς πέντε για τις προσλήψεις στο Δημόσιο δεν αλλάζει και υπολογίζει ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουν φύγει από το δημόσιο 200.000 υπάλληλοι. Έτσι, τόνισε, η Ελλάδα θα έχει το μικρότερο αναλογικά αριθμό δημοσίων υπαλλήλων στην Ευρώπη και στον ΟΟΣΑ.

Επίσης, ανέφερε ότι οι περικοπές που θα γίνουν φέτος στο υπουργείο Εσωτερικών θα φθάσουν περίπου το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων του δήμου Αθηναίων ο κ. Ραγκούσης είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση και καμία ειδική μεταχείριση, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός της κατάληψης δημαρχείων. Ο νόμος, τόνισε ο υπουργός, ισχύει εδώ και ενάμισι χρόνο και αφορά όλους τους Έλληνες. Παράλληλα, ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι και στο θέμα αυτό «λαϊκίζει».

Αναφορικά με το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Ραγκούσης είπε ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα, ενώ οι βουλευτές παρατήρησαν ότι με το ενιαίο μισθολόγιο δεν πρέπει να ενισχυθούν οι φόβοι των δημοσίων υπαλλήλων ότι θα γίνουν νέες περικοπές και ότι πρέπει να δημιουργεί αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και δίκαιης ανακατανομής.

«Απαράδεκτη η στάση Σαμαρά για Ψωμιάδη»

Σχετικά με την υπόθεση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση που τηρεί στο θέμα ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ χαρακτήρισε αστεία την επιχειρηματολογία του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.

Ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον κ. Ψωμιάδη περιλαμβάνεται στο δημοτικό κώδικα που ψηφίστηκε επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου και ότι ο συγκεκριμένος κώδικας ενσωματώθηκε στο νόμο του Καλλικράτη.

Αναφορικά με τα επιχειρήματα του κ. Μιχελάκη ότι η ποινή επιβλήθηκε για την περίοδο, κατά την οποία ο κ. Ψωμιάδης ήταν νομάρχης, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η απάντηση σε αυτό βρίσκεται στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν διαχωρίζει θέσεις δημάρχου, νομάρχη ή περιφερειάρχη. Και πρόσθεσε ότι όταν επιβάλλονται τέτοιες ποινές, αυτές ακολουθούν τον καταδικασθέντα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο αποτυχημένος επικεφαλής του Ταχ. Ταμιευτηρίου στη θέση του Παπακωνσταντίνου! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;...


kourdistoportokali
Αποκλειστική αποκάλυψη που συγκλονίζει, σήμερα στο parapolitika.gr!
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του site, ο νυν επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλέων Παπαδόπουλος φιγουράφει ως φαβορί για αντικαταστάτης του παγκόσμιου γητευτή του χρήματος, κύριου Παπακωνσταντίνου.

Θα υπερθεματίσουμε και θα συμφωνήσουμε.

Είναι ο... κατάλληλος άνθρωπος. Έχει ακριβώς το προφιλ ώστε να διαδεχθεί και να ολοκληρώσει το έργο του κυρίου Παπακωνσταντίνου.

Εκτός από το όνομα “Κλέων” που ταιριάζει απόλυτα, αφού θα κλαίμε όλοι με μαύρο δάκρυ τους προσεχείς μήνες, ο κύριος έχει και το ανάλογο επιχειρησιακό προφίλ.

Επί των ημερών του, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έκανε την υπέρβαση: ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ! Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Ζημιές 32,9 εκατ. ευρώ το 2010 – έναντι κερδών 22,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2009. Μην πουν αμέσως οι κακοήθεις ότι μπορεί να τα κατάφερε το 2010, αλλά απέτυχε το 2009.

Μην ξεχνάτε ότι μέχρι τον Οκτώβρη του 2009, υπήρχε ο άθλιος Καραμανλής που επέμενε να βγάζει το ΤΤ κερδοφόρο.

Τι να προλάβει να κάνει ο άνθρωπος σε τρεις μήνες;

Τώρα θα έχει όλον τον καιρό μπροστά του για να ολοκληρώσει το όραμα του προκατόχου του στο υπουργείο οικονομικών. Μπορεί, το απέδειξε το 2010 με τις επιδόσεις του.

Έχετε ακόμα αμφιβολίες; Μα έχουμε το τελειωτικό επιχείρημα. Πριν από λίγους μήνες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το υγιέστερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με την απόλυτη ρευστότητα κατάφερε το ακατόρθωτο. Διαβάστε για να το θυμηθείτε: ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ. ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ.

Κλέων λοιπόν, δαγκωτό. Για να πάμε σίγουρα εκεί που προβλέπουν κορυφαίοι της οικονομίας όπως ο Σόρος, ο Ρουμπινί και άλλοι φιλάνθρωποι. Vote for Kleon. Θέλω τον Κλέωνα υπουργό.


Read more...

Πρωί πρωί...Πρωί πρωί με τη δροσούλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης θα συναντηθούν την ερχόμενη Παρασκευή Σαμαράς και Ψωμιάδης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ξεκινώντας τη διήμερη περιοδεία του σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, θα πάρει την... πτήση των 7.30 από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη, απ' όπου θα συνεχίσει οδικώς. Στο αεροδρόμιο θα τον περιμένει ο Ψωμιάδης.

Το ραντεβού κλείστηκε μετά τα σχόλια που προκάλεσε το γεγονός ότι, την τελευταία στιγμή, αντικατέστησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ο αντιπρόεδρος Δ. Αβραμόπουλος στην εκδήλωση «Thessaloniki Forward: Ψηφιακή Στρατηγική - Θεσσαλονίκη Τουριστική Πόλη», που θα γίνει την Πέμπτη.

Κάποιες κακές γλώσσες έλεγαν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. πάει να αποφύγει τον Ψωμιάδη και η Ν.Δ. προφανώς βρήκε αυτή τη λύση.
ΧΡ.ΚΟΡ. (Πολιτικά Παρασκήνια απο την Ελευθεροτυπία)Read more...

Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μισθών, επαναλαμβάνει η κυβέρνηση

Εν όψει της ανακοίνωσης μέτρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διευκρινίζοντας πως «δεν μιλάμε για οριζόντιες περικοπές μισθών, δεν μιλάμε για οριζόντιες αποφάσεις που θα πλήξουν το εισόδημα των πολιτών, αντίθετα κάνουμε αυτά που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες και είναι πράγματα που είναι και στους προγραμματικούς μας στόχους».

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι ακόμα και σε αυτό το «δαιμονοποιημένο» μνημόνιο υπάρχει μια δρομολογημένη και κοστολογημένη πορεία, ότι η ύφεση είναι αυτή που αναμενόταν και πως, ωστόσο, με την τήρηση των στόχων στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα αρχίσουμε να έχουμε μια θετική πορεία ως χώρα, που σημαίνει ότι μέσα στο 2012 θα μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη, μείωση ανεργίας, αύξηση θέσεων εργασίας που συνδέονται με την ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, κάνουμε όλες τις κινήσεις ώστε να αυξήσουμε την επίδραση αυτών των κινήσεων στα οικονομικά πράγματα της χώρας και ο μεγάλος δανειακός μας στόχος είναι να βγούμε στις αγορές ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε και το προγραμματικό μας έργο πολύ καλύτερα», είπε.

Τόνισε ότι «εμείς δεν ήρθαμε να μείνουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο στόχων και να βάλουμε μπροστά μια πορεία με αυτόματο πιλότο, γιατί έτσι δεν θα πηγαίναμε ποτέ μπροστά», αλλά αντίθετα, η κυβέρνηση παίρνουμε πρωτοβουλίες όπως αυτή για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που εντάσσεται σε έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό και βάζει την προοπτική της χώρας πιο μπροστά.

«Γι’ αυτό ζητήσαμε και μια μεγαλύτερη εθνική συναίνεση από αυτή που παρέχεται σήμερα, αν παρέχεται, από τις πολιτικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.

Επίθεση στη ΝΔ

«Δεν αφήνουμε τίποτα ‘για αργότερα’, όπως ήταν το αγαπημένο σλόγκαν της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ που εν πολλοίς ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας» είπε και υπογράμμισε ότι μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής η κυβέρνηση οριοθετεί τα δημοσιονομικά θέματα, την ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική συνοχή, «ώστε συντεταγμένα και με κοινωνική δικαιοσύνη να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί σε ένα ομολογουμένως δύσκολο τοπίο».

Οι αστάθμητο παράγοντες και το ρευστό τοπίο

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποφασιστικά όλες τις δυσκολίες και τις αδυναμίες, «λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας ακόμη και αστάθμητους παράγοντες που δεν είναι ελεγχόμενοι από εμάς».

Ερωτηθείς ποιοι είναι αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο και ρευστό τοπίο και πρόσθεσε πως όσο πηγαίνουμε καλύτερα τόσο περιορίζονται και οι αστάθμητοι παράγοντες και βελτιώνεται η δύναμή μας για να τους ελέγχουμε και να τους αντιμετωπίζουμε.

Είπε ακόμη ότι «υπάρχει ένα διεθνές ρευστό τοπίο» και ότι «η ΕΕ ψάχνει να βρει το βηματισμό της μέσα στην κρίση που περνάμε, πολύ περισσότερο η χώρα μας που μπήκε αθωράκιστη σε μια κρίση που μαθηματικά ερχόταν και που η ΝΔ την απέκρυπτε».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ανταρσία κατά Μπουτάρη στο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης

Καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή ο Μπουτάρης... αντάρτες οι αντιδήμαρχοι. Δεν πρόλαβε να φύγει από το δημαρχείο ο Γιάννης Μπουτάρης για να εμφανιστεί στους "Φακέλους" και οι αντιδήμαρχοι στη θέση του δημάρχου δεν έχασαν χρόνο για πισώπλατα μαχαιρώματα.

Δύο ανταρσίες επεφύλασσε για τον Γιάννη Μπουτάρη το τελευταίο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Τη στιγμή που ο δήμαρχος Θεσσαλονικής έφευγε από τη συνεδρίαση ώστε να μιλήσει στην εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι "αλώνισαν" εν αγνοία του το συμβούλιο αναλαμβάνοντας πρωτόγνωρες πρωτοβουλίες...

Συγκεκριμένα, χθες στο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε η κύρωση της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) , η οποία εκκρεμούσε ενώ είχε υπερψηφιστεί η πρόταση της διοίκησης για συνεργασία. Πολλοί ήταν οι σύμβουλοι οι οποίοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους και χαρακτήρισαν το κείμενο συνεργασίας "ελλιπές".

Έτσι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης αναγκλαστηκε να αποσύρει το επίμαχο κείμενο ώστε να τεθεί εκ νέου υπό διαπραγμάτευση.

Η επιμονή όμως του αρμόδιου αντιδημάρχου και του αντιδημάρχου καθαριότητας, Στάθη Αβραμίδη, να ψηφιστεί έγειρε υποψίες...

Όταν χθες ξεκίνησε η δεύτερη μετά από τον προϋπολογισμό συνεδρίαση, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας ζήτησε να αναβληθεί το θέμα γιατί η «Ομάδα Δημιουργίας» δεν πρόλαβε να ετοιμαστεί λόγω φόρτου εργασίας.

Η πρώτη έκπληξη ήταν...ότι εκ μέρους της διοίκησης δεν απάντησε ο κ. Αβραμίδης, αλλά ο αντιδήμαρχος οικονομικών Χασδάι Καπόνο οποίος είχε πάρει την πρωτοβουλία και είχε ξεκινήσει ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕΑΑ, αλλά είχε υπογράψει και τη νέα σύμβαση, υπερκεράζοντας τον συνάδελφό του, Στάθη Αβραμίδη. Κάτι τέτοιο υποδεικνύει ότο ο κ. Αβραμίδης δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει το κύρος του ούτε απέναντι στους συναδέλφους του εάν αναλογιστεί κανείς την εικόνα της πόλης "πνιγμένη" στα σκουπίδια και την κατακραυγή των κατοίκων.

Κινητοποίηση για τη σύμβαση είχε κάνει και το σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλοντας με συντριπτική πλειοψηφία την «παράδοση της ανακύκλωσης στους ιδιώτες» και παρών στη συνεδρίαση ήταν με σκοπό να παρέμβει και ο εκ του ΠΑΜΕ προερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου, Ηλίας Μανουσαρίδης.

Από τα 13 μέλη του Δ.Σ. κατά της συγκεκριμένης ανακοίνωσης είχαν ψηφίσει μόνο οι εκπρόσωποι της παράταξης «Φτάνει Πια» και λευκό οι της ΠΑΣΚΕ.

Όμως παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία του δημάρχου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος στις 12 το βράδυ, ανακοίνωσε χωρίς καμία εξήγηση και προφανώς χωρίς συνεννόηση με τον δήμαρχο που ήταν στο πλατό του ΣΚΑΙ, ότι θα ξαναφέρει το θέμα της σύμβασης ως κανονικό θέμα της ημερήσιας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση...

Λίγο μετά την αποχώρηση του δημάρχου όμως είχε γίνει και μία παρέμβαση του αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού, Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος έκανε δεκτό, χωρίς τη συνηθισμένη διαδικασία, αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης για αναβολή του θέματος της πολεοδομικής ρύθμισης για την ισραηλιτική κοινότητα. Πρόκειται για οικόπεδο στην οδό Παπαναστασίου, από την οποία ρύθμιση, η κοινότητα θα μπορεί να χτίσει μία οκταόροφη πολυκατοικία.

Η "ανταρσία" εδώ έγκειται στο ότι σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν το θέμα είχε φέρει ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο μεν Γιάννης Μπουτάρης είχε ψηφίσει υπέρ της ρύθμισης, «λόγω των σχέσεων του με την κοινότητα», όπως τον κατηγόρησαν πολλοί. Ενώ, οι δε Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης είχαν ψηφίσει κατά.

Μάλιστα ενώ η αντιπολίτευση υπεράσπιζε το αίτημα, η κάμερα έπιασε τον κ. Αβραμόπουλο να σηκώνεται και να παίρνει παράμερα τον εβραϊκής καταγωγής αντιδήμαρχο Οικονομικών στήνοντας πηγαδάκι για αρκετή ώρα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπουτάρης, εκατό ημέρες από την ανάληψη της δημαρχίας, απαντούσε στον κ. Παπαχελά ότι η κληρονομιά που θέλει να αφήσει στη Θεσσαλονίκη μετά τη λήξη της θητείας του στη θέση του δημάρχου είναι "να ανοίξει η πόλη τα φτερά της».

Προς το παρόν τα άνοιξαν οι υποψήφιοι διάδοχοι του...

newpost.gr/

Read more...

«Συνεχίστε τις απαραίτητες αν και επώδυνες αλλαγές» το μήνυμα Ρομπάι στην Αθήνα

Στήριξη στην κυβέρνηση


Ο πρωθυπουργός με τον Βέλγο πρόεδρο της ΕΕ
Ο πρωθυπουργός με τον Βέλγο πρόεδρο της ΕΕ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η προσπάθεια της Ελλάδας αποδίδει κόπους δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζήτησε με τον Βέλγο αξιωματούχο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη βόρειο Αφρική, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Επιπλέον έθεσε τον κ. Ρομπάι το θέμα των μεταναστευτικών ροών και του βάρους που έχει επωμιστεί η Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξει η Συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ.»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΕΕ επανέλαβε ότι η Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ότι οι θυσίες των πολιτών είναι πολύ μεγάλες.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι έσπευσε πάντως να τονίσει ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχει προσήλωση στους στόχους και να προχωρήσουν οι καίριες διαρθρωτικές αλλαγές» σημείωσε.

Ο κ. Ρομπάι σημείωσε επίσης ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα είναι απαραίτητες και έπρεπε να έχουν προχωρήσει προ πολλού.

Έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι δεν πρέπει να κατηγορείται η Ευρώπη για τα μέτρα που οφείλει τώρα να λάβει η ελληνική κυβέρνηση,

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Από την Πέμπτη 14 Απριλίου θα αρχίσει η καταβολή του δώρου Πάσχα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, ενώ την ίδια μέρα θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα και στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών...


Η σύνταξη του μηνός Μαΐου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, θα καταβληθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου

Για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, η καταβολή του δώρου έχει ξεκινήσει από την 1η Απριλίου μαζί με την σύνταξη του μηνός Απριλίου 2011, με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων

Από τη Δευτέρα 11 Απριλίου, έχει αρχίσει και η καταβολή του δώρου Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους και στους δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

Από τη Δευτέρα, επίσης, γίνεται προπληρωμή των επιδομάτων ανεργίας των οποίων η καταβολή θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνιους ανέργους προπληρώνονται τα επιδόματα που έχουν εγκριθεί και τα οποία θα καταβάλλονταν κανονικά μέχρι και 1/5/2011.

Read more...

ΣΤΑ 23 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2015, ΛΕΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Στα 23 δισ. ευρώ και όχι 22 όπως θεωρείτο αρχικά θα διαμορφωθεί το ύψος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας 2012-2015, όπως είπε την Τρίτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ...


Από τα 23 δισ. ευρώ τα 12 θα προέλθουν από περικοπές στις κρατικές δαπάνες και τα 9 από αύξηση των εσόδων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως «μέχρι τις 15 Μαϊου θα έρθει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή» και επανέλαβε πως δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Τα μέτρα δεν θα δημιουργήσουν φόβο και πανικό αλλά δυναμική […] Στόχος είναι η μείωση δαπανών και η αύξηση των εσόδων», τόνισε. «Δεν θα μειώσουμε μισθούς και συντάξεις, δεν θα κάνουμε οριζόντιες περικοπές, θα υπάρξουν όμως παρεμβάσεις», προσέθεσε.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή ως τα μέσα Μαΐου. Τώρα πλέον, αυτό θα γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στα τέλη του 2011 θα έρθει το τέλος της ύφεσης ώστε από το 2012 η οικονομία να μπει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανάπτυξης.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι «δεν πρέπει να στηριχτεί η πολιτική μας σε περικοπές, λλά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Είμαι βουλευτής και θέλω να ξέρω πόσα από τα 30 δισ. που πήραν οι τράπεζες πάνε στην ανάπτυξη».

Ο Κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι «χωρίς ανάπτυξη δεν θα βγει κανένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».

Γενικά, στη συνεδρίαση του ΚΤΕ επικράτησε «κλίμα ανακωχής» μετά το «αντάρτικο» που είχε εκδηλωθεί την περασμένη εβδομάδα κατά του υπουργού Οικονομικών (και κυρίως κατά της οικονομικής πολιτικής) με αφορμή το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια».

Read more...

Ανεξήγητο το έλλειμμα του ΤΕΙ Πειραιά, απαντά το υπουργείο Παιδείας στο διήμερο λουκέτο

«Υπάρχει αλγόριθμος»

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ γίνεται με διαφανή τρόπο, βάσει ενός αλγόριθμου, η εφαρμογή του οποίου εγκρίθηκε από τη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, απαντά η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στο διήμερο λουκέτο που αποφάσισε το ΤΕΙ Πειραιά λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι το εν λόγω ΕΙ παρουσιάζει ανεξήγητο έλλειμμα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας τονίζεται ότι ο αλγόριθμος αυτός λαμβάνει υπόψη τον φοιτητικό πληθυσμό, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τον Δείκτη Κόστους Σπουδών, καθώς και ορισμένα κριτήρια ωρίμανσης, όπως π.χ. πολυεδρικότητα.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Παρατηρήθηκε, λοιπόν, μετά την εφαρμογή του αλγόριθμου, ότι το ΤΕΙ Πειραιά λάμβανε επιχορήγηση πολύ υψηλότερη σε σχέση με τα στοιχεία λειτουργίας του. Παρ’ όλα αυτά, είναι το μοναδικό ΤΕΙ της χώρας, το οποίο παρουσίασε στο τέλος του έτους έλλειμμα άνω του 1,5 εκατομμύριου ευρώ, χωρίς να δίδεται κάποια εξήγηση για την αιτία.

» Το επιχείρημα πως ‘τα περιφερειακά ΤΕΙ δεν έχουν σπουδαστές και κακώς τους δίδεται χρηματοδότηση εις βάρος του ΤΕΙ Πειραιά’ επιχειρεί να μεταθέσει αλλού τη συζήτηση και όχι εκεί που πρέπει, δηλαδή στο κατά πόσο γίνεται ορθολογική κατανομή των πόρων και πώς εξηγούνται τα ελλείμματα που παρουσιάζονται».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Και οι Ελληνες πολίτες θέλουν αναδιάρθρωση!»

Το Reuters πήγε τα σενάρια ένα βήμα παραπέρα…


http://img.protothema.gr/544AF50371C3779675585CD4756278A1.jpg
Συνεχίζονται, για δεύτερη στη σειρά ημέρα, τα δημοσιεύματα – σενάρια – αναλύσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Και για ακόμη μια φορά είναι το πρακτορείο Reuters εκείνο που πρωτοστατεί με νέα του εκτενή ανάλυση για την Ελλάδα. Στην οποία πάντως αναφέρεται σε μια νέα ... παράμετρο, εκτιμώντας πως πλέον είναι ΚΑΙ οι Έλληνες πολίτες που πιέζουν την κυβέρνηση προς τη κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης!

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμά του το Reuters διαπιστώνει (!) “μεταστροφή του κλίματος υπέρ της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους με περισσότερους υποστηρικτές εντός, αλλά και εκτός της χώρας”. Και συμπληρώνει πως “ο πολιτικός κόσμος αλλά και οι πολίτες της χώρας, έχουν κουραστεί από την λιτότητα και πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας για αναδιάρθρωση, έστω και ήπια”.

Στην ανάλυσή του το πρακτορείο εκτιμά ότι η Ελλάδα “ενδεχομένως να μην πετύχει τους στόχους για τα ελλείμματα λόγω της απογοητευτικής πορείας των εσόδων αλλά και της βαθιάς ύφεσης”. Και διαπιστώνει πλέον “μεταστροφή της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, συνδυασμένη με μεταστροφή της διεθνούς αντιμετώπισης της πιθανότητας μιας αναδιάθρωσης”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ειδικοί εκτιμούν πως ακόμα κι αν η Ελλάδα επιτύχει τη συναίνεση των κρατών που την στηρίζουν οικονομικά, η διαδικασία της αναδιάρθρωσης θα απαιτήσει μήνες, συνεπώς αυτή δεν πρόκειται να συμβεί φέτος!

Επίσης θεωρεί πως το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών μπορεί να παίξει ρόλο στο χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας κίνησης.

Την ίδια ώρα και ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo Hans-Werner Sinn, επιμένει πως η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της.

Read more...

«Οι αδύναμοι υποφέρουν» είπε στον Χέρμαν βαν Ρομπάι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Επίσκεψη στήριξης

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι τόνισε πως η προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση είναι μεγάλη
Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι τόνισε πως η προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση είναι μεγάλη
Αθήνα
Με στόχο την τόνωση της αξιοπιστίας της χώρας και την ανάδειξη των θετικών πτυχών της ευρωπαϊκής παρέμβασης στην κρίση χρέους της χώρας, βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι. Αυτήν την ώρα συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Υποδεχόμενος τον κ. Ρομπάι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΕ για ό,τι κάνει «προκειμένου να προωθηθούν μερικά από τα αιτήματα της Ελλάδας σ' αυτή τη μεγάλη μάχη», ωστόσο σημείωσε πως «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, παράλληλα, ότι «τα αδύναμα στρώματα υποφέρουν» και πρόσθεσε: «Δώσαμε και δίνουμε».

«Η προσπάθεια του λαού και της κυβέρνησης είναι μεγάλη» απάντησε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Στις 13:30, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ενώ για τις 15:00 προγραμματίζεται κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: Κτίζοντας το μέλλον σε δύσκολους καιρούς»

Τέλος, στις 16:30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Την Τετάρτη, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι θα μεταβεί στην Κύπρο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μόνο στον ΟΠΑΠ τα φρουτάκια!

Μέγα κάζο Παπακωνσταντίνου


http://img.protothema.gr/F595B8FD85C6DE735249B41A44A722BF.jpg
Σε διόρθωση του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια θα προχωρήσει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετα τις έντονες επικρίσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έθεσαν μείζον θέμα «ηθικής και διαφάνειας» κατηγορώντας παράλληλα τον υπουργό ότι επιχειρεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε «ένα απέραντο καζίνο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά το τέλος του ΚΤΕ Οικονομικών ανέφερε ότι «δημιουργήθηκε θέμα με την επέκταση της φυσικής παρουσίας των μηχανημάτων. Γι αυτό και σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν μόνο στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και σε δεύτερη θα μελετηθεί η περαιτέρω αδειοδότηση μεικτών χώρων».

Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις εορτές του Πάσχα και θα τεθεί σε ψηφοφορία στις αρχές Ιουνίου. Επιπροσθέτως, ο κ. Παπακωνσταντίνου- ο οποίος αναχωρεί την ερχόμενη Παρασκευή για Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί και με τον κ. Στρος Κάν - ομολόγησε πως υπάρχει υστέρηση στα έσοδα του 2011, δήλωσε όμως πως το έλλειμμα για το πρώτο τρίμηνο του 2011 βρίσκεται στα επίπεδα που είχαν υπολογίσει ενώ σημείωσε πως το ενιαίο μισθολόγιο πρέπει να εφαρμοστεί πρώτα γενικά και μετά να ερευνηθεί αν θα υιοθετηθεί και από τις ΔΕΚΟ.

Πάντως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ οικονομικών βουλευτές και υπουργός επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους και να περάσουν το μήνυμα «μιας χαρούμενης ατμόσφαιρας». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες βουλευτής ανέφερε πως «δεν έχουμε πρόθεση να ρίξουμε την κυβέρνηση ούτε να αμφισβητήσουμε τον υπουργό. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι μεταφέρουμε τα προβλήματα και τις αγωνίες της κοινωνίας. Από την άλλη υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν είτε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει «στοχοποιήσει» εκείνους τους βουλευτές που αντιδρούν σε ορισμένα νομοσχέδια είτε ότι θα πάμε σε εκλογές». Η απάντηση ήρθε από τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Εξαρχο ο οποίος είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα προσωπικό πρόβλημα με βουλευτή και δεν πρόκειται να πάμε σε εκλογές». Είναι όμως ενδεικτικό πως κατά την διάρκεια της συνεδρίασης δεν συζητήθηκε καθόλου το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια που αποτέλεσε την αιτία να αποκορυφωθεί ο «ακήρυχτος» πόλεμος μεταξύ Παπακωνσταντίνου και βουλευτών την περασμένη εβδομάδα.


ΚΤΕ Εσωτερικών

Σκληρή κριτική στον κ. Αντώνη Σαμαρά και το επικοινωνιακό του επιτελείο εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Εσωτερικών, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Αναλυτικά ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως είναι «απαράδεκτη η στάση Σαμαρά. Όσα είπε ο Μιχελάκης είναι αστεία επιχειρηματολογία. Η νομοθεσία που εφαρμόζεται είναι νομοθεσία του κ. Παυλόπουλου την οποία συμπεριέλαβε ο Καλλικράτης. Υπάρχει και νομολογία από το ΣτΕ που δεν ξεχωρίζει το αξίωμα δημάρχου – νομάρχη – περιφερειάρχη ως προς την εφαρμογή του νόμου».

Για το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Ραγκούσης είπε πως «θα φέρει εξισορρόπηση όσων πληρώνονται αδρά με όσους δεν πληρώνονται καλά. Πιο χαμηλοί είναι οι μισθοί των διοικητικών σε ΥΠΕΘΑ και υπουργείο Παιδείας και πιο υψηλοί σε Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών». Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων κατηγορώντας και πάλι την ΝΔ για λαϊκισμό και τονίζοντας ότι «ο νόμος ισχύει εδώ και 1 ½ χρόνο, αφορά όλους τους Έλληνες και δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση. Είναι ανεπίτρεπτο να καταλαμβάνεται το δημαρχείο και τα δημοτικά συμβούλια». Από την άλλη οι βουλευτές εστίασαν την κριτική τους στο νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγια τονίζοντας πως δεν πρέπει να ενισχυθούν οι φόβοι των δημοσίων υπαλλήλων για περικοπές αλλά η αίσθηση ότι εφαρμόζεται δίκαιη ανακατανομή.

Read more...

Συγκέντρωση συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων έξω από το κτίριο της Λιοσίων

Ζητούν τη μονιμοποίησή τους

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήσαν το πρωί της Τρίτης οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι ζητούν την μονιμοποίησή τους. Η πορεία ξεκίνησε από το δημαρχιακό μέγαρο της πλατείας Κοτζιά και κατέληξε στο κτίριο της Λιοσίων, όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι οι συμβασιούχοι.

Πάντως λίγο πριν τις 2 άνοιξαν η Λιοσίων από την Ηπείρου.

Οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων συνεχίζουν την κατάληψη στο δημαρχιακό μέγαρο στην Κοτζιά, ζητώντας την μονιμοποίησή τους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη στις 6:30 στα Προπύλαια.

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Γκάζι, έξω από τις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου Αθηναίων, όταν συμβασιούχοι προσπάθησαν να μπουν στο χώρο, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έκαναν μερική χρήση χημικών.

Με τη σύμφωνη γνώμη 26 συμβούλων της παράταξης της πλειοψηφίας εγκρίθηκε η πρόταση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, αναφορικά με τους συμβασιούχους του δήμου.

Ειδικότερα, το ψήφισμα που πρότεινε ο κ. Καμίνης κάνει λόγο για «επιβεβαίωση από το δημοτικό συμβούλιο» της προηγούμενης απόφασης της 17ης Ιανουαρίου (σύμφωνα με την οποία οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου Αθηναίων) και καλεί τους συμβασιούχους που έχουν καταλάβει το δημαρχιακό μέγαρο «να σταματήσουν την κατάληψη και να συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Δεν πάω σε εκλογές» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός

Απάντηση στη σεναριολογία

O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
Αθήνα
Απάντηση στη συνεχιζόμενη φημολογία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έδωσε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, σε δείπνο που είχε το βράδυ της Κυριακής µε τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο φέρεται να ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να στήσει πρόωρες κάλπες. «∆εν υπάρχει πιθανότητα πρόωρης εκλογικής αναµέτρησης. Όσοι διακινούν και αναπαράγουν τέτοιες ανακρίβειες έχουν σκοπιµότητες» τόνισε.

Σ' αυτό το κλίµα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο τη Δευτέρα για εγκληµατικές συµπεριφορές, τονίζοντας πως πρόκειται για φήµες που δεν έχουν καµία σχέση µε την πραγµατικότητα και για υποτιθέµενα γεγονότα που είναι πολλές φορές απλώς σενάρια επιστηµονικής φαντασίας.

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής εγκάλεσε την αξιωµατική αντιπολίτευση και τα άλλα κόµµατα διότι «πολλές φορές, αντί να σταµατούν αυτό το εθνικά επικίνδυνο παιχνίδι, το επιτείνουν ή κάθε τόσο βγαίνουν και το αναπαράγουν ή πολλές φορές το δηµιουργούν οι ίδιοι».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βρήκε...'χρυσό' το ΣΔΟΕ στους λογαριασμούς γιατρών του ΠΑΓΝΗ! ...Σαρωτικούς ελέγχους σε πανεπιστημιακούς γιατρούς, διευθυντές κλινικών, αλλά και άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με το κομμάτι των προμηθειών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, διενεργεί το ΣΔΟΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι... πριν λίγες ημέρες κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, πήγε στο νοσοκομείο, ενώ στο επίκεντρο του ελέγχου, βρισκόταν συγκεκριμένος γιατρός, του οποίου μεταξύ άλλων ελέγχθηκε ο προσωπικός του υπολογιστής.

Ερευνα έγινε μεταξύ άλλων, επίσης και σε πρόσωπο που έχει άμεση σχέση με τις προμήθειες του νοσοκομείου, ενώ υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, έχουν κάνει “φύλλο και φτερό” λογαριασμούς και άλλων γιατρών.

Οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και φημολογείται, χωρίς ωστόσο να έχουν διασταυρωθεί ακόμη αυτές οι πληροφορίες, ότι σε λογαριασμούς έχουν βρεθεί μεγάλα χρηματικά ποσά, που δύσκολα μπορούν να δικαιολογηθούν.

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα 200 γιατροί από όλη την Ελλάδα και όλων των ειδικοτήτων, ενώ πολλοί από αυτούς που ελέγχονται, προέρχονται από τα κρατικά νοσοκομεία.

Μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί γιατροί με τραπεζικούς λογαριασμούς 10 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
cretalive.grRead more...

Αναζητείται τρόπος παρουσίασης των νέων μέτρων...Η πολιτική διαχείριση του νέου δημοσιονομικού πακέτου της περιόδου 2012 -2015, σε συνδυασμό με τις «διορθωτικές παρεμβάσεις» για το τρέχον έτος, είναι το μείζον θέμα της περιόδου των επομένων ημερών και εβδομάδων για την κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης σε πρόσφατα νομοσχέδια έχει ... ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως και πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν υπάρχει μία ενιαία στάση ούτε και ομαδοποίηση βουλευτών κάτω από μία κοινή ομπρέλα εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκτίμηση που κυριαρχεί, είναι ότι μία μεγάλη μερίδα βουλευτών, δέχεται έντονες πιέσεις και υποκύπτει στις αντιδράσεις των ψηφοφόρων της.

Παρά ταύτα, το μείζον θέμα είναι η διατήρηση της συνοχής της κυβέρνησης και υπό αυτό το πρίσμα αναζητείται ο τρόπος διαχείρισης των ανακοινώσεων των επομένων ημερών.

Εως το βράδυ της Δευτέρας, τελικός σχεδιασμός δεν είχε διαμορφωθεί, παρά ταύτα όμως, ένα από τα σενάρια που εξεταζόταν, ήταν να αναλάβει ο κ. Γ. Παπανδρέου την ανακοίνωση ενός γενικού πολιτικού πλαισίου με κάποιες δεσμεύσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και εν συνεχεία να κάνει κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εν όψει αυτών, μερίδα βουλευτών εκτιμά ότι η παρουσίαση των νέων δημοσιονομικών μέτρων θα πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πολιτικό επαναπροσδιορισμό της και της θέσης της στο πολιτικό σκηνικό.
ΒΗΜΑ


Read more...

4 αλλαγές στις Πανελλαδικές τον Μάιο ...Σημαντικές αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ προωθεί με τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στο καθεστώς των μετεγγραφών, το οποίο ουσιαστικά καταργείται και οι ... ειδικές κατηγορίες, όπως οι πολύτεκνοι, θα εισάγονται σε επιπλέον ποσοστό θέσεων.
Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε πλήθος αλλαγών, με τροποποιήσεις που περιέχονται στο σχέδιο νόμου για το θεσμικό πλαίσιο Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων. Μεταξύ αυτών περιέχονται και οι εξής αλλαγές:
4 αλλαγές στις Πανελλαδικές τον Μάιο

1. Καταργείται η δυνατότητα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας αποφοίτων λυκείων προηγούμενων ετών με το ποσοστό του 10%. Φέτος η διάταξη για το 10% θα ισχύσει και πιθανότατα θα καταργηθεί από του χρόνου.

2. Οι απόφοιτοι των λυκείων που δεν θέλουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ θα μπορούν να δώσουν μόνο ενδοσχολικές εξετάσεις και όχι πανελλαδικές προκειμένου να αποκτήσουν το απολυτήριό τους, το οποίο θα είναι ισότιμο με τα απολυτήρια που αποκτώνται με συμμετοχή στις πανελλήνιες. Οι μαθητές που θα επιλέξουν το ενδοσχολικό απολυτήριο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν κατά τα επόμενα έτη στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αν αποφασίσουν να διεκδικήσουν θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

3. Με απόφαση του υπουργού θα καθορίζεται, έναν τουλάχιστον μήνα πριν από την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ. Η τροπολογία θα ισχύει από φέτος.

4. Η επιλογή των υποψηφίων για τις σχολές και τα τμήματα που δήλωσαν προτίμηση γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης της βεβαίωσης, των βαθμών πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας και κατά φθίνουσα σειρά μέχρι να καλυφθεί ο αριθμός θέσεων κάθε σχολής ή τμήματος. Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, για τις σχολές ή τα τμήματα που απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, στο ανωτέρω σύνολο μορίων προστίθενται και τα μόρια που προκύπτουν από το γινόμενο του βαθμού των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών με τον αντίστοιχο συντελεστή.

Διαδικασία
Η κατανομή για τους εισακτέους

Κατά τη διαδικασία επιλογής κάθε υποψήφιος των ειδικών κατηγοριών θα κρίνεται σε πρώτη φάση για τις προβλεπόμενες θέσεις που καθορίζονται για όλους τους υποψηφίους με βάση το σύνολο των μορίων και τη σειρά προτίμησης.

Εάν δεν εισάγεται στο τμήμα πρώτης προτίμησης κρίνεται για τις πρόσθετες ειδικές θέσεις του ίδιου τμήματος (ο αριθμός θα καθορίζεται από το υπουργείο) με βαθμολογικά κριτήρια, και αν δεν εισαχθεί ούτε με αυτό το ποσοστό η διαδικασία θα συνεχίζεται για την επόμενη προτίμησή του.

Ωστόσο, εάν ένας υποψήφιος δεν εισαχθεί απευθείας στο τμήμα της αρεσκείας του και κάνει χρήση της ειδικής ποσόστωσης θα πρέπει για τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να μην έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο των 50 χιλιάδων ευρώ. Αν υπερβαίνει αυτό το ποσό, και θέλει να σπουδάσει οπωσδήποτε κοντά στον τόπο κατοικίας του, θα πρέπει να επιλέξει σχολή με χαμηλότερη βάση εισαγωγής, που έχει βεβαίως «μαρκάρει» στο μηχανογραφικό.

Αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις

* Περιορίζονται οι μετεγγραφές. Οι ειδικές κατηγορίες θα εισάγονται σε επιπλέον ποσοστό θέσεων.
* Οσοι δεν επιθυμούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ, θα παίρνουν απολυτήριο μόνο μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων.
* Ο αριθμός των εισακτέων θα καθορίζεται έναν μήνα πριν από την κατάθεση των μηχανογραφικών.
* Αλλαγές στον υπολογισμό των μορίων που προκύπτουν από βαθμό πρόσβασης, μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, ειδικά μαθήματα, πρακτικές δοκιμασίες.
* Καταργείται η εισαγωγή στα ΑΕΙ με το 10% (το μέτρο θα ισχύσει από του χρόνου).

Επιπλέον θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες
Αλλάζει το σύστημα μετεγγραφών

Τέλος στο καθεστώς των μετεγγραφών, έτσι τουλάχιστον όπως ίσχυαν έως σήμερα, βάζει από φέτος το υπουργείο Παιδείας, καθώς πλέον όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.) θα εγγράφονται απευθείας στις σχολές προτίμησής τους με βαθμολογικά κριτήρια και σε επιπλέον ποσοστό θέσεων.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για κάθε τμήμα όπου θα εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι και το υπουργείο θα καθορίσει για κάθε τμήμα ξεχωριστά ένα ποσοστό θέσεων στο οποίο θα μπορούν να εγγράφονται όσοι ανήκουν στις κατηγορίες πολύτεκνων, τρίτεκνων κ.ά. Ο συνολικός αριθμός των πρόσθετων θέσεων δεν θα ξεπερνά το 20% από τον αρχικό αριθμό εισακτέων, αλλά θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένος για κάθε τμήμα, και θα εξαρτάται από τις υποδομές του και το προσωπικό. Αναφορικά με τις σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών θα μπορούν να εγγράφονται μέσω του επιπλέον ποσοστού θέσεων, μόνο στην περίπτωση που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά ετησίως τις 50.000 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά το υπουργείο Παιδείας, θα υπάρχει εξορθολογισμός στην κατανομή των εισακτέων, ενώ εφεξής δεν θα υπάρχουν χρονοτριβές στην εγγραφή των «μετεγγραφέντων» φοιτητών.
ΕΘΝΟΣ


Read more...