Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΣΤΑ 23 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2015, ΛΕΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Στα 23 δισ. ευρώ και όχι 22 όπως θεωρείτο αρχικά θα διαμορφωθεί το ύψος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας 2012-2015, όπως είπε την Τρίτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ...


Από τα 23 δισ. ευρώ τα 12 θα προέλθουν από περικοπές στις κρατικές δαπάνες και τα 9 από αύξηση των εσόδων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως «μέχρι τις 15 Μαϊου θα έρθει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή» και επανέλαβε πως δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Τα μέτρα δεν θα δημιουργήσουν φόβο και πανικό αλλά δυναμική […] Στόχος είναι η μείωση δαπανών και η αύξηση των εσόδων», τόνισε. «Δεν θα μειώσουμε μισθούς και συντάξεις, δεν θα κάνουμε οριζόντιες περικοπές, θα υπάρξουν όμως παρεμβάσεις», προσέθεσε.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή ως τα μέσα Μαΐου. Τώρα πλέον, αυτό θα γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στα τέλη του 2011 θα έρθει το τέλος της ύφεσης ώστε από το 2012 η οικονομία να μπει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανάπτυξης.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι «δεν πρέπει να στηριχτεί η πολιτική μας σε περικοπές, λλά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Είμαι βουλευτής και θέλω να ξέρω πόσα από τα 30 δισ. που πήραν οι τράπεζες πάνε στην ανάπτυξη».

Ο Κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι «χωρίς ανάπτυξη δεν θα βγει κανένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».

Γενικά, στη συνεδρίαση του ΚΤΕ επικράτησε «κλίμα ανακωχής» μετά το «αντάρτικο» που είχε εκδηλωθεί την περασμένη εβδομάδα κατά του υπουργού Οικονομικών (και κυρίως κατά της οικονομικής πολιτικής) με αφορμή το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: