Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Γερμανικά δημοσιεύματα για «προμήθειες» σε Πορτογαλία και Ελλάδα για τα υποβρύχια

Υπόγειες διαδρομές εκατομμύριων ευρώ

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Δύο ρεπορτάζ για την προμήθεια υποβρυχίων από την Ελλάδα φιλοξενεί την Τρίτη ο γερμανικός Τύπος.

Το πρώτο στην Financial Times Deutschland με τίτλο «Πρώτες αγωγές στην υπόθεση της Ferrostaal» και έχει ως εξής:

«Στην υπόθεση δωροδοκίας για την εταιρεία παροχής βιομηχανικών υπηρεσιών Ferrostaal φέρεται να έχει εμπλακεί και ένα πρώην υψηλόβαθμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των ναυπηγείων υποβρυχίων της HDW.

» Σύμφωνα με πληροφορίες των FTD, η Εισαγγελία Μονάχου απάγγειλε κατηγορίες εναντίον του πρώην μέλους του ΔΣ της Ferrostaal Hannfried Haun, ο οποίος το Δεκέμβριο του 2000 μετακινήθηκε από τη Ferrostaal στην τότε θυγατρική της Babcock - Borsig HDW. Εκεί ανέλαβε καθήκοντα ως αντιπρόεδρος για το παράρτημα γενικών εργασιών.

» Η Εισαγγελία Μονάχου απήγγειλε για πρώτη φορά κατηγορίες για υπόθεση δωροδοκίας, αλλά δεν κατονόμασε κανέναν. Εκτός από τον Haun οι διωκτικές αρχές κατηγόρησαν και έναν πρώην εντεταλμένο της Ferrostaal με την αιτιολογία ότι δωροδόκησε για λογαριασμό της εταιρείας με έδρα το Έσσεν σε δύο περιπτώσεις ξένους αξιωματούχους.

» Προκειμένου να λάβει παραγγελίες για την παράδοση υποβρυχίων προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία, δαπανήθηκαν σύμφωνα με την Εισαγγελία μεταξύ 2000-2007 συνολικά πάνω από 62 εκατ. ευρώ.»

Το δεύτερο δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung έχει τίτλο «Κατάδυση στα βαθιά».

Το δεύτερο δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Η Εισαγγελία Μονάχου άσκησε δίωξη κατά δύο πρώην στελεχών της γερμανικής Ferrostaal (πρώην θυγατρικής της ΜΑΝ και σήμερα του αραβικού επενδυτικού ομίλου Ipic) με την κατηγορία της δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων με στόχο να εξασφαλίσουν σε δύο περιπτώσεις την ανάθεση παραγγελιών στην εταιρία τους.

» Ένας εκ των δύο κατηγορουμένων υπήρξε μέλος του ΔΣ της Ferrostaal. Μεταξύ των ετών 2000 μέχρι 2007 οι κατηγορούμενοι φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει παράνομες πληρωμές άνω των 62 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση της παραγγελίας υποβρυχίων από Ελλάδα και Πορτογαλία.

» Ο πρώτος κατηγορούμενος Η. υπήρξε αρχικά μέλος του ΔΣ της Ferrostaal AG, ενώ από το 2003 μέλος του ΔΣ του ναυπηγικού ομίλου Howaltswerke Deutsche Werft AG. Ο κατηγορούμενος Μ. υπήρξε εντεταλμένος στην Ferrostaal AG. Οι δύο αυτές εταιρείες δημιούργησαν Κοινοπραξία για την πώληση υποβρυχίων.

» Η Κοινοπραξία αυτή κατάφερε το 2000-2002 να εξασφαλίσει από την Ελλάδα την ανάθεση παραγγελιών για υποβρύχια. Προκειμένου να επηρεάσουν την ανάθεση της παραγγελίας προς όφελος της Κοινοπραξίας, οι κατηγορούμενοι εξυπηρετήθηκαν από διάφορους μεσάζοντες και «συμβούλους», οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με τις τοπικές συνήθειες και διέθεταν την απαραίτητη πρόσβαση στους αρμόδιους υψηλόβαθμους φορείς αποφάσεων για τις αναθέσεις παραγγελιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

Οι έρευνες έδειξαν ότι από το 2000 μέχρι το 2003 διοχετεύτηκαν κατ΄εντολή των κατηγορουμένων ποσά άνω των 50 εκατ. ευρώ. Το 2007 πραγματοποιήθηκε μία ακόμη «οριστική πληρωμή» της τάξης των 11 εκατ. ευρώ.

Τουλάχιστον ένα τμήμα των ποσών αυτών, που κατεβλήθη σε μεσάζοντες, χρησιμοποιήθηκε για την απόκρυψη παράνομων πληρωμών. Τα χρήματα αυτά διοχετεύτηκαν εν συνεχεία σε φορείς αρμόδιους για τις αναθέσεις παραγγελιών στην Ελλάδα.

Η Κοινοπραξία χρησιμοποίησε την ίδια τακτική και στην Πορτογαλία, όπου κατάφερε να εξασφαλίσει παραγγελίες υποβρυχίων. Στην υπόθεση αυτή φέρεται αναμεμειγμένος Πορτογάλος επίτιμος Πρόξενος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: