Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Επαφές Νίμιτς στην Αθήνα

"Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις θέσεις Αθήνας και Σκοπίων, υπάρχει όμως η βάση για κάποια λύση", δήλωσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση του με του αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ Νίμιτς με τον Γ. Παπανδρέου. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Ο κ. Νίμιτς είχε συνάντηση και τον Αντώνη Σαμαρά. Οι επαφές Νίμιτς στην Αθήνα έρχονται αμέσως μετά τις αντίστοιχες επαφές του με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Επαφές με Δ. Δρούτσα


Ο Μάθιου Νίμιτς είχε συνάντησή με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Η συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν η πρώτη με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Δρούτσα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά για την προώθηση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

“Ηταν ένας πολύ καλός, ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, στη διάρκεια του οποίου έγινε ανασκόπηση της πορείας της διαδικασίας που διεξάγεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αποτύπωση της σημερινής κατάστασης”, είπε σε χωριστή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, διευκρινίζοντας ότι “συζητήθηκε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το οποίο ετέθη στις σωστές του βάσεις”.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις επαφές που είχε στα Σκόπια, καθώς και για τις σκέψεις του, ως προς τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και άκουσε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία “με διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως αφοσιωμένη στην επίλυση του προβλήματος με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσει να κινηθεί και η ευρωατλαντική διαδικασία”, η οποία, όπως πρόσθεσε “θα κινηθεί γρήγορα”.

Ως προς τα προς εξέτασιν θέματα, ανέφερε ότι το θέμα της ονομασίας ήταν από την αρχή και παραμένει βασικό, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία του χρόνου και είναι δευτερεύοντα.

Ο κ. Δελαβέκουρας στην ενημέρωση που έκανε στη συνέχεια στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους τόνισε, με αφορμή και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Νίμιτς από τα Σκόπια, στις οποίες εξέφρασε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι ο κ. Νίμιτς “έχει αναγνώσει” μια διάθεση να προχωρήσει το θέμα εκ μέρους των Σκοπίων, και που η ελληνική πλευρά θέλει να την δει στην πράξη. “Ελπίζουμε ότι οι ενδείξεις για αλλαγές επί το θετικότερο να μεταφραστούν τελικά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι “το θετικό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό”.

Αναφερόμενος στην ελληνική στάση είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης “μιλήσαμε για τη διαφορετική λογική με την οποία προσεγγίζουμε το θέμα, την προσπάθεια που κάνουμε να σταλεί θετικό μήνυμα προς την άλλη πλευρά και τη σημασία να βρούμε ανταπόκριση για να προχωρήσουμε”.

Ο εκπρόσωπος έκανε ειδικότερη αναφορά στις ελληνικές πρωτοβουλίες, με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες “έχουν δημιουργήσει θετική δυναμική στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ”.

Το ίδιο θετικό μήνυμα, πρόσθεσε, στείλαμε και τον Δεκέμβριο με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο συνοψίζεται στο ότι “η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στη λύση και στην απελευθέρωση της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ”.

Νίμιτς: "Δεν κομίζω νέα πρόταση"

Ο κ. Νίμιτς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι το βασικό αντικείμενο της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι το θέμα του ονόματος.

"Από τη δική μου οπτική γωνία, το κύριο ζήτημα των συνομιλιών είναι το όνομα της χώρας, όπως αυτό αναφέρεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Όλα τα άλλα ζητήματα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι, μπορούν να θεωρηθούν ως δευτερεύοντα", δήλωσε ο κ. Νίμιτς.
nooz.gr

Read more...

Στο Βερολίνο στις 5 Μαρτίου ο πρωθυπουργός

Επίσημη πρόσκληση από Μέρκελ

Σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να επισκεφτεί το Βερολίνο στις 5 Μαρτίου, έπειτα από επίσημη πρόσκληση της Ανγκελα Μέρκελ.


Το ραντεβού οριστικοποιείται λίγες ώρες μετά τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου σε εφημερίδα της χώρας της, κατά την οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της «που ο Γιώργος Παπανδρέου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αποκάλυψε την κατάσταση και διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της χώρας του να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα. Η αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές θα εξαρτηθεί από το αν θα υλοποιηθεί η εξυγίανση του προϋπολογισμού κατά 4% του ΑΕΠ».

Τις ημέρες αυτές μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου γίνεται ένα σκληρό μπρα ντε φερ όπου συζητούνται τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση και η βοήθεια που θα προσφέρει η Γερμανία, επιβραβεύοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.

Η κυρία Μέρκελ, κατά πληροφορίες, βρίσκεται σε δίλημμα εάν πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα: Αποφεύγει να πει ρητά ότι το Βερολίνο θα δανειοδοτήσει την Αθήνα, ανησυχώντας μήπως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε περίπτωση που προβλήματα αντίστοιχα με αυτά της ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίσουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο φαίνεται ότι καταλήγει σε μία φόρμουλα να βοηθήσει την Ελλάδα με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει λάβει τα μέτρα που ζητά το Βερολίνο.

protothema.gr


Read more...

Προς γερμανικά δάνεια με σφραγίδα Μέρκελ

Στην Αθήνα ο Josef Ackermann της Deutsche Bank

Στην Αθήνα, βρίσκεται απο χθες, ο επικεφαλής της Γερμανικής Τράπεζας Deutsche Bank, κ. Josef Ackermann, ο οποίος έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομίας αλλά και την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως έλεγε Έλληνας τραπεζίτης, η έλευση του Ackermann ενδεχομένως να σχετίζεται και με μια πρόταση που κομίζει η γερμανική τράπεζα, ύστερα από εντολή φυσικά της γερμανικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, επειδή δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χορηγήσει δάνειο στο ελληνικό Δημόσιο, την δουλειά φαίνεται ότι μπορεί να αναλάβει μια ιδιωτική τράπεζα η οποία δύναται να χορηγήσει δάνειο 20-25 δισ. ευρώ, εν όψει της αναχρηματοδότησης των ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο – Μάιο.

Εξάλλου, μια τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη διότι η Ευρώπη "αποφεύγει" και ενδεχόμενα αιτήματα από Πορτογαλία- Ισπανία, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα κατέφευγαν στην ΕΚΤ.

Η λύση, όμως, της χορήγησης δανείου από την Deutsche Bank προϋποθέτει το εξής, όπως λέει Έλληνας τραπεζίτης: μια εντολή από την γερμανική κυβέρνηση με παροχή εγγύησης από το Γερμανικό Δημόσιο, δηλαδή την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως καταλαβαίνουμε, η αποστολή του Ελβετού στην καταγωγή τραπεζίτη είναι ίσως να κομίσει και μήνυμα από την γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να λυθεί το θέμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις Γερμανού βουλευτή, αναφέρει ότι η κρατική γερμανική KFW εξετάζει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όλα αυτά όταν δημοσίευμα των Financial Times Deutschland εμφανίζει ως απρόθυμες τις γερμανικές τράπεζες να συμμετάσχουν σε μία νέα έκδοση του ελληνικού Δημοσίου.

Εξάλλου, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας και πλέον, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε νέες θέσεις short –ποντάρουν στην πτώση - που έχουν αναλάβει hedge fund εναντίον του ευρώ.
.protothema.gr

Read more...

Αδύνατος...


Μια ευκαιρία ακόμη χαμένη. Η ομιλία του Αλέξη στη Βουλή απογοήτευσε πάλι εκείνους που πίστευαν ότι σαν νέος πολιτικός και νέος άνθρωπος μπορεί να ξεφύγει από την ξύλινη γλώσσα και την παλαιοκομματική νοοτροπία των άλλων, παλαιάς κοπής, πολιτικών.

Όχι μόνο δεν έχει τη ρητορική δεινότητα ν' αναπτύξει τις θέσεις του, αλλά και...

...τα επιχειρήματα του είναι πολύ αδύναμα.

Σ' αυτή την κρίσιμη φάση που περνάει η χώρα, είναι δυνατόν κύριο επιχείρημα του να είναι ότι ο Παπανδρέου θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που διέλυσε το ασφαλιστικό σύστημα;

Δεν έβρισκε κάτι άλλο;..

nonews-news

Read more...

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ...


Κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να εισαχθεί την επόμενη εβδομάδα προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την ιθαγένεια. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, με τις οποίες τροποποιούνται και συμπληρώνονται διατάξεις του... Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας τέκνων αλλοδαπών υπό προϋποθέσεις.
Προσδιορίζονται ακόμη οι προϋποθέσεις που πρέπει επιπροσθέτως να πληρούνται, προκειμένου ο αλλοδαπός που το επιθυμεί να γίνει Ελληνας πολίτης με πολιτογράφηση, ενώ επαναπροσδιορίζονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Παρέχεται, ακόμη, το δικαίωμα του εκλέγειν σε ομογενείς και λοιπούς αλλοδαπούς υπό προϋποθέσεις, ενώ δίδεται το δικαίωμα εκλογής ως δημοτικών συμβούλων υπό την προϋπόθεση της ηλικίας των 21 ετών και της επαρκούς γνώσης των ελληνικών.
fimotro


Read more...

Ανοικτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων...


Το δήλωσε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στη χώρα μας μένει πάντα ανοιχτό.

Μόνο που...

...αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε σαν σημαία ευκαιρίας.

Ο καταθέσας την σχετική ερώτηση πρόεδρος του ΛΑΟΣ Καρατζαφέρης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δήλωση του πρωθυπουργού πως το θέμα παραμένει ανοιχτό...

nonews-news


Read more...

Oι ομιλίες Γ. Παναγιωτακόπουλου και Βάσου Λυσσαρίδη στην εκδήλωση της "Αριστερής Πρωτοβουλίας" του ΠΑΣΟΚ





Read more...

Πολλά χρόνια έχει ζήσει τέτοια συγκέντρωση το ΠΑΣΟΚ… Το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί, οι νεοφιλελεύθεροι στα σαλόνια…


Εκδήλωση “Αριστερής Πρωτοβουλίας” ΠΑΣΟΚ, Αθήνα 25 Φλεβάρη 2010
Εκεί ο σοσιαλιστής ηγέτης Βάσος Λυσσαρίδης, ο φίλος, ο σύντροφος του ιδρυτή του Κινήματος

Ο λαός του ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί!



Read more...

Υπάρχει ελπίδα... Δύο κείμενα (Παναγιωτακόπουλος-Αριστερή Πρωτοβουλία), Βάσος Λυσσαρίδης, ο αιώνιος επαναστάτης...


Πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους οι: Αργύρης, Αρσένης, Γερακούδη, Γερανίδης, Δημαράς, Ευθυμίου, Κακλαμάνης, Καρύδης, Κατσέλη, Κεδίκογλου, Κουκουλόπουλος, Κρητικός, Λιντζέρης, Μαργέλης, Οικονόμου, Πανταζής, Παπαηλίας, Παρασκευάς, Ρομπόπουλος, Σιδηρόπουλος, Σκανδαλίδης, Σουλαδάκης, Σπαθής, Στάμου, Τσελέπης, Τζουμάκας, Τσοχατζόπουλος και πάνω από 50 μέλη Εθνικού Συμβουλίου. Ο Γραμματέας της Νεολαίας Κώστας Πανταζής και αρκετά μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας και δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη από όλους τους χώρους, Γραμματείς Ν.Ε και Π.Ε.
Στο χαιρετισμό του ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Όπως λέει κι ο ποιητής, σε τούτους τους δύσκολους καιρούς το μόνο που μας μένει είναι να καταφύγουμε στις μικροχαρές.
Στις ωραίες στιγμές που μας φέρνουν κοντά για να γιορτάσουμε την επιμονή μας και την πίστη μας ότι έχουμε πυξίδα, έχουμε χαραγμένη πορεία, έχουμε δρόμο να βαδίσουμε κι έχουμε ωραίο σκοπό για να αγωνιστούμε! Έχουμε τον σοσιαλισμό, έχουμε την πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου να μας οδηγεί σ' ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον.
Απόψε, όσοι είμαστε εδώ γνωρίζουμε καλά ότι αυτό που μας κρατά ενωμένους είναι η ιδεολογία και τα οράματά μας. Έννοιες που μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια και να βγούμε νικητές.
Για εμάς τους σοσιαλιστές δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Δεν υπάρχουν τετελεσμένα...


Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ναι! Στις 5 του Οκτώβρη παραλάβαμε μια Ελλάδα απαξιωμένη και λεηλατημένη.
Ναι! Στις 5 του Οκτώβρη παραλάβαμε μια Ελλάδα με κλονισμένη αξιοπιστία, μια κοινωνία καχύποπτη και θυμωμένη με την πολιτική και τους πολιτικούς.
Παραλάβαμε, όμως, και μια πανίσχυρη λαϊκή εντολή να προχωρήσουμε μπροστά, να προστατέψουμε τους αδύναμους, να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, να ξαναδώσουμε ζωή στα ερείπια που άφησε πίσω της η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Παραλάβαμε την εντολή να ορθώσουμε ανάστημα υπέρ του λαού.
Να φέρουμε στο φως τα πάντα, όχι για να γίνουν θέαμα στα κανάλια, αλλά για να πειστούν οι πολίτες ότι έχουμε πάρει απόφαση να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη δημοκρατία μας, να αλλάξουμε όσα μας πλήγωσαν όλα τα χρόνια που πέρασαν.
Απόψε δεν είναι η μέρα να κρίνουμε το έργο της κυβέρνησης, ούτε να βαθμολογήσουμε επιδόσεις. Αυτά τα λέμε κάθε μέρα.
Απόψε, όμως, είμαστε εδώ γιατί είμαστε ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Είμαστε το ένα, το ενιαίο, το διαχρονικό, το αγωνιστικό, το νικηφόρο ΠΑ.ΣΟ.Κ που άλλαξε την Ελλάδα.
Και σε όσους προσπαθούν να εφεύρουν μια δική τους πολιτική ταυτότητα για να υπάρχουν στα κανάλια και στα παραπολιτικά των εφημερίδων, απόψε απαντάμε ότι δεν υπάρχει «βαθύ» και «ρηχό» ΠΑ.ΣΟ.Κ
Όλοι εμείς απόψε εδώ ξέρουμε και έχουμε ζήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ της νιότης μας, των συναισθημάτων μας, των αρχών μας, των οραμάτων μας αλλά και της αλληλεγγύης μας.
Αυτοί είμαστε, αυτές τις σχέσεις δημιουργήσαμε μεταξύ μας και έτσι παραμένουμε.
Είμαστε το ΠΑ.ΣΟ.Κ που ίδρυσε ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και έχει βαθιές ρίζες στο λαό.
Όσο για τη θεωρία περί «βαθέως» ΠΑ.ΣΟ.Κ χρησιμοποιείται ως άλλοθι από κάποιους που δεν έχουν πορεία, ρίζες, ιστορία.
Απόψε είμαστε εδώ, γιατί πιστεύουμε ότι πρωταγωνιστής και πρώτος μαχητής της νέας και μεγάλης αλλαγής πρέπει να είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το Κίνημα που έδωσε τη νίκη, τα στελέχη που δεν συμβιβάζονται, τα μέλη που έχουν άποψη και θέλουν ν' ακουστεί.
Οι συντρόφισσες κι οι σύντροφοι που δεν το βάζουν κάτω.
Που δεν αποδέχονται ότι η πολιτική έγινε μια υπόθεση καναλιών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Που θεωρούν σαν διαβούλευση τον ζωντανό διάλογο, μέσα στις οργανώσεις, μέσα στην κοινωνία.
Που δεν παραιτούνται από τις δεσμεύσεις μας, που δεν πτοούνται από τα πραγματικά και τα τεχνητά διογκωμένα προβλήματα.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν έχει μάθει να είναι θεατής. Δεν έχει μάθει να σκύβει το κεφάλι.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι εδώ, έτοιμο για νέους αγώνες.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Οι καιροί δεν συγχωρούν ούτε την αμηχανία, ούτε την ολιγωρία.
Οι καιροί απαιτούν αποφασιστικότητα και τόλμη.
Ο καπιταλισμός νοσεί βαριά. Γέννησε αδιέξοδα για τους λαούς και τη δημοκρατία.
Οι παγκόσμιοι τραπεζίτες γίνονται παγκόσμιοι κυβερνήτες.
Οι νέοι πόλεμοι, οι νέες δουλείες είναι, πια, οικονομικοί και είναι χειρότεροι. Γιατί αν σε ένα πόλεμο με όπλα ένας λαός ηττάται και σκλαβώνεται, θεριεύει το πνεύμα της αντίστασης και γίνεται η οργή ποτάμι και απελευθερώνεται.
Ενώ σε τούτο το νέο πόλεμο, υποδουλώνονται αργά και σταθερά οι συνειδήσεις.
Σπάει το φρόνημα, απομονώνονται οι άνθρωποι και κανείς δεν έχει κουράγιο για αντίσταση. Τούτος ο νέος οικονομικός πόλεμος οδηγεί σε αιώνια δουλεία.
Το διακύβευμα των καιρών δεν είναι οι οικονομίες και τα νομίσματα. Το διακύβευμα είναι ο άνθρωπος. Είμαστε εμείς.
Τούτο το 4ο Ράιχ είναι παγκόσμιο. Δεν είναι μια χώρα, ένας άξονας, απέναντι στη δημοκρατία και την ελευθερία. Είναι το κεφάλαιο χωρίς πατρίδα και οι κυβερνήτες χωρίς όνομα.
Μόνο που για την Ελλάδα μοιάζει σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από την προηγούμενη φορά. Γιατί στην περίπτωσή μας επικεφαλής της επίθεσης είναι και πάλι η Γερμανία. Είναι οι ίδιοι αμετανόητοι που θεωρούν τη χώρα τους το Άρειο μέλος του κόσμου.
Είναι οι ίδιοι οι αρχιερείς της διαπλοκής που εξάγουν διαφθορά που επί δεκαετίες πορεύονται κάνοντας κατάχρηση ισχύος, οι ίδιοι που πορεύονται ανήθικα λαδώνοντας και χρεώνοντας και λησμονούν ότι αν η Ελλάδα και άλλες χώρες δεν είχαν λεηλατηθεί από τα στρατεύματά τους σήμερα θα ήσαν μία ασήμαντη χώρα στο σύγχρονο κόσμο.
Έχει και η αναίδεια τα όρια της.
Έχουμε και εμείς τα όρια μας.
Τώρα είναι η ώρα που λαός κοιτάζει ψηλά στην ηγεσία του και περιμένει ν' ακούσει ένα σύνθημα, ένα νέο “όχι”.
Ο λαός περιμένει ένα κάλεσμα, μια ακτίνα φωτός απ' αυτούς που ψήφισε κι εμπιστεύτηκε.
Στο τιμόνι της χώρας τούτες τις κρίσιμες ώρες βρίσκεται και πάλι ένας Παπανδρέου.
Απ' αυτόν περιμένουμε ν΄ ακούσουμε το νέο “όχι”.
Μαζί μας κι άλλοι λαοί. Που έμαθαν μέσα στους αιώνες ότι η Ελλάδα λέει “όχι” κι αντιστέκεται.
Η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του Γ’ παγκόσμιου πολέμου, που είναι καθ’ ολοκληρία οικονομικός πόλεμος και η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλει να πει όχι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.
Αν εμείς, σύντροφοι, γίνουμε τώρα τα καλά παιδιά και γονατίσουμε απέναντι σε μια υπερεθνική εξουσία που μας χρεώνει για να την φρουρούμε, που δεν αναγνωρίζει τα σύνορά μας, που κάλυπτε τη δεξιά λεηλασία, τότε θα πάρουμε στο λαιμό μας όλη την Ευρώπη.
Η μοίρα το θέλησε να γίνει πεδίο μάχης αυτού του οικονομικού πολέμου η Ελλάδα. Την ίδια ώρα που η Ευρώπη συζητά την ένταξη του Τούρκου κατακτητή στις τάξεις της.
Την ίδια ώρα που σφίγγουν τη θηλιά για τους Έλληνες.
Εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ, οι σοσιαλιστές, θα δώσουμε την απάντηση.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Απόψε έχουμε την καλή τύχη, να έχουμε μαζί μας ένα σύντροφο, έναν άνθρωπο που όταν στον τόπο του το απαίτησαν οι καιροί είπε “όχι”.
Ένα σύντροφο που πορεύτηκε τη ζωή ασυμβίβαστα κι όρθωσε ανάστημα υπέρ του δικαίου, υπέρ των λαϊκών αγώνων.
Ένα σύντροφο που όποτε χρειάστηκε να διαλέξει, δεν δίστασε ούτε λεπτό να πιάσει το χέρι του λαού.
Καλοσωρίζω τον Βάσσο Λυσσαρίδη.
Καλοσωρίζω στην Αριστερή Πρωτοβουλία, στο πιο δυναμικό και οργανωμένο και μαχητικό ΠΑ.ΣΟ.Κ, το φίλο, το σύντροφο, τον αγωνιστή Βάσσο Λυσσαρίδη και τον παρακαλώ να μας πει δυο λόγια απόψε.
Δυο λόγια καρδιάς κι ελπίδας.

Στην ομιλία του ο Κύπριος πολιτικός και επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσσος Λυσσαρίδης που συνοδευόταν από τον Χρύση Πρέντζα μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ υπογράμμισε:

Ομιλία Βάσου Λυσσαρίδη στην Αθήνα, σε χοροεσπερίδα του ΠΑΣΟΚ (25.2.2010)
Φίλες και φίλοι,
που μοιρασθήκαμε μαζί τα πρώτα σοσιαλιστικά οράματα στον Ελληνικό χώρο
Που μαζί προχωρήσαμε στον δρόμο της εθνικής ανεξαρτησίας με το τότε ριζοσπαστικό σύνθημα του αξέχαστου Ανδρέα η Ελλάδα για τους Έλληνες.
Φίλοι που με αγώνες και θυσίες καταργήσατε τη χωροφυλοκρατία και ανοίξατε τον δρόμο για ουσιαστική δημοκρατία.
Φίλοι που γνωρίσαμε από κοινού επιτεύγματα και απογοητεύσεις.
Τα μεγάλα καθήκοντα εκκρεμούν.
Δεν έχουμε δικαίωμα επανάπαυσης. Δεν υπάρχει κανένα αιτιολογικό απουσίας ούτε για σας ούτε για μένα.
Μούπαν
γιατί στα γεράματα αρνιέσαι
την ανάπαυση
Απάντησα
Γιατί μόνο έτσι μπορώ να
προσδοκώ την ανάσταση
άλλωστε βίωμα μου είναι
Δώστε μου δέκα αιώνες
ζωή
Δεν τις αλλάζω με μια ώρα
αληθινής επανάστασης.
Και χρειαζόμαστε μια ειρηνική επανάσταση για να ανατρέψουμε τα σημερινά αρνητικά δεδομένα.
Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε πιο επιτακτικά καθήκοντα γιατί μαρτυρούμε μια έκπτωση πολιτικο-ηθικών αξιών, μια διεστραμμένη παγκοσμιοποίηση (που διευρύνει το χάσμα κατανομής κεφαλαίων και τεχνογνωσίας), μια πλανηταρχική νέα τάξη πραγμάτων με επιλεκτική εφαρμογή αρχών, καταπάτηση ανθρωπίνων και εθνικών δικαιωμάτων με επακόλουθη τρομοκρατία που εντείνεται από το δήθεν αντίδοτο της κρατικής τρομοκρατίας, μια παγκόσμια οικονομική κρίση πού προκλήθηκε από την ασυδοσία των χρηματο-πιστωτικών κύκλων στους οποίους τραγελαφικώς ανατίθεται και η θεραπευτική αγωγή, με τις καπιταλιστικές δομές να οδηγούν σε κρίσεις και ανωμαλίες και το Σοσιαλιστικό Κίνημα να περιορίζεται σε διαχειριστικές προτάσεις. Δεν μας πάει ο ρόλος του καλύτερου διαχειριστή. Είμαστε οικοδόμοι.
Εκκρεμεί μια σύγχρονη σοσιαλιστική θεώρηση με ριζοσπαστικές τομές, με σαφείς προτάσεις για την πορεία της παγκοσμιοποίησης, για τις σχέσεις ανεπτυγμένων και υποανάπτυκτων χωρών, μια θεώρηση με σύγχρονο φακό δεδομένου του πολιτεμαχισμού των εργαζομένων σε μια οικονομία καζίνου με κέρδη τρισεκατομμυρίων από συναλλαγή σταθερών αξιών, με τον επιχειρηματικό κρατικό τομέα να αδυνατεί να ανταποκριθεί επαρκώς και τελικώς με καταπάτηση ή ανοχή καταπάτησης ανθρωπίνων και εθνικών δικαιωμάτων πού υπονομεύει την ομαλότητα.
Τα καθήκοντα για ανατροπή του αρνητικού κλίματος τόσο διεθνώς όσο και στο εθνικό επίπεδο ανατίθενται από την ιστορία στο δημοκρατικό σοσιαλιστικό κίνημα, στα δικά σας χέρια. Ο λαός στρέφεται σε σας πού αναλώσατε μια ολάκαιρη ζωή αρνούμενοι να προσαρμοστείτε στο απαράδεκτο, που κρατήσατε και κρατάτε το σοσιαλιστικό όραμα ζωντανό και πού αρνείσθε να εγκαταλείψε εθνικές Θερμοπύλες.
Δεν έχετε διαφυγή γιατί σας κυνηγάνε οι νεκροί πρωταγωνιστές με τον Ανδρέα στην πρωτοπορία, η εμπιστοσύνη πού ο λαός εναποθέτει σε σας με την πανηγυρική εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωτοκαθεδρία, σας κυνηγά η δική σας προσήλωση σε αρχές και αξίες.
Και έχετε κάνει πράξη το βίωμα ότι ο αγωνιστής όσο πιο πολλά έχει προσφέρει τόσο το χρέος του μεγαλώνει.
Και το υλικό έτοιμο. Γιατί πρώτοι πρωταγωνιστές οι άνθρωποι του μόχθου πού χωρίς αυτοπροβολή, χωρίς ακροατήρια, χωρίς προβολείς γράφουν την πραγματική ιστορία.
Στο πρώτο πλάνο οι έμπειροι
κιοτήδες
Κι εσύ αδελφέ
με κείνα τα ατέλειωτα τα
ροζιασμένα χέρια
Τι καρτεράς;
Αν μια σφαλιάρα δόσεις στον
πλανήτη
Οι πληγωμένες ρύμες θα
γιομίσουν ένα ολάκερο
ουρανό.
Όμως όταν ακόμα το συρματόπλεγμα της ντροπής πληγώνει την εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας,
όταν η πέτρινη κατοχική σημαία στον Πενταδάκτυλο μας συνοδεύει τους εφιάλτες μας
όταν οι Βυζαντινές εκκλησιές μετατρέπονται σε στάβλους
όταν οι νεκροί ήρωες αποστρέφουν το πρόσωπο από τους ζωντανούς ριψάσπιδες, όταν η Τουρκία απειλεί με Ιμβροποίηση την Κύπρο, με Κυπροποίηση τη Θράκη και με διχοτόμηση το Αιγαίο η πορεία μας είναι προδιαγεγραμμένη και η απάντηση μας στις απειλές το διαχρονικό Ελληνικό όχι. Στα εθνικά θέματα επιβάλλεται πανεθνική ιδεολογική αχρωματοψία.
Θέλω να καταθέσω στον μητροπολιτικό χώρο πως η Ελληνική αρετή δεν πέθανε.
Πως εμείς δεν ζητάμε από τον άψυχο ψυχωμένο βράχο ν΄ανασηκώσει την πλάτη
Μας ζητούν να ξεγράψουμε χώματα και εστίες πατρογονικές. Όμως για πολλοστή φορά στον μητροπολιτικό χώρο καταθέτω πώς θα απορρίψουμε εκβιασμούς και θα προασπίσουμε τα χώματα μας, χώματα πού φιλοξενούν τα΄αχνάρια του Κανάρη, του αιώνια ζωντανού Κίμωνα που και νεκρός ενίκα, χώματα ζυμωμένα με τα απανθρακωμένα κορμιά του Αυξεντίου και του Μάτση, χώματα φωτισμένα από τη σκέψη του Ζήνωνα και τα χορικά του Ευρυπίδη, χώματα ζωντανά, χώματα αδούλωτα, χώματα επαναστατημένα.
Πού βρισκόμαστε σήμερα.
Η υποψήφια για ένταξη χώρα Τουρκία κατέχει Ευρωπαϊκά Κυπριακά εδάφη, αρνείται να αναγνωρίσει την Κύπρο –χώρα μέλος της Ε.Ε.- απειλεί το Αιγαίο και φιλοδοξεί από σημαντικός πληρεξουσιακός Αμερικανικός παράγοντας να μετατραπεί σε περιφερειακή υπερδύναμη νέο-οθωμανική, νέο-αυτοκρατορική, αυτοδύναμη.
Και θεωρεί την Κύπρο και το Αιγαίο απαραίτητα συστατικά στοιχεία για τη νέο-αυτοκρατορική πολιτική της.
Κι εμείς στην Κύπρο;
Διεξάγεται ένας διάλογος. Πάνω σε ποια βάση;
Οι συνεχείς μονόπλευρες παραχωρήσεις μας οδήγησαν σε συνεχή μετάθεση του πλαισίου λύσης προς τις συνεχώς ογκούμενες Τουρκικές αξιώσεις.
Και δυστυχώς αυτή η αυτοκαταστροφική πολιτική συνεχίζεται και όταν τώρα η Τουρκία υποβάλλει προτάσεις που όλες οι Ελληνοκυπριακές πλευρές και ο πρόεδρος θεώρησαν ως απαράδεκτες ακόμα και για διαπραγμάτευση.
Δυστυχώς ο πρόεδρος στην πρόθεση να φανεί συγκαταβατικός έχει προβεί σε κατολισθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τον Κυπριακό Ελληνισμό. Συνεταιρισμό, εκ περιτροπής προεδρία, νομιμοποίηση του εποικισμού που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δυαρχία, σταθμισμένη ψήφο με τους Ελληνοκύπριους δεύτερης κατηγορίας πολίτες στην Ευρωπαϊκή τώρα πατρίδα μας.
Υπ΄αυτές τις προϋποθέσεις η παραμονή μας στο κυβερνητικό σχήμα θα ισοδυναμούσε με συνενοχή.
Θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για αλλαγή πορείας και αν υπάρξουν ενδείξεις θα στηρίξουμε τον πρόεδρο σε μια τέτοια προσπάθεια.
Οι κίνδυνοι από τον Τουρκικό επεκτατισμό είναι κοινοί για Ελλάδα και Κύπρο. Οι Τουρκικοί σχεδιασμοί στοχεύουν σε Ιμβροποίηση της Κύπρου, Κυπροποίηση της Θράκης και διχοτόμηση του Αιγαίου. Χρειαζόμαστε μια κοινή πανεθνική διεκδικητική στρατηγική. Τα οικονομικά προβλήματα θα ξεπεραστούν. Θα αντισταθούμε. Θα προασπίσουμε την παρουσία του Ελληνισμού στην Κύπρο με πολυχιλιόχρονες Ελληνικές παραδόσεις.
Και ας πάψουν οι νεοφιλόσοφοι του εθνικού μαζοχισμού να δημιουργούν ηθελημένη σύγχυση ανάμεσα στον σοβινισμό και τον πατριωτισμό.
Σεβόμαστε την εθνότητα όλων.
Απαιτούμαι σεβασμό στη δική μας.
Θα το επαναλαμβάνω.
Δεν θα ανεχθούμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελληνοκυπρίων στα αιματοποτισμένα χώματα της τραγικής Κύπρου.
Εμείς, ναι, θα σηκώσουμε τον ήλιο της λευτεριάς σίγουρα ναι. Και με τη χιλιόχρονη Ελληνική αρετή θα χτίσουμε λεύτερη πατρίδα για όλους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμενίους, Λατίνους.
Αυτό το συμβόλαιο με την ιστορία θα το τηρήσουμε ζωντανοί ή νεκροί.



Read more...

Χοντρό παζάρι με τα φωτοβολταϊκά

Θέλουν καλύτερες τιμές οι παραγωγοί

Χοντρό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φωτοβολταϊκών, με αντικείμενο τις τιμές πώλησης της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρισμού.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία είχε την προηγούμενη εβδομάδα αιφνιδιάσει, θέτοντας προς ολιγοήμερη διαβούλευση σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις προβλεπόμενες από τον ισχύοντα νόμο, τιμές, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο βελτίωσης της τιμολόγησης στην διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του χώρου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, κ. Χ. Καλυβιώτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, κ. Κ. Δανιηλίδης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Ελλάδας κ. Σ.Παπαλεξίου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών κ. Δ.Κοπελούζος.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων τόνισαν ότι η εξέλιξη που συνεπάγεται μείωση των τιμών για τους επόμενους 18 μήνες, σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100 κιλοβάτ, καθώς και για τους επόμενους 30 μήνες, σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά μεγαλύτερης ισχύος, θα οδηγήσει στην ακύρωση παρά πολλών επενδυτικών σχεδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μπιρμπίλη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα νέα χαμηλότερα τιμολόγια να ισχύσουν κλιμακωτά – όπως ακριβώς συμβαίνει με την προβλεπόμενη από τον νόμο του 2009 αποκλιμάκωση - ώστε τουλάχιστον να μην επηρεαστούν οι επενδύσεις οι οποίες έχουν λάβει άδεια, αλλά δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις πώλησης με τον ΔΕΣΜΗΕ, την εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού και αποζημιώνει τους παραγωγούς.

Πάντως η υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη σύνδεσης της τιμής της κιλοβατώρας με το ύψος της επιχορήγησης της επένδυσης, εφ΄όσον αυτή εντάσσεται στον αναπτυξιακό νόμο, σε μία διατύπωση που “διαβάζεται” ως πρόθεση του υπουργείου είτε να παρέχει μεγαλύτερες τιμές σε όσα σχέδια δεν τυγχάνουν επιδότησης είτε και να χορηγεί τις επιδοτήσεις σε βάθος χρόνου – δεδομένης και της ταμειακής στενότητας – δηλαδή στην διάρκεια ισχύος της 20ετούς σύμβασης που υπογράφουν οι παραγωγοί.

Σημειώνεται εδώ ότι η αποκλιμάκωση των τιμών είναι δεδομένη από τον ήδη ισχύοντα νόμο, καθώς και τα κόστη παραγωγής έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά και καθώς τα φωτοβολταϊκά γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη, με χαρακτηριστικό ότι η παραχθείσα από αυτά ηλεκτρική ενέργεια εννιαπλασιάστηκε πέρσι σε ετήσια βάση,

protothema.gr


Read more...

Παπανδρέου στη Βουλή: Αναλογικά τα βάρη στο λαό

Και επίθεση στη ΝΔ για πλιάτσικο στο Δημόσιο

«Οι έχοντες και κατέχοντες θα αναλάβουν αυξημένο βάρος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα με αφορμή την επερχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «όλοι θα συμβάλουν αναλογικά» και πως δεν πρόκειται να πληρώσουν την κρίση αυτοί που έχουν τη λιγότερη ευθύνη για τη δημιουργία της.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι θυσίες των πολιτών «θα πιάσουν τόπο» και πως η χώρα θα βγει από την κρίση «με το κεφάλι ψηλά».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «καμία άλλη χώρα δεν θα πληρώσει για τα χρέη τα δικά μας. Είναι θέμα τιμής να διορθώσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας».

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε και δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση στην οποία έφερε τη χώρα. Αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως μίας επικίνδυνης εξαετούς εξουσίας, για την οποία τώρα η χώρα καλείται να πληρώσει το λογαριασμό και την κατηγόρησε για λιποταξία και πλιάτσικο του δημοσίου τομέα.

Αναφερόμενος στα ψευδή δημοσιονομικά στοιχεία που εστάλησαν στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Αν κάποιος έφταιξε να του αποδοθούν ευθύνες, να αποτρέψουμε κάθε πειρασμό οποιουδήποτε πολιτικού να παίζει με αριθμούς και με τις τύχες τις χώρας».

Η διεθνής κρίση, είπε, ήταν μόνο το κερασάκι στην τούρτα, πάνω στην κατάρρευση του μοντέλου του πολιτικού συστήματος», κατέληξε και υπογράμμισε: «Σήμερα είναι η ώρα της δράσης και των αποφάσεων για την πατρίδα».

.protothema.gr


Read more...

4,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

Την άμεση λήψη σκληρών μέτρων, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 4,8 δισ. ευρώ, ζητούν οι κοινοτικοί εταίροι, οι οποίοι επιμένουν στην κατάργηση του 14ου μισθού στο Δημόσιο, με την Αθήνα να αντιπροτείνει νέο «ψαλίδισμα» των επιδομάτων, ώστε η συνολική μείωση να φθάσει το 20%. Μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αναμένεται άγριο παζάρι με τις Βρυξέλλες, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενοι στα 4,8 δισ. κάνουν λόγο...
για υπερβολικά υψηλό νούμερο. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι εξετάζεται το κόψιμο του επιδόματος αδείας.
Οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα, παρέδωσαν ανεπίσημο έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο ζητούν μέχρι τις 16 Μαρτίου 2010 να έχουν ληφθεί τα ακόλουθα πρόσθετα μέτρα:
Μείωση τρεχουσών (λειτουργικών, καταναλωτικών, μισθολογικών) και επενδυτικών δαπανών.
Αύξηση ΦΠΑ. Πιθανολογείται αύξηση των συντελεστών κατά δύο μονάδες.
Αύξηση φόρου σε καύσιμα - φυσικό αέριο.
Καθιέρωση φόρου σε προϊόντα πολυτελείας συμπεριλαμβανομένων και των ακριβών ΙΧ.
Και αυτό καθώς από τους ελέγχους που έκαναν διαπίστωσαν πως υπάρχουν τεράστιες αβεβαιότητες στην ομαλή εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που σχετίζονται με τη βαθύτερη ύφεση, τους υπεραισιόδοξους στόχους για την περιστολή της φοροδιαφυγής και την υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και την υποεκτίμηση για τις δαπάνες εξυπηρέτησης των τόκων.Υπολόγισαν δε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα μεταξύ 3,6 δισ. ευρώ (ή 1,5% του ΑΕΠ) και 4,8 δισ. (2% του ΑΕΠ), προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% στο τέλος του 2010.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίνει υπερβολικές τις παραπάνω εκτιμήσεις και στην κατάργηση του 14ου μισθού αντιπροτείνει περαιτέρω «ψαλίδισμα» των επιδομάτων κατά 10% και κατάργηση μόνο του επιδόματος αδείας. Ολα, τόσο το ύψος όσο και το είδος των μέτρων, αναμένεται να κριθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο, με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για «σκληρά παζάρια» με την Κομισιόν και την ΕΚΤ.
Αλλωστε, την ερχόμενη Δευτέρα καταφτάνει στην Αθήνα ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ολι Ρεν, ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν επαφές και με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ, ενώ δεν αναμένεται η ανακοίνωση των μέτρων πριν από τις 5 Μαρτίου.
Οι κοινοτικοί εμμένουν στην κατάργηση του 14ου μισθού, καθώς υπολογίζουν πως θα φέρει άμεσα εξοικονόμηση άνω του 1 δισ. ευρώ.
Στο ενημερωτικό σημείωμα που παρέδωσε το κλιμάκιο πριν αποχωρήσει από την πρωτεύουσα και για το σκέλος των εξόδων συστήνει μείωση και των επενδυτικών δαπανών.Oσον αφορά τα φορολογικά έσοδα προτείνει:
«Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, καθιέρωση φόρου για είδη πολυτελείας συμπεριλαμβανομένων των ακριβών αυτοκινήτων και περαιτέρω αύξηση της φορολογίας σε ενεργειακά προϊόντα».
Με τον όρο «ενεργειακά προϊόντα» εννοούν κατά κύριο λόγο τα καύσιμα και δευτερευόντως το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.
Με τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής πάει για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
fimotro


Read more...

ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΡΑ!


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Το δεύτερο συμπληρωματικό πακέτο μέτρων 3,5 με 5 δισ. ευρώ ζητάει επιμόνως η τρόικα των επιτηρητών, για να δώσει τη δική της στήριξη μείωσης των επιτοκίων δανεισμού.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποδεχτεί την «αναγκαιότητα» λήψης των μέτρων, τα οποία κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν «δύσκολα», και πιέζει την Ευρωπαϊκή Ενωση να εξειδικεύσει...
τα δικά της μέτρα στήριξης και της στέλνει μήνυμα πως αρχίζει να βλέπει καθαρά τον δρόμο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...
«Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε το ΔΝΤ, όταν έχει έτοιμα 30 δισ. ευρώ», δήλωναν χθες τα κυβερνητικά στελέχη, στέλνοντας μήνυμα προς την τρόικα των επιτηρητών πως υπάρχει κι άλλος ίδιος δρόμος, καθώς και οι μεν (Ευρ. Ενωση) και οι δε (ΔΝΤ) «μας ράβουν το ίδιο κοστούμι»!
Με υπουργούς
Το οικονομικό επιτελείο τοποθετεί στο προσεχές 15θήμερο το κρίσιμο χρονικό διάστημα για τη λήψη των συμπληρωματικών μέτρων, τα οποία θα οριστικοποιηθούν άμα τη αφίξει του επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, οπότε και θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Εργασίας Α. Λοβέρδο και Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.
Ο επίτροπος επιδιώκει να σχηματίσει πλήρη εικόνα για την ελληνική οικονομία από το πόρισμα της 10μελούς αποστολής που αναχώρησε χθες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Βέλγο Servaas Deroose και μεταξύ αυτών Klaus Masuch από την ΕΚΤ και Marialuz Moreno Badia από το ΔΝΤ, και οι οποίοι θα έρχονται στην Αθήνα σχεδόν κάθε 15θήμερο.
Βλέπουν 2%, όχι 4%
Θέση των επιτηρητών, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι οι παρεμβάσεις (όπως νομοσχέδια) έχουν επιταχυνθεί κατά δύο μήνες, είναι ότι το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν θα οδηγήσει σε μείωση 4% ή 9,8 δισ. ευρώ του ελλείμματος. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα εκτιμούν ότι μειώνουν 2% το έλλειμμα και γι' αυτό ζητούν πρόσθετα μέτρα 1,5-2% του ΑΕΠ ή 3,5-5 δισ. ευρώ για να είναι βέβαιο το έλλειμμα του 8,7% στα τέλη του έτους.
Η ελεγκτική τρόικα θέτει πρωτίστως τα «ρίσκα» που αναθεωρούν τις προβλέψεις και τα οποία αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση, εντοπίζοντάς τα σε: ύφεση (εκτιμάται σε 2% από Ε.Ε.), τόκους από άνοδο σπρεντ (σ.σ. ήδη μας έχουν επιβαρύνει με ακόμη 1 δισ.), πορεία εσόδων, χαμηλή απορροφητικότητα ΕΣΠΑ, χρέη νοσοκομείων, υλοποίηση φορολογικού και ΠΔΕ.
Τετραπλό σοκ
Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να πάρει ακόμη και τα πιο δύσκολα μέτρα, αρκεί να έχει την πραγματική στήριξη της Ε.Ε. Και τα μέτρα αυτά, που επεκτείνονται σε έσοδα και δαπάνες και θα απαρτίζουν το 2ο συμπληρωματικό πακέτο μέτρο, αφορούν:
1 Περικοπές αποδοχών 1 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 5%, που εξειδικεύονται σε περαιτέρω μείωση επιδομάτων και πρόσθετων παροχών 10% ή μέχρι και 100% για έξοδα κίνησης. Το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική ανακοινώνεται το αργότερο την επόμενη εβδομάδα και δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει τελικά και τις περικοπές από το δεύτερο πακέτο. Οι περικοπές είναι «μόνιμες» και θα ενσωματωθούν στο Ενιαίο Μισθολόγιο, δήλωνε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Το κόψιμο του 14ου μισθού το απεύχονται, λόγω των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων και του τεράστιου πολιτικού κόστους.
2 Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, που θα αποφέρει έσοδα 2-3 δισ. ευρώ. Η αύξηση μπορεί να είναι από 1 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες (σ.σ. θεωρείται δύσκολο τεχνικά το έτερο σενάριο για έναν βασικό συντελεστή 15% σε αντικατάσταση του 9% και 19%), ενώ θα επιβληθεί και συντελεστής πολυτελείας μέχρι 30%.
3 Αύξηση ΕΦΚ για άντληση 1,7 δισ. ευρώ. Η αύξηση κατά 30% του φόρου στα καύσιμα θα αποφέρει 1 δισ. ευρώ και κατά 20% σε τσιγάρα και ποτά 650 εκατ. και 60 εκατ., αντίστοιχα.
4 Η επέκταση της εισοδηματικής πολιτικής του Δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα είναι σχεδόν βέβαιη από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν ανάλογες θυσίες. «Εξ αντανακλάσεως» η πολιτική μισθών θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα δουν τι γίνεται στο Δημόσιο, δήλωνε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο Παπακωνσταντίνου
Την κρισιμότητα της κατάστασης περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών στους φορείς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ομάδας Συντονισμού για το φορολογικό, λέγοντας: «Η χώρα είναι σε απολύτως κρίσιμη συγκυρία. Οι αποφάσεις εκτός από επώδυνες είναι και αναγκαίες», ζητώντας την πλήρη συναίνεσή τους.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη θέση της κυβέρνησης για σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο υποσχόμενος ότι θα υπάρξουν διορθώσεις, συζητάει τη σύνδεση των φορολογικών συντελεστών με κίνητρα απασχόλησης και ζήτησε στοχοποίηση φοροφυγάδων από τις ίδιες τις επαγγελματικές ομάδες. Το φορολογικό θα δοθεί τμηματικά (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, ακίνητα κ.λπ.) από την ερχόμενη εβδομάδα και θα περάσει από δημόσια διαβούλευση, με στόχο να κατατεθεί και να ψηφιστεί μέσα στον Μάρτιο.
fimotro


Read more...

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος

Με κατασχέσεις ακινήτων κινδυνεύουν χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν οφειλές στην Εφορία, ενώ στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και «ξέχασαν» να δηλώσουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές, ως όφειλαν, τους τόκους που έχουν λάβει από το 2005 και μετά. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων για...
τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου και να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς χρωστούν στην Εφορία και δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ τη στιγμή που στην κατοχή τους έχουν ακίνητα συνολικής αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα στοιχεία των διασταυρώσεων είναι αποκαλυπτικά και εξοργιστικά ταυτόχρονα για τους συνεπείς φορολογουμένους καθώς 26.165 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο ύψους 519.766.576 ευρώ και την ίδια στιγμή δηλώνουν στην Εφορία 103.290 ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου), των οποίων η συνολική αξία ΕΤΑΚ είναι περίπου 5.229.000.000 ευρώ!
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δ. Σπινέλλης πραγματοποίησε μια σημαντική διασταύρωση στις δηλώσεις φορολογουμένων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλώσει για να μη φορολογηθούν τους τόκους που έχουν εισπράξει. Οι δύο παραπάνω ενέργειες αποδεικνύουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένοι να εντοπίσουν όπου μπορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και, το κυριότερο, φορολογουμένους οι οποίοι έχουν προκλητική συμπεριφορά εις βάρος του κράτους.
Η ΓΓΠΣ προχώρησε στη διενέργεια ενός νέου ειδικού ελέγχου που αφορά φορολογουμένους με σημαντικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ειδικής Επιτελικής Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τη μελέτη και δημιουργία σχεδίου εφαρμογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
Ο νέος έλεγχος αφορά φορολογουμένους με σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές που βεβαιώθηκαν ως τις 30 Ιουνίου 2009 και για τους οποίους δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο όσον αφορά την ακίνητη περιουσία τους. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς διαθέτουν ακίνητη περιουσία ώστε να βοηθηθούν τα τμήματα δικαστικού των ΔΟΥ στην έγκαιρη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης του χρέους. Δηλαδή, την πραγματοποίηση κατασχέσεων εις βάρος των οφειλετών. Μάλιστα οι συγκεκριμένες καταστάσεις ελέγχου έχουν προωθηθεί στη Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και με σχετική εντολή στις ΔΟΥ και τις επιθεωρήσεις.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό οι οποίοι δεν δηλώνουν τους τόκους για να αποφύγουν τη φορολογία, η ΓΓΠΣ έχει συγκεντρώσει στοιχεία σε συνεργασία με ξένες τράπεζες και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καλέσει έναν έναν τους φορολογουμένους αυτούς για εξηγήσεις και φυσικά να επιβάλει πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.
«Εχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από το 2005 σε συνεργασία με ξένες τράπεζες προκειμένου να εντοπίσουμε τους φορολογουμένους με καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις τους τόκους, όπως έχουν υποχρέωση, και αποφεύγουν έτσι τη φορολόγηση» δήλωσε χθες ο κ. Σπινέλλης. Με βάση την κοινοτική οδηγία η φορολόγηση των τόκων καταθέσεων πραγματοποιείται στο κράτος της κατοικίας του δικαιούχου. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοικος Ελλάδας που λαμβάνει τόκους από καταθέσεις του εξωτερικού έχει τη δυνατότητα να ζητήσει εξαίρεση και να μην του επιβληθεί φόρος στη χώρα όπου βρίσκεται η κατάθεση αλλά να φορολογηθεί στην Ελλάδα αυτοτελώς με συντελεστή 10%. Το ποσό των τόκων πρέπει να το αναγράψει στη φορολογική του δήλωση. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, όπως προέκυψε από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΓΓΠΣ.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «η φοροδιαφυγή αυτήέχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και η Ελλάδα από το 2005 συνεργάζεται και ανταλλάσσει πληροφορίες με άλλα 24 κράτημέλη της ΕΕ (μαζί και με 17 συνδεδεμένα και εξαρτημένα εδάφη των χωρών αυτών), καθώς και με πέντε τρίτες χώρες. Εχει ήδηδημιουργηθεί ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών με τα στοιχεία των Ελλήνων (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ κτλ.) που αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό από καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κτλ. Η ανταλλαγή πληροφοριών για τους δικαιούχους τόκων μεταξύ των κρατών γίνεται αυτομάτως μία φορά τον χρόνο, το αργότερο ως το τέλος Ιουνίου, για τα εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους».
fimotro


Read more...

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη

Με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας τους έρχονται αντιμέτωποι 26.165 φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία πάνω από μισό δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν στην κατοχή τους 103.290 ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από 5 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται αποφασισμένο να φτάσει την κατάσταση στα άκρα βγάζοντας ακόμα και σπίτια μεγαλοοφειλετών στο σφυρί, προκειμένου να εισπράξει όσο...
το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τη δεξαμενή των 30 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Έτσι, σε πρώτη φάση μπαίνουν στο στόχαστρο οι οφειλέτες αυτοί που, όπως αποκάλυψαν οι διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, έχουν στην κατοχή τους σημαντική ακίνητη περιουσία. Σειρά για σαρωτικές διασταυρώσεις και ελέγχους παίρνουν επίσης όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν δηλώνουν στην Εφορία τους τόκους, οι επιτηδευματίες με ροπή σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, αλλά και όσοι «ξεχνούν» να αποδώσουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που οφείλουν. Ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πραγματοποιεί τις σχετικές διασταυρώσεις και τα πρώτα ευρήματα βγάζουν λαβράκια για... πένητες έναντι της Εφορίας με ακίνητα εκατομμυρίων.
Ακόμα και πλειστηριασμοί
Όπως έδειξαν οι διασταυρώσεις ανάμεσα σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές και ιδιοκτήτες ακινήτων, 26.165 οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 519.766.576 ευρώ- χωρίς να υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις- έχουν στην κατοχή τους και έχουν δηλώσει στην Εφορία 103.290 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ (5,229 δισ. ευρώ για την ακρίβεια). «Είναι αδιανόητο», λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «στην τρέχουσα συγκυρία των σκληρών περικοπών δημοσίων δαπανών και με τις Βρυξέλλες να πιέζουν για νέα αύξηση των φόρων, να υπάρχουν οφειλέτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους, απλά να... σφυρίζουν αδιάφορα».
Η λίστα των 26.165 φορολογουμένων έχει ήδη προωθηθεί στη Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και με σχετική εντολή στις εφορίες και τις επιθεωρήσεις, οι οποίες με την αρωγή του δικαστικού τμήματος θα επιδιώξουν την είσπραξη των οφειλών. Εντός των ημερών, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα υποστούν την όχληση της Εφορίας σε πρώτη φάση μέσω επιστολής ή τηλεφώνου για την άμεση ρύθμιση των οφειλών τους. Εάν η σχετική προθεσμία που θα τους παρασχεθεί, παρέλθει χωρίς να εξοφληθεί η οφειλή (με δόσεις που θα τηρούνται κατόπιν του σχετικού διακανονισμού) τότε η Εφορία θα βγάζει μέρος της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου στο σφυρί προκειμένου να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του Δημοσίου.
Η έφοδος της Εφορίας αφορά φορολογούμενους με σημαντική ακίνητη περιουσία και επίσης σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε κεφάλαιο, που βεβαιώθηκαν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009, και οι οποίοι μέχρι σήμερα έμεναν στο απυρόβλητο.
Φοροκυνηγητό για καταθέσεις εξωτερικού
Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται και φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό οι οποίοι αποφεύγουν τη φορολόγηση των τόκων μη δηλώνοντας τις καταθέσεις τους, στερώντας έτσι σημαντικά έσοδα από τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη, «έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από το 2005 και μετά σε συνεργασία με ξένες τράπεζες για τους τόκους των καταθέσεων, προκειμένου να εντοπίσουμε ποιοι από τους φορολογούμενους δεν δηλώνουν στην Εφορία τους τόκους- όπως έχουν υποχρέωση- αποφεύγοντας έτσι τη φορολόγηση».
Η κίνηση αυτή του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα αποτελέσει μέσο πίεσης προς όσους διατηρούν κεφάλαια στο εξωτερικό εν όψει της παροχής κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ενώ θα δράσει αποτρεπτικά και για όσους σκοπεύουν να βγάλουν λεφτά στο εξωτερικό.



Read more...

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ COMMERCIAL VALUE


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι της Commercial Value καθώς, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) στην κρίσιμη συνεδρίασή της ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη καθώς παρήλθε άπρακτη η ημερομηνία, εντός της οποίας οι Κύπριοι μέτοχοι της εταιρείας όφειλαν να προχωρήσουν σε αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της Commercial Value και ενώ ταυτόχρονα δεν ευοδώθηκαν...
οι προσπάθειες για εξεύρεση αγοραστή της.
Για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε χθες το βράδυ και η διοίκηση της Commercial Value, η οποία στο τέλος του 2009 και πριν από τη δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων είχε 450.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσε τους κλάδους αυτοκινήτου και πυρός και περίπου 50.000 τους κλάδους ζωής και υγείας.
Λουκέτο στην εταιρεία σημαίνει επίσης ότι χάνουν τη δουλειά τους οι 230 εργαζόμενοι, καθώς και οριστικό τέλος για την εποχή Ψωμιάδη στον χώρο των ασφαλειών, αφού είχε προηγηθεί η ανάκληση των αδειών λειτουργίας των δύο εταιρειών Ασπίς Πρόνοια. Μία από τις τελευταίες πράξεις του σίριαλ της Commercial Value παίχτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η εποπτική αρχή απαγόρευσε στην εταιρεία να συνάψει νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια, κίνηση που, σύμφωνα με το σκεπτικό, της αποσκοπούσε στη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων. Η απόφαση επιδείνωσε τις εξελίξεις στην Commercial Value, η οποία έχει ήδη υποστεί σοβαρή μείωση των εργασιών της μέσα από μαζικές ακυρώσεις συμβολαίων στον κλάδο πυρός και αυτοκινήτου, αλλά και σημαντικές εξαγορές συμβολαίων στον κλάδο ζωής.
Να σημειωθεί επίσης ότι η ανάκληση της άδειας της εταιρείας ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Αspis Βank, το 35% της οποίας ελέγχεται από την Commercial Value. Και αυτό, καθώς η διοίκηση του Ταχ. Ταμιευτηρίου είχε θέσει ως όρο για τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αspis Βank να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν κανείς από τους παλαιούς της μετόχους, δηλαδή ούτε οι εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια ούτε η Commercial Value.
fimotro


Read more...

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 67 ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Πρόταση- βόμβα για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 και ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς (κατάργηση πλαφόν απολύσεων κ.ά.) υπέβαλε το μεικτό κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που συναντήθηκε προχθές με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας. Το κλιμάκιο ήταν ιδιαίτερα πιεστικό προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η κυβέρνηση, πάντως, απορρίπτει κατηγορηματικά τις προτάσεις, με την αιτιολογία ότι το υγιές προσδόκιμο δεν...
ξεπερνά τα 66,5 χρόνια και η αύξηση κατά δύο έτη δεν θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στο σύστημα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «ο κ. Λοβέρδος έχει δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής ως προς τη μη αύξηση των ορίων πάνω από τα 65», ερωτηθείς σχετικά. Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση, και δεν είναι μέσα στις προτάσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης, να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης πάνω από τα 65. Οι ελεγκτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία του τριμήνου, οι δείκτες για τα έσοδα και τις δαπάνες δεν έχουν βελτιωθεί, διαμηνύοντάς μας ότι «όταν βρίσκεται κανείς σε τέτοια δεινή κατάσταση, ακόμα και ένα μικρό ποσοστό βελ τίωσης έχει τη σημασία του». Ο υπουργός Εργασίας τούς απάντησε ότι έχουμε καλύψει τα 6 από τα 7 μέτρα που έχει ζητήσει το ΕΚΟΦΙΝ (εξίσωση ορίων, περικοπή δαπανών, περιορισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, βαρέα, αναπηρικές, ενοποιήσεις και αναλογικότερες συντάξεις), ενώ το μέτρο της αύξησης των γενικών ορίων αφήνει «ασυγκίνητη» την ελληνική κυβέρνηση. «Θέλουμε να βγούμε από την επιτήρηση», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος, «δεν αισθάνομαι αξιοπρεπής. Όλοι στην κυβέρνηση θέλουμε να βγούμε από αυτήν τη μέγγενη».
Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών
Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο Ασφαλιστικό προβλέπει τα εξής:
● Στα τέλη Μαρτίου θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προβλέποντας, στα βασικά του σημεία, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών από το 2013.
● Έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για το νέο ασφαλιστικό στον ιδιωτικό τομέα και πολύ πριν από τον Ιούνιο θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος που από το 2018 θα καταργεί την κατώτατη σύνταξη και θα καθιερώνει τη χορήγηση συντάξεων σε όλα τα Ταμεία με νέο τρόπο.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"...





fimotro

Read more...

"NEW YORK TIMES": ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!



Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον ρόλο που έπαιξαν οι τράπεζες στην ελληνική κρίση. Μετά τη «Frankfurter Αllgemeine» και την «Μonde», που κατακεραύνωσαν πρόσφατα την «πρακτική των κερδοσκόπων», ήρθε η ώρα των «Νew Υork Τimes» να ανακαλύψουν... τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική οικονομία! Η αμερικανική εφημερίδα διαπιστώνει με τη σειρά της ότι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street - με πρώτη την Goldman Sachs - αλλά και ευρωπαϊκές τράπεζες ποντάρισαν στην κατάρρευση της Ελλάδας υπό το βάρος των χρεών, που οι ίδιες φρόντισαν να της φορτώσουν! «Τα στοιχήματα ορισμένων από τις τράπεζες που βοήθησαν την Ελλάδα να συσσωρεύσει τα τεράστια χρέη που έχει συσσωρεύσει, ίσως τώρα σπρώχνουν το έθνος στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης» γράφουν οι Νέλσον Σβαρτς και Ερικ Ντας. «Είναι σαν να αγοράζεις μια ασφάλεια πυρός για το σπίτι του γείτονά σου. Δημιουργείς έτσι ένα κίνητρο για να το κάψεις!», δήλωσε απροκάλυπτα, σύμφωνα με το Βήμα, ο επικεφαλής του κλάδου στρατηγικής πιστώσεων της UniCredit στο Μόναχο, Φίλιπ Γισδάκη... και έγινε απολύτως σαφής!

fimotro

Read more...