Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

4,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

Την άμεση λήψη σκληρών μέτρων, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 4,8 δισ. ευρώ, ζητούν οι κοινοτικοί εταίροι, οι οποίοι επιμένουν στην κατάργηση του 14ου μισθού στο Δημόσιο, με την Αθήνα να αντιπροτείνει νέο «ψαλίδισμα» των επιδομάτων, ώστε η συνολική μείωση να φθάσει το 20%. Μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αναμένεται άγριο παζάρι με τις Βρυξέλλες, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενοι στα 4,8 δισ. κάνουν λόγο...
για υπερβολικά υψηλό νούμερο. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι εξετάζεται το κόψιμο του επιδόματος αδείας.
Οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα, παρέδωσαν ανεπίσημο έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο ζητούν μέχρι τις 16 Μαρτίου 2010 να έχουν ληφθεί τα ακόλουθα πρόσθετα μέτρα:
Μείωση τρεχουσών (λειτουργικών, καταναλωτικών, μισθολογικών) και επενδυτικών δαπανών.
Αύξηση ΦΠΑ. Πιθανολογείται αύξηση των συντελεστών κατά δύο μονάδες.
Αύξηση φόρου σε καύσιμα - φυσικό αέριο.
Καθιέρωση φόρου σε προϊόντα πολυτελείας συμπεριλαμβανομένων και των ακριβών ΙΧ.
Και αυτό καθώς από τους ελέγχους που έκαναν διαπίστωσαν πως υπάρχουν τεράστιες αβεβαιότητες στην ομαλή εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που σχετίζονται με τη βαθύτερη ύφεση, τους υπεραισιόδοξους στόχους για την περιστολή της φοροδιαφυγής και την υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και την υποεκτίμηση για τις δαπάνες εξυπηρέτησης των τόκων.Υπολόγισαν δε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα μεταξύ 3,6 δισ. ευρώ (ή 1,5% του ΑΕΠ) και 4,8 δισ. (2% του ΑΕΠ), προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% στο τέλος του 2010.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίνει υπερβολικές τις παραπάνω εκτιμήσεις και στην κατάργηση του 14ου μισθού αντιπροτείνει περαιτέρω «ψαλίδισμα» των επιδομάτων κατά 10% και κατάργηση μόνο του επιδόματος αδείας. Ολα, τόσο το ύψος όσο και το είδος των μέτρων, αναμένεται να κριθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο, με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για «σκληρά παζάρια» με την Κομισιόν και την ΕΚΤ.
Αλλωστε, την ερχόμενη Δευτέρα καταφτάνει στην Αθήνα ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ολι Ρεν, ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν επαφές και με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ, ενώ δεν αναμένεται η ανακοίνωση των μέτρων πριν από τις 5 Μαρτίου.
Οι κοινοτικοί εμμένουν στην κατάργηση του 14ου μισθού, καθώς υπολογίζουν πως θα φέρει άμεσα εξοικονόμηση άνω του 1 δισ. ευρώ.
Στο ενημερωτικό σημείωμα που παρέδωσε το κλιμάκιο πριν αποχωρήσει από την πρωτεύουσα και για το σκέλος των εξόδων συστήνει μείωση και των επενδυτικών δαπανών.Oσον αφορά τα φορολογικά έσοδα προτείνει:
«Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, καθιέρωση φόρου για είδη πολυτελείας συμπεριλαμβανομένων των ακριβών αυτοκινήτων και περαιτέρω αύξηση της φορολογίας σε ενεργειακά προϊόντα».
Με τον όρο «ενεργειακά προϊόντα» εννοούν κατά κύριο λόγο τα καύσιμα και δευτερευόντως το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.
Με τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής πάει για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: