Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Xριστοδουλάκης: Όλα νόμιμα για την ένταξη μας στο ευρώ

xristodoulakis«Όλα ήταν νόμιμα» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του έλληνα πρώην υπουργού προς την Handelsblatt. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπερασπίζεται την επιλογή της ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και απορρίπτει τις κατηγορίες περί παραποίησης των δεικτών για την εκπλήρωση των όρων ένταξης. Στη σχετική ερώτηση, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη απαντά: «Φυσικά και η Ελλάδα αξιοποίησε την ευελιξία που δόθηκε τότε στις υπό ένταξη χώρες. Αλλά δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση για εμάς, και δεν απαιτήσαμε και κάτι τέτοιο. Εάν η Ελλάδα είχε εξαπατήσει, κάποια πράγματα θα αποκαλύπτονταν από την Eurostat ή τις αγορές». Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλάκη, όλα όσα έκανε η τότε ελληνική κυβέρνηση ήταν σε πλαίσιο νομιμότητας και διαφάνειας. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ εξηγεί τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου η Ελλάδα να πληροί τους όρους ένταξης (π.χ. μείωση ΦΠΑ για την υποχώρηση του πληθωρισμού και σταδιακή κατανομή των δαπανών για εξοπλισμούς). «Η μέθοδος αυτή αρχικά επικρίθηκε, αλλά από το 2006 έχει υιοθετηθεί από όλη την ΕΕ», διευκρινίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.
Η ευέλικτη ερμηνεία των όρων
Στην ερώτηση εάν η μέθοδος αυτή συνιστά «χειραγώγηση» των στοιχείων ή όχι, ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπενθυμίζει ότι πολλές χώρες έκαναν χρήση διαφιλονικούμενων μεθόδων προκειμένου να ανταποκριθούν στα κριτήρια ένταξης. «Η Γερμανία δεν συμπεριέλαβε τα νοσοκομεία της στον δημόσιο τομέα και τα αφαίρεσε από τον υπολογισμό (σ.σ. των δαπανών). Η Γαλλία αποφάσισε να μην συμπεριλάβει το ασφαλιστικό ταμείο της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον δημόσιο τομέα. Το Βέλγιο πούλησε χρυσό. Η Ελλάδα δεν έκανε τέτοια πράγματα», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι πεπεισμένος ότι το ευρώ ωφέλησε την Ελλάδα. «Δυστυχώς κάποια διδάγματα τα αντλήσαμε αργά. Και η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά αυτό», λέει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση της χώρας δεν θα ήταν καλύτερη χωρίς το ευρώ. «Μια έξοδος από το ευρώ θα είχε ολέθριες συνέπειες», διευκρινίζει ο Ν. Χριστοδουλάκης, εξηγώντας ότι στην περίπτωση αυτή το νέο εθνικό νόμισμα θα ήταν υποτιμημένο, ενώ το χρέος της χώρας θα παρέμενε σε ευρώ. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην είναι δυνατή η εξυπηρέτησή του, πράγμα που οδηγούσε σε μη συντεταγμένη χρεοκοπία.
Ένα «masterplan» για την Ευρώπη και την Ελλάδα
Ο έλληνας πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού «masterplan» ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ανακάμψει η οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. «Ένα μέρος από αυτό το ποσό θα πρέπει να διοχετευθεί στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν οι υποδομές και οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις», επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλάκης, υπολογίζοντας σε 17 δισ. το ποσό που θα πρέπει να διατεθεί στην ελληνική οικονομία. Τάσσεται επίσης υπέρ της διασφάλισης περισσότερου χρόνου και χαλάρωσης των όρων δανεισμού της Ελλάδας. «Οι όροι της Τρόικας δεν είναι υλοποιήσιμοι ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά», τονίζει.
Αναφερόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο, την οποία είχε επικρίνει έντονα όταν εκείνη είχε δηλώσει πως ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Νίκος Χριστοδουλάκης εκφράζει την ελπίδα η Άνγκελα Μέρκελ να αλλάξει. «Σίγουρα δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως τιμωρός, αλλά ως σωτήρας της Ευρώπης. Το τίμημα για αυτό είναι 100 δισ. ευρώ για ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, εκ των οποίων ένα μέρος θα πάει στην Ελλάδα. Είναι μια ιστορική ευκαιρία», καταλήγει ο έλληνας πρώην υπουργός.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Αναφορά για τις καταγγελίες της Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Ζέτα Μακρή για την «τρύπα» του ΟΚΑΝΑ


Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Ζέτα Μακρή για την «τρύπα» του ΟΚΑΝΑ
Από συνέντευξη Τύπου της υφυπουργού Υγείας, Ζ.Μακρή, σχετικά με τη διαχείριση κονδυλίων του ΟΚΑΝΑ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορά σχετικά με τις καταγγελίες που είχε κάνει πρόσφατα σχετικά με την «τρύπα» εκατομμυρίων στον ΟΚΑΝΑ.
Σύμφωνα με την αναφορά της υφυπουργού Υγείας, στον ΟΚΑΝΑ έχει δημιουργηθεί έλλειμμα ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες που είχε κάνει πρόσφατα υπήρχε «τρύπα» στον ΟΚΑΝΑ ύψους 8,4 εκατ. ευρώ, ενώ από αυτά, τα 3,4 εκατ. ευρώ αφορούν ένα ποσόν αδιάθετο που βρίσκονταν στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ και το οποίο δεν υπάρχει πλέον.
Τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ αφορούν χρήματα που δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημιουργία νέων κέντρων πρόληψης και τη στελέχωσή τους.
Η υφυπουργός Υγείας ζητεί να ερευνηθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη ζητήματα νομιμότητας σχετικά με τη διαχείριση των ποσών που διατέθηκαν τα τελευταία χρόνια, με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, για τις ανάγκες των κέντρων πρόληψης, ενώ παράλληλα ζητεί να ελεγχθούν τα σχετικά παραστατικά και δικαιολογητικά του ΟΚΑΝΑ και να γίνει έρευνα για το πώς διέθεσε τα χρήματα ο οργανισμός, με ποιες διαδικασίες και με ποιους αποδέκτες.
Η αναφορά της κ. Μακρή θα διαβιβαστεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, ο οποίος αφού τη μελετήσει θα τη διαβιβάσει στους οικονομικούς εισαγγελείς.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα παραιτήθηκε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Φόβοι για «τρύπα» 1 δισ. ευρώ Δημοσιονομικά ισοδύναμα αν επιστραφούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια


Δημοσιονομικά ισοδύναμα αν επιστραφούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ιδιαίτερο προβληματισμό για το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός ακόμη και με 1 δισ. ευρώ αν επιστραφούν αναδρομικά -από τον Αύγουστο του 2012- οι περικοπές των ειδικών μισθολογίων, όχι μόνο για τους ένστολους αλλά και για τους δικαστικούς και τους πανεπιστημιακούς, εκφράζει με δηλώσεις του στους Financial Times ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Είναι ένας πρόσθετος πονοκέφαλος, παρότι έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2013. Θα το κάνουμε αν είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά θα χρειαστεί να βρούμε ισοδύναμα φορολογικά σε μόνιμη βάση» δήλωσε ο Χρ.Σταϊκούρας την Τρίτη στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times και στη δημοσιογράφο Κέριν Χόουπ.

«Παρά ταύτα θα διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ακόμα περιθώριο για να βοηθήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στους φόβους ότι η επιστροφή των περικοπών από την 1η Αυγούστου του 2012 στους ένστολους μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα χαλάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Χρ.Σταϊκούρας υποστήριξε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η απόφαση του ΣτΕ θα αφορά μόνο τους ένστολους ή και άλλους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» όπως οι δικαστικοί και οι πανεπιστημιακοί.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των FT, αν επιστραφούν αναδρομικά όλες οι περικοπές (περίπου 12%) που έγιναν τον Αύγουστο του 2012, τότε το κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται από τον κ. Σταϊκούρα στο ποσό του 1 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σωσίβιο για την δικομματική κυβέρνηση η μυστική συμφωνία Σαμαρά – Μέρκελ;...


Με 8 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ...

Καμπανάκι έχει χτυπήσει στο Μαξίμου, αλλά και στη Συγγρού, από το άνοιγμα της ψαλίδας, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες στις...
κρυφές δημοσκοπήσεις που έχουν στην διάθεσή τους τα δυο μεγάλα κόμματα, δίνουν προβάδισμα στον Αλέξη Τσίπρα τουλάχιστον 7 με 8 μονάδες. Για το ΠΑΣΟΚ ούτε λόγος. Άλλωστε η μάχη που θα δώσει το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι για μια θέση στην Ευρωβουλή, ενώ στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, για να περάσει το κατώφλι της Βουλής!

Ωστόσο, η διαφορά – σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, που εικάζουν ότι θα επιτρέψει στην κυβέρνηση Σαμαρά το βράδυ της 25ης Μαΐου να συνεχίσει το έργο της με τους λιγότερο δυνατούς κραδασμούς και να διαχειριστεί την κατάσταση, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 5 μονάδες. Στην περίπτωση που είναι μεγαλύτερη όλα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές είναι ανοικτά.

Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ενημερώσει σχετικά την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να "παίξει" – με την άδειά της φυσικά – το δυνατό του χαρτί, που δεν είναι άλλο από το "κούρεμα" του χρέους! Για αυτό και πολλοί μιλούν για μυστική συμφωνία που θα ενεργοποιηθεί την τελευταία στιγμή, προκειμένου να δώσει χέρι βοηθείας στον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του...
enimerosi24.gr

Read more...

Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό «Χαριστική βολή» η επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος, λένε οι αγελαδοτρόφοι


«Χαριστική βολή» η επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος, λένε οι αγελαδοτρόφοι
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Θεσσαλονίκη
«Χαριστική βολή» για την ελληνική αγελαδοτροφία χαρακτηρίζουν την αναμόρφωση των αγορανομικών διατάξεων που αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος (από πέντε σε δέκα ημέρες), οι αγελαδοτρόφοι και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επειδή, όπως υποστηρίζουν, «οι συναντήσεις με τους υπουργούς δεν οδηγούν πουθενά».

Όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος, με τον ρυθμό απομάκρυνσης των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων από την αγορά να φθάνει τα τελευταία χρόνια έως και 35% και την απειλή κατάρρευσης του κλάδου να είναι πιο κοντά από ποτέ, η αναμόρφωση των διατάξεων αυτών από το υπουργείο Ανάπτυξης θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» ανοίγοντας τον δρόμο της ανεργίας σε τουλάχιστον άλλα 100.000 άτομα.

«Οδηγούν την κτηνοτροφία σε αφανισμό, με το ψεύτικο επιχείρημα ότι θα μειώσουν την τιμή του φρέσκου γάλακτος για τον καταναλωτή, κατά 0,05 ευρώ το λίτρο» υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Κεφαλάς, επισημαίνοντας την αντίθετη, όπως τόνισε, άποψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί του ζητήματος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεφαλάς σημείωσε ότι «το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα δεν είναι ακριβότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη» αλλά «έστω και ελαφρά φθηνότερο».

«Αφήνουν τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ασύδοτες να πουλάνε το γάλα 1,10-120 ευρώ, όταν η γαλακτοβιομηχανία χρεώνει 0,85 ευρώ και όταν η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 0,43 ευρώ το λίτρο και 0,41 ευρώ στη Γερμανία» πρόσθεσε.

Ο κ. Κεφαλάς ζήτησε ακόμη την καθιέρωση ενός εθνικού σήματος «Δίκαιου Εμπορίου», βάσει του οποίου στη συσκευασία του προϊόντος θα αναγράφονται οι τιμές παραγωγού, μεταποιητή, διακινητή και λιανέμπορου.

Για μείωση του ζωικού κεφαλαίου κατά 40% μέσα σε μία πενταετία (από 140.000 σε 85-90.000 ζώα) έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Ηolstein Ελλάδος Αθανάσιος Βασιλέκας, σύμφωνα με τον οποίο, το 2013 η παραγωγή μειώθηκε στους 636.000 τόνους και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΛΟΓΑΚ, φέτος θα υποχωρήσει στους 580.000 τόνους.

Ανέφερε ακόμη ότι οι ανάγκες της χώρας σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα φθάνουν τους 1.350.000 τόνους και στο 60% ικανοποιούνται από εισαγωγές, «όταν θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλισμένη επάρκεια στο 80% από την εντόπια παραγωγή».

Οι αγελαδοτρόφοι ζητούν από την Πολιτεία πενταετή πολιτική για την κτηνοτροφία, η οποία -μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάνει πριμοδότηση των μονάδων που εφαρμόζουν πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης, έκδοση των αδειών λειτουργίας άμεσα, σύνδεση της φυτικής με τη ζωική παραγωγή, πληρωμή των παραγωγής γάλακτος σε 35 μέρες, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία, και δημιουργία από την Τράπεζα Πειραιώς ειδικών προγραμμάτων χρηματοδότησης της γεωργικής επιχείρησης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Διαμάχη κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ Φωτιές από δήλωση Σταθάκη ότι το «επαχθές χρέος» είναι μόνο 5%


Φωτιές από δήλωση Σταθάκη ότι το «επαχθές χρέος» είναι μόνο 5%
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για την οικονομία και το ελληνικό χρέος, με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή και υπεύθυνου του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη, ότι μόλις το 5% του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επαχθές.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», το επαχθές χρέος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένο: «Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί».

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το δημόσιο χρέος, τονίζοντας πως (το ελληνικό χρέος) έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 9 δισ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια. Η σημερινή κατάσταση, είπε ο κ. Σταθάκης, καθιστά το χρέος μη βιώσιμο, διότι, από τώρα μέχρι το 2020, αυτά το 9 δισ. ευρώ πρέπει να προκύπτουν από πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως τόνισε μάλιστα, μόνο με την ελάφρυνση του χρέους θα καταφέρει να απεμπλακεί η οικονομία από τη σημερινή «παγίδα χρέους». Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα βιώσιμου χρέους, που σημαίνει τεράστιες ελαφρύνεις έως και μηδενικά τοκοχρεολύσια, μέχρι να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό (θα) ισχύει για τα πρώτα 3-4 χρόνια, και μετά, με μειωμένο το χρέος κατά 30-40%, να μπορεί να εξυπηρετείται στο μέλλον, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε πως ο Γ.Σταθάκης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μόνον το 5% του δημοσίου χρέους ως «επαχθές», όταν η πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» και πρόσθεσε:

«Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμένουμε σήμερα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας πουν αν τελικά ισχύει το πρόγραμμά τους και -μονομερώς- θα 'διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους' ή 'μόνον το 5%'».

Απαντώντας, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πως «διαβάζει για μια ακόμη φορά επιλεκτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και συνεχίζει:

«Τον συγχωρούμε. Απλώς, για την επόμενη φορά, καλό θα είναι να γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν αυτό χαρακτηριστεί ως 'επαχθές' ή όχι, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος, που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ανάκαμψη της οικονομίας. Εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερωθεί σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις για το ζήτημα του χρέους, το οποίο έχει αυξηθεί σε σχέση με την προ μνημονίου εποχή, ας ενημερώσει και τον ελληνικό λαό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δίνοντας νέα απάντηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «είναι αλήθεια ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε τις 'θέσεις' του ΣΥΡΙΖΑ" και υπέβαλλε τις εξής δύο ερωτήσεις:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει μόνον το 'επαχθές' ή το 'μεγαλύτερο μέρος' του χρέους που αναγνωρίζει ως νόμιμο; Η 'μονομερής διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους' που ζητά, τελικά αφορά μόνον το 5%, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης;», ρώτησε ο κ. Κεδίκογλου.

Ανταπαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στην προηγούμενη ανακοίνωσή του «με την ελπίδα ότι στον ελεύθερο του χρόνο θα μας εξηγήσει τη θέση της κυβέρνησης για το χρέος». «Εκτός αν θέλει να απευθυνθούμε απευθείας στον κ. Σόιμπλε» συμπλήρωσε.

Τις δηλώσεις Σταθάκη σχολίασε και το ΠΑΣΟΚ:

«Όταν στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ αντιμνημονιακοί έταζαν διαγραφή του επαχθούς χρέους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους απαντούσε:

»"Επειδή ακούω αυτή την εύκολη ρητορική, περί του 'επαχθούς χρέους' που λένε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις: Εχει γίνει αντιληπτό στη χώρα μας ότι από τα 210 δισεκατομμύρια χρέους, που είχαν οι ιδιώτες στα χέρια τους διεθνώς, αφαιρέσαμε το 53,5% σε ονομαστική αξία και το 75% σε καθαρά παρούσα αξία; Δηλαδή τους αφήσαμε μόλις το 25% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας;

»Τι παραπάνω μείωση χρέους φαντάζονται κάποιοι; Το υπόλοιπο ελληνικό χρέος, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα χέρια των κρατών και του EFSF που μας δανείζουν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλο το χρέος που έχουν οι ιδιώτες κ. Σιδέρη, αυτή τη στιγμή, όλο το ελληνικό δημόσιο χρέος που έχουν οι ιδιώτες, είναι 63 δισεκατομμύρια. Ήταν 210 δισ και έμεινε 63 δις. Έχετε δει πουθενά στο εξωτερικό παρόμοια μείωση χρέους, παρόμοια άφεση χρέους;

»Βεβαίως, είμαι ένθερμος οπαδός της διεθνούς ανάλυσης που γίνεται από τους πιο έγκυρους αναλυτές της διάρθρωσης του χρέους. Γιατί έχω την τύχη να είμαι ο μόνος Υπουργός Οικονομικών των τελευταίων δεκαετιών, επί της θητείας του οποίου υπήρξε δραστική μείωση χρέους. Όλες οι άλλες Κυβερνήσεις ταυτίστηκαν με μικρές ή μεγάλες αυξήσεις χρέους. (Ευ. Βενιζέλος 27.05.2012)".

» Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Σταθάκη επιτέλους παραδέχθηκε ποιοι πραγματικά διέγραψαν το "επαχθές χρέος". Αναμένουμε και την δημόσια παραδοχή τους ότι το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε το μόνο υπαρκτό σχέδιο ασφαλούς εξόδου από την κρίση».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αντίθετα απο τους ενστόλους Συνταγματικές έκρινε το ΣτΕ τις περικοπές αποδοχών σειράς εργαζομένων


Συνταγματικές έκρινε το ΣτΕ τις περικοπές αποδοχών σειράς εργαζομένων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ομόφωνα ότι είναι συνταγματικές και νόμιμες οι περικοπές των αποδοχών που έγιναν στο προσωπικό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως νόμιμες είναι επίσης και οι περικοπές αποδοχών που έγιναν στο μισθολόγιο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
Η δημοσίευση των αποφάσεων αναμένεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Η εξέλιξη έρχεται έρχεται μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι είναι αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.
Η απόφαση κατατάσσει τους ένστολους στον σκληρό πυρήνα του κράτους, γεγονός που σύμφωνα με νομικούς ερμηνεύεται ότι δεν μπορεί εκ προοιμίου αυτή να αποτελέσει προάγγελο αντισυνταγματικότητας για τις περικοπές σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου, που θα κριθούν αυτοτελώς και κατά περίπτωση από τους ανώτατους δικαστές.
Πάντως, μετά την απόφαση-σταθμό του ΣτΕ φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος των διεκδικήσεων και για άλλες ομάδες που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και υπέστησαν μειώσεις με τον ίδιο νόμο. Πρόκειται για πανεπιστημιακούς, δικαστικούς και γιατρούς, που έχουν ήδη προσφύγει μεμονωμένα ή κατά ομάδες στη Δικαιοσύνη.
Ποιοι είχαν προσφύγει
Σχετικά με τη σημερινή απόφαση,στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει ο πρόεδρος και εργαζόμενοι στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/2011) και καθορίζει τις αποδοχές των απασχολούμενων στις Αρχές (επιστημονικό προσωπικό, δικηγόροι κ.λπ.).
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ο πρόεδρος και ο β΄ αντιπρόεδρος της επίμαχης Αρχής, Νικ. Βασιλάκος και Μιλτ. Ασλάνογλου, αντίστοιχα και 19 εργαζόμενοι στην ΡΑΕ (12 ειδικοί επιστήμονες και 7 δικηγόροι), καθώς και 90 εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (12 δικηγόροι και 78 ειδικοί επιστήμονες).
Με την προσφυγή τους οι απασχολούμενοι στην ΡΑΕ ζητούσαν να ακυρωθεί η από 28 Φεβρουαρίου 2012 απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, με την οποία καθορίζονται οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού και των δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής των Ανεξάρτητων Διοικητικών ή Ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.
Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικά και παράνομα τα εκκαθαριστικά φύλλα μισθοδοσίας τους, κατά το μέρος που περιεκόπησαν οι αποδοχές τους, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4024/2011.
Ακόμη, οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, η από 28.2.2012 υπουργική απόφαση, κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο καθιερώθηκαν οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η κατάταξη και εξέλιξή του σε μισθολογικά κλιμάκια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Eκκρεμούν άλλοι 500 να τελεσιδικήσουν Δημόσιο: Αντί για 7.000 απολύσεις επίορκων υπαλλήλων έγιναν μόνο 200


Δημόσιο: Αντί για 7.000 απολύσεις επίορκων υπαλλήλων έγιναν μόνο 200


O Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, χαρακτήρισε «τρελά νούμερα» τα στοιχεία περι 7.000 επίορκων και τα απέδωσε σε λάθος πληροφόρηση των υπουργών - Αποκάλυψε ποινή «χάδι» σε παιδόφιλο εκπαιδευτικό

Τις προσδοκίες των αρμόδιων υπουργών για χιλιάδες απολύσεις  επίορκων υπαλλήλων ή άλλων που έχουν χρησιμοποιήσεις πλαστά δικαιολογητικά πρόσληψης, διέψευσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο επιθεωρητής χαρακτήρισε «τρελά νούμερα» τα στοιχεία περι 7.000 επίορκων υπαλλήλων και τα απέδωσε σε λάθος πληροφόρηση των υπουργών. Εξήγησε ότι τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι ο κατάλογος που έστειλαν οι εισαγγελικές αρχές με 2.500 περιπτώσεων δημοσίων υπαλλήλων που διώκονται ποινικά. Εξήγησε όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 2.500 επίορκοι γιατί κατά του ίδιου υπαλλήλου έχουν ασκηθεί πολλές διώξεις. Τελικά, περιορίστηκαν σε 200 αυτοί που απολύθηκαν και εκκρεμούν άλλοι 500 να τελεσιδικήσουν. Δεν μπορώ να προδικάσω τις αποφάσεις ΣτΕ».

Αναφορικά με τα πλαστά πιστοποιητικά παραδέχθηκε ότι «Δεν έχουμε πολλά αποτελέσματα. Μόνο στην Δημοτική Αστυνομία υπάρχουν έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις νόθευσης – πλαστογραφίας απολυτηρίων όπου το 10 το έκαναν 18. Στον Δήμο Αθήνας εντοπίστηκαν 50 και στα Δωδεκάνησα 12 – 15. Σε αυτούς έγιναν ανακλήσεις διορισμών».

Πάντως, ο κ. Ρακιντζής είπε ότι έχει εντοπιστεί πλήθος περιπτώσεων πλαστών πτυχίων ξένης γλώσσας τα οποία όμως «δεν χρησιμοποιήθηκαν για διορισμό αλλά για προαγωγές. Ελέγχουμε 200.000 πτυχία, εχουμε βρει αρκετά πλαστά δικαιολογητικά αλλά είναι πειθαρχικό αδίκημα καθώς δεν είναι προσόν για πρόσληψη. Ακόμα δεν έχουν περάσει από πειθαρχικά συμβούλια».

Ποινές «χάδι» σε παιδόφιλο εκπαιδευτικό

Πέραν αυτών, ο επιθεωρητής απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών αναφέρθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες άσκησε ένσταση κατά αποφάσεων πειθαρχικών Συμβουλίων, καθώς έκρινε ότι οι επιβαλλόμενες ποινές έπρεπε να είναι αυστηρότερες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση εκπαιδευτικού που κατηγορήθηκε για ασελγείς πράξεις σε παιδιά κάτω των 12 ετών, η Δικαιοσύνη διέταξε την κράτησή του αλλά το Πειθαρχικό επέβαλε προσωρινή παύση καθηκόντων 6 μηνών. Η αναφορά του στην σχετική έκθεση είναι «ανατριχιαστική»: «Ένσταση κατά απόφασης Πειθαρχικού – Υπηρεσιακού Συµβουλίου Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης µε την οποία επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης έξι (6) µηνών µε πλήρη στέρηση των αποδοχών σε εκπαιδευτικό για το πειθαρχικό παράπτωµα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας και συγκεκριµένα για τη διενέργεια ασελγών πράξεων σε παιδιά κάτω των 12 ετών και κατάχρηση ανηλίκων, αδίκηµα για το οποίο Εισαγγελέας εξέδωσε ένταλµα προσωρινής κράτησης.  Συγκεκριµένα, ο εκπαιδευτικός µε περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του αυτού εγκλήματος προέβη σε ψαύση των γενετικών οργάνων, σε θωπείες στο µηρό και εναγκαλισµούς σε βάρος ανήλικων µαθητριών που δεν είχαν συµπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους, προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπειά τους στο πεδίο της γενετήσιας ζωής».

Καθηγητής έστελνε μηνύματα σε μαθήτριες για τις… επιδόσεις του

Σύμφωνα με την έκθεση που κατέθεσε στην επιτροπή, ενσταση κατέθεσε και κατά απόφασης του ΠΥΣ∆Ε Αθήνας µε την οποία επιβλήθηκε η ποινή του προστίµου αποδοχών σαράντα (40) ηµερών σε εκπαιδευτικό για τα πειθαρχικά παραπτώματα της αµέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης του καθήκοντος καθώς και της χαρακτηριστικώς ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας.

Συγκεκριµένα: «Κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας, στο Γενικό Λύκειο που ήταν τοποθετηµένος, δε δίδασκε το γνωστικό αντικείµενο του µαθήµατός του σύµφωνα µε το ισχύον πρόγραµµα σπουδών και δεν επέβαλε στους µαθητές τη δέουσα πειθαρχία. Οι µαθητές έµπαιναν σε όποια σελίδα του internet ήθελαν, έβγαιναν από την τάξη, αλλά και από το χώρο του σχολείου, επέστρεφαν µε φαγώσιµα, τα οποία έτρωγαν µέσα στην τάξη και επέτρεπε στους µαθητές να βγαίνουν από την τάξη δέκα (10) λεπτά πριν τη λήξη της διδακτικής ώρας.  Κατά το σχολικό έτος 2009-2010 και κατά τη διάρκεια του µαθήµατος της πληροφορικής σε µαθητές του Γενικού Λυκείου, επισκεπτόταν το facebook και οµάδες group του facebook του τύπου «sex in Athens» κ.α., καθώς και ένα βίντεο You Tube µε άσεµνο τίτλο και περιεχόµενο. Συνοµιλούσε µέσω facebook µε δύο µαθήτριες µε τρόπο ανάρµοστο σε εκπαιδευτικό και συγκεκριµένα τις προσκάλεσε για καφέ και για συζήτηση µε θέµα τις σχέσεις ανδρών και γυναικών, τους έδωσε τον αριθµό του κινητού τηλεφώνου του για να επικοινωνήσουν µαζί του, προέβαλε τον εαυτό του ως γυµνασµένου άνδρα µε µεγάλες αντοχές, οι οποίες βοηθούν και σε άλλον τοµέα και έστειλε σε µαθήτρια φιλάκια πολλά και πονηρά».
protothema.gr

Read more...

Τι έδειξε το πόρισμα του ΣΔΟΕ ΣΔΟΕ: Εκατομμύρια στη «Γερμανός» για τα αντισταθμιστικά των υποβρυχίων, χωρίς αιτιολογία


ΣΔΟΕ: Εκατομμύρια στη «Γερμανός» για τα αντισταθμιστικά των υποβρυχίων, χωρίς αιτιολογία

Λαβράκια έβγαλαν οι ελεγκτές στην έρευνα που έγινε  τα τρία τελευταία χρόνια

Τη μερίδα του λέοντος πήρε η εταιρεία «Γερμανός» στη δουλειά με τα υποβρύχια, όπως ανακάλυψαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με την σημερινή έκδοση της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αρχικά επισκέφτηκαν τα γραφεία της εταιρείας το 2010. Ωστόσο εκεί δεν μπόρεσαν να βρουν άκρη καθώς από τον «Γερμανό» τους είπαν ότι τα αρχεία τους είχαν μεταφερθεί σε αποθήκη της νέας ιδιοκτησίας (η εταιρεία μεταβιβάστηκε το 2006 στην Cosmote).

Τελικά όμως η έρευνα προχώρησε έπειτα και από καταγγελίες για τα υποβρύχια και έβγαλε λαβράκια. Στη  ανάμιξη της «Γερμανός» στα αντισταθμιστικά ωφελήματα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αφιερώνουν τις περισσότερες σελίδες του πορίσματος και καταχωρίζουν τιμολόγια με δουλειές ακόμα και στην Υεμένη. Πρόκειται για τιμολόγια που συνδέονται με τη δικαιολόγηση εξόδων για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

Στην έρευνα τους «έπεσαν» σε αντισταθμιστικά ωφελήματα που ανέλαβε η εταιρεία σχετικά με τα υποβρύχια, αλλά τελικά δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το πόρισμα, με τροποποιήσεις οι οποίες έγιναν και μετά την εποχή που υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος, δηλαδή επί Γιάννου Παπαντωνίου, τα έργα για την εταιρεία από 38 εκατ. ευρώ έφτασαν τα 57,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ανέλαβε προγράμματα ύψους 93,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή επί της υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου τα ωφελήματα για τον Γερμανό αυξήθηκαν έτι περαιτέρω χωρίς επαρκή αιτιολογία, όπως αναφέρει το πόρισμα.
protothema.gr

Read more...

"Παγώνει" η αξιολόγηση προσωπικού στον δημόσιο τομέα...


"Παγώνουν" οι διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ...
εφαρμοστεί η αξιολόγηση με τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι σήμερα έληξε η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στην αξιολόγηση των υπαλλήλων με βασικότερο σημείο την ποσόστωση στη βαθμολόγησή τους (25% άριστα, 60% καλώς και 15% κάτω από τη βάση).

Στην εγκύκλιο, με την ένδειξη εξαιρετικά επείγουσα, το υπουργείο ζητά από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, φορείς και Νομικά Πρόσωπα να μην προχωρήσουν στη σύνταξη εκθέσεων αξιολόγησης των υπαλλήλων σε σχέση με το αντικείμενο της εργασίας τους και τα καθήκοντα που ασκούν.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος επισημαίνει: «Δεδομένου ότι στο εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες τροποποιούνται και καταργούνται διατάξεις του ΠΔ 318/1992 (ΦΕΚ 161 Α'), που αποτελεί το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο για τη σύνταξη εκθέσεων αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, και ενόψει της επικείμενης εισαγωγής του εν λόγω σχεδίου νόμου προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, παρακαλούνται οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού να μην προβούν στις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις του ΠΔ 318/1992 ενέργειες εντός των προβλεπόμενων σε αυτές προθεσμιών και να ενημερώσουν σχετικά το προσωπικό που υπάγεται στην αρμοδιότητά τους»...
in.gr

Read more...

Υπαρχιφύλακας διώκεται για πλαστογραφία και παράνομη οπλοκατοχή...




Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος υπαρχιφύλακα για πλαστογραφία και παράνομη οπλοκατοχή σχηματίσθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, ο οποίος με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ τέθηκε σε διαθεσιμότητα και...
διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα που διενήργησε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ο υπαρχιφύλακας που υπηρετεί στην Αττική είχε τοποθετήσει σε δύο δίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιοκτησίας του πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ κατά τον έλεγχο στη μία από αυτές βρέθηκε και κατασχέθηκε μεταλλική σιδερογροθιά.
Ο υπαρχιφύλακας με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Read more...

«Αποτελούν προσωπικό ειδικής κατηγορίας» Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές στους ένστολους


Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές στους ένστολους
'Ενστολοι διαμαρτύρονται ενάντια στις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με το σκεπτικό ότι οι ένστολοι αποτελούν προσωπικό ειδικής κατηγορίας, μεταχείρισης και προστασίας η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε με την απόφασή της που θα δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα ότι είναι αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Η απόφαση, δηλαδή, κατατάσσει τους ένστολους στον σκληρό πυρήνα του κράτους, γεγονός που σύμφωνα με νομικούς ερμηνεύεται ότι δεν μπορεί εκ προϊμίου αυτή να αποτελέσει προάγγελο αντισυνατγματικότητας για τις περικοπές σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου, που θα κριθούν αυτοτελώς και κατά περίπτωση από τους ανώτατους δικαστές.

Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση των 30 δικαστών, προεδρεύοντος του προέδρου του ΣτΕ, Σωτ. Ρίζου, ακυρώνει ως αντισυνταγματική την επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012.

Η εκτίμηση πάντως που υπάρχει είναι πως θα δημιουργθεί χρηματοδοτικό κενό περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει, όπως είναι γνωστό: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Απογειώθηκε το αεροσκάφος Με εντολή ΥΠΕΞ ο ανεφοδιασμός του συριακού αεροσκάφος στο Ελ.Βενιζέλος


Με εντολή ΥΠΕΞ ο ανεφοδιασμός του συριακού αεροσκάφος στο Ελ.Βενιζέλος
Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συριακό αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ, το οποίο μεταφέρει μεταξύ άλλων τον σύρο υπουργό Εξωτερικών, καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, καθώς δεν μπορούσε να ανεφοδιαστεί με καύσιμα λόγω του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο καθεστώς Άσαντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να διευθετήσει την υπόθεση, δηλαδή να προχωρήσει στον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Reuters ότι «το ζήτημα διευθετήθηκε, υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση λόγω τυπικών διαδικασιών. Όλα είναι εντάξει και δόθηκε άδεια για απογείωση».

Τελικά, το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 17:10 της Τρίτης.

Οι σύροι διπλωμάτες έχουν προορισμό την Γενεύη, όπου την Τετάρτη διεξάγεται η διάσκεψη για τη Συρία.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επιστολή Γιωτόπουλου για τον Ξηρό: αυτοί τον άφησαν να φύγει

20140121-092539.jpg
Προφανώς αντιδρώντας για τις ηγετικές προθέσεις που ανέλαβε ο Χριςτόδουλος Ξηρός οπως αλλωστε εμφανίζεται μεσα απο ρο βίντεο που εδωσε στη δημοςιοτητα και την επιστολή με τις απειλές εναντίον της κοινωνίας, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ο γεγονός ως αρχηγος της 17Ν έστειλε επιστολή με τίτλο «Αποτυπώματα και υποκρισία», παίρνοντας θέση για την απόδραση του αρχιεκτελεστή της οργάνωσης.
Με επιστολή του που δημοσιεύει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ξεκινάει για άλλη μία φορά επίθεση απέναντι στις Αρχές με αφορμή ένα τυφλό δακτυλικό αποτύπωμα που είχε βρεθεί στο σπίτι της συντρόφου του στους Λειψούς αλλά και στο εσωτερικό μιας γιάφκας λέγοντας πως ποτέ δεν μπόρεσε να αποδειχθεί σε ποιον ανήκει, άρα θεωρεί πως ήταν ένα κατασκευασμένο στοιχείο. 
Ετσι και τώρα ισχυρίζεται πως η υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού έχει να κάνει με την ΕΥΠ, την αντιτρομοκρατική, άρα την κυβέρνηση που τις ελέγχει στην προσπάθεια να μεγαλοποιηθεί η απειλή της τρομοκρατίας.
Συγκεκριμένα ο Γιωτόπουλος γράφει στην επιστολή του προς την εφημερίδα «Αφού ο Χριστόδουλος είναι τόσο επικίνδυνος τρομοκράτης γιατί όταν το 2011 έβαλε φωτιά στο κελί του αντί να τον τιμωρήσουν όπως θα όφειλαν, τον επιβράβευσαν ικανοποιώντας και τα τρία αιτήματα του, μεταφέροντας τον στις πτέρυγες; Γιατί του έδωσαν το ελεύθερο να πηγαίνει καθημερινά όπου θέλει στο αρχιφυλακείο, στους Πυρήνες, στους σημαντικότερους ποινικούς; Ποιος έδωσε τη διαταγή; Οχι βέβαια η διευθύντρια ούτε κάποιος αρχιφύλακας. Δεν έχουν τέτοια εξουσία. Η διαταγή ήρθε από πάνω από την ΕΥΠ, την αντιτρομοκρατική και άρα από την κυβέρνηση που την εποπτεύει.»
Και συνεχίζει αναφέροντας πως στις δύο άδειες με κατ΄οίκον περιορισμό που είχε πάρει το άλλο μέλος της 17Ν ο Βασίλης Τζωρτζάτος έξι αυτοκίνητα της Αντιτρομοκρατικής ήταν κάτω από το σπίτι του και τον παρακολουθούσαν, ενώ στον Χριστόδουλο Ξηρό δεν ήταν κανείς. Και κλείνει «Οι κύριοι της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, της κυβέρνησης, αλλά και της CIA δεν γνώριζαν ότι ο Χριστόδουλος εδώ και ενάμησι χρόνο είχε πάρει έξι άδειες; Τι έκαναν για να αποτρέψουν την ενδεχόμενη εξαφάνιση του; Τίποτε».
http://egiakoumis.com/

Read more...

Κανέλλη σε Κωνσταντοπούλου: Είσαι μπουρδολόγα

kanelli_kvnstantopoulouΕπίθεση με προκλητικούς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε η κυρία Λιάνα Κανέλλη στην Ζωή Κωνσταντοπούλου επειδή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ερωτήσεις στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή επί 20 λεπτά. Η κυρία Κανέλλη αποχώρησε από την αίθουσα δηλώνοντας ότι «το ΚΚΕ αποχωρεί και παραχωρεί τον χρόνο που του αναλογεί στην κυρία Κωνσταντοπούλου για να ανοητολογεί. Είναι μπουρδολόγα»!
Από την άλλη η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι δεν μπορεί η βουλευτής του ΚΚΕ να μπαινοβγαίνει στην αίθουσα όποτε θέλει και να εμποδίζει την ακρόαση του καλεσμένου. Να σημειωθεί ότι τα ερωτήματα και οι διευκρινίσεις που ζήτησε η κυρία Κωνσταντοπούλου από τον επιθεωρητή και τα οποία χαρακτήρισε «ανοητολογίες» η κυρία Κανέλλη αφορούν το κλείσιμο της ΕΡΤ, τις λίστες Λαγκάρντ και άλλων στοιχείων που ερευνώνται για φοροδιαφυγή, την χρηματοδότηση των ΜΚΟ, τις offshore κ.α.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Στον ανακριτή την Πέμπτη ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός...




Ενώπιον του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση με τα εξοπλιστικά αναμένεται να προσέλθει την Πέμπτη ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, εκπρόσωπος της εταιρείας ΜΙΕ, στον οποίο αποδίδεται ...
κομβικός ρόλος στη διακίνηση παράνομων χρημάτων.
Ο Μιχ. Ματαντός καταθέτοντας στην Εισαγγελία του Μονάχου έχει υποστηρίξει ότι κατέβαλε στον Γ. Μπέλτσιο περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. “Εμάς της ΜΙΕ (εταιρεία-όχημα κατά τις αρχές) μας ζητήθηκε αν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε κάτι στον κ. Μπέλτσιο, το οποίο και πράξαμε. Πλήρωσα στον κ. Μπέλτσιο, γύρω στον Μάρτιο του 2000, ένα εκατομμύριο ευρώ. Νομίζω ότι αυτό το ποσό το πλήρωσα σε δραχμές, δεν θυμάμαι αν ήταν με επιταγή ή μετρητά. Δεν μου είπαν γιατί ο κ. Μπέλτσιος έλαβε αυτά τα χρήματα. Πιστεύω ότι ήταν η αμοιβή του για μια πετυχημένη δουλειά”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές της υπόθεσης Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος φαίνεται να έχουν στη διάθεσή τους νέες κινήσεις λογαριασμών, μέσω των οποίων φέρεται να διακινήθηκαν παράνομα χρηματικά ποσά για τα εξοπλιστικά προγράμματα, στοιχεία που μελετούν και αντιπαραβάλλουν με δεδομένα της δικογραφίας και ισχυρισμούς κατηγορουμένων. Σ
το μεταξύ, στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έλθουν στην Ελλάδα Ελβετοί εισαγγελείς οι οποίοι, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, θα λάβουν καταθέσεις στις φυλακές από τους ήδη καταδικασμένους για παράνομες αμοιβές Άκη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη και τον εξάδελφό του, Νίκο Ζήγρα, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με επίκεντρο δύο συγκεκριμένους λογαριασμούς οι οποίοι σχετίζονται με τον πρώην υπουργό και τον εξάδελφο του και δέχθηκαν ποσά που φέρεται να σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΕΘΑ.


enet.gr 

Read more...

Το πάρτι της μίζας: Νέες κινήσεις λογαριασμών στο στόχαστρο των αρχών. Το πρόσωπο κλειδί, που θα δώσει απαντήσεις



Πώς εξελίσσεται η έρευνα για τις μίζες στα εξοπλιστικά. Οι ανακριτές περιμένουν μάρτυρα, με κομβικό ρόλο στην υπόθεση. Νέοι λογαριασμοί στο επίκεντρο
Εν αναμονή της απολογίας ενός από τους ανθρώπους στους οποίους αποδίδεται κομβικός ρόλος στη διακίνηση παράνομων χρημάτων που συνδέονται με την προμήθεια των υποβρυχίων, βρίσκονται οι ανακριτές της υπόθεσης.
Πρόκειται για τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό, εκπρόσωπο της εταιρείας ΜΙΕ, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και αναμένεται να προσέλθει ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης την Πέμπτη.
Οι κατηγορίες που του αποδίδονται αφορούν τον κεντρικό ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε η εταιρία του στην υπόθεση των υποβρυχίων και στη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών που δόθηκαν για «ωφέλιμες πληρωμές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές της υπόθεσης Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος φαίνεται να έχουν στη διάθεσή τους νέες κινήσεις λογαριασμών, μέσω των οποίων φέρεται να διακινήθηκαν παράνομα χρηματικά ποσά για τα εξοπλιστικά προγράμματα, στοιχεία που μελετούν και αντιπαραβάλλουν με δεδομένα της δικογραφίας και ισχυρισμούς κατηγορουμένων.
Έρχονται οι Ελβετοί εισαγγελείς
Στο μεταξύ, στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έλθουν στην Ελλάδα Ελβετοί εισαγγελείς οι οποίοι, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, θα λάβουν καταθέσεις στις φυλακές από τους ήδη καταδικασμένους για παράνομες αμοιβές Άκη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη και τον εξάδελφό του, Νίκο Ζήγρα.
Οι εισαγγελείς θα βρεθούν στη χώρα μας, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με επίκεντρο δύο συγκεκριμένους λογαριασμούς οι οποίοι σχετίζονται με τον πρώην υπουργό και τον εξάδελφο του και δέχθηκαν ποσά που φέρεται να σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΕΘΑ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
http://news247.gr/

Read more...

Ο Οικονόμου προειδοποιεί τον Κουβέλη...






Ένα νέο περιστατικό εσωστρέφειας έρχεται να προστεθεί στην δύσκολη εσωκομματική γεωγραφία της ΔΗΜΑΡ.

Ο λόγος για τη χθεσινή επιθετική ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Βασίλη Οικονόμου, που...
διανεμήθηκε χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή, με την οποία ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής διαμαρτύρεται στον πρόεδρο του κόμματος επειδή αποκλείστηκε το όνομά του και η ομιλία του από δελτίο Τύπου του κόμματος για μια επερώτηση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, που συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Στη δήλωσή του, ο Βασίλης Οικονόμου δεν διστάζει να στείλει, δημοσίως, αυστηρό μήνυμα στον Φώτη Κουβέλη, καθώς αναφέρει ότι «ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ οφείλει να διασφαλίσει σε όλα τα επίπεδα την τήρηση των κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και να ελέγξει όλους όσους μιλούν εξ ονόματός του και για όσα λένε και κυρίως για τις προθέσεις τους».
 Παράλληλα, κάνει λόγο για την «προσπάθεια κάποιων στη ΔΗΜΑΡ να αυτοπροβληθούν και να εμφανίζουν τη προσωπική τους θέση ως τη μόνη θέση του κόμματος αφαιρώντας οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, σκέψη και τοποθέτηση δεν αρμόζει στις παραδόσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς που οι ίδιοι θεωρούν ότι εκπροσωπούν». «Το κλίμα που αναπτύσσεται εντός της Δημοκρατικής Αριστεράς απομακρύνει δυστυχώς ικανά στελέχη από το κόμμα, αποξενώνει και περιχαρακώνει το κόμμα. Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν δεν θα μπορέσουν να φιμώσουν ή να εξοβελίσουν τις αντίθετες προσεγγίσεις και απόψεις που αναπτύσσονται σε κάθε πραγματικά δημοκρατικό και προοδευτικό πολιτικό σχηματισμό», προσθέτει, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, μπορεί να πάρει των ομματιών του και να φύγει…

matrix24.gr

Read more...

Τι έκρυβαν στα κελιά τους, οι χρυσαυγίτες...





Κάποιες πληροφορίες ότι οι χρυσαυγίτες έγκλειστοι στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού έκρυβαν στα κελιά τους διάφορα αντικείμενα, oπως ...
κινητά τηλέφωνα, φορτιστές στικάκια κτλ , προκάλεσε μόλις νύχτωσε τη Δευτέρα τον αιφνιδιαστικό έλεγχο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, σύμφωνα με τον "Βηματοδότη".

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης: «Οι έγκλειστοι, κατηγορούμενοι για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας ο έλεγχος να γίνει παρουσία εισαγγελέα και έλεγαν ότι η πολιτεία επιχειρεί μ' αυτόν τον τρόπο να τους σπάσει το ηθικό»...

Read more...

Κρυφές καταθέσεις 60 δισ. στην Ελβετία...





Το ιλιγγιώδες ποσό των 60 δισ. ευρώ έχουν κρύψει σε τράπεζες της Ελβετίας Έλληνες πολίτες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ...
εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ».
Στον υπολογισμό αυτό έχει καταλήξει ο Gabriel Zucman, καθηγητής στη London School of Economics - LSE και ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ, βασιζόμενος στα στοιχεία που δημοσιεύει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Banque Nationale Suisse - BNS).
Κατά την άποψη του ίδιου, τα στοιχεία αυτά δεν είναι απολύτως ασφαλή, διότι πολλά ελληνικά - και όχι μόνον - χρήματα κρύβονται για λόγους ασφάλειας πίσω από ονόματα Ελβετών και, κυρίως, διότι οι μεγαλοκαταθέτες δεν ανοίγουν απλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, αλλά τοποθετούν τα χρήματά τους σε trust ή σε διαφόρων μορφών και τύπων ιδρύματα (foundations) που τους εξασφαλίζουν πλήρη και διαρκή ανωνυμία.
Κάντε κλικ για μεγέθυνση:
Πηγή: Η ΑΥΓΗ

Read more...