Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Τον Γιάννη Σγουρό στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Ένωσης Περιφερειών

Όλες οι υποψηφιότητες της Ιπποκράτους

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ), όπως ανακοινώθηκε από την Ιπποκράτους.

Με την ίδια ανακοίνωση γνωστοποιούνται και οι υποψηφιότητες που στηρίζει το κυβερνών κόμμα για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) σε 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας που έχουν ως εξής:

  • Αττική: Νίκος Σαράντης, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού
  • Πελοπόννησος: Αλέξανδρος Πνευματικός, δήμαρχος Κορίνθου
  • Δυτική Ελλάδα: Παύλος Μοσχολιός, δήμαρχος Αγρινίου
  • Κεντρική Μακεδονία: Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών
  • Δυτική Μακεδονία: Λάζαρος Μαλούτας, δήμαρχος Κοζάνης
  • Στερεά Ελλάδα: Νίκος Παπαγγελής, δήμαρχος Λεβαδέων
  • Βόρειο Αιγαίο: Πολύδωρος Λαμπρινούδης, δήμαρχος Χίου
  • Νότιο Αιγαίο: Ευστάθιος Κουσουρνάς, δήμαρχος Ρόδου
  • Ανατ. Μακεδονία-Θράκη: Κων/νος Σιμιτζής, δήμαρχος Καβάλας
  • Θεσσαλία: Ρίζος Κομήτσας, δήμαρχος Κιλελέρ
  • Κρήτη: Γιάννης Κουράκης, δήμαρχος Ηρακλείου

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής μετά την έκθεση για το χρέος

Μετά το «άδειασμα» Βενιζέλου

Αθήνα
Παραιτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η πρόεδρος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Στέλλα Μπαλφούσια μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκθεση για τον εκτροχιασμό του χρέους, αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού».

Η κ. Μπαλφούσια είχε προηγουμένως μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, κατά την οποία του ανακοίνωσε την απόφασή της.

Το θέμα ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής της έκθεσης για το χρέος. Σύμφωνα με την έκθεση, η δυναμική τους χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ υπάρχει και αδυναμία εξυγίανσης της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ακόμη σημειώνεται ότι η αύξηση του χρέους, του πρωτογενούς ελλείμματος και η βαθιά ύφεση αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ενώ ζητούσε έγκαιρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου για να περιοριστεί η -ούτως ή άλλως δεδομένη- απόκλιση του ελλείμματος από τους στόχους.

Σχολιάζοντας την έκθεση ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι τα μέλη του Γραφείου Προϋπολογισμού έχουν έλλειψη εμπειρίας, η οποία τα εμπόδισε να συντάξουν μια έγκυρη έκθεση.

«Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.


»Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων.

»Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του σχολίασε ότι «αυτή τη δομή στο πλαίσιο της λειτουργίας της Βουλής την αποφασίσαμε η δική μας κυβέρνηση και η παρούσα προεδρία και το λέω αυτό γιατί έχει την αξία του, εμείς θέλουμε θεσμούς οι οποίοι να λειτουργούν, να ελέγχουν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επίμαχη έκθεση «δεν μπορεί να αποδώσει ακριβή αποτύπωση, επειδή αγνοεί δυο παραμέτρους: την μείωση του ύψους των επιτοκίων και το 'κούρεμα' του χρέους που προβλέπονται στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».

Τι είναι το Γραφείο Προϋπολογισμού

Το Γραφείο Προϋπολογισμού θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2010. Είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους, τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικών με τον προϋπολογισμό, την ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του προϋπολογισμού, των προβλέψεων για τα δημόσια έσοδα και δαπάνες και τη διατηρησιμότητα των μακροχρόνιων δημοσιονομικών μεγεθών, την υποβοήθηση του έργου της Ειδικής Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, καθώς και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Επίσης, αναλαμβάνει την σύνταξη και υποβολή εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκδίδει τακτικές τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις, καθώς και εκθέσεις επί οποιουδήποτε ζητήματος τεθεί εγγράφως υπόψη του από τον Πρόεδρο της Βουλής ή από τους Προέδρους των παραπάνω κοινοβουλευτικών επιτροπών, ενώ επικεφαλής του «τοποθετείται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς, που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Γραφείου».

Ποια είναι η Στέλλα Μπαλφούσια

Η διδάκτωρ Οικονομικών και ερευνήτρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Στέλλα Μπαλφούσια είναι επικεφαλής του εν λόγω Γραφείου από τον περασμένο Μάρτιο, έπειτα από πρόταση του Φ. Πετσάλνικού, η οποία έγινε ομοφώνως αποδεκτή στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Είναι απόφοιτος της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Γιορκ.

Στο ΚΕΠΕ είναι υπεύθυνη του τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και προβλέψεων από το 2003. Επίσης, είναι μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το 2009 μετείχε στην επιτροπή για τον έλεγχο των δημοσιονομικών του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΝΔ: «Αδιέξοδη η πολιτική της κυβέρνησης»

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η παραίτηση της κ. Μπαλφούσια. «Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει σε παραίτηση ακόμα και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει. Ακόμα και εκείνοι 'ξεμπροστιάζουν' την αδιέξοδη πολιτική τους» δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Παράλληλα, εξέφρασε την απορία γιατί η κυβέρνηση πριν από ένα μήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή αντίστοιχα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την οικονομία.

«Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική της στην οικονομία είναι λανθασμένη; Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα και να αλλάξει δραστικά» κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.
Read more...

Έως 15 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τον λιγνίτη

Συνάντηση τρόικας-ΥΠΕΚΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνο
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα της πρόσβασης τρίτων στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη αναμένεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Παράλληλα, προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στις ενεργειακές ΔΕΚΟ που περιλαμβάνει ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΛΑΡΚΟ για το 2011 και ΕΛΠΕ, ΔΕΗ το 2012, καθώς και το σχέδιο για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας το οποίο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ και δημιουργία 60.000 νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα ενώ εκτός από τα ενεργειακά κάλυψε μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου (περιβαλλοντικά, νομοθεσία για αυθαίρετα, κ.α.).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στον τομέα της ενέργειας εκτός από το ζήτημα του λιγνίτη που παραμένει σε εκκρεμότητα (οι εναλλακτικές περιλαμβάνουν πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή / και ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών) η συζήτηση περιστράφηκε στο νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (4001 / 2011) που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί.

Συζητήθηκε επίσης το σχέδιο «Ήλιος» για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και τη διάθεσή της σε ευρωπαϊκές χώρες, σχέδιο που συζητήθηκε πρόσφατα κατά την επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας κ. Σ.Καπφέρερ.

Στον τομέα των επενδύσεων παρουσιάστηκαν οι ρυθμίσεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η εφαρμογή των ρυθμίσεων για την απλοποίηση της διαδικασίας, αναφέρεται σχετικά, θα ξεκινήσει ένα μήνα μετά την δημοσίευση του νόμου με την δημοσιοποίηση της κατηγοριοποίησης των έργων και των δραστηριοτήτων στις διαφορετικές κατηγορίες αδειοδότησης που προβλέπει ο νόμος.

Παράλληλα επιταχύνεται η διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων για περιβαλλοντική αδειοδότηση που βρίσκονται στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να απεμπλακούν επενδύσεις.

Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάσσεται η ρύθμιση για τα αυθαίρετα από την οποία το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει εφέτος 600 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ, ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αυξηθεί το ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων του ΕΠΠΕΡΑΑ από 9% σήμερα σε 22% ως το τέλος του έτους.

Αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην κτηματογράφηση της χώρας και τη σύνταξη του κτηματολογίου, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί 2 εκατ. δικαιώματα και ως το τέλος του έτους θα έχει εκπληρωθεί ο στόχος για την προκήρυξη 4 εκατ. δικαιωμάτων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε επίσης την τρόικα για τις παρεμβάσεις που εξετάζονται με στόχο την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, με πιθανή είσοδο και ιδιωτών επενδυτών στο έργο, καθώς και για και την πρόοδο στην κατάρτιση των χωροταξικών σχεδίων και των δασικών χαρτών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πυρ και μανία πολιτικοί και ακαδημαϊκοί για την προδοσία της Alpha Bank

newsbomb.gr

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στον πολιτικό και πνευματικό κόσμο της χώρας η ενέργεια της Alpha Bank να αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Ήταν ενέργεια που ερμηνεύεται ως κίνηση «ικανοποίησης» του πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου του γειτονικού κρατιδίου που θέλει να ονομαστεί κάποτε ως «Μακεδονία». Η πλέον συγχωνευθείσα με την Eurobank, η Alpha Bank, φάνηκε ότι προτάσσει τα οικονομικά της συμφέροντα γελοιοποιώντας τη χώρα μας και προκαλώντας θυμηδία στους άσπονδους εχθρούς μας.

Την ίδια στιγμή, η χθεσινή αποκάλυψη έκανε αίσθηση και προκάλεσε τις αντιδράσεις πολιτικών, ακαδημαϊκών κι άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων που δεν δημαγωγούν με προσχήματα μπροστά σε κάμερες.

Λάβρος κατά της Alpha Bank, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζει στο newsbomb.gr : « Όπως λένε και οι Αριστεροί, το χρήμα δεν έχει πατρίδα. Το όνομα «Μακεδονία» τους είναι αδιάφορο και δεν τους νοιάζει καν αν είναι Ελληνική».

«Οποιαδήποτε μνεία της FYROM με όποια άλλη ονομασία, είναι γενικώς απαράδεκτη και κατακριτέα. Μας δεσμεύει η ονομασία που γίνεται δεκτή από τη Διεθνή έννομη τάξη και από τον ΟΗΕ» αναφέρει στο newsbomb.gr ο κ. Μάκης Βορίδης.

Για απαράδεκτη ενέργεια κάνει λόγο ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου κ. Στέλιος Παπαθεμελής: «Είναι απαράδεκτο αυτό το πράγμα, είναι ταυτόσημο με το να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Είναι ντροπή! Κάνω έκκληση να το διορθώσουν άμεσα», ενώ ο Φαήλος Κρανιδιώτης, μιλώντας επίσης στο newsbomb.gr δηλώνει « Η επιχειρηματική τάξη της χώρας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η οικονομική της δράση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντίκειται στα εθνικά συμφέροντα».

Εθνικά επιλήψιμη ενέργεια

Ως εθνικά επιλήψιμη πράξη, απαράδεκτη και κατακριτέα τη χαρακτηρίζει στο newsbomb.gr ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Βενιαμίν Καρακοστάνογλου : «Οποιαδήποτε αναφορά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από ελληνικό φορέα με το σφετεριστικό και κλεψίτυπο συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας ή απλά Μακεδονία)αποτελεί εθνικά επιλήψιμη πράξη και είναι απαράδεκτη και κατακριτέα καθώς επίσης είναι και παράνομη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και της αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Θα έπρεπε να αρνηθεί η τράπεζα να εγκατασταθεί στα Σκόπια εάν την υποχρέωναν να τους αναγνωρίσει με το συνταγματικό τους όνομα αναφέρει στο newsbomb.gr ο Πρέσβης επί τιμή κ. Ελευθέριος Καραγιάννης: «Ενδεχομένως να πρόκειται για μια μεγάλη υποχώρηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν την άδεια λειτουργίας. Ωστόσο, η ηγεσία της τράπεζας θα έπρεπε να δώσει ως απάντηση στα Σκόπια πως εφόσον η μητρική εταιρία βρίσκεται στην Αθήνα, έχουν υποχρέωση να ακολουθήσουν τη νομοθεσία της χώρας, όπου έχουν την έδρα τους και να αναφέρουν τα Σκόπια ως Fyrom. Σε περίπτωση που τα Σκόπια επέμεναν, θα έπρεπε να αρνηθεί η τράπεζα να εγκατασταθεί εκεί».

Διαβάστε επίσης:

Εσχάτη προδοσία στο Σκοπιανό από την Alpha Bank


Read more...

Επαναφέρει το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα ο Δημήτρης Ρέππας

«Η υπηρεσία δεν υπάρχει για το εαυτό της»

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο επανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Πέμπτη είπε χαρακτηριστικά ότι «το πλεονάζον προσωπικό δεν μπορεί να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο, χωρίς να είναι χρήσιμο για κάποιο έργο».

Μιλώντας στο «Ράδιο 9» σημείωσε ότι πλεονάζον προσωπικό, που θα προκύψει από τις συγχωνεύσεις, αν δεν μπορεί να απορροφηθεί, «δεν μπορεί να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο, χωρίς να είναι χρήσιμο για κάποιο έργο, που αφορά το κοινωνικό σύνολο. Η υπηρεσία δεν υπάρχει για το εαυτό της».

Συμπλήρωσε ότι η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά «θέτουν θέμα γραφειοκρατείας». «Η τρόικα δεν λέει να απολύσουμε. Η τρόικα λέει να μειώσουμε το μισθολογικό κόστος και βεβαίως να μειώσουμε το κράτος, με την έννοια να μην έχουμε υπηρεσίες που κάνουν το ίδιο έργο και την ίδια σπατάλη».

Για την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού αναφορικά με τη διαχείριση του χρέους, ο κ. Ρέππας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την ανταλλαγή ομολόγων και τη μείωση του χρέους.

Σε ό, τι αφορά το θέμα των ταξί και τις διαφωνίες με τον Γιάννη Ραγκούση απάντησε λέγοντας ότι ο ίδιος συμπαρατάσσεται στην πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργείου και τους χειρισμούς του, αλλά πρόσθεσε πως «σε μια συζήτηση πολιτικών αποφάσεων, θα πρέπει να είμαι παρών στα θέματα που με αφορούν προσωπικά, για να υπερασπιστώ δικές μου απόψεις και επιλογές».

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόσθεσε, αναφέρει ότι ο νόμος μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος και όχι για το ατομικό οικονομικό συμφέρον κάποιου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ένας γιατρός, ένας ασθενής, 10 συνταγές και 20 διαφορετικά φάρμακα τον μήνα!

Ελλάς το μεγαλείο σου…


http://img.protothema.gr/4960EE21BAEAFFB6C3B725F42F19894A.jpg
Στοιχεία σοκ φέρνει στο φως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με την οποία ελπίζεται να μπει φραγμός στις αλόγιστες φαρμακευτικές δαπάνες, που αποτελούν βόμβα στα οικονομικά των ταμείων.

Ενδεικτικό της σπατάλης που γινόταν στο παρελθόν είναι ότι προσδοκάται εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ ετησίως παρότι στο σύστημα έχει ενταχθεί μόνο το στο 20% των ασφαλισμένων.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη σε ημερίδα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εμφανίζουν γιατρούς που συνταγογραφούν για τον ίδιο ασθενή, περισσότερες από 10 συνταγές ανά μήνα με 20 διαφορετικά φάρμακα.

Σε ίδια συνταγή επίσης έχουν συνταγογραφηθεί περισσότερα του ενός διαφορετικά φάρμακα, που ενδείκνυνται όμως για την ίδια πάθηση κι ενώ ο ασθενής θα έπρεπε να λαμβάνει μόνο ένα...

Πρόκειται για μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν το μέγεθος της σπατάλης από την υπερσυνταγογράφηση και την πολυφαρμακία.

Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη στον ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ενταχθεί το σύνολο του ΙΚΑ 300 Κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα.

Οι δαπάνες στο ταμείο του δημοσίου ( ΟΠΑΔ) για παρακλινικές εξετάσεις έχουν μειωθεί κατά 40% με τον ηλεκτρονικό έλεγχό ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη έχει μειωθεί από 140 σε 80 ευρώ.

Το 2010, η φαρμακευτική δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία έφτασε τα 4,5 δισ. ενώ φέτος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3 δισ. 334 εκατομμύρια ευρώ, στόχος που σύμφωνα με τη γενική γραμματέα κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα δείχνει να είναι εφικτός.

Όσο για το 2012, η φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο και να φτάσει τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.


Read more...

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η χορήγηση μεθαδόνης στα νοσοκομεία

Μικραίνει η λίστα αναμονής

Στις μονάδες υποκατάστασης εξυπηρετούνται μόνο όσοι είναι γραμμένοι στις λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ
Στις μονάδες υποκατάστασης εξυπηρετούνται μόνο όσοι είναι γραμμένοι στις λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ
Θεσσαλονίκη
Η χορήγηση μεθαδόνης σε χρήστες ναρκωτικών ξεκίνησε την Πέμπτη σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ τα νοσοκομεία της Αθήνας προγραμματίζεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά 60 χρήστες ηρωίνης βγήκαν από τη λίστα αναμονής την πρώτη μέρα εφαρμογής του προγράμματος στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», «Άγιος Παύλος», «Ιπποκράτειο» και «Ειδικών Παθήσεων».

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα το «Άγιος Δημήτριος» και μέχρι το τέλος του μήνα θα ακολουθήσουν και τα νοσοκομεία 424, «Θεαγένειο» και «Γεννηματάς».

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, στο μέλλον η αναμονή για την χορήγηση υποκατάστατων δεν θα ξεπερνά τους 1-3 μήνες σε όλη την Ελλάδα.

Στις μονάδες υποκατάστασης εξυπηρετούνται μόνο όσοι είναι γραμμένοι στις λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ από τον οποίο ειδοποιούνται τηλεφωνικώς και γραπτώς για να προσέλθουν στα νοσοκομεία.

Μέχρι την Τετάρτη, περίπου 1.000 άτομα είχαν υποβάλλει αίτηση μέχρι την Τετάρτη για τη χορήγηση μεθαδόνης στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός αυτός είναι μάλιστα διπλάσιος από τον αριθμό των αιτήσεων τον περασμένο Αύγουστο.

Ο ΟΚΑΝΑ προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με 400 χρήστες, από τους οποίους οι 200 δεν εντοπίστηκαν λόγω αλλαγής των στοιχείων επαφής (οι χρήστες αυτοί πάντως δεν χάνουν τη σειρά τους). Σημαντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι το 8% των 400 χρηστών βρίσκεται σήμερα στη φυλακή, το 4% έχει αποβιώσει και το 8% έχει απευθυνθεί σε άλλα προγράμματα απεξάρτησης.

Η λίστα αναμονής προβλέπεται τώρα να εξαντληθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και πλέον θα καλούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μόνο όσοι υποβάλλουν αίτηση από την Πέμπτη και μετά.

Μονάδες χορήγησης υποκατάστατων σχεδιάζουν επίσης να δημιουργήσουν η Εκκλησία της Ελλάδας και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ανακοίνωση σε έντονο ύφος Σε υψηλούς τόνους ο Ευ.Βενιζέλος καλεί τους εστιάτορες να αποδώσουν τον ΦΠΑ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ανακοίνωση σε έντονο ύφος, σε απάντηση των δηλώσεων από την πλευρά των επαγγελματιών της εστίασης, που απείλησαν ότι δεν θα κόβουν αποδείξεις και δεν θα αποδίδουν το νέο αυξημένο ΦΠΑ (23%), εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών. Με επίθεση κατά της κυβέρνησης, η ΝΔ τάσσεται κατά της κίνησης των εστιατόρων.«Οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, το πρώτο που έχουν υποχρέωση να κάνουν είναι να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος» αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει: «Όποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση, κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο 'λάθος'».

Παράλληλα, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να αναβιώσουν το κίνημα των αποδείξεων και «να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές».

«Οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν ότι, όταν όλος ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών τους εισπράττεται και αποδίδεται στο κράτος, δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ο συντελεστής στο 23%. Αυτό θα διευκόλυνε την κυβέρνηση στην κατάρτιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και την εξομάλυνση όλων των συντελεστών όπως έχει δηλώσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Έκκληση στους επιχειρηματίες εστίασης να μην προχωρήσουν σε στάση πληρωμών προς το δημόσιο απηύθυνε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια «υπονομεύει τον αγώνα που δίνουμε όλοι και αφορά το μέλλον όλων μας».

«Καταβάλλουμε μια πρωτόγνωρη εθνική προσπάθεια για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο κ. Μόσιαλος, συμπληρώνοντας πως «τα φαινόμενα ανομίας και όσοι τα προωθούν βλάπτουν την προσπάθεια αυτή».

«Καλούμε» πρόσθεσε «όσους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης μιλούν για στάση πληρωμών προς το δημόσιο, να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που υπονομεύουν τον αγώνα που δίνουμε όλοι και αφορά το μέλλον όλων μας».
Αντίθετη στην κίνηση των εστιατόρων η ΝΔ

Την αντίθεσή της με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και με την εξαγγελία των επιχειρηματιών στο χώρο ότι θα καταφύγουν στο κίνημα «δεν πληρώνω», εκφράζει η ΝΔ.

Ο Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε την άμεση απόσυρση του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, αναφέροντας ότι «η πραγματική οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν τέτοια ανευθυνότητα», ενώ κατηγόρησε τον Ευ. Βενιζέλο ότι «αποφάσισε να τιμωρήσει χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους, επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη και αναποτελεσματική».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε το μέτρο άδικο, σημειώνοντας ότι απειλεί με λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις. «Έχουν μάλιστα το πολιτικό θράσος την αδικία αυτή να την ομολογούν και δημόσια. Ούτε λίγο, ούτε πολύ λένε ότι όταν μπορέσουν και γίνουν αποτελεσματικοί θα πάρουν πίσω το καταστροφικό αυτό μέτρο» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε: «Μάς βρίσκει αντίθετους. Τέτοιες πρακτικές, όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά δημιουργούν μεγαλύτερα».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ τονίζει πως η κυβέρνηση «ακολουθεί με απόλυτη και τυφλή προσήλωση την καταστροφική και εγκληματική πολιτική των μνημονίων σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας». Συμπληρώνει πως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% είναι «τουλάχιστον παράλογη και οδηγεί μεγάλο μέρος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε νέα λουκέτα, καθώς και σε αύξηση της ανεργίας. Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όταν σπέρνει ανέμους, θα θερίσει θύελλες. Αυτό το μέτρο πρέπει άμεσα να καταργηθεί».

Επιμένουν οι επιχειρηματίες

Την έντονη αντίθεσή τους στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23% εξέφρασαν κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στην Αθήνα. Στις τάξεις της αγοράς έχει δημιουργηθεί κλίμα απαισιοδοξίας, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καταστηματαρχών αναμένεται κύμα απολύσεων και ακόμα περισσότερα λουκέτα, καθώς οι αναπόφευκτες αυξήσεις στις τιμές θα μειώσουν, κατά τα λεγόμενά τους, ακόμα περισσότερο την κατανάλωση. Έντονα επικριτικοί εμφανίζονται απέναντι στους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο δεν έλειψαν και τα επικριτικά σχόλια για τη στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων που αποφάσισε τη μη απόδοση του ΦΠΑ. Απαισιοδοξία εκφράζεται και από την πλευρά των καταναλωτών, που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να περιορίζεται περαιτέρω.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τους καρατομούν επειδή είπαν την αλήθεια για το χρέος - Παραιτείται η επικεφαλής του Γραφείου


newpost.gr
Τους καρατομούν επειδή είπαν την αλήθεια για το χρέος - Παραιτείται η επικεφαλής του Γραφείου
Ένα βήμα πριν την καρατόμηση τους βρίσκονται τα μέλη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, Στέλλα Μπαλφούσια έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή της μετά τις έντονες επικρίσεις και το σάλο που προκλήθηκε μετά την έκδοση του εσωτερικού κειμένου το οποίο ανέφερε ότι η δυναμική του χρέους τον μήνα Αύγουστο είναι πλέον εκτός ελέγχου. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται εντός των επόμενων ωρών.


Δεν είναι μόνο η σφοδρή αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής σε φορτισμένο κλίμα, αλλα και τα δεκάδες τηλεφωνήματα που έχει δεχθεί σήμερα ο κ.Πετσάλνικος από τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς που εκφράζουν την έντονη ενόχλησή τους και το αρνητικό κλίμα που προκαλεί στον τραπεζικό τομέα και στην αγορά αυτή η έκθεση.

Οι συσκέψεις του προέδρου της Βουλής με τους στενούς του συνεργάτες είναι συνεχείς από το πρωί και μέσα στη μέρα αναμένονται εξελιξεις.

Τα πιο πιθανά σενάρια είναι να ζητηθεί η παραίτηση των μελών του γραφείου προϋπολογισμού ή να υποβάλλουν την παραίτηση τους από μόνοι τους οι 3 τεχνοκράτες.
Read more...

Κόντρα Καστανίδη-Κουτρουμάνη για τις προσλήψεις στις ΜΚΟ


newpost.gr
Κόντρα Καστανίδη-Κουτρουμάνη για τις προσλήψεις στις ΜΚΟ
Νέα εστία τριβής προκλήθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με αφορμή το ζήτημα των προσλήψεων από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Ο κ. Καστανίδης, σχετικά με τις 55.000 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και μέσω ΜΚΟ, δήλωσε ότι «αυτές οι οργανώσεις είναι για άλλη δουλειά, δεν είναι για αυτό». Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, για το πρόγραμμα αυτεπιστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και για το αν έχει επικοινωνία για το ΑΣΕΠ, σχολίασε με νόημα: «Εμείς δε θα ξεκινούσαμε αν δεν είχαμε την έγκριση του ΑΣΕΠ».

Με αφορμή αυτές τις «αιχμηρές» δηλώσεις του κ. Καστανίδη που «φωτογράφιζαν» τον Γιώργο Κουτρουμάνη, από τις οποίες φαίνεται ότι οι ενδοκυβερνητικές έριδες είναι πλέον συχνό φαινόμενο, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε «πυροσβεστική» ανακοίνωση για να υποβαθμίσει την νέα κόντρα.

«Σχετικά με τις προσλήψεις από ΜΚΟ διευκρινίζεται ότι, όχι μόνον δεν υπήρξε οποιαδήποτε κριτική του Υπουργού Εσωτερικών προς τον συνάδελφό του Υπουργό Εργασίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα για άλλα θέματα, αλλά αντιθέτως ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε την πλήρη στήριξή του στον κ. Κουτρουμάνη για τις προσπάθειες που κάνει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να υπαχθούν οι συγκεκριμένες προσλήψεις υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Read more...

Να συνεχίσουν την «αντίσταση» καλεί ο Καντάφι τους υποστηρικτές του σε νέο μήνυμα

«Ας τυλιχτεί η Λιβύη στις φλόγες»

Κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Μουαμάρ Καντάφι
Κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Μουαμάρ Καντάφι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Τρίπολη, Λιβύη
Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να «συνεχίσουν την αντίσταση», εκτιμώντας ότι εξεγερμένοι και ΝΑΤΟ είναι διχασμένοι. Αν και κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται, το ηχογραφημένο μήνυμα του μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Arrai.

«Ακόμα κι αν δεν ακούτε τη φωνή μου, συνεχίστε την αντίσταση» δήλωσε ο Λίβυος συνταγματάρχης,
σύμφωνα με τα αποσπάσματα που μεταδόθηκαν από το δορυφορικό κανάλι Arrai που εδρεύει στη Συρία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι το πλήρες ηχητικό μήνυμα θα μεταδοθεί αργότερα.

«Ας υπάρξει μια διαρκής μάχη και ας καταπιούν οι φλόγες τη Λιβύη» είπε.

«Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Συμμαχίας της επιθετικότητας (σ.σ. αναφέρεται στο ΝΑΤΟ) και των πρακτόρων της (οι εξεγερμένοι)» φέρεται να δήλωσε ο Μ.Καντάφι.

«Δεν θα παραδοθούμε. Δεν είμαστε γυναίκες. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας» πρόσθεσε.

Ανώτεροι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι δυτικών χωρών είναι βέβαιοι πως ο Καντάφι βρίσκεται ακόμα στη Λιβύη και ότι δεν σκοπεύει να μεταβεί στην Αλγερία όπου βρίσκονται η σύζυγός του, Σάφια, η κόρη του, Αΐσα, και δύο από τους γιους του (ο Μοχάμεντ και ο Χάνιμπαλ).

Δυνάμεις των εξεγερμένων έχουν περικυκλώσει την πόλη Μπαν Ουάλιντ, περίπου 150 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης, όπου πιστεύουν ότι κρύβεται ο Λίβυος συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Για 30 χρόνια η τακτοποίηση Μικρότερα πρόστιμα για την κύρια κατοικία στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Ο υπουργός κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Ν.Σηφουνάκης στην συζήτηση του σχεδίου νόμουγια τα αυθαίρετα
Ο υπουργός κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Ν.Σηφουνάκης στην συζήτηση του σχεδίου νόμουγια τα αυθαίρετα
Αθήνα
Άρχισε την Πέμπτη στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, με την ψήφισή του. Αρχικώς η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε μετά και από τις αντιδράσεις βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρχει ο χρόνος για να μελετήσουν οι βουλευτές τις τροποποιήσεις που επέφερε κ. Παπακωνσταντίνου στο σχέδιο νόμου.

Μικρότερα πρόστιμα

Μικρότερα πρόστιμα θα πληρώσουν όσοι έχουν αυθαίρετη κατασκευή σε πρώτη κατοικία, ενώ όσοι έχουν αυθαίρετα σε δεύτερη κατοικία, το πρόστιμο θα εξαρτηθεί από την τιμή ζώνης της περιοχής στην οποία έχει κατασκευαστεί το αυθαίρετο.

Έκπτωση 50% θα έχει το πρόστιμο για αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγεια, σοφίτες και πατάρια με βάση τους συντελεστές που εισηγείται το ΥΠΕΚΑ στις διατάξεις για τα αυθαίρετα.

Οι συντελεστές υπολογισμού των προστίμων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, όπως κατατέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής από τον υπουργό κ. Γ Παπακωνσταντίνου έχουν ως εξής:

σε αυθαίρετο με οικοδομική άδεια ο συντελεστής είναι 1.0 και χωρίς οικοδομική άδεια ο συντελεστής είναι 2.0
σε αυθαίρετο εντός σχεδίου ή οικισμού ο συντελεστής είναι 1,0
σε εκτός σχεδίου ή οικισμού ο συντελεστής είναι 1.7
εάν είναι κύρια και μοναδική κατοικία ο συντελεστής είναι 0.4, εάν είναι άλλη κατοικία ο συντελεστής είναι 0.5 για τιμή ζώνης μεγαλύτερη ή ίση από 1000 ευρώ και 0.6 για τιμή ζώνης μεγαλύτερη των 1000 ευρώ. Ο συντελεστής αυθαιρέτου που η χρήση του είναι τουριστική ή βιομηχανική ή τη βιομηχανία ο συντελεστής είναι 0.6 και αν το αυθαίρετο χρησιμοποιείται για άλλη επιχείρηση ο συντελεστής είναι 0.6
εάν με το αυθαίρετο έχει γίνει αλλαγή χρήσης ο συντελεστής είναι 1.4
στις περιπτώσεις που με το αυθαίρετο έχει γίνει υπέρβαση στα τετραγωνικά μέτρα των κύριων χώρων, αν το αυθαίρετο καταλαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της επιτρεπόμενης δόμησης ο συντελεστής είναι 1.0, αν καταλαμβάνει 50 έως 100% της επιτρεπόμενης δόμησης ο συντελεστής είναι 1.3, εάν καταλαμβάνει από 100 έως 200% της επιτρεπόμενης δόμησης ο συντελεστής είναι 1.6 κι αν καταλαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του 200% της επιτρεπόμενης δόμησης ο συντελεστής είναι 1.9.
Αν με το αυθαίρετο έχει γίνει υπέρβαση στο ύψος κάτω του 20% ο συντελεστής είναι 1.2 και αν είναι πάνω του 20% από το επιτρεπόμενο ύψος ο συντελεστής είναι 1.4. Αντίστοιχοι είναι οι συντελεστές με βάση τους οποίους θα υπολογίζεται ξεχωριστά το πρόστιμο για τα τετραγωνικά με τα οποία έχει γίνει υπέρβαση σε υπόγεια, πατάρια και σοφίτες με έκπτωση 50%
Εάν με το αυθαίρετο έχει γίνει υπέρβαση της κάλυψης μικρότερη του 20% ο συντελεστής είναι 1.2 και αν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη του 20% είναι 1.4
Εάν έχει γίνει παραβίαση μικρότερη του 20% των υποχρεωτικών αποστάσεων κτισμάτων ο συντελεστής είναι 1.2 κι αν έχει γίνει παραβίαση της πλάγιας απόστασης μεγαλύτερη του 20% ο συντελεστής είναι 1.4.
Αν έχει γίνει αυθαίρετο σε ποσοστό μικρότερο του 20% πάνω στην πρασιά ο συντελεστής είναι 1.4, και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% ο συντελεστής είναι 1.8
Στις πισίνες ο συντελεστής είναι 0.5
Εισάγεται κοινωνικός συντελεστής 0.5 για τα ΑΜΕΑ με ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ οικογενειακό όταν πρόκειται για κύρια και μοναδική κατοικία
Εισάγεται συντελεστής παλαιότητας 0.2 για αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις είχαν γίνει μέχρι 31.1.1983 και συντελεστής 0.8 για αυθαίρετες κατασκευές από 31.1.1983 έως 31.12.2003
Τέλος, για λοιπές πολεοδομικές και κτηριοδομικές παραβάσεις το πρόστιμο είναι 500 ευρώ ανά παράβαση

Η επιβολή προστίμων αναστέλλεται για 30 χρόνια για τα εντός και για εκτός σχεδίου πόλεως ακίνητα και έτσι θεσπίζεται ενιαίος χρόνος αναστολής των κυρώσεων.

Παραδείγματα

Ανακοινώνοντας τις βελτιώσεις στους συντελεστές για τον υπολογισμό των προστίμων, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα ενδεικτικές περιπτώσεις για το πώς θα διαμορφωθούν τα πρόστιμα ανάλογα με την τιμή ζώνης κάθε περιοχής και τον αριθμό των τ.μ.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα αυτά:

Για πρώτη κατοικία με οικοδομική άδεια εντός σχεδίου και μικρότερη από 50% υπέρβαση δόμησης σε περιοχή με τιμή ζώνης τα 1500 ευρώ και 100 τ.μ. αυθαιρεσίας, το πρόστιμο θα είναι 9.000 ευρώ
Για πρώτη κατοικία χωρίς οικοδομική άδεια σε εντός σχεδίου περιοχή με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ και 100 τ.μ. αυθαιρεσίας, το πρόστιμο θα είναι 18.000 ευρώ
Για πρώτη κατοικία χωρίς οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή με τιμή ζώνης 1000 ευρώ και 100 τ.μ. αυθαιρεσίας το πρόστιμο θα είναι 20.400 ευρώ
Για δεύτερη κατοικία με οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου με υπέρβαση δόμησης μεγαλύτερη του 50%, τιμή ζώνης 700 ευρώ και αυθαιρεσία 100 τ.μ το πρόστιμο θα είναι 8.925
Για δεύτερη κατοικία χωρίς οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή με τιμή ζώνης τα 700 ευρώ και 100 τ.μ. αυθαιρεσίας το πρόστιμο θα είναι 17.850 ευρώ
Για δεύτερη κατοικία χωρίς οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ και 100 τ.μ. αυθαιρεσίας το πρόστιμο θα είναι 25.500 ευρώ

Η ΝΔ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και όπως δήλωσε ο εισηγητής της κ. Κυρ.Μητσοτάκης «εμείς δεν λέμε "όχι" σε όλα, θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση», ενώ το ΚΚΕ διά της κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου έκανε λόγο για «δυσβάσταχτα και άδικα χαράτσια με την απειλή της κατεδάφισης».

Ο ΛΑΟΣ συμφωνεί με τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, όμως συναρτά την τελική του στάση με το αν θα μειωθούν περαιτέρω τα πρόστιμα, καθώς θεωρεί ότι παραμένουν υψηλά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει καθώς, όπως δήλωσε η κυρία Ηρώ Διώτη, το νομοσχέδιο το μεταξύ όλων των άλλων «καταργεί την περιβαλλοντική αδειοδότηση για πολλές κατηγορίες μεγάλων έργων με πρόσχημα την πάταξη της γραφειοκρατίας, ενώ διευκολύνει τις επενδύσεις που είναι ανταγωνιστικές με το περιβάλλον και απεμπολεί τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επί τάπητος στη συνάντηση Παπακωνσταντίνου με την τρόικα

Στο τραπέζι το μέλλον της ΔΕΗ

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της πρόσβασηςτων ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της πρόσβασηςτων ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με τους εκπροσώπους της τρόικας συναντάται στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο των συσκέψεων για την αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής των προβλέψεων του Μνημονίου.

Στη επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να τεθεί η πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, με σημαντικότερη εξέλιξη την ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση των αγορών ρεύματος - φυσικού αερίου, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ, με την οποία έκλεισε μια πολυετής εκκρεμμότητα της χώρας έναντι της ΕΕ.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της πρόσβασης ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, όπως και η προοπτική διάθεσης πακέτου μετοχών της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή.

Στη συνάντηση, θα παρουσιαστούν πιθανώς και το σχέδιο για απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων αλλά και οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, η εφαρμογή των οποίων στηρίζει τους δημοσιονομικούς στόχους για το έλλειμμα.

Στο μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ επανέρχεται σήμερα στο ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «σχεδιάζει να δωρίσει το Αμύνταιο1, το Αμύνταιο 2, το Ορυχείο της Βεύης, την Μελίτη 2 και μια σειρά εργοστάσια», ενώ υποστηρίζει ότι «η πώληση των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με επένδυση» και γι' αυτό το λόγο δηλώνει ότι θα την εμποδίσει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο ΦΠΑ, τα τεκμήρια και το «one Λούκα show»


newpost.gr
Ο ΦΠΑ, τα τεκμήρια και το «one Λούκα show»
Η οικονομική σκηνή του παραλόγου έχει μείνει κάπως κενή μετά και την εξορία Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ευτυχώς υπάρχει η Λούκα Κατσέλη η οποία μετά την... ενεργό της δράση και τον νευραλγικό της ρόλο ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά ασκεί κριτική στις αποφάσεις Βενιζέλου και λοιπών στελεχών στο ΥΠΟΙΚ.



Συγκεκριμένα - και όχι άδικα- κρίνει ως αναποτελεσματικό το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ στο 23% και των έμμεσων φόρων. Ωραία ως εδώ, μετά όμως πήρε φόρα και τα έκανε πάλι μαντάρα.

Με σημερινές της δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η πρώην υπουργός επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα «αναποτελεσματικό και άδικο μέτρο σε μία περίοδο ύφεσης, που ως αποτέλεσμα θα έχει να πληγούν περισσότερο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι».

Γι' αυτό προτείνει μία λύση. Και τί λύση; Απλή και παραδοσιακή στη λογική της μανιέρας... Να αυξηθούν λιγάκι ακόμη τα τεκμήρια. Πόσο πια κυρία Κατσέλη;

Μετά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκε με τους στόχους και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση ίσως να μην καταφέρει να πιάσει το στόχο. Καλά αυτό το έλεγε και αστρολόγος με μια απλή κλήση στα 090 του πάλαι ποτέ...

Α.Π.


Read more...

Δίλημμα Μαξίμου για τον Ρέππα: Καλός στρατιώτης ή αθεράπευτα λοχαγός;


newpost.gr
Δίλημμα Μαξίμου για τον Ρέππα: Καλός στρατιώτης ή αθεράπευτα λοχαγός;
Ένας νέος πονοκέφαλος έχει προστεθεί προσφάτως στους πολλούς που ταλαιπωρούν τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Ακούει στο όνομα Δημήτρης Ρέππας.


Ο Αρκάς πολιτικός, μετακινήθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό και η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να εμπιστευτεί στον Ρέππα την καυτή πατάτα της δημόσιας διοίκησης, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να διαταραχτούν οι σχέσεις του με τον Γιάννη Ραγκούση. Ο πρωθυπουργός- λένε, περίμενε ότι ο Ρέππας θα μανιπουλάριζε ευκολότερα τους δημοσίους υπαλλήλους και κυρίως, θα αποτελούσε, λόγω ειδικού πολιτικού βάρους, ισχυρό ανάχωμα για τον ίδιο και τις επιλογές του.

Το παρελθόν του Μήτσου δεν προβλημάτιζε τον Παπανδρέου. Γνωρίζει ότι έχει συγκρουστεί με τον πατέρα του με αποτέλεσμα να του κοστίσει (του Ρέππα) μια περίοδο εκτός Βουλής, γνωρίζει ότι μετείχε στην πάλαι ποτέ ομάδα των λοχαγών, ότι στήριξε τον Σημίτη του οποίου υπήρξε στενότατος συνεργάτης, ότι στην αναμέτρηση με τον Βενιζέλο τον στήριξε, αλλά όχι με χέρια και πόδια. Γνωρίζει επίσης ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί- αυτό το ξέρει καλά και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, από την εποχή της παντοδυναμίας του στο υπουργείο Οικονομικών.

Ταυτοχρόνως όμως ο Παπανδρέου γνωρίζει ότι ο Ρέππας όταν ταχθεί σε ένα στρατόπεδο, είναι καλός και πιστός στρατιώτης. Αυτό που μπέρδεψε τα πράγματα, ήταν το γεγονός ότι ο Ρέππας, την Κυριακή που πέρασε, έθεσε δημοσίως (στη Real) ζήτημα συγκυβέρνησης- την επιλογή ούτε που θέλει να την ακούσει ο Παπανδρέου.
Η δήλωση Μόσιαλου την ίδια ημέρα (Κυριακή) ήταν ενδεικτική των προθέσεων του Πρωθυπουργού. Ουδείς όμως σκεφτόταν ότι τρεις μέρες αργότερα (Τετάρτη) ο Γιώργος Παπανδρέου θα επέλεγε να δημοσιοποιήσει την ατάκα του στο υπουργικό ότι εκλογές και συγκυβέρνηση, είναι «ανυπόστατη σεναριολογία».

Οι γνωρίζοντες λένε ότι η άποψη Ρέππα περί συγκυβέρνησης απασχόλησε επί μακρόν τη στενή ομάδα συνεργατών του Πρωθυπουργού και τον ίδιο, από το πρωί της Κυριακής. Το ερ'ώτημα το οποίο προσπάθησαν να απαντήσουν δεν ήταν άλλο από το αν ο Ρέππας, εκτός από καλός στρατιώτης, παραμένει και ένας αθεράπευτος... λοχαγός

Read more...

«Η Ε.Ε. κινδυνεύει να διαλυθεί!»

Καμπανάκι από Χοακίν Αλμούνια


http://img.protothema.gr/CCE86872F3E18C1CBB3564F184E1B8F9.jpg
Τον κίνδυνο πολιτικής διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν δεν δεσμευτούν οι χώρες της Ευρωζώνης για μεγαλύτερη ενοποίηση, επισείει ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

«Εάν αυτοί οι κίνδυνοι που επιτίθενται στη νομισματική ένωση υλοποιηθούν, δεν θα προκύψει απλώς μια πολύ αρνητική οικονομική κατάσταση, θα έχει πολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη», δήλωσε ο Αλμούνια σε ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς η ΕΕ μπορεί να παραμένει τόσο ενωμένη όσο είναι σήμερα χωρίς περισσότερη ενοποίηση στο ενιαίο νόμισμα».

Επίσης σημείωσε ότι αναμένει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμφωνήσουν τις ερχόμενες εβδομάδες για νέους κανονισμούς σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, οι οποίοι θα προσβλέπουν σε πολύ πιο σφιχτό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τους αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανονισμούς.

Read more...

Ντόμινο καταλήψεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο

Ο χάρτης των κινητοποιήσεων


Οι καταλήψεις πλέον ξεπερνούν τα 80 τμήματα
Οι καταλήψεις πλέον ξεπερνούν τα 80 τμήματα (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των τμημάτων και των σχολών που βρίσκονται υπό κατάληψη στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας. Οι καταλήψεις πλέον ξεπερνούν τα 80 τμήματα.

Σήμερα, Πέμπτη, στη λίστα προστέθηκε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ η διοίκησή του αποφάσισε να μεταθέσει την εξεταστική για την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου. Σε τροχιά κινητοποιήσεων και το παράρτημα του ΤΕΙ Κρήτης στα Χανιά, οι σπουδαστές του οποίου προχώρησαν σε 48ωρη κατάληψη, σύμφωνα με απόφαση του συλλόγου τους.

Παράλληλα, την Τετάρτη, οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πειραιώς και άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου της Αθήνας όπως η Νομική, τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα Πολυτεχνεία Αθήνας και Κρήτης, στα Ιωάννινα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη και αλλού.
Χάρτης Kαταλήψεων (user generated content)
Το ντόμινο των κινητοποιήσεων συνεχίζεται την ώρα που όλες οι φοιτητικές παρατάξεις με έμμεσο ή άμεσο τρόπο στηρίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η ανακοίνωση της ΠΑΣΠ στα ΤΕΙ Λαμίας, στην οποία γίνεται λόγος για ψήφιση ενός «άκρως νεοφιλελεύθερου νομοσχεδίου» στο οποίο δεν μπορεί να συναινέσει.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της ΔΑΠ στο Οικονομικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, που περιείχε βαρείς χαρακτηρισμούς ακόμη και κατά του αρχηγού της ΝΔ, οδήγησε σε απομάκρυνση του επικεφαλής της παράταξης.

Την ίδια ώρα η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου χρησιμοποιούσε σκληρή γλώσσα για τους καθηγητές που μετέφεραν τις εξεταστικές περιόδους, κατηγορώντας τους για έλλειψη ευθύνης προς το Πανεπιστήμιο, αλλά και για τους φοιτητές λέγοντας ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι κοινόβια για να κάνει ο καθένας ότι θέλει.

Προειδοποίησε ότι η συνέχιση κινητοποιήσεων θα έχει κόστος και τόνισε: «Δεν γίνεται και τα Πανεπιστήμια κλειστά και όλοι να πληρώνονται και οι φοιτητές να μην χάνουν τα εξάμηνα και μάλιστα να υπάρχουν αποφάσεις συγκλήτων, οι οποίες λένε ότι οι 13 εβδομάδες γίνονται σε 7 εβδομάδες».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται η Νέα Δημοκρατία

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Γ.Μιχελάκης
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Γ.Μιχελάκης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Υπέρ των πρόωρων εκλογών, τάχθηκε o εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, υποστηρίζοντας ότι «το κόστος των εκλογών θα είναι μικρότερο από το κόστος που έχει η χώρα από την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία».

Απαντώντας σε ερώτηση του Realfm για τα σενάρια συγκυβέρνησης, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι όποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει, ονειρεύεται συγκυβέρνηση. «Αν νομίζουν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν να βγουν και να το πουν. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά τερτίπια» είπε.

«Το θέμα των πρόωρων εκλογών, το έχουμε χειριστεί με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή, το όποιο κόστος των πρόωρων εκλογών, είναι πολύ μικρότερο από το κόστος που έχει η χώρα από την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσίας. Ζητήσαμε εκλογές, από τη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να κυβερνήσει».

Ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι η ΝΔ, όταν υπάρχουν θετικές ρυθμίσεις δε διστάζει να υπερψηφίσει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδέχεται λανθασμένες πολιτικές. «Όπως καταψηφίζουμε νομοσχέδια που είναι στη λάθος κατεύθυνση, ψηφίζουμε νομοσχέδια που είναι στη σωστή κατεύθυνση», είπε και συμπλήρωσε: «Στο λάθος δεν πρόκειται να πούμε ποτέ 'ναι'».

Σχολιάζοντας δε την έκθεση της γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για τις αποκλίσεις στον περιορισμό του ελλείμματος και στο χρέος, ο εκπρόσωπος της ΝΔ παρατήρησε πως αυτό συμβαίνει παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες των πολιτών και διερωτήθηκε: «Τι πρέπει να γίνει ώστε να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξει η συνταγή και να αλλάξει αμέσως;».

Τις δηλώσεις του κ. Μιχελάκης σχολίασε ο ΛΑΟΣ: «Η προσεκτική διατύπωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ κ. Γιάννη Μιχελάκη σχετικά με το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης, δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω προσπάθεια».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για το νόμο - πλαίσιο στα Προπύλαια Πανεπιστημίου

Κλιμακώνουν οι φοιτητές

Σε 80 υπολογίζονται τα υπό κατάληψη πανεπιστημιακά τμήματα
Σε 80 υπολογίζονται τα υπό κατάληψη πανεπιστημιακά τμήματα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η αντίδραση στο νόμο - πλαίσιο κλιμακώνεται και το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαδήλωση από την Ομόνοια προς τη Βουλή πραγματοποιούν φοιτητές και εκπαιδευτικοί που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Κλείνουν σταδιακά δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονίκη.

Τα περίπου 800 άτομα που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην Ομόνοια, ανεβαίνουν από τη Σταδίου στη Βουλή. Λίγες εκατοντάδες έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα πορεία προς το Σύνταγμα.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που συνεχίζεται το ντόμινο των καταλήψεων, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου αντεπιτίθεται στις φοιτητικές παρατάξεις και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που κλείνουν τα Πανεπιστήμια.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, η υπουργός Παιδείας χρησιμοποίησε αιχμηρές εκφράσεις τόσο κατά των φοιτητικών παρατάξεων που κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστήμια αντιδρώντας στην ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου όσο και κατά των πανεπιστημιακών ηγετών και των συγκλήτων, που με τις αποφάσεις τους για αναβολή των Εξεταστικών ουσιαστικά υποδαυλίζουν τις καταλήψεις.

«Όταν υπάρχει πρύτανης που λέει ότι τα παιδιά ορίζουν πότε θα δώσουν εξετάσεις και όταν οι σύγκλητοι βγάζουν αποφάσεις που λένε ότι "αναβάλλουμε τις εξετάσεις για να δώσουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν τις κινητοποιήσεις τους", καταλαβαίνουμε γιατί χρειαζόταν ο νόμος και γιατί η συναίνεση σε αυτό τον νόμο δεν έγινε από τα κόμματα, επιβλήθηκε από την κοινωνία η οποία λέει "δεν πάει άλλο!" με όλη αυτή την έλλειψη ευθύνης απέναντι στο Πανεπιστήμιο» υπογράμμισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.

Η συντονιστική επιτροπή των πρυτάνεων -που συνεδριάζουν εκτάκτως την Παρασκευή- εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την Αννα Διαμαντοπούλου για ύβρεις. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, από την πλευρά τους, οι οποίοι συνεδρίασαν χθες για να εκτιμήσουν τον νέο νόμο, τοποθετήθηκαν υπέρ των ανοικτών ιδρυμάτων - αν και στο ΤΕΙ της Αθήνας οι σπουδαστές αποφάσισαν την Τετάρτη κατάληψη - παρότι επίσης διαφωνούν με αρκετά σημεία του νέου νόμου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στα «χαρακώματα» ΠΑΣΠ και ΔΑΠ


newpost.gr
Στα «χαρακώματα» ΠΑΣΠ και ΔΑΠ
Σε ευθεία σύγκρουση βρίσκονται πολιτικά κόμματα και φοιτητικές παρατάξεις τις τελευταίες δύο μέρες. Ο πρόεδρος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ του Οικονομικού τμήματος της Νομικής «τιμωρήθηκε» από τη Νέα Δημοκρατία με διαγραφή έπειτα και από την ανακοίνωση της παράταξης με τίτλο «Τα λαμόγια της Βουλής». Ωστόσο, η ΔΑΠ ΤΕΙ αμέσως μετά το συμβάν συνέχισε το «αντάρτικο» βγάζοντας ανακοίνωση «κόλαφο».

Ήδη στη Ρηγίλλης και το Μαξίμου, έχουν αρχίσει οι πρώτοι «πονοκέφαλοι» για την στάση των «γαλάζιων» και «πράσινων» φοιτητών απέναντι τους.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι δύο «μεγάλες δυνάμεις» του φοιτητικού κινήματος, η ΠΑΣΠ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και η ΔΑΠ που πρόσκειται στη ΝΔ, εναντιώνονται κατά τρόπο «προκλητικό» και σκληροπυρηνικό στα πολιτικά κόμματα από τα οποία τροφοδοτούνται ιδεολογικά. Η συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων στην ψήφιση των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία έφερε καθώς φαίνεται και την καινοφανή συστράτευση και σύμπλευση απόψεων μεταξύ των δύο αιώνιων εχθρών των πανεπιστημίων, της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ απέναντι σε ένα νέο πολέμιο, τα κόμματα.

Πετούν τις κονκάρδες με τα διακριτικά της παράταξης, στήνουν πηγαδάκια εκτός πανεπιστημίου και γράφουν όσο πιο αυθόρμητα μπορούν τις ανακοινώσεις τους για το νέο νόμο. «Ζήτημα είναι αν οι σχολές θα ξανανοίξουν σε ένα χρόνο πάλι. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα γίνει πραγματικός χαμός. Μας έκαναν εν μία νυκτί διακοσμητικά. Ποιοί; Εκείνοι που μας υποχρέωναν να ‘περνάμε’ τις πολιτικές τους στα πανεπιστήμια» λέει στο Νewpost.gr στέλεχος της ΠΑΣΠ ΑΕΙ.

Με οργισμένες ανακοινώσεις με ωμή φρασεολογία τύπου «λαμόγια της Βουλής» και με πλήρη αναδρομή στα πολιτικά σκάνδαλα που ταλάνισαν τα δύο κόμματα, οι δύο μεγάλες παρατάξεις φαίνεται ότι ανοίγουν «πόλεμο» με τα κόμματα. Πρώτη η ΔΑΠ του Οικονομικού τμήματος της Νομικής έκανε λόγο για «αλήτες της πολιτικής», για «σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα» και μίλησε για τον «Antonis Samaras, τον κολλητό της Διαμαντοπούλου». Χτές, η ΔΑΠ ΤΕΙ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συνεχίζει την επίθεση στο πολιτικό σύστημα και τη Νέα Δημοκρατία.

«Αυτοί που με τις πολιτικές τους όλα αυτά τα χρόνια, διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, έκαναν παιχνίδια με τα λεφτά του ελληνικού λαού στο Χρηματιστήριο, πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, αγόραζαν υποβρύχια αξίας δισεκατομμυρίων που έγερναν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, δημιουργούσαν σχέσεις «στοργής» με εταιρείες τύπου Siemens, επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη ύπαρξη του παραεμπορίου και το μαράζωμα των επιχειρήσεων νόμιμου εμπορίου, παρέδωσαν αμαχητί το κέντρο της Πρωτεύουσας στους εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών, εκτόξευσαν την ανεργία αγγίζοντας το 17% και συστηματικά οδήγησαν στα χέρια του δυνάστη που λέγεται Δ.Ν.Τ. την χώρα μας, ετοιμάζονται για άλλη μια ληστρική επίθεση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της ΠΑΣΠ, είναι ίσως η πρώτη φορά που σύσσωμη η παράταξη συμφωνεί με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια όντας κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ενώ μέσα από ανακοινώσεις έχει ξεκαθαρίσει τη διαφωνία της με το νόμο Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαγραφές Πασπιτών συζητά και το ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Η αιτία του «διαζυγίου» είναι σαφής, η παραγκώνιση του ρόλου των φοιτητικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να αποδεσμευτούν απο τον «βραχνά» των… πουλέν τους και η ΔΑΠ με την ΠΑΣΠ μάλλον «λύνουν» την γλώσσα τους στις ανακοινώσεις τους χωρίς να υπηρετούν την κομματική γραμμή.

Αναστασία Γαλάνη

Read more...

Σκοτσέζικο ντους στην κυβέρνηση από την ΝΔ


newpost.gr
Σκοτσέζικο ντους στην κυβέρνηση από την ΝΔ
Η τακτική του «μαστίγιου και του καρότου» αποτελεί πλέον την ...επίσημη στρατηγική της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, με το ηγετικό επιτελείο της Συγγρού να εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο ακολουθεί μια ασφαλή τακτική η οποία επιτρέπει στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφ’ ενός να υποστηρίξει τις –εν πολλοίς- δικαιωμένες θέσεις της για εσφαλμένο μείγμα οικονομικής πολιτικής και αφ’ ετέρου να προωθήσει στην κοινωνία το μήνυμα της επιμέρους συναίνεσης σε εκείνες τις κυβερνητικές επιλογές που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.


Στη λογική αυτή κινήθηκε το «γαλάζιο» επιτελείο και κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ και οι συνεργάτες του με τους εκπροσώπους της Τρόικας. Μια συνάντηση που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και, τουλάχιστον από τα όσα αφέθηκε να διαρρεύσουν από την πλευρά της Συγγρού, δεν προστέθηκε κάτι καινούργιο στη γνώση των μεν ή των δε.

Οι μεν της ΝΔ έμειναν σταθεροί στις θέσεις τους αναφορικά με τις εσφαλμένες αποφάσεις στα οικονομικά, που επιτείνοουν την ύφεση και στις οποίες επιμένουν αμετακίνητοι Τρόϊκα και κυβέρνηση, οι δε της Τρόικας επανέλαβαν τη θέση τους ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι σωστή, αλλά δεν εφαρμόζεται επαρκώς με προφανή ευθύνη της κυβέρνησης.
Σε γενικές γραμμές πάντως, ως εικόνα η οποία προκύπτει από τη συνάντηση είναι η σαφής βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών, με τις διαφοροποιήσεις του παρελθόντος να έχουν αμβλυνθεί.
Πέραν όμως της οικονομικής πολιτικής που, για την ΝΔ αποτελεί το μαστίγιο απέναντι στην κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζει και τα ...καρότα. Μετά τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ για το ν/σ στην Παιδεία, στην Συγγρού καλλιεργούν κλίμα για την παροχή επιμέρους σύμφωνης γνώμης και σε άλλα νομοσχέδια τα οποία αναμενεται να έλθουν προς ψήφιση, αρχής γενομένης από το νόμο που προωθείται για τη ρύθμιση αυθαιρέτων καθώς επίσης και όσον αφορά στα θέματα που θα προωθηθούν μέσω σχεδίου νόμου από το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης.
Υπό αυτό το πρίσμα προετοιμάζεται και η ομιλία Σαμαρά σκατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία, για την ώρα τουλάχιστον καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να έχει αμιγώς πολιτικό περίβλημα, προσδιορίζοντας την κεντρική επιδίωξη του ηγετικού επιτελείου της ΝΔ, να πείσει τους πολίτες για εφαρμόσιμη, εναλλακιτική πρόταση διακυβέρνησης από πλευράς ΝΔ.

Read more...

Ράβε – ξήλωνε χωρίς τέλος για τα αυθαίρετα!

Άμα είσαι μέρος του προβλήματος…


http://img.protothema.gr/10F15875F137F1D785D2A1C3404E0A3E.jpg

Με τέσσερις εκκρεμότητες εισέρχεται σήμερα στην Ολομέλεια της Bουλής η ρύθμιση για την αυθαίρετη δόμηση, που μετά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα είναι το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστεί και από τη ΝΔ.

Η επιτυχία του νομοθετήματος Παπακωνσταντίνου θα κριθεί πάντως από την απήχηση που θα έχει στους πολίτες αλλά και από τις διαθέσεις του ΣτΕ που φαίνεται να έχει διατυπώσει τις πρώτες ενστάσεις του για την λογική της τακτοποίησης αλά ημιυπαίθριους, καθιστώντας ευάλωτο σε προσφυγές το πείραμα του εισπρακτικού μέτρου στο μέλλον.

Με βελτιώσεις και πιο προσεχτικές διατυπώσεις, κάτω από το άγχος της άμεσης είσπραξης των εσόδων, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποσκοπεί στην ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού υποδοχής αιτήσεων ώστε μέχρι τα τέλη του έτους να πάνε στα ταμεία -όπως έχει υπολογίσει - 600 έως 700 εκ. ευρώ από τα παράβολα.

-Με ενδιαφέρον αναμένεται η διατύπωση από το «γράψε –σβήσε» σε σχέση με το χρόνο τακτοποίησης (20 ή 40 χρόνια για τα εντός ή εκτός σχεδίου). Το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει να απαλείψει κάθε χρονικό προσδιορισμό υπό το φόβο του ΣτΕ. Δείγμα των επικείμενων αλλαγών είναι η απόφαση που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην βουλή, για αντικατάσταση του όρου «διατήρηση αυθαιρέτου» με τον όρο «αναστολή κυρώσεων» καθώς για πρώτη φορά ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνδέσει την διάρκεια αναστολής κυρώσεων με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Εδώ όμως υπάρχει ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για ένταξη στην ρύθμιση καθώς δεν θα υπάρχει το κίνητρο για το συγχωροχάρτι των 20 ή 40 ετών που είναι ένα ικανό διάστημα για να βάλλει τους πολίτες στην λογική της πληρωμής των προστίμων ενώ κάποια σκόρπια αυθαίρετα σε «βουνά και ραχούλες» θα μείνουν εκ των πραγμάτων εκτός ρύθμισης.

-Το δεύτερο σημείο που θα χρειαστεί να διευκρινιστεί μέσα από τη ρύθμιση είναι η οριστικοποίηση των προστίμων σε ότι αφορά τις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες αλλά και τους χαμηλόμισθους. Από τις αλλαγές της προηγούμενης εβδομάδας προκύπτει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες σχεδιάζεται να πληρώσουν το 50% των προστίμων, εφόσον έχουν ατομικό εισόδημα 8.000 ευρώ και οικογενειακό 12.000 ευρώ. Δεν υπάρχει όμως καμία άλλη πρόβλεψη για άλλες κατηγορίες πολιτών.

-Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να αποσαφηνίσει το θέμα του χρόνου που απαιτείται για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση. Στο αρχικό σχέδιο νόμου προβλεπόταν ότι για να κάνει κάποιος χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου ως τον Απρίλιο του 2010. Στις τελευταίες αλλαγές το σχέδιο τροποποιήθηκε με την διόρθωση ότι αρκεί ως το προαναφερόμενο διάστημα να έχει ανεγερθεί ο σκελετός της οικοδομής. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων πιέζουν τους βουλευτές ο χρόνος να επιμηκυνθεί μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

-Τέλος τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, ΥΠΕΚΑ) θα πρέπει να αποφασίσουν ποιο θα είναι το μερίδιο που θα εκχωρήσουν από τα έσοδα που θα μαζέψουν από τα αυθαίρετα στο ΙΚΑ. Πληροφορίες μιλούν για ένα ποσοστό της τάξης του 10 έως 15% των εσόδων αλλά το ποσοστό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Read more...

Στα 70 δισ. ευρώ η συμμετοχή των τραπεζών στην ανταλλαγή ομολόγων

Στο 50% το PSI

Από την πλευρά του IIF εκφράζουν την αισιοδοξία ότι το τελικά το πρόγραμμα ανταλλαγής θα προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις τράπεζες
Από την πλευρά του IIF εκφράζουν την αισιοδοξία ότι το τελικά το πρόγραμμα ανταλλαγής θα προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις τράπεζες (Φωτογραφία: ICON )
Aθήνα
Περίπου 40 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την πρόθεση τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων έως το 2020, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).

Αυτοί οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί κατέχουν ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ, κάτι που διαμορφώνει το ποσοστό συμμετοχής στο 50% έναντι στόχου 90% ή 135 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και διαμορφώνεται κοντά στο 70%.

Ο εκπρόσωπος του IIF Φρανκφ Βόγκλ, δήλωσε πως το Ινστιτούτο αναμένει ότι η συμμετοχή των τραπεζών θα είναι μεγαλύτερη απ' ότι δείχνουν τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία.

Εκτός από τους 40 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και άλλες τράπεζες έχουν συμφωνήσει «πίσω από τη σκηνή», είπε ακόμα ο κ. Βογκλ, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.

«Πολλοί οργανισμοί έχουν δείξει μέσω των εθνικών τους αρχών ότι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εξουσιοδοτήσει το IIF να αναφέρει τα ονόματά τους», σημείωσε.

«Αναμένουμε να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής καθώς προχωρεί η διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες», προσέθεσε.

Από τις ελληνικές τράπεζες, η Marfin Popular ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ. Οι ζημίες των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών είναι 3,34 δισ. ευρώ περίπου, μετά από φόρους, ενώ συνολικά η επίπτωση από την απομείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγου ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν είναιο άγνωστο αν θα συμμετέχουν τελικά η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το υπουργείο Οικονομικών με επίσημη επιστολή του σε 57 κυβερνήσεις έχει ζητήσει από τα αντίστοιχα υπουργεία να μεταφέρουν τις λεπτομέρειες αυτές στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, ώστε να εκδηλωθούν επισήμως οι δηλώσεις συμμετοχής.

Η κυβέρνηση έχει δώσει διορία έως τις 9 Σεπτεμβρίου στους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τους. Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη συμμετοχή, φημολογείτο ότι η ανταλλαγή/μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων μπορεί να επεκταθεί έως το 2024, ωστόσο φαίνεται ότι μάλλον θα επιλεχθεί το 2020. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση θέτει ως όρο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που κατέχει ομόλογα λήξης μέχρι το 2014 ή το 2020 να φτάσει στο 90%. Στην επιστολή τονίζεται ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μην προχωρήσει στην ανταλλαγή αν δεν συγκεντρώσει το ποσοστό συμμετοχής που επιθυμεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Η απώλεια σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value) υπολογίζεται στο 21%, με ένα υποθετικό προεξοφλητικό επιτόκιο 9%. Η μέση διάρκεια λήξης των ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες αυξάνεται στα 11 από 6 χρόνια σήμερα.

Με βάση το Σύμφωνο Κατανόησης (MoU) για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, επεκτείνονται οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων που μπορεί να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα έως και το 2024 για τις τρεις από τις τέσσερις διαθέσιμες επιλογές.

Για μία επιλογή μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα ομόλογα που λήγουν έως τα τέλη του 2013.

Πρόκειται για την ανταλλαγή των υφιστάμενων σε νέα 15ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών, δηλαδή με «κούρεμα» (haircut) 20%, και μεσοσταθμικό κουπόνι 5,90%. Το κεφάλαιο του νέου 15ετούς ομολόγου θα είναι εγγυημένο κατά 80%.

Οι άλλες τρεις επιλογές είναι οι ακόλουθες:

· Ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75% και το κεφάλαιο των νέων χρεογράφων εγγυημένο στη λήξη με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγησης «ΑΑΑ».

· Ανταλλαγή των υφιστάμενων με νέα 30ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών («κούρεμα» 20%) και μεσοσταθμικό κουπόνι 6,62%. Το κεφάλαιο του 30ετούς ομολόγου στη λήξη θα είναι εγγυημένο πλήρως με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση «ΑΑΑ».

· Μετακύλιση των ομολόγων όταν λήγουν σε νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75%. Το κεφάλαιο των νέων ομολόγων στη λήξη θα είναι εγγυημένο με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη για το νόμο - πλαίσιο

Ντόμινο καταλήψεων


Σε 80 υπολογίζονται τα υπό κατάληψη πανεπιστημιακά τμήματα
Σε 80 υπολογίζονται τα υπό κατάληψη πανεπιστημιακά τμήματα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η αντίδραση στο νόμο - πλαίσιο κλιμακώνεται και την Πέμπτη στις 12:00 πραγματοποιείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από την Ομόνοια θα ξεκινήσουν φοιτητές και εκπαιδευτικοι που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Ανάλογη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που συνεχίζεται το ντόμινο των καταλήψεων, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου αντεπιτίθεται στις φοιτητικές παρατάξεις και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που κλείνουν τα Πανεπιστήμια.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, η υπουργός Παιδείας χρησιμοποίησε αιχμηρές εκφράσεις τόσο κατά των φοιτητικών παρατάξεων που κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστήμια αντιδρώντας στην ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου όσο και κατά των πανεπιστημιακών ηγετών και των συγκλήτων, που με τις αποφάσεις τους για αναβολή των Εξεταστικών ουσιαστικά υποδαυλίζουν τις καταλήψεις.

«Οταν υπάρχει πρύτανης που λέει ότι τα παιδιά ορίζουν πότε θα δώσουν εξετάσεις και όταν οι σύγκλητοι βγάζουν αποφάσεις που λένε ότι "αναβάλλουμε τις εξετάσεις για να δώσουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν τις κινητοποιήσεις τους", καταλαβαίνουμε γιατί χρειαζόταν ο νόμος και γιατί η συναίνεση σε αυτό τον νόμο δεν έγινε από τα κόμματα, επιβλήθηκε από την κοινωνία η οποία λέει "δεν πάει άλλο!" με όλη αυτή την έλλειψη ευθύνης απέναντι στο Πανεπιστήμιο» υπογράμμισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.

Η συντονιστική επιτροπή των πρυτάνεων -που συνεδριάζουν εκτάκτως την Παρασκευή- εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την Αννα Διαμαντοπούλου για ύβρεις. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, από την πλευρά τους, οι οποίοι συνεδρίασαν χθες για να εκτιμήσουν τον νέο νόμο, τοποθετήθηκαν υπέρ των ανοικτών ιδρυμάτων - αν και στο ΤΕΙ της Αθήνας οι σπουδαστές αποφάσισαν την Τετάρτη κατάληψη - παρότι επίσης διαφωνούν με αρκετά σημεία του νέου νόμου.
Όσον αφορά στις καταλήψεις, προστέθηκαν, μεταξύ των άλλων, την Τετάρτη, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πειραιώς και άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου της Αθήνας όπως η Νομική, τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα Πολυτεχνεία Αθήνας και Κρήτης, στα Ιωάννινα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη και αλλού.

Αυτό καθώς σχεδόν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις με έμμεσο ή άμεσο τρόπο στηρίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της ΔΑΠ του Οικονομικού του Πανεπιστημίου Αθηνών που περιείχε βαρείς χαρακτηρισμούς ακόμη και κατά του αρχηγού της ΝΔ, οδήγησε σε απομάκρυνση του επικεφαλής της παράταξης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προς νέες περικοπές στο Δημόσιο από 1ης Οκτωβρίου!

Στον αέρα ακόμη και η “προσωπική διαφορά”


http://img.protothema.gr/511D3E3362A0A1195DDE51FC6726594F.jpg

Η τύχη του ενιαίου μισθολογίου σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα κρίνεται στις απανωτές συναντήσεις που είχε και θα έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την Τρόικα, την Τετάρτη το βράδυ και την Πέμπτη το πρωί.

Ουσιαστικά το νέο μισθολόγιο κλειδώνει στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, αν και δεν συζητήθηκε καν στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρώτο και κύριο θέμα συζήτησης της τρόικα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι οι περικοπές στους μισθούς του δημοσίου να εφαρμοστούν από 1ης Οκτωβρίου, νωρίτερα δηλαδή από το 2012 που ήταν προγραμματισμένο, προκειμένου να καλυφθούν οι αστοχίες στο δημόσιο έλλειμμα.

Η τύχη των συζητήσεων αναμένεται με αγωνία όχι μόνο από εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και από μέλη της κυβέρνησης, καθώς θα κριθεί και εάν θα ισχύσουν τελικά και οι επιμέρους συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με τους συνδικαλιστές για τα ειδικά μισθολόγια.

Όπως είναι γνωστό, σε αρκετές περιπτώσεις ανεστάλησαν πριν πραγματοποιηθούν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στον Αύγουστο, με τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν το εισόδημα που θα υπερβαίνει το ενιαίο μισθολόγιο, ως προσωπική διαφορά.

Αν αυτό όμως ανατραπεί και η προσωπική διαφορά περιοριστεί ή εκμηδενιστεί, όπως διαφαίνεται πως πιέζει η Τρόικα, τότε αναμένεται να ξεσπάσουν πολύ ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.
Read more...

Ενίσχυση της ολοήμερης λειτουργίας Τι προβλέπει για τους γιατρούς του ΕΣΥ το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί μπορούν να διατηρούν τα ιδιωτικά ιατρεία τους, αρκεί τα πρωινά να βρίσκονται στις θέσεις τους στο ΕΣΥ
Οι πανεπιστημιακοί γιατροί μπορούν να διατηρούν τα ιδιωτικά ιατρεία τους, αρκεί τα πρωινά να βρίσκονται στις θέσεις τους στο ΕΣΥ
Αθήνα
Οι γιατροί του ΕΣΥ που δεν αποδέχονται το διορισμό τους ή παραιτούνται πρόωρα από αυτόν θα πρέπει να περιμένουν πέντε χρόνια πριν υποβάλλουν νέα υποψηφιότητα για διορισμό, από δύο χρόνια που ισχύει σήμερα, προβλέπει το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ακόμα:
Επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας εκτός ιδιωτικών κλινικών.
Δίνεται η δυνατότητα σε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠYΥ να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Καθιερώνεται η συμμετοχή των μονίμων πανεπιστημιακών γιατρών στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ορίζεται αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος ιατρών, καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας.

Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ένταξη των ΚΑΦΚΑ στο ΕΣΥ για την παροχή υπηρεσιών Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης - Σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων και άλλες διατάξεις», δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα από τον υπουργό Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ

Κάθε γιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας θα μπορεί να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, έως μία μέρα την εβδομάδα. Απαιτείται πάντως έγκριση από το ΔΣ του Νοσοκομείου του ΕΣΥ της Περιφέρειας του Ιατρικού Συλλόγου στον οποίο ανήκει ο γιατρός.

Για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς

Προκειμένου να τονωθεί η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, προβλέπεται οι μόνιμοι πανεπιστημιακοί ιατροί, που κατέχουν τίτλο ειδικότητας και εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές εργαστήρια ή μονάδες οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε νοσηλευτικά ιδρύματα που ανήκουν στο ΕΣΥ, να συμμετέχουν στην ολοήμερη πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία, τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εφημερεύουν κατά τις ημέρες αυτές.

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί μπορούν να διατηρούν τα ιδιωτικά ιατρεία τους υπό την προϋπόθεση ότι τις πρωινές εργάσιμες ημέρες και ώρες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Για τις θέσεις υπαίθρου

Στο ίδιο νομοσχέδιο προωθείται ρύθμιση προκειμένου να μη μένουν κενές οι θέσεις των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, οι οποίες θα συνυπολογίζονται στον χρόνο υπηρεσίας.

Έτσι, οι θέσεις ιατρών υπαίθρου προκηρύσσονται πέντε μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των ιατρών που ήδη υπηρετούν σε αυτές. Εφόσον η θέση που προκηρύσσεται δεν καλυφθεί, μπορεί να παρατείνεται η θητεία του ιδίου ή άλλου ιατρού που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας ή σε Περιφερειακό Ιατρείο ή σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον υπηρετούντα ιατρό θα παρατείνεται η θητεία άλλου ιατρού ύστερα από την πρόταση του Νοσοκομείου. Η παράταση αυτή δίνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες και μέχρι να αναλάβει υπηρεσία ο ιατρός που θα επιλεγεί με βάση την επόμενη προκήρυξη.

Ιδιωτικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Με το νομοσχέδιο θα επιτραπεί η ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας εκτός ιδιωτικών κλινικών για την εκτέλεση χειρουργικών και επεμβατικών πράξεων για τις οποίες δεν απαιτείται, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, γενική, ραχιαία ή επισκληρίδιος αναισθησία και νοσηλεία.

Η Ιδιωτική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας μπορεί να λειτουργεί είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δημοψήφισμα έως το τέλος του έτους θέλει η κυβέρνηση

Δεσμευτικά ανάλογα με τη συμμετοχή

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Το θέμα των δημοψηφισμάτων απασχόλησε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, στις σκέψεις αλλά και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να έχει διεξαχθεί δημοψήφισμα ως το τέλος του έτους.

Τα δημοψηφίσματα θα είναι δεσμευτικά ανάλογα με τη συμμετοχή.

Όσο για το θέμα του πρώτου δημοψηφίσματος, αυτό ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί. Πιθανότερη εκδοχη είναι να τεθούν ερωτήματα για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τον εκλογικό νόμο και τη διαπλοκή και το πολιτικό χρήμα.

Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, δημοψήφισμα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μπορεί να γίνει σε δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα, οπότε για το δημοψήφισμα απαιτείται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την διεξαγωγή του, η οποία στη συνέχεια κατατίθεται στην Βουλή, όπου και απαιτείται απλή πλειοψηφία για το αν το θέμα θα πάει σε δημοψήφισμα.

Η δεύτερη περίπτωση δημοψηφίσματος αφορά τα ψηφισμένα νομοσχέδια, τα οποία, όμως, δεν έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε αυτή την περίπτωση, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα απαιτείται να κατατεθεί πρόταση από τα 2/5 των βουλευτών, η οποία να εγκριθεί από τα 3/5 της Βουλής.

Όπως ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή, στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου προβλεπόταν για τη δεύτερη περίπτωση δημοψηφισμάτων η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος και από εκεί και πέρα το αντικείμενο του δημοψηφίσματος θα ήταν δεσμευτικό, ανάλογα με το τι θα αποφάσιζε η πλειοψηφία των ψηφισάντων.

Για τα κρίσιμα εθνικά θέματα προβλεπόταν ότι η δεσμευτικότητα της ετυμηγορίας του δημοψηφίσματος θα ήταν ανάλογη της συμμετοχής σε αυτό.

Τώρα, ανέφερε η ίδια πηγή, το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων θα είναι δεσμευτικό, αλλά πρέπει να οριστεί το ποσοστό συμμετοχής από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν διάφορες κλιμακώσεις για το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής από 50% στην Πορτογαλία για όλα τα είδη δημοψηφισμάτων, ενώ στη Δανία τα ποσοστά κυμαίνονται από 30%-40%, αλλά σε κάθε περίπτωση παντού η βάση εκκίνησης είναι το 25% του εκλογικού σώματος. «Στην Ελλάδα ενδέχεται το ποσοστό να διαμορφωθεί γύρω στο 40%» είπε η ίδια πηγή.

Οι «πρωταγωνιστές» των δημοψηφισμάτων θα είναι πολιτικά κόμματα, αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, φορείς, επιμελητήρια κλπ, έλεγε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι όλοι αυτοί θα είναι και δέκτες ρυθμίσεων, ενώ δεν θα υπάρχει καμία κρατική χρηματοδότηση.

Επίσης, θα δημιουργηθούν επιτροπές υποστήριξης του «ναι» και του «όχι» ή στα ερωτήματα των δημοψηφισμάτων, θα υπάρχει δωρεάν κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή η διαμόρφωση των ερωτημάτων ανήκει σε αυτούς που αποφασίζουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...