Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ράβε – ξήλωνε χωρίς τέλος για τα αυθαίρετα!

Άμα είσαι μέρος του προβλήματος…


http://img.protothema.gr/10F15875F137F1D785D2A1C3404E0A3E.jpg

Με τέσσερις εκκρεμότητες εισέρχεται σήμερα στην Ολομέλεια της Bουλής η ρύθμιση για την αυθαίρετη δόμηση, που μετά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα είναι το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστεί και από τη ΝΔ.

Η επιτυχία του νομοθετήματος Παπακωνσταντίνου θα κριθεί πάντως από την απήχηση που θα έχει στους πολίτες αλλά και από τις διαθέσεις του ΣτΕ που φαίνεται να έχει διατυπώσει τις πρώτες ενστάσεις του για την λογική της τακτοποίησης αλά ημιυπαίθριους, καθιστώντας ευάλωτο σε προσφυγές το πείραμα του εισπρακτικού μέτρου στο μέλλον.

Με βελτιώσεις και πιο προσεχτικές διατυπώσεις, κάτω από το άγχος της άμεσης είσπραξης των εσόδων, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποσκοπεί στην ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού υποδοχής αιτήσεων ώστε μέχρι τα τέλη του έτους να πάνε στα ταμεία -όπως έχει υπολογίσει - 600 έως 700 εκ. ευρώ από τα παράβολα.

-Με ενδιαφέρον αναμένεται η διατύπωση από το «γράψε –σβήσε» σε σχέση με το χρόνο τακτοποίησης (20 ή 40 χρόνια για τα εντός ή εκτός σχεδίου). Το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει να απαλείψει κάθε χρονικό προσδιορισμό υπό το φόβο του ΣτΕ. Δείγμα των επικείμενων αλλαγών είναι η απόφαση που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην βουλή, για αντικατάσταση του όρου «διατήρηση αυθαιρέτου» με τον όρο «αναστολή κυρώσεων» καθώς για πρώτη φορά ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνδέσει την διάρκεια αναστολής κυρώσεων με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Εδώ όμως υπάρχει ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για ένταξη στην ρύθμιση καθώς δεν θα υπάρχει το κίνητρο για το συγχωροχάρτι των 20 ή 40 ετών που είναι ένα ικανό διάστημα για να βάλλει τους πολίτες στην λογική της πληρωμής των προστίμων ενώ κάποια σκόρπια αυθαίρετα σε «βουνά και ραχούλες» θα μείνουν εκ των πραγμάτων εκτός ρύθμισης.

-Το δεύτερο σημείο που θα χρειαστεί να διευκρινιστεί μέσα από τη ρύθμιση είναι η οριστικοποίηση των προστίμων σε ότι αφορά τις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες αλλά και τους χαμηλόμισθους. Από τις αλλαγές της προηγούμενης εβδομάδας προκύπτει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες σχεδιάζεται να πληρώσουν το 50% των προστίμων, εφόσον έχουν ατομικό εισόδημα 8.000 ευρώ και οικογενειακό 12.000 ευρώ. Δεν υπάρχει όμως καμία άλλη πρόβλεψη για άλλες κατηγορίες πολιτών.

-Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να αποσαφηνίσει το θέμα του χρόνου που απαιτείται για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση. Στο αρχικό σχέδιο νόμου προβλεπόταν ότι για να κάνει κάποιος χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου ως τον Απρίλιο του 2010. Στις τελευταίες αλλαγές το σχέδιο τροποποιήθηκε με την διόρθωση ότι αρκεί ως το προαναφερόμενο διάστημα να έχει ανεγερθεί ο σκελετός της οικοδομής. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων πιέζουν τους βουλευτές ο χρόνος να επιμηκυνθεί μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

-Τέλος τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, ΥΠΕΚΑ) θα πρέπει να αποφασίσουν ποιο θα είναι το μερίδιο που θα εκχωρήσουν από τα έσοδα που θα μαζέψουν από τα αυθαίρετα στο ΙΚΑ. Πληροφορίες μιλούν για ένα ποσοστό της τάξης του 10 έως 15% των εσόδων αλλά το ποσοστό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: