Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Προς νέες περικοπές στο Δημόσιο από 1ης Οκτωβρίου!

Στον αέρα ακόμη και η “προσωπική διαφορά”


http://img.protothema.gr/511D3E3362A0A1195DDE51FC6726594F.jpg

Η τύχη του ενιαίου μισθολογίου σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα κρίνεται στις απανωτές συναντήσεις που είχε και θα έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την Τρόικα, την Τετάρτη το βράδυ και την Πέμπτη το πρωί.

Ουσιαστικά το νέο μισθολόγιο κλειδώνει στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, αν και δεν συζητήθηκε καν στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρώτο και κύριο θέμα συζήτησης της τρόικα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι οι περικοπές στους μισθούς του δημοσίου να εφαρμοστούν από 1ης Οκτωβρίου, νωρίτερα δηλαδή από το 2012 που ήταν προγραμματισμένο, προκειμένου να καλυφθούν οι αστοχίες στο δημόσιο έλλειμμα.

Η τύχη των συζητήσεων αναμένεται με αγωνία όχι μόνο από εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και από μέλη της κυβέρνησης, καθώς θα κριθεί και εάν θα ισχύσουν τελικά και οι επιμέρους συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με τους συνδικαλιστές για τα ειδικά μισθολόγια.

Όπως είναι γνωστό, σε αρκετές περιπτώσεις ανεστάλησαν πριν πραγματοποιηθούν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στον Αύγουστο, με τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν το εισόδημα που θα υπερβαίνει το ενιαίο μισθολόγιο, ως προσωπική διαφορά.

Αν αυτό όμως ανατραπεί και η προσωπική διαφορά περιοριστεί ή εκμηδενιστεί, όπως διαφαίνεται πως πιέζει η Τρόικα, τότε αναμένεται να ξεσπάσουν πολύ ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: