Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Στα «χαρακώματα» ΠΑΣΠ και ΔΑΠ


newpost.gr
Στα «χαρακώματα» ΠΑΣΠ και ΔΑΠ
Σε ευθεία σύγκρουση βρίσκονται πολιτικά κόμματα και φοιτητικές παρατάξεις τις τελευταίες δύο μέρες. Ο πρόεδρος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ του Οικονομικού τμήματος της Νομικής «τιμωρήθηκε» από τη Νέα Δημοκρατία με διαγραφή έπειτα και από την ανακοίνωση της παράταξης με τίτλο «Τα λαμόγια της Βουλής». Ωστόσο, η ΔΑΠ ΤΕΙ αμέσως μετά το συμβάν συνέχισε το «αντάρτικο» βγάζοντας ανακοίνωση «κόλαφο».

Ήδη στη Ρηγίλλης και το Μαξίμου, έχουν αρχίσει οι πρώτοι «πονοκέφαλοι» για την στάση των «γαλάζιων» και «πράσινων» φοιτητών απέναντι τους.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι δύο «μεγάλες δυνάμεις» του φοιτητικού κινήματος, η ΠΑΣΠ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και η ΔΑΠ που πρόσκειται στη ΝΔ, εναντιώνονται κατά τρόπο «προκλητικό» και σκληροπυρηνικό στα πολιτικά κόμματα από τα οποία τροφοδοτούνται ιδεολογικά. Η συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων στην ψήφιση των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία έφερε καθώς φαίνεται και την καινοφανή συστράτευση και σύμπλευση απόψεων μεταξύ των δύο αιώνιων εχθρών των πανεπιστημίων, της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ απέναντι σε ένα νέο πολέμιο, τα κόμματα.

Πετούν τις κονκάρδες με τα διακριτικά της παράταξης, στήνουν πηγαδάκια εκτός πανεπιστημίου και γράφουν όσο πιο αυθόρμητα μπορούν τις ανακοινώσεις τους για το νέο νόμο. «Ζήτημα είναι αν οι σχολές θα ξανανοίξουν σε ένα χρόνο πάλι. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα γίνει πραγματικός χαμός. Μας έκαναν εν μία νυκτί διακοσμητικά. Ποιοί; Εκείνοι που μας υποχρέωναν να ‘περνάμε’ τις πολιτικές τους στα πανεπιστήμια» λέει στο Νewpost.gr στέλεχος της ΠΑΣΠ ΑΕΙ.

Με οργισμένες ανακοινώσεις με ωμή φρασεολογία τύπου «λαμόγια της Βουλής» και με πλήρη αναδρομή στα πολιτικά σκάνδαλα που ταλάνισαν τα δύο κόμματα, οι δύο μεγάλες παρατάξεις φαίνεται ότι ανοίγουν «πόλεμο» με τα κόμματα. Πρώτη η ΔΑΠ του Οικονομικού τμήματος της Νομικής έκανε λόγο για «αλήτες της πολιτικής», για «σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα» και μίλησε για τον «Antonis Samaras, τον κολλητό της Διαμαντοπούλου». Χτές, η ΔΑΠ ΤΕΙ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συνεχίζει την επίθεση στο πολιτικό σύστημα και τη Νέα Δημοκρατία.

«Αυτοί που με τις πολιτικές τους όλα αυτά τα χρόνια, διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, έκαναν παιχνίδια με τα λεφτά του ελληνικού λαού στο Χρηματιστήριο, πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, αγόραζαν υποβρύχια αξίας δισεκατομμυρίων που έγερναν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, δημιουργούσαν σχέσεις «στοργής» με εταιρείες τύπου Siemens, επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη ύπαρξη του παραεμπορίου και το μαράζωμα των επιχειρήσεων νόμιμου εμπορίου, παρέδωσαν αμαχητί το κέντρο της Πρωτεύουσας στους εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών, εκτόξευσαν την ανεργία αγγίζοντας το 17% και συστηματικά οδήγησαν στα χέρια του δυνάστη που λέγεται Δ.Ν.Τ. την χώρα μας, ετοιμάζονται για άλλη μια ληστρική επίθεση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της ΠΑΣΠ, είναι ίσως η πρώτη φορά που σύσσωμη η παράταξη συμφωνεί με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια όντας κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ενώ μέσα από ανακοινώσεις έχει ξεκαθαρίσει τη διαφωνία της με το νόμο Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαγραφές Πασπιτών συζητά και το ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Η αιτία του «διαζυγίου» είναι σαφής, η παραγκώνιση του ρόλου των φοιτητικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να αποδεσμευτούν απο τον «βραχνά» των… πουλέν τους και η ΔΑΠ με την ΠΑΣΠ μάλλον «λύνουν» την γλώσσα τους στις ανακοινώσεις τους χωρίς να υπηρετούν την κομματική γραμμή.

Αναστασία Γαλάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: