Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

"Καμπανάκι" για τους πολιτικούς το Βαρόμετρο

Ένας στους δύο πολίτες γυρίζει την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα

Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες γυρίζει την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα, σύμφωνα με το πολιτικό Βαρόμετρο του Μαρτίου της Public Issueγια το ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.

Συγκεκριμένα το 48% των πολιτών απαντούν ότι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα δεν είναι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Το 38% απαντά πως καλύτερη κυβέρνηση είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ και μόλις το 6% επιλέγει τη Νέα Δημοκρατία.

Όσον αφορά με το αν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, το 32% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 18% της ΝΔ απαντούν «ναι». Αντίστοιχα το 66% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 79% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν δυσαρεστημένοι.

Στην πρόθεση ψήφου το 47,5% απαντά ΠΑΣΟΚ, το 30,5% ΝΔ, το 7,5% ΚΚΕ, το 6% ΛΑΟΣ και το 5% ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τη δημοτικότητα των κομμάτων, πρώτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο συγκεντρώνει το 58% των θετικών εκτιμήσεων και το 40% των αρνητικών. Δεύτερος έρχεται ο ΛΑΟΣ, που συγκεντρώνει το 39% των θετικών εκτιμήσεων και το 57% των αρνητικών. Τα αντίστοιχα ποσοστά της ΝΔ είναι 34% και 63%, του ΣΥΡΙΖΑ 30% και 66% και του ΚΚΕ 29% και 68%.

Συγκριτικά με το αντίστοιχο Βαρόμετρο του Φεβρουαρίου, στη δημοτικότητα των κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει επτά ποσοστιαίες μονάδες, η ΝΔ εννέα. Το ΚΚΕ έχει κερδίσει τρεις μονάδες. Από δύο έχουν χάσει ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αυξημένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες είναι το Μάρτιο το ποσοστό όσων επιλέγουν την αποχή ή το Λευκό Άκυρο. Πιο συγκεκριμένα, το αντίστοιχο ποσοστό για το Μάρτιο είναι 23%, ενώ για το Φεβρουάριο ήταν 17%, για τον Ιανουάριο 14,5%, για το Δεκέμβριο 12%, για το Νοέμβριο 13,5% και για τον Οκτώβριο 8,5%.

Από τους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι επιλέγουν λευκό ή αποχή, το 20% προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, το 17% από το ΠΑΣΟΚ. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι 3%. Το 53% των ψηφοφόρων είτε επέλεγε ήδη λευκό ή αποχή, είτε δε θέλησε να δώσει απάντηση.

Για σχεδόν έναν στους δύο Έλληνες (ποσοστό 49%) επιλέγει το Γιώργο Παπανδρέου για καταλληλότερο πρωθυπουργό. Τον Αντώνη Σαμαρά θεωρεί ως καταλληλότερο πρωθυπουργό το 19%. Κανένας από τους δύο, απαντά το 22%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 66% κρίνει θετικά το Γιώργο Παπανδρέου και το 30% τον κρίνει αρνητικά. Το 55% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον Αντώνη Σαμαρά και το 37% αρνητική. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης λαμβάνει το 46% των θετικών εκτιμήσεων και το 48% των αρνητικών. Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει το 35% των θετικών εκτιμήσεων και το 59% των αρνητικών. Τέλος, το 30% κρίνει θετικά την Αλέκα Παπαρήγα και το 64% την κρίνει αρνητικά.

Σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο του Φεβρουαρίου η δημοτικότητα του πρωθυπουργού είναι πεσμένη κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης 13 ποσοστιαίες μονάδες και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δύο. Η δημοτικότητα της ΓΓ του ΚΚΕ έχει ανέβει κατά μία μονάδα και του αρχηγού του ΛΑΟΣ δεν έχει κάποια μεταβολή.

Η έρευνα της Public Issue διεξήχθη το διάστημα 3-8 Μαρτίου, είχε πανελλαδική εμβέλεια και το μέγεθος του δείγματος ήταν 1.006 άτομα.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, τόνισε ότι το συγκεκριμένο Βαρόμετρο είναι η πρώτη ένδειξη για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των νέων μέτρων της κυβέρνησης. Παράλληλα, τόνισε ότι τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου δείχνουν ότι η ανασφάλεια στους πολίτες αυξάνετα ραγδαία και απότομα.

skai.gr

Read more...

ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ



Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου με αποστολή να κυβερνά υπέρ του λαού και ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα.
Από το 1981 απελευθέρωσε συνειδήσεις, δυναμικές και ισότιμες ευκαιρίες για όλους, με σταθερό προσανατολισμό την καλυτέρευση του επιπέδου ζωής κάθε πολίτη.
Όποτε χρειάστηκε να πει όχι, είπε όχι!
Όποτε χρειάστηκε να διαλέξει ποιο χέρι θα πιάσει, έδωσε το χέρι στο λαό!
Όποτε χρειάστηκε να κάνει μεγάλα έργα ανάπτυξης, άνοιξε εργοτάξια και αναπτυξιακές πολιτικές που γέννησαν συνθήκες κυκλοφορίας του χρήματος και φοροδοτικής ικανότητας.
Ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ που στερεί την οικονομική αξιοπρέπεια όσων έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα, δεν είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ που σκύβει το κεφάλι στους παγκόσμιους τραπεζίτες, δεν είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ που παγώνει και τραυματίζει το ίδιο του το σώμα με τη μη λειτουργία των οργάνων του, δεν είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ανήκει στους Έλληνες.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλει να υπηρετεί τους Έλληνες και κανέναν άλλον.
Ο Πρόεδρος, Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει τέλος σ' αυτό τον εφιάλτη.
Δεν υπάρχει δρόμος εμπιστοσύνης με τους παγκόσμιους τραπεζίτες.
Δεν υπάρχει άλλο σημείο για να υποχωρήσουμε.
Τώρα αντεπίθεση.
Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ μπορεί να ηγείται μιας περήφανης Ελλάδας.
vathiprasino


Read more...

Το πρωτοσέλιδο για το αυριανό "ΚΑΡΦΙ" και" PRESS"






Read more...

Στην Ουγγαρία ο Παπανδρέου την ερχόμενη εβδομάδα


Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ούγγρος ομόλογός του θα συμμετάσχουν και θα είναι οι κύριοι ομιλητές, στο "Φόρουμ για τη Διαχείριση της Οικονομικής Κρίσης", που διοργανώνεται στο κεντρικό Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ο κ. Παπανδρέου, με την ιδιότητά του, του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του κυβερνώντος Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής των υποψηφίων του κόμματος (υποψήφιο πρωθυπουργό) στις ουγγρικές βουλευτικές εκλογές της 11ης Απριλίου, Ατίλα Μέστερχαζι.

Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση είχε πλήξει, από το τελευταίο τρίμηνο του 2008, πολλαπλά την ουγγρική Οικονομία, προς σωτηρία της οποίας είχαν προστρέξει τέλη της ίδιας χρονιάς διεθνείς οργανισμοί, όπως Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ σειρά μαζικών μέτρων αναγκάσθηκε να λάβει η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας.

Κάνοντας, πριν από μερικές εβδομάδες, έναν απολογισμό, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Γκόρντον Μπάιναϊ, είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τη χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης, ήδη βρίσκεται σε περίοδο σταθεροποίησης και η ανάκαμψη θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Ο ίδιος θεωρεί πως, χάρη στα αυστηρά οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης, η ενίσχυση της αξίας του εθνικού νομίσματος οδήγησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, ενώ αναφορικά με την ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει ότι αυτή θα πρέπει να συντελεστεί το συντομότερο δυνατό.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ουγγαρίας είναι παραδοσιακά στενές και φιλικές και μία εντατικοποίησή τους παρατηρείται ιδιαίτερα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974, οπότε και αρχίζει η ανταλλαγή επισκέψεων σε διάφορα επίπεδα και η υπογραφή διαφόρων διμερών συμφωνιών. Πρώτη επίσκεψη από ελληνικής πλευράς, σε ανώτατο επίπεδο, ήταν του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον Οκτώβριο του 1979, και ακολούθησε εκείνη, που θεωρήθηκε "σταθμός" στις διμερείς σχέσεις, τον Μάιο του 1983, του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Τελευταία είχε επισκεφθεί επίσημα την Ουγγαρία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον Μάρτιο του 2007, ενώ από ουγγρικής πλευράς είχε έλθει στην Αθήνα, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, ο τότε Ούγγρος πρωθυπουργός Φέρεντς Τζιούρτσιανι, τον οποίο διαδέχθηκε, μετά την παραίτησή του, πέρσι τον Απρίλιο, ως μεταβατικός πρωθυπουργός ο τεχνοκράτης νυν αρχηγός της ουγγρικής κυβέρνησης, Γκόρντον Μπάιναϊ.

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ουγγαρίας, στις οποίες μέχρι το 1981 εφαρμοζόταν το σύστημα "κλίρινγκ", έχουν αναπτυχθεί στη βάση της σχετικής εμπορικής συμφωνίας και την τελευταία δεκαετία και πλέον, έχουν γίνει προσπάθειες νέας μορφής συνεργασίας με ίδρυση μικτών επιχειρήσεων, συμπαραγωγή, μεταφορά τεχνολογίας.

Αξιοσημείωτο είναι πως Έλληνες της διασποράς στην Ουγγαρία, στα τέλη του 18ου αρχές του 19ου αιώνα, συμμετείχαν στην προετοιμασία και οργάνωση της Επανάστασης του 1821. Την εποχή εκείνη εκδίδεται και μια σειρά νεοελληνικών έργων από τα Πανεπιστήμια της Βούδας και της Πέστης, ενώ Ούγγροι συγγραφείς και ποιητές έχουν σαν θέμα των έργων τους τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα από τον τουρκικό ζυγό.

Οι νεότερες γενιές των Ελλήνων της Ουγγαρίας, που βρέθηκαν εκεί σε μια δύσκολη περίοδο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, μετά τον Εμφύλιο, συμμετείχαν ενεργά στην ανάπτυξη της δεύτερης πατρίδας τους, τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργούνται νέοι πολιτιστικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ τον Οκτώβριο του 1995 η Ορθοδοξία αναγνωρίσθηκε ως επίσημη θρησκεία στην Ουγγαρία.

Από το 1985 και μετά λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης έδρα Νεοελληνικών, η πρώτη σε μια από τις πρώην χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη. Πολλά έργα Ελλήνων κλασικών αλλά και σύγχρονων συγγραφέων έχουν μεταφραστεί στα ουγγρικά, όπως συνέβη και με τα κυριότερα έργα της ουγγρικής λογοτεχνίας που μεταφράστηκαν στα ελληνικά, ενώ υπάρχει σε μόνιμη βάση σειρά επισκέψεων μουσικών συγκροτημάτων, θεατρικών θιάσων κ.α.
nooz.gr

Read more...

Πρωτοβουλία τεσσάρων ηγετών κατά της κερδοσκοπίας

Πρωτοβουλία κατά της κερδοσκοπίας ανέλαβαν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργό της Ισπανίας Χ. Θαπατέρο, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Στην επιστολή τους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα οι "4" αναφέρουν:

"Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ενώπιον των τρεχουσών εξελίξεων στις αγορές των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου {(credit default swaps (CDS)} των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, προκειμένου να αποτραπεί αδικαιολόγητη κερδοσκοπία, να προάγουμε τη διαφάνεια και να βελτιώσουμε την αξιοπιστία και την ασφάλεια των συναλλαγών σε παράγωγα.

Πρώτον, πρέπει να αποτρέψουμε κερδοσκοπικές ενέργειες που προκαλούν τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές, ώστε οι τιμές να μην παρέχουν πλέον ακριβείς πληροφορίες και η χρηματοδότηση των κρατών να φτάνει σε εντελώς αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. Προτείνουμε, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει το ταχύτερο δυνατόν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έρευνα για τον ρόλο και τις συνέπειες των κερδοσκοπικών πρακτικών σε σχέση με τις συναλλαγές των CDS στα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών. Εάν η έρευνα διαπιστώσει κατάχρηση στις αγορές ή ότι υπάρχει βάσιμη υποψία ότι οι πρακτικές κερδοσκοπίας έχουν σημαντικές συνέπειες στις εξελίξεις των αποδόσεων, θα πρέπει τάχιστα να εξετάσουμε μέτρα για να καθορίσουμε εάν είναι κατάλληλα και, αν χρειαστεί να υιοθετήσουμε την κατάλληλη νομοθεσία. Η διερεύνηση αυτή θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ελάχιστων περιόδων διακράτησης στην εμπορία των CDS, την απαγόρευση των κερδοσκοπικών συναλλαγών CDS, καθώς και την απαγόρευση της απόκτησης CDS που δεν χρησιμοποιούνται για σκοπούς αντιστάθμισης των κινδύνων.

Δεύτερον, θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και να εντείνουμε τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην βελτίωση της διαφάνειας σχετικά με τις αγορές παραγώγων, βάση των αποφάσεων των G20:

(i) Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να έχουν πρόσβαση στο τρέχον χαρτοφυλάκιο και τις πληροφορίες που αφορούν συναλλαγές παραγώγων, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών CDS, με την υποχρεωτική κοινοποίηση όλων των συναλλαγών σε παράγωγα σε μια κεντρική βάση δεδομένων για συναλλαγές που θα εδρεύει στην Ευρώπη. Αυτό θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να εντοπίσουν τους κύριους διαπραγματευτές και να παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητές τους. Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα της αγοράς. Πρέπει επίσης να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα λαμβάνουν τις σχετικές λεπτομερείς πληροφορίες από μη ευρωπαϊκές κεντρικές βάσεις δεδομένων για συναλλαγές.

(ii) Όπως συνιστάται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο Ecofin, θα πρέπει να βελτιώσουμε την ασφάλεια των αγορών εξωχρηματιστηριακών (OTC) παραγώγων εξασφαλίζοντας ότι, όλα τα αποδεκτά παράγωγα προϊόντα θα διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια ή ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, ανάλογα με την περίπτωση, και θα διακανονίζονται μέσα από κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους (CCP). Οι οντότητες αυτές θα πρέπει να ελέγχονται επαρκώς για να εξασφαλίζεται αυξημένη ασφάλεια και αξιοπιστία. Υποστηρίζουμε σθεναρά τη θέση των ευρωπαϊκών κεντρικών αντισυμβαλλομένων εντός της ζώνης του ευρώ για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της ευστάθειας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό. Η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών, καθώς και ενδεχόμενες προτάσεις για τα θέματα αυτά σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ecofin, ούτως ώστε οι υπουργοί Οικονομικών, να είναι σε θέση να συζητήσουν σε αυτή τη βάση".

Την επιστολή χαιρέτισε από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ.

Σαφές μήνυμα για την πορεία της οικονομίας στέλνουν οι δείκτες οι οποίοι εμφανίζουν νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, συρρίκνωση 2,5% παρουσίασε το ΑΕΠ σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Παράλληλα, άλμα σημειώνει το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο ανέρχεται στο 10,2%.

.nooz.gr

Read more...

Ετοιμο το σχέδιο διάσωσης με 25 δισ. ευρώ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde, που επικαλείται έγγραφο προς τους επιτρόπους της Ε.Ε., εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο, που φαίνεται πιο ρεαλιστικό, προβλέπει να χορηγηθούν δάνεια στην Ελλάδα από τα κράτη μέλη, μέσω ενός κοινοτικού κουμπαρά και με την ευθύνη της Κομισιόν. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει δανεισμό κατ'ευθείαν από την Επιτροπή, με εγγυήσεις κρατών μελών της ΕΕ

Παράλληλα, η Αυστριακή εφημερίδα Kurier αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας έχουν εκπονήσει σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με πιστωτικές εγγυήσεις και αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Γερμανία θα προσφέρει 20 δισ. και η Γαλλία 10 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης Ελλάδας θα τεθεί επί τάπητος στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, τη Δευτέρα και την Τρίτη.
nooz.gr

Read more...

Φέρτε πίσω τα λεφτά...


Έλεγχος στους μισθούς όλων των Golden Boys της ΕΡΤ και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα....
Όποιος τα τελευταία 6 χρόνια έχει μισθολογικές αποδοχές πάνω από το μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου, καλείται να τα επιστρέψει. Σύμφωνα με έγγραφο του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιώργο Σχοινιωτάκη προς το Υπουργείο Οικονομικών, καλούνται οι...

αρμόδιοι υπάλληλοι να ελέγξουν όλους τους μισθούς της ΕΡΤ, αλλά και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΔΕΚΟ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρατικούς οργανισμούς κ.λ.π. που κατά τα τελευταία 6 χρόνια είχαν ύψος πάνω από το μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου(6.090 ευρώ καθαρά).
Επίσης ζητείται να ελεγχθεί ο αριθμός των πολυθεσιτών και οι αποδοχές τους..
Εν ολίγοις Golden Boys φέρτε πίσω τα λεφτά...

nonews-news


Read more...

ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ...


Επιτέλους η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόλμησε και έστειλε στον εισαγγελέα την πρώην διευθύντρια πολιτικής γης που έκρυβε στο σπίτι της τους φακέλους της περίφημης Μονής Βατοπεδίου. Βέβαια στο σπίτι της τι ακριβώς... μαγείρεψε με τους φακέλους κανείς δεν γνωρίζει. Ας ελπίσουμε ότι η δικαιοσύνη θα βγάλει άκρη. Όμως το παράδειγμα της Κατερίνα Μπατζελή ας το ακολουθήσουν και άλλοι υπουργοί τι φοβούνται; Ιδιαίτερα βέβαια η Λούκα Κατσέλη πριν μπει στο υπουργείο της ο ευρωπαϊκός ΣΔΟΕ (ΟΛΑΦ) γιατί θα πέσει πολύ γέλιο.

fimotro

Read more...

Απειλείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ανθρώπινα δικαιώματα

Οι περιορισμοί που επιβάλλει το τουρκικό κράτος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απειλούν την ίδια την ύπαρξή του, διότι ο μειούμενος πληθυσμός της Ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας, αποτελούμενης από 2.500 άτομα, δεν μπορεί να διατηρήσει τον θεσμό, επισημαίνεται στο κεφάλαιο περί θρησκευτικών ελευθεριών της φετινής έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Σημειώνεται και πάλι ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη, αλλά μόνο την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης κοινότητας, καθώς και το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η χρήση του όρου "οικουμενικός" από τον Πατριάρχη δεν θα έπρεπε να αποτελεί θέμα ρυθμιζόμενο από το κράτος. Επαναλαμβάνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιδιώκει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και επισημαίνεται πως το Δεκέμβριο του 2008 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέτρεψε θεωρήσεις βίζας διάρκειας ενός έτους για ξένους κληρικούς που υπηρετούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο τμήμα που αφορά την Τουρκία γίνεται λόγος για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που απαγορεύει την προσαγωγή σε δίκη πολιτών σε στρατιωτικά δικαστήρια, ενώ ως "θετική εξέλιξη" χαρακτηρίζονται τα μέτρα για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας καθώς και μη-τουρκικών γλωσσών.

Σημειώνεται επίσης η "σημαντική μείωση" των περιπτώσεων εκδίκασης υποθέσεων και καταδικών βασισμένων στο άρθρο 301 του ΠΚ, που απαγορεύει την προσβολή του "τουρκικού κράτους", οι τηλεοπτικές εκπομπές στα κουρδικά και αρμενικά από την κρατική τηλεόραση καθώς και η άδεια εκπομπών από ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για εκπομπές σε μη τουρκικές γλώσσες. Επετράπη επίσης σε πανεπιστημιακό Τμήμα να διδάσκει την κουρδική γλώσσα ως "ζωντανή" γλώσσα.

Αναφέρονται επίσης επιγραμματικά οι τομείς όπου σημειώθηκαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες παρατίθενται αναλυτικά στα αντίστοιχα κεφάλαια (βασανιστήρια, έρευνες και καταδικαστικές αποφάσεις κατά κρατικών οργάνων για παραβιάσεις, συνθήκες κράτησης, κλπ).


Η έκθεση για την Ελλάδα

Μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο και την ανάληψη της εξουσίας από τον Γιώργο Παπανδρέου, η νέα ελληνική κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων, όπως ήταν το προσωρινό κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Παγανή, η σύσταση επιτροπής ειδικών για την αναθεώρηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών παραχώρησης ασύλου, και η σύσταση μεσολαβητικών συμβουλίων για την προστασία των μεταναστών στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, τονίζει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο για το έτος 2009.

Η έκθεση, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποβάλλει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο, βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας, έχει σε γενικές γραμμές παρόμοιο με την περσινή έκθεση περιεχόμενο και παρατηρήσεις. Στην εισαγωγή επαναλαμβάνεται και εφέτος ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα σε αρκετούς τομείς, όπως κακοποίηση παράνομων μεταναστών και αθίγγανων από τις δυνάμεις ασφαλείας, συνωστισμός και άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε μερικές φυλακές, κακές συνθήκες κράτησης λαθρομεταναστών, κάποιοι νομικοί περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης, περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια εις βάρος μη-ορθοδόξων, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ή αποκομμένων από τις οικογένειές τους ανηλίκων (συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων ασύλου), αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας σε θύματα οικιακής βίας, διακρίσεις και εκμετάλλευση εις βάρος ανηλίκων Ρομά, παράνομη διακίνηση προσώπων, περιορισμοί στη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός εθνοτικών μειονοτήτων, ειδικότερα των Ρομά.

Στο τμήμα περί σεβασμού της ακεραιότητας του ατόμου αναφέρονται μεταξύ άλλων καταγγελίες οργανώσεων και επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για επιθέσεις ακροδεξιών και καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, αν και η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ έκανε λόγο για μικρή πρόοδο και μείωση των καταγγελιών για καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, το 2007 και 2008. Μνημονεύονται επίσης και εφέτος οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε φυλακές και κρατητήρια της χώρας και δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα, επισημαίνοντας πιο χαρακτηριστικά το παράδειγμα το κέντρου κράτησης μεταναστών στη Παγανή, το οποίο πάντως έκλεισε η νέα κυβέρνηση για να ανακαινισθεί.

Στο τμήμα περί σεβασμού πολιτικών ελευθεριών επαναλαμβάνεται ότι υπάρχει ανεξαρτησία ΜΜΕ στην Ελλάδα και ότι η κυβέρνηση γενικώς σεβάσθηκε στην πράξη τα δικαιώματα αυτά, αλλά ότι υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι νομικοί περιορισμοί (απαγόρευση διασάλευσης φιλικών σχέσεων με γειτονικές χώρες, διασπορά ψευδών ειδήσεων που προκαλούν φόβο στους πολίτες κλπ), οι οποίοι όμως σπανίως εφαρμόζονται.

Για θέματα ελευθερίας του 'συναιτερίζεσθαι' επισημαίνονται δικαστικές υποθέσεις σχετικά με τη "Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού" και την άρνηση έγκρισης σωματείων με εθνοτική ονομασία 'μακεδονικός' ή 'τουρκικός'.

Για τις θρησκευτικές ελευθερίες σημειώνεται και πάλι ότι οι νόμοι προβλέπουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά μη-ορθόδοξες ομάδες κατά καιρούς αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια και νομικούς περιορισμούς. Παραμένει ως κύριο πρόβλημα των μουσουλμάνων της Αθήνας η έλλειψη επίσημου τεμένους και νεκροταφείου, αν και εφέτος οι ηγέτες τους εξέφρασαν ικανοποίηση για την χωροθέτηση του τεμένους στο Βοτανικό και ζήτησαν την επίσπευση των εργασιών ανέγερσης. Εξακολουθούν επίσης αναφορές σε βανδαλισμούς εβραϊκών μνημείων και εκφράσεις αντι-σημιτισμού ειδικότερα στον ακραίο τύπο, σε καταγγελίες για δυσμενή μεταχείριση και άθλιες συνθήκες ζωής Αθίγγανων και νομίμων και παρανόμων μεταναστών.

Αρκετός χώρος αφιερώνεται στις επικρίσεις οργανώσεων, του Συνηγόρου του Πολίτη και ξένων κυβερνήσεων για τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα, τη δυσμενή μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και την ανεπαρκή προστασία των ακηδεμόνευτων ανηλίκων μεταναστών. Μνημονεύεται ωστόσο η απόφαση νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη τον Νοέμβριο 2009 για σύσταση επιτροπής ειδικών για την αναθεώρηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών παραχώρησης ασύλου, που χαιρέτισαν τοπικές και διεθνείς οργανώσεις και η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ.

Τέλος, στο τμήμα για τις εθνικές και εθνοτικές μειονότητες επαναλαμβάνονται αναφορές σε Έλληνες πολίτες που αυτο-προσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Ρομά, Αρβανίτες ή Μακεδόνες, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν πως πρέπει να αναγνωριστούν ως "μειονότητες" ή "γλωσσικές μειονότητες", αλλά η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μειονότητα μόνο τη μουσουλμανική. Μέλη της πομακικής κοινότητας διατείνονται ότι πιέζονται από τουρκόφωνους να απαρνηθούν την ύπαρξη της πομακικής ως ταυτότητας, διακριτής από την τουρκική. Η κυβέρνηση εξάλλου δεν αναγνωρίζει την σλαβική διάλεκτο στην ΒΔ Ελλάδα ως "μακεδονική", ενώ αξιωματούχοι και δικαστήρια δεν επιτρέπουν σε σλαβικές ομάδες να αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες" με το επιχείρημα ότι περίπου 2,2 εκ. εθνοτικά και γλωσσικά έλληνες πολίτες χρησιμοποιούν ήδη τον όρο "Μακεδόνας" προκειμένου να αυτοπροσδιοριστούν.

Στη φετινή έκδοση επισημαίνεται και έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά ως "Μακεδόνες" εξακολουθούν να υπόκεινται σε διακρίσεις και παρενοχλήσεις, και κάλεσε την κυβέρνηση να απεμπλακεί από τη διαμάχη εάν υφίσταται ή όχι 'Μακεδονική' ή Τουρκική', μειονότητα στην Ελλάδα και να εστιασθεί στα θέματα προστασίας δικαιωμάτων αυτο-προσδιορισμού και ελευθερίας έκφρασης, επιτρέποντας την χρήση των όρων 'μακεδονικός' ή 'τουρκικός' σε σωματεία και οργανώσεις.

protothema.gr

Read more...

Ορκίσθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ορκίσθηκε ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για την δεύτερη προεδρική του θητεία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Κάρολο Παπούλια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η υποβολή των συγχαρητηρίων από τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τον αρχιεπίσκοπο θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο την ερχόμενη Τετάρτη.

Υποδεχόμενος ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ρωτήθηκε πως πήγε το ταξίδι στις ΗΠΑ- Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε "πολύ καλά κ. πρόεδρε".

Η πανηγυρική τελετή παρουσία των μελών της κυβερνήσεως, όλων των πολιτικών αρχηγών, με κατάμεστα τα διπλωματικά θεωρεία, τα έδρανα των ανωτάτων κρατικών λειτουργών και τα θεωρεία του κοινού, ξεκίνησε στις 11.30 με τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη να αναγιγνώσκει την προσφώνηση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου κατά την εκλογή του κ. Παπούλια στις 3 Φεβρουαρίου και την αντιφώνηση του Προέδρου.

Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής βρίσκονταν ήδη στην κεντρική είσοδο του Κοινοβουλίου, προκειμένου να υποδεχθούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εισήλθαν συνοδεύοντας τον αρχηγό του κράτους στις 12 παρά 10, υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ανέπεμψαν δεήσεις και ακολούθησε η ορκωμοσία του Προέδρου ενώ περιστοιχιζόταν από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. «Άξιος- άξιος» φώναζαν και χειροκροτούσαν όρθιοι οι βουλευτές. Στη συνέχεια υπεγράφησαν τα πρωτόκολλα ορκωμοσίας κατά σειράν από τον κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, το πρόεδρο της Βουλής και τον αρχιεπίσκοπο.

Η τελετή τελείωσε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χαιρετά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ο Κ. Παπούλιας επανεξελέγη, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, στις 2 Φεβρουαρίου, με 266 ψήφους υπέρ και 32 "παρών". Υπέρ της επανεκλογής του είχαν τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., "παρόντες" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαμβάνει την ένατη προεδρική θητεία από τη μεταπολίτευση, είναι ο τρίτος πρόεδρος, μετά τους Κ. Καραμανλή και Κ. Στεφανόπουλο, που επανεκλέγεται σε δεύτερη θητεία, ενώ κατέχει ο ίδιος το ρεκόρ κοινοβουλευτικής συναίνεσης κατά την πρώτη εκλογή του το Μάρτιο του 2005 με 279 ψήφους.

nooz.gr

Read more...

ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: "OI ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ Α.Ε. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ"


Απο kathimerini.gr

Τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ζήτημα των χρεών των επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ προς το Δημόσιο επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη...


Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη «...στις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των ανωνύμων αθλητικών εταιρειών» και προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης πολιτιστικών και αθλητικών οργανισμών, αλλά και τη σταδιακή διακοπή της επιχορήγησης των ΠΑΕ και ΚΑΕ από το κράτος ή εποπτευόμενους οργανισμούς, όπως ο ΟΠΑΠ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πλαίσιο στο οποίο οικοδομήθηκε ο επαγγελματικός αθλητισμός στην Ελλάδα έχει αγγίξει τα όριά του. Έχουμε υπερχρεωμένες αθλητικές εταιρείες, η πλειοψηφία των οποίων με την πλήρη εφαρμογή του νόμου 2190 «περί ανωνύμων εταιρειών» θα έπρεπε να είχαν κλείσει» ανέφερε αρχικά ο κ. Σαχινίδης και συνέχισε: «Είμαστε αντίθετοι στις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των ανωνύμων αθλητικών εταιρειών, που πολύ λίγα απέδωσαν στο παρελθόν. Πράττουμε το αυτονόητο, διενεργούμε ελέγχους και όπου διαπιστώνουμε παραβάσεις της νομοθεσίας επιβάλλουμε κυρώσεις».

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι από το 1998 έχουν επιβληθεί σε ΠΑΕ και ΚΑΕ πρόστιμα ύψους 26 εκ. ευρώ (ποσό που αφορά το κεφάλαιο, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις) και από αυτά έχουν εισπραχθεί μόλις τρία εκατομμύρια, ενώ οι οφειλές, για τις οποίες έχει υπάρξει ρύθμιση, ανέρχονται περίπου στα 37 εκ. ευρώ. Για το θέμα της χρηματοδότησης ανέφερε ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός μητρώου εισηγούμενων φορέων, που θα πρέπει να καταθέτουν μια σειρά στοιχείων για να πάρουν την επιχορήγηση, και στη συνέχεια τόνισε: «Για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, βούληση του αρμόδιου υπουργείου είναι να σταματήσει σταδιακά κάθε μορφή άμεσης χρηματοδότησής τους από το υπουργείο ή τους εποπτευόμενους οργανισμούς ή εταιρείες. Η όποια χρηματοδότησή τους στο μέλλον θα γίνεται μόνο έμμεσα. Για παράδειγμα, ο ΟΠΑΠ δεν θα γίνεται χορηγός μιας ΠΑΕ, αλλά, αν πρόκειται για επιχορήγηση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα γίνεται χορηγός του πρωταθλήματος και θα διαφημίζεται απ' όλες τις ΠΑΕ και όλες οι ομάδες θα επωφελούνται από τη χορηγία αυτή».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος κατέθεσε την επερώτηση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ανώνυμων εταιρειών, που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα προστασίας την πολιτική δύναμη που τους δίνουν οι οργανωμένοι οπαδοί, έχουν αποκτήσει ένα καθεστώς φορολογικής και ασφαλιστικής ασυλίας. Έλεγχοι δεν γίνονται, πρόστιμα καταγράφονται, αλλά δεν εισπράττονται, υπάρχει τεράστια διαρροή εσόδων, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος με εικονικά συμβόλαια ποδοσφαιριστών. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει... Το αίτημά μου είναι απλό. Δεν είναι δυνατόν να λέτε στον μισθωτό και στο συνταξιούχο σου κόβω ένα μισθό, μέσω περικοπών αμοιβών και επιδομάτων, σου κόβω και άλλον ένα μισθό μέσω αύξησης φόρων, αλλά αυτοί οι ισχυροί θα συνεχίσουν να είναι στο απυρόβλητο. Χρειάζονται δραστικά μέτρα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επιπλέον θα πρέπει να αλλάξει και ο νόμος για το από πού ελέγχονται αυτές οι ανώνυμες εταιρείες. Πιστεύω ότι το πρώην ΣΔΟΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση εκεί».

Στη δευτερολογία του, ο Φίλιππος Σαχινίδης αναφέρθηκε στους ελέγχους που έγιναν την περασμένη εβδομάδα (5/3) στις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και είπε ότι διαπιστώθηκαν συγκεντρωτικά: «Μη απόδοση ΦΠΑ 1.305.000 ευρώ. Μη απόδοση παρακρατουμένων φόρων 5.247.000 ευρώ. Σύνολο μη αποδοθέντων φόρων 6,5 εκ. ευρώ περίπου». Αποκάλυψε επίσης ότι κατασχέθηκαν από ορισμένες ΠΑΕ συμβόλαια ποδοσφαιριστών, στα οποία πιθανολογείται ότι υπήρξε απόκρυψη των πραγματικών αποδοχών και τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

fimotro

Read more...

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ


Απο Enet.gr

Σημαντική μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2010 καταδεικνύουν τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο...


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του γενικού λογιστηρίου τα καθαρά φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν μεν κατά 13,1% πάνω από το στόχο, αλλά αυτό συνέβη επειδή πάγωσαν οι επιστροφές φόρου. Τα καθαρά έσοδα προ επιστροφών τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 9,9% (9,2% ετήσιος στόχος) και το Φεβρουάριο 4,5% (μέσος όρος διμήνου 7,9%).

Έτσι, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, εμφανίζεται μείωση του ελλείμματος κατά 77,4% με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 903 εκατ. ευρώ για το πρώτο δίμηνο του 2010 από 3.986 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2009.

Για να προκύψει το αποτέλεσμα αυτό συντελέσθηκε μεγάλη περικοπή δαπανών. Συγκεκριμένα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 9,6%, έναντι στόχου για μείωση κατά 2,8%. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 9,3% και οι δαπάνες για τόκους κατά 12,8%.

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 58,2%, ενώ τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 4,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
fimotro


Read more...

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΥΗΔΟΥΣ!


Από τη Νόρα Ράλλη

Εχθές, Πέμπτη, το σουηδικό Κοινοβούλιο "υπερψήφισε" (η απόφαση ελήφθη με 131 ψήφους υπέρ έναντι 130 κατά και 88 αποχές!) την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία, στις αρχές του 20ου αιώνα, και προσώρησε και στις αναγνώρισεις της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων (Ασσύριους, Σύριους και Χαλδαίους) από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η πρόταση είχε κατατεθεί από βουλευτές από διάφορα κόμματα του σουηδικού Κοινοβουλίου. Και για μία ακόμα φορά, εξαιτίας αυτής, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου επίσκεψη στη Σουηδία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανακλήθηκε στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη Ζεργκιούν Κορούτουρκ. Έτσι όπως πάνε... δε θα αφήσουν πρέσβη για πρέσβη σε άλλη χώρα! Πάντως, ο Σύλλογος Ποντίων της Σουηδίας «Εύξεινος Πόντος» εξέφρασε την ικανοποίησή τους, έστι κι αν η αναγνώριση καθυστέρησε έναν αιώνα ολόκληρο!

Όλα άρχισαν από το 1914. Οι σφαγές και οι εκτοπισμοί των Ελληνικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη συνεχίστηκαν μέχρι το 1923. Η γενοκτονία των Ποντίων ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο. Ο Αιγίδης στο σημαντικότατο βιβλίο που έγραψε για το προσφυγικό ζήτημα που προέκυψε μετά το 1922, τονίζει ότι «1.200.000 ψυχές αποτελούν τον τραγικόν εις ανθρώπινας απώλειας απολογισμόν του αγώνος». Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τονίζει ότι «μιλάμε για πάνω από 800.000 Έλληνες». Στις 20 Μαρτίου 1922, ο Άγγλος διπλωμάτης Ρέντελ συνέταξε ένα μνημόνιο για τις τουρκικές ωμότητες σε βάρος των χριστιανών από το 1919 κι έπειτα. Στο προοίμιο αυτού του μνημονίου διαβάζουμε: «Η επίτευξη της ανακωχής με την Τουρκία, στις 30 Οκτωβρίου 1918, φάνηκε να επέφερε μια προσωρινή παύση των διωγμών των μειονοτήτων εκ μέρους των Τούρκων, που διαπράχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στην επιδίωξη αυτών των διωγμών, είναι γενικώς αποδεκτό ... ότι πάνω από 500.000 ‘Έλληνες εξορίστηκαν, εκ των οποίων συγκριτικώς ελάχιστοι επέζησαν...». Η αλήθεια είναι πως όταν οι Ευρωπαϊκές χώρες έτρωγαν τις σάρκες τους στον Ά παγκόσμιο πόλεμο, τότε οι Τούρκοι εκπόνησαν το μεγάλο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανικών Πληθυσμών της τότε Μικράς Ασίας. Ξεκινούν από τους Αρμένιους και παράλληλα αρχίζουν να δημιουργούν τα πρώτα προβλήματα και στους Ποντίους. Η 19η Μαΐου 1919, είναι μέρα μαύρη για τον Ελληνισμό. Είναι η ημέρα που ο Κεμάλ έκανε απόβαση στην Σαμψούντα. Έτσι άρχισε η συστηματική επιχείρηση εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού. Οι απάνθρωποι τρόποι, η μεθοδολογία και τα μέσα τα οποία χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι, για να εκκαθαρίσουν το Ποντιακό στοιχείο, είναι πραγματικά αδιανόητα. Έκαναν επιστράτευση τον Ποντίων νεαρής ηλικίας και μεθοδεύτηκε η εξόντωση τους μέσα από τάγματα εργασίας, στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου. Η συνεχής παρατεταμένη εργασία και οι αγγαρείες κάτω από άθλιες συνθήκες, οι επιδρομές και οι σφαγές των αμάχων στα Ελληνικά χωριά της περιοχής, είναι μόνο λίγα απ αυτά που διαμόρφωσαν την κόλαση για τους ομοεθνείς μας της εποχής εκείνης.
Ήταν ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο που εκπόνησε το Νεοτουρκικό κράτος το οποίο είχε ήδη μελετηθεί από τους Νεότουρκους πριν από το 1911. Το σχέδιο ήταν σαφές και προέβλεπε τον αφανισμό των μη τουρκικών πληθυσμών. Προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Έλληνες του Πόντου αριθμούσαν περίπου 700.000 άτομα. Από αυτούς μέχρι και το 1923 είχαν εξοντωθεί με ειδεχθείς και απάνθρωπους τρόπους οι 353.000 με την καθοδήγηση του Κεμάλ Ατατούρκ, εμπνευστή και ιδρυτή του σύγχρονου Τουρκικού κράτους. Όσοι επέζησαν εξαναγκάσθηκαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Οι περισσότεροι φυσικά προς την Ελλάδα που και εκεί δυστυχώς δεν είχαν και την πιο σωστή αντιμετώπιση. Παρ όλα αυτά όχι απλώς επέζησαν, αλλά μπόρεσαν να προοδεύσουν και να είναι σήμερα λαμπρό παράδειγμα για τους υπολοίπους Έλληνες και για κάθε κατατρεγμένο του σύγχρονου κόσμου.
fimotro


Read more...

"ΠΕΤΑΞΕ" Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ!


«Φτερά» έκανε ο φάκελος του Βατοπεδίου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος, ανέφερε ότι το περιστατικό αποκαλύφθηκε όταν ζητήθηκε να σταλούν τα έγγραφα για την υπόθεση... στην εξεταστική επιτροπή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν ζητήθηκε ο φάκελος η απάντηση είπε ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο με την ένδειξη Βατοπέδι.
Ο κ. Κανελλόπουλος είπε επίσης πως όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις η απάντηση ήταν ότι η αρμόδια διευθύντρια κ. Μαντέλη, όταν βγήκε σε σύνταξη πήρε και τον σχετικό φάκελο.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κανελλόπουλο, η ίδια απάντησε ότι πήρε το φάκελο για να υπερασπιστεί τον ευατό της καθώς η κ. Μαντέλη είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση.
Ο κ. Κανελλόπουλος ανέφερε επίσης ότι οι ποινικές ευθύνες είναι σαφείς για την αφαίρεση του φακέλου από το υπουργείο.
Επισήμανε ότι τα έγγραφα πρέπει να ξεπερνούν τα 1.500 και κάποια από αυτά –όπως είπε- είναι σε ηλεκτρονική μορφή.
/fimotro


Read more...

Τζάμπα ρεύμα από ΔΕΗ και ιδιώτες!

Νέες ρυθμίσεις στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρισμού

Διαδικασίες με τις οποίες ένα νοικοκυριό μπορεί να παίρνει ρεύμα χωρίς να πληρώνει προβλέπει ο νέος Κώδικας Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, τον οποίο έθεσε προς διαβούλευση έως τις 12 Απριλίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας!

Πώς γίνεται αυτό;

Στον νέο Κώδικα και, συγκεκριμένα, στο άρθρο 29 ορίζεται μεταξύ άλλων ότι η προθεσμία εξόφλησης του Λογαριασμού Κατανάλωσης που παρέχεται από τον προμηθευτή, ορίζεται από την ημερομηνία παράδοσης του Λογαριασμού στο ταχυδρομείο και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 ημέρες. Για δε τους ευάλωτους πελάτες (νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολία ή αδυνατούν να πληρώσουν, πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και δεν συνοικούν με άλλο νεώτερο πρόσωπο καθώς και πολίτες με σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά προβλήματα ή με άλλη σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ασκήσουν βιοποριστική εργασία) η προθεσμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 40 ημέρες.

Με βάση το οριζόμενα, ο προμηθευτής δύναται να επικοινωνήσει με τον Πελάτη του μετά την λήξη της οριζόμενης προθεσμίας υπενθυμίζοντάς του την οφειλή. Αν ο Λογαριασμός Κατανάλωσης δεν εξοφληθεί εντός της οριζόμενης

προθεσμίας ο προμηθευτής αναγράφει το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής στον αμέσως επόμενο λογαριασμό και προσθέτει το ποσό αυτό ατόκως στο συνολικό οφειλόμενο ποσό του νέου λογαριασμού που ο πελάτης οφείλει να καταβάλει εντός της κανονικής προθεσμίας εξόφλησης του νέου λογαριασμού.

Ήδη από την στιγμή λήψης του λογαριασμού έχουν παρέλθει περί τους 2,5 μήνες… Αν, τώρα, παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης, ο προμηθευτής οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα και εγγράφως με τον πελάτη του, θέτοντας προθεσμία τουλάχιστον δέκα εργάσιμων ημερών για την εξόφληση του Λογαριασμού και κάνοντας μνεία του δικαιώματός του να καταστήσει υπερήμερο τον πελάτη και να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης και διακοπή της προμήθειας κατά τα οριζόμενα στο παρόν, αν αυτός δεν συμμορφωθεί εντός της ανωτέρω καταληκτικής προθεσμίας.

Φτάσαμε ήδη στους τρείς μήνες! Σε περίπτωση, δε, που ο Λογαριασμός Κατανάλωσης δεν εξοφλείται εντός της προθεσμίας που τάχθηκε, ο Προμηθευτής δύναται να καταστήσει τον πελάτη υπερήμερο, περίπτωση στην οποία κοινοποιεί σε αυτόν όχληση υπερημερίας θέτοντας περαιτέρω προθεσμία τουλάχιστον 10 εργάσιμων ημερών για την οριστική εξόφληση της

χρέωσης.

Μετά την άπρακτη παρέλευση και της νέας προθεσμίας που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο ο προμηθευτής δύναται να καταγγείλει τη Σύμβαση Προμήθειας και να διακόψει την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν πάει στα δικαστήρια, “αντίο” οφειλές!

Αλλά στην παράγραφο 7 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι ο προμηθευτής δεν δύναται να καταγγέλλει τη Σύμβαση Προμήθειας και να διακόπτει την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας λόγω υπερημερίας πελάτη του ως προς την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην περίπτωση που οι εν λόγω οφειλές αμφισβητούνται εγγράφως από τον πελάτη και καθόσον εκκρεμεί επίλυση, εξώδικη ή ένδικη, της διαφοράς.

Αν δηλαδή με ένα …τζιμάνι δικηγόρο στο τέλος αυτών των 3,5 μηνών προσφύγει κανείς στην δικαιοσύνη, και πάλι γλιτώνει την καταγγελία της σύμβασης! Και προσέξτε: αν κανείς ανήκει στις “ευάλωτες ομάδες” περιγράψαμε και ξεκινήσει να μην εξοφλεί λογαριασμούς από τον Σεπτέμβριο, ακόμη και ασφαλιστικά μέσα να βγουν εναντίον του μετά την παρέλευση αυτών των 3 περίπου μηνών που αναφέραμε, και πάλι δεν είναι δυνατό να του καταγγελθεί η σύμβαση και να σταματήσει η ηλεκτροδότηση!

Κι αυτό γιατί η δυνατότητα του προμηθευτή να καταγγείλει τη σύμβαση δεν ισχύει για τους ευάλωτους πελάτες, για τους μήνες Δεκέμβριο έως Μάρτιο και Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ δεν ισχύει καθόλου για πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Εάν δε, όπως προβλέπεται μελλοντικά, ρυθμιστούν τα ζητήματα που αφορούν το λεγόμενο “Τελευταίο Καταφύγιο” – που προφανώς θα είναι η ΔΕΗ για οικιακούς αλλά και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές, με βάση την σχετική κοινοτική Οδηγία – τότε ένα νοικοκυριό που έχει μπει σε αυτή την διαδικασία θα βρει στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρικό ρεύμα υποχρεωτικά, έχοντας βεβαίως σε εκκρεμότητα την δικαστική διαμάχη με τον προηγούμενο προμηθευτή ο οποίος εάν δικαιωθεί, θα εισπράξει εντόκως τις οφειλές…

Εάν όλα αυτά σας φαίνονται ακραία, στην ΔΕΗ και στις ιδιωτικές εταιρείες αναπτύσσεται ήδη προβληματισμός για το ενδεχόμενο εμπλοκής σε μακρές δικαστικές διαμάχες είτε με πραγματικά ευάλωτους πολίτες είτε και με κακοπληρωτές καταναλωτές. Και, προφανώς, τα συγκεκριμένα – καθώς και άλλα, αφού ο Κώδικας αριθμεί 34 σελίδες – ζητήματα θα τεθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Ευελιξία στους πελάτες

Να συμπληρώσουμε ότι για τους ευάλωτους πελάτες, οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να προβλέπουν εξόφληση λογαριασμών σε δόσεις, ενώ επίσης προβλέπεται μεγάλη ευελιξία για τους πολίτες να αλλάξουν προμηθευτή, ειδικά σε περιπτώσεις κατά τις οποίες αυξάνονται οι χρεώσεις που αναλογούν στην δική του δραστηριότητα (όχι, δηλαδή, ρυθμιζόμενες χρεώσεις, όπως το τέλος ΑΠΕ, τα τέλη υπέρ ΡΑΕ, οι χρεώσεις για το δίκτυο, για τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας κλπ).

Στα αξιοσημείωτα, τέλος, του νέου Κώδικα το ότι δίνεται η δυνατότητα στον προμηθευτή να ζητήσει καταβολή εγγύησης από τον πελάτη για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που να μην υπερβαίνει το χρονικό διάστημα των δύο μηνών όταν στον προηγούμενο κώδικα το διάστημα αυτό ήταν τρεις μήνες.

protothema.gr


Read more...

Επέλαση "κολλητών" στις εφορίες

Οι συντεχνίες αμφισβητούν στην πράξη το νόμο Ραγκούση

http://img.protothema.gr/9577FF4C19FF4A397EF9791E2EBFEB31.jpg
Έκτακτο υπηρεσιακό συμβούλιο για να προλάβουν τις αλλαγές και το αντικειμενικό σύστημα, που προβλέπει ο νέος νόμος Ραγκούση για τις θέσεις των διευθυντών στο δημόσιο πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Η αιφνιδιαστική συνεδρίαση είναι αμφίβολο εάν γίνεται σε γνώση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ έχει προκαλέσει την ενόχληση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Γεωργακόπουλου, ο οποίος το πληροφορήθηκε περίπου κατά τύχη.

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης, αλλά και το αποκαλυπτικό των πραγματικών προθέσεων, όσων αποφάσισαν την έκτακτη σύγκληση του υπηρεσιακού συμβουλίου, είναι το γεγονός ότι επί τετράμηνο πολλές εφορίες έμεναν ακέφαλες ακριβώς γιατί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επικαλούνταν ότι υπάρχει καθυστέρηση της νομοθετικής ρύθμισης, στην οποία έπρεπε να προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Και ενώ το νομοσχέδιο όχι μόνο κατατέθηκε και άρχισε να συζητείται στη Βουλή, αλλά και ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα, ξαφνικά οι αρμόδιοι παράγοντες «ανακάλυψαν» ότι μπορούσαν να καλύψουν τα κενά, χωρίς να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα αυτά τα κενά θεωρήθηκαν υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για τη δυσλειτουργία των εφοριών και τη συνεπακόλουθη υστέρηση των εσόδων του κράτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων, που γνωρίζουν τα πράγματα, οι ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο του Γιάννη Ραγκούση, με την αντικειμενική επιλογή των διευθυντών και χωρίς την παρέμβαση των κομματικών κυκλωμάτων, προκάλεσε τη δυσφορία σε όσους ήλπιζαν ότι θα ήλεγχαν το δίκτυο των εφοριών και όλο τον εισπρακτικό μηχανισμό. Για να προλάβουν λοιπόν ενοχλητικές και μη αρεστές προαγωγές στελεχών σπεύδουν τώρα να συμπληρώσουν, έστω και την ύστατη ώρα τα κενά με «εκλεκτούς», αδιαφορώντας ακόμη και για την ουσία της πρωτοβουλίας, που ανέλαβε η κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία ενός αντικειμενικού συστήματος διάρθρωσης των υπηρεσιών, κόντρα στις όποιες συντεχνιακές λογικές των «κολλητών».

Την πρόσκληση απηύθυνε μόλις την περασμένη Τετάρτη προς τα μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου (Ζωή Λεπενιώτη, Κωνσταντίνο Κάρμα, Χαράλαμπο Νικολακόπουλο, Σωτήρη Αθανασούλη) ο πρόεδρός του Γιώργος Χατζάκης. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 9.30 το πρωί της Παρασκευής στο κτίριο της Καραγεώργη Σερβίας.
.protothema.gr


Read more...

Η γενοκτονία των Αρμενίων παγώνει τις σχέσεις Τουρκίας - Σουηδίας

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Σουηδία και ακύρωσε την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή την απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

Η απόφαση ελήφθη μόλις μία εβδομάδα αφότου η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, όταν επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου έλαβε ανάλογη απόφαση.

Η Σουηδία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές των προσπαθειών της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση, που ελήφθη για πολιτικές σκοπιμότητες", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου.

"Δεν ανταποκρίνεται στη στενή φιλία των δύο εθνών. Ανακαλούμε τον πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις", ανακοίνωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί και η σύνοδος κορυφής Τουρκίας-Σουηδίας, που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου.

Η απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ελήφθη με οριακή πλειοψηφία- 131 βουλευτές υπερψήφισαν τη σχετική πρόταση και 130 την καταψήφισαν. Η πρόταση έβρισκε αντίθετα τα κόμματα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, αλλά τρεις κυβερνητικοί βουλευτές την υπερψήφισαν.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ εκτίμησε ότι η ψήφος αυτή θα περιπλέξει τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

"Η απόφαση δεν βοηθάει επίσης τη συζήτηση στην Τουρκία, που γίνεται ολοένα και πιο ανοικτή και ανεκτική, καθώς πλησιάζει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση", εκτίμησε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ζεργκούν Κορουτουρκ, πρεσβευτής της Τουρκίας στη Σουηδία εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση αυτή και εκτίμησε ότι θα έχει "δραστικές συνέπειες" στις διμερείς σχέσεις.

Πάντως τουρκική κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Ρόιτερ ότι ο Τούρκος διπλωμάτης θα επιστρέψει σύντομα στη Σουηδία.
nooz.gr

Read more...

OΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ


Ρεπορτάζ: Robert Fisk (Aπο ΤΑ ΝΕΑ)

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να αρνηθεί ότι η σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915 ήταν γενοκτονία. Όμως οι αποδείξεις υπάρχουν σε ένα ορφανοτροφείο που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου κοντά στη Βηρυτό...


Είναι μόνο ένας μικρός τάφος, με μια φτηνή τετράγωνη πλάκα. Μέσα του βρίσκονται, σε κατάσταση σκόνης πλέον, τα οστά και τα κρανία περισσοτέρων από 300 παιδιών, ορφανά Αρμενίων που δολοφονήθηκαν κατά τη γενοκτονία του 1915. Τα παιδιά αυτά πέθαναν από χολέρα και πείνα, καθώς οι τουρκικές αρχές προσπαθούσαν να τα «εκτουρκίσουν» σε ένα ορφανοτροφείο κοντά στη Βηρυτό. Όμως αυτή η σχεδόν άγνωστη ιστορία των 1.200 παιδιώνμεταξύ 3 και 15 ετών- που έζησαν στους κοιτώνες του πρώην καθολικού κολεγίου, αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι πράγματι προχώρησαν στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Ο Μπαράκ Ομπάμα και η εύπιστη υπουργός Εξωτερικών του Χίλαρι Κλίντον, που προσπαθούν να εμποδίσουν το αμερικανικό Κογκρέσο να αναγνωρίσει ως «γενοκτονία» τη σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, θα πρέπει να έρθουν εδώ, σε αυτό το λιβανέζικο χωριό και να σκύψουν το κεφάλι με ντροπή. Διότι εδώ διαδραματίστηκε μια τραγική ιστορία κτηνωδίας εναντίον μικρών και ανυπεράσπιστων παιδιών, οι οικογένειες των οποίων είχαν ήδη δολοφονηθεί από τουρκικές δυνάμεις στην κορύφωση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάποια από τα παιδιά εκείνα αναγκάστηκαν να επιβιώσουν λειαίνοντας και τρώγοντας τα κόκαλα από τους σκελετούς των ορφανών που είχαν πεθάνει δίπλα τους.

Ο «αρχιτέκτονας»
Ο Τζεμάλ Πασά, ένας από τους αρχιτέκτονες της γενοκτονίας του 1915 και- δυστυχώς- η πρώτη φεμινίστρια της Τουρκίας Χαλιντέ Εντίπ Αντιβάρ, είχαν την ευθύνη αυτού του ορφανοτροφείου του τρόμου, στο οποίο γινόταν συστηματική προσπάθεια να στερηθούν τα παιδιά των Αρμενίων από την αρμενική τους ταυτότητα, τους δίνονταν τουρκικά ονόματα, τα ανάγκαζαν να γίνουν μουσουλμάνοι και τα έδερναν ανηλεώς εάν τα άκουγαν να μιλούν αρμένικα. Το Τάγμα των Λαζαριστών Μοναχών στην Αντούρα έχει καταγράψει πως εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους οι μοναχοί που δίδασκαν και πως ο Τζεμάλ Πασά εμφανίστηκε στην κεντρική πόρτα με τον Γερμανό σωματοφύλακά του μόλις καταστράφηκε το άγαλμα της Παναγίας που υπήρχε στον περίβολο.

Το άρθρο ΙΙ της Συνθήκης του ΟΗΕ του 1951 για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο ορισμός της γενοκτονίας περιλαμβάνει «τη βίαιη μεταφορά παιδιών της μιας εθνικής ομάδας σε άλλη». Αυτό ακριβώς έκαναν οι Τούρκοι στον Λίβανο. Υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες εκατοντάδων μισόγυμνων παιδιών Αρμενίων να κάνουν ασκήσεις στην αυλή του ορφανοτροφείου.

Τα ημερολόγια
Τις ιστορίες για τον βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό των ορφανών Αρμενίων στην Αντούρα, αλλά και για τα δεινά που υπέστησαν, επιβεβαιώνουν κείμενα της περιόδου από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, από τα ημερολόγια της Χαλιντέ Αντιβάρ, από τις καταθέσεις Βρετανών και Γάλλων στρατιωτών που απελευθέρωσαν το ορφανοτροφείο και μίλησαν με τα παιδιά, και από τις διηγήσεις των μικρών Αρμενίων. Που αφότου είδαν τους γονείς τους να δολοφονούνται και τις αδελφές τους να βιάζονται, αναγκάστηκαν να υποφέρουν τα πάνδεινα για να αλλάξουν εθνική ταυτότητα- ο ορισμός της γενοκτονίας.


«Έτρωγαν τα κόκαλα των νεκρών φίλων τους»
ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ το 1989, ο Κάρνιγκ Πάνιαν- που ήταν 6 ετών όταν έφθασε στην Αντούρα το 1916- κατέγραψε στα αρμένικα πως του άλλαξαν το όνομα και πως του έδωσαν έναν αριθμό, το 551, για ταυτότητα. «Κάθε απόγευμα γινόταν η υποστολή της τουρκικής σημαίας παρουσία και των 1.000

ορφανών που ήμασταν αναγκασμένα να φωνάζουμε “Ζήτω ο στρατηγός Πασά!” Αυτό ήταν το πρώτο μέρος. Μετά μας επέβαλαν τιμωρίες- η χειρότερη ήταν για όσους μιλούσαν αρμένικα: μας έκαναν φάλαγγα». Ο Πάνιαν περιέγραψε πως έπειτα από άγριους ξυλοδαρμούς ή λόγω σωματικής αδυναμίας, πολλά παιδιά πέθαναν. Τα έθαβαν πίσω από την παλιά εκκλησία. «Τη νύχτα τα τσακάλια και τα άγρια σκυλιά τα ξέθαβαν και σκόρπιζαν τα κόκαλά τους. Τα παιδιά που πήγαιναν στο κοντινό δάσος για να βρουν μήλα και άλλα φρούτα, έβρισκαν και τα κόκαλα. Τα έπαιρναν μαζί τους στο δωμάτιο και, μυστικά, τα άλεθαν για να φτιάξουν σούπα ή τα ανακάτευαν με δημητριακά για να γεμίσουν το στομάχι τους, καθώς ποτέ δεν υπήρχε αρκετό φαγητό. Έτρωγαν τα κόκαλα των νεκρών φίλων τους».

fimotro

Read more...

ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ


Απο kathimerini.gr

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Παρίσι «δεν έχει διαφορές απόψεων» με τη Γερμανία, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για να βοηθηθεί η Ελλάδα, μετά από συνομιλία που είχε στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ...


Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αν είχε έρθει για να «πείσει» την τελευταία να βοηθήσει οικονομικά Αθήνα, ο Φρανσουά Φιγιόν διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες έχουν πειστεί για «την ανάγκη αλληλεγγύης της ζώνης του ευρώ».

«Όλοι έχουμε συμφέρον να είναι σταθερό το ευρώ, να μην υπάρχει καμία απειλή σε ένα νόμισμα που είναι το κοινό μας καλό. Δεν υπάρχει καμία διαφορά απόψεων», διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε και πάλι την ικανοποίησή της που η Αθήνα «ενήργησε με μεγάλη αποφασιστικότητα στο πρόγραμμα λιτότητας» για τη μείωση των κρατικών δαπανών. Επανέλαβε επίσης την υποστήριξή της στην αρχή της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) για να βοηθήσει τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ επανέλαβε ότι αυτό θα απαιτούσε μια «αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών», ένα σημείο για το οποίο η Γαλλία είναι επιφυλακτική.

«Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να εκπονηθούν από ειδικούς, αλλά το ΕΝΤ είναι κατά κάποιον τρόπο στο τέλος μιας σειράς κυρώσεων, κατά τη γνώμη μου, αναγκαίων για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων. Και η κυριότερη απαίτηση είναι να κάνουμε τα πάντα για να μην συμβεί ξανά μια τέτοια κατάσταση», «επανέλαβε η Μέρκελ.

«Έχουμε συμφωνήσει (να πούμε) ότι υπάρχουν κυρώσεις πιο αποτελεσματικές από άλλες. Κυρώσεις που θα είναι σωφρονιστικά πρόστιμα δεν είναι προφανώς αποτελεσματικές» για χώρες όπως η Ελλάδα, που είναι ήδη υπερχρεωμένες, πρόσθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

fimotro

Read more...