Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΥΗΔΟΥΣ!


Από τη Νόρα Ράλλη

Εχθές, Πέμπτη, το σουηδικό Κοινοβούλιο "υπερψήφισε" (η απόφαση ελήφθη με 131 ψήφους υπέρ έναντι 130 κατά και 88 αποχές!) την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία, στις αρχές του 20ου αιώνα, και προσώρησε και στις αναγνώρισεις της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων (Ασσύριους, Σύριους και Χαλδαίους) από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η πρόταση είχε κατατεθεί από βουλευτές από διάφορα κόμματα του σουηδικού Κοινοβουλίου. Και για μία ακόμα φορά, εξαιτίας αυτής, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου επίσκεψη στη Σουηδία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανακλήθηκε στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη Ζεργκιούν Κορούτουρκ. Έτσι όπως πάνε... δε θα αφήσουν πρέσβη για πρέσβη σε άλλη χώρα! Πάντως, ο Σύλλογος Ποντίων της Σουηδίας «Εύξεινος Πόντος» εξέφρασε την ικανοποίησή τους, έστι κι αν η αναγνώριση καθυστέρησε έναν αιώνα ολόκληρο!

Όλα άρχισαν από το 1914. Οι σφαγές και οι εκτοπισμοί των Ελληνικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη συνεχίστηκαν μέχρι το 1923. Η γενοκτονία των Ποντίων ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο. Ο Αιγίδης στο σημαντικότατο βιβλίο που έγραψε για το προσφυγικό ζήτημα που προέκυψε μετά το 1922, τονίζει ότι «1.200.000 ψυχές αποτελούν τον τραγικόν εις ανθρώπινας απώλειας απολογισμόν του αγώνος». Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τονίζει ότι «μιλάμε για πάνω από 800.000 Έλληνες». Στις 20 Μαρτίου 1922, ο Άγγλος διπλωμάτης Ρέντελ συνέταξε ένα μνημόνιο για τις τουρκικές ωμότητες σε βάρος των χριστιανών από το 1919 κι έπειτα. Στο προοίμιο αυτού του μνημονίου διαβάζουμε: «Η επίτευξη της ανακωχής με την Τουρκία, στις 30 Οκτωβρίου 1918, φάνηκε να επέφερε μια προσωρινή παύση των διωγμών των μειονοτήτων εκ μέρους των Τούρκων, που διαπράχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στην επιδίωξη αυτών των διωγμών, είναι γενικώς αποδεκτό ... ότι πάνω από 500.000 ‘Έλληνες εξορίστηκαν, εκ των οποίων συγκριτικώς ελάχιστοι επέζησαν...». Η αλήθεια είναι πως όταν οι Ευρωπαϊκές χώρες έτρωγαν τις σάρκες τους στον Ά παγκόσμιο πόλεμο, τότε οι Τούρκοι εκπόνησαν το μεγάλο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανικών Πληθυσμών της τότε Μικράς Ασίας. Ξεκινούν από τους Αρμένιους και παράλληλα αρχίζουν να δημιουργούν τα πρώτα προβλήματα και στους Ποντίους. Η 19η Μαΐου 1919, είναι μέρα μαύρη για τον Ελληνισμό. Είναι η ημέρα που ο Κεμάλ έκανε απόβαση στην Σαμψούντα. Έτσι άρχισε η συστηματική επιχείρηση εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού. Οι απάνθρωποι τρόποι, η μεθοδολογία και τα μέσα τα οποία χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι, για να εκκαθαρίσουν το Ποντιακό στοιχείο, είναι πραγματικά αδιανόητα. Έκαναν επιστράτευση τον Ποντίων νεαρής ηλικίας και μεθοδεύτηκε η εξόντωση τους μέσα από τάγματα εργασίας, στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου. Η συνεχής παρατεταμένη εργασία και οι αγγαρείες κάτω από άθλιες συνθήκες, οι επιδρομές και οι σφαγές των αμάχων στα Ελληνικά χωριά της περιοχής, είναι μόνο λίγα απ αυτά που διαμόρφωσαν την κόλαση για τους ομοεθνείς μας της εποχής εκείνης.
Ήταν ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο που εκπόνησε το Νεοτουρκικό κράτος το οποίο είχε ήδη μελετηθεί από τους Νεότουρκους πριν από το 1911. Το σχέδιο ήταν σαφές και προέβλεπε τον αφανισμό των μη τουρκικών πληθυσμών. Προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Έλληνες του Πόντου αριθμούσαν περίπου 700.000 άτομα. Από αυτούς μέχρι και το 1923 είχαν εξοντωθεί με ειδεχθείς και απάνθρωπους τρόπους οι 353.000 με την καθοδήγηση του Κεμάλ Ατατούρκ, εμπνευστή και ιδρυτή του σύγχρονου Τουρκικού κράτους. Όσοι επέζησαν εξαναγκάσθηκαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Οι περισσότεροι φυσικά προς την Ελλάδα που και εκεί δυστυχώς δεν είχαν και την πιο σωστή αντιμετώπιση. Παρ όλα αυτά όχι απλώς επέζησαν, αλλά μπόρεσαν να προοδεύσουν και να είναι σήμερα λαμπρό παράδειγμα για τους υπολοίπους Έλληνες και για κάθε κατατρεγμένο του σύγχρονου κόσμου.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: