Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΕΒ: Δεν μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές



:  ύ  ώ  έ
Υπόμνημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) εκφράζοντας την αδυναμία του να μειώσει τις τιμές στην αγορά.

Στο υπόμνημα, ο ΣΕΒ απαριθμεί τις επιβαρύνσεις που έχει υποστεί ο παραγωγικός κλάδος το τελευταίο διάστημα στις οποίες περιλαμβάνονται:

- Η αύξηση του κόστους ενέργειας, λόγω της αύξησης των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα (2008), της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο ρεύμα (2010), του διπλασιασμού του ΕΦΚ στο μαζούτ (2011) και της επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο(2011).

- Η αύξηση του κόστους πρώτων υλών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εισαγόμενες.

- Το χαμηλό επίπεδο των βασικών υποδομών (όπως π.χ. των υποδομών φόρτωσης στο λιμάνι του Βόλου).

- Το πολύ υψηλό κόστος των μεταφορών, το οποίο μόλις πρόσφατα έχει μειωθεί.

- Ο διπλασιασμός του κόστους δανεισμού το τελευταίο έτος.

- Η χειροτέρευση των όρων πληρωμής για τα εισαγόμενα υλικά (π.χ. υλικά συσκευασίας) που συνιστούν σημαντική αύξηση κόστους.

- Η σημαντική αύξηση των φόρων.

- Η μεγάλη καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ.

- Η διατήρηση πολλών ρυθμιστικών και διοικητικών εμποδίων.

«Είναι φανερό ότι οι παραπάνω παράγοντες επιβαρύνουν το κόστος και δεν επιτρέπουν τη μείωση των τιμών» αναφέρει ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι η συμπίεση του εργατικού κόστους δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα μείωσης των τιμών.

«Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπου το κόστος ενέργειας αποτελεί το 40-50% του κόστους παραγωγής. Για να αντισταθμιστεί η αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 20%, που έχει επιβληθεί, απαιτείται να μειωθεί το εργατικό κόστος κατά 80%. Συνεπώς, οι καθοριστικοί παράγοντες για τη μείωση των τιμών των παραγομένων προϊόντων εξακολουθούν να είναι: η μείωση των φόρων, η άρση των ρυθμιστικών και διοικητικών εμποδίων και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του κράτους» αναφέρει.

Ο Σύνδεσμος, παράλληλα, ζητά απλοποίηση του επενδυτικού νόμου και τροποποιήσεις, όπως κλιμάκωση της κρατικής ενίσχυσης ανάλογα με τομεακά κριτήρια (ανάπτυξη τεχνολογίας, συνέργειες με τον περιβάλλοντα παραγωγικό ιστό, ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας). Ζητά επίσης να υπάρξει ουσιαστική αξιολόγηση των ενισχύσεων που έχουν διοχετευθεί μέχρι σήμερα, μέσω του Επενδυτικού Νόμου.

Ο ΣΕΒ ζητά ακόμη, μεταξύ άλλων, κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την αδειοδότηση, οριοθέτηση βιομηχανικών πάρκων, κατάργηση του Αγορανομικού Κώδικα, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, μεταφορά του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κάθε είδους προμήθειες, ανεξαρτήτως ύψους, άρση ρυθμιστικών εμποδίων για τον ανταγωνισμό, απελευθέρωση επαγγελμάτων, κ.α.

Αποδίδει εξάλλου τις πιέσεις για εσωτερική υποτίμηση (δηλαδή μείωση των εισοδημάτων προκειμένου να πέσουν οι τιμές) στην τεχνολογική υστέρηση της χώρας.moneypost.gr

Read more...

Το φάκελο του ΣΔΟΕ με τις υποθέσεις πολιτικών προσώπων ζητούν τα κόμματα

Με αφορμή το θέμα Μεϊμαράκη


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Να παραδώσει το ΣΔΟΕ, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, τα στοιχεία που αφορούν σε υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Αιχμηρή εμφανίστηκε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει για τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Το ΣΔΟΕ -είπε η κ. Βούλτεψη- οφείλει να κάνει τη δουλειά του, να πιάσει τους μεγαλοφοροφυγάδες και «να αφήσει τα κουτσομπολιά και τις διαρροές, διότι έτσι εξελίσσεται σε ρουφιανομάγαζο».

«Το ΣΔΟΕ αυτή τη στιγμή θα στείλει όχι πόρισμα, αλλά κάποιους ελέγχους στην εισαγγελία. Δεν προκύπτει τίποτα, γιατί στο ΣΔΟΕ υπάρχουν στελέχη που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Στο μεταξύ, όμως, το καρφί βγήκε, αλλά η τρύπα έμεινε. Εμπλέκεται ο Πρόεδρος της Βουλής και τι γίνεται με το Κοινοβούλιο - είναι 32 και 42 και 52 οι υποθέσεις - και οι πραγματικοί κλέφτες, που δεν είναι μέσα σ' αυτή την αίθουσα, τρίβουν τα χέρια τους», πρόσθεσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ.

Η κ. Βούλτεψη συνέχισε δε λέγοντας πως το ΣΔΟΕ έχει από καιρό εξελιχθεί σε κέντρο συκοφαντίας και διαρροών το οποίο μαζεύει στοιχεία και ουσιαστικά αυτή τη στιγμή εκεί υπάρχει ένα εξωκοινοβουλευτικό κέντρο.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλέστηκε το νόμο 4065 του 2012 για να πει πως το ΣΔΟΕ έχει υποχρέωση να παραδώσει τα στοιχεία στην Επιτροπή της Βουλής, αλλιώς «ο κ. Στασινόπουλος παρανομεί».

Ο κ. Παπαδημούλης απαίτησε επίσης γρήγορη δικαστική εκκαθάριση και όχι οι υποθέσεις να σαπίζουν στα συρτάρια για χρόνια και να μην βγαίνει τίποτα και πρόσθεσε πως απαιτείται και οι εμπλεκόμενοι να διευκολύνουν, παραιτούμενοι από την υπερπροστασία που τους παρέχει το Σύνταγμα.

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής είπε πως η συμβιβαστική λύση που επελέγη (αποχή από τα καθήκοντα του) δεν μπορεί να πάει μακριά γιατί δημιουργεί εμπλοκές και αντιφάσεις δυσεπίλυτες για την λειτουργία του πολιτεύματος και της Βουλής.

Νωρίτερα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου έθεσε το θέμα, ζητώντας άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων του φακέλου, που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, προεξάρχοντος του προέδρου της Βουλής, τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία απαιτεί να μην υπάρχουν σκιές».

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «επιβάλλεται άμεσα να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και αφορούν υποθέσεις διαφθοράς και μαύρου χρήματος», σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια αποκάλυψης και διαλεύκανσης τέτοιων υποθέσεων, είτε αφορούν πολιτικά πρόσωπα είτε μη πολιτικά, πρέπει να είναι διαρκής και όχι αποσπασματική».

Επίσης, τονίζει ότι «είμαστε αντίθετοι σε μια επιλεκτική διαχείριση ονομάτων, ότι υπάρχει πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα, όπως άλλωστε απαιτεί σύσσωμη η ελληνική κοινωνία. Όλων όσοι τα ονόματα τους έχουν εμπλακεί σε αυτήν την υπόθεση οφείλουν να διευκολύνουν στη διερεύνησή της».
* Σε κοινή απόφαση να στείλουν επιστολές τόσο προς το ΣΔΟΕ όσο και προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, με τις οποίες θα ζητούν να σταλούν στην Βουλή όσες περιπτώσεις εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών από το 1974 μέχρι σήμερα κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου για το «πόθεν έσχες».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στουρνάρας: Αύριο κλείνει το πακέτο

Ολοκληρώθηκε η δίωρη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Ιπποκράτους.
Ο υπουργός Οικονομικών, φάνηκε αισιόδοξος ότι αύριο θα κλείσει το πακέτο των μέτρων. Ωστόσο, ερωτηθείς, δεν αποκάλυψε, εάν τα μέτρα του 2013 θα αντιστοιχούν σε 7,5 δισ. ευρώ.
Επίσης δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση για το αν θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή πριν ή μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου.
''Είναι λεπτή η ισορροπία στη διαπραγμάτευση και πρεπει πρώτα να υπάρξει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών'', τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Read more...

Τελικό «οκ» από Σαμαρά Το πακέτο με τα μέτρα περιμένει την «έγκριση» Βενιζέλου - Κουβέλη

Στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη, όπως όλα δείχνουν, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων.

Το πακέτο έχει ουσιαστικά αποφασιστεί στις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου. Μένει να πάρει και την έγκριση των άλλων δύο αρχηγών.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το απόγευμα ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να τον ενημέρωσει και νωρίτερα με τον κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έχει αποδεχθεί το σύνολο των μέτρων που έχει απαιτήσει η τρόικα -περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες- εκτός από τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, που είναι η κόκκινη γραμμή που είχε βάλει ο κ. Κουβέλης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα 6,5 δισ. ευρώ θα προκύψουν από περικοπές μισθών και συντάξεων, ένα δισ. από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, 2 δισ. από περικοπές στο δημόσιο τομέα που αποδέχεται η τρόικα, ενώ για τα άλλα 2 δισ. θα υπάρχει η ρήτρα απόκλισης ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο -που σημαίνει ότι, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν τα προσδοκώμενα το 2013, οι περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων θα εφαρμοστούν αυτομάτως από το 2014.

Πάντως, συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Στουρνάρας διαχειρίστηκε επικοινωνιακά τα μέτρα την εβδομάδα που πέρασε και οδήγησαν σε διάψευση των διαρροών του από τον πρωθυπουργό, από τη Ρώμη όπου βρισκόταν.

Παράλληλα, με το πακέτο των περικοπών, ο κ. Σαμαράς θέλει να προβληθούν τα ευνοϊκά για ορισμένες κατηγορίες πολιτών -όπως οι αγρότες- μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τα μέτρα έχουν προκαλέσει τις ενστάσεις των δύο άλλων αρχηγών, ενώ το επιχείρημα του κ. Σαμαρά είναι ότι το πακέτο πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διάσταση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ σχετικά με την κρίση χρέους της ευρωζώνης και την ελληνική περίπτωση.

Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να επισπεύσει τις διαδικασίες: αύριο να κλείσει και με τους αρχηγούς το πακέτο, στην αρχή της επόμενης εβδομάδας να παρουσιαστεί στο κλιμάκιο της τρόικας, που θα επιστρέψει στη χώρα την Κυριακή και αμέσως μετά να κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σε ένα άρθρο στη Βουλή , προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές διαφωνούντων βουλευτών. Στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, που θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Ο κ. Σαμαράς ξέρει ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ δεν θα ληφθεί στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας και πλέον είναι αμφίβολο αν θα ληφθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, καθώς το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν αρχίσει νέο κύκλο δηλώσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θέλει η Ελλάδα να μην έχει εκκρεμότητες από τη δική της πλευρά και η όποια εμπλοκή -όπως η καθυστέρηση της έκθεσης της τρόικας- να είναι με ευθύνη της πλευράς των δανειστών.

Ήδη, πάντως, διαφαίνεται σαν... εφιάλτης το ενδεχόμενο η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που θα δώσει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, να μετατεθεί προς το τέλος Νοεμβρίου.

Πονοκέφαλος Μεϊμαράκη

Προβληματισμό εν τω μεταξύ προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η έρευνα του ΣΔΟΕ, που εμπλέκει και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκφράζει φόβους ότι δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς υπάρχει μπροστά η δύσκολη ψηφοφορία για το πακέτο των μέτρων. Δεν αποκλείει, μάλιστα, το σενάριο να υπάρχει πολιτικό-επιχειρηματικό κέντρο πίσω από την όλη υπόθεση.

Πάντως, από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι ικανοποιημένος από το χειρισμό που έκανε μέχρι στιγμής το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα περίμενε μεγαλύτερη στήριξη.
protothema.gr

Read more...

Τα ξένα ΜΜΕ για τα επεισόδια



Διεθνή
Δείτε πως κατέγραψε ο τηλεοπτικός και φωτογραφικός φακός ξένων Μέσων Ενημέρωσης τα σημερινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.



Πηγή φωτογραφιών: dailymail.co.uk

Πηγή φωτογραφιας: cnn.com





enikos.gr

Read more...

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


«Ηλεκτροσόκ» στη ΔΕΗ προκαλεί η σύγκρουση Φώλια - Οικονόμου για «λαμόγια» και «χρηματισμούς»!


http://newpost.gr/post/156309/ilektrosok-sti-dei-prokalei-i-sygkroysi-folia-oikonomoy-gia-lamogia-kai-xrimatismoys/ 
Μείζον πολιτικό και νομικό ζήτημα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες του νομικού συμβούλου της ΔΕΗ. Ο κ. Αργύρης Οικονόμου υποστηρίζει ότι «ο Χρήστος Φώλιας χρηματίστηκε προκειμένου να καταθέσει υπέρ μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας και εις βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού».
Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των δηλώσεων του κ. Αργύρη Οικονόμου, ο Χρήστος Φώλιαςαπό την Κίνα, όπου βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους, προέβη σε δηλώσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσει την θέση του. Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε συκοφαντικά τα όσα ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ υποστηρίζει και υποστήριξε ότι θα προσφύγει άμεσα στην δικαιοσύνη.

Η κίνηση αυτή του κ. Φώλια αναμφισβήτητα δημιουργεί νέα δεδομένα στο ζήτημα. Ο κ. Οικονόμουείναι πλέον υποχρεωμένος να προσκομίσει τα στοιχεία με βάση τα οποία κατηγορεί τον κ. Φώλια για χρηματισμό. Η περίπτωση, εκ μέρους του, διορθωτικής  δήλωσης του τύπου «εκτιμώ και σέβομαι τον κ. Φώλια…» όπως έγινε στην περίπτωση γνωστού συνδικαλιστή αλλά και το προέδρου της ΡΑΕ δεν θα έχει καμία απολύτως αξία.

Αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ δεν θα μπορέσει πλέον να επιχειρήσει εκ νέου παρασκηνιακό συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο πλευρές όπως έκανε στις περιπτώσεις του συνδικαλιστή και του προέδρου της ΡΑΕ. Το ζήτημα είναι ήδη σε γνώση των εισαγγελικών αρχών οι οποίες μάλιστα έχουν ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί- όπως υποστηρίζουν αξιόπιστες πηγές- ότι επιχειρήθηκε να βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης μεταξύ των δυο ανδρών και μάλιστα με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου. Αλλά όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι ο κ. Φώλιας δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις θέσεις τις οποίες και διατύπωσε στην δημόσια δήλωση του.

Το ζήτημα ωστόσο θα λάβει άλλου είδους διάσταση εάν ο κ. Οικονόμου δεν προσκομίσει σήμερα κιόλας τα στοιχεία τα οποία έχει στα χέρια του.
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.  

Πάνος Ρασσιάς

Read more...

Στιγμές από τη... "μάχη" του Συντάγματος

Λένε ότι μια φωτογραφία είναι χίλες λέξεις. Και αυτό επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο στις συγκεκριμένες φωτογραφίες που αποτυπώνουν τα όσα συνέβησαν λίγο νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας και τις οποίες τράβηξε ο φωτορεπόρτερ Στέλιος Ματσάγκος.









 enikos.gr


Read more...

Συναντήσεις Χατζηδάκη με αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τα μεγάλα έργα

Στο επίκεντρο οι αυτοκινητόδρομοι


Στις συναντήσεις συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε σειρά έργων
Στις συναντήσεις συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε σειρά έργων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ενημερωτικές συναντήσεις με αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την πορεία των μεγάλων έργων υποδομής, είχαν την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης.

Στις συναντήσεις παρουσιάστηκε η στρατηγική του υπουργείου για την επανεκκίνηση των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις σε σειρά έργων, στα οποία περιλαμβάνονται το μετρό Θεσσαλονίκης, το λιμάνι Ηγουμενίτσας, η ζεύξη Ακτίου - Αμβρακίας, τα αεροδρόμια Χανίων, Καστελλίου, Σητείας, έργα του ΟΣΕ κ.ά.

Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι βουλευτές Νίκος Σηφουνάκης, Θάνος Μωραίτης και Χρήστος Γκόγκας, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης και ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Γιάννης Οικονομίδης.

Στην αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ μετείχαν οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης και Ασημίνα Ξηροτύρη, καθώς και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ζωγραφάκης:Εμπλεκόμενοι και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Εμπλεκόμενα είναι πρόσωπα και από τα δύο μεγάλα κόμματα, καταγγέλλει ο Γιώργος Ζωγραφάκης, πρώην συνέταιρος του Ιωάννη Καρούζου, το σκάνδαλο γύρω από τις εταιρείες του οποίου αποκάλυψε η Real News.
Μιλώντας στον ALPHA, ο κ. Ζωγραφάκης τόνισε ότι επιλεκτικά βγήκαν κάποια ονόματα της ΝΔ: "Εμπλεκόμενοι είναι όλοι. Το βάζο δεν έχει χρώμα", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : "Ασχολείται ο κόσμος με τη ΝΔ. Δεν είναι έτσι τα πράγματα". 
Γι' αυτό υπογράμμισε, "το θέμα θα κουκουλωθεί έτσι κι αλλιώς γιατί αφορά και τα δύο κόμματα". Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι δέχθηκε και δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Σημειώνεται ότι όπως αποκάλυψε η Real News, ο πρώην συνέταιρος του Ιωάννη Καρούζου, Γιώργος Ζωγραφάκης, που σήμερα είναι ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος 19 εταιρειών του Ομίλου Καρούζου, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ενημερωτική επιστολή του προς το ΣΔΟΕ ότι «ο πραγματικός σκοπός του Ομίλου ήταν να κλέβει το δημόσιο και το κυριότερο να ξεπλένει χρήματα πολιτικών και ιδιαίτερα κάποιων πρώην υπουργών», χωρίς να τους κατονομάζει. Ο πρώην συνέταιρος του κουμπάρου του προέδρου της βουλής, καταγγέλλει ότι ο Όμιλος είχε αναλάβει το «ξέπλυμα» των χρημάτων που έπαιρναν οι πρώην υπουργοί από μίζες και στην συνέχεια την αποστολή τους στο εξωτερικό.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA


Read more...

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΝΕΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» - Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΧΡΟΝΟ


Reuters: «Στα μαχαίρια» ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα


http://newpost.gr/post/156536/Reuters-sta-maxairia-dnt-eyropaiki-enosi-gia-tin-ellada/ 
«Σύγκρουση γιγάντων» λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το  «τι μέλλει γενέσθαι» σχετικά με την ελληνική κρίση και την προοπτική επίλυσής της.

Σύμφωνα με το Reuters, πηγή της έντασης είναι η πρόθεση - απαίτηση του ΔΝΤ να διαγραφεί, εκ μέρους του ευρωπαϊκού επίσημου τομέα, τμήμα του ελληνικού χρέους. 

Αξιωματούχοι από την Ελλάδα και την τρόικα επιβεβαιώνουν, όπως καταγράφει το Reuters, ότι τον τελευταίο καιρό η ένταση ανάμεσά τους έχει αυξηθεί, δεδομένης της σκλήρυνσης της στάσης του ΔΝΤστο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. 

Αυτή τη στιγμή το Ταμείο πιέζει υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κρατούν στα χέρια τους ξένοι φορείς του επίσημου τομέα, ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες πριμοδοτούν την απόδοση επιπλέον χρόνου, ώστε η Αθήνα να επιτύχει τους στόχους της. 

«Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας, αλλά μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ», σημείωσε στο πρακτορείο έλληνας αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του. Αυτή η εκτίμηση, παρατηρεί το πρακτορείο, επιβεβαιώνεται από πηγές εξοικειωμένες με τις διαδικασίες σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.

Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντσυναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο σήμερα. Δεν υπήρξαν δηλώσεις και τηρήθηκε... σιωπή μετά την συνάντηση.

Read more...

Τι απαντά η ΠΑΣΕΓΕΣ για τον έλεγχο



Την αντίδραση της ΠΑΣΕΓΕΣ προκάλεσε το αίτημα του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου για τη διενέργεια ελέγχου για τα οικονομικά έτη 2007 έως και 2011 στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, με αντικείμενο τη λειτουργία τους και τη διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε σχέση με τα αναφερόμενα σε σημερινό (26.9.2012) Δελτίο Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, δηλώνονται τα εξής:

Ο οικονομικός έλεγχος της ΠΑΣΕΓΕΣ από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και τους Ελεγκτές που επικαλείται το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, είχε ήδη ζητηθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ, πριν από ένα έτος περίπου, με επιστολή της προς την τότε Πολιτική Ηγεσία, με την οποία ζητήθηκε ο άμεσος έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης της Συνομοσπονδίας για το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της, ώστε να μην αιωρούνται υπονοούμενα. Τονίζεται επίσης ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ήδη υποβάλλει στο Υπουργείο, από τις αρχές Ιουλίου 2012, πλήρη φάκελο με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, περιλαμβάνοντας ισολογισμούς και αποτελέσματα χρήσεως, τα οποία όπως είναι γνωστό ελέγχονται και υπογράφονται από ορκωτούς λογιστές.

Με ικανοποίηση συνεπώς γίνεται δεκτός κάθε είδους οικονομικός έλεγχος από την πλευρά του Υπουργείου και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Πρώτο, για να αποδοθεί και με την επικύρωση του ίδιου του Υπουργείου η χρηστή διαχείριση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και για να σταματήσει κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό. Δεύτερο, για να καταγραφεί με απόλυτη σαφήνεια η ανταποδοτικότητα της εισφοράς που καταβάλουν οι ίδιοι οι αγρότες για την οικονομική ενίσχυση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία εισπράττεται και αποδίδεται από τον ΕΛΓΑ, αποτελώντας έτσι ένα πόρο που είναι απόλυτα ουδέτερος δημοσιονομικά. Υπογραμμίζεται ότι η ανταποδοτικότητα αυτή συνδέεται άμεσα και στενά με την παροχή υπηρεσιών προς όλους τους αγρότες, ζήτημα που έχει καταγραφεί εντός και εκτός της χώρας.

Κρίνεται επίσης αναγκαίο να διευκρινισθεί ότι οι δαπάνες λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ καλύπτονται εξολοκλήρου από τις συνδρομές των μελών της και από τους αυτοτελείς της πόρους, χωρίς να δεσμεύουν ούτε ένα ευρώ από την οικονομική της ενίσχυση.

Θα θέλαμε τέλος να διαβεβαιώσουμε τον κύριο Υπουργό ότι διαθέτουμε εξίσου, αν μη τι άλλο, αυξημένη ευαισθησία ως προς τη διαχείριση των πόρων του Ελληνικού λαού, αλλά και ειδικότερα των συνεταιρισμένων και μη αγροτών της χώρας.

Read more...

ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ


Έληξαν οι... οδομαχίες στην Ομόνοια- «Κλεφτοπόλεμος» στα Εξάρχεια


http://newpost.gr/post/156276/eliksan-oi-odomaxies-stin-omonoiakleftopolemos-sta-eksarxeia/ 
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών στις κινητόποιήσεις της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να λείψουν εστίες έντασης.

Επεισόδια δημιούργησε ομάδα 70 κουκουλοφόρων. Οι «οδομαχίες» μεταξύ αντιεξουσιαστών καιΜΑΤ που άρχισαν από την πλατεία Συντάγματος και μεταφέρθηκαν στην Ομόνοια για κάτι περισσότερο από δύο ώρες έληξαν λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Ωστόσο, η ένταση αναζωπυρώθηκε στις 5 το απόγευμα στα Εξάρχεια, όπου σημειώνονται «αψιμαχίες» κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ με ρίψη μολότοφ από τους ταραχοποιούς και χημικών από την ΕΛ.ΑΣ.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν 
ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στις δυνάμεις των ΜΑΤ με μολότοφ και ξύλα. Οι αστυνομικοί αάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.  Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα δακρυγόνα, ενώ νωρίτερα φωτιά ξέσπασε στον Εθνικό Κήπο, από τις μολότοφ, στη συμβολή του με το κτήριο της Βουλής. Η πυροσβεστική ωστόσο κατάφερε να την σβήσει έγκαιρα. Μικροεστίες υπήρξαν και στην πλατεία Συντάγματος, όπου άρχισαν τα επεισόδια, από φλεγόμενα πανό και κάδους. Στις φλόγες τυλίχτηκε και το περίπτερο του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Οι διαδηλωτές έχουν αποχωρήσει, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε τους 45.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, με τον βρετανικό Guardian να κάνει λόγο για 200.000.
 Πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματισμένους πολίτες στη Φιλελλήνων, ανάμεσά τους και μια γυναίκα που έχασε τις αισθήσεις της από τα χημικά. Στην κυκλοφορία δόθηκαν λίγο αργότερα οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

Πλήθος κόσμου στην πορεία του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕΑΔΕΔΥ


Η πορεία του ΠΑΜΕ, με μαζική συμμετοχή, πάνω από 15.000 άτομα, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Τα συνδικάτα της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με επικεφαλής και τα Σώματα Ασφαλείας αποχώρησαν πριν από λίγο. Διαδηλωτές της ΠΟΕ-ΟΤΑ συγκεντρώθηκαν μπροστά στο φράχτη της ΕΛ.ΑΣ. έξω από τη Βουλή, οι οποίοι επιχειρήσαν να απωθήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και να ρίξουν τον ατσαλένιο φράχτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη ο δημοσιογράφος του Έθνους, Στασινόπουλος, επειδή είχε αντισφυξιογόνο μάσκα δακρυγόνου στην τσάντα του. Η αστυνομία προχώρησε σε 104 προσαγωγές συνολικά.

Η ΕΛ.ΑΣ. το πρωί διεξήγαγε προληπτικούς ελέγχους σε παρεβρισκόμενους στο κέντρο και προχώρησε σε πέντε προσαγωγές για κατοχή «ύποπτων» σακιδίων, ενώ 25 προσαγωγές έγιναν σε προσυγκέντρωση στου Ζωγράφου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πορεία της ΓΣΕΕΑΔΕΔΥ, απών ο Γιάννης Παναγόπουλος
Στην κεφαλή της συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ βρέθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φώναξε συνθήματα κατά του μνημονίου και της τρόικας. Οι διαδηλωτές μάλιστα του επεφύλασσαν θερμή υποδοχή. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη συμφέροντα και είναι αυτή που ανέχεται τα βάρβαρα μέτρα που οδηγούν σε ολοκαύτωμα την κοινωνία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.  Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος ήταν απών καθώς λείπει στη Μαδρίτη συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή σύσκεψη συνδικαλιστών.

Στην κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ η Αλέκα Παπαρήγα

«Για να υπάρχουν αποτελέσματα στους αγώνες χρειάζεται ένα καινούριο ξεκίνημα στη συσπείρωση δυνάμεων, στα ριζοσπαστικά αιτήματα, στις ανεβασμένες μορφές πάλης», δήλωσε η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

«Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, μια Ελλάδα όπου ο λαός κάνει κουμάντο μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική ευημερία και να αποτρέψει τα χειρότερα. Αν δεν το πιστέψει αυτό ο λαός τότε το πάνω χέρι θα το έχουν τα κόμματα εξουσίας, οι πλουτοκράτες και οι διάφοροι διαχειριστές που τον κοροϊδεύουν ασύστολα», πρόσθεσε.  




Σχετικές φωτογραφίες:



patisionnewpost.jpg1839425.jpg1839391.jpg1839444.jpg1839390.jpg1839465.jpg1839486.jpg1839485.jpg1839534.jpg1839515.jpg1839496.jpg1839488.jpg18395451.jpg18395354.jpg18539547.jpg1839548.jpg1839550.jpg1839549.jpghttp://newpost.gr

Read more...

Εμπλοκή 5 εταιρειών σε φοροδιαφυγή

Η εμπλοκή πεντε εταιρειών σε υποθέσεις φοροδιαφυγής αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας.
Πρόκειται για εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, παραγωγής και εμπορίας CD’s και DVD’s, ανακύκλωσης, έκδοσης βιβλίων και διαφημιστικών προϊόντων, καθώς επίσης διαφήμισης και γραφικών τεχνών.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν πέντε άτομα, από τα οποία οι τρεις είναι οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι, ένας επιβλέπων λογιστής και ένας διαχειριστής των εταιρειών. Η δικογραφία περιλαμβάνει έναν 45χρονο, Διευθύνοντα Σύμβουλο εταιρείας, ο οποίος αναζητείται.
Από την έρευνα προέκυψε ότι διακινούσαν 115 εικονικά τιμολόγια και η συνολική τους αξία ξεπερνά τα 5,8 εκατ. ευρώ.

Read more...

Αυτοί σώνονται από τις περικοπές

Δεν θα συμπεριληφθούν τελικά στο πακέτο των μέτρων, η περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ και των επιδομάτων των ΑΜΕΑ, ενώ ειδικά για το 2013, τα μέτρα, κυρίως από περικοπές δαπανών, ανέρχονται σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ.
Αυτό προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ενημέρωση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Χατζησωκράτη, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει της αυριανής συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων παραμένει η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη, όπως και η περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Ενώ, η ΔΗΜΑΡ δηλώνει αντίθετη με τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων, η οποία περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τον κ. Χατζησωκράτη, στα μέτρα που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών.
Παράγοντες που συμμετείχαν στη συνάντηση, ανέφεραν ότι άλλαξε στο συνολικό πακέτο και η αναλογία δαπανών - εσόδων. Σύμφωνα με τους ίδιους, αντί των 11,9 δισ. ευρώ, αναζητούνται 10,9 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών και 3 δισ. ευρώ (αντί των 2 δισ. ευρώ) από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Σημειώνεται, ότι μετά από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, το πακέτο των μέτρων θα συζητηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο Euro Working Group (συνεδρίαση Eurogroup με εκπροσώπους των υπουργών), παρουσία των επικεφαλής της τρόικας. Ενώ, γίνεται «αγώνας δρόμου», ώστε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο οποίο θα «ενσωματώνονται» τα μέτρα, να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα..enikos.gr

Read more...

Λουκέτο για μια εβδομάδα στο Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Κρήτης

Δεν υπάρχουν αρκετοί διδάσκοντες


Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αναστέλει τη λειτουργία του για μία εβδομάδα το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, λόγω έλλειψης διδασκόντων.

Η γενική συνέλευση του Τμήματος που συνεδρίασε την Τρίτη, αποφάσισε ομόφωνα να μην πραγματοποιηθούν για μία εβδομάδα μαθήματα, καθώς όπως αναφέρουν τα μέλη της «αδυνατεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών του».

Με ανακοίνωσή τους, τα μέλη της γενικής συνέλευσης του τμήματος, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους προς το υπουργείο Παιδείας «για τον μη διορισμό των εκλεγμένων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού που εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια στο Τμήμα, την μη αποστολή πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες (ΠΔ/407) αλλά και τον μικρό αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ελληνοτουρκική «ναυμαχία» ξημερώματα στα ανοικτά του Φαρμακονησίου! ...




Εξαιρετικά σοβαρά επεισόδιο, με προσπάθειες εμβολισμού σκαφών και ετοιμότητα χρήσεως όπλων σημειώθηκε σήμερα το ξημέρωμα στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου, μεταξύ Τουρκικής Ακτοφυλακής και ... Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, που τελικά έληξε με την επικράτηση της ψυχραιμίας και την απομάκρυνση αμφοτέρων των σκαφών από την περιοχή.
Το περιστατικό ξεκίνησε στις 03:00, όταν ένα σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρεμπόδισε ένα Σλοβενικό σκάφος της FRONTEX, που περιπολούσε έξω από το Φαρμακονήσι, στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, στο πλαίσιο της επιχειρήσεως αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών από τα τουρκικά παράλια. Αμέσως έσπευσε σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής που το διέταξε να απομακρυνθεί γιατί τάχα «βρίσκεται στα Τουρκικά χωρικά ύδατα».
Σύμφωνα με το “DefenceNET”, οι Σλοβένοι ενημέρωσαν αμέσως το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που απέστειλε αμέσως δικό μας σκάφος. Και από εκεί και πέρα αρχίζει η … «ναυμαχία». Ο κυβερνήτης του Τουρκικού σκάφους απαίτησε με προκλητικό τρόπο το ελληνικό να απομακρυνθεί από την περιοχή με την ίδια αιτιολογία.Ο Έλληνας κυβερνήτης του απάντησε ότι «Εδώ είναι Ελλάδα και πρέπει άμεσα να αποχωρήσετε», οπότε το Τουρκικό όχι μόνο δεν αποχώρησε αλλά επιχείρησε να εμβολίσει το ελληνικό. Ο Έλληνας κυβερνήτης με επιδέξιο ελιγμό τον απέφυγε, στρέφοντας την πρώρα του προς το τουρκικό, με αποτέλεσμα να δύο σκάφη να συγκρουστούν!
Ενώ τα δύο σκάφη ήταν «ενωμένα», οπλίστηκαν και απασφαλίστηκαν τα όπλα και από τις δύο πλευρές. Τότε ο Έλληνας κυβερνήτης έδωσε εντολή να κατεβούν τα όπλα, απαιτώντας παράλληλα από τον Τούρκο να απομακρυνθεί, όπερ και εγένετο. Στο περιστατικό δεν υπήρξε καμία εμπλοκή των ναυτικών μονάδων των δύο χωρών και το όλο ζήτημα παρέμεινε σε καθαρά επίπεδο Ακτοφυλακής και από τις δύο πλευρές.
parapolitika.gr


Read more...

Μεγάλη συμμετοχή στα συλλαλητήρια κατά των υπό ανακοίνωση μέτρων

Γενική απεργία


Εικόνα από τη συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Ογκώδη συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε ολόκληρη τη χώρα κατά του πακέτου μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Στην Αθήνα οι πορείες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμιων σωματείων, ΠΑΜΕ και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είχαν σαν τελικό προορισμό το Σύνταγμα.

Επί ποδός βρίσκονταν από νωρίς οι αστυνομικές δυνάμεις στο Σύνταγμα, ενώ στο προαύλιο της Βουλής στήθηκε ο σιδερένιος φράχτης. Προληπτικές προσαγωγές από Δάφνη και Ζωγράφου. Στο Εργατικό Κέντρο η διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

  • Από τη 1 το μεσημέρι τα μπλοκ της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των φαρμακοποιών έφτασαν μπροστά στη Βουλή.
  • Το μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκε στην Ομόνοια από όπου πραγματοποίησε τη δική του πορεία στο Σύνταγμα.
  • Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η διαδήλωση του ΠΑΜΕ με αφετηρία την Ομόνοια και κατάληξη την πλατεία Συντάγματος -με μεγάλη συμμετοχή.
  • Τα τελευταία μπλοκ πέρασαν από την πλατεία συντάγματος λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.
18 φωτογραφίες

«Προληπτικές» προσαγωγές έγιναν νωρίτερα στη Δάφνη και στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου. Η αστυνομία αναφέρει ότι προσήχθησαν νεαροί που θεωρήθηκαν ύποπτοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσαχθέντες είναι μέλη τοπικών ανοιχτών συνελεύσεων και είναι περίπου 30. Υπάρχουν καταγγελίες ότι η αστυνομία έχει εμποδίσει ομάδες πολιτών σε προσυγκεντρώσεις να κατέβει στο κέντρο.

Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Δύο διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.

Η πρώτη ξεκίνησε από το τον χώρο μπροστά από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και τη διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ).

Μαζί τους ενώθηκαν και όσοι πήραν μέρος στην προσυγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Σωματείων στην Καμάρα.

Η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, και του προέδρου της ΕΔΟΘ Πέτρου Κετικίδη. Πήραν μέρος εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχοι κρατούσαν αυτοσχέδιες κρεμάλες από τις οποίες κρέμονταν ομοιώματα συνταξιούχων.

Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και οι συνδικαλιστές θυροκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, καθώς ο υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, απουσίαζε.

Η δεύτερη πορεία, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στην πλατεία Μοριχόβου, έξω από το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Και αυτή η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Στις δύο πορείες κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της τρόικας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Αριστοτέλους έκαναν επαγγελματίες και βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ με κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Μια Τρίτη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έκαναν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης έκαναν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και θα προχωρήσουν σε νέα από τις 8μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Ξεχωριστές πορείες και στο Ηράκλειο
Με δυό χωριστές συγκεντρώσεις και μεγάλη συμμετοχή στη γενική απεργία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου στις κινητοποιήσεις.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πορεία η οποία χαρακτηρίστηκε από τους οργανωτές της ως η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, άνεργοι, αγρότες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους δήμους, ξενοδοχοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι με συνθήματα και πανό, ακόμη και πάνω σε τρακτέρ με μαύρες σημαίες, διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα μέτρα.

Επιπλέον, αρκετά καταστήματα του Ηρακλείου έκλεισαν για λίγες ώρες, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην κινητοποίηση.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...