Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τελικό «οκ» από Σαμαρά Το πακέτο με τα μέτρα περιμένει την «έγκριση» Βενιζέλου - Κουβέλη

Στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη, όπως όλα δείχνουν, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων.

Το πακέτο έχει ουσιαστικά αποφασιστεί στις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου. Μένει να πάρει και την έγκριση των άλλων δύο αρχηγών.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το απόγευμα ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να τον ενημέρωσει και νωρίτερα με τον κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έχει αποδεχθεί το σύνολο των μέτρων που έχει απαιτήσει η τρόικα -περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες- εκτός από τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, που είναι η κόκκινη γραμμή που είχε βάλει ο κ. Κουβέλης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα 6,5 δισ. ευρώ θα προκύψουν από περικοπές μισθών και συντάξεων, ένα δισ. από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, 2 δισ. από περικοπές στο δημόσιο τομέα που αποδέχεται η τρόικα, ενώ για τα άλλα 2 δισ. θα υπάρχει η ρήτρα απόκλισης ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο -που σημαίνει ότι, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν τα προσδοκώμενα το 2013, οι περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων θα εφαρμοστούν αυτομάτως από το 2014.

Πάντως, συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Στουρνάρας διαχειρίστηκε επικοινωνιακά τα μέτρα την εβδομάδα που πέρασε και οδήγησαν σε διάψευση των διαρροών του από τον πρωθυπουργό, από τη Ρώμη όπου βρισκόταν.

Παράλληλα, με το πακέτο των περικοπών, ο κ. Σαμαράς θέλει να προβληθούν τα ευνοϊκά για ορισμένες κατηγορίες πολιτών -όπως οι αγρότες- μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τα μέτρα έχουν προκαλέσει τις ενστάσεις των δύο άλλων αρχηγών, ενώ το επιχείρημα του κ. Σαμαρά είναι ότι το πακέτο πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διάσταση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ σχετικά με την κρίση χρέους της ευρωζώνης και την ελληνική περίπτωση.

Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να επισπεύσει τις διαδικασίες: αύριο να κλείσει και με τους αρχηγούς το πακέτο, στην αρχή της επόμενης εβδομάδας να παρουσιαστεί στο κλιμάκιο της τρόικας, που θα επιστρέψει στη χώρα την Κυριακή και αμέσως μετά να κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σε ένα άρθρο στη Βουλή , προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές διαφωνούντων βουλευτών. Στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, που θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Ο κ. Σαμαράς ξέρει ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ δεν θα ληφθεί στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας και πλέον είναι αμφίβολο αν θα ληφθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, καθώς το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν αρχίσει νέο κύκλο δηλώσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θέλει η Ελλάδα να μην έχει εκκρεμότητες από τη δική της πλευρά και η όποια εμπλοκή -όπως η καθυστέρηση της έκθεσης της τρόικας- να είναι με ευθύνη της πλευράς των δανειστών.

Ήδη, πάντως, διαφαίνεται σαν... εφιάλτης το ενδεχόμενο η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που θα δώσει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, να μετατεθεί προς το τέλος Νοεμβρίου.

Πονοκέφαλος Μεϊμαράκη

Προβληματισμό εν τω μεταξύ προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η έρευνα του ΣΔΟΕ, που εμπλέκει και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκφράζει φόβους ότι δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς υπάρχει μπροστά η δύσκολη ψηφοφορία για το πακέτο των μέτρων. Δεν αποκλείει, μάλιστα, το σενάριο να υπάρχει πολιτικό-επιχειρηματικό κέντρο πίσω από την όλη υπόθεση.

Πάντως, από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι ικανοποιημένος από το χειρισμό που έκανε μέχρι στιγμής το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα περίμενε μεγαλύτερη στήριξη.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: