Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Σε 7,5 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι περικοπές δαπανών το 2013

Κύκλος ενημερωτικών επαφών


O βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δ.Χατζησωκράτης
O βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δ.Χατζησωκράτης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 8 το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση του υπεύθυνου Οικονομικών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτη, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το πακέτο των μέτρων πριν από την κρίσιμη σύσκεψη των αρχηγών, την Πέμπτη το πρωί (10:30).

Ο υπουργός Οικονομικών συναντάται αυτήν την ώρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Εισερχόμενος στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ. «Όχι τέτοια νούμερα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε στον κ. Χατζησωκράτη τις περικοπές δαπανών και τους φόρους που προβλέπονται για την περίοδο 2013-2014.

Σύμφωνα με το «δυναμικό» (εξελισσόμενο) σενάριο που παρουσιάστηκε στον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, οι συνολικές περικοπές δαπανών για το 2013-2014 θα ανέλθουν σε 10,5 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα θα αντληθούν 3 δισ. ευρώ έσοδα από φορολογικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με κύκλους της ΔΗΜΑΡ, το 2013 οι συνολικές περικοπές δαπανών θα ανέλθουν σε 7,5 δισ. ευρώ και οι επιβαρύνσεις από το σκέλος της φορολογίας αναμένονται περιορισμένες, καθώς μετατίθενται για το 2014.

Ο κ. Χατζησωκράτης δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών ότι παραμένει προς συζήτηση το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο και ότι στις παρεμβάσεις στις περικοπές δαπανών περιλαμβάνεται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

Ο ίδιος είπε ότι το θέμα των μειώσεων των συντάξεων του ΟΓΑ έχει βγει από το τραπέζι, μετά την πίεση της ΔΗΜΑΡ. Πρόσθεσε δε πως για τη Δημοκρατική Αριστερά το κομμάτι της φορολογίας είναι ακόμη προς διερεύνηση.

Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάριζαν πως σε κάθε περίπτωση το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο τέθηκε με την «ήπια» μορφή του, που αφορά στη διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Όπως τονίζουν, η τρόικα προσεγγίζει τις απολύσεις πολιτικά και θα λάβει μία πολιτική απάντηση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: