Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Η Γερμανία στυλώνει τα πόδια αλλά...

Παρά τις αρνητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το ευρωομόλογο, το Βερολίνο φαίνεται ότι περιμένει την κατάλληλη στιγμή


ΒΕΡΟΛΙΝΟ «Μπορεί να φτιάξει κανείς εύκολα ψαρόσουπα από ένα ενυδρείο, όχι όμως ενυδρείο από μια ψαρόσουπα». Το ευφυολόγημα αυτό του Λεχ Βαλέσα επιστράτευσε πρόσφατα ένας γερμανός οικονομολόγος για να υποδείξει τον ορθό δρόμο διάσωσης του ευρώ. «Η μη έκδοση ευρωομολόγων ισοδυναμεί με την κατασκευή ενυδρείου από ψαρόσουπα» είπε. Ο κόπος θα είναι ωστόσο μάταιος. Η διάσωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών χρεογράφων.

Η γερμανική κυβέρνηση όμως δεν ενδιαφέρεται προφανώς ούτε για τα γνωμικά του πρώην προέδρου της Πολωνίας ούτε και για τα ίδια τα ευρωομόλογα. «Η έκδοσή τους αποτελεί οικονομική ανοησία» δήλωσε τις προάλλες ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρούντερλε. «Πίσω από τα ευρωομόλογα δεν κρύβεται τίποτε άλλο παρά ένας νέος διανεμητικός μηχανισμός. Αυτοί που χειρίστηκαν επιτυχώς τα της οικονομίας τους θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για τις χώρεςπου δεν μείωσαν εγκαίρως και επαρκώς τα χρέη τους».

Παρόμοια, αν και όχι τόσο κατηγορηματική, είναι η άρνηση του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Λέμε όχι στα ευρωομόλογα» δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του υπουργείου του. «Τα χρεόγραφα αυτά αποσπούν την προσοχή των χωρών της ευρωζώνης από την εθνική τους ευθύνη για τη δημοσιονομική πολιτική. Οι διαφορετικές δαπάνες χρηματοδότησης,καθώς και η διαφορετική προσαύξηση των τόκων μεγαλύτερου κινδύνου, αποτελούν σημαντικό στοιχείο πειθάρχησης σε μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική». Η άρνηση, διευκρίνισε ο ίδιος- διαφοροποιούμενος εδώ από τον κ. Μπρούντερλε-, «δεν είναι για την αιωνιότητα», η άρση της προϋποθέτει όμως μια σειρά ανατροπές, όπως η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, η συγκρότηση ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης, καθώς και η επιβολή του γερμανικού δημοσιονομικού «κορσέ» στις οικονομίες των υπολοίπων χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Ο λόγος των Γερμανών στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι, ως γνωστόν, νόμος. Και αυτό σημαίνει ότι η μαζική έκδοση ευρωομολόγων θα καθυστερήσει όσο το Βερολίνο- σε συνεργασία με το Παρίσι- θα λέει «όχι» σε αυτά. Στην Ευρώπη όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Μπορεί η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ να περνά σαν οδοστρωτήρας από τις συνόδους κορυφής στις Βρυξέλλες και να επιβάλλει τους πιο απεχθείς δημοσιονομικούς όρους στις από οικονομική κατάρρευση απειλούμενες χώρες, σε καμία από αυτές όμως δεν μπορεί να εγκαθιδρύσει μια μόνιμη ηγεμονία, όπως το έκανε στα ανατολικογερμανικά κρατίδια.

Δεν χωρά αμφιβολία: το ευρωομόλογο θα έρθει επειδή συμφέρει τους πάντες. Τον σχετικό λογαριασμό έκανε πρόσφατα ο καθηγητής της Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου Καρλ-Βέρνερ Χάσμαν. «Μια κοινή ευρωπαϊκή ομολόγων θα αντιστοιχούσε σε 7.000

δισ.ευρώ και θα είχε έτσι περίπου ίσο μέγεθος με εκείνο της αμερικανικής αγοράς ομολόγωνπου διαθέτει την υψηλότερη διεθνώς ρευστότητα» δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα «Ηamburger Βlatt».

Η γερμανική κυβέρνηση ξέρει και παίρνει σίγουρα στα σοβαρά αυτούς τους λογαριασμούς. Το ευρωομόλογο είναι και δικός της στόχος. Ταυτόχρονα όμως ξέρει και να περιμένει- στοχεύοντας προφανώς σε εκείνη τη «μαγική» στιγμή που το μίνιμουμ σε δαπάνες για την έκδοσή του θα συμπέσει με ένα μάξιμουμ σε πρόσθετη πολιτική δύναμη.

Συνέντευξη με τον καθηγητή Οικονομίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Βίκτορ Στάινερ
«Θα (το) πληρώσουν οι γερμανοί φορολογούμενοι»

- Η πίεση για την έκδοση ευρωομολόγων μεγαλώνει από μέρα σε μέρα. Είναι ήδη ορατή η ημερομηνία έκδοσής του;

«Οχι, επειδή δεν το θέλει η γερμανική κυβέρνηση. Ευρωομόλογο σημαίνει μετεξέλιξη της νομισματικής ένωσης σε διανεμητική. Από αυτό θα ωφεληθούν βραχυπρόθεσμα μόνο οι χώρες που υφίστανται κρίση- μακροπρόθεσμα δεν πρόκειται να λύσουν με αυτό τα προβλήματά τους. Παράλληλα ωστόσο θα προ κληθεί αύξηση των επιτοκίων στα γερμανικά ομόλογα. Και αυτό δεν το θέλουν με κανέναν τρόπο οι γερμανοί φορολογούμενοι».

- Από τα ευρωομόλογα θα ωφεληθεί όμως τελικά και η γερμανική οικονομία...

«Οχι όμως οι γερμανοί φορολογούμενοι. Και αυτό επειδή η τυχόν χρεοκοπία μιας χώρας θα επιφέρει μεγάλες ζημιές στις γερμανικές τράπεζες. Και αυτές οι ζημιές θα μεταφερθούν αυτόματα στους φορολογουμένους». - Πώς βλέπετε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;

«Ολα δείχνουν ότι έξοδος από την κρίση χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της δεν υπάρχει. Οι επενδυτές θα πρέπει να αποδεχθούν απώλειες της τάξεως τουλάχιστον του 30%». - Μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση χωρίς έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

«Αυτό θα ήταν το σωστό. Εξάλλου η έξοδος είναι τεχνικά πολύ δύσκολη και, αν συνέβαινε, θα επιβάρυνε τη χώρα με πολύ μεγαλύτερα ποσά από εκείνα που έχει σήμερα με το ευρώ».


tovima.gr/
Read more...

Στον εισαγγελέα το πόρισμα των Ελεγκτών για τον ΕΟΤ


Στον εισαγγελέα παραδόθηκε η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που διενεργήθηκε με εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου για τη νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης έργων και προμηθειών στον ΕΟΤ την περίοδο 2008-2009.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ, με την τελευταία αυτή έκθεση ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στον ΕΟΤ ενώ αντικείμενό της ήταν η εξέταση της νομιμότητας των διαδικασιών ανάθεσης έργων και προμηθειών κατά τα έτη 2008-2009, που αφορούν στην προβολή του ΕΟΤ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω της διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού του Οργανισμού.

Η έκθεση διαβιβάσθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δικές τους ενέργειες και στον πρόεδρο του ΕΟΤ για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά 14 στελεχών και υπαλλήλων του Οργανισμού.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, ότι κατά τα έτη 2008-2009 οι εγκεκριμένες πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΟΤ για δημόσιες σχέσεις αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη διετία κατά 32%.

Ειδικότερα, κατά το έτος 2008 οι εγκριθείσες πιστώσεις ανήλθαν στο ύψος των 8,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 48% έναντι του προηγουμένου έτους, ενώ το έτος 2009 μειώθηκαν κατά 27% σε σχέση με το 2008.

Παρά την παραπάνω συνολική αύξηση των πιστώσεων, οι αναληφθείσες από τον ΕΟΤ υποχρεώσεις για δημόσιες σχέσεις, υπερέβησαν σημαντικά τις εγκεκριμένες για το σκοπό αυτό πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Αποτέλεσμα ήταν η συσσώρευση οφειλών, που μεταφέρθηκαν στο τρέχον οικονομικό έτος. Το ύψος των υποχρεώσεων αυτών, με βάση τα διαθέσιμα μέχρι την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. στοιχεία, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ. Ήδη μέρος των δαπανών αυτών, που προωθήθηκαν για πληρωμή, έχει κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως μη νόμιμες για λόγους που ισχύουν και σε άλλες περιπτώσεις ανάλογων δαπανών.

.tanea.gr
Read more...

Διπλό "χαστούκι" στην Διαμαντοπούλου...


Από "Ευβοϊκή Γνώμη"

Aκύρωσε δύο αποφάσεις της η Yπερπεριφερειάρχης Πόπη Γερακούδη.
Διπλό χαστούκι εισέπραξε με το νέο έτος η απελθούσα Περιφερειάρχης Kατερίνα Διαμαντοπουλου. H νέα Yπερπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Στ. Eλλάδας Πόπη Γερακούδη (φωτο) ακύρωσε δύο αποφάσεις της για την προκήρυξη δύο διαγωνισμών, λίγες μέρες πριν διεξαχθούν.
O πρώτος διαγωνισμός που ακυρώθηκε αφορούσε στην τουριστική προβολή της Περιφέρειας και ο δεύτερος στην απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων, από την Mεσσαπία. O πρώτος διαγωνισμός ...σκανδάλισε πολλούς και ο δεύτερος -που αφορά το νομό- χώλαινε σε...
τυπικά ζητήματα.
Tο πιο ηχηρό χαστούκι που εισέπραξε βέβαια η Kατερίνα Διαμαντοπούλου ήταν η απόφαση του Yπουργού Eσωτερικών Γιάννη Pαγκούση, να επιλέξει για Yπερπεριφερειάρχη την πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και όχι την πρώην Περιφερειάρχη Στ. Eλλάδας, παρά τις πιέσεις που λέγεται πως του ασκήθηκαν.
Tο σημαντικότερο για το νομό, όμως, είναι η χρονοτριβή στα αυτονόητα. Tα επικίνδυνα απόβλητα που ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της Mεσσαπίας παραμένουν πεταγμένα στα δάση και θα πρέπει τώρα να ληφθεί νέα απόφαση και να γίνει νέος διαγωνισμός για την απομάκρυνση τους. Διαδικασίες που θα έπρεπε να γίνονται αυτόματα!
Aυτές είναι οι δύο αποφάσεις της νέας Yπερπεριφερειάρχη.


Read more...

Υποχρεωτική από τη Δευτέρα η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού

Για κατοικίες πάνω των 50 τ.μ.


Για τις μισθώσεις κατοικιών θα απαιτείται η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού μετά τον Ιούλιο
Για τις μισθώσεις κατοικιών θα απαιτείται η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού μετά τον Ιούλιο (Φωτογραφία: Eurokinissi )Αθήνα
Σε απαλλαγή των μικρών ακινήτων (κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων) από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε την Τετάρτη στους ενδιαφερόμενους φορείς.

Με την ίδια εγκύκλιο, αποσαφηνίζεται το καθεστώς έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για ημιτελή, υπό ανέγερση ακίνητα.

Όπως είναι γνωστό, από τη Δευτέρα ενεργοποιείται η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων (όχι τις γονικές παροχές), σε εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Τα πιστοποιητικά θα κατατάσσουν τα ακίνητα σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (όμοια με αυτά που εκδίδονται ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές), ανάλογα με την εκτίμηση της ενεργειακής τους κατανάλωσης για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού, αερισμού, κ.λπ. και θα προτείνουν (δεν θα επιβάλουν) την υλοποίηση εργασιών για τη μείωσή της.

Ήδη, με προηγούμενη εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ (2279/22-12-2010) έχει δοθεί εξάμηνη αναβολή στην υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ για την πλειοψηφία των μισθώσεων ακινήτων, στις οποίες τα πιστοποιητικά θα απαιτούνται από τον Ιούλιο του 2011.

Οι μισθώσεις για τις οποίες δεν δόθηκε αναβολή, και συνεπώς το πιστοποιητικό θα απαιτείται από τη Δευτέρα, είναι εκείνες που αφορούν τη μίσθωση ολόκληρου κτιρίου σε νέο ενοικιαστή.

Με τη νέα εγκύκλιο (2366/5-1-2011), το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι:

  • Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για ιδιοκτησίες κάτω των 50 τετραγωνικών. Δηλαδή, γι' όλα τα μικρά γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.
  • Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του ή το ακίνητο είναι ημιτελές, η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής. Τότε, ο πωλητής θα πρέπει να παραδώσει το πιστοποιητικό στον αγοραστή και η παράδοση δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους σε συμβολαιογράφο.
Όσοι θα χρειαστούν ενεργειακό πιστοποιητικό από την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ενεργειακό επιθεωρητή.

Το ΥΠΕΚΑ έχει καταρτίσει μητρώο στο οποίο έχουν ενταχθεί 417 επιθεωρητές σε όλη τη χώρα.

Η λίστα των επιθεωρητών ανά νομό έχει αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα, ενώ πληροφορίες δίνονται και από το τηλέφωνο 210-9797400.

Οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως εξής:

  • Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.
  • Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.ν. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
  • Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
  • Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1.000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ/τ.μ.
Οι φορείς της κτηματαγοράς πιέζουν πάντως για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της κατάργησης των διοικητικά οριζόμενων αμοιβών που προωθεί η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, o υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, Μιχάλης Γιαννάκης είπε ότι η έναρξη ισχύος του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης «συμπίπτει χρονικά με τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η αγορά ακινήτων και ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας».

«Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες και για ανεξήγητους λόγους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αυξήσει το κόστος του ενεργειακού πιστοποιητικού, σε επίπεδα, μάλιστα, σχεδόν διπλάσια από τα αντίστοιχα που προέβλεπε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε.

«Η προχειρότητα της κυβέρνησης μάλιστα οδήγησε στην τμηματική εφαρμογή του ΠΕΑ, όπως επιβάλλει η πρόσφατη εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ» πρόσθεσε και κατέληξε: «Είμαστε υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας. Αλλά είμαστε εναντίον της πολιτικής που "παγώνει" την αγορά και πολλαπλασιάζει αδικαιολόγητα τα βάρη για τους πολλούς».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Οθωμανικά Βαλκάνια ονειρεύονται οι Τούρκοι

Με στρατιωτικές συνεργασίες, εμπορικές συμφωνίες και αξιοποίηση του μουσουλμανικού στοιχείου, η Αγκυρα μπαίνει στην «πίσω αυλή» της Ελλάδας


tovima.grΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ των Χριστουγέννων ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Βετζντί Γκιονούλ προσέφερε έναν... μποναμά στα Σκόπια. Η συμφωνία που υπέγραψε με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Κονιανόφσκι λέει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια 1 εκατ. δολαρίων στην πΓΔΜ το 2011, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του άξονα Αγκυρας- Σκοπίων που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε
ότι τουρκική εταιρεία αγόρασε προσφάτως το αεροδρόμιο των Σκοπίων. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, οι Τούρκοι εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για τη διασφάλιση της... σταθερότητας στην πΓΔΜ. Το γεγονός αυτό δεν είναι αποσπασματικό. Με αιχμή τις θεωρίες του Αχμέτ Νταβούτογλου, η Αγκυρα απλώνει σταθερά τα τελευταία χρόνια την πολιτική και οικονομική επιρροή της στη Βαλκανική, θέλοντας να στείλει και ένα μάθημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αποτελεί αυτόνομο παίκτη στη διεθνή σκηνή.
Αυτή τη στιγμή η Τουρκία απειλεί ευθέως να εκτοπίσει- αν δεν το έχει ήδη κάνει, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι- την ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια που με τόσο κόπο είχε οικοδομηθεί μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Την ίδια στιγμή η Αθήνα, εγκλωβισμένη στην οικονομική κρίση, με μειωμένη επιρροή και με τις ελληνικές τράπεζες να μην παίζουν πλέον τον ρόλο που είχαν πριν από λίγο διάστημα, δίνει μάχη χαρακωμάτων να κρατήσει τις θέσεις της, παίζοντας κυρίως το χαρτί της ένταξης των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τον περασμένο Μάρτιο το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο κατέπλευσε στον ναύσταθμο του Δυρραχίου που, σημειωτέον, έχει κατασκευασθεί με τουρκικά κεφάλαια. Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο στο μακρύ σίριαλ της αλβανοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας που ξεκίνησε το 1994.

Οι δεσμοί των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί ραγδαία μετά το 1997, όταν ξέσπασε στην Αλβανία το «σκάνδαλο των πυραμίδων». Η συνεργασία αυτή επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της άμυνας. Οταν μετά το 1997 καταστράφηκε η ναυτική βάση υποβρυχίων Πασά Λιμάν στον κόλπο του Αυλώνα, η Αγκυρα έσπευσε να επωφεληθεί. Οι Τούρκοι έδωσαν περίπου 10 εκατ. δολάρια για να την επισκευάσουν και να αποκτήσουν έτσι ασφαλές αγκυροβόλιο στην Αδριατική.

Στρατιωτική συνεργασία με την Αλβανία
Η Αγκυρα επιδιώκει να χτίσει εξαρχής και την αλβανική Αεροπορία. Μετά την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2009, η συνεργασία συνεχώς ενισχύεται.

Η Τουρκία ανέλαβε μάλιστα την ανακατασκευή της αεροπορικής βάσης του Κούτσοβε, νοτίως των Τιράνων. Παράλληλα, κάθε χρόνο εκπαιδεύονται στην Τουρκία ιπτάμενοι αξιωματικοί και δόκιμοι χειριστές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα θα έβλεπε με καλό μάτι την πώληση ή και την εκμίσθωση (leasing) στην Αλβανία μαχητικών αεροσκαφών, κυρίως F-16.

Η τουρκική επιρροή στην Αλβανία έχει αρχίσει να ενοχλεί ακόμη και την αλβανική ηγεσία, επισημαίνουν άριστα ενημερωμένες πηγές για τα τεκταινόμενα στη χώρα. Σημειώνουν μάλιστα ότι αυτή η ανησυχία έχει κοινοποιηθεί και προς την Αθήνα ώστε αυτή να προβεί στις κατάλληλες κινήσεις.

Να σημειωθεί εδώ ότι τουρκικά κονδύλια φαίνεται να κατευθύνονται και προς οργανώσεις των Τσάμηδων που, ας μην ξεχνάμε, συμμετέχουν πλέον στην ασταθή κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά και την ανάμειξη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τουρκικών κύκλων ώστε να «παγώσει» η συμφωνία Ελλάδος- Αλβανίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που ανακύπτουν για την Αθήνα.

«Ο Αχμέτ Νταβούτογλου οραματίζεται τη Σερβία ως τον βασικό εταίρο της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια» λέει στο «Βήμα» ο Ούλας Ντόγκα Εράλπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντζί και συγγραφέας πολλών μελετών για τα Βαλκάνια.

Πράγματι, από το 2009 οι σερβοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε νέα εποχή. Τον Οκτώβριο του 2009 ο Αμπντουλάχ Γκιουλ έγινε ο πρώτος τούρκος πρόεδρος που επισκέφθηκε το Βελιγράδι μετά το 1986.

«Μια σταθερή και ευημερούσα Σερβία είναι το κλειδί για τη σταθερότητα τόσο στη Βοσνία όσο και στο Κοσσυφοπέδιο» εξηγεί ο τούρκος καθηγητής.

«Ο σέρβος πρόεδρος Μπορίς Τάντιτς αναγνωρίζει τις ευκαιρίες που προσφέρει η αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατασκευή έργων υποδομής.

Η άρση της χορήγησης βίζας θα άρει και τα αρνητικά στερεότυπα, ενώ η Αγκυρα είναι και πρόθυμη να παίξει ρόλο στις συνομιλίες Βελιγραδίου- Πρίστινας για το Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα της ΕΕ» καταλήγει ο κ. Εράλπ. Το μεγάλο παιχνίδι Αγκυρας- Βελιγραδίου
Η Αγκυρα δίνει μεγάλο βάρος τόσο στις σχέσεις της με την Πρίστινα όσο και με τους μουσουλμάνους του Σαντζάκ.

Με την πρώτη επιδιώκει δημιουργία «ειδικής σχέσης», γι΄ αυτό και αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου την επαύριον της κήρυξής της. Θέλει επίσης να αναγνωριστεί το σημαντικό τουρκικό στοιχείο ως μειονότητα, ενώ υπάρχει ισχυρή παρουσία σε κολέγια και ιδιωτικά σχολεία. Ιδρύθηκε επίσης τουρκικό πανεπιστήμιο, ενώ περίπου 100 φοιτητές λαμβάνουν κάθε χρόνο υποτροφία για τουρκικά πανεπιστήμια.

Δεν παραμελεί όμως και τις οικονομικές σχέσεις, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πρίστινα τον Νοέμβριο του 2009. Οι εμπορικές συναλλαγές διπλασιάστηκαν μεταξύ 2007 και 2008, με την ανοδική πορεία να συνεχίζεται. Η τουρκική εταιρεία Limak κέρδισε το συμβόλαιο διαχείρισης του αεροδρομίου της Πρίστινας για την επόμενη 20ετία και θα επενδύσει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια για την υποδομή του. Επίσης, η κοινοπραξία της τουρκικής Εnka και της αμερικανικής Βechtel ανέλαβε την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέσει το Κοσσυφοπέδιο με την Αλβανία και τη Σερβία.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού κόστους άνω των 800 εκατ. ευρώ. Οσο για το Σαντζάκ; Ο μουσουλμανικός πληθυσμός του αποτελεί «μάννα εξ ουρανού» για την Αγκυρα.


Read more...

Μ. Ανδρουλάκης «Πρόεδρε, κάνε πραξικόπημα»

Ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης ζητεί από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να «κάνει ένα πραξικόπημα στην ευρωζώνη» με στόχο τη συνολική επανατοποθέτηση του ελληνικού ζητήματος. Με την ιστορική ρήση του Λένιν
«Στις 24 είναι πολύ νωρίς, στις 26 είναι πολύ αργά», ο κ. Ανδρουλάκης προσκαλεί τον Πρωθυπουργό στη
Βουλή να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα,προτού είναι αργά, εάν είναι δυνατόν στο επόμενο δίμηνο, σ΄ έναν «βιασμό των αποφάσεων και των εξελίξεων στην ευρωζώνη». Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και συγγραφέας συνηθίζει πολλές φορές στις ομιλίες του να χρησιμοποιεί ιστορικές φράσεις διαφόρων ηγετών, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτόν γίνεται περισσότερο κατανοητός. Οταν, για παράδειγμα, συναντήθηκε προσφάτως
στη Βουλή των Ελλήνων με τον ισχυρό άνδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ ΣτροςΚαν του είπε ορθά κοφτά μόνο μία φράση: «Κύριε ΣτροςΚαν, το χρέος μαςπρόβλημά σας». Ο επικεφαλής του ΔΝΤ κατάλαβε, λέει, ότι επρόκειτο για μια παραλλαγή της κλασικής ρήσης του Ρίτσαρντ Νίξον «Το νόμισμά μας πρόβλημά σας», που είπε όταν σημειώθηκε σοβαρή συναλλαγματική κρίση στην εποχή του πετροδολαρίου.

Τριπλή πρόταση που αφορά, πρώτον, τα «νομισματικά διεγερτικά (ευρωομόλογα)», δεύτερον, «τον συνολικό αναπρογραμματισμό του χρέους- πέραν της επιμήκυνσης» και, τρίτον, «την αναμόρφωση του μνημονίου» κάνει ο κ. Ανδρουλάκης προς τον Πρωθυπουργό με την παράκληση: «Κύριε πρόεδρε, ή τώρα να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση ή το 2013 θα είναι πολύ αργά», παραφράζοντας για άλλη μια φορά τη ρήση του Λένιν. Η Γερμανία, εξηγεί στη συνομιλία που είχε με «Το Βήμα»,«ακούσια στη βιασύνη της για το μόνιμο “Ταμείο Διάσωσης” μετά το 2013, άνοιξε ξανά ένα “παράθυρο-ευκαιρία” για συνολική επαναδιαπραγμάτευση των θεσμών και της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης του δημοσίου χρέους.Η αποτυχία του ευρωπαϊκού crisis management το 2010 κάνει επιτακτική αυτή την επαναδιαπραγμάτευση» . Ακόμα και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ που συζητείται, κατά τον κ. Ανδρουλάκη, δεν αρκεί. Γιατί, όπως επισημαίνει, «μπορείς να δεις να μειώνονται οι πληρωμές μας το 2014-2015 κι αυτό να μας ανακουφίζει προσωρινά, αλλά το χρέος θα κλιμακώνεται επικίνδυνα στο 150% ως 160% του ΑΕΠ».

Επανίδρυση του ΠαΣοΚ αλλά μετά την κρίση
Παρά το γεγονός ότι, όπως λέει ο ίδιος, είναι σχετικά νέο μέλος του ΠαΣοΚ, δεν διστάζει να μιλήσει και για την «ψυχή του ΠαΣοΚ», θέτοντας παράλληλα για πρώτη φορά θέμα και για την επανίδρυση του κόμματος. Να γυρίσει δηλαδή το κοντέρ από την αρχή, μόλις όμως περάσει η οικονομική κρίση: «Ποια ψυχή; Το κοινωνικό και πολιτικό υπέδαφοςμέσα στην κρίση μετατοπίζεται με ταχύτητα και αναγκαστικά κάποια στιγμή θα τεθεί το πρόβλημα της επανίδρυσης του ΠαΣοΚ και της Κεντροαριστεράς με νέους όρους.Κάποια στιγμή να αρχίσουν οι συζητήσεις για την επανίδρυση του ΠαΣοΚ. Εκείνο που όμως με ενδιαφέρει πρωτίστωςείναι η χώρα μας, και ο Πρωθυπουργός, να κάνει την κίνηση τώραγια την επανατοποθέτηση του ελληνικού ζητήματος». Και δεν διστάζει αστειευόμενος να σχολιάσει ακόμα και τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου (γενικώς). «Τον κ. Πάγκαλο 10 τον αγοράσαμε,100 τον πουλάμε,αλλά δεν βρίσκουμε κανέναν να τον αγοράσει».

Ευκαιρία και για τον κ. Σαμαρά
Στην ερώτηση ποιες θα είναι οι συνέπειες στο εσωτερικό μέτωπο από αυτήν την πρωτοβουλία που προτείνει στον Πρωθυπουργό να αναλάβει, ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι «μπορεί να επιτευχθεί η μέγιστη πολιτική συναίνεση και να κινηθούν ταυτόχρονα και συγχρονισμένα οι ηγεσίες των περισσοτέρων ελληνικών κομμάτων στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πολιτικές τους οικογένειες». Θεωρεί μάλιστα ότι είναι μια ευκαιρία την οποία μπορεί να αξιοποιήσει και η ΝΔ: «Είναι μια θετική πρόκληση και ευκαιρία ειδικά για τον κ. Σαμαρά, καθώς η Κεντροδεξιά κυριαρχεί στον πυρήνα της ευρωζώνης». Και συμπληρώνει: «Η πρωτοβουλία ανασυνθέτει τάσεις.Τάσεις που έχουν εκφραστεί σε όλο το πολιτικό φάσμα από το ΛΑΟΣ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμμαχία μέχρι και από το ΠαΣοΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και σ΄ έναν βαθμό και από τον Συνασπισμό». Επιπλέον, όπως αναφέρει: «Εκτονώνει την ψυχολογία της ερήμου.Εξουδετερώνει την αξιοθρήνητη μανία να δείχνει ο ένας τον άλλον.Ενισχύει την εμπιστοσύνη και τις θετικές προσδοκίες και ανασυνθέτει μια νέα ενότητα που υπερβαίνει τη διάσπαση του λαού σήμερα σ΄ έναν πόλο παθητικής προσαρμογής και σ΄ έναν άλλο πόλο:της ανερμάτιστης αρνητικότητας και μαζοχιστικής απόλαυσης της καταστροφής για την καταστροφή».

Οι Γερμανοί είναι εκτεθειμένοι
Το πρόβλημα όμως είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι προτιμούν- όπως αναφέρουν διάφορα σενάρια- αναπρογραμματισμό του χρέους μετά το 2013, ενώ όπως τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης «εμείς πρέπει να επιμείνουμε στο εδώ και τώρα». Πώς λοιπόν πείθονται οι Γερμανοί; Κατά τον βουλευτή του ΠαΣοΚ τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Γάλλοι υπολογίζουν ότι η ανάκαμψη θα δώσει ένα ικανό «μαξιλαράκι» στις τράπεζές τους προκειμένου να αντέξουν τις ενδεχόμενες απώλειες από τη ρύθμιση των χρεών των περιφερειακών χωρών: «Τώρα», σημειώνει, «είναι εκτεθειμένοι με 1,9 τρισ.ευρώ στις τέσσερις περιφερειακές χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία), με “μαξιλαράκι” γύρω στα 800 δισ.Εχουν όμως κρύψει και άλλα πολλά κάτω από το χαλί οι τράπεζές τους,όπως και οι ισπανικές. Η ανάκαμψη αναπόφευκτα θα φέρει σημαντική αύξηση των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια, η οποία θα κάνει δυσβάσταχτο τον διακανονισμό του ελληνικού χρέους. Θα αφανίσει ό,τι θα έχουμε πετύχει στη μείωση του ελλείμματος και μπορεί να δώσει ένα καταστρεπτικό συνδυασμό συμβάντων στην Ισπανία και σε άλλες χώρες με υψηλού κινδύνου real estate ιδιωτικό χρέος».

Και επιμένει ότι η ελληνική πρόταση, με βάση συγκριτική ανάλυση, αποδεικνύει ότι μπορεί τώρα να υπάρξει επιτυχία με πολύ λιγότερα χρήματα και με περισσότερα αποτελέσματα. Αντιθέτως η αναβολή, κατά τον κ. Ανδρουλάκη, απαιτεί να ξοδέψουμε αύριο πολύ περισσότερα για μικρότερα και αμφίβολα αποτελέσματα και τονίζει: «Η πρόταση δημιουργεί υγειονομική ζώνη ασφαλείας γύρω και από την Ισπανία».

ΤΑ ΤΡΙΑ «ΑΝ» ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Ο κ.Ανδρουλάκης δεν σταματά όμως εδώ στην προσπάθειά του να πείσει ότι τώρα είναι η ευκαιρία για την επανατοποθέτηση του ελληνικού ζητήματος στην ευρωζώνη.Προτείνει επίσης στον Πρωθυπουργό να απευθυνθεί προς τους ηγέτες των «17» της ευρωζώνης με τρία «αν» ως υποθέσεις και με τρία «αν» ως προτάσεις: «Ακόμα κι αν η Ελλάδα πετύχει την προβλεπόμενη από το μνημόνιο δημοσιονομική προσαρμογή,έστω με πιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα,ακόμα και αν υλοποιήσει όλες τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές ή εάν επιφέρει στο όνομα της ανταγωνιστικότητας μια εφικτή “εσωτερική υποτίμηση” (ανέφικτη η υπονοούμενη στο μνημόνιο),τότε είναι πολύ πιθανόν να πέσει στην “παγίδα χρέους” (debt trap).Οσο δηλαδή θα αγωνίζεται να το μειώσει τόσο αυτό θα αυξάνει,με κίνδυνο μια εκτός ελέγχου επιδημία αναδιαρθρώσεων χρέους στην ευρωζώνη με απρόβλεπτες συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και την παγκόσμια αγορά ομολόγων».

«Ετσι,αν δεν συμπληρωθεί το δημοσιονομικό κόψε-κόψε με αντισταθμιστικά νομισματικάεπενδυτικά διεγερτικά,δηλαδή είτε με το ευρωομόλογο σε μια από τις τέσσερις με πέντε παραλλαγές του,με εύλογη διαφοροποίηση στο κόστος δανεισμού μεταξύ των χωρών,είτε με αγορά του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από το “Ταμείο”,ώστε να απελευθερωθούν οι ελληνικές τράπεζες που είναι σε ομηρία»-όχι,όμως όπως τονίζει με δική τους υπαιτιότητα. «Αν δεν αναπρογραμματίσουμε το σύνολο του ελληνικού χρέους με ευνοϊκότερους όρους και με χρόνους αποπληρωμής ώστε να γίνει βιώσιμη η εξυπηρέτησή του. Και αν δεν αναπροσαρμόσουμε ντε φάκτο και με ευλυγισία το μνημόνιο ώστε να εξαιρέσουμε από το χρονοδιάγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με υψηλό πολλαπλασιαστή και με μέγιστο διαρθρωτικό αποτέλεσμα για το νέο μας αναπτυξιακό μας πρότυπο,τότε,εάν δεν γίνουν όλα αυτά,θα χάσουμε την ευκαιρία», επιμένει...


tovima.gr/
Read more...

Νέες στάσεις εργασίας αύριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινούν από αύριο οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ.

Συγκεκριμένα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα αναμένεται να ακινητοποιηθούν τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, ενώ ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το Μετρό δεν θα λειτουργήσουν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.


Read more...

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων την Τρίτη

Τεστ για τον ελληνικό δανεισμό


http://img.protothema.gr/1078494B6FE1A7F46D2E96BB19AF9AD6.jpg
Τέστ για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου αποτελεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη 11 Ιανουαρίου θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1, 5 δις ευρώ, λήξεως 15 Ιουλίου 2011.

Η έκδοση αυτή των εντόκων γραμματίων διενεργείται καθώς τα spread των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα όπως και αυτά άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών θα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αποταμιευτές να προμηθευτούν τα έντοκα γραμμάτια με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 έως και Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011.

Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

Πηγή: AΠΕ
Read more...

Γράψε - σβήσε...


Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η σύνταξη του πορίσματος για το σκάνδαλο της Siemens, που αναμένεται να κατατεθεί στις 20 Ιανουαρίου.

Και αν το καλό κλίμα συνεργασίας που διακρίνει τον...

πρόεδρο της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρα αντικατοπτριστεί στο «διά ταύτα», θα έχουμε εκπλήξεις. Οι πληροφορίες επ' αυτού είναι διχασμένες. Επικρατέστερη, είναι εκείνη που θέλει τα δυο εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο κόμματα να οδηγούνται σε συναινετικό διαζύγιο, ως προς τα πρόσωπα που θα παραπεμφθούν. Εκτός και αν συμφωνήσουν σε παραπομπή όλων των υπουργών που υπέγραψαν τις επίμαχες συμβάσεις (12-15 άτομα). Δεν θα αποδίδεται όμως σε κανέναν συγκεκριμένη κατηγορία, για απιστία ή απάτη, αλλά θα αφήνουν αυτό το έργο στην προκαταρκτική επιτροπή. Επ' αυτού φαίνεται πως συμφώνησαν οι Σ. Βαλυράκης και Κ. Τζαβάρας. Το πρόβλημα, τελικά, είναι μεγαλύτερο για τη Ν.Δ., μια και πολλά από τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί. Οπότε αναμένονται «κλαυθμοί και οδυρμοί», δεδομένου ότι «γαλάζιος» υπουργός έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί έως και με... αυτοκτονία, αν παραπεμφθεί...
Πολιτικά παρασκήνια, enet.gr



Read more...

ΑΝΘΙΜΟΣ : " ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ "


Για «σχέδιο κατά της Ελλάδας» έκανε λόγο την Κυριακή ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος με αφορμή το κύμα παρανόμων μεταναστών που εισέρχεται στη χώρα μας.Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, όχι μόνο τάχθηκε υπέρ της απόφασης της κυβέρνησης για κατασκευή φράχτη στον Έβρο, αλλά ζήτησε από άμβωνος να μπει φράχτης και σε άλλο σημείο του Έβρου...
Πρόκειται για το χωριό Πόρος, όπου σύμφωνα με τον μητροπολίτη Άνθιμο «καθημερινά μπαίνουν από εκεί δεκάδες λαθρομετανάστες.»Καλά κάνει η κυβέρνηση, συνέχισε ο μητροπολίτης, αλλά αργήσαμε.«Εγώ τα έλεγα αυτά αλλά οι υπόλοιποι τώρα το καταλάβανε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν είμαστε απάνθρωποι αλλά το κάνουμε γιατί επιχειρείται σχέδιο κατά της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Read more...

ΔΝΤ: "ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΣΤΟΧΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ"


Την άμεση περικοπή δαπανών και για τις ΗΠΑ ζητάει το κορυφαίο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζον Λίπσκι, προτού οι αγορές μέσω των σπρεντ αρχίσουν να πιέζουν την οικονομία της χώρας...
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού μιλώντας σε ετήσιο συνέδριο οικονομολόγων δήλωσε πως "Χάνεται χρόνος. Είναι σημαντικό να τεθεί η βάση για αξιόπιστες οικονομικές αναδιαρθρώσεις μεσοπρόθεσμα".

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν το έλλειμμα των ΗΠΑ δεν μειωθεί σύντομα, τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν επικίνδυνα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας.

Read more...

7+7 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ - ΕΡΓΑΣΙΑ...


Ρεπορτάζ : Θάνος Τσίρος
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Στρατηγικό σχέδιο «μαστίγιου και καρότου» προετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για να μαζέψει έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Με δύο νομοσχέδια, ένα του υπουργείου Οικονομικών και...
ένα του υπουργείου Εργασίας προωθεί «διευκολύνσεις» για την καταβολή φόρων και εισφορών αλλά και βαριές «καμπάνες» για όσους συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν ή να εισφοροδιαφεύγουν.

Το σχέδιο αποσκοπεί στο να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα δύο πολιτικές που «περνάνε» στην κοινή γνώμη μέσα στο εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Η πρώτη πολιτική υπαγορεύει την ολομέτωπη επίθεση σε όσους δεν πληρώνουν τις οφειλές. Κάτι άλλωστε που απαιτεί και η τρόικα, σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις που έχουν γίνει, ακόμη και από τον Ντομινίκ Στρος Καν. Η δεύτερη προβλέπει ότι η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει όσους προσπαθούν να διατηρήσουν «ζωντανές» τις επιχειρήσεις τους και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Το σχέδιο αποτελεί στοίχημα υψηλού ρίσκου για το οικονομικό επιτελείο, καθώς η επιτυχία του τελικά θα εξαρτηθεί:

*Από το πόσο γρήγορα θα υιοθετηθεί η νέα τεχνολογία από τον ελεγκτικό μηχανισμό της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων.

*Από τις επιδόσεις των ελεγκτών σε μια περίοδο όπου κυριαρχούν η λειψανδρία στις συγκεκριμένες θέσεις αλλά και οι έντονες διαμαρτυρίες των δημόσιων υπαλλήλων λόγω της μείωσης των μισθών.

Αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης έχει ως εξής:

*Μετά το υπουργείο Οικονομικών, και το υπουργείο Εργασίας θα μπει στον χορό των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδική διάταξη ενσωματώνεται σε νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες και το οποίο αφορά την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Το δεύτερο τρίμηνο

Το «κυνηγητό» των οφειλετών προς τα ταμεία θα ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2011.

*Θεσπίζονται πρόστιμα (ύψους 400-500 ευρώ) ακόμη και για τους εργαζόμενους που θα συλλαμβάνονται να «συνεργάζονται» με εργοδότες που εισφοροδιαφεύγουν.

Για παράδειγμα, πρόστιμο θα επιβάλλεται όχι μόνο στους επιχειρηματίες αλλά και σε όσους εργαζόμενους εμφανίζονται στα χαρτιά να... ημιαπασχολούνται αλλά βρίσκονται από τους ελέγχους των επιθεωρητών εργασίας να τηρούν κανονικό ωράριο.

*Οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να ενημερώνουν ηλεκτρονικά το υπουργείο Οικονομικών, κάθε φορά που θα εκδίδουν ή θα λαμβάνουν ένα τιμολόγιο. Παράλειψη ενημέρωσης θα σημαίνει ότι η συναλλαγή δεν θα μπορεί να συμπεριληφθεί στα βιβλία της επιχείρησης, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο. Η νομοθετική κάλυψη του ηλεκτρονικού «φακελώματος» των τιμολογίων έχει ήδη γίνει με τον περυσινό φορολογικό νόμο και τώρα προωθείται η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει το μέτρο. Σε πρώτη φάση, το «φακέλωμα» θα αφορά τα τιμολόγια που θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο (π.χ. πάνω από 3.000 ευρώ).

*Παρά τις αντιρρήσεις νομικών κύκλων, προωθείται η διαδικασία του αυτοφώρου για όσους δεν πληρώνουν τον ΦΠΑ. Επίσης, μελετώνται ακόμη υψηλότερα πρόστιμα για συγκεκριμένες κατηγορίες παραβάσεων.

*Ηδη ξεκίνησαν επαφές της κυβέρνησης με τις τράπεζες, καθώς από τον Ιούλιο οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να καταβάλλουν ταυτόχρονα -μέσω τραπεζών- τόσο τους μισθούς όσο και τις εισφορές και τους φόρους που αντιστοιχούν. Πρακτικά, η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς αν δεν είναι ταυτόχρονα σε θέση να αποδώσει τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μελετούν την εφαρμογή ενός μεταβατικού σταδίου προκειμένου να είναι ομαλό το πέρασμα στο νέο σύστημα.

Το ασφυκτικό πλαίσιο που τείνει να δημιουργηθεί στην αγορά με όλες αυτές τις προωθούμενες διατάξεις η κυβέρνηση επιδιώκει να το μετριάσει με μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθούνται:

*Το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει την επόμενη εβδομάδα νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή τη φορά, η ρύθμιση δεν θα προβλέπει απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και εξόφληση των οφειλών σε δόσεις. Οσοι χρωστούν (σ.σ.: το σύνολο των συσσωρευμένων εισφορών από ασφαλιστικές εισφορές εκτιμάται στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ) θα καλούνται να πληρώνουν το σύνολο των τρεχουσών εισφορών. Μαζί με τις... τρέχοντες καταβολές πρέπει να πληρώνουν και μικρό κομμάτι των συσσωρευμένων οφειλών. Αυτό το κομμάτι θα υπολογίζεται με ένα μικρό ποσοστό (π.χ. 4-5%) επί των τρεχουσών οφειλών.

Δηλαδή, αν κάποιος χρωστάει 5.000 ευρώ από τις τρέχουσες εισφορές του ΙΚΑ, πρέπει να πληρώσει και 250 ευρώ επιπλέον σε μηνιαία βάση προκειμένου να μειώσει σταδιακά τις συσσωρευμένες οφειλές. Οσες εταιρείες αποδεχθούν αυτό το μέτρο θα εξασφαλίζουν «πάγωμα» των συσσωρευμένων οφειλών (καθώς δεν θα επιβάλλονται νέες προσαυξήσεις) αλλά και «προστασία» από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων (σ.σ.: κατασχέσεις κ.λπ.).

Οσοι έκαναν ρύθμιση

Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

*Εκτός από τη ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών, για τις... «άσωτες επιχειρήσεις» (αυτές που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους) θα ανοίξει και ένα παράθυρο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μέσα από την έκδοση της «κάρτας εργασίας». Το μέτρο προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν (θα θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια) θα απολαμβάνουν μείωση τόσο των εργοδοτικών εισφορών, όσο και των εισφορών που καλείται να καταβάλλει ο εργαζόμενος (αρχικά η μείωση θα είναι 10% και θα φτάσει στο 25% μέχρι το 2013).

Με την κάρτα εργασίας, θα φακελώνεται ηλεκτρονικά το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας και καταστρατήγησης του θεσμού της μερικής αποσχόλησης με απώτερο σκοπό την εισφοροδιαφυγή (χιλιάδες εργαζόμενοι εμφανίζονται ως τετράωρης απασχόλησης, αλλά στην πραγματικότητα απασχολούνται για 8 ώρες, με τη μισή τους αμοιβή να είναι «μαύρη»).

*Με το φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο, προωθείται η σύσταση νέας ανεξάρτητης αρχής: του «Φορολογικού Διαιτητή». Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, στη νέα ανεξάρτητη αρχή θα μπορούν να προσφεύγουν όσοι φορολογούμενοι έχουν «ανοικτούς λογαριασμούς» με το Δημόσιο. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η συναίνεση του Δημοσίου προκειμένου να μεσολαβήσει ο φορολογικός διαιτητής.

Η προσφυγή στη νέα αρχή θα αποτελέσει εναλλακτική λύση για τους φορολογούμενους, οι οποίοι μέχρι σήμερα μπορούσαν να ακολουθήσουν μόνο την οδό των διοικητικών δικαστηρίων. Η προσφυγή στη φορολογική Δικαιοσύνη, εκτός από εξαιρετικά χρονοβόρα, έχει γίνει και πολύ ακριβή διαδικασία, καθώς ο «διαμαρτυρόμενος» οφείλει να προπληρώσει το 50% του προστίμου που του έχει επιβληθεί προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο του. Στον «Φορολογικό Διαιτητή» η υπόθεση προγραμματίζεται να κλείνει μέσα σε δεσμευτική προθεσμία έξι μηνών.
Read more...

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ...


Από το : Πρώτο Θέμα
Τη στιγµή που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά το συνεχές «παραλήρηµα» του αντιπροέδρου και η µουρµούρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης γίνεται κραυγή αποδοκιµασίας, φαίνεται πως ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος έχασε...
κάθε µέτρο συµπεριφοράς. Σε περίοδο οξύτατης οικονοµικής κρίσης, η οποία γονατίζει τις περισσότερες οικογένειες, επέλεξε να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά µαζί µε τη σύζυγό του κυρία Χριστίνα Χριστοφάκη διαµένοντας στην πιο ακριβή σουίτα, η οποία καταλαµβάνει έναν ολόκληρο όροφο ενός εκ των ακριβότερων και πολυτελέστερων ξενοδοχείων των Αθηνών. Πρόκειται για το «King George Palace» στο Σύνταγµα, συµφερόντων της οικογένειας ∆ασκαλαντωνάκη, οι εκκρεµότητες του οποίου µε το ∆ηµόσιο και τα ασφαλιστικά ταµεία παραµένουν ανοιχτές.
Η τιµή «πόρτας» για τη συγκεκριµένη σουίτα ανέρχεται στις 5.400 ευρώ τη βραδιά, χωρίς να υπολογίζεται ότι τη συγκεκριµένη ηµέρα και τις γιορτές συνολικά οι τιµές στα ξενοδοχεία είναι αυξηµένες έως και 50%. Πέραν της διαµονής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απόλαυσε λουκούλλειο πρωτοχρονιάτικο δείπνο κόστους 380 ευρώ -ανά άτοµο- γιορτάζοντας την αλλαγή του χρόνου µε ποταµίσιες καραβίδες, χαβιάρι και αστακό! ∆ιασταυρωµένες πληροφορίες από το ξενοδοχείο, έγγραφα µε τη λίστα κρατήσεων της συγκεκριµένης βραδιάς και ηχητικά ντοκουµέντα συνηγορούν στο συµπέρασµα ότι ο κ. Πάγκαλος και η οικογένειά του φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο.
Ο µέσος πολίτης που πιθανόν να µη διαθέτει την οξυδέρκεια ή την πείρα του κ. Πάγκαλου στη λειτουργία του πολιτικού συστήµατος θα µπορούσε ίσως να σκεφθεί πως το µεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότηµα κάποιο αντάλλαγµα προσδοκά από την κυβέρνηση προσφέροντας ένα τόσο ακριβό δώρο, όταν µάλιστα αντιµετωπίζει συσσωρευµένα προβλήµατα. Είναι αυτονόητο πως ειδικά αυτή την περίοδο η γυναίκα του Καίσαρα, και στην προκειµένη περίπτωση ο ίδιος ο Καίσαρας, όχι µόνο πρέπει να είναι τίµιος αλλά να δείχνει και τίµιος. Και πολύ περισσότερο όταν λέγεται Πάγκαλος, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καταγγέλλει τους απλούς εργαζοµένους του ∆ηµοσίου µε βαρύτατες εκφράσεις πεζοδροµίου και είναι εκείνος που κλόνισε την κυβέρνηση Σηµίτη µε αναφορές σε υπουργούς που φιλοξενήθηκαν (τότε) σε κότερα επιχειρηµατιών.
Ακόµη όµως κι αν ο κ. Πάγκαλος πλήρωσε τελικά τον λογαριασµό στο «King George Palace», πρόκειται για απίστευτη πρόκληση σε βάρος του ελληνικού λαού, του οποίου οι αντοχές δοκιµάζονται καθηµερινά. Ο χλιδάτος τρόπος ζωής και η διαµονή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε σουίτα 350 τετραγωνικών, όταν στο όνοµα της παρατεταµένης λιτότητας κόβονται µισθοί και συντάξεις, στέλνει λάθος µηνύµατα και υπονοµεύει κάθε σοβαρή προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση µε σκληρές θυσίες.
O κ. Πάγκαλος θεωρεί περίπου ως «προσωπική κατάκτηση» να πηγαίνει κόντρα στο ρεύµα, κινούµενος αντίθετα σε αυτό, υπερασπιζόµενος µε πάθος τις απόψεις του, έστω και αν αυτές δεν συγκλίνουν µε εκείνες των υπόλοιπων στελεχών της κυβέρνησης. Ακόµη κι αν δεχτούµε µια τέτοια αντίληψη όσον αφορά στις πολιτικές θέσεις, οι επιλογές στάσης και προσωπικής συµπεριφοράς δηµιουργούν τεράστια προβλήµατα.
Η διαµονή στο πανάκριβο ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγµατος, προκειµένου να γιορτάσει εκεί την αλλαγή του χρόνου µαζί µε τη σύζυγό του και πρώην υποψήφια για τον ∆ήµο Σαρωνικού κυρία Χριστοφάκη, αποδεικνύεται τεράστιο λάθος, που τον εκθέτει πολιτικά και ηθικά.
Κατέλυσε στην περίφηµη «Royal Penthouse Suite», η οποία θεωρείται το καµάρι του ξενοδοχείου. Με τιµή «πόρτας», όπως προαναφέραµε, τις 5.400 ευρώ τη βραδιά σε περιόδους εκτός εορτών, η βασιλική σουίτα των 350 τ.µ. διαθέτει, µεταξύ άλλων ανέσεων, δύο κρεβατοκάµαρες, πισίνα και τζακούζι στην ταράτσα της και εκπληκτική θέα στον Παρθενώνα µέσα από το σαλόνι της. Καλύπτει µάλιστα ολόκληρο τον ένατο όροφο του ξενοδοχείου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε check in στο ξενοδοχείο στις 31/12/2010, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από τη φόρµα κρατήσεων του ξενοδοχείου της συγκεκριµένης ηµεροµηνίας που δηµοσιεύει σήµερα το «ΘΕΜΑ», αλλά και από υπαλλήλους που εξυπηρέτησαν τον κ. Πάγκαλο και την οικογένειά του. Στη φόρµα των κρατήσεων, στο σηµείο όπου αναγράφεται το όνοµα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «Pagalos Theodoros family», σηµειώνεται ότι η διαµονή ήταν «complimentary», δηλαδή δωρεάν.
Πώς είναι δυνατόν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να δέχεται ένα τόσο ακριβό δώρο από έναν ξενοδοχειακό όµιλο για τον οποίο όλη η αγορά γνωρίζει τα µεγάλα οικονοµικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει, αλλά και τις ουκ ολίγες εκκρεµότητές του µε το ∆ηµόσιο και τα ασφαλιστικά ταµεία; Από την άλλη, αν ο κ. Πάγκαλος κατέβαλε από την τσέπη του το τεράστιο χρηµατικό ποσό που απαιτείται για τη διαµονή µίας και µόνο βραδιάς, τότε έχουµε να κάνουµε µε µια µεγάλη πρόκληση.
Με σαµπάνιες και αστακό
Την παραµονή της Πρωτοχρονιάς ο κ. Πάγκαλος έφαγε στο φηµισµένο εστιατόριο του ξενοδοχείου, «Tudor Hall», οι σεφ του οποίου για την περίσταση είχαν βγάλει µενού κόστους 380 ευρώ το κεφάλι! Τι περιλάµβανε; Καλωσόρισµα µε γαλλική σαµπάνια και ποταµίσιες καραβίδες, χαβιάρι και τερίνα φουαγκρά µε κρασί Porto για πρώτο ορεκτικό, κρέµα παρµαντιέ µε ψητές γαρίδες και βασιλικά χτένια, αστακό µε µανιτάρια ζιρόλ και ντοµάτα, φύλλα ρόκας µε βινεγκρέτ από το κοράλι του.
Ο κ. Πάγκαλος συνέχισε µε καλκάνι µπρεζέ µε ριζότο µιλανέζ και µαύρη τρούφα, για να φτάσουν στο κυρίως γεύµα, για το οποίο, σύµφωνα µε µαρτυρίες, ο κ. Πάγκαλος ζήτησε από τους σερβιτόρους να µεταφέρουν τα θερµά του συγχαρητήρια στον σεφ: τουρνεντό από φιλέτο µόσχου Black Angus µε φουαγκρά και πράσινα σπαράγγια. Οσο για το επιδόρπιο, τα σχόλια περιττεύουν: χρυσό δάκρυ σοκολάτας Manjari µε κοµπότ βατόµουρο και διάφανα ζελέ lemongrass, καθώς και βασιλόπιτα.
Την επόµενη µέρα η οικογένεια του κ. Πάγκαλου εθεάθη να απολαµβάνει το πρωινό της µε τη συντροφιά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Σηφουνάκη και της συζύγου του κυρίας Μάρι ∆ασκαλαντωνάκη!
Ομιλος Νίκου Δασκαλαντωνάκη: Χρέη 600 εκατ. σε τράπεζες, ∆ηµόσιο και Ταµεία
Τις δυσκολότερες στιγµές στην ιστορία του περνά ο ξενοδοχειακός όµιλος του κ. Νίκου ∆ασκαλαντωνάκη, αφού, πέρα από τον γνωστό εµφύλιο πόλεµο µεταξύ των µελών της οικογένειας, έχει τεράστια χρέη προς τις τράπεζες και φέρεται πως οφείλει στο ∆ηµόσιο εκατοµµύρια ευρώ από µισθώµατα ακινήτων και εισφορές στα Ταµεία. Σύµφωνα µε τους τελευταίους ισολογισµούς των εταιρειών του, οι οποίες ελέγχουν δεκάδες ξενοδοχεία στην Ελλάδα, τα χρέη του φτάνουν κοντά στα 600 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ ένα µεγάλο µέρος από αυτά έχει καταστεί ληξιπρόθεσµο.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που πλέον διοικεί ο κ. Νίκος ∆ασκαλαντωνάκης µαζί µε την κόρη του Μάρι, σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής κ. Νίκου Σηφουνάκη, πέρα από τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες έχουν σηµαντικές εκκρεµότητες τόσο ως προς τους προµηθευτές τους όσο και στην καταβολή των µισθωµάτων προς φορείς του ∆ηµοσίου που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία χρησιµοποιεί ως ξενοδοχεία.
Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, ο κ. ∆ασκαλαντωνάκης χρωστά ένα σηµαντικό ποσό από ενοίκια για τη λειτουργία του ξενοδοχείου «Cape Sounio» στην περιοχή του Σουνίου, ιδιοκτησίας των «Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων Α.Ε.» (ΕΤΑ). Λέγεται µάλιστα ότι συντρέχουν λόγοι καταγγελίας της µισθώσεως.
Ανάλογο πρόβληµα υπάρχει και για το υπερπολυτελές «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Εδώ οι πληροφορίες µιλούν για µη καταβολή µισθωµάτων, που πιθανόν να προκαλέσει την κατάπτωση συµβατικών ποινικών ρητρών ύψους εκατοµµυρίων ευρώ, επιβολή προστίµων και τελικά την καταγγελία της µίσθωσης. Τίθεται µάλιστα ενδεχοµένως ζήτηµα ευθυνών της διοίκησης του Ταµείου, καθώς υπάρχει παράλειψη εισπράξεως δηµοσίων εσόδων σε µια εποχή που το ΙΚΑ δυσκολεύεται να καταβάλει τις συντάξεις.
Iδιο πρόβληµα υπάρχει και µε την εκµετάλλευση των Ακτών της Βούλας (Α και Β) και Βάρκιζας, που επίσης δεν καταβάλλονται µε συνέπεια προς την ΕΤΑ, αλλά και µε το «Filoxenia» στην παραλία της Καλαµάτας.
Από την άλλη πλευρά οι τελευταίες πληροφορίες από την ξενοδοχειακή αγορά επιµένουν ότι οι τράπεζες ζητούν από τον όµιλο να πουλήσει µέρος των συµµετοχών του για να τακτοποιήσει τουλάχιστον τις ληξιπρόθεσµες οφειλές του.
Read more...

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ...


Κάλεσμα για συμμετοχή στο άνοιγμα όλων των σταθμών των διοδίων από την Θεσσαλονίκη έως και την Καλαμάτα, την Κυριακή στις 15.00, πραγματοποιεί η «Συντονιστική Επιτροπή Ενάντια στα Διόδια». Το άνοιγμα των κατά τόπους σταθμών διοδίων έχουν αναλάβει οι τοπικές επιτροπές...

«Οι εταιρείες βρίσκονται σε πανικό» αναφέρει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, «το κίνημα διογκώνεται, οι πολιτικοί τους υπάλληλοι (βλ. Υπουργείο Μεταφορών) διαδίδουν ότι ετοιμάζουν μια άδικη και παράνομη ρύθμιση ώστε να αντιμετωπίσουν το πανελλαδικά διογκούμενο κίνημα των πολιτών που αρνούνται να πληρώνουν το χαράτσι των διοδίων στους ιδιώτες και εν πολλοίς αεριτζήδες μεγαλοεργολάβους».Η Συντονιστική Επιτροπή στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει τόσο «τον χαρακτηρισμό των διοδίων ως δημοσίων εσόδων», όσο και την απόφαση της «Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» να παραχωρούνται στις ιδιωτικές εταιρίες τα στοιχεία των κατόχων των οχημάτων, οι οδηγοί των οποίων αρνούνται να πληρώσουν.«Τα διόδια εισπράττονται από ιδιωτικές εταιρίες στις οποίες παραχωρήθηκαν με χαριστικές και αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις οι αυτοκινητόδρομοι που φτιάχτηκαν (και φτιάχνονται) βασικά με κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση σχετικά με τον χαρακτηρισμό των διοδίων ως «δημόσια έσοδα».Παράλληλα, η Επιτροπή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση: «Όπως καταφέραμε να ακυρώσουμε την απόπειρα της κυβέρνησης να θέσει τον κρατικό μηχανισμό και την ΕΛ.ΑΣ. στην υπηρεσία των ιδιωτικών εταιριών, όπως κερδίσαμε τις δικαστικές αποφάσεις ενάντια στα αυθαίρετα της ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ, όπως ματαιώσαμε την κατασκευή νέων σταθμών διοδίων, ΚΑΙ αυτή τη φορά συνεχίζουμε μαζικά, συλλογικά και οργανωμένα!»«Δεν μας τρομοκρατούν. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τους αεριτζήδες και τους πολιτικούς υπαλλήλους τους! Συνεχίζουμε, επειδή έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, και καλούμε όλους τους πολίτες να μην πληρώνει κανείς το χαράτσι διοδίων. Όλοι την Κυριακή 9 Ιανουαρίου στις 3:00 μ.μ. στην κινητοποίηση για το άνοιγμα των διοδίων σε όλη την Ελλάδα!», καταλήγει η ανακοίνωση της «Συντονιστικής Επιτροπής Ενάντια στα Διόδια».
Read more...

ΤΟ "ΜΕΙΓΜΑ" ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.


Ρεπορτάζ : Έλλη Τριανταφύλλου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Τολμηρές αλλαγές, οι οποίες θα ενισχύουν την ενότητα αλλά και την ομοιογένεια του πολιτικού λόγου της Ν.Δ., αναμένουν τα στελέχη του κόμματος από τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του σχεδιασμού της νέας ηγετικής...
ομάδας που θα ανακοινωθεί το αργότερα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Βασική επιδίωξή του είναι το νέο σχήμα να συμβάλει στην τόνωση του αντιπολιτευτικού λόγου της Ν.Δ. και στη διεύρυνση του πεδίου παρέμβασης του κόμματος και σε τομείς πέραν της οικονομίας.
Στο στενό επιτελείο της Ρηγίλλης επικρατεί ικανοποίηση για τη διαρκή τάση βελτίωσης των εκλογικών επιδόσεων η οποία καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις κυρίως για τον ίδιο τον κ. Σαμαρά και δευτερευόντως για το κόμμα, αλλά και η απήχηση που σταδιακά σημειώνουν οι θέσεις της Ν.Δ. για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης όχι μόνο στο εσωτερικό πεδίο αλλά και σε ευρωπαϊκό. Το τελευταίο συνδέεται και με την αποδοχή της οποίας, όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, έτυχε η πρωτοβουλία του για την έκδοση ευρωομολόγου, με την αποστολή και σχετικής επιστολής προς τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο.
Ο πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να θεωρεί πολύ πιθανή την προσφυγή στις κάλπες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του περί τα οικονομικά να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, καθώς ανησυχεί για το τοπίο που διαμορφώνεται στο ευρωπαϊκό στερέωμα και προβλέπει κορύφωση των κοινωνικών αλλά και πολιτικών εντάσεων στην κυβερνητική πλειοψηφία τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, επιθυμεί το κόμμα του να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο και σε επίπεδο προσώπων αλλά και σε αυτό του κυβερνητικού προγράμματος για μία εφ’ όλης της ύλης εκλογική αντιπαράθεση. Σε όλες τις εξαντλητικές συζητήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με συνεργάτες και στελέχη της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε την ορθότητα της απόφασής του για την ενίσχυση της πολιτικής παραγωγικότητας των οργάνων και της μεταξύ τους συνεργασίας. Ενας δεύτερος τομέας τον οποίο ο αρχηγός του κόμματος επιθυμεί να ενισχύσει είναι εκείνος του έργου της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Στον επικείμενο ανασχηματισμό, ο κ. Σαμαράς προτίθεται να σηματοδοτήσει τη διάθεσή του να εμπιστευτεί νέα πρόσωπα, αλλά και να αξιοποιήσει βουλευτές που διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία. Στη λογική αυτή, σχεδόν προεξοφλείται ότι στο νέο σχήμα των τομεαρχών θα συμμετάσχουν οι κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος και Στ. Καλογιάννης, οι οποίοι διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία, αλλά και τουλάχιστον δύο εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που προέρχονται από τον χώρο των τεχνοκρατών. Πληροφορίες, εμφανίζουν τον κ. Σαμαρά διατεθειμένο να δώσει ρόλο και στον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής κ. Βασ. Κικίλια, ενώ είναι πιθανό να τοποθετήσει τον στενό του συνεργάτη κ. Κ. Τζαβάρα στη θέση του τομεάρχη Δικαιοσύνης, στην περίπτωση που ο κ. Νικ. Δένδιας πάρει τη σκυτάλη της ενημέρωσης από τον Παν. Παναγιωτόπουλο.
Από τους σίγουρους για παραμονή στο πόστο τους και πιθανότατα με διευρυμένες αρμοδιότητες θεωρείται ο γραμματέας Προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος έχει αναλάβει το κρίσιμο στοίχημα της εκπόνησης του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. τους επόμενους μήνες. Σε περίπτωση μετακίνησης του κ. Μαξ. Χαρακόπουλου από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού σε άλλο πόστο, είναι πιθανό να ενοποιηθούν οι δύο γραμματείες υπό τον κ. Στυλιανίδη.
Αμετακίνητοι θεωρούνται ακόμη οι δύο από τους τρεις αναπληρωτές του κ. Σαμαρά στον τομέα Οικονομίας, κ. Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Μηταράκης, οι οποίοι, μάλιστα, πιθανότατα θα επιφορτιστούν με πρόσθετες ευθύνες.
Αντιθέτως, σχεδόν προεξοφλείται η αντικατάσταση των κ. Θ. Καράογλου (αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών), Μιχ. Βρούτση (νυν τομεάρχης Εργασίας), Μιχ. Γιαννάκη (τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων), Αθ. Δαβάκη (τομεάρχης Πολιτισμού), Μιχ. Χαλκίδη (τομεάρχης Δημοσίων Εργων) κ. ά.
Read more...

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Ζήρας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Η προικοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) με περισσότερα κεφάλαια και η δυνατότητα να αγοράζει, αντί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά είναι ένα από...
τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζονται σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, ως απάντηση στην αυξανόμενη πίεση των αγορών στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ενδεχομένως ως ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ευρωομολόγου, σε επόμενη φάση. Τουλάχιστον, αυτή είναι η προσδοκία πολλών στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και στην Αθήνα. Το θέμα της ενίσχυσης των κεφαλαίων και των αρμοδιοτήτων του EFSM πιθανόν να εξεταστεί αύριο στο European Working Group (EWG), που προετοιμάζει τα Eurogroup, και να αποφασιστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών
της Ευρωζώνης, στις 17 Ιανουαρίου.
Στην Ευρώπη οι διεργασίες για μια αποτελεσματική λύση στην κρίση χρέους έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η γενικότερη εκτίμηση είναι πως η κατάσταση στις αγορές θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, αφού:
1. Τα κράτη της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να αντλήσουν το ιλιγγιώδες ποσό των 500 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους τους και την κάλυψη των ελλειμμάτων τους.
2. Οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα προχωρήσουν πιθανότατα σε υποβαθμίσεις κάποιων κρατών.
3. Η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει να αποφύγει τελικά την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (EFSM). Το κόστος δανεισμού της χώρας αυξάνεται αλματωδώς και τον Απρίλιο έχει μεγάλες λήξεις ομολόγων, που δύσκολα θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει με τόσο υψηλό κόστος. Ενδεικτικό της εντεινόμενης ανησυχίας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι το γεγονός ότι συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, πριν από τις 17 Ιανουαρίου, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε, λόγω της αρνητικής στάσης της Γερμανίας. Πάντως, όπως σημειώνουν αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πλέον πιο ανοιχτή σε πιο δυναμική ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση χρέους.
Σε αυτήν τη φάση, δεν υπάρχει συναίνεση στην έκδοση ευρωομολόγου για την κάλυψη των δανειακών αναγκών των κρατών-μελών. Η Γερμανία εξακολουθεί να απορρίπτει μετ’ επιτάσεως την ιδέα. Ωστόσο, καθώς η κρίση οξύνεται και επεκτείνεται και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, δημιουργείται η προσδοκία ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ωριμάσουν γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο ότι την Παρασκευή είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Νικολά Σαρκοζί έχει επεξεργαστεί πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπ. Οικονομικών ή ακριβέστερα ενός ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης χρέους. Το παράδοξο είναι ότι στην Ελλάδα κάποιοι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ευρωομολόγου (όπως η συλλέγουσα υπογραφές κ. Βάσω Παπανδρέου ή ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς) είναι ταυτόχρονα και κατά του Μνημονίου. Δείχνουν, έτσι, να αγνοούν ότι το ευρωομόλογο ή οποίο άλλο μέτρο στην κατεύθυνση μιας πιο στενής οικονομικής διακυβέρνησης, θα προϋποθέτει δημοσιονομικές πολιτικές και στόχους αντίστοιχους ή ακόμη και σκληρότερους από αυτούς του Μνημονίου.
Πάντως, αν το ευρωομόλογο δεν είναι ακόμη στην ημερήσια διάταξη, μια πρόδρομη μορφή του θα είναι αυτό που θα εκδοθεί για να χρηματοδοτήσει τον EFSM, τα κεφάλαια του οποίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορούν να ξεπεράσουν τα 1,5 τρισ. ευρώ από 750 δισ. σήμερα.
Επιμήκυνση
Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει με αγωνία τις αποφάσεις των Ευρωπαίων, αφού έχει καταστεί πλέον σαφές ότι, εάν δεν βρεθεί κάποια αξιόπιστη ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση χρέους, δεν θα αποκλιμακωθούν εύκολα ούτε τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του EWG θα διαπιστωθεί εάν τα μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να προωθήσουν την έγκριση της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ στο επόμενο Eurogroup. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε είχε πει στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι τον Ιανουάριο θα είναι πολιτικά έτοιμος να προωθήσει το θέμα στο Κοινοβούλιο της χώρας του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί θετικά στην επιμήκυνση όλου του ποσού, δηλαδή και των δόσεων που έχουν ήδη καταβληθεί. Με το ΔΝΤ, το θέμα της επιμήκυνσης για τις δόσεις που έχει ήδη καταβάλει (9,5 δισ. ευρώ, περίπου), είναι τεχνικά και νομικά πιο πολύπλοκο, οπότε είναι πιθανό να ισχύσει μόνο για τις επόμενες δόσεις.
Read more...

Η ανάσα που χρειαζόμαστε... Γιατί επενδύει τόσο πολύ στο ευρωομόλογο η κυβέρνηση

Οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Παπαδήμος θεωρούν ότι για την Ελλάδα η συζήτηση περί ευρωομολόγου περιλαμβάνει μια συνολική διαχείριση του προβλήματος της χώρας
Οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Παπαδήμος θεωρούν ότι για την Ελλάδα η συζήτηση περί ευρωομολόγου περιλαμβάνει μια συνολική διαχείριση του προβλήματος της χώρας

Oλοκληρωμένο «πακέτο» λύσης με χαρακτήρα κατεπείγοντος χαρακτηρίζεται στις κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις η δημιουργία του ευρωομολόγου. Υπό αυτή την έννοια, οι εμπιστευτικού χαρακτήρα συζητήσεις μεταξύ των κκ. Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Παπαδήμου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για την Ελλάδα η συζήτηση περί ευρωομολόγου περιλαμβάνει μια συνολική διαχείριση του προβλήματος της χώρας. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες οικονομικές πηγές, ότι για την ελληνική κυβέρνηση «ευρωομόλογο» σημαίνει αυτή την περίοδο τα πάντα:

- Κατ΄ αρχάς, συμφωνία και καθορισμό του χρόνου επιμήκυνσης για την αποπληρωμή του δανείου και του συνόλου των υποχρεώσεων της χώρας.

- Προσδιορισμό των όρων του επιτοκίου. - Ενα νέο πακέτο οικονομικής πολιτικής, το οποίο, όπως λένε οι ίδιες πηγές, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ηπιότερο από αυτό που εφαρμόζεται αυτή την περίοδο και θα περιλαμβάνει ανατροπές παντού, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού συστήματος. Στην Αθήνα έχουν φθάσει τα μηνύματα ότι στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκονται πλέον και οι τράπεζες, οι οποίες πλήττονται από το κλείσιμο των γραμμών χρηματοδότησης. Η ανησυχία για τις εξελίξεις στο πεδίο αυτό έγινε έκδηλη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα εφόσον ξεκινήσει ένα νέο μπαράζ υποβαθμίσεων, το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα στην απόλυτη πιστοληπτική αναξιοπιστία.

Σκληρότερο «πακέτο»
Με όλα αυτά ως δεδομένα, η κυβέρνηση προσεγγίζει τη συζήτηση για το ευρωομόλογο ως τη μοναδική δυνατότητα να ανοίξουν ξανά οι γραμμές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Γι΄ αυτό θεωρεί ότι η συζήτηση περί ευρωομολόγου στο επικείμενο Εco/Fin είναι περισσότερο από επιβεβλημένη και ότι όλα θα κριθούν από το αν θα συγκληθεί για τον λόγο αυτόν και με τη συγκεκριμένη θεματολογία έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό όμως που γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση είναι ότι η ενδεχόμενη απόφαση για την έκδοση ενός ευρωομολόγου θα σημάνει δραματική μετατόπιση της ευθύνης για τη λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από τον σημερινό, όπως καθορίζεται από το μνημόνιο.

Οι επαφές γίνονται παρασκηνιακά και στόχος της κυβέρνησης είναι κατ΄ αρχάς να μην υπάρχουν διαρροές, οι οποίες στο παρελθόν κόστισαν πολύ (με άνοδο των spreads). Πέραν αυτού, ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί να εμφανίζεται η Ελλάδα ως «καμένη» από την κρίση να εκλιπαρεί για την έκδοση ευρωομολόγων. Για τον λόγο αυτόν επιχειρείται ήδη μια υπερκομματική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βολιδοσκοπούνται οι διαθέσεις προσωπικοτήτων του δεξιού χώρου, που είτε έχουν εκφραστεί υπέρ του ευρωομολόγου είτε δεν έχουν απορρίψει την ιδέα.



tovima.gr
Read more...

Το ΠαΣοΚ αναζητεί την ψυχή του Θα την ξανάβρει στους μπαξέδες;

Οι επιταγές του μνημονίου προκαλούν ιδεολογικές αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα, καθώς πολλά στελέχη θεωρούν ότι απομακρύνεται από τις σοσιαλιστικές αρχές του

ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ η ψυχή του ΠαΣοΚ; Από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέουως το πιο απλό μέλος του κόμματος όλοι προβληματίζονται αν το μνημόνιο έχει αποκτήσει στα μάτια των ψηφοφόρων δική του ζωή. Μια τεχνητή καρδιά η οποία κρατά στη ζωή την οικονομία. Υπάρχει ψυχή σε μια ψυχρή δανειακή σύμβαση; Στη μάχη για την επιβίωση χωρούν ιδεολογίες; «Είναι η χρεοκοπία σοσιαλιστική;», όπως έθεσε το ερώτημα στους συντρόφους
του ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ έχει μεταλλαχθεί πολλές φορές από το 1974. Μήπως όμως αυτός είναι ο υπέρ πάντων αγώνας για ένα κόμμα που εμφανίστηκε ως... «η Αριστερά της Αριστεράς», μαζικοποιήθηκε, διαποτίστηκε από τον κρατισμό και τώρα αναζητεί ξανά την ιδεολογική του αναβάπτιση, σε μια κοινωνία ανάστατη, με μια Προγραμματική Συνδιάσκεψη από την οποία το κάθε στέλεχος του ΠαΣοΚ αναμένει διαφορετική διέξοδο στο τούνελ;

O Πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη, καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες που θα αποφορτίσουν την εσωτερική αλλά και την κοινωνική ένταση.

Πολλοί αναρωτιούνται αν η Συνδιάσκεψη θα προσφέρει κάτι περισσότερο από μια ομαδική ψυχοθεραπεία. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το ΠαΣοΚ σημαντικές προσωπικότητες του κόμματος, όπως π.χ. οι κκ. Κ. Λαλιώτης, Π. Αυγερινός, κ.ά., αποφεύγουν να αναμειχθούν είτε επειδή έχουν κάνει τις προσωπικές τους επιλογές είτε για να μην οξύνουν περισσότερο την κατάσταση. Ακόμα και η αιχμηρή κυρία Βάσω Παπανδρέου έχει επιλέξει να μιλά μόνο στα κομματικά όργανα.

Πρώτα η θεραπεία, μετά η ιδεολογία
Οι περισσότεροι υπουργοί προτάσσουν την αναγκαιότητα της οικονομικής κρίσης από την ιδεολογική αγνότητα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Εκεί είναι έκδηλη η πίεση από την κοινωνία, αλλά και οι ιδεολογικές αναφορές των βουλευτών. Η αριστερή τάση της ΚΟ, η οποία δεν αντέχει τις πολιτικές του μνημονίου, μετρά ήδη τέσσερις διαγραφές ( Ευ. Παπαχρήστο , Β. Οικονόμου, Ι. Δημαρά , Σοφία Σακοράφα ). Από την άλλη πλευρά το εκσυγχρονιστικό ρεύμα, το οποίο εκφράζεται από τους κκ. Γ. Φλωρίδη, Κ. Καρτάλη , Ν. Αλευρά, κ.ά., ασκεί κριτική για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και για την ταχύτητα στη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων που θα ανατάξουν την οικονομία.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: Γίνεται ο Σοσιαλισμός με δανεικά; Μπορεί να υπάρξει αναδιανομή του πλούτου χωρίς ανάπτυξη; Ο πρώτος που ανησύχησε για τη σωτηρία της ΠαΣοΚικής ψυχής ήταν ο κ. Χρ. Παπουτσής. Πέρυσι την άνοιξη, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή, ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος προειδοποίησε σε έντονο ύφος ότι «δεν θα χάσουμε την ψυχή μας. Μην ξεχνάτε ούτε μια στιγμή την ευθύνη του ΠαΣοΚ απέναντι στον κόσμο που μας εξέλεξε και την αγωνία του». Εκτοτε θέτει σταθερά το θέμα της ανάπτυξης και του κινδύνου της ύφεσης. «Το μνημόνιο είναι το μέσο για να πετύχουμε έναν στόχο,δεν είναι ιδεολογική σημαία, όπως λένε όσοι θεωρούν ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτό» υπογραμμίζει. «Οπισθοδρόμηση θα ήταν η χρεοκοπία»

«Το ΠαΣοΚ δεν χάνει την ψυχή του αποτρέποντας τη γιγάντια οπισθοδρόμηση που θα ήταν η χρεοκοπία της χώρας» επισημαίνει ο κ. Π. Ευθυμίου. «Είναι επιτακτικό όμως να συνδέσει την πολιτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνική δικαιοσύνη, τους θεσμούς του κράτους Πρόνοιας και το αξιακό πλαίσιο που θα συνιστά τη σοσιαλιστική του ταυτότητα στην προοπτική του 21ου αιώνα».

Πηγή έμπνευσης για πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ υπήρξε ο Ανδρέας Παπανδρέου και σε αυτόν ανατρέχει ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. «Τα κόμματα αλλάζουν, όπως αλλάζει και η κοινωνία» παρατηρεί. «Οπως έλεγε ο ιδρυτής του κόμματος, ο χαρακτήρας ενός Σοσιαλιστικού Κινήματος χαρακτηρίζεται από την αυθεντική σχέση του με την αλήθεια και την πραγματικότητα.Υπάρχει μια κρίση φυσιογνωμίας και αξιών για όσους πάλεψαν τόσα χρόνια για προοδευτικές αλλαγές. Οφείλουμε να τους πείσουμε».

Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου θεωρεί ότι η κατάσταση δεν σώζεται με διαδικασίες που θα ανοίξουν τις θύρες στην εσωστρέφεια. «Ο Γ.Παπανδρέου εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς και πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Αυτή η κατάσταση δεν έχει διέξοδο με συνέδρια και συνδιασκέψεις» επισημαίνει.

Ο κ. Παπαϊωάννου πιστεύει ότι πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης είναι να σωθεί η οικονομία, αναλαμβάνοντας ακόμα και το ρίσκο να χάσει την εξουσία. «“Μεσούντος” του ΔΝΤ δεν μπορούμε να κάνου με σοσιαλισμό! Είμαστε μια διαχειριστική κυβέρνηση» σημειώνει. «Είμαστε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης»
Πολλοί υπουργοί, και κυρίως ο κ. Ευ. Βενιζέλος, βρίσκονται στην αντίπερα όχθη και χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης». «Το μνημόνιο δεν είναι μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την Ελλάδα, αλλά ένα προκαταρκτικό στάδιο στη διαδικασία εξόδου από την κρίση» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Το ερώτημα είναι αν εγγυάται η κυβέρνηση ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Ο υπουργός Αμυνας δίνει θετική απάντηση υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Να διαφυλαχτεί η κοινωνική συνοχή, να υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στην κοινωνία και στην πολιτεία, να έχουν τα μέτρα ηθική ισορροπία, να διαφυλαχτεί η εθνική ισχύς και να αναθεωρηθεί ριζικά το Σύνταγμα.

Αλλά και ο κ. Δ. Ρέππας προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το παραταξιακό. «Το ΠαΣοΚ έχει αποδείξει ότι δεν είναι κόμμα για τον εαυτό του ούτε ιεροκήρυκας του Σοσιαλισμού» λέει. «Είναι κόμμα εξουσίας που παρεμβαίνει και θέτει στόχους, όπως τώρα που προτάσσει την ανασυγκρότηση της χώρας. Μπορεί να εκπλήσσει δυσάρεστα όσους πιστεύουν ότι απομακρύνθηκε από τις αρχές του, αλλά εκπλήσσει ευχάριστα όσους θεωρούν ότι αποτελεί έναν στυλοβάτη για τη χώρα» προσθέτει.

«Εχει θολώσει το στίγμα μας»
Η κυρία Λούκα Κατσέλη πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο μετεξέλιξης, όπου στην πορεία θα υπάρξουν κερδισμένοι και χαμένοι. Θεωρεί λοιπόν μείζονα προτεραιότητα της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας γι΄ αυτούς που θα υποστούν το κόστος.

«Το ιδεολογικό στίγμα του ΠαΣοΚ σαφώς έχει θολώσει» παρατηρεί η υπουργός Εργασίας. «Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει διάκριση ανάμεσα στα μέτρα του μνημονίου και στο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ» υποστηρίζει. «Το μεγάλο στοίχημα του ΠαΣοΚ, προκειμένου να κερδίσει ξανά τον τίτλο του προοδευτικού, σοσιαλιστικού κόμματος, είναι να οικοδομήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης» σημειώνει ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. « Ενα μοντέλο εξωστρεφές που θα αυξήσει την παραγωγή και την απασχόληση και θα επιτρέψει την αναδιανομή του πλούτου σε περισσότερους, με δίκαιο τρόπο. Πρέπει να δικαιώσουμε τη νέα γενιά» επισημαίνει.

ΤΣΩΤΣΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
«Δεν βλέπω ήλιο στον ορίζοντα»
Ο ιστορικός καφετζής της Χαριλάου Τρικούπη τα λέει «τσεκουράτα»
Εγώ είμαι στην άλλη πλευρά από αυτούς που υποστηρίζουν τα μέτρα της τρόικας. Το ΠαΣοΚ είχε ξεκινήσει ως σοσιαλιστικό κόμμα και τώρα εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Οπως πάμε θα έχουμε Κατοχή όπως στις χώρες της Ν. Αμερικής. Αυτά που λέει η κυβέρνηση δεν γίνονται πιστευτά. Ο κόσμος αγκομαχά, δεν τα βγάζει πέρα. Ολοι αυτοί στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ ήταν υπουργοί, τα γνώριζαν όλα και έχουν ευθύνες. Τι μας λένε τώρα πού πήγαν τα λεφτά! Δεν μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να ελέγχει την κυβέρνηση και το κόμμα με 4-5 δικούς του που δεν είναι καν εκλεγμένοι. Περνούν νομοσχέδια εν μια νυκτί, σε ό,τι λένε διαψεύδονται καθημερινά και δεν δίνουν στον κόσμο ελπίδα για το μέλλον. Είμαι μέλος του ΠαΣοΚ αλλά δεν γνωρίζω ακόμη αν θα το ψηφίσω στις εκλογές. Είμαι υπό σκέψη. Δεν βλέπω ήλιο στον ορίζοντα, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον.tovima.gr
Read more...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από το Βήμα της Κυριακής)
Σχέδιο για την εφαρμογή επιχείρησης-«σκούπας» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη σύλληψη και τον έλεγχο των παράνομων μεταναστών και εγκληματικών ομάδων που δρουν στην περιοχή, βρίσκεται στα συρτάρια αξιωματούχων της...
Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο στόχαστρο θα βρεθούν κυρίως οι εγκληματικές συμμορίες αλλοδαπών που, πολλές φορές και σε συνεργασία με έλληνες κακοποιούς, λυμαίνονται με πολλούς τρόπους τις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας. Οι αστυνομικές αρχές έχουν εκπονήσει το σχέδιο εδώ και μήνες και, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνουν έτοιμες για την εφαρμογή του, αν και εφόσον κριθεί ότι ενέργειες τέτοιου τύπου είναι αναγκαίες, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τη μετανάστευση και τη χορήγηση ασύλου, που περνάει αυτές τις ημέρες από τη Βουλή. Μικρότερης κλίμακας επιχειρήσεις έχουν αρχίσει ήδη σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις, μεταξύ των οποίων ο Βόλος, από όπου τις τελευταίες εβδομάδες του έτους έχουν ήδη απελαθεί περίπου 60 παράνομοι μετανάστες. Σημειώνεται, πάντως, ότι πολλά από τα συναρμόδια υπουργεία για το σχέδιο αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας κρίνουν ότι δεν υπάρχει άμεση αναγκαιότητα επιχειρήσεων τέτοιας μορφής, ειδικώς εφόσον ψηφιστεί και εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία.

Σχέδιο 48 ωρών

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το σχέδιο προβλέπει τη συντονισμένη δράση αστυνομικών δυνάμεων στην Αθήνα, με στόχο τη σύλληψη μεταναστών, τον έλεγχο της νόμιμης ή μη παραμονής τους στη χώρα και τις δυνατότητες χορήγησης ασύλου, επαναπροώθησης ή απέλασης. Ως χρόνος διάρκειας της επιχείρησης-«σκούπας»- με εναλλακτικές προτάσεις για την ένταση και την έκτασή της- ορίζεται ένα διάστημα που κυμαίνεται από μερικές ώρες έως 48 ώρες. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες των συναρμοδίων υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών- κατά κύριο λόγο), προκειμένου να είναι δυνατός αρχικά ο έλεγχος της νομιμότητας και να τεθούν σε εφαρμογή οι προβλεπόμενες διαδικασίες για κάθε κατηγορία μεταναστών εν συνεχεία.

Χώρος κράτησης το στρατόπεδο στη Ριτσώνα


Επιχείρηση-«σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. με στόχο μετανάστες χωρίς χαρτιά Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και πρόταση για τη δημιουργία ειδικού κέντρου υποδοχής των μεταναστών.Αστυνομικές αρχές και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τάσσονται υπέρ της αξιοποίησης του παλαιού στρατοπέδου στη Ριτσώνα (φωτογραφία),έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων,στην οποία στεγαζόταν πριν από μερικά χρόνια το 2ο Κέντρο Ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας.Η πρόταση για την «αξιοποίησή» του είχε εξεταστεί από τον Ιούλιο του 2009, όταν παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο υπουργείο Εσωτερικών.Το ενδεχόμενο επανεξετάστηκε επί των ημερών του κ.Μ.Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,όμως οι αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής ανέβαλαν την εφαρμογή του σχεδίου.

Σήμερα,η πρόταση επανεξετάζεται εκ νέου και ο κ.Χρ.Παπουτσής , σύμφωνα με πληροφορίες,έθεσε το ζήτημα στην πρόσφατη διυπουργική σύσκεψη για το ιστορικό κέντρο.Σύμφωνα,πάντως,με τις αστυνομικές αρχές,η διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί βασική προϋπόθεση του σχεδίου-«σκούπα» για το κέντρο της Αθήνας.Οι πιθανότητες ενεργοποίησης του σχεδίου χαρακτηρίζονται αυτήν τη στιγμή περιορισμένες,καθώς η επιχείρηση«σκούπα» θεωρείται ένα από τα ύστατα μέτρα καταστολής.

Ωστόσο ήδη στο πρώτο πόρισμα της ομάδας εργασίας για την πρωτοβουλία «Δράση για την Αθήνα»,που εκπονήθηκε τον Απρίλιο του 2010,περιλαμβάνονταν πολλές προτάσεις αστυνομικού τύπου,οι οποίες χαρακτηρίζονταν «ήπιας καταστολής».

Σχέδιο δράσης στη Διυπουργική

Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να θέσει σε εφαρμογή όσο το δυνατόν συντομότερα το διυπουργικό σχέδιο «Δράση για την Αθήνα», σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Αθήνα 2014» που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τον συντονισμό έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο οποίος την προηγούμενη Τετάρτη συγκάλεσε την πρώτη μεγάλη διυπουργική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν στελέχη και εκπρόσωποι 10 υπουργείων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σκοπός είναι να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι δράσεις για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, όμως στην πρώτη αυτή συνάντηση διαπιστώθηκαν και πολλά προβλήματα που θα πρέπει κατ΄ αρχάς να ξεπεραστούν σε επίπεδο διυπουργικής συνεργασίας, ιεράρχησης και συνεννόησης. Μεταξύ όλων των άλλων δε τονίστηκε από κάποιους υπουργούς ότι ενεργό ρόλο στο εξής είναι αναγκαίο να αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων, ειδικώς αφότου ο δήμαρχος κ. Γ. Καμίνης έχει επεξεργαστεί προτάσεις για την παράνομη μετανάστευση από την εποχή που ήταν επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης κρίθηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης ως θέμα «μέγιστης κρισιμότητας». Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επαναβεβαιώθηκε η ετοιμότητα να εφαρμοστούν μέτρα καταστολής (μεταξύ αυτών και επιχειρήσεις«σκούπα»), είτε παράλληλα με το σχέδιο για την αναβάθμιση του κέντρου είτε ανεξάρτητα από αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθούν νομικά και άλλου τύπου προβλήματα που αφορούν τους χώρους συγκέντρωσης και κράτησης.
Read more...

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ


Ρεπορτάζ : Παύλος Παπαδόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή θα εκτινάξει την ανεργία πάνω από το 25% και τον πληθωρισμό ακόμα και πάνω από το 100%!Είναι σχεδόν καθολική η πεποίθηση ότι η αποχώρηση από την...
ευρωζώνη θα καταστρέψει την οικονομία και θα καταδικάσει την κοινωνία να επιστρέψει στις δεκαετίες του ΄20 και του ΄30. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης επισημαίνουν με τρόπο κατηγορηματικό ότι
«κάθε συζήτηση για επιστροφή στη δραχμή είναι εκτός πραγματικότητας και μόνο
κακό μπορεί να κάνει στην προσπάθεια της χώρας». Από την άλλη πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης αναδεικνύεται ως ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της δραχμής ως
«πρώτου βήματος» για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Ολα αυτά εκκινούν από την ανατροπή σειράς
κεκτημένων της Μεταπολίτευσης, η οποία καθιστά το ευρώ «προφανή στόχο»
και λειτουργεί σαν καταλύτης προβληματισμών,ιδίως στην Αριστερά,για το αν η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είναι η πιο δραστική θεραπεία για την κρίση ή αν αντίθετα θα εγκλωβίσει τη χώρα σε μια εφιαλτική «αλβανοποίηση».

Η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης και των πολιτικών δυνάμεων υποστηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να συμβεί ως ένα «ιστορικό ατύχημα» . Ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι.Παπαντωνίου μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής» προειδοποιεί ότι εκείνο που μπορεί να επαναφέρει τη δραχμή είναι μια ασυγκράτητη «αιμορραγία καταθέσεων» εξαιτίας μιας επίμονης φημολογίας περί... επιστροφής στη δραχμή!

Πληθωρισμός 100%

Η θρησκευτική προσήλωση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην εκτέλεση του μνημονίου δεν είναι τυχαία. Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης στην οικονομία από μια ενδεχόμενη εμπλοκή στην υλοποίηση του μνημονίου και από τυχόν αναστολή της καταβολής των δόσεων, μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας και να επιταχύνει την απόσυρση καταθέσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν η ΕΚΤ δεν θελήσει ή δεν κατορθώσει να επέμβει, τότε η κυβέρνηση, για να αποτρέψει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ενδέχεται να μην έχει άλλη λύση πέραν της επιστροφής στη δραχμή, την οποία θα πρέπει αυτομάτως να υποτιμήσει τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ.

Αμέσωςθα αρχίσει η κάθοδος στην «οικονομική κόλαση», όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαντωνίου, αλλά και όπως έχει περιγράψει προσφάτως ο κ. Φ. Σαχινίδης σε αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον κ. Π. Λαφαζάνη. Κατ΄ αρχάς, με βάση το σενάριο της επιστροφής σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 50%, οι εισαγωγές γίνονται ακριβότερες κατά 50% και καθώς αυτές αντιπροσωπεύουν το 1 στα 3 ευρώ που κυκλοφορούν στη χώρα, η μέση αγοραστική δύναμη των εργαζομένων συρρικνώνεται πάνω από 20% εν μιά νυκτί.

Κόλαση φτώχειας

Αντιστοίχως, το εθνικό χρέος αυξάνεται κατά το ποσοστό της υποτίμησης και ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών, που όμως οδηγεί τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν ελληνικά ομόλογα, στην πτώχευση και στην κρατικοποίηση. Η κυβέρνηση τυπώνει εκατοντάδες τρισ. δραχμές για να αναχρηματοδοτήσει τις κρατικοποιημένες τράπεζες, προκαλώντας πληθωρισμό ακόμα και πάνω από 100%. Η ανατίμηση των εισαγόμενων πρώτων υλών, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και ο... τριψήφιος πληθωρισμός εξαιτίας της φρενήρους εκτύπωσης δραχμών εξανεμίζουν το όφελος στην ανταγωνιστικότητα από την υποτιμημένη δραχμή. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα εγκλωβίζεται σε έναν φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού που «σκοτώνει» τις επενδύσεις, αφανίζει την παραγωγή, εκτινάσσει την ανεργία, επεκτείνει την «πυρκαγιά της φτώχειας» σε ολόκληρη τη μεσαία τάξη και προκαλεί κοινωνικό αναβρασμό και πολιτική αστάθεια, προπολεμικών διαστάσεων.

Σοσιαλιστική δραχμή


Αντιθέτως, ο κ. Λαφαζάνης, εκφράζοντας προσωπικές θέσεις, υποστηρίζει ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι το πρώτο βήμα μιας ολοκληρωμένης «θεραπείας» για την Ελλάδα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνομιλία του με «Το Βήμα της Κυριακής» εξηγεί ότι ένα προοδευτικό και σοσιαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης για την υπέρβαση της κρίσης πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει επιστροφή στη δραχμή, αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναδιάρθρωση και προσωρινή διακοπή της αποπληρωμής του εθνικού χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, έλεγχο των αγορών και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αποκαλεί «κινδυνολόγους» όσους εκτιμούν ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα κατέστρεφαν την Ελλάδα και υπενθυμίζει ότι η Σουηδία και η Δανία παραμένουν εκτός ευρωζώνης, ενώ η Νορβηγία βρίσκεται εκτός ΕΕ. Υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα ως το 2002 υπήρχε οικονομική ανάπτυξη, ενώ στη συνέχεια η χώρα εγκλωβίστηκε στη «γερμανική φυλακή» του ευρώ. Από τότε και έπειτα, η Ελλάδα και άλλες περιφερειακές χώρες αναπλήρωσαν την αδυναμία υποτίμησης του νομίσματος με επέκταση του εξωτερικού δανεισμού, «κάτι που δημιούργησε “φούσκες” οι οποίες τώρα σκάνε».

Αριστερά και Ρουμπινί

Ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζει ότι από το 1974 ως το 2000 η δραχμή διολίσθησε συνολικά κατά 180% σε σχέση με το μάρκο και θέτει το ερώτημα: «Αν δεν είχαμε τη δυνατότητα νομισματικής υποτίμησης θα προχωρούσαμε σε διαδοχικές εσωτερικές υποτιμήσεις με μειώσεις εισοδημάτων;». Ουσιαστικά συμφωνεί με πρόσωπα όπως ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ και καθηγητής του Χάρβαρντ κ. Κένεθ Ρογκόφ και ο γνωστός και ως «δόκτωρ Καταστροφή», κ. Νουριέλ Ρουμπινί, αλλά και με αναλυτές οίκων αξιολόγησης οι οποίοι εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση των χρεών και η επιστροφή ορισμένων χωρών στα εθνικά τους νομίσματα είναι πολύ πιθανή, ενώ προεξοφλεί ότι η ενιαία οικονομική διακυβέρνηση είναι ανέφικτη. Τέλος, αρνείται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμμαχία με τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις λέγοντας ότι «αυτή είναι η θεωρία των εθελόδουλων κοινωνικών και οικονομικών ελίτ».
Read more...