Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

«Άνευ προηγουμένου» η κατάσταση στον Έβρο, σύμφωνα με έκθεση της Frontex

Ρεκόρ εισόδου παράνομων μεταναστών

Σύμφωνα με την Frontex πάνω από 31.000 παράνομοι μετανάστες πέρασαν το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου τα σύνορα με την Τουρκία
Σύμφωνα με την Frontex πάνω από 31.000 παράνομοι μετανάστες πέρασαν το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου τα σύνορα με την Τουρκία (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Για αριθμό-ρεκόρ εισόδου παράνομων μεταναστών από τον Έβρο κάνει λόγο σε έκθεσή της η Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας Συνόρων), χαρακτηρίζοντας ως «άνευ προηγουμένου» την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η έκθεση επισημαίνει ότι η Τουρκία παραμένει η κυρίαρχη χώρα-«τράνζιτ» παράνομων μεταναστών με συνακόλουθες ευθύνες στη διόγκωση του προβλήματος. Αναφέρει, μάλιστα, ότι λόγω της έκτασης του προβλήματος μόνες οι ελληνικές τοπικές αρχές αδυνατούν να το διαχειριστούν.

Στην έκθεση τονίζεται ότι εντός του 2010 μέσω του Έβρου καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες εισροές παράνομων μεταναστών στην ιστορία της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Frontex πάνω από 31.000 παράνομοι μετανάστες πέρασαν το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου τα σύνορα με την Τουρκία, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα πανευρωπαϊκά ρεκόρ εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος που καταγράφηκαν το 2006.

Εκτός από την καταγραφείσα εκτίναξη του αριθμού Αφγανών παράνομων μεταναστών, επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση από την Frontex το πλήθος μεταναστών από την Αλγερία που πέρασαν και αυτοί από τον Έβρο. Αφού ταξίδεψαν αεροπορικώς από τη Βόρεια Αφρική στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια έφτασαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο με προορισμό την Ελλάδα και χώρες της ΕΕ.

Στην έκθεση της Frontex γίνεται αναφορά, επίσης, και στο φράχτη των 12,5 χιλιομέτρων μεταξύ Καστανιών και Βύσσας, με την επισήμανση ότι μόνο από αυτό το τμήμα περνούσαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος περί τα 350 άτομα καθημερινά.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews» και αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Ευρώπης για τον φράχτη κάνει λόγο για υποκρισία. «Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της, επειδή θέλει το αυτονόητο: να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της».

Επαναλαμβάνει, επίσης, ότι «στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνον οι νόμιμοι μετανάστες και κανείς άλλος» και πως «οι υπόλοιποι θα φύγουν από τη χώρα μας, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό, είτε με υποχρεωτική απέλαση».

* Υπέρ της δημιουργίας του φράχτη στον Έβρο τάχθηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, στο κήρυγμα του. «Να γίνει ο φράχτης στον Έβρο, στο σημείο που λένε, αλλά όχι μόνον εκεί, να γίνει και στο κάτω μέρος, στο χωριό Πόρος, όπου περνάνε του κόσμου οι λαθρομετανάστες κάθε μέρα», είπε ο μητροπολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: