Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Κατάργηση μονιμότητας και πάγωμα μισθών η θέση της διοίκησης ΟΤΕ για τη νέα σύμβαση...



Κατάργηση της μονιμότητας για υπαλλήλους που προσλήφθηκαν στο ΟΤΕ πριν το 2005 (το 75% του προσωπικού), μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και πάγωμα ετήσιας ωρίμανσης 2,2%, κατάργηση ορισμένων επιδομάτων, νέο μισθολόγιο «συνδεδεμένο» με την απόδοση και

διάφορες μορφές εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού ζήτησε η διοίκηση του Οργανισμού στη συνάντησή της με την ΟΜΕ-ΟΤΕ για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας....



Read more...

Τέλη Ιουλίου το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα

Πάει πίσω ο εκλογικός νόμος


Το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα θα προηγηθεί της αλλαγής εκλογικού νόμου
Το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα θα προηγηθεί της αλλαγής εκλογικού νόμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Έως το τέλος του Ιουλίου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για κρίσιμα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, πλην των δημοσιονομικών που αποκλείονται από το Σύνταγμα, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης.

Η μείωση του αριθμού των βουλευτών του Κοινοβουλίου θα μπορούσε να αποτελέσει ερώτημα σε δημοψήφισμα, τόνισε.

Είπε ακόμα ότι το πότε θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση με τα κόμματα.

Άλλα νομοσχέδια που αναμένεται να παρουσιαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα αφορούν στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, καθώς και τον έλεγχο και τις δαπάνες τους κατά την προεκλογική περίοδο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ή σε άλλο θα συμπεριληφθεί το θέμα του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων, ανέφερε ο υπουργός σε συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Για αργότερα προγραμματίζεται πάντως η παρουσίαση του νομοσχεδίου για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καστανίδης είπε πως η κατάθεση του νομοσχεδίου θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση με όλα τα κόμματα.

Αν υπάρξει σύμπνοια, δηλαδή αν ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των βουλευτών, θα εφαρμοστεί αμέσως. Αν όμως ψηφιστεί μόνο από το κυβερνών κόμμα θα εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αιχμές κατά Παπακωνσταντίνου από τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ









http://64.19.142.11/newpost.gr/var/thumbs/Amiridis_Margeliw_Gikonoglou_Katrinis_300___.pngΕρώτηση για την αντιμετώπιση των οίκων αξιολόγησης από την κυβέρνηση κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΠαΣοΚ (Μιχ. Κατρίνης, Αθ. Γικόνογλου, Σπ. Μαργέλης, Ι. Αμοιρίδης) προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδη.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις», αναφέρεται στην ερώτηση, «καταδεικνύουν την ουσιαστική αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει σε πολιτικό πρωτίστως επίπεδο την συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης και την απήχησή τους στις αγορές. Παρουσιάζεται έτσι το φαινόμενο κυρίαρχα κράτη και διεθνείς οργανισμοί να εξαρτούν τις πολιτικές τους αποφάσεις από τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς των οίκων αξιολόγησης, που είναι γνωστό ότι ελέγχονται για κερδοσκοπικά παίγνια και αδιαφανείς κανόνες λειτουργίας, χαρακτηριστικά που φυσικά δεν καλύπτει η δημοσιοποίηση των υπολογιστικών τους μοντέλων. Άλλωστε οι συγκεκριμένοι οίκοι είναι κερδοσκοπικές εταιρείες που υπηρετούν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των πελατών τους και σε καμία περίπτωση το δημόσιο συμφέρον».

Επιπλέον, οι βουλευτές ασκούν εμμέσως κριτική κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι παρά την υποβολή σχετικής ερώτησης και τις απαντήσεις του τότε Υπουργού Οικονομικών, το ελληνικό Δημόσιο δεν κινήθηκε νομικά εναντίον του οίκου ώστε να περιφρουρήσει την εξαιρετικά σκληρή προσπάθεια του ελληνικού λαού.

Οι τέσσερις βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς, αν προτίθενται να θέσουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της επίσπευσης δημιουργίας ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης δημόσιου χαρακτήρα, αν προτίθενται να προχωρήσουν ακόμη περαιτέρω, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διερευνήσει νομικούς τρόπους ώστε να απαγορεύσει στους εν λόγω οίκους να συμπεριλαμβάνουν τις οικονομίες των κρατών μελών τους σε αξιολογήσεις έστω και ως απλή έκφραση γνώμης καθώς η περίπτωση αυτή δεν εμπίπτει στην προστατευόμενη ελευθερία του λόγου ή οικονομική ελευθερία που αναγνωρίζεται από τα σύγχρονα συνταγματικά κείμενα, δεδομένης της υπέρτερης ισχύος του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, επανέρχονται στο θέμα της υποβολής μήνυσης κατά των οίκων αξιολόγησης, ζητώντας να πληροφορηθούν αν οποιαδήποτε νέα υποβάθμιση διαρκούντος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα αποτελέσει αιτία νομικού πολέμου ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στην εταιρεία που θα το πράξει.


Πηγή: tovima.gr

Read more...

Εκστρατεία εκτός συνόρων για τον Σαμαρά, με το βλέμμα στο εσωτερικό

newpost.gr
Εκστρατεία εκτός συνόρων για τον Σαμαρά, με το βλέμμα στο εσωτερικό
Εκστρατεία ενημέρωσης εντός αλλά και εκτός συνόρων, για τις συνολικές θέσεις της ΝΔ, τόσο στην οικονομία αλλά και συνολικά σε κρίσιμα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής, ξεκινά ο Αντώνης Σαμαράς. Σε καθημερινή βάση πλέον εντείνονται οι επαφές του Προέδρου της ΝΔ και των ηγετικών στελεχών με εκπροσώπους ξένων ΜΜΕ.

Το βλέμμα του Σαμαρά όμως παραμένει στραμμένο και προς το εσωτερικό της χώρας με ενεργοποίηση των κομματικών στελεχών, κατά τη διάρκεια και του καλοκαιριού, προκειμένου οι κομματικοί μηχανισμοί να διατηρηθούν σε εκλογική ετοιμότητα.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, προγραμματίζεται συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής (πρ. Κεντρική Επιτροπή) του κόμματος, για την επόμενη Τετάρτη 13 Ιουλίου. Απευθυνόμενος στα κομματικά στελέχη που αποτελούν την «κορυφογραμμή» του κόμματος, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να στείλει μήνυμα πλήρους εκλογικής ετοιμότητας παροτρύνοντάς τους να αποκαταστήσουν στενές επαφές με την κοινωνία και τους πολίτες, γνωστοποιώντας τις θέσεις της ΝΔ.

Κεντρική κατεύθυνση του Αντώνη Σαμαρά είναι να προσδιοριστούν με σαφήνεια τα όρια μεταξύ του πολιτικού προσωπικού των δύο μεγάλων κομμάτων, στην λογική του «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί η προσέγγιση προς εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που εμφανίζονται προβληματισμένα από την επίμονη απαξίωση των «γαλάζιων» θέσεων στην οικονομία, από τα ευρωπαϊκά κέντρα ισχύος.

Ως αντιστάθμισμα σε αυτό το τελευταίο, που μάλιστα αποτυπώνεται με επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό –κυρίως στον γερμανικό Τύπο- ο μηχανισμός της Συγγρού «δουλεέι» εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες τις επαφές του με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Επικεφαλής της προσπάθειας έχει ατύπως τοποθετηθεί ο σύμβουλος και στενότερος συνεργάτης του Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδης ο οποίος, σε συνεργασία με τον έτερο σύμβουλο του Προέδρου της ΝΔ καθ. Γ. Μουρμούρα, συνομιλούν σε καθημερινή βάση με εκπροσώπους των μεγάλων μέσων της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.

Tα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη καταγραφεί με τα δημοσιεύματα στην Wall Street Journal και τους New York Times. Μάλιστα, δημοσιογράφοι του τελευταίου μέσου, αφού ενημερώθηκαν προηγουμένως λεπτομερώς σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ, είχαν χθες συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, «ανοίγματα» με τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη καταγραφεί σε βρετανικά και γαλλικά μέσα, όπως ο Guardian και η Figaro.
Σημειώνεται ότι όλες αυτές οι κινήσεις επιδιώκεται να ενταχθούν στη βάση μιας συνολικής στρατηγικής της ΝΔ, προκειμένου να προλειανθεί το έδαφος για επαφές του Αντ. Σαμαρά με ηγέτες και αξιωματούχους του εξωτερικού.

Το επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ σε συνεργασία με τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων, αναζητεί εδώ και καιρό το κατάλληλο χρονικό διάστημα για να προγραμματιστεί επίσκεψη του Προέδρου της ΝΔ στην Αμερική. Αντιλαμβανόμενοι προφανώς τους περιορισμούς του πρωτοκόλλου του Λευκού Οίκου δεν προσβλέπουν σε συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, πιθανολογούν όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα επιδιώκεται συνάντηση με αξιωματούχους του ΔΝΤ –ένα από τα τρία μέλη της τρόικας, που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης προς του ευρωπαίους για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Ο αναπλ. Διευθυντής Τζον Λίπσκι είναι μέσα στους στόχους των επιτελών της Συγγρού, που πάντως δεν αποκλείουν και κάποια συνάντηση στο περιθώριο με την νέα Διευθύντρια κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο επιτελείο Σαμαρά εξετάζουν εκ παραλλήλου και μια σειρά από επιπλέον επισκέψεις και επαφές του Προέδρου της ΝΔ στο εξωτερικό. Στα σχέδια έχουν ενταχθεί η Ρωσία (με πιθανή συνάντηση με τον κ. Μεντβέντεφ), η Αγγλία καθώς και η Κίνα. Ο προγραμματισμός για τις επαφές Σαμαρά είχε προσδιορισμένο ορίζοντα έναρξης το Φθινόπωρο. Πηγές της Συγγρού ωστόσο επισημαίνουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια κάποιες από τις επισκέψεις να πραγματοποιηθούν νωρίτερα, ακόμη και εν μέσω θέρους, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που πιθανολογούνται από τον Σεπτέμβρη και οι οποίες επιβάλλουν ο Αντ. Σαμαράς να έχει εμφανιστεί ήδη με ενισχυμένο ηγετικό προφίλ στην κοινή γνώμη.

Read more...

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ


Την αναβολή μέχρι νεωτέρας της συνάντησης του κ. Ραγκούση με τους ιδιοκτήτες ταξί ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, λόγω κατάληψης ομάδας υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων στο γραφείο του...
υπουργού. Σύμφωνα με το υπουργείο, εργαζόμενοι που αντιδρούν στις υπό εξέλιξη μετατάξεις προς τη Περιφέρεια Αττικής, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υποδομών, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό. Ανταποκρινόμενος στο αίτημά τους, ο κ. Ραγκούσης, δέχθηκε να τους συναντήσει μετά τις 15:00, οπότε και θα είχαν ολοκληρωθεί οι προγραμματισμένες για σήμερα συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί. Όπως επισημαίνει το υπουργείο, παρά το γεγονός ότι το ραντεβού ορίστηκε για τις 15:45, και σε αυτό συμφώνησαν και οι επίσημοι εκπρόσωποι των εργαζομένων, μερίδα εργαζομένων προέβη σε κατάληψη του υπουργείου ακόμα και του γραφείου του Υπουργού, επιμένοντας να συναντηθούν μαζί του υπό συνθήκες κατάληψης. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία συνάντηση εάν πρώτα δεν τερματιστεί η κατάληψη του Υπουργείου. Παράλληλα, ζήτησε από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, κ. Οικονομίδη, να κινήσει την απαραίτητη πειθαρχική διαδικασία εναντίον όσων προέβησαν στις προαναφερόμενες ενέργειες.
Read more...

Επίθεση με γιαούρτια και ροδάκινα στο γραφείο του Βενιζέλου...


noname-gr.blogspot
Νέα περιστατικά αποδοκιμασίας κατά προσώπων του ΠΑΣΟΚ σημειώνονται καθημερινά. Αυτή τη φορά "Αγανακτισμένοι" πολίτες της Θεσσαλονίκης πέταξαν χθες βράδυ γιαούρτια και ροδάκινα στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Επιπλέον, τοιχοκόλλησαν αφίσα με ... τη φωτογραφία του και τη φράση «καταζητείται». Ανάλογη αφίσα κυκλοφόρησε στη Θεσσαλονίκη και για τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη.

Τα παράπονα 15 πολιτών δέχθηκε σε ταβέρνα στα Μελίσσια και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.


Read more...

Κατάληψη στο γραφείο του Γ.Ραγκούση από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών...



Κατάληψη στο υπουργείο Υποδομών και στο γραφείο του Γιάννη Ραγκούση πραγματοποιεί ομάδα μηχανικών της Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου, που διαμαρτύρονται για τις μετατάξεις.

Το περιστατικό αυτό είχε ως αποτέλεσμα την... ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του υπουργού με τους ιδιοκτήτες ταξί για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου αναφέρεται πως ο Γ.Ραγκούσης επρόκειτο να συναντήσει τους μηχανικούς αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που θα είχε με τους ιδιοκτήτες ταξί.

Ωστόσο, ομάδα μηχανικών προχώρησε στην κατάληψη του υπουργείου και του γραφείου του.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία συνάντηση εάν πρώτα δεν τερματιστεί η κατάληψη.

Παράλληλα, ζήτησε από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, κ. Οικονομίδη, να κινήσει την απαραίτητη πειθαρχική διαδικασία εναντίον όσων προέβησαν στις προαναφερόμενες ενέργειες.

Οι μηχανικοί διαμαρτύρονται για τις υπό εξέλιξη μετατάξεις προς την Περιφέρεια Αττικής.
TANEA



Read more...

«Η Ελλάδα ανήκει στους δανειστές της»...



«Η Ελλάδα ανήκει στους δανειστές της» επισημαίνει η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ, παραφράζοντας την ιστορική ρήση του ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας σε... ανακοίνωση που εξέδωσε τα περί μείωσης της κυριαρχίας της Ελλάδας που ανέφερε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, η πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου κάνει λόγο για «τρίτους», οι οποίοι θα ελέγχουν τα πεπραγμένα της χώρας «εν είδει στρατιωτικών επιτρόπων», ενώ χαρακτηρίζεται «εθνικά επικίνδυνη» η ακολουθούμενη τακτική.

Αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τους υποστηρικτές αυτής της πολιτικής, η οποία, όπως τονίζεται, δεν έχει «καμία κομματική νομιμοποίηση» και επαναλαμβάνεται το αίτημα για τη διεξαγωγή Συνεδρίου του Κινήματος, που θα αποφασίσει για όλα.
newsbomb.gr



Read more...

Νέα συνάντηση στη Ρώμη για το ελληνικό χρέος παρουσία του Π.Χριστοδούλου

Τρεις προτάσεις στο τραπέζι


(Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Στην Ρώμη βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου προκειμένου να μετάσχει σε προγραμματισμένη σύσκεψη τους Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance - IIF) για την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι προτάσεις σε ότι αφορά στην εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών στον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας και συγκεκριμένα το γαλλικό σχέδιο για μετακύλιση των ομολόγων, το γερμανικό σχέδιο για ανταλλαγή ομολόγων και η πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου για την επαναγορά χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, ο κ. Χριστοδούλου θα παρουσιάσει τις απόψεις της κυβέρνησης επί των συγκεκριμένων προτάσεων, ενώ θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με ανώτατα τραπεζικά στελέχη στη Ρώμη.

Της συνάντησης θα προεδρεύσει ο Γενικός Διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι, με την ιδιότητά του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη σύσκεψη θα μετάσχει ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλλάρα, ο οποίος την Τετάρτη πρότεινε τη σύσταση ενός fund με κεφάλαια 50 δισ. ευρώ με τα οποία θα μπορούσε επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα.

Μιλώντας σήμερα Πέμπτη στο Bloomberg ο επικεφαλής του IIF δήλωσε πως οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομόλογων ίσως είναι πρόθυμοι να διακινδυνέψουν μια σχεδιασμένη και ελεγχόμενη χρεοκοπία για να συνδράμουν στην επίλυση της κρίσης χρέους. Πάντως, η άποψη αυτή δεν απηχεί τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και της Ελλάδας.

Κατά την συνάντηση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών στο Παρίσι την Τετάρτη, συζητήθηκε μια νέα βελτιωμένη εκδοχή της γαλλικής πρότασης για την εθελοντική μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η επανεπένδυση του 70% από τα ελληνικά ομόλογα που θα λήξουν έως τα μέσα του 2014, η μείωση του επιτοκίου, καθώς και η εγκατάλειψη της σκέψης για επανεπένδυση του 20% σε ομόλογα μηδενικού επιτοκίου με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση «ΑΑΑ» (ασφαλισιτκό κεφάλαιο).


Oι εκπρόσωποι των πιστωτών επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης και παράλληλα θα είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου

Οδηγίες για πιστή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων


Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει οδηγίες για πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει οδηγίες για πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος
Αθήνα
Υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, συνεδριάζει στις 16:00 την Πέμπτη η κυβερνητική επιτροπή για την παρακολούθηση και υλοποίηση των προτεραιοτήτων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος πρόκειται να ενημερώσει για τις επαφές που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει οδηγίες για πιστή τήρηση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είχε βρεθεί στο επίκεντρο της διϋπουργικής σύσκεψης, υπό τον Ευ.Βενιζέλο την Τρίτη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών είχε αναφερθεί στις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα ανά υπουργείο και είχε ζητήσει από τους συναδέλφους του να προωθήσουν άμεσα τα μέτρα, τηρώντας απαρέγκλιτα τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Στην κυβερνητική επιτροπή συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Χ.Καστανίδης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππας, ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Μεταφορών Γ.Ραγκούσης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στα ύψη τα CDS από τα σενάρια για επιλεκτική χρεοκοπία

Βαρύ το κλίμα


(Φωτογραφία: Reuters )
Aθήνα
Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) εκτινάχθηκε την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών για επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Eυρωζώνη.

Το κλίμα έχουν επιβαρύνει δηλώσεις οικονομικών παραγόντων και ευρωπαίων αξιωματούχων, που αφήνουν να εννοηθεί ότι προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να θεωρήσει αποδεκτό τίμημα ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας, στην περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμήσουν ως «πιστωτικό επεισόδιο» κάποιο από τα σχέδια για την συμμετοχή ιδιωτών.

Συγκεκριμένα το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 110 μονάδες βάσης στις 2.200 μονάδες, σύμφωνα με το Markit. Αύξηση 95 μονάδων βάσης σημείωσαν και τα CDS της Πορτογαλίας που ανήλθαν στις 863 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή κοντά στις 1.000 μονάδες βάσης κινούνται τα spreads τόσο της Πορτογαλίας όσο και της Ιρλανδίας, ενώ στις 1.380 μονάδες βρίσκεται η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου.

Το κλίμα επιβάρυναν οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον ιδιωτικό κλάδο προκειμένου να λάβει μέρος στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Είναι αδύνατον να αφήσουμε τις τράπεζες να συμμετάσχουν εξολοκλήρου σε εθελοντική βάση» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, προσθέτοντας ότι οι οίκοι αξιολόγησης ίσως θεωρήσουν ένα τέτοιο σενάριο ως «επεισόδιο αξιολόγησης».

«Νομίζω ότι πρέπει να δεχτούμε ότι μια εθελοντική συμμετοχή δεν είναι ρεαλιστική. Αν μια αναγκαστική συνεισφορά των τραπεζών οδηγήσει σε ένα σύντομο και απομονωμένο επεισόδιο αξιολόγησης, τότε αυτό δεν είναι τόσο κακό, διότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βγει στις αγορές ομολόγων και ούτε φαίνεται προς το παρόν ότι μπορεί να το κάνει», δήλωσε ο Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλλάρα μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στο Bloomberg δήλωσε πως οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομόλογων ίσως είναι πρόθυμοι να διακινδυνέψουν μια σχεδιασμένη και ελεγχόμενη χρεοκοπία για να συνδράμουν στην επίλυση της κρίσης χρέους.

«Ενδεχομένως ορισμένοι οίκοι αξιολόγησης να έχουν καταλήξει σε αποφάσεις που να περιλαμβάνουν επιλεκτική χρεοκοπία. Δεν νομίζω ότι μία βραχυπρόθεσμη περίοδος επιλεκτικής χρεοκοπίας όπως έχει στενά οριστεί για τα κράτη στο παρελθόν είναι απαραιτήτως το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι η επαναφορά χθες, Τετάρτη, από τη Γερμανία της πρότασης που είχε υποβάλει πριν από ένα μήνα -για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας- σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας για ένα μικρό χρονικό διάστημα είναι ένα αποδεκτό τίμημα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών.

Σημειώνεται ότι την πρόταση είχε υποβάλει πριν από ένα μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, αλλά είχε αποσυρθεί μετά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γαλλίας, επειδή θα οδηγούσε τους οίκους να τη χαρακτηρίσουν χρεοκοπία.

Την Πέμπτη, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιεργκ Άσμουσεν δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερ ότι «μπορούμε να θέσουμε και άλλες επιλογές στο τραπέζι, όπως την ανταλλαγή των ομολόγων», επειδή, όπως είπε, οι οίκοι προτίθενται να θεωρήσουν ως χρεοκοπία και τη γαλλική πρόταση για την εθελοντική αναχρηματοδότηση από τους ιδιώτες των ομολόγων που θα λήξουν έως το 2014 με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση, καθώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις συζητήσεις για μία σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...