Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Νέα συνάντηση στη Ρώμη για το ελληνικό χρέος παρουσία του Π.Χριστοδούλου

Τρεις προτάσεις στο τραπέζι


(Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Στην Ρώμη βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου προκειμένου να μετάσχει σε προγραμματισμένη σύσκεψη τους Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance - IIF) για την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι προτάσεις σε ότι αφορά στην εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών στον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας και συγκεκριμένα το γαλλικό σχέδιο για μετακύλιση των ομολόγων, το γερμανικό σχέδιο για ανταλλαγή ομολόγων και η πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου για την επαναγορά χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, ο κ. Χριστοδούλου θα παρουσιάσει τις απόψεις της κυβέρνησης επί των συγκεκριμένων προτάσεων, ενώ θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με ανώτατα τραπεζικά στελέχη στη Ρώμη.

Της συνάντησης θα προεδρεύσει ο Γενικός Διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι, με την ιδιότητά του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη σύσκεψη θα μετάσχει ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλλάρα, ο οποίος την Τετάρτη πρότεινε τη σύσταση ενός fund με κεφάλαια 50 δισ. ευρώ με τα οποία θα μπορούσε επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα.

Μιλώντας σήμερα Πέμπτη στο Bloomberg ο επικεφαλής του IIF δήλωσε πως οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομόλογων ίσως είναι πρόθυμοι να διακινδυνέψουν μια σχεδιασμένη και ελεγχόμενη χρεοκοπία για να συνδράμουν στην επίλυση της κρίσης χρέους. Πάντως, η άποψη αυτή δεν απηχεί τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και της Ελλάδας.

Κατά την συνάντηση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών στο Παρίσι την Τετάρτη, συζητήθηκε μια νέα βελτιωμένη εκδοχή της γαλλικής πρότασης για την εθελοντική μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η επανεπένδυση του 70% από τα ελληνικά ομόλογα που θα λήξουν έως τα μέσα του 2014, η μείωση του επιτοκίου, καθώς και η εγκατάλειψη της σκέψης για επανεπένδυση του 20% σε ομόλογα μηδενικού επιτοκίου με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση «ΑΑΑ» (ασφαλισιτκό κεφάλαιο).


Oι εκπρόσωποι των πιστωτών επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης και παράλληλα θα είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: