Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων Σε 24ωρη λειτουργία χώροι για την προστασία των αστέγων από το κρύο


Σε 24ωρη λειτουργία χώροι για την προστασία των αστέγων από το κρύο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, αποφασίστηκε να τεθούν από σήμερα, Τετάρτη, σε 24ωρη λειτουργία δύο θερμαινόμενοι χώροι του δήμου, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο ξενώνας αστέγων.

Πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35), τη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης στην οδό Κίου 5 (210- 8624449) και το Υπνωτήριο του δήμου Αθηναίων, στην οδό Αλικαρνασσού 49, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Στο Υπνωτήριο, εκτός από διανυκτέρευση παρέχονται πρόσβαση σε συσσίτιο, γιατροί και χρήση λουτρού. Στους χώρους θα βρίσκονται κοινωνικοί επιστήμονες (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι), φύλακες, εθελοντές και θα υπάρχουν 150 υπνόσακοι.

Επίσης, στα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνεται η 24ωρη λειτουργία της τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης του δημότη, 1595, ως γραμμή ενημέρωσης για άστεγους συμπολίτες μας και τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) θα συντονίζει και φέτος από την έδρα του, Πειραιώς 35, τις ομάδες που θα παρεμβαίνουν στους δρόμους της πόλης σε 24ωρη βάση, θα προωθεί προς όλους τις αναφορές για την ύπαρξη αβοήθητων αστέγων στον δρόμο και θα καλύπτει τις ανάγκες των αστέγων με κλινοσκεπάσματα, φαγητό και μικρογεύματα, εντός και εκτός των κέντρων φιλοξενίας.

Επίσης, ομάδες έργου του ΚΥΑΔΑ, σε συνεργασία με εθελοντικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις (street work), προκειμένου να ενημερώνονται οι άστεγοι για τους διαθέσιμους χώρους και να προσφέρονται φάρμακα και ζεστό ρόφημα.

Τα αστυνομικά τμήματα, που είναι υπεύθυνα για τα σημεία υποδοχής αστέγων, θα ενημερώνονται για τη φύλαξη των χώρων κατά τη βραδινή βάρδια. Ήδη, έχει γίνει επικοινωνία με την 1η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) για την ενημέρωση και τη διασύνδεση με τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Επίσης, συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αστέγων, όπως το Κέντρο Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), η PRAKSIS, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, oι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η ομάδα εθελοντισμού της PROTECTA, η Θετική Φωνή, ο ΟΚΑΝΑ και το ΕΘΕΑ Exelixis.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αναβολή για 5η φορά στην υπόθεση λαθρεμπορίου του Μελισσανίδη!...


Τι αποφάσισε το Α' Μονομελές Πλημμελιοδικείο Πειραιά...

parapolitika.gr

Για πέμπτη συνεχή φορά πήρε αναβολή η εκδίκαση της ποινικής δίωξης εναντίον της...
εταιρείας "Πετρέλαια Αιγαίου Ανώνυμος Εταιρεία Πετρελαιοειδών" και των νόμιμων εκπροσώπων Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιάννη Καρρά. Για τον συγκατηγορούμενο του εφοπλιστή μάλιστα είναι η 7η αναβολή της υπόθεσης.

Το αιτιολογικό της απόφασης αναφέρει ότι η επίδοση των πράξεων της ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά έγινε αγνώστου διαμονής στον Καρά, δηλαδή δεν αναζητήθηκε διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματική. Ωστόσο δεν γίνεται καμία αναφορά για επίδοση στον Δημήτρη Μελισσανίδη, που προφανώς ουδέποτε αναζητήθηκε. Σύμφωνα με εγγραφη ενημέρωση της ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά το οφειλόμενο ποσό της περιπου 5.547.000 ευρώ...

Read more...

Ο Αρβανιτόπουλος παρέπεμψε τελικά τον Πελεγρίνη...


Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρέπεμψε στο 5μελές Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη. Και αυτό ανεξάρτητα από το ότι...
ομόφωνα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε την μη παραπομπή του κ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Αναλυτικότερα, η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν προκύπτει κανένας λόγος από πράξεις ή παραλείψεις του επίμαχου Πρύτανη που να δικαιολογεί την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ έκριναν ότι η Σύγκλητος δεν έχει αρμοδιότητα εκ του νόμου να αποφασίσει επί του αιτήματος του υπουργού Παιδείας.

Παρ΄ όλα αυτά, ο υπουργός Παιδείας απέστειλε στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Σωτήρη Ρίζο, την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Θεοδόση Πελεγρίνη, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Ο κ. Ρίζος θα ορίσει άμεσα τον εισηγητή, ο οποίος θα κάνει πρόταση για την παραπομπή ή όχι του κ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Εάν κριθεί ότι πρέπει να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Πρύτανη, τότε θα γίνει η παραπομπή του οριστικά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών του ΔΕΠ. Σε περίπτωση που αποφασιστεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Πελεγρίνη, τότε ο υπουργός Παιδείας έχει τη δυνατότητα να τον θέσει σε προσωρινή αργία.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία (άρθρο 65 Ν. 3900/2010), πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος μπορεί να αντικατασταθεί από αντιπρόεδρο του ΣτΕ, εάν έχει κώλυμα.

Ακόμη, ο εισηγητής θα οριστεί από τον κ. Ρίζο και θα είναι ένας δικαστής από τον Άρειο Πάγο ή το Ελεγκτικό Συνέδριο. Από τον Άρειο Πάγο θα είναι ένας από τους αρεοπαγίτες Χριστόφορο Ευαγγέλου, Εμμανουήλ Κλαδογένη και Μαρία Λεοναδοπούλου, ενώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα είναι ένας από τους συμβούλους Δημήτρη Πέππα, Δέσποινα Καβαδία και Αργυρό Λεβέντη.

Σε περίπτωση που εισηγητής οριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε από τον Άρειο Πάγο θα συμμετέχει ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης και εάν εισηγητής οριστεί από τον Άρειο Πάγο, τότε από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα συμμετέχει ο αρχαιότερος από τους συμβούλους.

Τέλος, θα συμμετέχουν δύο Πρυτάνεις Πανεπιστημίων (εκτός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), οι οποίοι θα οριστούν από τον υπουργό Παιδείας...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εφοριακοί με χιλιάδες ευρω στο εξωτερικό και με πολυτελεί αυτοκίνητα


20131204-090430.jpg
Εμβάσματα χιλιάδων ευρώ, πολυτελή ακίνητα και αυτοκίνητα σε πλήρη αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα εισοδήματα, είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα των Ράμπο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν «ξεσκονίσει» πάνω από 90 πόθεν έσχες διευθυντικών στελεχών του υπουργείου.
Στον έντονο απόηχο της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας, που δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον «πάτο» της Ευρωζώνης- και όχι μόνο- τα παρακάτω κρούσματα φανερώνουν μόνο τη κορυφή του παγόβουνου:
Εφοριακός για να καλύψει την αγορά πολυτελές αυτοκινήτου -Πόρσε- αξίας 161.000 ευρώ υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις συνολικού ύψους 227.000 ευρώ
Στέλεχος εφορίας δεν δήλωσε την αγορά πολυτελούς κατοικίας με αποτέλεσμα να αναγκασθεί σε τροποποιητική δήλωση. Η σύζυγος του ελέγχεται για έμβασμα στο εξωτερικό ύψους 560.000 ευρώ.
Στέλεχος της Οικονομικής Επιθεώρησης υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα οκτώ από τα δέκα χρόνια που ελέγχεται εμφανίζοντας εισοδήματα του συζύγου της (εργολάβου) πάνω από 600.000 για να δικαιολογήσει περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, αλλά και έμβασμα στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ.
Σε υπάλληλο μεγάλης εφορίας των Αθηνών βρέθηκαν εμβάσματα ύψους 380.000 ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του.
Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι οι εν λόγω υποθέσεις να εξεταστούν κατά προτεραιότητα ενώ οι τροποποιητικές δηλώσεις που υπέβαλαν οι ελεγχόμενοι, θα περάσουν από «κόσκινο».
Πηγή iefimerida.gr

Read more...

Εγκωμιαστικά σχόλια για το Γ. Παπανδρέου

20131204-091330.jpg
“Ίσως στην πορεία οι Έλληνες να ανακαλύψουν, ότι υπήρξε μεγάλος ηγέτης”, αναφέρει ο αρθρογράφος και αιτιολογεί την άποψή του, γράφοντας πως “κανείς από τους προκατόχους του δεν βρέθηκε μέσω σε τόσο δύσκολους αγώνες και δεν κλήθηκε να λάβει τόσο αντιλαϊκές αποφάσεις”. 
Μεταξύ άλλων, στο άρθρο γίνεται αναφορά στις ευθύνες των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική κρίση, καθώς σημειώνεται ότι από το 2004 έως το 2009 εθελοτυφλούσαν σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.Ο αρθρογράφος σημειώνει, πάντως ότι ο Έλληνας τέως πρωθυπουργός ήταν “ενίοτε υπερβολικός”, όταν κατήγγειλε τους Μέρκελ και Σαρκοζί για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την Ελλάδα και ενστερνίζεται τη θέση ότι οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει για το ευρωομόλογο. Προσθέτει, όμως, ότι η συμφωνία των ηγετών του Γαλλογερμανικού άξονα, στη Ντοβίλ, ήταν ένα βαρύτατο λάθος, που “σκόρπισε τον πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές”. Το άρθρο τάσσεται υπέρ της απόφασης του Γ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς σημειώνεται ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό: “Ο Γ. Παπανδρέου έκανε όλη τη λάτζα, οπότε το μόνο που έμενε ήταν να αποπεμφθεί στη συνέχεια”. Αν τελικά οι μεταρρυθμίσεις ευοδωθούν, καταλήγει ο αρθρογράφος, οι Έλληνες “ίσως να σκεφθούν να αποκαταστήσουν τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ήταν μόνος στην πιο δύσκολη εποχή”.
πηγη:“Slate.fr”

Read more...

Θα μοιραστούν 18.600 ευρώ, για μόλις μια ημέρα!...




Το κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ποσό των 18.600 ευρώ για μόλις μία ημέρα, τη χθεσινή, προβλέπεται να μοιραστούν, πέρα της μηνιαίας αποζημίωσης τους, 148 βουλευτές: τόσα χρήματα αντιστοιχούν για...
πέντε συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών που πραγματοποιήθηκαν χθες, δεδομένου αφενός ότι το επίδομα συμμετοχής στις επιτροπές είναι 75 ευρώ/άτομο/συνεδρίαση και αφετέρου ότι υπάρχουν βουλευτές-μέλη ταυτόχρονα σε δύο (ή και τρεις) διαφορετικές επιτροπές.

Τυχεροί «διπλοθεσίτες» για τη χθεσινή ημέρα ήταν οι γαλάζιοι (Ελ. Αυγενάκης, Γ. Κοντογιάννης, Ε. Κωνσταντινίδης, Ι.Πλακιωτάκης, Δ.Τσουμάνης, στις επιτροπές Παραγωγής –Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Γιακουμάτος και Ε. Μπασιάκος , Δημ. Διοικητικής και Κοινωνικών Υποθέσεων), μία από τον ΣΥΡΙΖΑ (Ευαγγελία Αμανατίδου στις Επ. Παραγωγής-Εμπορίου και Κοινωνικών), δύο από το ΠΑΣΟΚ (Κ. Τριαντάφυλλος και Γ. Ντόλιος στις Επ. Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνικών Υποθέσεων) και ένας από την Χ.Α. (Δ. Κουτσούκης στις Επ. Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνικών Υποθέσεων).

Εξ αυτών, περισσότερο «τυχεροί» μπορεί να χαρακτηριστούν οι βουλευτές-μέλη της Επ. Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς έγιναν τρεις συνεδριάσεις.



 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Θυμήθηκαν τον αντικαπνιστικό μέσα στις γιορτές! Πρόστιμο 500 ευρώ σε όσους ανάψουν τσιγάρο σε ταβέρνες, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα



Έκτακτη εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας για το κάπνισμα λόγω... εορτών. Πιστεύετε ότι θα εφαρμοστεί; Μπείτε και ΨΗΦΙΣΤΕ
Έκτακτη εγκύκλιο από το υπουργείο Υγείας για... εορταστικό σαφάρι ελέγχων για το κάπνισμα.
Το υπουργείο Υγείας θυμήθηκε το αντικαπνιστικό νόμο και ζητά την "Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς", έλεγχοι που αφορούν καταρχάς σε τρόφιμα και σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.
Επιπλέον, όμως ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι και τα συνεργεία θα επιβάλλουν πρόστιμα στους επιχειρηματίες που δεν έχουν συμμορφωθεί με το νόμο του 2011 αλλά και στους καπνιστές οι οποίοι κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 500 ευρώ.
Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων, που ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο: "Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται εάν υπάρχουν ειδικές πινακίδες αναρτημένες με το σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους ανάλογους χώρους, εάν υπάρχουν τασάκια κ.λ.π στα τραπέζια πελατών, εάν υπάρχει το απαιτούμενο βιβλίο αναφοράς και καταγραφής ελέγχων σε εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας".
Στη νέα εγκύκλιο που υπογράφει η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, θεωρείται δεδομένη η επιβολή κυρώσεων (διοικητικών και ποινικών), στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις, από τις οποίες είναι δυνατό να προκληθεί κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται η ανάγκη ελέγχου στις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, σε όλες τις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών, στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών (logistics providers), στους μεταφορείς που χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκίνητα πώλησης προϊόντων, στις πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία τους και στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων, στις επιχειρήσεις αναψυχής, στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους παρασκευαστές οι οποίοι πωλούν λιανικώς σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους, στους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος (λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής, ατομική καθαριότητα, πιστοποιητικά υγείας κλπ), στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, σταθμών τρένων, αεροδρομίων και λιμανιών, καθώς και στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, στα δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακούς χώρους κλπ).
Επίσης ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται στα μαγειρεία, εστιατόρια, κυλικεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους υγιεινής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κλινικών, θεραπευτηρίων, οίκων ευγηρίας, ιδρυμάτων και φορέων πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας, σε χώρους παραμονής και σίτισης αστέγων.
Η εγκύκλιος του υπουργείο Υγείας έχει ως εξής:
Αθήνα 3 /12 /2013
Aριθ.πρωτ. Υ1γ/Γ.Π. οικ.111787

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Αριστοτέλους 17
Ταχ Κώδικας : 101 87
Πληροφορίες : Π. Μωραΐτου
Τηλέφωνο : 2132161343

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΘΕΜΑ: «Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».
ΣΧΕΤ : 1). Ο Α.Ν. 2520/40 (ΦΕΚ 237/τ.α./5-9-40), Περί Υγειονομικών Διατάξεων.
2). Το Π.Δ. 95/2000 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας» (ΦΕΚ 76/ τ.α.10-3-2000).
3). Ο Νόμος 3370/2005 «Οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις»(ΦΕΚ 176/ τ.α΄, 11-07-2005), όπως ισχύει.
4). Ο Νόμος 3172/2003 «Οργάνωση και εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και άλλες Διατάξεις» (ΦΕΚ 197 /τ.α. 6-8-2003), όπως ισχύει.
5). Ο Νόμος 3852 (ΦΕΚ τ.α./7-6-2010), «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτ/σης Πρόγραμμα Καλλικράτης» .
6). Ο Νόμος 3868/2010 (ΦΕΚ τ.α. 3-8-2010), «Περί αναβάθμισης του ΕΣΥ και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπ. Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης » και άλλων διατάξεων περί απαγόρευσης του καπνίσματος».
7). Ο Νόμος 3918/2011 (ΦΕΚ τ.α. 2-3-2011), «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις».
8). O Νόμος 4025/2011 (ΦΕΚ 228 τ.α. 2-11-2011), «Ανασυγκρότηση φορέων Κοιν. Αλληλεγγύης, κέντρα αποκατάστασης, αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες Διατάξεις», άρθρο 43 όπως τροποποιήθηκε.
9). Ο Νόμος 4075/2012 (ΦΕΚ 89 τ.α. 11-4-2012) «Θέματα Κοιν. Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ασφαλιστικών φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις », άρθρο 58.
10). Η ΚΥΑ με αρ. πρωτ. 104720 (ΦΕΚ 1315, τ.β. 25/8/2010), σε εφαρμογή του (5) σχετ. νόμου.
11). Η με αρ. Υ1/Γ.Π./οικ 93828/18-8-2011 (ΦΕΚ 2026/τ.β. /12-9-2011 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την λειτουργία χώρων καπνιζόντων εντός των καζίνο και των κέντρων διασκεδάσεως...άνω των 300 τ.μ.».
12) Η με αρ. Υ1/Γ.Π.οικ. 134274 ΚΥΑ, ΦΕΚ 2931 τ.β. /22-12-2011 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία χώρων καπνιζόντων εντός των καζίνο και των κέντρων διασκέδασης »
13) Η Υγειονομική Διάταξη με Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/8.10.2012 (Φ.Ε.Κ. 2718 τ.β ), 8/10/2012. «Υγειονομικοί Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας Επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει.
14) Η με ΑΔΑ: ΒΟΧΒΘ-ΝΞΨ εγκύκλιός μας με οικ. αρ. πρωτ. Υ1γ/Γ.Π 9420/19-1-2012 «Παροχή συσσιτίων και τροφίμων-αρωγή στις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες», προς τους εμπλεκόμενους φορείς ανά την επικράτεια.
15) Οι υπ΄αρ. 178/02, 852/04 και 882/04 Κανονισμοί της Ε.Ε.
16) Oι σχετικές εγκύκλιοι των Κεντρικών Αρμοδίων Αρχών για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
Ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το Υπουργείο Υγείας στα πλαίσια της άσκησης των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά και της γενικότερης εποπτείας για την παρακολούθηση εφαρμογής των Υγειονομικών Διατάξεων, κρίνει σκόπιμο και απαραίτητο να επισημάνει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται η ανάγκη ελέγχου στους εξής τομείς:
- Στις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, σε όλες τις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών όπως οι υπεραγορές τροφίμων, τα cash and carry, οι αποθήκες χονδρικού εμπορίου, τα κρεοπωλεία, τα παντοπωλεία, τα πρατήρια κατεψυγμένων προϊόντων, οι κάβες -ξηρών καρπών, σε αρτοποιεία, πρατήρια άρτου λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών κ.λ.π. Στις παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, προϊόντων σοκολάτας, παγωτών κ.λ.π.
- Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες παρασκευάζουν, ή προσφέρουν τρόφιμα και ποτά όπως εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες ζαχαροπλαστεία, κ.λ.π
- Στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών (logistics providers), oι οποίες λόγω των ημερών δέχονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων προς αποθήκευση.
- Στους μεταφορείς που χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκίνητα πώλησης προϊόντων.
- Στις επιχειρήσεις αναψυχής όπως καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, χώρους εκδηλώσεων στεγασμένους και υπαίθριους, στους οποίους υπάρχει αυξημένη κίνηση λόγω των εορτών.
- Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως ξενοδοχεία, κομμωτήρια κ.λ.π., τα οποία λόγω της εορταστικής περιόδου θα έχουν αυξημένη κίνηση.
- Στους παρασκευαστές οι οποίοι πωλούν λιανικώς σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους. Aυτοί μπορούν να δραστηριοποιηθούν είτε σε σκηνές, είτε σε πάγκους, είτε σε περίπτερα, κ.λ.π σε χώρους εμποροπανήγυρων, ή υπαίθριες αγορές), που οργανώνονται λόγω των εορτών. Επίσης σε μικροπωλητές με τροχήλατα οχήματα, παρασκευής και διάθεσης τροφίμων, γλυκών, ροφημάτων κ.λ.π (street food).
Ιδιαίτερη σημασία, πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση μη θερμικά επεξεργασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία πωλούνται από διάφορους πλανόδιους μικροπωλητές ή που διακινούνται από μη αδειοδοτούμενα σημεία πώλησης.
Στους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος (λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής, ατομική καθαριότητα, πιστοποιητικά υγείας κ.λ.π)
- Στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, σταθμών τρένων, αεροδρομίων και λιμανιών, καθώς και στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Στα Δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακούς χώρους κ.λ.π).
Επίσης ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται:
- στα μαγειρεία, εστιατόρια, κυλικεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους υγιεινής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κλινικών, θεραπευτηρίων, οίκων ευγηρίας, ιδρυμάτων και φορέων πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας
- σε χώρους παραμονής και σίτισης αστέγων.
- στις πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους και στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
Ιδιαίτερη προσοχή επίσης πρέπει να δίδεται στον έλεγχο των εγκαταστάσεων και των τροφίμων, κυρίως των ευαλλοίωτων για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων καθώς και στην εφαρμογή των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής. Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο και αφού προηγηθεί η απαιτούμενη συνεννόηση με τα εργαστήρια, με τα οποία η υπηρεσία σας συνεργάζεται (Κ.Ε.Δ.Υ., Π.Ε.Δ.Υ, περιφ. Εργαστήρια του ΕΦΕΤ, εργαστήρια ιατρικών σχολών κ.λ.π), να διενεργείτε δειγματοληψίες τροφίμων και ποτών, με σκοπό τον μικροβιολογικό έλεγχο αυτών.
Οι υγειονομικοί έλεγχοι θα γίνονται:
*με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα και θα αφορούν ιδιαίτερα στην αποφυγή κάθε είδους περιβαλλοντικής ρύπανσης αλλά και την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα.
*με πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες, αλλά και με πιστή εφαρμογή της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, προκειμένου να προστατευθεί και διασφαλισθεί η Δημόσια Υγεία.
Επιπρόσθετα σας επισημαίνουμε την αναγκαιότητα εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται εάν υπάρχουν ειδικές πινακίδες αναρτημένες με το σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους ανάλογους χώρους, εάν υπάρχουν τασάκια κ.λ.π στα τραπέζια πελατών, εάν υπάρχει το απαιτούμενο βιβλίο αναφοράς και καταγραφής ελέγχων σε εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Τέλος θεωρείται δεδομένη η επιβολή κυρώσεων (διοικητικών και ποινικών), στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις, από τις οποίες είναι δυνατό να προκληθεί κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.
Οι κ.κ. Περιφερειάρχες παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κ.λ.π), προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων Περ. Ενοτήτων κατά τις ισχύουσες διατάξεις, οι οποίες παρακαλούνται να συντονίσουν τις ενέργειες στην περίπτωση εμπλοκής συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν και να προστατευθεί και διασφαλισθεί άμεσα η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα.
Της εγκυκλίου μας αυτής παρακαλούμε να λάβουν γνώση, ενυπόγραφα, όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στις υπηρεσίες σας.
Τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων παρακαλούμε όπως αποσταλούν άμεσα και στην Υπηρεσία μας.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ

Read more...

Οι 74 φορείς που θα γίνουν οι απολύσεις στο δημόσιο



Η λίστα για τις 11.000 απολύσεις. Αναλυτικά ο κατάλογος με τους 74 φορείς από 12 υπουργεία και μια γραμματεία
Νέες λίστες απολύσεων από 12 υπουργεία και μία γενική γραμματεία βάζουν στη δίνη του κυκλώνα 25.000 δημοσίους υπαλλήλους σε 74 φορείς, αναφέρει η Ελευθεροτυπία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο στόχαστρο έχουν μπει 74 οργανισμοί από όλο το Δημόσιο. Ο φορείς αυτοί είτε θα κλείσουν απευθείας με "ξαφνικό θάνατο" αλά ΕΡΤ, είτε θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα απολυθούν είτε θα υποστούν "στοχευμένη" μείωση προσωπικού μετά από αξιολόγηση δομών και προσωπικού και οι υπάλληλοι που συγκροτούν μια συγκεκριμένη ειδικότητα, π.χ διοικητικοί ή καθαρίστριες, θα απομακρυνθούν ταυτόχρονα με την κατάργηση των θέσεών τους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για 18 φορείς του υπουργείου Υγείας με 2.949 υπαλλήλους, 10 φορείς του υπουργείου Παιδείας με 1.193 εργαζόμενους, 6 φορείς του υπουργείου Πολιτισμού με 783 εργαζόμενους, τρεις φορείς του υπουργείου Άμυνας με 728 εργαζόμενους, 2 φορείς του υπουργείου Εργασίας με 286 εργαζόμενους, τρεις φορείς του υπουργείου Ναυτιλίας με 129 υπαλλήλους, ένας φορέας του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης με 66 υπαλλήλους, η ΓΓ ΜΜΕ με 252 υπαλλήλους, 12 φορείς του υπουργείου Υποδομών με 12.708 εργαζόμενους, 5 φορείς του υπουργείου Υποδομών με 2.085 εργαζόμενους, τρεις φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με 1.811 εργαζόμενους, επτά φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης με 1.462 εργαζόμενους και τρεις φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος με 661 εργαζόμενους.
Αναλυτικά η λίστα
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (18 φορείς)
*Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)
*Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
*Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
*Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάσταση Ασθενών
*Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
*Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής υγείας (ΕΠΑΨΥ)
*Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης, Αποκατάστασης
*Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών
*Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας
*"Ίρις" Εταιρεία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων
*Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
*Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης ΤΟ.ΨΥ. Κέρκυρας-Λευκάδας "Νέοι Ορίζοντες"
*Αστική μη Κερδοσκοπική  Εταιρεία Έρευνας Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης "Σύνθεση"
*Ελληνική Εταιρεία Νόσου ALZEIMER και Συγγενών Διαταραχών
*Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν.Λάρισας
*Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παίδων και Ενηλίκων και Κοινωνικής Μέριμνας και Αποκατάστασης Νοητικά Υστερούντων
*Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ)
*Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
Σύνολο 2.949
ΥΠΟΥΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (10 φορείς)
*Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
*Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
*Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων ΑΕ
*Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης
*Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
*Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
*Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού
*Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή
*Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων "Διόφαντος"
*Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης "Αθήνα"
Σύνολο 1.193
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (6 φορείς)
*Εθνική Λυρική Σκηνή
*Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών "Σπύρος Λούης"
*Εθνικό Θέατρο
*Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
*Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
*Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης
Σύνολο 783
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (3 φορείς)
*Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ
*Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Α.Ε
*Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ
Σύνολο 728
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (2 φορείς)
*Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ
*Εθνικός Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού
Σύνολο 286
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ (3 φορείς)
*Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε.
*Οργανισμός Λιμένος Πατρών Α.Ε.
*Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.
Σύνολο 129
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ (1 φορέας)
*Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
66 άτομα
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΜΕ (1 φορέας)
*Αθηναϊκό Πρακτορείο
252 άτομα
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ (12 φορείς)
*ΟΣΥ ΑΕ Οδικές Συγκοινωνίες (5.866)
*Σταθερές Συγκοινωνίες (2.474)
*ΟΣΕ (1.689
*ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ (826)
*Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (579)
*Αττικό Μετρό ΑΕ (429)
*Εγνατία Οδός ΑΕ (208)
*Έργα ΟΣΕ ΑΕ (187)
*Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ (133)
*ΤΕΟ ΑΕ (130)
*Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών ΑΕ (ΟΑΣΑ ΑΕ) (99)
*Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ (88)
Σύνολο 12. 708
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ (5 φορείς)
*ΕΑΒ (1.385)
*ΕΛΒΟ (359)
*Εταιρεία Ακινήτων (224)
*Διώρυγα Κορίνθου ΑΕ (81)
*Ελληνικές Αλυκές ΑΕ (36)
Σύνολο 2.085
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (3 φορείς)
*ΕΛΓΑ (475)
*ΟΠΕΚΕΠΕ (626)
*Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "Δήμητρα" (710)
Σύνολο 1.811
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (7 φορείς)
*ΜΟΔ ΑΕ (1.115)
*Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (131)
*Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ. (80)
*Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (36)
*Επενδύτσε στην Ελλάδα ΑΕ. (35)
*ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμινγκ (34)
*ΚΕΠΕ (31)
Σύνολο 1.462
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (3 φορείς)
*Εθνικό Κτηματολόγιο (359)
*Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (271)
*Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) (31)
Σύνολο 661

Read more...

Δεν αφήσαμε τους χρυσαυγίτες, να μπουν στο πανεπιστημιο...




ΒΙΝΤΕΟ... 
 "Προτιμώ ένα πανεπιστήμιο με φοιτητές ζωντανούς, να προσπαθώ να τους πείσω και να με...
προπηλακίζουν, απο ένα πανεπιστήμιο στο οποίο έχει παρεισφρήσει η Χρυσή Αυγή και θα το έχει διαβρώσει", τόνισε ο Πελεγρίνης στην ομιλία του, όσον αφορά το θέμα της Χ.Α. στα πανεπιστήμια .

 "Ο μόνος χώρος που δεν έχει παρεισφρήσει η Χρυσή Αυγή είναι το πανεπιστήμιο" είπε καταχειροκρούμενος από το ακροατήριό του.
«Υπάρχουν φοιτητές χρυσαυγίτες και καθηγητές χρυσαυγίτες, αλλά είναι ως πρόσωπα, δεν υπάρχει κίνηση ή ρεύμα» πρόσθεσε...

Read more...

Δραγασακης: Αδικούμε τον Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν»...




 BINTEO...
Συνέντευξη στο left.gr παραχώρησε ο Γιάννης Δραγασάκης και μίλησε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το «χαρακτήρα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, και την...
περίφημη φράση του Παπανδρέου, "λεφτα υπάρχουν".

Αποσπασματα από τη συνέντευξη:

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που θα επιδιώξει από τους δανειστές θα είναι τρία πράγματα:

«Πρώτον, θέλουμε ένα μορατόριουμ στις υποχρεώσεις για το χρέος για μια περίοδο, όσο θα χρειαστεί για να βγει η οικονομία από το τούνελ που έχει μπει. Δεύτερο, θέλουμε να διαγραφεί ή γίνει απομείωση του συσσωρευμένου χρέους με οποιονδήποτε τρόπο και, το πιο σημαντικό, θέλουμε ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή, όποιο και αν συμφωνηθεί ότι θα είναι το υπόλοιπο του χρέους θα πρέπει να εξυπηρετείται με έναν αλγόριθμο που θα συνδέει τη δόση με την αύξηση του ΑΕΠ».

Όπως σπεύδει να διευκρινίσει ο Γιάννης Δραγασάκης, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση «υπό την μορφή ανταλλαγής δώρων ή φιλοφρονήσεων»!

Αλλά:

«Εμείς πάμε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το πρόγραμμα αυτό θα έχει εγκριθεί από τον ελληνικό λαό, άρα η κυβέρνηση η δική μας θα έχει να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα. Άρα η αντίθεση είναι προφανής απέναντι στις δικές μας ανάγκες και τις δικές τους απαιτήσεις. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Η έκβαση της σύγκρουσης θα προκύψει από τη στάση όλων των δυνάμεων. Εμείς θέλουμε η λύση να δοθεί μέσα στην Ευρώπη, αλλά εμείς έχουμε μια κόκκινη γραμμή που είναι οι ανάγκες αναπαραγωγής της κοινωνίας».

Στο ερώτημά μας «πώς οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» ο Γιάννης Δραγασάκης μας απαντά:

«Από το τι στο πώς, πώς θα το κάνουμε. Το πώς όχι μόνο με την τεχνική έννοια του όρου, αλλά το πώς αναδεικνύει δυνατότητες, αναδεικνύει κινδύνους, αναδεικνύει συμμάχους, άρα το πώς θα το κάνουμε αναδεικνύει και με τους ποιους θα το κάνουμε, με ποια υποκείμενα θα το κάνουμε. Παραδείγματος χάριν, μίλησα πριν για 1000 εργοστάσια αδρανοποιημένα. Τι θα γίνουν αυτά τα εργοστάσια; Έχουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που να μπορεί να δράσει και να δοκιμάσει ακόμα και συστήματα αυτοδιαχείρισης, τα οποία μια κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει;».

 Oσον αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου και την περίφημη φράση, «λεφτά υπάρχουν», ο Δραγασάκης εδωσε μια διαφορετική ερμηνεία:

«Αδικούμε λίγο τον Γιώργο Παπανδρέου. Είχε πει το «υπάρχουν λεφτά» με την έννοια πού πάνε τα λεφτά. Το 2008 η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί περίπου 60 δις ευρώ! 15 δις ευρώ από την αύξηση του ΑΕΠ, 3 -4 δις ευρώ από κοινοτικούς πόρους και άλλα 39 από δανεισμό. Άρα το ερώτημα ήταν πού πάνε τα λεφτά»...

Δειτε το βίντεο:

Read more...

Συλλαλητήριο ενάντια στον προϋπολογισμό διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ...


Να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα συνδικάτα το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013, στις 6:00 μμ στην Πλατεία Συντάγματος, καλεί τους εργαζόμενους, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Στην...
ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ, αναφέρεται πως, «με τον προϋπολογισμό του 2014, που κατέθεσε η Κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, συνεχίζεται για ένα ακόμη έτος η αντιλαϊκή πολιτική των περιοριστικών μέτρων, της σκληρής λιτότητας και της δραματικής μείωσης των κονδυλίων για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση» και συνεχίζει:

«Ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός αποτυπώνει ανάγλυφα την προσπάθεια της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ να συμπιέσουν ακόμα περισσότερο το εργατικό εισόδημα, να εξαφανίσουν κοινωνικούς τομείς και υπηρεσίες, να επιβάλουν ένα ληστρικό φορολογικό σύστημα, πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα λαϊκά στρώματα στην πλήρη φτωχοποίηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, αυτών που αφορούν σε Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια, μισθούς, συντάξεις κ.ά. διαμορφώνεται στα 41,9 δισ. ευρώ (από 44,8 δισ. ευρώ το 2013), με μείωση 6,4%.

Οι δαπάνες, για κοινωνικά επιδόματα, παροχές υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των ΟΤΑ, θα περικοπούν περαιτέρω κατά 3,1 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι συνταξιούχοι οφείλουμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, να συγκροτήσουμε ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο για την ανατροπή της πολιτικής της Κυβέρνησης και της Τρόικα».

Read more...

Μπαρόζο: H Eλλάδα θέλει κι άλλη βοήθεια......




Δεν φτάνει να παρακολουθούμε τις σκληρές προσπάθειες του ελληνικού λαού, πρέπει να βοηθήσουμε, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στις κοινές δηλώσεις του με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες.
Πρέπει να ...
υπάρξει αλληλεγγύη και οικονομική υποστήριξη, είπε ενώ άφησε αιχμές κατά της γραμμής σκληρής λιτότητας λέγοντας ότι «άλλοι επιμένουν μόνο στην υπευθυνότητα, αλλά χρειάζεται και αλληλεγγύη».

Ο κ. Μπαρόζο έγινε και πιο συγκεκριμένος στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι «καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν προκλήσεις, κυρίως από κοινωνική άποψη».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε με θετικά λόγια για τις ελληνικές προσπάθειες, είπε ότι εκτιμά την αποφασιστικότητα του λαού και της κυβέρνησης, εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα επηρεάσει θετικά τις αγορές, ενώ αναφέρθηκε και στην επανέναρξη των εργασιών στους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες.

«Δεν είναι ώρα να πέσουμε θύματα της μεταρρυθμιστικής κόπωσης» είπε ο κ. Μπαρόζο προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν θαυμάζει μόνο την κλασική Ελλάδα, αλλά και τους σύγχρονους σκληρά εργαζόμενους έλληνες.

«Βρισκόμαστε στα τελευταία μίλια του Μαραθωνίου. Δεν αρκεί παρακολουθούμε, πρέπει βοηθήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

πηγη in.gr

Read more...

Διευκρινιστική εγκύκλιος Ώς 6 Φεβρουαρίου η μεταφορά δηλώσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων


Ώς 6 Φεβρουαρίου η μεταφορά δηλώσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στις 6 Φεβρουαρίου 2014 λήγει η προθεσμία μεταφοράς δηλώσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων από τον παλιό νόμο (4014/2011) στο νέο (4178/2013), για όσες εκ των οποίων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονταν σε κατάσταση αρχικής υποβολής, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, όπως διευκρινίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, «η Πολιτεία δεν θα επιδείξει πλέον καμία ανοχή σε τυχόν προσπάθεια δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων».

«Ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

Σημείωσε, επίσης, ότι για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, οι δόσεις για την αποπληρωμή του προστίμου φτάνουν μέχρι τα οκτώμισι χρόνια.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που έχει μεταβιβαστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης που έχει ρυθμιστεί με το ν. 4014/11, τη διαδικασία μετάβασης της δήλωσης στο ν. 4178/13 μπορεί να κάνει ο νέος ιδιοκτήτης.

Γίνεται εκ νέου σαφές ότι αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης προ της 28ης Ιουλίου του 2011, μετά την υπαγωγή τους στο νέο νόμο, απαλλάσσονται από την επιβολή κυρώσεων και δεν οφείλονται αναδρομικά βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές, οποιοσδήποτε φόρος και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη (όπως ύδρευσης, καθαριότητας, αποχετευτικά τέλη, κλπ), ενώ τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και πρόστιμα δεν αναζητούνται.

Ως χρόνος λήξης της αναδρομικής απαλλαγής των αυθαιρέτων κατασκευών και αλλαγών χρήσης είναι η ισχύς του ν. 4178/13, δηλ. η 8η Αυγούστου του 2013.

Αντίστοιχα, για τις αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης με ολοκληρωμένη υπαγωγή στο ν. 4014/11, δηλ. που έχει καταβληθεί το σύνολο του προστίμου και έχουν υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα όλα τα σχέδια και δικαιολογητικά, ως χρόνος λήξης της αναδρομικής απαλλαγής των αυθαιρέτων κατασκευών και αλλαγών χρήσης είναι η ισχύς του ν. 4014/11, δηλ. η 21η Σεπτεμβρίου του 2011.

Επιπλέον, γίνεται απολύτως σαφές ότι στην έκφραση «ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω» που προβλέπεται στον νόμο, νοείται ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 80%, ότι η ιδιότητα του τριτέκνου αποδεικνύεται και με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ενώ η ιδιότητα του πολυτέκνου αποδεικνύεται και με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή/και με αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής Αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Ο έλεγχος για την επιλογή της κατηγορίας 4 ή 5 γίνεται με τα πολεοδομικά μεγέθη που προβλέπονται να κατασκευαστούν από την οικοδομική άδεια. Μετά την επιλογή της κατηγορίας, για τον υπολογισμό του προστίμου εφαρμόζονται οι συντελεστές που προκύπτουν από τη σύγκριση των αυθαιρέτων επιφανειών προς τις επιτρεπόμενες επιφάνειες από τους όρους δόμησης που ισχύουν σήμερα στην περιοχή του ακινήτου.

Διευκρινίζεται εκ νέου ότι, κατά τη διαδικασία υπαγωγής, ο ιδιοκτήτης καταθέτει υπεύθυνη δήλωση για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης και ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός περιγράφει, στην τεχνική έκθεση, την αυθαίρετη κατασκευή ή την αυθαίρετη χρήση μόνον ως προς το εμβαδόν και τη χρήση. Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι, σε κάθε περίπτωση (αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης), ο μηχανικός υποβάλλει αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής του κτιρίου.

Διευκρινίζεται επίσης ότι, σε περιπτώσεις κληρονομιάς ακινήτων με αυθαιρεσίες, όταν στο έντυπο Ε9 του αποβιώσαντος αναφέρεται η αυθαίρετη κατασκευή και ο χρόνος κατασκευής της, τότε θεωρείται ως δημόσιο έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής ή/και ο χρόνος εγκατάστασης της χρήσης.

Όσον αφορά τα συνοδά κτίρια, προσωρινής διαμονής, των σταυλικών εγκαταστάσεων για τα οποία ισχύει ο περιορισμός των 35 τμ, θεωρούνται κτίρια που διαμένουν άτομα και όχι κτίρια που στεγάζουν σταυλικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, η όχθη, η παλαιά όχθη και η παρόχθια ζώνη λιμνών συμπεριλαμβάνονται πλέον στις μη υπαγόμενες- απαγορευόμενες περιοχές για την ένταξη στο νόμο, ενώ απαγόρευση υπαγωγής υπάρχει σε αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται μέσα σε ρέμα και δεν εφαρμόζεται συντελεστής πλάγιας απόστασης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Απάντηση στη Βουλή Σε ποιους φορείς διενεργείται έλεγχος για το ενιαίο μισθολόγιο


Σε ποιους φορείς διενεργείται έλεγχος για το ενιαίο μισθολόγιο
Η ΕΛΣΤΑΤ είναι ένας από τους φορείς στους οποίους διενεργείται έρευνα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στη Βουλή διαβίβασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τους φορείς στους οποίους διενεργείται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν γίνεται πλήρης εφαρμογή των κείμενων μισθολογικών διατάξεων.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Ψυχάρη με την οποία καλούσε τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή ποια υπουργεία και υπηρεσίες δεν έχουν εφαρμόσει ή εφάρμοσαν επιλεκτικά το ενιαίο μισθολόγιο. Αντίστοιχη ερώτηση είχαν απευθύνει στο υπουργείο και 20 ακόμη βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής την Ασημίνα Σκόνδρα, ζητώντας να μάθουν και ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν.

Στις έγγραφες απαντήσεις που διαβιβάστηκαν στη Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου αποκαλύπτεται ότι στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων εκκρεμεί πλήθος υποθέσεων παλιών και νέων που σχετίζονται με αιτήματα ελέγχου μισθοδοσίας. Οι βουλευτές ενημερώνονται επίσης ότι από την ίδια Διεύθυνση έχουν διενεργηθεί δύο σχετικοί έλεγχοι (στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας), τα πορίσματα των οποίων μετά την οριστικοποίηση τους θα διαβιβαστούν αρμοδίως.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κάνει επίσης γνωστό ότι, στις 30 Οκτωβρίου του 2013, με έγγραφό του ζήτησε από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων να προβεί  στις ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε να μην υπάρχουν ενδοιασμοί σχετικά με την πλήρη εφαρμογή των κείμενων μισθολογικών διατάξεων. Οι φορείς που ελέγχονται είναι, στην πλειονότητα τους, ανεξάρτητες Αρχές. Ανάμεσα τους είναι και η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ειδικότερα, έλεγχος διενεργείται στους εξής φορείς:

  • ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού)
  • ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων)
  • ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας)
  • Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
  • ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης)
  • Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών
  • Επιτροπή Ανταγωνισμού
  • Συνήγορος του Πολίτη
  • Εθνική Αναλογιστική Αρχή
  • Συνήγορος του Καταναλωτή
  • Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
  • Ανώτατη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου
  • Ελληνική Στατιστική Αρχή
  • Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
  • Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων
  • Αρχή Συντονισμού Πτήσεων.
Όπως εξηγεί ο κ. Σταϊκούρας, για τους ανωτέρω φορείς διενεργείται ήδη έρευνα για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των μισθολογικών διατάξεων από την αρμόδια 22η Διεύθυνση Μισθολογίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σε περίπτωση δε που από την ανωτέρω έρευνα προκύψουν σχετικά ευρήματα, θα εξεταστεί από την Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων, αρμοδίως, η διενέργεια ελέγχου στους μη συμμορφούμενους με τις διατάξεις φορείς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρει επίσης, ότι οι έλεγχοι που έγιναν το 2013 στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, επέφεραν θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Πέραν δε του οικονομικού αποτελέσματος που προκύπτει από την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, σημαντικό αποτέλεσμα επιφέρει και η διακοπή των μη σύννομων πληρωμών η οποία επιφέρει μείωση της δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού των οικείων ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και η εφεξής συμμόρφωση των εν λόγω φορέων.

Οι βουλευτές ενημερώνονται και για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει το 2014 στην τακτική συλλογή και επεξεργασία μισθολογικών δεδομένων από όλους τους φορείς του Δημοσίου και την παρακολούθηση της εξέλιξης των αντίστοιχων μισθολογικών δαπανών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης διαβιβάζει στη Βουλή τα στοιχεία του πρώην τομέα Εθνικής Οικονομίας του υπουργείου Ανάπτυξης για τις μέσες μικτές αποδοχές χωρίς τις εργοδοτικές εισφορές. Διαβιβάζει, επίσης, στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...