Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΣτΕ: «Ναι» στην ιδιωτικοποίηση των μαρίνων αλλά η ιδιοκτησία να παραμένει στο Δημόσιο


ste-sumboulio-tis-epikrateias-ktirio
«Πράσινο φως» στην ιδιωτικοποίηση των μαρίνων (τουριστικών λιμένων) δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας ορίζοντας ωστόσο ότι η ιδιοκτησία τους παραμένει στην κυριότητα του Δημοσίου και οι μισθωτές των εκτάσεων αυτών δεν μπορούν να αξιώσουν δικαίωμα κυριότητας ή άλλα «εμπράγματα δικαιώματα».
Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι το Σύνταγμα και η νομοθεσία επιτρέπουν τη μίσθωση, διαχείριση και εκμετάλλευση των μαρίνων με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, από μη δημόσιους φορείς, αλλά η ιδιοκτησία τους παραμένει στο Δημόσιο.
Παράλληλα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να εκτελέσουν στις μαρίνες λιμενικά και χερσαία έργα προς βελτίωση των εγκαταστάσεων των τουριστικών λιμένων.
Το επίμαχο θέμα απασχόλησε το Δ΄ Τμήμα του ΣΤΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον πάρεδρο Ηλία Μάζο, με αφορμή την προσφυγή που είχαν καταθέσει 10 Πειραιώτες (κάτοικοι της Ακτής Μουτσοπούλου και της Ακτής Θεμιστοκλέους) κατά της ιδιωτικοποίησης της μαρίνας Ζέα, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη.
Να σημειωθεί ότι ο σχετικός διαγωνισμός για την μίσθωση και εκμετάλλευση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Ζέας, αλλά και την εκτέλεση των έργων βελτίωσης κατακυρώθηκε στην εταιρεία «Κοινοπραξία Μαρίνες Αττικής». Μάλιστα, υπεγράφη σύμβαση διάρκειας 40 ετών με δυνατότητα παράτασης για μια πενταετία. Από την εν λόγω κοινοπραξία θα καταβάλλεται μίσθωμα για την εκμετάλλευση, κ.λπ. της μαρίνας Ζέας.
Η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 701/2015 απόφασή της, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων του Πειραιά και έκρινε ότι το Σύνταγμα δεν επιβάλλει ορισμένη νομική μορφή του δημοσίου φορέα ο οποίος μπορεί να ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση των τουριστικών λιμένων.
Ο φορέας αυτός μπορεί να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή και Ιδιωτικού Δικαίου, όπως είναι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑ ΑΕ), η οποία ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.
Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η άσκηση της διοίκησης και διαχείρισης των εν λόγω τουριστικών μονάδων σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και κατά τρόπο επικερδή για το κράτος.
Όμως, τονίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση θα πραγματοποιείται υπό τη βασική προϋπόθεση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και της τήρησης των δημοσίου δικαίου δεσμεύσεων οι οποίες απορρέουν από την νομοθεσία που αφορούν τα κοινόχρηστα πραγμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, τους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.
Έτσι, υπό τις προϋποθέσεις αυτές, η διοίκηση και διαχείριση των τουριστικών λιμένων μπορεί είτε να ασκείται από τον ίδιο τον δημόσιο φορέα με αυτεπιστασία (από οργανισμούς του που έχουν τη νομική μορφή δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου), είτε να παραχωρηθεί σε τρίτον έναντι ανταλλάγματος, εφόσον στην τελευταία αυτή περίπτωση διασφαλίζεται ο έλεγχος από το κράτος.
Σε άλλο σημείο της απόφασης του ΣτΕ υπογραμμίζεται ότι στον παραθαλάσσιο χώρο που είναι εγκατεστημένες οι μαρίνες, οι πολίτες υποχρεωτικά θα έχουν πρόσβαση και δεν μπορεί να αποκόπτεται η δυνατότητα τους να επισκέπτονται τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
Ακόμη, τονίζεται ότι με την ιδιωτικοποίηση των τουριστικών λιμένων δεν παραχωρείται στον μισθωτή τμήμα αιγιαλού «χωρίς να διατηρείται ο κοινόχρηστός χαρακτήρας του».
Επίσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρει ότι ναι μεν από τη σύμβαση παραχώρησης των μαρίνων προβλέπεται η υποχρέωση φύλαξης των χώρων του λιμένα, αλλά το κύριο βάρος της φύλαξης και εποπτείας τους παραμένει στις κρατικές λιμενικές και αστυνομικές αρχές.
Το ΣτΕ απέρριψε, επίσης, ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων του Πειραιά, όπως ότι είναι αντίθετη στο Σύνταγμα η ανάθεση της διοίκησης και διαχείρισης τουριστικού λιμένα στην ΕΤΑ και σε ιδιωτικό φορέα, καθώς δεν προβλέπεται κρατική εποπτεία ως προς την εκτέλεση της σύμβασης. Ακόμη, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός των κατοίκων ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η παραχώρηση, καθώς σταματάει η έκταση των τουριστικών λιμένων να είναι σε κοινή χρήση και να αποτελεί χώρο αναψυχής και περιπάτου.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Reuters: Διαλύεται η Task Force...


Reuters: Διαλύεται η Task ForceΟ Ράιχενμπαχ αποχωρεί από την Αθήνα...


Προς διάλυση οδεύει η Task Force, μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να...
συνεργαστεί μαζί της, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να ενοχλήσει ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες έχουν ήδη θορυβηθεί από την πρόθεση της Αθήνας να εγκαταλείψει κάποιες μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Task Force αναμένεται να αναμορφωθεί και να χάσει το όνομά της.

«Η τρόικα έχει ήδη μετονομαστεί μετά τις αντιρρήσεις της Αθήνας. Τώρα, η Task Force της Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία μεταξύ άλλων βοήθησε τους φοροελεγκτές της χώρα να χρησιμοποιήσουν τεχνολογικά μέσα για να εντοπίζουν την απάτη, θα αναμορφωθεί», αναφέρει το Reuters και εξηγεί πως το προσωπικό της Task Force θα μετακινηθεί σε άλλο τομέα της Κομισιόν, με αποστολή να βοηθά κάθε χώρα που τη χρειάζεται και όχι μόνον την Ελλάδα.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, θα αποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες από την Αθήνα, αναλαμβάνοντας νέο ρόλο.

Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι «ο Γιούνκερ είπε στον Τσίπρα στην τελευταία συνάντησή τους ότι η αποστολή της Task Force λήγει και θα αντικατασταθεί από ένα νέο θεσμό με τον ίδιο ρόλο, αλλά για όλα τα κράτη-μέλη».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα κρατήσει επαφή με την Task Force αλλά δεν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Είναι πολιτικό το ζήτημα», δήλωσε άλλος έλληνας αξιωματούχος...
newsbeast.gr

Read more...

Επιπλέον 800 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες...


H EKT αποφάσισε να αυξήσει το όριο του ΕLA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 800 εκατ. ευρώ.

Tην...
προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε 1,2 δισ. ευρώ ενώ και με την τελευταία αύξηση, τo όριο διαμορφώνεται στα 74 δισ. έναντι 73,2 δισ. ευρώ προηγουμένως...

Read more...

ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...


...ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ...
Καθώς εντείνεται με ταχύτατους ρυθμούς το «κύμα» προσφύγων που δέχεται η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες ...
και ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκπονεί έκτακτο σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως κάνοντας η ίδια βόλτα μόνη της χθες στο κέντρο της Αθήνας δεν είδε κανέναν μετανάστη στον δρόμο.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο. Απλά το πρωί λιάζονται».

Ερωτηθείσα, λίγο αργότερα, σε συνέντευξή της στο MEGΑ η κυρία Χριστοδολουπούλου υποστήριξε ότι «δεν καραδοκούν τόσοι πολλοί (σ.σ. μετανάστες) να περάσουν στην Ελλάδα αφού υπολογίζουμε να φτάσουν το πολύ τις 100.000 μέσα στο 2015».

Και μέσα σε όλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κάνει λόγο για καλλιέργεια κλίματος γενικευμένης τρομοϋστερίας επισημαίνοντας σε δήλωσή του ότι «τόσο η τηλεοπτική πραγματικότητα, όσο και η ακροδεξιά ρητορεία του κ. Σαμαρά, βρίσκονται σε απόλυτη διάσταση με την αντικειμενική πραγματικότητα». Παράλληλα σημειώνει ότι η δημοκρατία παρουσιάζεται σε “κατάσταση πολιορκίας”, ενώ μεγεθύνονται περιθωριακά γεγονότα.

Δηλώσεις Χριστοδουλοπούλου
«Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες. Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες» τόνισε σήμερα στις τηλεοπτικές της συνεντεύξεις η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Όταν λέμε από το πρωί "λαθρομετανάστες", όταν λένε οι δήμοι έχουμε πρόβλημα, τι νομίζετε ότι ακούει η ΕΕ» συμπλήρωσε η υπουργός. «Δεν είναι σκουπίδια οι άνθρωποι, πρέπει να μάθει η ελληνική κοινωνία ότι έχει συνευθύνη, ότι όταν γίνεται πόλεμος στη γειτονιά της υπάρχουν επιπτώσεις, ότι πρέπει να έχει συνολική εικόνα» πρόσθεσε.


Απηύθυνε, μάλιστα, νουθεσίες προς δημοσιογράφους «για να βοηθήσετε να αρχίσετε να τους αποκαλείτε πρόσφυγες γιατί αν μιλάτε για μετανάστες ή λαθρομετανάστες η ΕΕ δεν θα εγκρίνει κονδύλια».

«Σταδιακά θα υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν πρεπει να εξαγγέλετε το πρόβλημα. Μην φοβίζετε τον κόσμο, πέστε κάτι καλό. Πείτε για τη Γαύδο που τους τραπεζώσανε, που κάνανε κυνήγι που πήγαν οι υπηρεσίες» συνέχισε τις παραινέσεις προς τους δημοσιογράφους.

«Μικρασιατική καταστροφή έχουμε; Πρόσφυγες έρχονται» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι μετανάστες, αν όχι στους δρόμους, η κυρία Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι «τους φιλοξενούν σε συγγενείς, πάνε σε οργανώσεις των ομοεθνών τους, πάνε σε ξενοδοχείαα, και αν μένουν τρεις σε κάποιο παγκάκι το ίδιο συμβαίνει και με Έλληνες» ενω παραθέτοντας τα στοιχεία σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική πολιτεία έχει στη διάθεσή της 1.000 θέσεις φιλοξενείας, 4.500 θέσεις στα κέντρα κράτησης και 300 θέσεις στις δομές για τα ανήλικα.

Την ίδια ώρα η κυρία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει έκτακτο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος στα νησιά και σήμερα θα ανακοινώσει το σχέδιο για την Αττική και άλλες μεγάλες πόλεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως είπε, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατοπέδων και καταυλισμών στα νησιά, όπου θα καταγράφονται και τα στοιχεία των φιλοξενούμενων, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν και μόνιμοι χώροι φιλοξενίας.

Ειδικότερα για το σχέδιο της κυβέρνησης είπε - μιλώντας στο MEGA - ότι «εκπονούμε ένα έκτακτο σχέδιο εκτός από τα νησιά και για τις μεγάλες πόλεις προκειμένου να οικοδομήσουμε έκτακτες δομές. Έχουμε κάνει έκκληση προς δήμους και περιφέρεια ό,τι χώρους διαθέσιμους έχουν να μας παραχωρήσουν - κτήρια και εκτάσεις - για να προσθέσουμε εμείς σκηνές ή τουαλέτες. Αν δεν μας παραχωρήσουν θα καταλήξουμε σε παλαιά στρατόπεδα που δεν είναι σε χρήση. Θα είναι ανοιχτές αυτές οι δομές».

Με δηλώσεις της λίγη ώρα αργότερα στον Αnt1 η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι οι παράτυποι μετανάστες «δεν γυρίζουν στους δρόμους, πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου που έρχονται στη χώρα μας επειδή τους κοροϊδεύουν οι δουλέμποροι ότι τους πηγαίνουν στην Ιταλία». «Τους πρόσφυγες πολέμου είμαστε υποχρεωμένοι να τους υποδεχόμαστε και να τους προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης» συμπλήρωσε η αναπαληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης.
http://fimotro.blogspot.gr/2015/04/blog-post_911.html

Read more...

Κυβέρνηση: Στρατόπεδα για μετανάστες – Έγγραφα για τους πρόσφυγες


ko

Τρίωρη έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το επείγον μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι και, στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνει άμεσα η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης του φαινομένου.
Στη σύσκεψη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σακελλαρίδης, αποφασίστηκε:
1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς, αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
4. Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών, η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία».
«Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια, αλλά ο άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους» συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι:
– Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ,
– Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
– Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
– Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Επίσης, συμμετείχαν οι κύριοι:
– Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού
– Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού και
– Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ανησυχούν για ατύχημα οι τράπεζες


Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στα επιτελεία των τραπεζών για την δυστοκία στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - εταίρων.
banks
Οι μέρες περνούν και τα πράγματα δεν φαίνεται να προχωρούν δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο ενός ατυχήματος.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα διαθέσιμα του δημοσίου είναι περιορισμένα ενώ ο φόβος ενός ατυχήματος διατηρεί τις πιέσεις στο κρίσιμο μέτωπο των καταθέσεων.
Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση είναι οριακή και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τελική έκβαση αυτής της παρατεταμένης αβεβαιότητας.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Επιμένει να γίνει η δίκη για τη Siemens o αντιεισαγγελέας Χαρ. Βουρλιώτης


siemens_14042015182611
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση στο βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για το σκάνδαλο της Siemens συνολικά 64 άτομα και απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που είχαν ασκήσει τέσσερεις εκ των 13 Γερμανών εμπλεκομένων στην επίμαχη υπόθεση.
Ειδικότερα, απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναίρεσης των Ρόλαντ Κοχ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Ρούντολφ Βόλφγκανγκ και Λούντβιχ Αντον Χαινεριχ Γιάσπερ. Ειδικότερα, από τον περασμένο Μάρτιο με βούλευμα του Συμβούλιο Εφετών Αθηνών παραπέμφθηκαν στο εδώλιο συνολικά 64 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι πρέπει να οδηγηθούν σε δίκη 64 κατηγορούμενοι, προκειμένου να δικαστούν για τη «σύμβαση 8002» που αφορούσε την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ και παράλληλα να ριχτεί άπλετο φως στις διαδρομές που ακολουθούσαν τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας. Μεταξύ άλλων, στο εδώλιο θα καθίσουν οι Χρήστος Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Θόδωρος Τσουκάτος, 13 Γερμανοί πρώην στελέχη της μητρικής εταιρείας, καθώς και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ.
Οι εμπλεκόμενοι είναι αντιμέτωποι, κατά περίπτωση, με τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκία καθώς και της συνέργεια στις πράξεις αυτές.
Τώρα, οι επίμαχοι τέσσερεις Γερμανοί ζήτησαν για τρεις λόγους να ασκηθεί από τον Άρειο Πάγο αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη.
Ειδικότερα, υποστήριζαν ότι: 1) το επίμαχο βούλευμα πάσχει από έλλειψη επαρκούς και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, 2) δεν έλαβαν γνώση της προηγηθείσας εισαγγελικής πρότασης μεταφρασμένης στην γλώσσα τους (Γερμανικά) και 3) υπήρξε παραβίαση του δεδικασμένου και της αρχής της μη αυτοενοχοποίησης, καθώς ελήφθησαν υπόψη καταθέσεις που είχαν δοθεί κατά το παρελθόν στην Γερμανία, με αποτέλεσμα να επέρχεται ακυρότητα της διαδικασίας.
Ο κ. Βουρλιώτης έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί αναίρεσης. Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μεταξύ των άλλων, υποστήριξε ότι δεν συντρέχει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας λόγω μη μετάφρασης της εισαγγελικής πρότασης στα Γερμανικά, καθώς είχαν λάβει γνώση του περιεχομένου της οι συνήγοροι των τεσσάρων Γερμανών.
Ακόμη, ο κ. Βουρλιώτης επισημαίνει ότι δεν παραβιάζεται το δεδικασμένο, όπως υποστηρίζουν οι τέσσερεις Γερμανοί και ότι το επίμαχο βούλευμα έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αντίστροφη μέτρηση και από ΔΝΤ: Κοστίζει αλλά διαχειρίσιμη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ


economist-intelligence-unit-40-oi-pithanotites-grexit.w_hr
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ενιαίο νόμισμα τότε η ευρωζώνη μπορεί να το αντιμετωπίσει αλλά δεν θα είναι κάτι εύκολο, δήλωσε πριν λίγο σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Olivier Blanchard, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον για την παρουσίαση των επικαιροποιημένων προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία το 2015 και το 2016, ο κ. Blanchard δήλωσε ότι ένα Grexit θα ήταν πολύ δαπανηρό και επώδυνο αλλά όχι αδύνατον να διαχειριστεί. Υπάρχουν καλύτερα τείχη προστασίας σε ισχύ απ’ ότι το 2012, επισήμανε, αλλά προφανώς δεν θα είναι μία ομαλή πορεία.
“Βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες και θέλουμε πραγματικά να καταλήξουν” (σε μια συμφωνία), πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
“Η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας. Ορισμένα τείχη προστασίας που δεν υπήρχαν παλαιότερα, σήμερα τα έχουμε και, μολονότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, θα μπορούσε να γίνει”, συνέχισε.
“Εάν γινόταν κάτι τέτοιο, ο καλύτερος τρόπος για να καθησυχάσουμε τις αγορές θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε πρόοδο προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση και θα ήταν σαφώς η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε”, επισήμενε ο κ. Blanchard.
Ακόμη τόνισε ότι μία ενδεχόμενη ελληνική κρίση θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί.
“Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές”, δήλωσε.
Ο Blanchard τόνισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη, που πέρσι είχε παρουσιαστεί ως η σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, έχει περιοριστεί, “όπως επίσης και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού”.
Η Ελλάδα πεδίο αβεβαιότητας, μαζί με Ρωσία – Ουκρανία
Στο κείμενο που συνοδεύει τις εαρινές του προβλέψεις το ΔΝΤ κάνει λόγο για πιθανές επιπτώσεις σε σύνολο της ευρωζώνης από την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Μάλιστα στο…. «τρίγωνο» των πιθανών πολιτικών κινδύνων που πιθανώς να βλάψουν την εμπιστοσύνη της οικονομίας στην ευρωζώνη, αναφέρεται η Ελλάδα μαζί με την Ουκρανία και την Ρωσία.
«Η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία σχετικά με την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις είναι πιθανό να περιορίσουν την εμπιστοσύνη, όπως και οι εθνικές και παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις (όπως οι ς πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, στη Ρωσία και την Ουκρανία)» αναφέρεται.
Πάντως οι προβλέψεις καθαυτές για την Ελλάδα παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή του ΔΝΤ τον Ιανουάριο. Εκτιμά ανάπτυξη 2,5% και ρυθμό αύξησης ΑΕΠ 3,7% για το 2016. Χαμηλές αναμένονται οι «πτήσεις» και για τα επόμενα χρόνια, έως το 2020 με αναπτυξιακή επίδοση 2,6%.
Είχε αναθεωρήσει προς τα «κάτω» τις προβλέψεις του από τις Φθινοπωρινές εκτιμήσεις όταν ανέμενε ρυθμό στο 2,9% για φέτος. Πλέον, η όποια αναθεώρηση θα περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του «προγράμματος» με το Ταμείο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις εαρινές του εκτιμήσεις, υπολογίζει ποσοστό ανεργίας στο 24,8% φέτος, από 26,5% το 2014, ενώ για το 2016 προβλέπει μείωση στο 22,1%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο -0,3% το 2015 από το -1,4% πέρυσι, και με πρόβλεψη 0,3% αύξησης τιμών για το 2016.
Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,4% του ΑΕΠ από 0,9% πέρυσι και στο 1,1% του ΑΕΠ το 2016.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ...


Το κτίριο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ, που τελεί υπό κατάληψη για 16η συνεχόμενη ημέρα, έχουν περικυκλώσει...
δυνάμεις των ΜΑΤ, έπειτα από τις χθεσινές προσαγωγές που ακολούθησαν τη δραματική έκκληση των πρυτανικών αρχών στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς...
protothema.gr


Read more...

Πέρα για πέρα αληθές το περιστατικό με την Ζωή Κωνσταντοπούλου...


Η Κωνσταντοπούλου τα «τσούγκρισε» με υπάλληλο πρατηρίου που δεν της άλλαζε το λάστιχο
...λέει ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου, αν και δεν ήταν παρών.
Σε... πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το διαδίκτυο...
Σάλος έχει προκληθεί με τις καταγγελίες, που θέλουν την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να απείλησε υπάλληλο βενζινάδικου στην Αιδηψό Εύβοιας. 
Η...
κυρία Κωνσταντοπούλου πήγε στο πρατήριο υγρών καυσίμων την Κυριακή του Πάσχα απαιτώντας  από τον υπάλληλο να της αλλάξει το λάστιχο, επειδή έχανε αέρα. Ο υπάλληλος της εξήγησε  ότι το πρατήριο δεν είναι βουλκανιζατέρ και δεν έχει αυτή την δυνατότητα, όμως, η πρόεδρος της Βουλής φέρεται να άρχισε να φωνάζει και να τον απειλεί ότι θα χάσει τη δουλειά του. 



Το περιστατικό, εντούτοις, δεν έληξε εκεί. Η κυρία Κωνσταντοπούλου την επόμενη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα, επισκέφθηκε το ίδιο πρατήριο με ακόμη πιο άγριες διαθέσεις και σε έντονο ύφος και υψηλούς τόνους απαίτησε ξανά να της αλλάξουν το λάστιχο. Το απίστευτο συμβάν, επιβεβαίωσε, στο protothema.gr και ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου πρατηρίου, λέγοντας πως «δεν ήμουν παρών όταν έγινε αυτό. Μου το είπαν οι υπάλληλοί μου. Δεν το πίστευα αυτό που άκουγα».

Ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου, ακόμη, υποστήριξε πως «αυτά είναι πολύ επικίνδυνα πράγματα» και ότι το περιστατικό με την πρόεδρο της Βουλής είναι πέρα για πέρα αληθές, καθώς κανείς από τους υπαλλήλους του δε θα έλεγε ψέματα.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως τη δεύτερη φορά η κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν απείλησε μόνο τον υπάλληλο, αλλά και δύο γυναίκες που βρίσκονταν στο πρατήριο υγρών καυσίμων και τράβηξαν υλικό. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, η Βάλια Παναγιωτίδου, η πρόεδρος της Βουλής είχε πάθει υστερία! «Είχε σκάσει το λάστιχο της, της έβαλε αέρα και της είπε πως θέλει αλλαγή. Δεν μπορούσε να της το αλλάξει αυτός γιατί ήταν μόνος κι άρχισε να του φωνάζει για να πάρει το αφεντικό του να τον απολύσουν. Δεν πίστευα τι άκουγα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου αντιλήφθηκε ότι η ίδια μαζί με τη φίλη της κατέγραφαν το απίστευτο περιστατικό πήρε τα κινητά τους τηλέφωνα και διέγραψε ό,τι είχαν τραβήξει. Με βάση τα όσα κατήγγειλε στο facebook η κυρία Παναγιωτίδου, «άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου πήρε το κινητό της φίλης μου που την τραβούσε και το διέγραψε. Ημουν στο ταμείο, ήρθε, άρχισε να μου λέει για αδικήματα και ποινικά κι έτσι όπως την είδα σκιάχτηκα και μου το έσβησε».



«#lastixo_zoitsas»: Χαμός στο twitter για το περιστατικό

Οι χρήστες του twitter δεν άργησαν να δημιουργήσουν hashtag για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το περιστατικό στο πρατήριο, με αποτέλεσμα σε λίγες ώρες να γίνει χαμός.

Από τη μια πλευρά όσοι σπάνε πλάκα με την Πρόεδρο της Βουλής και την κατηγορούν για τη συμπεριφορά της, και από την άλλη πλευρά όσοι θεωρούν ότι το εν λόγω συμβάν είναι προβοκάτσια ή τρολάρισμα και κατηγορούν την αυτόπτη μάρτυρα που δημοσίευσε τα όσα έζησε, μετέτρεψαν το Twitter σε πεδίο μάχης. «Μάχη» που ακόμη συνεχίζεται στο #lastixo_zoitsas.

πηγη protothema.gr

Read more...

Αύριο η απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA...



Ακόμη μία κομβική συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη περιμένει εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να γνωστοποιηθεί το ύψος του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως...
μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αύριο Τετάρτη τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσουν εκ νέου για να εξετάσουν την περαιτέρω έκτακτη χρηματοδότηση προς το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, λίγες ώρες πριν ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ πετάξει για την Ουάσιγκτον για να παραστεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Επικαλούμενο πληροφορίες, το Reuters αναφέρει πως ο Ιταλός τραπεζίτης αναμένεται να αναφερθεί και στην Ελλάδα και να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να πράξει η ΕΚΤ με την Ελλάδα και μέχρι ποιο σημείο να συνεχίσει να την χρηματοδοτεί μέσω του ELA.

«Η κρίση του ευρώ δεν έχει τελειώσει. Από την άλλη, όμως, η νομισματική ένωση βρίσκεται σε ένα καλό σημείο με τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο και το ευρώ να ευνοούν για την τόνωση της οικονομίας. Επιπλέον η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει να επισκευαστούν οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνη, αν και είναι ακόμη νωρίς για να κρίνουμε αυτές τις πιθανότητες», τονίζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της UBS, Μάρτιν Λεκ.

Η δημόσια τοποθέτηση του Ντράγκι στα δύο αυτά σημαντικά θέματα (QE και Ελλάδα) κρίνεται από τους αναλυτές ως απαραίτητη, πρώτον για να δώσει κάποια σημάδια για τις προοπτικές της ποσοτικής χαλάρωσης και πέραν του 2015, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας για να κατευνάσει τις ανησυχίες των αποταμιευτών που το τελευταίο διάστημα αποσείρουν τις καταθέσεις τους υπό το φόβο για ανώμαλης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Read more...

Νέες δηλώσεις του ιατροδικαστή της υπόθεσης Γιακουμάκη...



Στο ενδεχόμενο της αυτοχειρίας του Βαγγέλη Γιακουμάκη προσανατολίζουν τα υπάρχοντα στοιχεία, δήλωσε σήμερα ο ιατροδικαστής, Θόδωρος Βουγιουκλάκης που διενήργησε τη νεκροψία - νεκροτομή στη σορό, επιβεβαιώνοντας...
την αρχική εκτίμηση ότι πρόκειται για αυτοκτονία. 

Από τη σορό του σπουδαστή έλειπε το 15-20% του σώματος σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιοι, οι διωκτικές Αρχές, οι συγγενείς του 20χρονου σπουδαστή και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, είχαν ενημερωθεί για την κατάσταση του σώματος κατά τη στιγμή της ανεύρεσής του, γεγονός που δεν θα επέτρεπε την εξαγωγή και την τεκμηρίωση ενός ασφαλούς συμπεράσματος», είπε.

Ο κ. Βουγιουκλάκης τονίσε πως η ταυτοποίηση έγινε με DNA, γεγονός που καταδεικνύει την κατάσταση που βρίσκονταν το σώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, 37 ημέρες μετά την εξαφάνισή του. Πρόσθεσε ότι οι εγκληματολογικές εξετάσεις δεν προσέφεραν ουσιαστική βοήθεια, λόγω των περιβαλλοντικών και κλιματολογικών συνθηκών. Ο ιατροδικαστής, διαπίστωσε τον χρόνο θανάτου, το προθανάτιο τραύμα και ότι «τουλάχιστον από τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπήρχαν άλλες προθανάτιες κακώσεις στο σώμα».

Read more...

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής...

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής - Ποιοι είναι οι 69 κατηγορούμενοι - Media
 Ποιοι είναι οι 69 κατηγορούμενοι...
Η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα το πρωί 20 Απριλίου, αποτελεί ιστορική διαδικασία που αντίστοιχή της δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης ένα...
κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή.

Η επιλογή του χώρου διεξαγωγής της δίκης στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ήδη, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις, τόσο από τις τοπικές Αρχές, όσο και από δικηγόρους και δημοσιογράφους, καθώς η αίθουσα που επελέγη δεν μπορεί να καλύψει τις πρακτικές ανάγκες, σε χώρο και υποδομές, για την ομαλή και απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους και την ανάγκη δημοσιότητας της διαδικασίας.

Ο προβληματισμός δικηγόρων αλλά και των Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων που θα βρεθούν στον Κορυδαλλό για την ιστορική δίκη, σχετίζεται με τον μεγάλο αριθμό των παραγόντων της υπόθεσης. Οι κατηγορούμενοι είναι 69, οι συνήγοροι υπεράσπισης ενδέχεται να υπερβαίνουν τους 100, πολυάριθμοι θα είναι και οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής, ενώ μόνο οι μάρτυρες κατηγορίες είναι περίπου 130.

Οι 69 κατηγορούμενοι για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων η προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, θα βρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο θα κρίνει εάν τελικά το κόμμα της Χρυσής Αυγής αποτελεί ένα ναζιστικό μόρφωμα με συντονισμένη παράνομη δραστηριότητα, απόφαση που ενδέχεται να δρομολογήσει εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο αν το κόμμα κηρυχθεί παράνομο, ή εάν οι εγκληματικές ενέργειες μελών του «Λαϊκού Συνδέσμου» αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά» άσχετα με τις κομματικές επιλογές.

Η έδρα του δικαστηρίου που κληρώθηκε να δικάσει τα στελέχη και τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχει ως εξής: Πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι η κ. Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια πρόεδρο την κ. Μαρία Βάρκα. Μέλη του δικαστηρίου, οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Δημήτρη Ανέστη. Εισαγγελέας κληρώθηκε η κ. Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθήσουν (με αλαφαβητική σειρά) οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Τρεις από τους κατηγορούμενους δεν είναι υπόλογοι για το βασικό αδίκημα που αφορά την εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τη σύζυγο του δράστη της δολοφονίας του Π. Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα, ο οποίος αντιμετωπίζει το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής και τον Αν. Χιλιό, που θα λογοδοτήσει για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Δύο από τα, κατά το κατηγορητήριο, ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, oι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, στην πορεία των ανακρίσεων διαφοροποιήθηκαν από το κόμμα και ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αποκηρύσσοντας τις βίαιες πρακτικές των πρώην συντρόφων τους στη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις τους δεν επηρέασαν την κρίση των δικαστών, οι οποίοι στο παραπεμπτικό βούλευμα θεωρούν τον μεν Στ. Μπούκουρα «επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου της Κορίνθου» με ρόλο εντολέα ρατσιστικών επιθέσεων, τον δε Χρ. Αλεξόπουλο «εκφραστή των θέσεων» της Χρυσής Αυγής με «δημόσια ρητορική μίσους» κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά κατά των ομάδων ή των ατόμων που έχει στοχοποιήσει η οργάνωση ως «φυλετικούς ή πολιτικούς της εχθρούς».

Η δράση της Χρυσής Αυγής τέθηκε στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά. Οι έρευνες που ξεκίνησαν μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι, άρχισαν να αποκαλύπτουν συντονισμό στελεχών και μελών της οργάνωσης το επίμαχο βράδυ, όταν ο δολοφόνος του μουσικού ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο σημείο που βρισκόταν ο Π. Φύσσας με φίλους του.

Μετά από επιστολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για σωρεία ρατσιστικών επιθέσεων που είχαν καταγραφεί και λίμναζαν ως μεμονωμένες δικογραφίες σε όλη την Ελλάδα.

Το πέρας της έρευνας, που διενεργήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, άνοιξε ουσιαστικά τον φάκελο «Χρυσή Αυγή» και αποτέλεσε το έναυσμα των δικαστικών εξελίξεων που ακολούθησαν. Ο κ. Βουρλιώτης, στο πόρισμά του, χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «ενεργή ναζιστικού τύπου εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987 μέχρι σήμερα με στρατιωτική δομή, ιεραρχία και διακλαδώσεις σε όλη τη χώρα» και απέδωσε στον γραμματέα του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο, ρόλο αρχηγού στα πρότυπα του «Führerprinzip» και στον Χρήστο Παππά ρόλο υπαρχηγού. «Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι το μήνυμα και όχι το μέσον επίτευξης των επιδιώξεών τους» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Η άσκηση ποινικής δίωξης για εγκληματική οργάνωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2013, οδήγησε στις συλλήψεις του Νίκου Μιχαλολιάκου και στελεχών του κόμματος και στις πρώτες προφυλακίσεις. Η πολύμηνη ανάκριση για την υπόθεση ολοκληρώνεται το περασμένο καλοκαίρι και λίγους μήνες μετά έρχεται η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Ισ. Ντογιάκου. Ο εισαγγελικός λειτουργός, που ήταν δίπλα στις ανακρίτριες, οι οποίες επί ένα χρόνο χειρίστηκαν την υπόθεση της παράνομης δράσης της Χρυσής Αυγής, μέσα στις 700 σελίδες της πρότασής του, περιγράφει μία «εγκληματική οργάνωση», η οποία, υπό τον «μανδύα κόμματος», λειτουργεί ως μία καλά οργανωμένη στρατιωτική ομάδα για τη διάπραξη παράνομων ενεργειών.

Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής εισάγεται σε δίκη με ένα βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που περιέχει τη μειοψηφία του εισηγητή της υπόθεσης, εφέτη Νίκου Σαλάτα, ως προς το εάν στοιχειοθετείται ή όχι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, μειοψηφία που αναμένεται να οπλίσει τη φαρέτρα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι από την αρχή αμφισβήτησαν την κατηγορία που αποδόθηκε στο κόμμα.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα καταγράφεται η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, με κορυφαία ενέργεια τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία έδωσε το έναυσμα για την πολύμηνη έρευνα της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή. Το δικαστήριο που θα δικάσει την υπόθεση θα κληθεί να κρίνει και άλλες ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης, όπως η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν, Λουκμάν Σαχζάτ, για την οποία δύο κατηγορούμενοι έχουν, ήδη, καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, η επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους σε Αντίπνοια και Συνεργείο στην Ηλιούπολη, οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη κ.α.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο βούλευμα και στην εισαγγελική πρόταση τονίζεται η ναζιστικού τύπου δομή της οργάνωσης και ο ρόλος του γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ως «απόλυτο και κυρίαρχο» πρόσωπο. Σύμφωνα με τους εφέτες, η Χρυσή Αυγή «από το 2008 παίρνει μορφή εγκληματικής οργάνωσης, ενώ από το 2012, όταν δηλαδή η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή, κορυφώνεται η δράση της».

topontiki.gr

Read more...

Tουρκία: Άρχισε η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού...



Παρά τις αντιδράσεις των οικολόγων, η Τουρκία άρχισε σήμερα στο νότιο τμήμα της χώρας την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το...
2020.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom Σεργκέι Κιριένκο παρέστησαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνας, για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 μεγαβάτ που προβλέπεται να κατασκευαστούν στον σταθμό.

Την κατασκευή του σταθμού αυτού, η οποία αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει αναλάβει η Ρωσία.

"Δεν υπάρχει εξέλιξη σε μια χώρα χωρίς πυρηνική ενέργεια. Μια Τουρκία που μεγαλώνει δεν μπορεί να απαρνηθεί την ενέργεια αυτή", σημείωσε ο Γιλντίζ.

Για να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεις και να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία ή το Ιράν, η Τουρκία ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας ως το 2030.

"Αν αυτός ο σταθμός είχε κατασκευαστεί πριν από δέκα χρόνια, θα είχαμε μπορέσει να εξοικονομήσουμε 14 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ) από την αγορά φυσικού αερίου", πρόσθεσε ο Γιλντίζ.

Εκτός από τον σταθμό στο Ακουγιού, η Τουρκία προβλέπει την οικοδόμηση ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην επαρχία της Σινώπης, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ στα τέλη του 2014 ο Τουρκός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναφερθεί δημοσίως στο ενδεχόμενο να δρομολογηθεί η κατασκευή ενός τρίτου σταθμού ως το 2030.

Το σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού στο Ακουγιού δέχεται έντονες επικρίσεις από τους οικολόγους, οι οποίοι καταγγέλλουν τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την κατασκευή του σε μια ζώνη με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι ο σταθμός του Ακουγιού θα μπορεί να αντέξει σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και ότι δεν θα επηρεάσει τα πολυάριθμα τουριστικά θέρετρα που υπάρχουν σ΄ αυτά τα μεσογειακά παράλια.
  AΠΕ-ΜΠΕ

Read more...