Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου

Παραμένει ως τις εκλογές

Οι διαδηλωτές επιμένουν στην παραίτηση του προέδρου
Οι διαδηλωτές επιμένουν στην παραίτηση του προέδρου (Φωτογραφία: Associated Press )
Κάιρο, Αίγυπτος
Την πρόθεσή του να μην θέσει υποψηφιότητα, για έκτη φορά, για την προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ο Χόσνι Μουμπάρακ, έπειτα και από το σαφές μήνυμα της Ουάσιγκτον που βλέπει ότι «η προεδρία του έφτασε στο τέλος της». Σκοπεύει πάντως να παραμείνει πρόεδρος ως την διεξαγωγή των εκλογών (που προγραμμτίζονται για το Σεπτέμβριο) προετοιμάζοντας, όπως είπε, την μετάβαση της εξουσίας.

Στο διάγγελμα ο Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε ότι δεν σκοπεύει να είναι και πάλι πρόεδρος της Αιγύπτου. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα.

«Είναι δύσκολοι καιροί», είπε ακόμη για να προσθέσει ότι οι επόμενοι μήνες θα αφιερωθούν σε μία ομαλή και ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, υπογράμμισε ο Χ.Μουμπάρακ.

Όπως είχε γίνει γνωστό από τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν έχει την εξουσιοδότηση του προέδρου να αρχίσει επαφές με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και κινημάτων της Αιγύπτου.

Ο Μουμπάρακ δεν είχε ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα (ακόμα και πριν αρχίσουν οι ταραχές) τί θα πράξει στις προεδρικές εκλογές. Στην Αίγυπτο θεωρούταν πιθανό ότι θα παρέδιδε την εξουσία στο γιο του, λύση που δεν ικανοποιούσε καθόλου τους διαδηλωτές που ζητούν ριζική ανατροπή του παρόντος καθεστώτος.

Πάντως, ο αιγυπτιακός στρατός έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του λαού, γεγονός που οδηγεί πολλούς αναλυτές να δηλώνουν ότι η πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ είναι θέμα λίγων ημερών.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από το σαφές μήνυμα του απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αίγυπτο, Φράνκ Ουάισνερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μουμπάρακ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την πολιτική κρίση στη χώρα, όπως αποκάλυψε πηγή στην Ουάσινγκτον. Πάντως ο ίδιος ο κ.Ουάισνερ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής στην Αίγυπτο για χρόνια, αρνήθηκε να αποκαλύψει αν μεταβίβασε κάποιο μήνυμα στον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Παράλληλα η νυν πρεσβευτής στο Κάιρο, Μάργκαρετ Σκόμπι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σε μία προσπάθεια μεταβίβασης ενός μηνύματος «ομαλής μετάβασης», όπως το έχει χαρακτηρίσει η Ουάσιγκτον. Ακόμη, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς συνομίλησε με τον ομόλογό του Χουσεΐν Τανταουί.

Για τα γεγονότα στην Αίγυπτο συγκαλείται την Τρίτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Μαζική διαδήλωση στο Κάιρο

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι είχαν κατακλύσει την κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου στη μαζικότερη μέχρι στιγμής διαδήλωση κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Η συμμετοχή ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες, με το δίκτυο Αλ Τζαζίρα να μεταδίδει πως στην πλατεία βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι -ακόμη και δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης και ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι έδωσαν τελεσίγραφο στον Μουμπάρακ να φύγει έως την Παρασκευή, ενώ οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι λένε «όχι» σε συνομιλίες μέχρι να πέσει το καθεστώς.

Εντωμεταξύ, ξένες κυβερνήσεις (μεταξύ τους και η ελληνική) συνεχίζουν να στέλνουν στην Αίγυπτο αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους και στο αεροδρόμιο του Καΐρου επικρατούν συνθήκες χάους. Το μη αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών από την Αίγυπτο έχει απομακρυνθεί, ενώ η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλη τη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Read more...

Νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας

Πιλοτική διασύνδεση ΕΠΑΛ-ΤΕΙ

H υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου
H υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των ΤΕΙ προτίθεται να φέρει στη Βουλή «πολύ σύντομα» το υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε στη Βουλή η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανόλη Στρατάκη.

«Στόχος μας είναι, εντός αυτού του έτους και πολύ σύντομα, να φέρουμε στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου για τα τεχνικά λύκεια, ούτως ώστε να μην είναι σχολεία δεύτερης κατηγορίας, αλλά σχολεία που συνδυάζουν πραγματική επάρκεια σε τεχνικές δεξιότητες που χρειάζεται ο κάθε τόπος και ταυτόχρονα, να παίρνουν και την παιδεία που χρειάζονται οι μαθητές τους» είπε η κυρία Χριστοφιλοπούλου.

«Για τον λόγο αυτό, ήδη ξεκινήσαμε πιλοτικά σε πέντε πόλεις της χώρας την διασύνδεση των ΕΠΑΛ με τα ΤΕΙ. Προχωράμε σύντομα και γοργά, αξιολογούμε όλα τα τεχνικά σχολεία που υπάρχουν στη χώρα, ώστε το καθένα να έχει την καρτέλα αξιολόγησής του και να πάμε σε μια πραγματική, ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας» πρόσθεσε η υφυπουργός Παιδείας.

Σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΤΕΕ, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ η κυρία Χριστοφιλοπούλου είπε: «Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι που αποφοίτησαν, είτε από τα ΤΕΕ, είτε τώρα αποφοιτούν και θα αποφοιτήσουν και αυτό το χρόνο από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, έχουν ήδη τις αντιστοιχίσεις των ειδικοτήτων και την αναγνώριση των επαγγελμάτων. Για όσες ειδικότητες δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία, αυτό θα γίνει εντός του επομένου τριμήνου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Αισιοδοξώ γιατί είμαστε υπεύθυνοι και αξιόπιστοι»

Γιώργος στο διαθεσμικό


http://img.protothema.gr/63AB2B7B9FD5758F27C647E55BB29C86.jpg
Αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών, που καταβάλλει η χώρα μας στο μέτωπο της οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου, όπου συμμετέχουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ».

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη με σθένος, και τώρα πια, με πίστη στις ελπίδες που γεννούν οι προσπάθειές μας. Και είμαι αισιόδοξος γι’ αυτήν την πορεία. Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά η αισιοδοξία μου προκύπτει από το γεγονός ότι και έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας, και είμαστε αξιόπιστοι, και είμαστε παντού παρόντες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού θα καταλήξουν οι διεργασίες στην Ε.Ε. Πρόσθεσε επίσης ότι «είμαστε παρόντες στις τρέχουσες διεργασίες στην Ε.Ε. Με τις αποφάσεις που πήραμε και τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, καταφέραμε από μοναδικό πρόβλημα στην Ευρώπη να είμαστε σήμερα ενεργό μέρος της λύσης. Αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων των Ελλήνων. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Το δικαιούμαστε».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «τα πρώτα θετικά αποτελέσματα» τα οποία μπορεί να μην έχουν ακόμα γίνει κτήμα των πολιτών, αλλά είναι ορατά και επιβεβαιώνουν την ορθότητα των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων που λάβαμε.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πάνε μαζί η σωτηρία και η αλλαγή της χώρας.

Read more...

Στο “πόδι” η Θεσσαλία, διεκδικεί αποζημιώσεις για τους Μεσογειακούς

Η Ντόρα πάει Βόλο να σβήσει φωτιές

http://img.protothema.gr/62F750768C59F75FB853AC9E396455B8.jpg
Οι Θεσσαλοί μας είχαν συνηθίσει για τις συχνές αγροτικές τους κινητοποιήσεις. Να που τώρα όμως, η απώλεια των Μεσογειακών αγώνων τους οδηγεί για μια ακόμη φορά στο δρόμο. Πιο συγκεκριμένα, ένορκη διοικητική εξέταση η οποία θα διερευνήσει τις ευθύνες προς κάθε πλευρά, ακόμα και προς τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων κ. Ισίδωρο Κούβελο, ζητά ο εμπορικός κόσμος του Βόλου. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο αίτημα έρχεται να λειτουργήσει ως βήμα εκτόνωσης των επιχειρηματιών της περιοχής, οι οποίοι υπό το πρόσχημα της προσέλκυσης των αγώνων είχαν προβεί σε επενδύσεις ώστε να υποδεχθούν το όποιο τουριστικό κύμα. Τώρα οι επιχειρηματίες ζητούν ΕΔΕ με πρόσχημα τα τεράστια διαφυγόντα κέρδη τους. Μια διαδικασία η οποία σαφώς αγγίζει τον σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη κ. Ισίδωρο Κούβελο, ο οποίος όπως χαρακτηρίστηκα γράψαμε την περασμένη Κυριακή δήλωνε στις αρχές Δεκέμβρη πως «η πορεία προς τους αγώνες διεξάγεται ομαλά».

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω και διαισθανόμενη το πρόβλημα που προκύπτει στην πορεία του νεοπαγούς της κόμματος, της Δημοκρατικής Συμμαχίας αλλά και της ίδιας της οικογένειάς της, η Ντόρα Μπακογιάννη προετοιμάζει περιοδεία στο Βόλο στα τέλη Φεβρουαρίου. Μάλιστα εκπρόσωπος της στην περιοχή είναι η κα. Έλενα Αντωνοπούλου η οποία και οργανώνει πρόγραμμα επαφών σε όλους τους Δήμους της περιοχής. Την ίδια στιγμή, ο Ισίδωρος Κούβελος έχει αποφύγει να παραβρεθεί στην πόλη του Βόλου, καθώς το εις βάρος του κλίμα είναι βαρύ.

Ταυτόχρονα, το θέμα φαίνεται να συντηρεί από τη μεριά της ΝΔ με προφανή στόχο να εκθέσει την Ντόρα Μπακογιάννη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ο τελευταίος σε κοινή συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόνισε πως θα ζητήσει την στήριξη των υποδομών που είχαν απαιτηθεί για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο. Μάλιστα για το θέμα έχει ζητηθεί και σχετική συνάντηση.

Κοινώς οι φορείς της Θεσσαλίας απαιτούν ούτως ή άλλως από την κυβέρνηση να δώσει τα 126 εκατ. Ευρώ που είχε τάξει στην περιοχή.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, τέσσερις βουλευτές από τη Θεσσαλία, παρότι είχαν κληθεί όλοι, οι δήμαρχοι Βόλου και Λαρισαίων Π. Σκοτινιώτης και Κ. Τζανακούλης, καθώς και ο πρόεδρος της μέχρι πρότινος Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΟΕΜΑ), Γ. Κολέτσας.

Οξύτατες, ήταν οι αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν, κυρίως μεταξύ του βουλευτή Λάρισας του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη, με τον πρόεδρο της ΟΕΜΑ, αλλά και με συναδέλφους του από τη Μαγνησία (Κ. Καρτάλη, Θ. Νάκο και Ρ. Ζήση), στο πλαίσιο της συζήτησης για τον επιμερισμό των ευθυνών που οδήγησε στην απώλεια των Αγώνων.

Αδειάζει τον Κούβελο η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων

Πάγια γραμμή υπεράσπισης του Ισίδωρου Κούβελου ήταν πως από τη μεριά της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων τηρήθηκαν πλήρως τα συμφωνημένα. Όπως επισήμανε όμως ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ο πρόεδρος της ΔΕΜΑ Αμάρ Αντάντι, σε επιστολή που έστειλε χθες με mail, στο Δήμο, επισήμανε ότι «από την αρχή οι προθεσμίες δεν τηρήθηκαν και η ΔΕΜΑ χρειάστηκε να παρέμβει επανειλημμένα, ενώ η ΟΕΜΑ συγκροτήθηκε πολύ αργά. Στις 24 Μαρτίου έληγε τελεσίγραφο για να επιδοθεί ρήτρα, αλλά και πάλι δεν υπήρξε ανταπόκριση».

«Η ΔΕΜΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της αποφάσισε να αφαιρέσει τους αγώνες, παρότι η Ελλάδα έχει σημαντική συμβολή στην ιστορία των αγώνων και όλα αυτά αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της ανικανότητας της Ελληνικής πλευράς να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, παρόλο που η οικονομική κρίση αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα», επισημαίνεται στην επιστολή της ΔΕΜΑ. Εκφράζουμε τη λύπη μας, παρόλο που η ΔΕΜΑ όφειλα τους Μ.Α. στην Ελλάδα. Δεν ήταν δυνατόν να περιμέναμε περισσότερο, αν θέλαμε να σώσουμε τους αγώνες», καταλήγει η επιστολή της ΔΕΜΑ προς το Δήμο Βόλου.

Αίσθηση πάντως προκαλούν και καταγγελίες πως 22 από τους 25 υπαλλήλους της οργανωτικής Επιτροπής δεν εργάζονταν στο Βόλο αλλά είχαν μεταταχθεί στην Αθήνα! Παράλληλα, από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ.
Αστέριος Ρουντούλης, ζητήθηκε τα χρήματα που δόθηκαν, μαζί με τους μισθούς του προέδρου και των υπαλλήλων να επιστραφούν, γιατί είναι χρήματα που πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Διαβάστε κι άλλα ρεπορτάζ στο http://www.magnesianews.gr/ και στο http://www.magnesianews.gr/News/
Read more...

Αντισυνταγματικό έκρινε το ΣτΕ τον νόμο για ψήφο στις δημοτικές από τους αλλοδαπούς

Παραπομπή στην Ολομέλεια

Ο νόμος ψηφίστηκε πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2010
Ο νόμος ψηφίστηκε πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2010 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες, αποκλειομένων των αλλοδαπών και τα αντίθετα που προβλέπει ο νόμος 3838/2010 περί ιθαγενοποίησης είναι αντισυνταγματικά, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η επταμελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 3838/2010 που προβλέπει την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό παρέπεμψε το ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κατάληψη στο υπουργείο Υγείας από γιατρούς, ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου

Μία τραυματίας σε επεισόδια

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά μεταφέρεται στο νοσοκομείο
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά μεταφέρεται στο νοσοκομείο (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Στο υπουργείο Υγείας βρίσκονται συγκεντρωμένοι από το πρωί γιατροί οι οποίοι ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Υγεία και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Οι γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο υπουργείο όλο το βράδυ, αφήνοντας ομάδα περιφρούρησης.

Παράλληλα έχουν καλέσει για τη 1:00 το μεσημέρι της Τετάρτης σύσκεψη όλων των ιατρικών φορέων με πρόταση για επ’ αόριστον απεργία.

Η συγκέντρωση των γιατρών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας (9.00-13.00) των νοσοκομειακών γιατρών και της 24ωρης απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ.

Οι γιατροί είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Μ.Τιμοσίδη, τον γενικό γραμματέα Ν.Πολύζο και τον γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο. Ωστόσο οι γιατροί επιμένουν να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και παραμένουν στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας.

Συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο δεν έχει υπάρξει, αλλά ο υπουργός κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να μελετήσουν προσεκτικά το πολυνομοσχέδιο για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κάτι που να τους θίγει.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, o κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των γιατρών να συζητήσει μαζί τους. Συμπλήρωσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο οι γιατροί θέτουν ως προαπαιτούμενο την απόσυρση ενός νομοσχεδίου για το οποίο έχει υπάρξει διάλογος, ο οποίος συνεχίζεται στη Βουλή, και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τις αντιδράσεις.

Επεισόδια και μία τραυματίας


Το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των απεργών, ομάδα συγκεντρωμένων επιχείρησε να μπει στο υπουργείο. Στην είσοδο όμως τούς απώθησαν οι αστυνομικοί.

Προκλήθηκε ένταση, ενώ η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό στην Καρδιολογική Μονάδα του νοσοκομείου. Η κατάστασή της δεν εμπνέει ανησυχία αλλά θα παραμείνει στο νοσοκομείο για 24 ώρες για προληπτικούς λόγους.

Την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Αντιπροσωπεία των γιατρών (γιατροί του ΙΚΑ, νοσοκομειακοί γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες) συναντήθηκε αρχικά με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο, στη συνέχεια με τον υφυπουργό Μιχάλη Τιμοσίδη.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την «απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων», ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει ότι «ο υπουργός Υγείας αντί να αποδεχθεί το διάλογο με τους γιατρούς κατέβασε τα ρολά του υπουργείου και έφερε τα ΜΑΤ».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Μπλακ άουτ» την Τετάρτη στα μέσα μεταφοράς - κυκλοφορεί μόνο το τραμ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις


Χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ και Μετρό την Τετάρτη η Αθήνα
Χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ και Μετρό την Τετάρτη η Αθήνα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό και την Τετάρτη, μιας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τραβούν «χειρόφρενο».

Αναλυτικά την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου το Λεκανοπέδιο θα μείνει χωρίς λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τρόλεϊ, Μετρό και Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ).

Το μόνο μέσο μεταφοράς που θα κινείται είναι το τραμ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη δεν θα ισχύει ο Δακτύλιος, ενώ δεν θα ισχύουν και οι λεωφορειολωρίδες.

Μιλώντας για το θέμα της επίταξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κάλεσε τους εργαζόμενους να δείξουν υπευθυνότητα και τόνισε: «η επίταξη είναι ένα εργαλείο, αλλά είναι το έσχατο εργαλείο, όταν μάλιστα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι γίνεται συζήτηση στη Βουλή όπου
συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους».

Το θέμα προκάλεσε ένταση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μεταξύ του υπουργού Υποδομών και του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Μετρό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταματόπουλος είπε στον κ. Ρέππα: «Στο Μετρό η διοίκηση απειλεί τους εργαζομένους με απολύσεις. Καταθέτω το υπόμνημα και αποχωρώ».

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «βαρύτατη προσβολή για το Κοινοβούλιο και τα κόμματα».

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Οργανισμών επί του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκαν με κύρια αιτήματα την διασφάλιση, τόσο των συλλογικών συμβάσεων όσο και του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων απέρριψαν τις αιτιάσεις περί υψηλόμισθων εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι «τα ρετιρέ βρίσκονται στους μισθούς των διοικήσεων», ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη πλήρη ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και ζήτησαν να μην είναι υποχρεωτικές οι μετατάξεις.

Ακόμα, μίλησαν για κακή διαχείριση με διαχρονικές ευθύνες των διοικήσεων των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και για ρουσφετολογικές πρακτικές σε προσλήψεις και μεταθέσεις, καθώς και προκλητικές συμβάσεις.

Στην εκτίμηση ότι οι κινητοποιήσεις στα Μέσα Μεταφοράς θα τελειώσουν όταν ψηφιστεί ο νόμος για τις αστικές συγκοινωνίες προέβη ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας.

Μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9,84» ο κ. Βούγιας απέκλεισε το ενδεχόμενο επίταξης των απεργών.

«Όχι, νομίζω πως είμαστε κοντά στο να τελειώσει αυτή η ιστορία, χωρίς να θιγούν βασικά εργασιακά δικαιώματα, οι θέσεις, κυρίως, εργασίας μέσα ένα περιβάλλον εργασιακό, που -όπως ξέρετε- δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

» Αυτό (το ενδεχόμενο της επίταξης) θα μπορούσε να το σκεφτεί κανείς, αν είχε ένα πολύ μεγάλο κενό διάστημα και δεν μπορούσε να νομοθετήσει. Νομίζω πως είμαστε στην επιτροπή, συζητούμε σήμερα με τους φορείς των εργαζομένων. Νομίζω πως είναι πολύ μακριά και η σκέψη αυτή πολύ έξω από τη λογική του Υπουργείου, σήμερα. Σκοπός μας είναι να νομοθετήσουμε, όσο γίνεται πιο σύντομα.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τελεσίγραφο Ελ Μπαραντέι προς Μουμπάρακ: Αποχωρείς την Παρασκευή


«Ημέρα αποχώρησης» του Μουμπάρακ από την εξουσία ορίστηκε η Παρασκευή, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία, υπογράμμισε σήμερα, Τρίτη, ο αντιφρονών Ελ Μπαραντέι. Την ίδια στιγμή, πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει τους δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα για «πορεία ενός εκατομμυρίου»προς την οικεία του Χ. Μουμπάρακ. Ο Μουμπάρακ έλαβε διορία να παραιτηθεί μέχρι την Παρασκευή, για να αποδευχθεί η αιματοχυσία. Όπως τόνισε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι «οι Αιγύπτιοι θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή».
Την ίδια ώρα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης γνωστοποίησαν στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ. «Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ' αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συρρέουν στην πλατεία Tahrir του Καΐρου, η οποία αποτελεί το κέντρο των διαδηλώσεων των τελευταίων 8 ημερών, με σκοπό να προχωρήσουν στη συνέχεια με πορεία προς την οικεία του Μουμπάρακ. Υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι βρίσκονται στους κεντρικούς δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και σε άλλες πόλεις, με δεκάδες χιλιάδες να έχουν συγκεντρωθεί στην Αλεξάνδρεια, παρότι η κυβέρνηση διέκοψε τα δρομολόγια του τρένου προκειμένου να αποφευχθεί η συρροή κόσμου. Παρόμοια κινητοποίηση λαμβάνει χώρα και στο Σουέζ.

Εν τω μεταξύ, απογειώθηκαν από την Αλεξάνδρεια λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι και τα άλλα δυο από τα συνολικά τρία αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν αποσταλεί για τον επαναπατρισμό περίπου 184 Ελλήνων. Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας αναμένονται να φτάσουν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα.
tvxs

Read more...

Καζάνι που βράζει ο αραβικός κόσμος

Ο Αμπντάλα της Ιορδανίας απέπεμψε τον πρωθυπουργό


http://img.protothema.gr/0C259334CA1770F7F67C003A815FDDD1.jpg
Πρωτοφανές κύμα εξελίξεων καταγράφεται σχεδόν σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο καθώς μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις εναντίον των καθεστώτων από την Τυνησία μέχρι την Ιορδανία εντείνονται και κανείς δεν μπορεί να εκφράσει με βεβαιότητα τις προβλέψεις του για τα αποτελέσματα.

Μετά την Τυνησία που μετρά 200 νεκρούς από τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση τον πρόεδρο Μπεν Άλι, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Αλγερία, το Σουδάν αλλά και η Συρία συμμετέχουν στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στον αραβικό κόσμο.

Ήδη ο Βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μαρούφ Μπαχίτ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στη χώρα, ενώ στην Αλγερία διοργανώνονται μέσω του Facebook διαδηλώσεις για το προσεχές Σάββατο.
Την ίδια στιγμή το Ινστιτούτο Ερευνών για τη Μέση Ανατολή προειδοποιεί πως η επόμενη χώρα που πρόκειται να μπει στον χορό των αλλαγών θα είναι η Συρία, καθώς ήδη διοργανώνονται διαδηλώσεις το Σάββατο εναντίον του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Δαμασκό, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, μέσω του Facebook.
Επιπλέον, άγνωστοι πυρπόλησαν το βράδυ της Δευτέρας μια συναγωγή στο Γκαμπές, στη νότια Τυνησία, προκαλώντας τον τρόμο σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Τραμπελσί Πέρεζ, ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Τζέρμπα, που βρίσκεται σε απόσταση 500 χλμ. νότια της Τύνιδας κάηκαν οι κύλινδροι της Τορά.

"Εκπλήσσομαι επειδή υπήρχαν αστυνομικοί όχι μακριά από τη συναγωγή", συνέχισε ο Πέρεζ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Γρίμπα, της αρχαιότερης συναγωγής της Αφρικής στο νησί Τζέρμπα.

Η Γρίμπα είχε γίνει στόχος τον Απρίλιο 2002 μιας επίθεσης με παγιδευμένο φορτηγό, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η Αλ-Κάιντα. Είχαν σκοτωθεί 21 άνθρωποι: 14 γερμανοί τουρίστες, πέντε Τυνήσιοι και δύο Γάλλοι.

Ο Πέρεζ δήλωσε εξάλλου πως το βράδυ της Παρασκευής άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια τριών ή τεσσάρων αυτοκινήτων στην εβραϊκή συνοικία της Χουμτ-Σουκ (της πρωτεύουσας του νησιού Τζέρμπα).

"Η κατάσταση είναι ήρεμη στην Τζέρμπα, όμως οι άνθρωποι (της εβραϊκής κοινότητας) φοβούνται", συνέχισε. Η εβραϊκή κοινότητα της Τυνησίας αριθμεί αυτή τη στιγμή 1.600 ανθρώπους, οι οποίοι κατοικούν κυρίως στη Τζέρμπα.
Read more...

ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ


Ενταση σημειώθηκε στην επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής και καταθέτουν τις απόψεις τους οι αρμόδιοι φορείς...


Αφορμή αποτέλεσαν οι καταγγελίες του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας, Αντώνη Σταματόπουλου, ότι ο πρόεδρος και η διοίκηση του Μετρό απειλούν τους εργαζόμενους ότι όποιος απεργήσει θα απολυθεί.

«Αποχωρώ γιατί δεν μπορώ να μιλήσω με το μαχαίρι στο λαιμό. Θα καταθέσω υπόμνημα με τις απόψεις του Σωματείου και θα πάω να περιφρουρήσω την απεργία των εργαζομένων», σημείωσε ο κ. Σταματόπουλος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις υπέρ και κατά της θέσης του.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τη στάση του εκπροσώπου των εργαζομένων «βαρύτατη προσβολή προς το κοινοβούλιο και τα κόμματα» και πρόσθεσε:

«Εδώ είναι ο χώρος του ελεύθερου διαλόγου. Συνδικαλιστής που δεν καταθέτει εδώ στη Βουλή τις απόψεις του σημαίνει ότι, είτε δεν πιστεύει στα επιχειρήματά του ή ότι αυτά που υπερασπίζεται δεν είναι αυτά που φανερώνει και ισχυρίζεται».

«Τους θεατρινισμούς σας να τους αφήσετε έξω από αυτή την αίθουσα. Ήρθατε εδώ να κάνετε τσαμπουκά;» αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αξιοπρεπής η στάση των εργαζομένων ακόμα και αν σοκάρει τους "καθωσπρέπει" που διυλίζουν τον κώνωπα», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου.

«Δεν είναι αντικοινοβουλευτισμός η συμπεριφορά του συνδικαλιστή όταν αισθάνεται να πιέζεται και όταν οι εργαζόμενοι απειλούνται, όπως καταγγέλλει, από τη διοίκηση με απολύσεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τα πνεύματα προσπάθησε και κατάφερε να κατευνάσει, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Μακρυπίδης καλώντας τον κ. Σταματόπουλο να μην αποχωρήσει και να καταθέσει τις απόψεις του στα μέλη του κοινοβουλίου. «Δεν απειλείστε από κανέναν. Εδώ είναι Βουλή και μιλάτε ελεύθερα. Μπορείτε να εκφράσετε ελεύθερα τις απόψεις σας όπως έχουν κληθεί να το κάνουν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς», σημείωσε ο κ. Μακρυπίδης.

Read more...

ΤΟ ΙΚΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ 129,8 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΤΟΥ 2005


Για την μεγάλη εθελουσία έξοδο προσωπικού του ΟΤΕ που δρομολογήθηκε το 2005 και ολοκληρώθηκε έναν χρόνο αργότερα, το ΙΚΑ ζητά από τον Οργανισμό 129,8 εκατ.ευρώ. Είναι το ποσό που προέκυψε από τις αναλογιστικές μελέτες που έγιναν για την εκτίμηση της επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων από το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου...

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», χθες ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για το ύψος της επιπλέον οφειλής προς το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία στις 28 Ιανουαρίου 2011 σημειώνοντας πως «το ποσό των 129,8 εκατ. ευρώ, με βάση τις απαιτήσεις των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα της χρήσης 2010».
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ζητήσει να ακολουθήσουν νέες συμπληρωματικές μελέτες για την εκτίμηση τυχόν επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων και από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού του ΟΤΕ, με βάση το νόμο 3762/2009.
Από την πλευρά του ΟΤΕ τονίζεται ότι ο Οργανισμός έχει προσφύγει ήδη από τον Μάιο του 2010 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία στηρίχθηκε η διεξαγωγή των αναλογιστικών μελετών, διαδικασία που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Σε ο,τι αφορά στις νέες συμπληρωματικές μελέτες, ο ΟΤΕ αναφέρει ότι «αξιολογεί τα νέα δεδομένα και επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του προς υπεράσπιση των συμφερόντων του».
Read more...

Περαιτέρω διευκρινίσεις από τους Βουρλούμη-Ιωαννίδη ζητά το Συμβούλιο Εφετών

Προτού αποφασίσει παραπομπή

Ο τέως διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π.Βουρλούμης
Ο τέως διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π.Βουρλούμης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την παρουσία του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Π.Βουρλούμη και του πρώην διευθυντή Τεχνικών Δικτύων Γ.Ιωαννίδη διατάσσει με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών.

To Συμβούλιο καλείται να αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των δύο κατηγορουμένων σε υπόθεση υπερκοστολογημένων συμβάσεων του ΟΤΕ.

Οι εφέτες ζητούν την αυτοπρόσωπη εμφάνιση των δύο πρώην στελεχών του ΟΤΕ, πριν κρίνουν την έφεση των δύο κατηγορουμένων κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (1693/2010) που τους παραπέμπει σε δίκη για κακουργηματική απιστία από κοινού.

Η κατηγορία σε βάρος των δύο αφορά συμβάσεις του ΟΤΕ με τρεις εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η Siemens, για έργα τεχνικής υποστήριξης την περίοδο 2003-2007.

Σύμφωνα με την κατηγορία, το τίμημα των συμβάσεων έφθασε τα 130 εκατ. ευρώ όταν η αρμόδια Διεύθυνση του ΟΤΕ είχε προϋπολογίσει το συνολικό κόστος στα μισά χρήματα. Το πρωτόδικο βούλευμα απάλλασσε επτά πρώην μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ.

Το Συμβούλιο Εφετών που θα κρίνει την έφεση των Π.Βουρλούμη και Γ.Ιωαννίδη ζητά την παρουσία των δύο κατηγορουμένων κατά τη συνεδρίασή του προκειμένου να δώσουν επιπλέον διευκρινίσεις και εξηγήσεις για την υπόθεση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Επίθεση απατεώνων στις κάρτες της Εθνικής Τράπεζας

Συντάκτης:Γιάννης Μούτσος

Παγίδα αποτελεί για πολλούς ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου email που αποστέλλεται με την επωνυμία της Εθνικής Τράπεζας και ενημερώνει τους αποδέκτες ότι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στη σύνδεση τους στο λογαριασμό τους, με αποτέλεσμα το «i-bank» (δηλαδή η διαδικτυακή διαχείριση του λογαριασμού τους) να έχει κλειδωθεί. Το μήνυμα αυτό προτρέπει τους χρήστες να προχωρήσουν σε ενεργοποίηση ενός συνδέσμου (Link) ο οποίος οδηγεί σε σελίδα αγνώστων λοιπών στοιχείων και απαιτεί την καταχώρηση του πραγματικού αριθμού λογαριασμού του χρήστη, καθώς και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (PIN).

Το μήνυμα αποτελεί μια καλοστημένη απάτη, με την μέθοδο “Phishing” κατά την οποία υποκλέπτεται η ταυτότητα ενός αυθεντικού διαδικτυακού χώρου, ενώ ταυτόχρονα ζητείται από το χρήστη να καταχωρήσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, μεταξύ αυτών και κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, λέξεις κλειδιά κλπ.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια στοιχείων, αλλά και χρημάτων με αποτέλεσμα οι καταγγέλλοντες να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι σε μηδενικά υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών ή ακόμη και να φέρονται ως δικαιούχοι δανείων που ποτέ δεν αιτήθηκαν.

Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης τόνισε πως «από χτες το βράδυ η χώρα μας δέχτηκε δυο σοβαρές επιθέσεις μέσω διαδικτύου προερχόμενες φαινομενικά από την Ευρώπη», ωστόσο ήταν καθησυχαστικός λέγοντας πως το θέμα πλέον παρακολουθείται στενά και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

Επιπλέον, ο κος Σφακιανάκης συνιστά στους χρήστες του διαδικτύου να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί απέναντι σε ηλεκτρονικά μηνύματα που προτρέπουν τους αποδέκτες τους να εισάγουν προσωπικά στοιχεία και τραπεζικά δεδομένα, τα οποία όμως καμία τράπεζα υπό καμία συνθήκη δε ζητά από τους πελάτες της να επιβεβαιώσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η επίσημη διαδικασία προβλέπει την απευθείας επικοινωνία της τράπεζας με τον κάθε πελάτη ατομικά δια τηλεφώνου.

Τι πρέπει να κάνετε αν πέσετε θύμα ηλεκτρονικής απάτης

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αν πέσετε θύμα ηλεκτρονικής απάτης θα πρέπει να καταγγείλετε άμεσα το γεγονός στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε, ώστε να μπλοκαριστεί η κάρτα μετρητών ή πιστωτική, διαφορετικά κινδυνεύετε να μείνετε με μηδενικό υπόλοιπο λογαριασμού. Το επομένο βήμα είναι να καταγγείλετε το περιστατικό στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα τηλέφωνα 210-6476464 ή 210-6476000, ώστε να εντοπιστεί τυχόν παράνομη δραστηριότητα με «κάρτα-κλώνο» που έχει εκδοθεί από τους απατεώνες।

newsbomb.gr
Read more...

Κυβερνητική πρωτοβουλία για όσους δεν πληρώνουν διόδια ή εισιτήρια προανήγγειλε ο Δ.Ρέππας

Βολές κατά των «τζαμπατζήδων»

Ουρές στα εκδοτήρια για τις μηνιαίες κάρτες
Ουρές στα εκδοτήρια για τις μηνιαίες κάρτες
Αθήνα
Για αντικοινωνική συμπεριφορά έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος σε όσους δεν πληρώνουν διόδια ή αρνούνται να ακυρώσουν εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός προανήγγειλε κυβερνητική πρωτοβουλία για το ζήτημα.

«Είναι αντικοινωνική και συνιστά δολιοφθορά καθώς υπονομεύουν τόσο τη βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών όσο και τις θέσεις των εργαζομένων» εξήγησε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, διευκρινίζει η κυβέρνηση

Σύσκεψη στο Μαξίμου

(Φωτογραφία: APE )
Αθήνα
Σύσκεψη για τη νομική διαχείριση της υπόθεσης της Siemens πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη σε συνέχεια της επιστολής της κυβέρνησης προς την εταιρεία με θέμα τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από το σκάνδαλο.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα εξωδικαστικού συμβιβασμού.

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια σειρά από ενέργειες που ήδη γίνονται και κάποιες άλλες ήδη έχουν αποφασιστεί, ώστε να αποκατασταθεί η ζημία του ελληνικού δημοσίου από το σκάνδαλο» τόνισε.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι πέρα από αυτές τις ενέργειες, υπάρχουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, υπάρχουν οι αγωγές που ήδη έχουν ξεκινήσει από οργανισμούς που έχουν μέτοχο το Δημόσιο, ενώ υπάρχει και το ζήτημα της αποκατάστασης της ηθικής βλάβης του Δημοσίου, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ σύνθετο νομικό ζήτημα».

Στη σύσκεψη υπό τον Χάρη Παμπούκη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιστρέφουν στην Αθήνα τα C-130 με τους Έλληνες της Αιγύπτου

Στην Ελλάδα συνολικά 184 άτομα

Εκατοντάδες ξένοι εγκαταλείπουν τις τελευταίες μέρες την Αίγυπτο
Εκατοντάδες ξένοι εγκαταλείπουν τις τελευταίες μέρες την Αίγυπτο (Φωτογραφία: Reuters )Αθήνα

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα προσγειώθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελ.Βενιζέλος» τα τρία C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με τους Έλληνες που εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, λόγω των ταραχών.

Συνολικά επέστρεψαν 184 Έλληνες και συνοδοί της αποστολής.

Τα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό την Αλεξάνδρεια στις 9:31, στις 9:40 και στις 9:58 το πρωί της Τρίτης.

«Ξεκινάμε με τα τρία C-130 για την Αίγυπτο, τα οποία θα μεταφέρουν 215 από τους δικούς μας ανθρώπους από την Αλεξάνδρεια. Εύχομαι μέχρι το απόγευμα να είμαστε πίσω και όλα να πάνε καλά» είχε δηλώσει κατά την αναχώρηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανδρέας Λοβέρδος «Να αποδεσμευθούν τα ασθενοφόρα από τα γήπεδα»


Έκκληση προς τις ΠΑΕ να αναλάβουν οι ίδιες την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους αθλητές τους, ώστε να μην δεσμεύονται ασθενοφόρα στα γήπεδα, απευθύνει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) - η οποία όπως είπε πηγαίνει μαζί με το σχέδιο των συγχωνεύσεων νοσοκομείων, αφού το ένα δεν μπορεί να γίνει χωρίς το άλλο - ο κ. Λοβέρδος σημείωσε:

«Για κάθε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ,

που βρίσκεται σε ένα γήπεδο, 70.000 άνθρωποι στερούνται τις υπηρεσίες του», κατάσταση που πρέπει να αλλάξει, καθώς «όλες οι συζητήσεις όσων αφορά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο προϋποθέτουν ανανεωμένο ΕΚΑΒ».

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Ιωάννης Ροτζιώκος τόνισε πως από το 2004 δεν έχει αγοραστεί ούτε ένα ασθενοφόρο, ανακοίνωσε πάντως ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την αγορά 200 καινούριων.

Το χειρότερο είναι, όπως είπε, ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος αποδεικνύονται οι ίδιοι οι χρήστες του, αφού «από τις 6.000 κλήσεις που δέχεται καθημερινά το ΕΚΑΒ, μόνο το 10-15% είναι πραγματικά επείγουσες».

Το κάπνισμα

Όσον αφορά την τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος ο υπουργός εστίασε το πρόβλημα για μια ακόμη φορά στον τρόπο οργάνωσης της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία «ελέγχει μόνο έως τις 9 το βράδυ και έως εκ τούτου τη νύχτα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η προσπάθεια στηρίζεται επίσης στην ενεργοποίηση των επιθεωρητών Υγείας και Εργασίας και σχολίασε: «Με αυτές τις δυνάμεις που έχουμε κάνουμε αυτό που μπορούμε».

Οι κινητοποιήσεις

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας άσκησε για μια ακόμη φορά κριτική στους γιατρούς του ΙΚΑ, που απεργούν, για τη στάση τους. «Γίνεται σπουδαία προσπάθεια για την πρωτοβάθμια συνεργασία των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων με το ΕΣΥ και η μόνη έννοια των γιατρών είναι ποιος θα κάνει τη συνταγογράφηση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Αντώνης Δημόπουλος..

Τέλος για την παραίτηση του κ. Γ. Σαρόγλου από την προεδρία του ΚΕΛΠΝΟ, ο υπουργός δήλωσε πως αιφνιδιάστηκε και ανακοίνωσε ότι ο νέος πρόεδρος θα επιλεγεί τον Ιούνιο.


Read more...

Επαναφέρει τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας η Wall Street Journal

«Παίρνουν ναρκωτικά αν νομίζουν ότι θα ξεχρεώσουν»

Αθήνα
Νέα αφορμή για την επιστροφή των καταστροφολογικών σεναρίων περί χρεοκοπίας της Ελλάδας στις σελίδες της Wall Street Journal οι ταραχές στην Αίγυπτο. Το σημερινό δημοσίευμα ξεκινά με την επισήμανση πως τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας (credit default swaps) είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με εκείνα της Αιγύπτου, για να καταλήξει στην δήλωση προέδρου μεγάλης τράπεζας για τη χώρα μας: «Πρέπει να παίρνουν ναρκωτικά αν νομίζουν ότι πρόκειται να ξεπληρώσουν το χρέος».

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα κάνοντας αναφορά στην χαμένη ελκυστικότητα της Δυτικής Ευρώπης, αναφέρει πως ακόμη και υπό το βάρος τεράστιων διαμαρτυριών που καθιστούν ορατή ακόμη και την αλλαγή καθεστώτος η Αίγυπτος είναι πιο ελκυστική για τους επενδυτές της αγοράς ομολόγων από ότι η Ελλάδα.

«Οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι (η Αίγυπτος) είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από την Ελλάδα», αναφέρει η Wall Street Journal.

Κάνοντας αναφορά στα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας το άρθρο τονίζει πως η ασφάλιση 10 εκατ. δολαρίων ελληνικού χρέους κοστίζει σήμερα 835.000 δολάρια το χρόνο, ενώ για την Αίγυπτο η ασφάλιση 10 εκατ. δολαρίων χρέους κοστίζει μόνο 440.000 δολάρια. Για την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ το αντίστοιχο κόστος ασφάλισης ανέρχεται σε 120.000 και 106.000 δολάρια αντίστοιχα.

Όπως σχολιάζεται, αν και η διαφορά στα ασφάλιστρα κινδύνου είναι φαινομενικά περίεργη, είναι λογική. Η κατάσταση στην Αίγυπτο μπορεί να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αλλά η χώρα βρίσκεται μακριά από τη χρεοκοπία.

«Η Ελλάδα δε είναι μια διαφορετική ιστορία Ενώ οι φορείς χάραξης πολιτικής που μετείχαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας παρουσιάσθηκαν καθησυχαστικοί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, οι παράγοντες της αγοράς δεν αμφιβάλλουν για το εάν αυτό θα συμβεί αλλά για το πότε θα γίνει», αναφέρεται στο άρθρο.

Μάλιστα η Wall Street Journal επικαλείται αναφορά προέδρου μεγάλης τράπεζας, ο οποίος δήλωσε σχετικά με την Ελλάδα τα εξής: «Πρέπει να παίρνουν ναρκωτικά αν νομίζουν ότι πρόκειται να ξεπληρώσουν το χρέος». (They must be smoking dope if they think they are going to pay back the debt).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εκθεση-βόμβα για τις αλλαγές στα AEI

Οι καταργήσεις τμημάτων βρίσκονται στο επίκεντρο του «Καλλικράτη για την ανώτατη εκπαίδευση», προοπτική στην οποία έχουν συμφωνήσει και αρκετοί πρόεδροι τεχνολογικών ιδρυμάτων και πρυτάνεις ΑΕΙ
Οι καταργήσεις τμημάτων βρίσκονται στο επίκεντρο του «Καλλικράτη για την ανώτατη εκπαίδευση», προοπτική στην οποία έχουν συμφωνήσει και αρκετοί πρόεδροι τεχνολογικών ιδρυμάτων και πρυτάνεις ΑΕΙ«Εξοστρακισμό» των αιώνιων φοιτητών στα ΙΕΚ, άρση της μονιμότητας των πανεπιστημιακών, επιβολή διδάκτρων, αξιολογήσεις και καταργήσεις τμημάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση της δημόσιας διαβούλευσης για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Προτάσεις σοκ για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, που περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - επιβολή διδάκτρων στα ΑΕΙ, άρση της μονιμότητας των πανεπιστημιακών αλλά και - εξοστρακισμό των αιωνίων φοιτητών στα ΙΕΚ, περιέχονται στην έκθεση της δημόσιας διαβούλευσης που έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Μετά τη λήξη της διαβούλευσης για την Εθνικής Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση που διεξήχθη από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 14 Ιανουαρίου, το υπουργείο Παιδείας συνόψισε τις προτάσεις και τα σχόλια που κατατέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς, καθηγητές, φοιτητές κ.α.

Σχολιαστές αναφέρθηκαν στη δυναμική της εξωστρέφειας που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό μετά από κατάλληλη αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών
Σχολιαστές αναφέρθηκαν στη δυναμική της εξωστρέφειας που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό μετά από κατάλληλη αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών

Ανάμεσα στις προτάσεις, υπάρχουν ορισμένες οι οποίες αν υλοποιηθούν θα προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Ειδικότερα, προτείνεται:

  • άρση της μονιμότητας των πανεπιστημιακών δασκάλων.
  • θέσπιση διδάκτρων για τα ΑΕΙ.
  • να εγγράφονται οι αιώνιοι φοιτητές σε ΙΕΚ παρόμοιου γνωστικού αντικειμένου.
  • να διορίζονται τα μέλη ΔΕΠ μέσω δικαστικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου.
  • τα συμβούλια διοίκησης να αποτελούνται από εξωτερικά μέλη.
  • να μετακινούνται από τις θέσεις τους οι «αδιάφοροι» καθηγητές.
  • αξιολόγηση των καθηγητών.
  • ασυμβίβαστο των μελών ΔΕΠ με εξωπανεπιστημιακές θέσεις.
  • καταργήσεις τμημάτων.
  • υποβολή διδάκτρων από αλλοδαπούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές. Αξίζει να επισημανθεί ότι ορισμένες από αυτές τις προτάσεις έχουν ήδη υιοθετηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς είχαν περιληφθεί στο κείμενο διαβούλευσης.

Συγκεκριμένα, οι καταργήσεις τμημάτων βρίσκονται στο επίκεντρο του «Καλλικράτη για την ανώτατη εκπαίδευση», προοπτική στην οποία έχουν συμφωνήσει και αρκετοί πρόεδροι τεχνολογικών ιδρυμάτων και πρυτάνεις ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή, έχει γίνει σαφές ότι θα υπάρχει αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ενώ στις προθέσεις του υπουργείου είναι να τεθεί ένα πλαφόν στο όριο σπουδών ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν στα μητρώα των σχολών, φοιτητές που να χρωστάνε μαθήματα για δέκα και πλέον έτη.

Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ότι θα μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις στα συμβούλια διοίκησης των ιδρυμάτων εξωτερικά μέλη.

Χθες, εξάλλου, 20 πανεπιστημιακοί με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, ζητούν να μείνουν ανοιχτά και ζωντανά τα πανεπιστήμια , προσθέτοντας ότι «η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ . Το κράτος οφείλει στα πανεπιστήμια τα απαιτούμενα μέσα για να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους».

Πάντως, η ηγεσία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών τόνιζε χθες πως πλέον ο διάλογος από το επίπεδο της δημόσιας διαβούλευσης έχει περάσει στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Εισαγωγή πρώτα σε σχολή και έπειτα η επιλογή του τμήματος

Ορισμένοι τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης μεταβατικών διατάξεων για τους αιώνιους φοιτητές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι για αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσαν να πάρουν το πτυχίο τους, θα τους δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Κάποιοι ζήτησαν την δυνατότητας εγγραφής των αιώνιων φοιτητών σε ΙΕΚ παρόμοιου γνωστικού αντικειμένου,αλλά υπήρχαν και σκληρές θέσεις περί διαγραφής από τις σχολές όσων δεν τελειώνουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Αρκετοί αναφέρθηκαν στην εισαγωγή σε σχολή και στη μετέπειτα επιλογή του τμήματος που θα κάνει ο φοιτητής σημειώνοντας μια σειρά προβληματισμών, όπως η ανησυχία για μη αξιοκρατικές επιλογές όσων φοιτητών πληρούν τα κριτήρια για φοίτηση σε ένα τμήμα από τους καθηγητές, η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την μαζική επιλογή φοιτητών μιας σχολής των πιο «δημοφιλών» τμημάτων.

Οι συμμετέχοντες στο διάλογο αναφέρθηκαν στην ανάγκη αξιολόγησης των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων αποτέλεσε θέμα αρκετών σχολίων. Οι τακτικές διεθνείς δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, η συμμετοχή σε συνέδρια, οι αξιολογήσεις από φοιτητές όπως και η διαθεματικότητα στο παραγόμενο επιστημονικό τους έργο, ήταν μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν για την αξιολόγηση των καθηγητών.

Aλλοι σχολιαστές αναφέρθηκαν στην δυναμική της εξωστρέφειας που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό μετά από κατάλληλη αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, από την προβολή στο εξωτερικό και από την υιοθέτηση των Αγγλικών ως γλώσσας μεταπτυχιακών σπουδών.

Παράλληλα η υποβολή διδάκτρων -από αλλοδαπούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές- προτάθηκε από κάποιους ως μέσο βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των Ιδρυμάτων, αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης παρεχόμενης παιδείας.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ
Η αξιολόγηση θα φέρει αξιοκρατία στα πανεπιστήμια

Αρκετοί φορείς, σύλλογοι εργαζομένων πανεπιστημιακών ή διοικητικών και μεμονωμένα πρόσωπα όπως, αναφέρει το κείμενο του υπουργείου, εστίασαν σε ζητήματα που αφορούν την υπάρχουσα κατάσταση αναφορικά με το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επεσήμαναν: Tην ανάγκη αξιολόγησης των καθηγητών, προκειμένου να προωθηθεί η αριστεία και αξιοκρατία στα πανεπιστήμια. Το ασυμβίβαστο των μελών ΔΕΠ με θέσεις εξωπανεπιστημιακές, την ανάγκη τακτικής αξιολόγησης, τις εξουσίες των πρυτάνεων, τη μετακίνηση των αδιάφορων καθηγητών.

Επίσης η κομματοκρατία στα ΑΕΙ και η ανάγκη απαλλαγής από αυτήν καθώς πολλοί επεσήμαναν το σφιχτό εναγκαλισμό των κομμάτων και παρατάξεων με το πανεπιστήμιο και τις αρνητικές συνέπειες, όπως αναξιοκρατία και φαυλοκρατία, που συνεπάγονται τη λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Η οικονομική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σημειώθηκε από ορισμένους συμμετέχοντες ως απαραίτητη προϋπόθεση της ανασύνταξης των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Προτάσεις που κατατέθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνουν τη σύνδεση των Ιδρυμάτων με την παραγωγή και την αγορά, την καταβολή χαμηλών διδάκτρων από προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές όπως και την αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος.

Στη γραφειοκρατία σκοντάφτει η σωστή λειτουργία
Προτάσεις για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι

Πολλοί σχολιαστές διατύπωσαν απόψεις σχετικά με τις αιτίες που εμποδίζουν την αναβάθμιση και σωστή λειτουργία των ΑΕΙ, αναφέροντας την κομματοκρατία, την περιττή γραφειοκρατία, τα φαινόμενα νεποτισμού, τις φωτογραφικές προκηρύξεις θέσεων. Ως πιθανές λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων προτάθηκαν ποικίλες και διαφορετικές ιδέες: αξιοκρατικές προκηρύξεις γνωστικών αντικειμένων, διορισμοί μελών ΔΕΠ μέσω δικαστικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου, άρση της μονιμότητας των καθηγητών, αξιολόγηση ερευνητικού και διδακτικού έργου πανεπιστημιακών κ.λπ.

Κάποιοι πρότειναν τη θέσπιση διδάκτρων, τη διενέργεια των μαθημάτων στα Αγγλικά για ξένους φοιτητές, ενώ μια άλλη πρόταση αφορούσε στη μείωση της γραφειοκρατίας και την πάταξη της διαφθοράς, οι οποίες ? σύμφωνα με τη συλλογιστική αυτή- αποτελούν την αιτία της χαμηλής αποδοτικότητας της κρατικής χρηματοδότησης. Αρκετοί επίσης τόνισαν την ανάγκη να αποτελούνται τα συμβούλια από εξωτερικά μέλη προκειμένου να υπάρχει αντικειμενικότητα στον έλεγχο της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

ΝΙΚΟΛ। ΤΡΙΓΚΑ

.ethnos.gr
Read more...

“Ψάχνει” την Ziraat Bank η Τράπεζα της Ελλάδος

Μετά τις αποκαλύψεις του “Πρώτου Θέματος”…


http://img.protothema.gr/88AF66F8DBA8E50C661C5CB4E90C72DF.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε έλεγχο της ZIRAAT Bank και των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα μετά τις αποκαλύψεις του “Πρώτου Θέματος” προσανατολίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ιδιαίτερα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας για τη μη διάθεση δανείων εκτός της γεωγραφικής περιοχής ενδιαφέροντός της (αρνήθηκε δάνειο σε επιχειρηματία του οποίου το όνομα βρίσκεται στη διάθεσή μας από την Κρήτη) με επίκληση πως «η τράπεζα χρηματοδοτεί μόνο projects στη Θράκη», οι μηχανισμοί του ελληνικού Κράτους φαίνεται να παίρνουν μπροστά.

Όπως σήμερα επίσης παρουσιάζουμε και κατόπιν ενημέρωσης από τοπικές πηγές, η τουρκική τράπεζα χορηγεί αθρόα δάνεια μέχρι και σε …βρεφονηπιακούς σταθμούς, μειονοτικών συλλόγων και οργανώσεων.

Πληροφορίες μας λοιπόν τονίζουν πως ήδη έχουν επιχορηγηθεί ο Σύνδεσμος Πομακοχωρίων Ξάνθης, Σύλλογοι εξωραϊστικού χαρακτήρα στα Φιλύρα και άλλες κοινωνικές ομάδες ή σύλλογοι που καμία ανταποδοτικότητα σαφώς δεν μπορούν να έχουν ως προς την κερδοφορία που κάθε χρηματοπιστωτικός οργανισμός πρέπει να κυνηγά. Και δεν πρόκειται για χορηγίες, αλλά για χορηγήσεις δανείων.

Τη στιγμή δηλαδή που οι ελληνικές τράπεζες περνούν κάθε είδους stress test και που ελέγχονται για την φερεγγυότητά τους, μια ανταγωνιστική τράπεζα από μια “άσπονδη φίλη” χώρα, δεν δίνει δάνεια σε όλη την Επικράτεια (πράγμα που αντίκειται στους όρους της Τράπεζας της Ελλάδος), επιλέγει δηλαδή τους πελάτες της με εθνικά ή γεωγραφικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα δίνει αφειδώς δάνεια σε φορείς που δεν έχουν επιχειρηματική ή άλλου τύπου ανταποδοτική δραστηριότητα.

Αυτή – σύμφωνα με τις πηγές μας- θα είναι και η περιοχή «ενδιαφέροντος» της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία ναι μεν θέλει επενδύσεις στην Ελλάδα, όμως εδώ διαβλέπει εθνικό ζήτημα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η δράση της ZIRAAT Bank έχει προκαλέσει την οργή της καθηγητικής κοινότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης, που γνωρίζει εδώ και καιρό τις συνθήκες εργασίας και τον υπόγειο τρόπο με τον οποίο ένας χρηματοπιστωτικός φορέας επιχειρεί να προσεγγίσει δανειολήπτες.

Read more...

Τους καλούν και πάλι για περαίωση, αν και … ήδη περαίωσαν!

Πληρώνονται τα ...λάθη της Εφορίας

http://img.protothema.gr/55E3EC80122196C87D9AC9ADDDC9540F.jpg
Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν ξανά όσοι… έκαναν περαίωση, αφού η κυβέρνηση είχε αφήσει "ανοικτό παράθυρο" στο νόμο, να κληθούν να πληρώσουν ξανά, όσοι το εκκαθαριστικό τους εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων με λάθη. Με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 29 Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών, δίδονται οδηγίες στις εφορίες πώς θα «τυλίξουν» και πάλι όσους ήδη πλήρωσαν όσα τους ζήταγε το σημείωμα, αλλά όχι όσα …έπρεπε.

Όπως τόνιζε και σε ρεπορτάζ του πριν 3 ακριβώς μήνες το protothema.gr, σε ρώσικη ρουλέτα εξελισσόταν η διαδικασία, αφού σωρεία λαθών στα εκκαθαριστικά φόρου που είχε στείλει το υπουργείο Οικονομικών, απειλούσε να ακυρώσει τη ρύθμιση. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η ΓΓΠΣ δεν είχε τον περασμένο Οκτώβριο στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων, που είχαν ακόμη στα συρτάρια τους οι εφορίες.

Και πάλι όμως, η εγκύκλιος δεν λύνει πλήρως τον γρίφο πώς και τι θα συμβεί, σε όσους κληθούν και πάλι να πληρώσουν για τα λάθη της εφορίας στην περαίωση: τι γίνεται αν προκύπτει να πληρώσει κάποιος λιγότερα ή περισσότερα στο δημόσιο, από όσα ήδη πλήρωσε; Θα πάρει πίσω "τα ρέστα"; Θα πληρώσει επιπλέον; Με ποιους όρους; Αν δεν θέλει να πληρώσει, θα του επιστραφούν και τα όσα έδωσε; Αν έχει πάρει δάνειο για να βρει να πληρώσει, τι γίνεται; Αν έλαβε φορολογική ενημερότητα είναι άκυρη; Τι θα γίνει με τους ελέγχους της εφορίας που ήσαν σε εξέλιξη και ανεστάλησαν; Και αν ο ελεγχόμενος κατέστρεψε τα βιβλία πριν το 2005, θα έχει συνέπειες;

Γρίφοι αντί απαντήσεων

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα, το υπουργείο Οικονομικών απαντά με … γρίφους. Η εγκύκλιος στόχο έχει "να αντιμετωπισθούν τα διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με την έκδοση των συμπληρωματικών Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων καθώς και οι συνέπειες και οι διαδικασίες επί μη αποδοχής τους από τον επιτηδευματία"!

Με βάση την εγκύκλιο, όταν η εφορία εντοπίσει … το λάθος της, εκδίδει συμπληρωματικό εκκαθαριστικό περαίωσης. Η κάθε εφορία (ή όσες ΔΟΥ άλλαξε ο υπόχρεος τα προς περαίωση χρόνια) συγκεντρώνει τα συμπληρωματικά στοιχεία.

Το νέο εκκαθαριστικό θα αναγράφει: Δ.Ο.Υ. όπου έγινε η περαίωση, την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για κάθε οικονομικό έτος που έγινε περαίωση, τα οικονομικά έτη που περαιώθηκαν, τα στοιχεία του επιτηδευματία, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα, την τυχόν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ή παράβαση του Κ.Β.Σ. που προέκυψαν εκ των υστέρων, ο συντελεστής φόρου περαίωσης, το ποσό περαίωσης κατά οικονομικό έτος και το ποσό του Φ.Π.Α. που προκύπτει, το σύνολο οφειλής κατά έτος, το συνολικό οφειλής για όλα τα οικονομικά έτη, τα αντίστοιχα ποσά του αρχικού Εκκαθαριστικού, καθώς και τις τυχόν προκύπτουσες αντίστοιχα διαφορές οφειλών και το ποσό της διαφοράς της συνολικής οφειλής… και αρκετά άλλα.

Σε περίπτωση μη αποδοχής του Συμπληρωματικού Εκκαθαριστικού Σημειώματος εντός προθεσμίας 10 ημερών από τότε που κοινοποιείται στη ΔΟΥ, τότε υπερισχύουν τα επιβαρυντικά στοιχεία για τα έτη που δεν έγινε η αποδοχή. Υπολογίζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί συμπληρωματικών φύλλων ελέγχου ή πράξεων, και συμψηφίζονται πρόστιμα ΚΒΣ και νέοι φόροι εισοδήματος και Φ.Π.Α.

Αν τα δεχτεί, πληρώνει και περαιώνει. Για τα πρόστιμα, μπορεί να ζητήσει έκπτωση εντός 5 ημερών (με αίτηση διοικητικής επίλυσης στον έφορο).

Το Συμπληρωματικό Εκκαθαριστικό Σημείωμα εκδίδεται και κοινοποιείται ή αποστέλλεται, κατά περίπτωση, μέχρι και την ημερομηνία παραγραφής του κάθε χρονιάς.

Από τις αρχές Μαρτίου οι νέες “λυπητερές”

Η αποστολή των συμπληρωματικών εκκαθαριστικών μπορεί να ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου. Επιτηδευματίες που επιβαρύνθηκαν ήδη για παραβάσεις (αποκρυβείσα ύλη κλπ) μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 18.2.2011 το προβλεπόμενο από τις διατάξεις αυτές ειδικό σημείωμα και να υπαχθούν στην εν λόγω ρύθμιση κατά τα οριζόμενα στις ως άνω διατάξεις. Το ίδιο ισχύει και για επιτηδευματίες, για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ. μετά την 30.9.2010.

Η πληρωμή γίνεται το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση του Συμπληρωματικού Εκκαθαριστικού Σημειώματος, στη Δ.Ο.Υ. η οποία το εξέδωσε.

σσ: για εξατομικευμένες λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν τις ακριβείς διατάξεις και τους όρους της διαδικασίες αυτής, ανατρέχοντας στην συνημμένη υπουργική απόφαση που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς.

Πατήστε εδώ για να δείτε την εγκύκλιο
Read more...

Ανατροπές - σοκ ζητάει η τρόικα ...



Στον σκληρό πυρήνα των αλλαγών, που θα αλλάξουν οριστικά το κοινωνικό και εργασιακό στάτους στη χώρα μας, εισέρχεται η κυβέρνηση, πιεζόμενη από την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας έρχονται ξανά στην Αθήνα ενόψει της 4ης δόσης του δανείου των 110 δις ευρώ.Δεδομένου του αργού ρυθμού με τον...

οποίο προχωρούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις οι δανειστές μας ζητούν μόνιμα μέτρα: πρώτον, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεύτερο, ελαστικό ωράριο, τρίτον, μείωση της αποζημίωσης, μείωση του εφάπαξ και μείωση των επικουρικών συντάξεων. Ως προς το τα δύο τελευταία η τρόικα ουσιαστικά ζητά την κατάργησή τους και την προώθηση λύσεων μέσω του ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον, η τρόικα ζητά να εφαρμοστεί άμεσα το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και υποβάλλει ερωτήματα γιατί δεν έχουν ανταποκριθεί οι τράπεζες στο πρόγραμμα ρευστότητας (οι οποίες ζητούν νέες εγγυήσεις χωρίς να έχουν δώσει λογαριασμό για τα πρώτα 25 δις ευρώ) και, το κυριότερο, γιατί οι διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ αγνόησαν την επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου για περικοπές στους μισθούς. Ακόμη, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να προσδιορίσει με ακρίβεια τις πηγές των 12 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο μέχρι το 2014.

Η κυβέρνηση αναμένει πιέσεις και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έλαβε χθες ανεπίσημο έγγραφο από τη γερμανική καγκελαρία το οποίο προβλέπει την εξίσωση των ορίων ηλικίας σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Αυτά είναι τα «κακά» νέα, γιατί υπάρχουν και «καλά». Αν και η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους για την επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στο παρασκήνιο οι διεργασίες για την επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους, την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας μας από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν προχωρήσει πολύ.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και η εξυπηρέτηση της κυβέρνησης για να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις των δανείων είναι ο μόνος δρόμος που κρατά και τις δυο πλευρές στο παιχνίδι.

«Η λύση της σωτηρίας της χώρας έχει την πλήρη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Θέμα νομιμοποίησης, ούτως ή άλλως, θέσαμε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτήν τη νομιμοποίηση την έχουμε» απάντησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν θα γίνουν εκλογές για να επικυρωθεί η νέα συμφωνία με την τρόικα.

Ο Γ. Πεταλωτής απέδωσε την εκλογολογία σε σκοπιμότητες συμφερόντων και επιτέθηκε στη ΝΔ: «Θα μπορούσα να κάνω ένα σχόλιο για τη Ν.Δ. με τρεις λέξεις: Για τη Ν.Δ. ζητείται επειγόντως σοβαρότητα. Η απόδραση από την κυβέρνηση είναι ίδιον της Ν.Δ. Το ζήσαμε πριν από ενάμιση χρόνο. Ούτε καν ως ευσεβής πόθος του κ. Σαμαρά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η δήλωσή του, γιατί είμαι σίγουρος πως θα αισθανόταν έντρομος στην ιδέα να κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Προφανώς οι κύριοι της Ν.Δ. κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Αυτή τη λογική δεν την ακολουθούμε. Συνεχίζουμε να επιτελούμε το μεγάλο έργο που έχουμε μπροστά μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έδωσε χθες οδηγίες στους υπουργούς του να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους οικονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση. Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με τρόπο ώστε το βάρος αυτών των αλλαγών να μην το υποστούν οι χαμηλής και μεσαίας τάξεως πολίτες.

Ως προς το ενδεχόμενο η λιτότητα να πάρει τη μορφή συνταγματικής επιταγής η κυβέρνηση απορρίπτει τον όρο λιτότητα και υποστηρίζει πως δεν τίθεται ζήτημα συνταγματικής κατοχύρωσης. Για αυτό ο Γ. Πεταλωτής ζήτησε χρόνο και από την τρόικα, ώστε οι επιχειρησιακές συμβάσεις να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους.

«Ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ισχύει μόλις εδώ κι ένα μήνα. Οι υποβληθείσες αιτήσεις επιχειρήσεων για υπαγωγή σ’ αυτό το νόμο, έτσι ώστε να διαμορφωθούν με συγκεκριμένα κριτήρια επιχειρησιακές συμβάσεις, είναι εκατοντάδες. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ενός νόμου ο οποίος δεν έχει ακόμη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του» απάντησε σε σχετικό ερώτημα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
Εχουμε συγκεκριμένο σχέδιο

Ο Γ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε και δύο θέματα που έχουν να κάνουν με τις ευθύνες για την κατάσταση και τις αποφάσεις για την υπέρβασή της:

«Πρώτα απ` όλα, έχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη πολιτική. Και επειδή το να στοχοποιούμε γενικώς και αορίστως την τρόικα, είναι μια υπεραπλούστευση που δεν βολεύει την πραγματικότητα και την αλήθεια. Θα μπορούσα να πω ότι είναι αποπροσανατολισμός. Εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο. Εμείς θέτουμε τις πολιτικές προτεραιότητες».

«Η απορρύθμιση δεν έγινε, ούτε από την τρόικα, ούτε από αυτή την κυβέρνηση. Ο εργασιακός μεσαίωνας και η απορρύθμιση υπήρχαν μέσα σε ένα άναρχο τοπίο εργασιακών σχέσεων, στο οποίο θα πρέπει να μπει τάξη. Και φυσικά, όταν λέμε τάξη, δεν εννοούμε να καταλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα». Ενδεικτικό της πίεσης υπό την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση είναι το γεγονός πως ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τον Α. Λοβέρδο και τη Λ. Κατσέλη να προκηρύξουν άμεσα διαγωνισμό 15 εκ. ευρώ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
ΕΘΝΟΣ


Read more...

Κατασχέσεις 220 ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου...



«Βροχή» πέφτουν οι κατασχέσεις ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου που δεν ξεπληρώνουν τα χρέη τους. Οι εφορίες έχουν βγάλει ήδη 15 ακίνητα στο «σφυρί» και έχουν προχωρήσει σε 220 κατασχέσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κολωνάκι, Εκάλη, Βουλιαγμένη, Ψυχικό.

Το ... 2010 εντοπίστηκαν 2.702 φορολογούμενοι να χρωστούν στο Δημόσιο 77,5 εκατ. ευρώ και παράλληλα να έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 2,1 δισ. ευρώ. Από τους 2.702 οφειλέτες, οι 1.514 είτε εξόφλησαν εφάπαξ είτε προχώρησαν σε ρύθμιση των χρεών τους συνολικού ύψους 29 εκατ. ευρώ για να αποφύγουν την κατάσχεση των ακινήτων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών το 2010 εντοπίστηκαν:

1. 990 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 6,7 εκ. ευρώ και ακίνητη περιουσία σε Μυκόνου και Σαντορίνη αντικειμενικής αξίας 288,39 εκατ. ευρώ και συνολικά ανά την επικράτεια αξίας 567,89 εκ. ευρώ. Οι 645 τακτοποίησαν οφειλές 3,6 εκατ. ευρώ. Για 15 οφειλέτες έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης ενώ 2 κατασχέσεις ολοκληρώθηκαν και έχει εκδοθεί 1 πρόγραμμα πλειστηριασμού.
2. 279 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,7 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία, συνολικής αξίας 175,48 εκατ. ευρώ. Οι 224 τακτοποίησαν οφειλές 2,3 εκατ. ευρώ. Για 8 οφειλέτες έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, ενώ ολοκληρώθηκαν 8 νέες κατασχέσεις και έχει εκδοθεί 1 πρόγραμμα πλειστηριασμού.
3. 90 μεγαλοοφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35,9 εκατ. ευρώ, με οφειλή άνω των 200.000 ευρώ ο καθένας και με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκ. ευρώ. Οι 33 οφειλέτες εξόφλησαν ή ρύθμισαν οφειλές 13,8 εκατ. ευρώ. Για 9 οφειλέτες έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, για 14 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης και για 13 εκδόθηκε πρόγραμμα πλειστηριασμού.
4. 561 κληρονόμοι με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 19,1 εκατ. ευρώ προερχόμενες και από φόρο κληρονομιάς και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 290 εκατ. ευρώ. Οι 224 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές ύψους 4,9 εκατ. ευρώ. Για 49 έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης και για 16 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης.
5. 547 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 9 εκατ. ευρώ και περιουσιακά στοιχεία σε ακριβές περιοχές (Βούλα, Βουλιαγμένη, Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη, Πανόραμα) συνολικής αξίας 919 εκατ. ευρώ. Οι 195 τακτοποίησαν οφειλές 3,1 εκατ. ευρώ. Για 75 οφειλέτες έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης και για 24 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Στους οφειλέτες του Δημοσίου περιλαμβάνονται και 235 φαρμακοποιοί με ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 εκ. ευρώ. Ενας μόνο οφειλέτης εντοπίστηκε μέσα από τις διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ να έχει οφειλές 2,1 εκατ. ευρώ σε αναστολή για μέρος της οφειλής του). Οι 193 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους 900.000 ευρώ .

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες διασταυρώσεων και ελέγχου, όπως επίσης και τις ενέργειες κατά των οφειλετών που δεν ανταποκρίθηκαν. Οι οφειλέτες που εντοπίζονται από τις διασταυρώσεις, παραμένουν στη βάση δεδομένων, στην οποία διενεργείται μηνιαίος έλεγχος, ακόμη και μετά την εξόφληση των οφειλών τους και παρακολουθούνται για την ενδεχόμενη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων.
www.imerisia.gr


Read more...

Πρεμιέρα για το «Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον»...



Ξεκινά από σήμερα και έως τις 31 Μαρτίου η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον, βάσει του οποίου οι συμμετέχοντες σε αυτό θα μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις, άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στις τράπεζες Άλφα, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank - Ergasias.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που:

-Χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.

-Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1750 ευρώ ανά τετραγωνικό.

-Χτίστηκαν με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν τις 31 Δεκεμβρίου 1979, δηλαδή χωρίς μελέτη θερμομόνωσης.

-Έχουν ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή και έχουν καταταχθεί, με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Πρόσθετη προϋπόθεση για τα διαμερίσματα είναι να έχουν αυτονομία θέρμανσης ενώ για να ενταχθεί μια πολυκατοικία θα πρέπει:

-Τουλάχιστον το 50 % των ιδιοκτησιών να χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως εξοχική ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία.

-Να υποβληθούν αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αλλά και τον διαχειριστή ή άλλο εκπρόσωπό τους.

-Να εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το σύνολο του κτιρίου.

Οι επενδύσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και μπορούν να επιδοτηθούν είναι:

-Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής. -Αντικατάσταση κουφωμάτων.

-Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. -Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης κάνει μεγαλύτερες δαπάνες, οι επιδοτήσεις ή άλλου είδους ενισχύσεις θα υπολογίζονται με πλαφόν τις 15.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ειδική ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ(http://exoikonomisi.ypeka.gr)ή να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210-9797400.


Read more...

«Βόμβα» από την Ελβετία για την Σπιναλόγκα


Ο Ελβετός οδοντίατρος της Γενεύης Ζιλιέν Γκριβέλ που εργάστηκε για 26 χρόνια στο νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων της Αγίας Βαρβάρας και φρόντιζε χανσενικούς κάνει στο newsbomb.gr μία αποκάλυψη «βόμβα»:

«Υπήρξαν πολλοί υγιείς άνθρωποι αριστερών και προοδευτικών αντιλήψεων που κλείστηκαν στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου και μετά, στην Σπιναλόγκα για να νοσήσουν και έτσι να τους βγάλουν από τη μέση».

Ο κ. Γκριβέλ που τιμήθηκε το 2008 για το ανθρωπιστικό του έργο από την Ακαδημία Αθηνών τονίζει στην συγκλονιστική του συνέντευξη ότι τελικά η Σπιναλόγκα δεν ήταν μόνο ένα μέρος για λεπρούς, αλλά και ένας τόπος εξορίας.
Ήταν ένα σωφρονιστικό ίδρυμα για όσους είχαν αντίθετες απόψεις από τα καθεστώτα στην Ελλάδα.

Ο Ελβετός γιατρός ήταν στενός φίλος με τον Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, τον δικηγόρο που είχαν κλείσει στην Σπιναλόγκα και είχε οργανώσει την πρώτη ομάδα αντίστασης των χανσενικών στο νησί, κατά της καταπίεσης των εξουσιαστών της εποχής.

Η ιστορία του κ। Γκριβέλ με του χανσενικούς ξεκινάει από το 1972 όταν ένας Ελβετός φίλος του τον ρώτησε αν μπορεί να έρθει στην Αθήνα για να φτιάξει τα δόντια ενός φίλου του χανσενικού. «Εκείνη την στιγμή ένιωσα ότι κάτι ακουμπάει μέσα μου με αυτή την πρόσκληση» είπε ο κ. Γκριβέλ σε συνέντευξη στο newsbomb.gr- και πήγα αμέσως στην Αθήνα στο νοσοκομείο Λοιμωδών στο Αιγάλεω τον Οκτώβριο του 1972 και μέχρι το 1998 φρόντιζα τους ασθενείς χανσενικούς . Εκεί έμαθα τις τρομερές ιστορίες για τους εξόριστους στην Σπιναλόγκα που τους έστελναν για να νοσήσουν και να πεθάνουν εκεί».
newsbomb.gr
Read more...

Πρύτανης της Θεσσαλονίκης δικάζεται για κατάχρηση 7 εκ. ευρώ



Την ερχόμενη Δευτέρα στο κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζεται ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της περιόδου 2000-2002 για κατάχρηση 7 εκ. ευρώ με κατασκευή πλαστών τιμολογίων υπερκοστολόγησης υγρών καυσίμων για το Πανεπιστήμιο.

Η καταγγελία για τον Πρύτανη έγινε από τ ον επίσης Πρύτανη του Αριστοτελείου κ. Μάνθο, ο οποίος όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2002 και έκανε έλεγχο στα οικονομικά του Πανεπιστημίου ανακάλυψε έκπληκτος ότι ο προηγούμενος πρύτανης σε συνεργασία με 19 διοικητικούς και οικονομικούς υπαλλήλους εντός και εκτός του ιδρύματος πλαστογραφούσαν τιμολόγια προμήθειας καυσίμων υπερτιμολογώντας τα και έβαζαν στην τσέπη τους τη διαφορά της τιμής.

Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση που αναμένεται να συγκλονίσει τη Θεσσαλονίκη είναι ο διευθυντής συντήρησης και λειτουργίας εγκαταστάσεων ου Πανεπιστημίου κ. Στρατιλόπουλος, ο οποίος είναι και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση στην οποία δικάζονται τα 19 άτομα με το πρώην Πρύτανη Θεσσαλονίκης.

Οι πλαστογραφίες καταρχήν έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός ποσού 7। Εκ. ευ΄ρω τα οποία έχουν ενθυλακώσει οι κατηγορούμενοι, αλλά γίνεται περαιτέρω έρευνα των οικονομικών βιβλίων του Πανεπιστημίου για να βρεθούν και πιθανές άλλες παρανομίες στο επίμαχο διάστημα.
newsbomb.gr
Read more...

Πιο κοντά το τελικό ξεκαθάρισμα

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τους εσωκομματικούς λογαριασμούς με τον πρώην πρωθυπουργό

«Ψυχροπολεμικές» χαρακτηρίζονται πλέον οι σχέσεις του νυν με τον τέως πρόεδρο της ΝΔ κ. Σαμαρά και Καραμανλή μετά από την νέα ένταση που υπήρξε με αφορμή την επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραπέμψει τον κ. Κ. Σημίτη για την υπόθεση της Siemens.

Πιο κοντά το τελικό ξεκαθάρισμα

Το βλέμμα όλων των βουλευτών και των κομματικών στελεχών της ΝΔ, στρέφεται πλέον στη μεθαυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ όπου ? σύμφωνα με πληροφορίες ? ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να κάνει ένα οριστικό ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών του λογαριασμών με τον προκάτοχό του.

Οπως τονίζουν τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, η απόρριψη με «σκληρό» τρόπο των θέσεων που εξέφρασε ο κ. Αντώναρος για το θέμα της παραπομπής του κ. Σημίτη, αποτελεί σαφές δείγμα της τακτικής που θα ακολουθεί εφεξής ο πρόεδρος της ΝΔ απέναντι στους διαφωνούντες, ακόμη κι αν αυτοί δημοσιοποιούν τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού.

Ο χαρακτηρισμός «άνευ σημασίας» που απέδωσε η ηγεσία της ΝΔ στην επισήμανση του κ. Αντώναρου, του τακτικότερου συνομιλητή του κ. Καραμανλή, στην επισήμανση ότι «όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικότεροι όταν ελέγχουν πρώην πρωθυπουργούς», ήταν το γεγονός που πυροδότησε τη νέα ένταση.

Χθες, μάλιστα, από την πλευρά του κ. Σαμαρά, οι κ. Χαρακόπουλος και Τζίμας επέμειναν ότι ορθά παραπέμπεται ο κ. Σημίτης. Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού μάλιστα, «έκλεισε» και το θέμα επιστροφής ? αποκατάστασης του κ. Ρουσόπουλου που είχαν θέσει οι κ. Αντώναρος και Σπηλιωτόπουλος. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Ο κόσμος ζητάει νέα πρόσωπα, αξιώνει ανανέωση», τόνισε χαρακτηριστικά (ρ/ς ΝΕΤ).

ΠΑΡΩΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟ
Αντίστροφη μέτρηση για δημόσια τοποθέτηση

«Ο Κ. Καραμανλής δεν έχει λείψει ποτέ από συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ». Με αυτή την φράση στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού προαναγγέλλουν ουσιαστικά την παρουσία του στην μεθαυριανή κομματική συνεδρίαση.

Ο κ. Καραμανλής , δεν κρύβει την έντονη ενόχλησή του, όχι μόνον για το θέμα της παραπομπής του κ. Κ. Σημίτη , αλλά και για την απόρριψη από τον κ. Σαμαρά της στρατηγικής του «μεσαίου χώρου» , στην οποία ο ίδιος βασίστηκε την περίοδο 1997 - 2009.

Στους τακτικούς του συνομιλητές , επισημαίνει ότι στόχος της ΝΔ πρέπει να είναι η διεύρυνση και όχι η περιχαράκωση και θεωρεί «βολές εναντίον του τα όσα ο πρόεδρος της ΝΔ αλλά και στενοί πολιτικοί φίλοι (βλ. Φ. Κρανιδιώτης) μιλούν για τις επιλογές του.

Ο ίδιος δεν πρόκειται να τοποθετηθεί - επί του παρόντος - δημόσια για όλα αυτα τα ζητηματα , αλλά όπως διευκρινίζουν βουλευτές της ΝΔ που συναντήθηκαν μαζί του πρόσφατα, ο χρόνος για μια τέτοια κίνηση έχει αρχίσει πλέον να μετρά αντίστροφα.

Γιάννης Σαραντάκος

ethnos.gr
Read more...

∆έκα εντολές - φωτιά! Στο φως πρόσθετα µέτρα για το 2012 που το Ecofin έχει αποφασίσει από τον ∆εκέµβριο

Η πρώτη σελίδα  της 16σέλιδης  απόφασης των  ευρωπαίων υπουργών  Οικονοµικών και  τµήµα της σελίδας  µε τα µέτρα.  Μεταξύ αυτών  περιλαµβάνονται  αύξηση της βάσης  του ΦΠΑ και επιπλέον  περιορισµός των  δηµοσίων υπαλλήλων
Σειρά πρόσθετων µέτρων, που αφορούν το 2012έχει αποφασίσειτο Συµβούλιο υπουργών Οικονοµικών της Ενωσης τον περασµένο ∆εκέµβριο, µε δεκαεξασέλιδο κείµενο το οποίο δεν είδε το φως της δηµοσιότητας αλλά είναι σε απόλυτη γνώση της κυβέρνησης. Τα µέτραπου καλείται να λάβει ηΑθήνα, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείµµατος, κρίθηκαν αναγκαία διότι τα δηµοσιονοµικά της µεγέθη – έλλειµµα και χρέος – δεν έχουντιθασευτεί σε βαθµό τέτοιο που να διασφαλίζουν ότι µέχρι το 2014 θα έχει επιτευχθεί η εξυγίανση.

Ηδη, ο άλλος εταίρος τηςτρόικας, το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, έχει υποβάλει στο πλαίσιο της έκθεσης αξιολόγησής του για την τρίτηδόση του δανείου, τον περασµένο ∆εκέµβριο, έναν ενδεικτικό κατάλογο µέτρων για την περίοδο 2012-2014. Τα ανέφερε ως«πιθανές εναλλακτικές» και κινούνται στην ίδια κατεύθυνση µε τα µέτρα που περιλαµβάνει η απόφαση τουΣυµβουλίου υπουργών Οικονοµικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Ιδιαίτερα σαφής – και αυστηρή – είναι η απόφαση των υπουργών στη µεταρρύθµιση του εργασιακού καθεστώτος στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει ρητά, θα πρέπει «οι επιχειρησιακές συµβάσεις να υπερτερούν εκείνων που γίνονται ανά κλάδοκαι επάγγελµα χωρίς περιορισµούς. Οι επιχειρησιακές συµφωνίες δεν περιορίζονται από προϋποθέσεις αναφορικά µε το ελάχιστο µέγεθος της επιχείρησης. Η επέκταση των κλαδικών και επαγγελµατικών συµβάσεων σε µέρη που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγµατεύσεις καταργείται. Παρατείνεται η δοκιµαστική περίοδος για νέες θέσεις απασχόλησης. Προσωρινοί περιορισµοί στη χρήση προσωρινών πρακτορείων εργασίας καταργούνται. Εµπόδια για τη µεγαλύτερη χρήση συµβολαίων ορισµένου χρόνου αποµακρύνονται. Η πρόβλεψη που καθιερώνει υψηλότερη ωριαία αµοιβή στους εργαζοµένους µερικής απασχόλησης καταργείται. Και επιτρέπεται πιο ευέλικτη διαχείριση του χρόνου εργασίας, περιλαµβανοµένης της µερικής απασχόλησης».

Στις γενικές τηςπαρατηρήσεις, η απόφαση του Συµβουλίου εκτιµά ότι η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί εκτός του στόχου της για το έλλειµµα το2010, λόγω της αναθεώρησης για το έλλειµµατου 2009, της αδυναµίας συγκέντρωσης των απαραίτητων εσόδων και «άλλων προβληµάτων εφαρµογής του προϋπολογισµού, περιλαµβανοµένης της συγκέντρωσης πληρωτέων». Περαιτέρω αύξηση της βάσης του ΦΠΑ διά της µεταφοράς αγαθών και υπηρεσιών από µειωµένο σε κανονικό συντελεστή (µε στόχο την εξοικονόµηση 300 εκατοµµυρίων ευρώ).

Περιορισµός του αριθµού των δηµοσίων υπαλλήλων, πέρα από το όριο του «ένας εισέρχεται – πέντε φεύγουν» που ίσχυσε για το 2011 (µε στόχο την εξοικονόµηση 600 εκατοµµυρίων ευρώ).

Καθιέρωση έµµεσων φόρων στα µη αλκοολούχα ποτά (εξοικονόµηση 300 εκατ. ευρώ).

Επέκταση του φόρου ακινήτων διά της επικαιροποίησης των αξιών των ακινήτων (µε στόχο την εξοικονόµηση τουλάχιστον 200 εκατ.).

Αναδιοργάνωση των περιφερειών, ώστε να εξοικονοµηθούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Εισαγωγή παγώµατος στις ονοµαστικές συντάξεις.

Ενίσχυση της αποτελεσµατικότητας στην προκαταβολή φόρου από τους ελεύθερους επαγγελµατίες (µε στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ).

Περιορισµός των κρατικών ενισχύσεων στις ∆ΕΚΟ (κατά τουλάχιστον 800 εκατ.
ευρώ) µετά την ανασυγκρότησή τους.

Τα επιδόµατα ανεργίας να είναι πιο «αποδοτικά» (σ.σ. περικοπή), ώστε να εξοικονοµηθούν 500 εκατ. ευρώ.

Συγκέντρωση επιπλέον εσόδων από τις άδειες για τυχερά παιχνίδια (τουλάχιστον 225 εκατ. ευρώ) και από δικαιώµατα άλλα 400 εκατ.
ευρώ.

Αυστηρές αποφάσεις και για τις µεταρρυθµίσεις στα εργασιακά
12 δισ. µέτρα
Η 16σέλιδη απόφαση του Συµβουλίου περιέχει ρητή αναφορά για συγκεκριµένα µέτρα που πρέπει να περιέχει ο προϋπολογισµός του 2012. Οπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονοµικών χθες στα «ΝΕΑ», η κυβέρνηση θα υποβάλει για ψήφιση µέτρα 5% του ΑΕΠ ή 12 δισ. ευρώ ώς τον Μάιο.

∆ίκοπο µαχαίρι για νοσοκοµεία

Σύµφωνα µε την απόφαση του Συµβουλίου των υπουργών Οικονοµικών της Ε।Ε., προβλέπεται ότι από το 2013 το νοσοκοµειακό σύστηµα της Ελλάδας θα λειτουργεί στη βάση µεµονωµένων νοσοκοµείων – και άρα ισολογισµών – και όχι ενοποιηµένα, όπως γίνεται σήµερα. Αυτό, όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, θα καταστήσει πιο αποδοτική τη λειτουργία, αλλά µπορεί να ανοίξει τον δρόµο και για κλείσιµο νοσοκοµείων, κατά το πρότυπο των ζηµιογόνων ∆ΕΚΟ.
tanea.gr
Read more...

Εφυγαν τα C-130 για την Αίγυπτο Για τον επαναπατρισμό όσων Ελλήνων το επιθυμούν

Στις 9.31 το πρωί απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα το πρώτο αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για τον επαναπατρισμό των 215 Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική χώρα. Μερικά λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 9.40 απογειώθηκε και το δεύτερο C -130. Αμέσως μετά και το τρίτο αεροσκάφος απογειώθηκε και αυτό.

Την επιχείρηση επαναπατρισμού συντονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος επιβαίνει στο πρώτο αεροσκάφος που αναχώρησε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

«Ξεκινάμε με τα τρία C-130 για την Αίγυπτο, τα οποία θα μεταφέρουν 215 από τους δικούς μας ανθρώπους από την Αλεξάνδρεια. Εύχομαι μέχρι το απόγευμα να είμαστε πίσω και όλα να πάνε καλά», δήλωσε ο κ.Δόλλης, λίγο πριν την αναχώρηση του πρώτου αεροσκάφους για την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η επιστροφή αναμένεται μετά τις 4 το απόγευμα, ανάλογα με τη διάρκεια του χρόνου επιβίβασης των Αιγυπτιωτών.

«Πιστεύω, μέχρι να φτάσουμε να έχουν οργανωθεί. Έχουμε κανονίσει τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο. Αλλά φυσικά σε μια ρευστή κατάσταση δεν μπορείς να περιμένεις όλα να πάνε τέλεια. Το άγχος είναι μόνο για τους δικούς μας ανθρώπους που περνάνε δύσκολα. Για μας, είναι σχετικά εύκολο να πάμε να τους πάρουμε. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε το φόβο τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δόλλης και κατέληξε:

«Είναι εύκολο να κάθεσαι σε μια υπουργική καρέκλα και να κάνεις αναλύσεις. Το λίγο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να βοηθήσει τους πολίτες της».

Αναμένουμε την εξέλιξη της διαδήλωσης στο Κάιρο, για να έχουμε καλύτερα συμπεράσματα το απόγευμα προς το βράδυ, ανέφερε ο κ। Δόλλης και σημείωσε πως μια ρευστή κατάσταση απαιτεί προσοχή και ψυχραιμία.
tanea.gr
Read more...

Γερµανικό µοντέλο για την Ευρώπη Διαπραγµατεύσεις για συνολική λύση στο χρέος και νέα µορφή οικονοµικής διακυβέρνησης

Ο έλληνας Πρωθυπουργός και η γερµανίδα καγκελάριος σε φωτογραφία αρχείου. Η Ανγκελα Μέρκελ «υπογράφει» το «Σύµφωνο ανταγωνιστικότητας» που θα µπορούσε να αλλάξει τη  δοµή της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Σε διαπραγµατεύσεις για µια συνολική λύση στο πρόβληµα χρέους τηςευρωζώνης, µε ειδικά µέτρα και για την Ελλάδα, βρίσκονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Παρασκευής. Οπως αναφέρει σε χθεσινό δηµοσίευµά της η εφηµερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς», πρόκειται για µια «µεγάλη συµφωνία», για να αντιµετωπιστεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, στο πλαίσιο της οποίας «θα αναµορφωθεί το ταµείο σωτηρίας των 440 δισ. ευρώ, µε αντάλλαγµα τη λήψη αυστηρών µέτρων λιτότητας και τη στενότερηεπίβλεψη των υπερχρεωµένων κρατών - µελών».

Η υπό διαπραγµάτευση συµφωνία βασίζεται σε 4 άξονες:

1. Αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας του EFSF, ώστε να µπορεί να χρησιµοποιήσει το σύνολο των 440 δισ. ευρώ του προϋπολογισµού του. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα στο EFSF νααγοράζει οµόλογα των χωρών µε πρόβληµα ή να δανείζει γι’ αυτόν τον σκοπό τις κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών, οι οποίες θα επαναγοράσουν έτσιτο χρέος τους.

2. Επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείου τηςΕλλάδας των 110 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να µπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τη δύσκολη περίοδο του 2013, όταν θα κορυφωθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις.

3. Μείωση του επιτοκίου δανεισµού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, κάτι που συναντά προς το παρόν επιφυλάξεις.

4. Εφαρµογή από τις χώρες της ευρωζώνης του γαλλογερµανικού σχεδίου για µια νέα µορφή οικονοµικής διακυβέρνησης, το οποίο θαπεριλαµβάνει 5-6 πολιτικές για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, όπως: αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σύγκλιση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων και τον κανόνα του «φρένου χρέους», που εφαρµόζει η Γερµανία µε στόχο τον µηδενισµό των ελλειµµάτων της. ΕΠΙΠΛΕΟΝ 50 Δισ. Ευρω. Ειδικά για την Ελλάδα µάλιστα, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα αναφέρουν ότι έχουν ήδη αρχίσει οι διαπραγµατεύσεις µε την Ευρωπαϊκή Ενωση και το∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο πάνω σε µια πρόταση για τον δανεισµό της µε επιπλέον 50 δισ. ευρώ από το EFSF, έτσι ώστε να επαναγοράσει οµόλογα στο 75% της ονοµαστικής τους αξίας. Την ίδια ώρα, σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές στην Αθήνα που επικαλείται η εφηµερίδα, εξετάζεται η επιµήκυνση του χρόνουαποπληρωµής του δανείου της των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα στα 30 χρόνια και η µείωση του επιτοκίου από το επίπεδο του 5,5% που είναι σήµερα. Σύµφωνα µε το ίδιο δηµοσίευµα, η Ελλάδα θα µπορούσε να χρησιµοποιήσει τους πόρους του EFSF για να επαναγοράσει οµόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αποκαλυπτικό είναι το χθεσινό δηµοσίευµα του γερµανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», σχετικά µε το σχέδιο της γερµανίδας καγκελαρίου Μέρκελ για µια νέα οικονοµική διακυβέρνηση της Ευρώπης.

Το σχέδιο φέρει την ονοµασία «σύµφωνο ανταγωνιστικότητας» και σύµφωνα µε τη γερµανίδα καγκελάριο, θα µπορούσε να αλλάξει τη δοµή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το γερµανικό περιοδικό αναφέρει ότι η κ. Μέρκελ βρίσκεται σε συνεννόηση και συµφωνία για το σχέδιο αυτό µε τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ το παρουσίασε και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο την περασµένη Τρίτη.

Η κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι ο στενότερος συντονισµός των χρηµατοπιστωτικών, οικονοµικών και κοινωνικών πολιτικών της ευρωζώνης, έτσι ώστε να αντιµετωπιστεί το «ελάττωµα» που έχει επισηµάνει ο πρώην πρόεδρος της Κοµισιόν Ζακ Ντελόρ ότι έχει η νοµισµατική ένωση: το γεγονός ότι ενώ υπάρχει κοινό νόµισµα δεν υπάρχει αντίστοιχη κοινή οικονοµική πολιτική.

Το σχέδιο, έχει σταλεί µε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο σε όλες τις πρωτεύουσες. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της σύγκλισης η κ. Μέρκελ υποστηρίζει ότι πρέπει να υιοθετηθούν προγράµµατα µέσα σε 12 µήνες τα οποία θα προσαρµόζουν τα όρια ηλικίας στις δηµογραφικές τάσεις και θα εισάγουν κανόνες δηµοσιονοµικής πολιτικής κοµµένους και ραµµένους στα πρότυπα του γερµανικού «φρένου χρέους» (µια τροπολογία στο γερµανικό Σύνταγµα που απαιτεί εκµηδενισµό του διαρθρωτικού ελλείµµατος ώς το 2016).

ΣΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ
Εξετάζεται η επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα στα 30 χρόνια και η µείωση του επιτοκίου από το επίπεδο του 5,5% που είναι σήµερα

ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΕΥΣΗΜΑ στην ελληνική κυβέρνηση που τη χαρακτήρισε «υπόδειγµα για άλλες» έδωσε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφηµερίδα «Κουρίρ» ο νοµπελίστας καθηγητής τζόζεφ Στίγκλιτς। «Η άθήνα έχει τώρα µια πολύ καλή κυβέρνηση, πολύ διαφανή, µε πολιτική βούληση», είπε ο Στίγκλιτς, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση παπανδρέου έχει υποδειγµατικό χαρακτήρα για άλλες, εάν πρέπει να λειτουργήσει το εγχείρηµα της ευρωπαϊκής ενωσης». επισήµανε ακόµη την ανάγκη να αντιµετωπίσει η ευρώπη παράλληλα µε το πρόβληµα του χρέους και το πρόβληµα της ανάπτυξης. οταν ρωτήθηκε για το εάν θα βρεθεί τρόπος να µειωθεί το χρέος της ελλάδας, ο Στίγκλιτς είπε ότι αυτό εξαρτάται από την ικανότητα της χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη και πως ο ίδιος δεν αναµένει στα επόµενα ένα µε δύο χρόνια έκπτωση του χρέους, χωρίς όµως να αποκλείει τίποτε.
tanea.gr
Read more...