Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αυστηρές κυρώσεις σε φορείς που δεν υποβάλλουν οικονομικά στοιχεία

Κινδυνεύουν με περικοπή χρηματοδότησης

Το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει δραστικά μέτρα κατά των φορέων που δεν δίνουν οικονομικά στοιχεία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία από 650 φορείς
Το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει δραστικά μέτρα κατά των φορέων που δεν δίνουν οικονομικά στοιχεία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία από 650 φορείς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τη δυσαρέσκεια της τρόικας έχουν προκαλέσει οι μεγάλες καθυστερήσεις στην υποβολή των οικονομικών στοιχείων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Προς τη κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει δραστικά μέτρα.

Οι ελεγκτές του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ αντιμετώπισαν τις προηγούμενες ημέρες σημαντικές δυσκολίες στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της Γενικής Κυβέρνησης, την πορεία των οποίων δεν μπορούν να αξιολογήσουν, καθώς σημαντικός αριθμός από τους 650 φορείς που υπάγονται στη Γενική Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη υποβάλει οικονομικές καταστάσεις ή αυτές που έχει καταθέσει δεν είναι ενημερωμένες.

Για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση αυτή ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα. Αν και το υπουργείο έχει εγκαίρως ζητήσει από τα υπόλοιπα υπουργεία να συντονίσουν καλύτερα την διαδικασία συλλογής των στοιχείων πλέον προσανατολίζεται και στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων εις βάρος των υπαλλήλων που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και των φορέων που δεν ακολουθούν τις κυβερνητικές οδηγίες.

Το θέμα έχει αναλάβει να συντονίσει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πενταζός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον μηχανισμό συγκέντρωσης μηνιαίων οικονομικών στοιχείων που συστάθηκε το καλοκαίρι του 2010 (καταγράφει έσοδα, δαπάνες, εκκρεμείς υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές – χρέη καθώς και τις μηνιαίες δαπάνες μισθοδοσίας και τον αριθμό του προσωπικού).

Δεδομένου δε ότι η δημοσίευση των στοιχείων της Γενικής Κυβερνήσης αποτελεί βασική υποχρέωση του Κράτους ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη ζητήσει από τα υπουργεία τα εξής:

  • Να καταστήσουν σαφή την ανάγκη πιστής τηρήσεως της διαδικασίας στους φορείς Γενικής Κυβερνήσεως που εποπτεύουν.
  • Να φροντίσουν για την έγκαιρη και έγκυρη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων (ανεξόφλητες υποχρεώσεις, μηνιαία δελτία) από όλους τους εποπτευόμενους φορείς.
  • Στην περίπτωση που υπάρχουν φορείς που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Γενικής Κυβερνήσεως της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και δεν υποβάλουν στοιχεία, να τους αναφέρουν ονομαστικά στο υπουργείο Οικονομικών, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα για ποιο λόγο δεν ανταποκρίνονται στην διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες εάν μέχρι τα μέσα του μήνα δεν αποσταλούν τα σχετικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπουργείων και φορέων θα κινηθούν διαδικασίες ελέγχου κατά των επιφορτισμένων με τις σχετικές αρμοδιότητες υπαλλήλων. Σε δεύτερη φάση θα υπάρξει περικοπή της χρηματοδότησης των μη συμμορφούμενων φορέων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: