Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Καζάνι που βράζει ο αραβικός κόσμος

Ο Αμπντάλα της Ιορδανίας απέπεμψε τον πρωθυπουργό


http://img.protothema.gr/0C259334CA1770F7F67C003A815FDDD1.jpg
Πρωτοφανές κύμα εξελίξεων καταγράφεται σχεδόν σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο καθώς μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις εναντίον των καθεστώτων από την Τυνησία μέχρι την Ιορδανία εντείνονται και κανείς δεν μπορεί να εκφράσει με βεβαιότητα τις προβλέψεις του για τα αποτελέσματα.

Μετά την Τυνησία που μετρά 200 νεκρούς από τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση τον πρόεδρο Μπεν Άλι, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Αλγερία, το Σουδάν αλλά και η Συρία συμμετέχουν στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στον αραβικό κόσμο.

Ήδη ο Βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μαρούφ Μπαχίτ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στη χώρα, ενώ στην Αλγερία διοργανώνονται μέσω του Facebook διαδηλώσεις για το προσεχές Σάββατο.
Την ίδια στιγμή το Ινστιτούτο Ερευνών για τη Μέση Ανατολή προειδοποιεί πως η επόμενη χώρα που πρόκειται να μπει στον χορό των αλλαγών θα είναι η Συρία, καθώς ήδη διοργανώνονται διαδηλώσεις το Σάββατο εναντίον του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Δαμασκό, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, μέσω του Facebook.
Επιπλέον, άγνωστοι πυρπόλησαν το βράδυ της Δευτέρας μια συναγωγή στο Γκαμπές, στη νότια Τυνησία, προκαλώντας τον τρόμο σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Τραμπελσί Πέρεζ, ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Τζέρμπα, που βρίσκεται σε απόσταση 500 χλμ. νότια της Τύνιδας κάηκαν οι κύλινδροι της Τορά.

"Εκπλήσσομαι επειδή υπήρχαν αστυνομικοί όχι μακριά από τη συναγωγή", συνέχισε ο Πέρεζ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Γρίμπα, της αρχαιότερης συναγωγής της Αφρικής στο νησί Τζέρμπα.

Η Γρίμπα είχε γίνει στόχος τον Απρίλιο 2002 μιας επίθεσης με παγιδευμένο φορτηγό, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η Αλ-Κάιντα. Είχαν σκοτωθεί 21 άνθρωποι: 14 γερμανοί τουρίστες, πέντε Τυνήσιοι και δύο Γάλλοι.

Ο Πέρεζ δήλωσε εξάλλου πως το βράδυ της Παρασκευής άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια τριών ή τεσσάρων αυτοκινήτων στην εβραϊκή συνοικία της Χουμτ-Σουκ (της πρωτεύουσας του νησιού Τζέρμπα).

"Η κατάσταση είναι ήρεμη στην Τζέρμπα, όμως οι άνθρωποι (της εβραϊκής κοινότητας) φοβούνται", συνέχισε. Η εβραϊκή κοινότητα της Τυνησίας αριθμεί αυτή τη στιγμή 1.600 ανθρώπους, οι οποίοι κατοικούν κυρίως στη Τζέρμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: