Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ανδρέας Λοβέρδος «Να αποδεσμευθούν τα ασθενοφόρα από τα γήπεδα»


Έκκληση προς τις ΠΑΕ να αναλάβουν οι ίδιες την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους αθλητές τους, ώστε να μην δεσμεύονται ασθενοφόρα στα γήπεδα, απευθύνει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) - η οποία όπως είπε πηγαίνει μαζί με το σχέδιο των συγχωνεύσεων νοσοκομείων, αφού το ένα δεν μπορεί να γίνει χωρίς το άλλο - ο κ. Λοβέρδος σημείωσε:

«Για κάθε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ,

που βρίσκεται σε ένα γήπεδο, 70.000 άνθρωποι στερούνται τις υπηρεσίες του», κατάσταση που πρέπει να αλλάξει, καθώς «όλες οι συζητήσεις όσων αφορά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο προϋποθέτουν ανανεωμένο ΕΚΑΒ».

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Ιωάννης Ροτζιώκος τόνισε πως από το 2004 δεν έχει αγοραστεί ούτε ένα ασθενοφόρο, ανακοίνωσε πάντως ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την αγορά 200 καινούριων.

Το χειρότερο είναι, όπως είπε, ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος αποδεικνύονται οι ίδιοι οι χρήστες του, αφού «από τις 6.000 κλήσεις που δέχεται καθημερινά το ΕΚΑΒ, μόνο το 10-15% είναι πραγματικά επείγουσες».

Το κάπνισμα

Όσον αφορά την τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος ο υπουργός εστίασε το πρόβλημα για μια ακόμη φορά στον τρόπο οργάνωσης της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία «ελέγχει μόνο έως τις 9 το βράδυ και έως εκ τούτου τη νύχτα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η προσπάθεια στηρίζεται επίσης στην ενεργοποίηση των επιθεωρητών Υγείας και Εργασίας και σχολίασε: «Με αυτές τις δυνάμεις που έχουμε κάνουμε αυτό που μπορούμε».

Οι κινητοποιήσεις

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας άσκησε για μια ακόμη φορά κριτική στους γιατρούς του ΙΚΑ, που απεργούν, για τη στάση τους. «Γίνεται σπουδαία προσπάθεια για την πρωτοβάθμια συνεργασία των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων με το ΕΣΥ και η μόνη έννοια των γιατρών είναι ποιος θα κάνει τη συνταγογράφηση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Αντώνης Δημόπουλος..

Τέλος για την παραίτηση του κ. Γ. Σαρόγλου από την προεδρία του ΚΕΛΠΝΟ, ο υπουργός δήλωσε πως αιφνιδιάστηκε και ανακοίνωσε ότι ο νέος πρόεδρος θα επιλεγεί τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: