Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Τελεσίγραφο Ελ Μπαραντέι προς Μουμπάρακ: Αποχωρείς την Παρασκευή


«Ημέρα αποχώρησης» του Μουμπάρακ από την εξουσία ορίστηκε η Παρασκευή, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία, υπογράμμισε σήμερα, Τρίτη, ο αντιφρονών Ελ Μπαραντέι. Την ίδια στιγμή, πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει τους δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα για «πορεία ενός εκατομμυρίου»προς την οικεία του Χ. Μουμπάρακ. Ο Μουμπάρακ έλαβε διορία να παραιτηθεί μέχρι την Παρασκευή, για να αποδευχθεί η αιματοχυσία. Όπως τόνισε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι «οι Αιγύπτιοι θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή».
Την ίδια ώρα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης γνωστοποίησαν στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ. «Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ' αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συρρέουν στην πλατεία Tahrir του Καΐρου, η οποία αποτελεί το κέντρο των διαδηλώσεων των τελευταίων 8 ημερών, με σκοπό να προχωρήσουν στη συνέχεια με πορεία προς την οικεία του Μουμπάρακ. Υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι βρίσκονται στους κεντρικούς δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και σε άλλες πόλεις, με δεκάδες χιλιάδες να έχουν συγκεντρωθεί στην Αλεξάνδρεια, παρότι η κυβέρνηση διέκοψε τα δρομολόγια του τρένου προκειμένου να αποφευχθεί η συρροή κόσμου. Παρόμοια κινητοποίηση λαμβάνει χώρα και στο Σουέζ.

Εν τω μεταξύ, απογειώθηκαν από την Αλεξάνδρεια λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι και τα άλλα δυο από τα συνολικά τρία αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν αποσταλεί για τον επαναπατρισμό περίπου 184 Ελλήνων. Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας αναμένονται να φτάσουν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: