Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου

Παραμένει ως τις εκλογές

Οι διαδηλωτές επιμένουν στην παραίτηση του προέδρου
Οι διαδηλωτές επιμένουν στην παραίτηση του προέδρου (Φωτογραφία: Associated Press )
Κάιρο, Αίγυπτος
Την πρόθεσή του να μην θέσει υποψηφιότητα, για έκτη φορά, για την προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ο Χόσνι Μουμπάρακ, έπειτα και από το σαφές μήνυμα της Ουάσιγκτον που βλέπει ότι «η προεδρία του έφτασε στο τέλος της». Σκοπεύει πάντως να παραμείνει πρόεδρος ως την διεξαγωγή των εκλογών (που προγραμμτίζονται για το Σεπτέμβριο) προετοιμάζοντας, όπως είπε, την μετάβαση της εξουσίας.

Στο διάγγελμα ο Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε ότι δεν σκοπεύει να είναι και πάλι πρόεδρος της Αιγύπτου. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα.

«Είναι δύσκολοι καιροί», είπε ακόμη για να προσθέσει ότι οι επόμενοι μήνες θα αφιερωθούν σε μία ομαλή και ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, υπογράμμισε ο Χ.Μουμπάρακ.

Όπως είχε γίνει γνωστό από τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν έχει την εξουσιοδότηση του προέδρου να αρχίσει επαφές με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και κινημάτων της Αιγύπτου.

Ο Μουμπάρακ δεν είχε ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα (ακόμα και πριν αρχίσουν οι ταραχές) τί θα πράξει στις προεδρικές εκλογές. Στην Αίγυπτο θεωρούταν πιθανό ότι θα παρέδιδε την εξουσία στο γιο του, λύση που δεν ικανοποιούσε καθόλου τους διαδηλωτές που ζητούν ριζική ανατροπή του παρόντος καθεστώτος.

Πάντως, ο αιγυπτιακός στρατός έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του λαού, γεγονός που οδηγεί πολλούς αναλυτές να δηλώνουν ότι η πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ είναι θέμα λίγων ημερών.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από το σαφές μήνυμα του απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αίγυπτο, Φράνκ Ουάισνερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μουμπάρακ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την πολιτική κρίση στη χώρα, όπως αποκάλυψε πηγή στην Ουάσινγκτον. Πάντως ο ίδιος ο κ.Ουάισνερ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής στην Αίγυπτο για χρόνια, αρνήθηκε να αποκαλύψει αν μεταβίβασε κάποιο μήνυμα στον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Παράλληλα η νυν πρεσβευτής στο Κάιρο, Μάργκαρετ Σκόμπι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σε μία προσπάθεια μεταβίβασης ενός μηνύματος «ομαλής μετάβασης», όπως το έχει χαρακτηρίσει η Ουάσιγκτον. Ακόμη, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς συνομίλησε με τον ομόλογό του Χουσεΐν Τανταουί.

Για τα γεγονότα στην Αίγυπτο συγκαλείται την Τρίτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Μαζική διαδήλωση στο Κάιρο

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι είχαν κατακλύσει την κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου στη μαζικότερη μέχρι στιγμής διαδήλωση κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Η συμμετοχή ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες, με το δίκτυο Αλ Τζαζίρα να μεταδίδει πως στην πλατεία βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι -ακόμη και δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης και ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι έδωσαν τελεσίγραφο στον Μουμπάρακ να φύγει έως την Παρασκευή, ενώ οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι λένε «όχι» σε συνομιλίες μέχρι να πέσει το καθεστώς.

Εντωμεταξύ, ξένες κυβερνήσεις (μεταξύ τους και η ελληνική) συνεχίζουν να στέλνουν στην Αίγυπτο αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους και στο αεροδρόμιο του Καΐρου επικρατούν συνθήκες χάους. Το μη αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών από την Αίγυπτο έχει απομακρυνθεί, ενώ η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλη τη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: