Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Σε πορεία επίλυσης η κρίση χρέους στην ΕΕ, εκτιμούν Ρομπάι και Μπαρόζο

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Οι Μπαρόζο και Ρομπάι στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου
Οι Μπαρόζο και Ρομπάι στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι Χέρμαν βαν Ρομπάι και Μανουέλ Μπαρόζο σχετικά με την κρίση χρέους που ταλανίζει την ΕΕ και ιδιαίτερα την Ευρωζώνη τα τελευταία δύο χρόνια.

«Δεν υποστηρίζω ότι έχουμε βγει τελείως από τη δίνη, όμως υπάρχει μία αποφασιστική καμπή στην κρίση» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΕ, ο οποίος θα προεδρεύσει στη Σύνοδο των «27».

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα καλά νέα έρχονται από την πτώση των επιτοκίων δανεισμού που απαιτούν οι αγορές των ομολόγων από τα κράτη-μέλη που θεωρούνται αδύναμα.

«Στην περίπτωση της Ιταλίας, τα επιτόκια των διετών και τριετών έχουν πέσει κατά 3%-4% από το υψηλότερο επίπεδό τους. Η κρίση σαφώς δεν έχει τερματιστεί και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όμως όλα όσα έχουμε πράξει έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και θα πρέπει να διατηρήσουμε την ίδια πορεία».

Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας έπεσαν κάτω από το όριο του 5% για πρώτη φορά από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, δείγμα της χαλάρωσης των πιέσεων στις υπερχρεωμένες χώρες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, εκτίμησε πως «η κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ», όμως «τώρα έχουμε τη δυνατότητα αλλαγής των προοπτικών».

«Με την υιοθέτηση επί της αρχής του νέου προγράμματος δανεισμού της Ελλάδος, που αποτελεί ένα ουσιώδες σημείο, με την μείωση των πιέσεων στις άλλες εκτεθειμένες χώρες, έχουμε τώρα τις συνθήκες που μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε σε ένα ουσιώδες ζήτημα, την ανάπτυξη και την εργασία» τόνισε ο Μπαρόζο.

Η ατζέντα της Συνόδου

Τo σιδηράς πειθαρχίας «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», οι στρατηγικές για προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης αλλά και οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

Ωστόσο, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στο περιθώριο των εργασιών της διήμερης συνόδου θα είναι το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και η ενίσχυση της «δύναμης πυρός» του ευρωμηχανισμού σταθερότητας (ESM).

Το θέμα των μηχανισμών στήριξης σχεδιαζόταν να συζητηθεί σε ξεχωριστή σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης την Παρασκευή. Ωστόσο, αυτή η συνάντηση ματαιώθηκε, εξαιτίας των γερμανικών αντιστάσεων, και αναμένεται νέα σύνοδος εντός του μηνός.

Ήδη, πάντως, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις υπαναχώρησης της γερμανικής κυβέρνησης από την κάθετη διαφωνία για την προοπτική αύξησης των πόρων του ESM.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η κ. Μέρκελ είναι έτοιμη να υποχωρήσει μπροστά στις εκκλήσεις των εταίρων της για την αύξηση των πόρων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ακόμη και σήμερα η απόφαση για την αποδέσμευση μέρους του νέου δανείου

Ικανοποίηση στο Eurogroup


Βενιζέλος, Μπαρουέν και Σόιμπλε στη συνεδρίαση του Eurogroup
Βενιζέλος, Μπαρουέν και Σόιμπλε στη συνεδρίαση του Eurogroup (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαιρέτισαν την Πέμπτη τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και άνοιξαν την πόρτα για την αποδέσμευση του νέου πακέτου στήριξης της χώρας, μία απόφαση η οποία ενδέχεται να ληφθεί ακόμη και σήμερα, Πέμπτη.

«Αν (η Ελλάδα) πληροί τους όρους που έχουν τεθεί, μπορούμε να αποφασίσουμε σήμερα να ανάψουμε το πράσινο φως σε όσα χρειάζονται, για να προχωρήσει η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε έκανε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που προσερχόταν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει όσα της έχουν ζητηθεί, προκειμένου να λάβει το δεύτερο πακέτο στήριξης, το οποίο αποτελείται από βοήθεια ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα «κούρεμα» του χρέους της ύψους 107 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής φαίνεται να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους. Γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι σήμερα θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα εμπρός» πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

«Έχουμε καλές πληροφορίες για την πρόοδο των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. «Αυτά που ζητήθηκαν σε γενικές γραμμές έχουν υλοποιηθεί και αυτό ευνοεί την αποδέσμευση (του δεύτερου πακέτου στήριξης), όμως αναμένουμε την τελική έκθεση της τρόικας» πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ φάνηκε επίσης αισιόδοξο. «Θα εξετάσουμε τις προόδους που έχουν σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές. Προς το παρόν έχω μία αρκετά θετική εντύπωση από τις εργασίες που έχουν γίνει» επισήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αν το Eurogroup κρίνει ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που της είχαν ζητηθεί και έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, η διαδικασία για την αποδέσμευση, τουλάχιστον, μέρους της βοήθειας θα ληφθεί μέσα στην ημέρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Η Ελλάδα θα πετύχει» είπε ο Αντώνης Σαμαράς πριν από τη σύνοδο του ΕΛΚ

Συνάντηση με τη Μέρκελ το απόγευμα


Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: Associated Press )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Η Ελλάδα πρέπει να βαδίσει στην οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των δομικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο προέχει και ο παράγοντας ανάπτυξη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που γίνεται στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

«Η Ελλάδα θα πετύχει» τόνισε ο κ.Σαμαράς, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Ζοζέφ Ντολ, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Γιούνκερ: Να σταματήσουν οι συνεχείς κριτικές κατά των Ελλήνων ...



Στις 12 Μαρτίου, θα υιοθετηθεί η τελική απόφαση για την επικύρωση του νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Όπως δήλωσε ο... Ζ. Κ. Γιουνκέρ, αυτό θα συμβεί διότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουν......
οι υπουργοί τα αποτελέσματα του PSI, δηλαδή το βαθμό συμμετοχής των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους.
Σε ό,τι αφορά στο αυριανό Eurogroup, o Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά θα δώσει στο Συμβούλιο μια καταρχήν εικόνα για την πορεία του PSI.

Ο κ. Γιουνκέρ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πράξει τα δέοντα και κάλεσε να σταματήσουν οι συνεχείς κριτικές κατά των Ελλήνων, ενώ τόνισε ότι αποστολή της Ομάδας Δράσης που έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας, πρωτίστως στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
eglimatikotita.gr



Read more...

Αθώοι έξι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Δεκτοί από το δικαστήριο οι ισχυρισμοί τους


Τα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου προκάλεσαν τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης και ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια να αποχωρήσει
Τα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου προκάλεσαν τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης και ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια να αποχωρήσει (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Θεσσαλονίκη
Αθώοι κρίθηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έξι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου που προκάλεσαν τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια να αποχωρήσει.

Οι έξι κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο, αντιμετωπίζοντας τις πράξεις της παράνομης βίας και της προσβολής στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δίπλα τους κάθισε κι ένας αστυνομικός, ο οποίος αθωώθηκε τελικά για το αδίκημα της προσβολής στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας διά παραλείψεως. Ο τελευταίος κατηγορείτο ότι παρότι βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία εκείνη την ημέρα, δεν προέβη σε καμία σύλληψη.

Οι έξι βασικοί κατηγορούμενοι ομολόγησαν στην πλειονότητά τους ότι προέβησαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στα μέτρα του μνημονίου.

Παράλληλα, τέσσερις εξ αυτών οπαδοί του Ηρακλή, είπαν ότι θέλησαν επιπλέον να διατρανώσουν τη διαμαρτυρία τους για τον υποβιβασμό της ποδοσφαιρικής τους ομάδας. Ωστόσο, αρνήθηκαν ότι φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά του Κάρολου Παπούλια και ότι εμπόδισαν -όπως κατηγορούνταν- τη διέλευση του τμήματος των έφεδρων αξιωματικών που αποπειράθηκε να παρελάσει.

Το δικαστήριο δέχτηκε τελικά τους ισχυρισμούς τους και τους αθώωσε για όλες τις πράξεις. Σε ό,τι αφορά τον αστυνομικό, το δικαστήριο έκρινε ότι με δεδομένη την πολυάριθμη παρουσία των διαδηλωτών ήταν αδύνατο να προβεί σε συλλήψεις. «Ήταν ανέφικτο να πράξει αυτό για το οποίο κατηγορείται ότι δεν έκανε» ήταν η τοποθέτηση του εισαγγελέα της έδρας κατά την αγόρευσή του.

Στο μεταξύ, για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα 11 άτομα για το αδίκημα της παράνομης βίας. Πρόκειται κυρίως για συνδικαλιστές από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Η δικογραφία για την περίπτωσή τους διαχωρίστηκε και βρίσκεται στα χέρια αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών για χαρακτηρισμό.

Να σημειωθεί ότι για την αναγνώριση και ταυτοποίηση όλων των κατηγορουμένων χρησιμοποιήθηκε από τις διωκτικές αρχές αποκλειστικά οπτικοακουστικό υλικό.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Προσλαμβάνει ακόμα υπαλλήλους η Προεδρία της Δημοκρατίας...




Στις 15 Φεβρουαρίου του 2012, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας παραιτήθηκε από την αποζημίωση του η οποία έφτανε ετησίως τα 283.694 ευρώ. (εδώ)

H απόφαση του χειροκροτήθηκε από την κοινή γνώμη καθώς ο... πρώτος πολίτης της χώρας έδωσε το παράδειγμα της λιτότητας και της προσωπικής θυσίας.

Φαίνεται όμως ότι η συμμετοχή του στη μείωση των δαπανών σταματά εκεί. Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύεται σε πρόσφατο ΦΕΚ, ο κ.Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε το διορισμό ακόμα 4 μετακλητών υπαλλήλων στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αναρωτιέμαι τι είδους νέες ανάγκες προέκυψαν κι οδήγησαν την Προεδρία της Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη απόφαση. Την ώρα πάντως που παραγωγικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αδυνατούν να πληρώσουν τους υπάρχοντες υπαλλήλους τους, διακοσμητικές δομές του Δημοσίου αυξάνουν το προσωπικό τους. Αν μη τι άλλο, παράδοξο!





















parapolitiki.com



Read more...

Εισαγγελέας για τα νοίκια των 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο...

Παρέμβαση Πεπόνη μετά τις αποκαλύψεις του protothema.gr



Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσε η αποκάλυψη του protothema.gr για τα ενοίκια που καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο για κτήρια που στεγάζουν ανεξάρτητες αρχές.

Ο οικονομικός εισαγγελέας θα διερευνήσει εάν και ποιοι ευθύνονται για το γεγονός ότι το Δημόσιο νοικιάζει πολυτελή κτίρια από ιδιώτες τη στιγμή που διαθέτει εκατοντάδες αναξιοποίητα ακίνητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιέυθηκε στο protothema.gr από την περασμάνη εβδομάδα, από τις 16 ανεξάρτητες διοικητικές αρχές μόνο οι 8 στεγάζονται σε κτίρια του Δημοσίου. Για τις υπόλοιπες καταβάλλουμε κάθε μήνα για ενοίκια 415.769,75 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσια δαπάνη της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, για τα γραφεία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού πληρώνουμε 163.500 ευρώ τον μήνα, 41.000 ευρώ δίνουμε για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 20.543 ευρώ για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, 14.000 ευρώ για τα γραφεία του Συνηγόρου του Καταναλωτή και 11.800 ευρώ για τη στέγαση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη λεωφόρου Συγγρού. Τα χρήματα αυτά περιλαμβάνονται στα 136 εκατ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού που προβλέφθηκαν για τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών κατά το έτος 2011.

Στα, πλέον, δε χαρακτηριστικά στοιχεία του ρεπορτάζ ήταν και το ότι ειδικά στη ...μονή Βατοπεδίου, το κράτος πληρώνει 825.000 (!) ευρώ τον χρόνο για νοίκια σε κτίρια που βρίσκονται πίσω από το ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα...

Τη συστέγαση των ανεξάρτητων αρχών σε ένα ή περισσότερα ακίνητα του Δημοσίου, ώστε να περιοριστούν τα έξοδα λειτουργίας τους και τουλάχιστον να μην πληρώνουμε 5 εκατ। ευρώ για τα γραφεία τους, έχει ζητήσει μέσω αλλεπάλληλων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών της η βουλευτής Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Φωτεινή Πιπιλή, η οποία μιλώντας στο protothema.gr έχει σημειώσει: «Κλαίω με την κατάντια μας ως συνεπής φορολογούμενη πολίτης και αγανακτώ που επί οκτώ μήνες παλεύω, αναδεικνύω και καταγγέλλω με στοιχεία αυτή τη σπατάλη».
.protothema.gr

Read more...

ΠΑΣΟΚ, σύγχρονο κόμμα της Κεντροαριστεράς, το όραμα του Παπουτσή



ΠΑΣΟΚ, σύγχρονο κόμμα της Κεντροαριστεράς, το όραμα του Παπουτσή
Στην επίσημη αναγγελία της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ προέβη πριν από λίγο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Σε δήλωσή του, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι η υποψηφιότητα στοχεύει στην ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε «ένα σύγχρονο κόμμα της Κεντροαριστεράς, ανοιχτό και πολυσυλλεκτικό».

Ο κ. Παπουτσής, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, επισήμανε την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ «να εκφράσει ξανά τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου, όσους βιώνουν την ανεργία και έχουν ανάγκη» και κάλεσε σε συμπόρευση όλα τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους αγωνίστηκε μαζί, «σε μια νέα και ελπιδοφόρα προοδευτική ενότητα».

Όλη η δήλωση του Χρήστου Παπουτσή:

«Είναι ώρα ευθύνης και απόφασης.
Στο ΠΑΣΟΚ γυρνάμε σελίδα.
Το αύριο της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης είναι υπόθεση όλων μας.
Είναι υπόθεση του κάθε δημοκράτη πολίτη.
Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμες στιγμές.
Σε ένα ιστορικό μεταίχμιο.

Η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και να κατοχυρώσει τη θέση της στην Ευρώπη.

Να προχωρήσουμε με θάρρος, ταχύτητα και αποτέλεσμα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.
Mε αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Με διαρκή αγώνα για να αλλάξει η σημερινή συντηρητική, αδιέξοδη και νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ.
Με διαρκή και ουσιαστική διαπραγμάτευση για την κατοχύρωση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Η Ευρώπη είναι πεδίο συνεχούς και σκληρής διαπραγμάτευσης, πολυεπίπεδων συμμαχιών, ιδεολογικής αναμέτρησης, δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων.

Τώρα, χωρίς καθυστέρηση πρέπει να οργανώσουμε το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Με προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Κράτος Δικαίου, Ισονομία και Διαφάνεια.
Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Νέες θέσεις εργασίας.
Δίκαιη αναδιανομή των βαρών και των ωφελημάτων.
Κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Καθαρές πολιτικές επιλογές με προοδευτική κατεύθυνση.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτούνται ισχυροί αντιπροσωπευτικοί θεσμοί, λαϊκή συμμετοχή, ισχυρά κόμματα και αποφασισμένοι πολιτικοί.
Για να εγγυηθούμε την αυτονομία της πολιτικής και την ουσία της δημοκρατίας.
Σε αυτό τον αγώνα πιστεύω.
Αυτή την προοπτική θέλω να εκφράσω.

Για ένα ΠΑΣΟΚ ευθύνης απέναντι στη χώρα.
Με αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Το ΠΑΣΟΚ που θα αποκαταστήσει τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Και τώρα στις νέες δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, να εκφράσει ξανά τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου, όσους βιώνουν την ανεργία και έχουν ανάγκη.
Για να εκφράσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και τους νέους ανθρώπους.
Ένα ισχυρό, δημοκρατικό, πατριωτικό Κίνημα.

Ένα σύγχρονο πολιτικό κόμμα, βασικό πυλώνα του κεντρώου χώρου και της Αριστεράς.
Ανοικτό σε όσους πιστεύουν στην αξία της οργανωμένης συλλογικής δράσης.
Σε όσους πιστεύουν στην ηθική της πολιτικής και της δημοκρατικής λειτουργίας,
στο ρόλο του ενεργού πολίτη στη σύγχρονη κοινωνία.

Ένα ΠΑΣΟΚ ανοικτό στα σύγχρονα ρεύματα σκέψης, πολυσυλλεκτικό, σε μια νέα και ελπιδοφόρα προοδευτική ενότητα.

Η περίοδος είναι κρίσιμη.
Οι στιγμές είναι δραματικές.
Τα διλήμματα υπαρξιακά.
Οι αποφάσεις βασανιστικές.

Σε ότι με αφορά πορεύτηκα πάντα με τις ιδέες μου, τις θέσεις μου και τις προτάσεις μου.
Πάντα στην πρώτη γραμμή.
Στις νίκες και τις ήττες.

Με γνώμονα πάντα
Την ενότητα και την προοπτική της παράταξης

Τώρα είναι ξανά η ώρα της μάχης.
Ίσως της πιο κρίσιμης μάχης.
Απευθύνομαι στην καρδιά και την ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και σε όλες τις γενιές που την εκφράζουν.
Απευθύνομαι σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ.
Απευθύνομαι σε όλα τα στελέχη μας.

Απευθύνομαι σε όλους χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, σε όλους όσους πορευτήκαμε και αγωνιστήκαμε μαζί. Για τις ίδιες αρχές και αξίες.

Και θέτω στην κρίση τους την υποψηφιότητά μου θέση του προέδρου του Κινήματος।
http://newpost.gr

Read more...

Φρούδες οι ελπίδες για τους ανέργους...

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για μείωση 22% στο επίδομα ανεργίας




Φρούδες οι ελπίδες που δημιούργησε μόιλις χτες στους ένα εκατομμύριο και πλέον ανέργους της χώρας ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να έχει ήδη υπογραφεί η απόφαση με την οποία μειώνονται κατα 22% - όσο και ο βασικός μισθός - τα επιδόματα ανεργίας!

Χτες στη Βουλή ο υπουργός είχε αναφέρει ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εξαιρεθούν της μείωσης ορισμένες από τις κατηγορίες ανέργων (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).

Ωστόσο, στην πράξη αποδεικνύεται ότι το σύνολο των επιδομάτων που δίνει ο Οργανισμός Απασχόλησης θα υπολογίζεται με βάση το μειωμένο ημερομίσθιο που προβλέπει το νέο μνημόνιο.

Ως αποτέλεσμα της υπουργικής απόφασης, το βασικό επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 359 ευρώ।
protothema.gr

Read more...

«Χρυσή» ηταν η βασιλόπιτα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς...



Μόλις... 2.050 ευρώ κόστισε η βασιλόπιτα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την υπογραφή μάλιστα του Κωσταντίνου Μποτόπουλου, προέδρου της Επιτροπής και στενού πολιτικού φίλου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.


Χωρίς να... αναφέρεται στο κείμενο της «Διαύγειας» η επιχείρηση από όπου η Επιτροπή του κ. Μποτόπουλου προμηθέυτηκε την χριστουγεννιάτικη πίτα σε τιμή... ευκαιρίας, εγκρίνεται η δαπάνη ύψους 2.050 (!) ευρώ στις 20 Ιανουαρίου για μια καθιερωμένη διαδικασία, την κοπή της βασιλόπιτας. Η δαπάνη, εμπίπτει πλέον στην διαδικασία «περικοπών» σε δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία με τις ευλογίες κατα τα άλλα του ίδιου του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είχε ζητήσει να μπει μαχαίρι στα περιττά έξοδα των υπηρεσιών.

Θυμίζουμε ότι πολλά υπουργεία την έβγαλαν με βασιλόπιτες των 200 ευρώ, ενώ στην Επιτροπή Κεφαλαιογοράς η γκλαμουριά στην εορταστική εκδήλωση περίσσευε... (Να μην αναφερθούμε καν στα νοικοκυριά που εφέτος αδυνατούσαν να αγοράσουν και την πιο φθηνή πίτα).

Αν και δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων στην Επιτροπή, η πίτα των 2.050 ευρώ μοιάζει αδικαιολόγητα... μεγάλη! Ο κ. Μποτόπουλος όμως ίσως είναι συνηθισμένος στις ακριβές εκδηλώσεις προερχόμενος από εύπορο περιβάλλον με ένα προσωπικό lifestyle ενός κοσμοπολίτη.

Φίλος και συνεργάτης του Αναστάσιου Πεπονή, και στη συνέχεια ο «εκλεκτός» του Άκη Τσοχατζόπουλου πέρασε από το ΠΑΣΟΚ διατελώντας Γενικός Γραμματέας σε διάφορους τομείς όπως ο Τουρισμός, έγινε ευρωβουλευτής, άφησε το στίγμα του στο opengov με τις «ευλογίες» του Γιώργου Παπανδρέου και τελικώς ενθαρρύνθηκε από τον υπουργό Οικονομίας, κ. Βενιζέλο για να επιστρέψει δυναμικά στα δρώμενα του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το 2011.

Λογικά ο Μπένι πρέπει να του τραξήξει (δημοσίως) το αυτί...

newpost.gr



Read more...

Απολυμένος οδηγός εργοστασίου στην Κομοτηνή κρατά ομήρους συναδέλφους του και τραυμάτισε τον ιδιοκτήτη

Απολυμένος οδηγός εργοστασίου στην Κομοτηνή κρατά ομήρους συναδέλφους του και τραυμάτισε τον ιδιοκτήτη
Ένοπλος κρατάει δύο ομήρους σε εργοστάσιο κατασκευής κάδων απορριμμάτων στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για απολυμένο οδηγό του εργοστασίου «HELESI PLC» στην Κομοτηνή.

Ο 52χρονος δράστης προηγουμένως τραυμάτισε τρία άτομα με το κυνηγετικό όπλο του, εκ των οποίων ο ένας είναι ο 51χρονος ιδιοκτήτης του εργοστασίου και ο άλλος νεαρός υπάλληλος υπήκοος Βουλγαρίας. Ο τρίτος τραυματίας μάλιστα είναι αστυνομικός. Οι τραυματίες νοσηλεύονται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Κομοτηνής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο τραυματισμένος ιδιοκτήτης φέρει βαριά τραύματα στο λαιμό.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη της περιοχής και το σημείο έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ βρίσκεται επί ποδός ομάδα διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα σε απολύσεις। Ανάμεσα στους απολυμένους ήταν και ο δράστης, ο οποίος έμεινε άνεργος έπειτα από πολλά χρόνια «θητείας» στο εργοστάσιο. Ο ένοπλος είναι πατέρας δύο παιδιών και δεν κατάφερε να βρει δουλειά μέτα την απολυσή του, δηλαδή πριν από περίπου ένα χρόνο.
http://newpost.gr

Read more...

Δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, λέει η ISDA

Δεν ενεργοποιούνται -ακόμα- τα CDS


Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργοποιήσει τις ρήτρες, για να διασφαλίσει υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο PSI, τότε θεωρείται δεδομένο ότι η ISDA θα αποφασίσει ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός
Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργοποιήσει τις ρήτρες, για να διασφαλίσει υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο PSI, τότε θεωρείται δεδομένο ότι η ISDA θα αποφασίσει ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός (Φωτογραφία: AΠΕ )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Αρνητική ήταν, την Πέμπτη, η απάντηση της Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) στα δύο ερωτήματα που είχαν τεθεί για το αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το πρώτο ερώτημα έθετε το ζήτημα της ρήτρας συλλογικής δράσης και αν η αναδρομική εισαγωγή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνιστά πιστωτικό γεγονός (Restructuring Credit Event).

Η απάντηση ήταν αρνητική. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Σε αυτό το ερώτημα γινόταν αναφορά και στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (ύψους 56,5 δισ. ευρώ) με νέα ομόλογα πριν την εισαγωγή της νομοθεσίας για τις ρήτρες (CACs).

Όπως είναι γνωστό, η ΕΚΤ εξαιρέθηκε από το «κούρεμα», ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΤΕπ είναι κάτω από 1 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε το αν η συμφωνία της κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους (το PSI) συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Και εδώ η απάντηση ήταν αρνητική και η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.

«Όχι» ψήφισαν οι Credit Suisse, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs, JPMorgan Chase Bank, N.A., Morgan Stanley, UBS, BNP Paribas, Societe Generale, Citadel Investment Group LLC, D.E. Shaw Group, BlueMountain Capital Elliott Management Corporation και PIMCO.

Συνεπώς, δεν ενεργοποιούνται, προς το παρόν, τα CDS επί του ελληνικού κρατικού χρέους, ύψους 3,252 δισ. δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ISDA σημειώνει ότι η κατάσταση ως προς το ελληνικό θέμα «ακόμη εξελίσσεται» και ότι η σημερινή απόφαση δεν επηρεάζει το δικαίωμα των παραγόντων της αγοράς να θέσουν νέα ερωτήματα σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους, ούτε εκφράζει τη θέση της Ένωσης για το αν μπορεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία να συμβεί πιστωτικό γεγονός, καθώς νέα δεδομένα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Τι σημαίνει αυτό;

Όπως είναι γνωστό, η ISDA είχε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι η «εθελοντική» ανταλλαγή ομολόγων στο πλαίσιο του PSI δεν συνιστά credit event, ενώ παρόμοια θέση είχε και στο θέμα της εισαγωγής της ρήτρας συλλογικής δράσης στα ελληνικά ομόλογα.

Ωστόσο, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργοποιήσει τις ρήτρες, για να διασφαλίσει υψηλό (100% ουσιαστικά) ποσοστό συμμετοχής στο PSI, τότε θεωρείται δεδομένο ότι η ISDA θα αποφασίσει ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός.

Κρίσιμες ημερομηνίες απ' αυτή την άποψη είναι η 9η και η 12η Μαρτίου, καθώς οι προσφορές για την ανταλλαγή των ομολόγων, στο πλαίσιο του PSI, θα κλείσουν στις 8 Μαρτίου και θα εκκαθαριστούν μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Έτσι, κυβέρνηση και τρόικα θα γνωρίζουν το ποσοστό της συμμετοχής και θα κρίνουν να θα πρπέπει να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες (κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο).

Σε αυτή την περίπτωση, θα υποβληθεί εκ νέου ερώτημα στην ISDA και τότε η απόφαση θα είναι θετική.

Ποιοι αποφασίζουν για το πιστωτικό γεγονός

Η αρμόδια επιτροπή (ΕΜΕΑ Determination Committee) που κρίνει αν υπάρχει ή υπάρξει στο άμεσο μέλλον πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, αποτελείται από τους τους εκπροσώπους των εξής τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών:

Μέλη με δικαίωμα ψήφου
Bank of America/Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank, N.A.
Morgan Stanley
Societe Generale
UBS

Σύμβουλοι (χωρίς δικαίωμα ψήφου)
Citibank

The Royal Bank of Scotland

Μέλη

BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel LLC(First Term Non-dealer)
D.E. Shaw Group (First Term Non-dealer)
Elliott Management Corporation (Third Term Non-dealer)
Pacific Investment Management Co., LLC (Second Term Non-dealer)

Τα 10+5 μέλη, αν εξαιρεθούν οι σύμβουλοι, αποφασίζουν για το αν θα εξετάσουν ένα ερώτημα και στη συνέχεια αν υφίσταται πιστωτικό γεγονός τη συνέχεια ή μη της διαδικασίας. Για να γίνει αυτό απαιτείται πλειοψηφία 80%.

Το όριο αυτό τέθηκε ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα μπορούν μόνο οι εκπρόσωποι των 10 τραπεζών να αποφασίζουν αν υφίσταται πιστωτικό γεγονός και συνεπώς να εγείρεται θέμα χειραγώγησης.

Γιώργος Κωστούλας

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Και "επίσημα" Χρήστος Παπουτσής...



Πριν από λίγο, με δήλωσή του από το πολιτικό του γραφείο, ο Χρήστος Παπουτσής ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Είναι η... πρώτη υποψηφιότητα και επίσημα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Απομένει τώρα να επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.



Read more...

Απαρνήθηκε το μισθό του ο Λουκάς Παπαδήμος

Απαρνήθηκε το μισθό του ο Λουκάς Παπαδήμος
Ούτε οι στενοί του συνεργάτες δεν γνώριζαν ότι εξαρχής ο Λουκάς Παπαδήμος είχε απαρνηθεί τη λεγόμενη πρωθυπουργική χορηγία, δηλαδή τον μισθό του. Είδηση η οποία εντελώς τυχαία βγήκε χθες στη δημοσιότητα μετά από ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου προς τον έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Μικροπολιτικό των «Νέων» την απόφαση αυτή είχε λάβει ο κ। Παπαδήμος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον περασμένο Νοέμβρη.
http://newpost.gr

Read more...

Το Ταμείο Παρακαταθηκών, η ιδιωτικοποίηση και τα χρέη των δημοσίων υπαλλήλων










Το Ταμείο Παρακαταθηκών, η ιδιωτικοποίηση και τα χρέη των δημοσίων υπαλλήλων
Έχει περάσει μια εβδομάδα από την εξαγγελία Βενιζέλου ότι θα μειωθεί η δόση στα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και ακόμη οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν από τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψει τη σχετική απόφαση. Ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης;


Το ότι ο υπουργός έκανε την εξαγγελία αλλά οι υπηρεσίες δεν βρίσκουν τρόπο να την υλοποιήσουν. Διότι για να συμβεί αυτό, δηλαδή για να μειωθεί το ποσό που θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 60% του μισθού τους στο 30%, θα πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποπληρώνουν τα στεγαστικά μέχρι τα…90 καταβάλλοντας μάλιστα 10άδες χιλιάδες ευρώ επιπλέον σε τόκους.

Ήδη στο Ταμείο Παρακαταθηκών έχουν δημιουργηθεί τεράστιες λίστες αναμονής από δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι υπό την πίεση των αλλεπάλληλων μειώσεων στους μισθούς τους, έσπευσαν να ζητήσουν ρύθμιση των στεγαστικών τους δανείων.

Περίπου 5.600 άτομα περιμένουν να εξασφαλίσουν επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου τους. Ήδη, την αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου έχουν εξασφαλίσει περίπου 8900 δημόσιοι υπάλληλοι. Περίπου 1.300 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ζητήσει να ανασταλεί η εξυπηρέτηση του δανείου τους και από αυτούς, τουλάχιστον οι 1000 περιμένουν ακόμη απάντηση. Διακοπή καταβολής της δόσης λόγω συνταξιοδότησης έχουν αιτηθεί 1.200 άτομα και από αυτά τα αιτήματα, τα 1.000 έχουν ικανοποιηθεί ενώ περίοδο χάριτος (με πληρωμή ενός μέρους της δόσης έχουν ζητήσει 1.700 άτομα και τουλάχιστον 1000 υπάλληλοι περιμένουν απάντηση.

Κι ενώ ήδη τουλάχιστον 8.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στο…ακουστικό τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών καταφτάνουν συνεχώς και νέοι δημόσιοι υπάλληλοι. Βέβαια, μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα νέα δεδομένα.

Τι είπε ο υπουργός επί της ουσίας;
Ότι αν κάποιος έχει μισθό 1000 ευρώ, η δόση που πληρώνει στο ταμείο Παρακαταθηκών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ευρώ τη στιγμή που σήμερα μπορεί να φτάνει και στα 600 ευρώ.
Πως μπορεί να συμβεί αυτό σε μόνιμη βάση;
Δύο τρόποι υπάρχουν:
  • Να αυξηθεί η διάρκεια του δανείου ακόμη και κατά…20 χρόνια. Ένα δάνειο 100.000 ευρώ το οποίο σήμερα βγάζει δόση 700 ευρώ, για να εξακολουθήσει να εξυπηρετείται με τα μισά χρήματα, θα πρέπει η διάρκειά του να αυξηθεί κατά 25 χρόνια. Είναι πολύ πιθανό, μέχρι τότε ο δημόσιος υπάλληλος να έχει πεθάνει και τα χρέη να τα αναλάβει ο κληρονόμος. Παράταση της διάρκειας αποπληρωμής ενός δανείου κατά 25 χρόνια, τετραπλασιάζει του τόκους. Δάνειο 100.000 ευρώ στα 40 χρόνια, αποπληρώνεται τελικώς με 200.000 ευρώ καθώς τα 100.000 ευρώ είναι τόκοι.

  • Να «κουρευτεί» το ποσό του δανείου. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση το τελευταίο διάστημα ζητώντας να διαγραφεί ένα μέρος από το χρέος των περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών. Θα υπάρξει τέτοια απόφαση; Τη στιγμή που το Ταμείο Παρακαταθηκών περιλαμβάνεται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων; Και αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα δημιουργηθεί…δεδικασμένο και για τους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που έχουν πάρει δάνειο από άλλη τράπεζα;
Η συνέχεια επί της αποφάσεως Βενιζέλου…

Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Υπερψηφίστηκε ο εφαρμοστικός νόμος για τα Ταμεία, τα φαρμακεία και τα γενόσημα...



Εγκρίθηκε με 213 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 12 παρών, ο εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας υπουργείων Εργασίας και Υγείας.
Δεκτός κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε μετά την ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΚΚΕ και Λα.Ο.Σ., ο εφαρμοστικός νόμος που αφορά στην ενοποίηση των...

επικουρικών ταμείων, την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και την κυκλοφορία των γενόσημων φαρμάκων.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενώ το ΚΚΕ δήλωσε όχι σε όλα, όπως και ο Λα.Ο.Σ. πλην του άρθρου 35 το οποίο υπερψήφισε, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου ψήφισαν «παρόντες» μόνο για το άρθρο 89.

Ειδικότερα:

Ψήφισαν συνολικά επί της αρχής και επί των άρθρων 283 βουλευτές.

Επί της αρχής, ναι ψήφισαν 213 βουλευτές, 58 κατά, ενώ 12 δήλωσαν παρών.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε με πολύ σκληρή γλώσσα τόσο για γιατρούς όσο και για επιχειρηματίες του φαρμάκου και φαρμακοποιούς και είπε ότι δέχεται πόλεμο από οργανωμένα συμφέροντα, για να προσθέσει ότι σε αυτά τα συμφέροντα δεν πρόκειται να κάνει πίσω «ούτε ένα εκατοστό» και έδωσε σαν απάντηση τα 2 δισ. ευρώ της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα σε ένα χρόνο.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα 1η Μαρτίου οι φαρμακοποιοί Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας κόβουν την πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων που τα χρέη του ξεπερνούν τους τρεις μήνες.

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί απειλούν ότι θα κλείσουν τα φαρμακεία τους από την Τρίτη 6 Μαρτίου, χωρίς διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα, πρόταση την οποία προτίθεται να καταθέσει το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στη Γενική Συνέλευση του κλάδου τη Δευτέρα.

Η στάση των διαγραφέντων

Όσον αφορά τη στάση των προσφάτως διαγραφέντων βουλευτών, από εκείνους που διεγράφησαν από το ΠΑΣΟΚ, «ναι» ψήφισαν οι Αλ. Αθανασιάδης και Χρήστος Μαγκούφης, «όχι» ψήφισαν οι Χρ. Κατσούρας και Γιάννης Αμοιρίδης, ενώ «παρών» δήλωσαν δώδεκα βουλευτές: Λάμπρος Μίχος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Βασίλειος Τόγιας, Γ. Κασσάρας, Χάρης Καστανίδης, Γ. Παπαμανώλης, Ηλ. Θεοδωρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μαρία Κυριακοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Κυριακή Τεκτονίδου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου .

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι: Αννα Βαγενά, Βάσω Παπανδρέου, Θεόδωρος Παραστατίδης, Οδυσσέας Βουδούρης, Τσετίν Μαντατζί και Σπύρος Κουβέλης.

Συντεταγμένα εν τω μεταξύ ψήφισαν και σε αυτή την ψηφοφορία οι εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν προειδοποιηθεί ότι δεν θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος επειδή είχαν καταψηφίσει πριν από λίγες ημέρες το άρθρο για τα εργασιακά στην τελευταία δανειακή σύμβαση. Πρόκειται για τους βουλευτές Γιάννη Κουτσούκο, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, Παναγιώτη Δημητρουλόπουλο, Δημήτρη Κουσελά, Βασίλη Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρη Καρύδη, Μαρία Μίχου και Μιχάλη Τζελέπη.

«Ναι» σε όλα ψήφισαν επτά διαγραφέντες από την Κ.Ο. και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας: Τάσος Καρυπίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Παπασιώζος και Γ. Βαγιωνάς.

Αλλοι επτά από τους βουλευτές που διεγράφησαν, υπερψήφισαν επί της αρχής και είπαν «όχι» σε άρθρα. Πρόκειται για τους Γ. Βλάχο, Μ. Γιαννάκη, Κ. Μαρκόπουλο, Κ. Γκιουλέκα, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γ. Καρασμάνη και Μ. Τζήμα.

Στο «όχι» επέμειναν ο Δημήτρης Σταμάτης και η Έλενα Κουντουρά, ενώ απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι Σπύρος Γαληνός Τσαμπίκα Ιατρίδου, Παναγιώτης Μελάς και Χρ. Ζώης...



Read more...

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η πρόταση των συμβούλων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Στην τελική ευθεία


Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η τρόικα θέτει ευθέως το θέμα πώλησης και υδροηλεκτρικής (εκτός της λιγνιτικής) παραγωγής
Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η τρόικα θέτει ευθέως το θέμα πώλησης και υδροηλεκτρικής (εκτός της λιγνιτικής) παραγωγής (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Έως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχει κατατεθεί η πρόταση των συμβούλων για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου.

Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους συμβούλους για τον καθορισμό του σχήματος με το οποίο θα προχωρήσει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια, που σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να αντανακλούν τις χονδρικές τιμές έως τα μέσα του 2013, το υπουργείο λέει ότι ο τρόπος και τα συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα οριστικοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Τα τιμολόγια στην υψηλή και την μέση τάση έχουν ήδη απελευθερωθεί.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, «στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μπορέσει να πωλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές».

«Η εν λόγω πώληση», υπογραμμίζεται, «είναι χωριστή από την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγικής ικανότητας που προβλέπεται στην απόφαση της Επιτροπής για την ελληνική υπόθεση λιγνίτη».

Ωστόσο, προστίυεται πως μπορεί να δοθεί στους επενδυτές η δυνατότητα αγοράς υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας/λοιπών παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα που προβλέπει η εν λόγω απόφαση.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση τρίτων στη λιγντική παραγωγή, το ΥΠΕΚΑ λέει ότι εντός του Μαρτίου αναμ'ενονται τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς της Κομισιόν «για να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων μέτρων, που θα οριστικοποιηθούν με αντίστοιχη απόφαση της ΕΕ».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Βενιζέλος, ο Παπουτσής και οι… άστεγοι

Συνεδριάζει την Παρασκευή το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ


Επίδειξη δύναμης αναμένεται να κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τη συλλογή υπογραφών από τους βουλευτές και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, ενώ εντείνονται και οι προσπάθειες του Χρήστου Παπουτσή να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό – απαιτούνται περίπου 95 υπογραφές για να είναι έγκυρη η υποψηφιότητά του.

Κατά τα φαινόμενα οι υπογραφές για τον κ. Βενιζέλο ίσως φτάσουν και τις 200 σε σύνολο 370 μελών του εθνικού συμβουλίου, όπερ σημαίνει ότι δεν απομένει, ούτε καν μαθηματικά, χώρος για τρίτη υποψηφιότητα, παρά το γεγονός ότι στελέχη της αυτοαποκαλούμενης «μεταρρυθμιστικής πτέρυγας» - κατά άλλους των «φιλοτροϊκανών» ή «δεξιών» - δεν δείχνουν να εκφράζονται με καμία από τις συγκεκριμένες δύο υποψηφιότητες.

Στελέχη όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Ηλίας Μόσιαλος και ίσως η Άννα Διαμαντοπούλου, που έμειναν μάλλον ξεκρέμαστοι από την επιλογή του Ανδρέα Λοβέρδου να στηρίξει τον κ. Βενιζέλο αναζητούν τρόπους αυτόνομης παρέμβασης, όχι κατ’ ανάγκη ενιαίας, αλλά πάντως δυναμικής, που να βάζει τους όρους για την έκφραση ενός νέους ρεύματος την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Πάγκαλος είδε στελέχη στο γραφείο του το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Ραγκούσης ετοιμάζει παρέμβαση την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι το ζητούμενο δεν είναι η αναπαλαίωση προσώπων, αλλά μία μεταρρυθμιστική πλατφόρμα, ενώ γρίφος εξακολουθεί να είναι η στάση της υπουργού Παιδείας.

Αυτόνομη παρέμβαση αναμένεται να κάνει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η στάση του οποίου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, παρά το γεγονός ότι συνομιλεί συχνά με την πλευρά Βενιζέλου – Λοβέρδου.

Κείμενο παρέμβαση αναμένεται να κυκλοφορήσουν και οι 7 λοχαγοί, που εντείνουν τις συναντήσεις τους και τις διαβουλεύσεις με βουλευτές. Οι κύριοι Θάνος Μωραίτης, Γιώργος Πεταλωτής, Φίλιππος Σαχινίδης, Σωκράτης Ξυνίδης, Μανώλης Όθωνας, Γιάννης Δριβελέγκας και Μάρκος Μπόλαρης φαίνεται να κατευθύνονται προς τον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα τοποθετηθούν ανοιχτά ή θα περιοριστούν στην περιγραφή πολιτικών χαρακτηριστικών για την επόμενη ημέρα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως το πολιτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει τελικά το μεσημέρι της Παρασκευής για να οριστικοποιήσει τις ακριβείς διαδικασίες και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές από τη βάση στις 18 Μαρτίου। Ενδεχόμενο αναβολής δεν υπάρχει, παρά τα προβλήματα στην οργάνωση της εθνικής συνδιάσκεψης στις 10 και 11 Μαρτίου.
protothema.gr
Read more...

Έρχονται απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Πρόσθετα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ για το 2013 – 2015



Τα δύσκολα είναι μπροστά, αλλά τα χειρότερα έρχονται. Ήδη ο προϋπολογισμός του 2012 ξαναγράφεται και τον προσεχή Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συζητήσει και να αποφασίσει από κοινού με την Τρόικα το νέο Μεσοπρόθεσμο, με ακόμα πιο δραστικές παρεμβάσεις και περικοπές.

Μετά τις οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων του Μνημονίου ΙΙ που αποτυπώθηκαν στους εφαρμοστικούς νόμους, στο προσκήνιο έρχονται επιπλέον: "αξιοκρατικές" καταργήσεις φορέων και οργανισμών, μετατάξεις και απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και νέες μειώσεις μισθών των εργαζομένων. Η συμφωνία στα μέτρα του 2013-2015 θεωρείται ήδη προαπαιτούμενο για το ΔΝΤ εκ μέρους των δανειστών, καθώς τα περισσότερα από αυτά θα αποφασιστούν και θα ψηφιστούν στο β΄εξάμηνο του 2012.

Το νέο κύμα μέτρων αναμένεται να ξεπερνά τα δεδομένα που θα έχουν ως τότε διαμορφωθεί, δηλαδή: μειώσεις σε μισθούς δημοσίου και απολύσεις, περικοπές των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, δικαστικοί κλπ), νέα μεταρρύθμιση σε ασφαλιστικό, μαζικές καταργήσεις και περικοπές επιδομάτων, διαδοχικά κύματα απολύσεων -μέσω εφεδρείας- στο δημόσιο, αλλά και ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις χωρίς κόκκινες γραμμές.

Τα μέτρα θα ξεπερνούν ως ποσοστό του ΑΕΠ το 1,5% που ίσχυσε για φέτος. Το «πακέτο» θα φτάνει ίσως και το 5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια -περίπου 11,5 δισ. ευρώ- και θα είναι ιδιαίτερα επαχθές, στο βαθμό τουλάχιστον που η κυβέρνηση θα αδυνατεί να πατάξει την φοροδιαφυγή και τη κρατική σπατάλη εκεί που κρύβονται.

Η Τρόικα θεωρεί ότι οι ως τώρα παρεμβάσεις για τη φοροδιαφυγή «παρέχουν μακροπρόθεσμα συντηρητικά» οφέλη που «αναμένεται να σωρευθούν μόνο από το 2013». Έτσι θα ζητά δεσμεύσεις ότι δεν θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ και ότι αν το έλλειμμα δεν μειώνεται θα περιοριστούν και άλλο οι μισθοί του δημοσίου, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.

«Καλά λεφτά» στο δημόσιο μόνο για λίγους

Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα εκτείνεται έως το 2015. Θα πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις και μέτρα όπως:
- αξιολόγηση στο δημόσιο, κατάργηση «άχρηστων» φορέων, περικοπές των «υπεράριθμων» εργασίας, εξάλειψη κενών θέσεων κλπ.

- μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, νέα αναθεώρηση του συστήματος προαγωγών, παροχές αναλόγως της απόδοσης και όχι της παλαιότητος.

- νέες περικοπές στο φάρμακο και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

-πρόσθετες περικοπές των συντάξεων για την περίοδο 2013 – 2015.

- πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μεγαλύτερα κύματα εφέδρων τα επόμενα χρόνια

- επιπλέον παρεμβάσεις με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές δαπάνες.

- ευρεία περικοπή κοινωνικών επιδομάτων την περίοδο 2013- 2015, κατάργηση πολλών εξ αυτών, θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και ενίσχυση ή «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας.

- φορολογική μεταρρύθμιση με μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας, αλλά δέσμευση να μην μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ (ή να διασφαλιστεί το δημοσιονομικό «ισοδύναμο»), κατάργηση προνομιακών φορολογικών καθεστώτων (γίνεται πχ συζήτηση για τις φοροαπαλλαγές και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά κλπ).

• αυστηρός έλεγχος δαπανών , δυνατότητα άμεσης ψήφισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών, κυρώσεις για φορείς που δεν αποδίδουν λογαριασμό, «λογιστές αξιωματούχοι» στα υπουργεία.

Η κυβέρνηση πάντως εξετάζει ήδη την επιβολή αυτοτελούς ενιαίου φόρου 20% σε τόκους καταθέσεων, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια αλλά και στα ενοίκια.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το φορολογικό σοκ θα είναι μεγάλο, αφού εξετάζεται η αναθεώρηση των φόρων ακινήτων.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και πάλι όμως η τύχη του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και ελαστικότερες μορφές απασχόλησης χάριν της χαμένης ανταγωνιστικότητος της ελληνικής οικονομίας
.protothema.gr

Read more...

Πατάτες χωρίς μεσάζοντες και στην Αττική - Διευρύνεται το κίνημα για φθηνά προϊόντα

Πρωτοβουλίες εθελοντών και δήμων

Ο συντονισμός παραγωγών και καταναλωτών σπάει τα κυκλώματα διακίνησης
Ο συντονισμός παραγωγών και καταναλωτών σπάει τα κυκλώματα διακίνησης (Φωτογραφία: Phasma )


Αθήνα
Πρωτοβουλία για τη διανομή φθηνής πατάτας Νευροκοπίου, χωρίς μεσάζοντες, ανέλαβε και ο Δήμος Παλλήνης, στην Αττική, μετά την επιτυχημένη ανάλογη κίνηση στην Κατερίνη. Ο δήμος άρχισε ήδη να συλλέγει παραγγελίες κατοίκων, ώστε να φθάσουν οι αναγκαίες ποσότητες από τους πατατοπαραγωγούς. Η κοινωνία μπορεί να αυτοοργανωθεί, αφού το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση επισημαίνει η δημοτική αρχή Παλλήνης. Όπως λένε οι αρμόδιοι, η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Κίνημα για φθηνά προϊόντα διαμορφώνεται, άλλωστε, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο του Δήμου Παλλήνης είναι να ορίσει μία συγκεκριμένη ημέρα, κατά την οποία οι πατατοπαραγωγοί θα έρθουν να πουλήσουν το προϊόν τους στους δημότες έναντι 28 λεπτών, όπως υπολογίζεται.

Ο δήμος δεν εμπλέκεται στην οικονομική συνδιαλλαγή μεταξύ παραγωγών και δημοτών, παρά μόνο θα προμηθεύσει με ένα κουπόνι εκείνους τους δημότες που έχουν κάνει παραγγελίες (έως τις 8 Μαρτίου), προκειμένου να το παραδώσουν στους παραγωγούς.

Ο δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος δήλωσε στη ΝΕΤ ότι ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας του εισοδήματος που συνεχώς συρρικνώνεται. «Η κοινωνία μπορεί να αυτοοργανωθεί» δήλωσε.

Η αντιδήμαρχος Παλλήνης Ειρήνη Κουνενάκη δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι στόχος της πρωτοβουλίας του δήμου είναι «να ταρακουνήσουμε την αγορά».

«Αφού το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, θα το επιβάλλουμε» τόνισε η αντιδήμαρχος. Επισήμανε ότι η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα.

Κίνημα για φθηνά προϊόντα

Πρωτοβουλίες για κατάργηση των μεσαζόντων που επιβάρυναν υπέρμετρα τις τιμές των αγαθών, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει πολύ ακριβά το προϊόν και ο παραγωγός να παίρνει ένα εξευτελιστικό αντίτιμο, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, το «κίνημα της πατάτας» που ξεκίνησε από την Πιερία, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το Σάββατο η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης της Πιερίας θα διαθέσει ακόμη 75 τόνους πατάτας από το Νευροκόπι σε 1.100 πολίτες.

Παρόμοιες κινήσεις γίνονται στην Βέροια, τον Βόλο, τη Δράμα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη.

Μετά τις πατάτες, το επόμενο προϊόν που θα διακινηθεί απευθείας από τους παραγωγούς είναι το λάδι της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια σειρά θα έχουν όσπρια και ρύζι από παραγωγούς της Μακεδονίας, καθώς και αλεύρι στη Θεσσαλία.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι παραγωγοί της Κρήτης χαρακτηρίζουν επανάσταση αυτό που πέτυχαν οι συνάδελφοί τους στο Νευροκόπι και ετοιμάζονται να διαθέσουν λάδι -τους έχει ήδη ζητηθεί από την Πιερία- σταφίδα, κηπευτικά και άλλα προϊόντα του νησιού.

Όπως λένε, είναι παραλογισμός το λάδι να έχει τιμή 10 ευρώ το λίτρο στα σούπερ μάρκετ και ο ελαιοπαραγωγός να πληρώνεται από τον έμπορο 1,70 ευρώ το κιλό.

Το «στοίχημα» για το κίνημα είναι να οργανωθεί σε στέρεα βάση, ώστε να γίνει μόνιμο και αποτελεσματικό.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πολιτική πλατφόρμα βγάζουν οι επτά νέοι “λοχαγοί” του ΠΑΣΟΚ

Έπειτα από επαφές με βουλευτές…


Δυναμική παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει η κίνηση των 7 νέων λοχαγών, την οποία συγκροτούν δύο αναπληρωτές υπουργοί και πέντε υφυπουργοί, όλοι της νεώτερης γενιάς του Κινήματος.

Οι «7» συνεδρίασαν το απόγευμα στο γραφείο του Γιώργου Πεταλωτή προκειμένου να διαμορφώσουν κείμενο πολιτικής παρέμβασης, που θα απαντούν στις «προκλήσεις των καιρών», στις «ανάγκες της χώρας» και θα προτείνει νέους δρόμους για το «αύριο της προοδευτικής παράταξης».

Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης, Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας, Υγείας Μάρκος Μπόλαρης και Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας συνεδρίασαν για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα και ενώ στο μεταξύ είχαν επαφές με πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που εμφορούνται από τις ίδιες ιδέες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «7» είχαν και κρίσιμες επαφές για το καθαυτό θέμα της διαδοχής, καθώς προσανατολίζονται να λάβουν ανοιχτά θέση, με πολιτικά τεκμηριωμένη άποψη। Δεν είναι ωστόσο βέβαιο για το πότε θα προβούν σε σχετική ανακοίνωση.
protothema.gr
Read more...

Από τον Απρίλιο η παρακράτηση των αναδρομικών μειώσεων στους δημοσίους υπαλλήλους

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση



Αθήνα
Από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να «τρέχουν» ο μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στους οποίους δεν είχαν εφαρμοσθεί οι περικοπές του ενιαίου μισθολογίου.

Οι περικοπές αυτές θα είναι αναδρομικές από τον προηγούμενο Νοέμβριο, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το ενιαίο μισθολόγιο.

Αυτό προβλέπεται σε κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ.Σαχινίδη και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντ.Ρόβλια.

Συγκεκριμένα, οι μειώσεις που προβλέπονται στο ενιαίο μισθολόγιο θα αφορούν στη μισθοδοσία τους από την 1η Νοεμβρίου 2011 και θα παρακρατηθούν ισόποσα από τους μισθούς των επόμενων μηνών έως και τον Ιούνιο.

Στην ίδια απόφαση καθορίζονται, επίσης, οι αποζημιώσεις εφημεριών γιατρών, αλλά και οι αποδοχές προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Παπουτσής: «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει το δεκανίκι των συντηρητικών δυνάμεων, δεν θα γίνει ΚΟΔΗΣΟ»

Παπουτσής: «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει το δεκανίκι των συντηρητικών δυνάμεων, δεν θα γίνει ΚΟΔΗΣΟ»
«Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλω να γίνει ΚΟΔΗΣΟ, ούτε δεκανίκι των συντηρητικών δυνάμεων» τόνισε ο Χρήστος Παπουτσής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.


Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι κατεβαίνει ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ιδεολογική πλατφόρμα τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του από τη θέση του υπουργού, ο κ. Παπουτσής υπογράμμισε ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση, ώστε η εκλογική εσωκομματική διαδικασία να μην επηρεάσει το έργο της κυβέρνησης.

Τόνισε ότι «παρά τις δεσμευτικές αποφάσεις που απορρέουν από την ψήφιση του μνημονίου , υπάρχει περιθώριο για να ανοίξει μια συζήτηση πάνω σε ένα σύγχρονο προβληματισμό για ένα καλύτερο μέλλον σε Ελλάδα και Ευρώπη».

«Δεν μπορείς να βγεις από την ύφεση με πολιτικές λιτότητας», υποστήριξε ο κ. Παπουτσής, λέγοντας ότι η «σχετική συζήτηση έχει ανοίξει και στην Ευρώπη».

«Ειδικά μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν », σημείωσε ο κ. Παπουτσής, «τα περιθώρια ελιγμών αυξάνονται, καθώς η πολιτική δεν σταμάτησε με την υπογραφή του μνημονίου».

Ο κ. Παπουτσής τέλος τάχθηκε κατά της πρότασης του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου για μετεκλογική συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Με πληροφορίες από ert।gr
http://newpost.gr

Read more...

Κείμενο πολιτικού προβληματισμού από το Θ. Πάγκαλο

Ενόψει των επικείμενων εσωκομματικών διαδικασιών


Κείμενο πολιτικού προβληματισμού που συνέταξε ο Θεόδωρος Πάγκαλος ενόψει των επικείμενων εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με βουλευτές του Κινήματος, στο γραφείο του στην οδό Ζαλοκώστα.

Στο κείμενο που συζητήθηκε διατυπώνονται θέσεις και προτάσεις για τη χώρα, το πολιτικό σύστημα και το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η άμεση κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, η κατάργηση του σταυρού προτίμησης, η συνταγματική υποχρέωση το έλλειμμα του προϋπολογισμού να μην ξεπερνά το 3%, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα να συνδέεται με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης και, τέλος, η θέσπιση κατώτατου ορίου σύνταξης για όλους. Για το ΠΑΣΟΚ προτείνεται η εκλογή προέδρου να γίνεται από τη βάση, αφού έχει προηγηθεί συνέδριο θέσεων για την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.

Το κείμενο, το οποίο συντάχθηκε αρχικά από τον κ. Πάγκαλο, συμπληρώθηκε με παρατηρήσεις και θέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μελών του Εθνικού Συμβουλίου και της Νεολαίας του κόμματος, ενώ ορισμένες θέσεις του υποστηρίζονται και από τους λεγόμενους «Νέους Μεταρρυθμιστές», μια ομάδα από τη νεώτερη γενιά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πάγκαλος θα πάρει θέση για το ποιον υποψήφιο που θα ψηφίσει για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα λάβει γνώση της πολιτικής πλατφόρμας που θα παρουσιάσει ο κάθε υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος.

Σύμφωνα με συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο κ. Πάγκαλος διαψεύδει φήμες για πρόταση από μέρους του υπέρ μιας υποψηφιότητας του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Γιάννη Ραγκούση για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφερε, σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ, «η συζήτηση είχε καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και οι συμμετέχοντες συζήτησαν μεν τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να εισέλθουν σε συζήτηση για πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την προεδρεία του Κινήματος». Η κ. Περλεπέ, είπε ότι μεταξύ άλλων, υπήρξε συζήτηση για το πώς πρέπει να λειτουργούν η Βουλή και τα κόμματα, καθώς και για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα στελέχη του Κινήματος αναμένουν στη διάρκεια της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ να παρουσιαστούν πολιτικές πλατφόρμες από τους υποψήφιους για την ηγεσία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μανώλης Μπετενιώτης, καθώς και οι βουλευτές Ντ। Βρεττός, Σ. Εμινίδης, Ηλ. Καρανίκας, Κατερίνα Περλεπέ, Μαρία Θεοχάρη, Συμεών Κεδίκογλου, Π. Ασπραδάκης, και Αχμέτ Χατζή Οσμάν.
.protothema.gr

Read more...

Γιώργος Κουτρουμάνης, ο «ψαλιδοχέρης» των συντάξεων – Τι αλλάζει στις επικουρικές









Γιώργος Κουτρουμάνης, ο «ψαλιδοχέρης» των συντάξεων – Τι αλλάζει στις επικουρικές
Όποιος νομίζει ότι το «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων έχει τελειώσει, πλανάται. Η τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Γιώργος Κουτρουμάνης μας υπενθυμίζει αυτό που προβλέπει το μνημόνιο: Κάνουμε αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία. Αν προκύψει έλλειμμα, εκδίδουμε μια υπουργική απόφαση και «κουρεύουμε» τη σύνταξη για να κλείσει η «τρύπα» καθώς κάθε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό απαγορεύεται.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της τροπολογίας: «Εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση την μη ύπαρξη ελλείμματος σε αυτό και το επόμενο έτος, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».

Είναι σαφής ρύθμιση: Όσο υπάρχουν ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία, οι εκάστοτε υπουργοί Εργασίας θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τις συντάξεις και μάλιστα ανά τρίμηνο.

Για όλους τους ασφαλισμένους ενεργοποιείται νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Περισσότερο, θα πληγούν όσοι έχουν πιάσει δουλειά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2001 και λιγότερο αυτοί που έχουν ασφαλιστεί νωρίτερα από τη συγκεκριμένη προθεσμία. Καθόλου δεν θα θιγούν μόνο όσοι θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2014. Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα βγάζει μικρότερη σύνταξη καθώς ουσιαστικά θα λαμβάνονται υπόψη εισφορές που θα έχει πληρώσει ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Όπως αναφέρεται και στην τροπολογία, το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση:

α) τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας,

β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και το οποίο θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων,

γ) την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα και

δ) τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

"Ήθελαν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ"...

Παραδοχή Λαγκάρντ σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό


«Το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να πάρει κάποια απόφαση να κινηθεί ανεξάρτητα από τους ευρωπαίους στο θέμα της Ελλάδας» είναι η εκτίμηση ανώτερου αξιωματούχου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ύστερα από την επίσημη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Washington. Στην συνεδρίαση δεν επρόκειτο να παρθεί κάποια απόφαση, εκείνο που ουσιαστικά ήθελε να δει η διευθύντρια κα Λαγκάρντ ήταν το κλίμα που επικρατεί στα μέλη του ΔΣ για το νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα, πριν φύγει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των μελών εξέφρασε έναν αρνητισμό –ακόμα και οι ευρωπαίοι-, καθώς και τις επιφυλάξεις και τις αμφιβολίες για την επιτυχία του νέου προγράμματος, δίνοντας έμφαση στο υψηλό ρίσκο που ενέχει.

Στην συνάντηση, δεν υπήρξε καμιά απόφαση για το κατά πόσο είναι δυνατό να δοθούν περισσότερα χρήματα από το πρώτο πακέτο στήριξης, ενώ τα σενάρια για την συνολική χρηματοδότηση από το Ταμείο που έπεσαν στο τραπέζι ήταν τρία: το πρώτο 18 δις, στο επονομαζόμενο stand-by arrangement, αυτό που είχαμε στο πρώτο δάνειο, το δεύτερο σενάριο, 21 δις συμπεριλαμβάνοντας και την κάλυψη κάποιων αναγκών του δημοσίου, ενώ το τρίτο σενάριο είχε 29δις, -“κάτι που εκ προοιμίου απορρίπτεται” –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή-, το οποίο θα καλύπτει και το κόστος της αξίας της απώλειας των ελληνικών ομολόγων. Το ποσό των 21 δις θεωρείται ότι είναι πιθανό να γίνει αποδεκτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα πιο πολλά μέλη του ΔΣ, υπό κάποιες συνθήκες.

Στην συνάντηση, Κίνα και Αμερική κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους, με τους υπόλοιπος να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το νέο πρόγραμμα και την εφαρμογή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ουσιαστικά θέτει τρεις όρους για να ληφθεί η απόφαση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο στήριξης στις 13 Μαρτίου.

Ο πρώτος είναι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, κάτι που και ο έλληνας εκπρόσωπος, Θάνος Κατσάμπας στην Washington και ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα Πωλ Τόμσεν μέσω τηλεδιάσκεψης διαβεβαίωσε ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση με βάση το χρονοδιάγραμμα. Δεύτερος όρος είναι το PSI και πώς προχωρά η απομείωση του χρέους, και το ο τρίτος –και ίσως πιο σημαντικός όρος- είναι ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι Ευρωπαίοι, μετά τα όσα συμφώνησαν στο τελευταίο Eurogroup, ιδίως όταν «υπάρχουν τόσες αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή εντός του οργανισμού.

Νωρίτερα το protothema.gr μετέδιδε: Στην παραδοχή ότι, στη διάρκεια της δραματικής συνεδρίασης των G20 στις Κάννες, στις 3 και 4 Νοεμβρίου. κάποιοι ηγέτες χωρών ήθελαν να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, προχώρησε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια συνέντευξής της σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Η ίδια ανέφερε ότι για να τα καταφέρει η Ελλάδα, θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από τους εταίρους αλλά και να μείνει η χώρα πιστή στην εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος.

Η κα Λαγκάρντ, που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες αύριο για την συνεδρίαση του Eurogroup, προήδρευσε νωρίτερα σήμερα σε μία δίωρη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και από σκληρή στάση από εκπροσώπους χωρών όπως η Ρωσία, η Ελβετία και η Βραζιλία, οι οποίοι εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την χορήγηση νέας βοήθειας στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον λόγο πήραν εικοσι δύο από τα εικοσί τέσσερα μέλη της διοίκησης, με το μπλοκ των Ευρωπαίων να παραμένει αρραγές υπέρ της χρηματοδόησης και με σημαντική και υπέρ της χώρας μας παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του εκπροσώβπου του ΔΝΤ στους ελεγκτές της Τρόικας κ. Ποόουλ Τόμσεν, ο οποίος διαβεβαίωσε αφ’ ενός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει και αφ’ ετέρου ότι οι προαπαιτούμενες ενέργειες θα ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προβληματισμός της Τρόικας εστιάζεται στην επιτυχή έκβαση του PSI - η αναδιάρθρωση του χρέους θεωρείται ως προαπαιτούμενη ενέργεια για το νέο οικονομικό πρόγραμμα - αλλά και, κυρίως, στα μέτρα δημοσιονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα που εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τον Ιούνιο και υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το κλίμα αυτό είναι σαφές ότι θα εκφραστεί και στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη...
video platformvideo managementvideo solutionsvideo playerprotothema.gr
Read more...

Με έμφαση στην ανάπτυξη το τετ-α-τετ Παπαδήμου-Μπαρόζο στις Βρυξέλλες

«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει»


(Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες
Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά αφορά και την ανάπτυξη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε από την πλευρά του ότι συμφωνήθηκαν συμπληρωματικές δράσεις, παράλληλα με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, και μίλησε για εδραίωση του ταμείου εγγυοδοσίας και χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε να διασφαλιστεί πως τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων θα αξιοποιηθούν καλύτερα για την Ελλάδα ήδη από φέτος.

Ο Μπαρόζο υπογράμμισε επίσης την πεποίθησή του πως το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι επιτυχές: «Δεν θα "ρίχναμε" 130 δισ. ευρώ αν δεν πιστεύαμε πως το πρόγραμμα θα λειτουργήσει» είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί να μην τα καταφέρει η Ελλάδα; Είμαι πεπεισμένος ότι είναι ικανή και θα επιτύχει» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε επίσης τα «ειλικρινή εύσημά» του, όπως είπε στον Λ.Παπαδήμο, «ο οποίος έχει ηγηθεί αποτελεσματικά της χώρας μέσα σε εξαιρετικά δύσκολα ύδατα».

Πρόοδος γίνεται, σημείωσε ο Μπαρόζο, «αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και εάν η εφαρμογή είναι γρήγορη και αποτελεσματική, χρειάζεται χρόνος για να γίνουν αισθητά τα οφέλη».

«Ναι η Ελλάδα μπορεί, μαζί Ελλάδα και Ευρώπη μπορούμε» κατέληξε στα ελληνικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο Λ.Παπαδήμος ανέφερε πως «η πλειοψηφία του ελληνικού στηρίζει το πρόγραμμα και ζητεί μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας πως το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 8% και έχει ήδη ανακτηθεί περίπου το ένα τρίτο της χαμένης ανταγωνιστικότητας.

Η ευθύνη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα πως οι υπηρεσίες της Ομάδας Εργασίας της Κομισιόν στην Ελλάδα πρέπει να είναι συντονισμένες.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι δύο θέματα συζητήθηκαν κυρίως, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, το πρώτο αφορά τη βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και το δεύτερο το σχεδιασμό οργάνων που θα στηρίξουν την απασχόληση στην Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Επισήμανε, ιδιαίτερα τη χρησιμοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την αναμόχλευση χρημάτων, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, εκ των οποίων θα στηριχθούν μεγάλα έργα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στρατηγικά επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα, όπως π.χ. το πρόγραμμα ΉΛΙΟΣ που θα εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, αλλά και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ σημαντικά βήματα που θα βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και θα θέσουν τους όρους που θα οδηγήσουν σε υψηλότερη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, παράλληλα, ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και θα επαναφέρουν την ανταγωνιστικότητα.

Σημείωσε, επίσης ότι η διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης και η έλλειψη ρευστότητας επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα, με σοβαρές συνέπειες και στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Για το λόγο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι αναγκαίο το δεύτερο πρόγραμμα να συνοδευτεί με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα φέρουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...