Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ακόμη και σήμερα η απόφαση για την αποδέσμευση μέρους του νέου δανείου

Ικανοποίηση στο Eurogroup


Βενιζέλος, Μπαρουέν και Σόιμπλε στη συνεδρίαση του Eurogroup
Βενιζέλος, Μπαρουέν και Σόιμπλε στη συνεδρίαση του Eurogroup (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαιρέτισαν την Πέμπτη τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και άνοιξαν την πόρτα για την αποδέσμευση του νέου πακέτου στήριξης της χώρας, μία απόφαση η οποία ενδέχεται να ληφθεί ακόμη και σήμερα, Πέμπτη.

«Αν (η Ελλάδα) πληροί τους όρους που έχουν τεθεί, μπορούμε να αποφασίσουμε σήμερα να ανάψουμε το πράσινο φως σε όσα χρειάζονται, για να προχωρήσει η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε έκανε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που προσερχόταν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει όσα της έχουν ζητηθεί, προκειμένου να λάβει το δεύτερο πακέτο στήριξης, το οποίο αποτελείται από βοήθεια ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα «κούρεμα» του χρέους της ύψους 107 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής φαίνεται να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους. Γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι σήμερα θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα εμπρός» πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

«Έχουμε καλές πληροφορίες για την πρόοδο των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. «Αυτά που ζητήθηκαν σε γενικές γραμμές έχουν υλοποιηθεί και αυτό ευνοεί την αποδέσμευση (του δεύτερου πακέτου στήριξης), όμως αναμένουμε την τελική έκθεση της τρόικας» πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ φάνηκε επίσης αισιόδοξο. «Θα εξετάσουμε τις προόδους που έχουν σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές. Προς το παρόν έχω μία αρκετά θετική εντύπωση από τις εργασίες που έχουν γίνει» επισήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αν το Eurogroup κρίνει ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που της είχαν ζητηθεί και έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, η διαδικασία για την αποδέσμευση, τουλάχιστον, μέρους της βοήθειας θα ληφθεί μέσα στην ημέρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: