Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η πρόταση των συμβούλων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Στην τελική ευθεία


Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η τρόικα θέτει ευθέως το θέμα πώλησης και υδροηλεκτρικής (εκτός της λιγνιτικής) παραγωγής
Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η τρόικα θέτει ευθέως το θέμα πώλησης και υδροηλεκτρικής (εκτός της λιγνιτικής) παραγωγής (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Έως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχει κατατεθεί η πρόταση των συμβούλων για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου.

Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους συμβούλους για τον καθορισμό του σχήματος με το οποίο θα προχωρήσει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια, που σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να αντανακλούν τις χονδρικές τιμές έως τα μέσα του 2013, το υπουργείο λέει ότι ο τρόπος και τα συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα οριστικοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Τα τιμολόγια στην υψηλή και την μέση τάση έχουν ήδη απελευθερωθεί.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, «στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μπορέσει να πωλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές».

«Η εν λόγω πώληση», υπογραμμίζεται, «είναι χωριστή από την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγικής ικανότητας που προβλέπεται στην απόφαση της Επιτροπής για την ελληνική υπόθεση λιγνίτη».

Ωστόσο, προστίυεται πως μπορεί να δοθεί στους επενδυτές η δυνατότητα αγοράς υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας/λοιπών παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα που προβλέπει η εν λόγω απόφαση.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση τρίτων στη λιγντική παραγωγή, το ΥΠΕΚΑ λέει ότι εντός του Μαρτίου αναμ'ενονται τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς της Κομισιόν «για να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων μέτρων, που θα οριστικοποιηθούν με αντίστοιχη απόφαση της ΕΕ».


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: