Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Σε πορεία επίλυσης η κρίση χρέους στην ΕΕ, εκτιμούν Ρομπάι και Μπαρόζο

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Οι Μπαρόζο και Ρομπάι στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου
Οι Μπαρόζο και Ρομπάι στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι Χέρμαν βαν Ρομπάι και Μανουέλ Μπαρόζο σχετικά με την κρίση χρέους που ταλανίζει την ΕΕ και ιδιαίτερα την Ευρωζώνη τα τελευταία δύο χρόνια.

«Δεν υποστηρίζω ότι έχουμε βγει τελείως από τη δίνη, όμως υπάρχει μία αποφασιστική καμπή στην κρίση» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΕ, ο οποίος θα προεδρεύσει στη Σύνοδο των «27».

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα καλά νέα έρχονται από την πτώση των επιτοκίων δανεισμού που απαιτούν οι αγορές των ομολόγων από τα κράτη-μέλη που θεωρούνται αδύναμα.

«Στην περίπτωση της Ιταλίας, τα επιτόκια των διετών και τριετών έχουν πέσει κατά 3%-4% από το υψηλότερο επίπεδό τους. Η κρίση σαφώς δεν έχει τερματιστεί και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όμως όλα όσα έχουμε πράξει έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και θα πρέπει να διατηρήσουμε την ίδια πορεία».

Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας έπεσαν κάτω από το όριο του 5% για πρώτη φορά από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, δείγμα της χαλάρωσης των πιέσεων στις υπερχρεωμένες χώρες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, εκτίμησε πως «η κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ», όμως «τώρα έχουμε τη δυνατότητα αλλαγής των προοπτικών».

«Με την υιοθέτηση επί της αρχής του νέου προγράμματος δανεισμού της Ελλάδος, που αποτελεί ένα ουσιώδες σημείο, με την μείωση των πιέσεων στις άλλες εκτεθειμένες χώρες, έχουμε τώρα τις συνθήκες που μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε σε ένα ουσιώδες ζήτημα, την ανάπτυξη και την εργασία» τόνισε ο Μπαρόζο.

Η ατζέντα της Συνόδου

Τo σιδηράς πειθαρχίας «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», οι στρατηγικές για προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης αλλά και οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

Ωστόσο, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στο περιθώριο των εργασιών της διήμερης συνόδου θα είναι το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και η ενίσχυση της «δύναμης πυρός» του ευρωμηχανισμού σταθερότητας (ESM).

Το θέμα των μηχανισμών στήριξης σχεδιαζόταν να συζητηθεί σε ξεχωριστή σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης την Παρασκευή. Ωστόσο, αυτή η συνάντηση ματαιώθηκε, εξαιτίας των γερμανικών αντιστάσεων, και αναμένεται νέα σύνοδος εντός του μηνός.

Ήδη, πάντως, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις υπαναχώρησης της γερμανικής κυβέρνησης από την κάθετη διαφωνία για την προοπτική αύξησης των πόρων του ESM.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η κ. Μέρκελ είναι έτοιμη να υποχωρήσει μπροστά στις εκκλήσεις των εταίρων της για την αύξηση των πόρων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: