Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Αγεφύρωτες οι διαφορές ΓΣΕΕ- εργοδοτών

.nooz.gr
Άκαρπη απέβη η τρίτη κατά σειρά, συνάντηση μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε στις 14 Ιουνίου.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις- και ειδικότερα ο ΣΕΒ- ζητούν τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι έμποροι προτείνουν μικρή σταθερή αύξηση- της τάξης του 0,5%- για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι παραπάνω επισημαίνουν ότι καλύπτονται από το μνημόνιο- ζητούν ωστόσο διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, ζητά αυξήσεις 3%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για αδήριτη πραγματικότητα του μνημονίου το οποίο ως νόμος του κράτους περιορίζει τις συζητήσεις με δεδομένες τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Παρόλα αυτά εξέφρασε τη βούληση να μην περικοπούν οι μισθοί και αυτό, είπε, αποδείχθηκε έμπρακτα από τον ΣΕΒ κατά τις συζητήσεις με την Τρόικα.

Στη διαπραγμάτευση η ΓΣΕΕ όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γ. Παναγόπουλος ζήτησε μια σύμβαση που θα προστατεύει το εισόδημα, θα θωρακίζει τον 13ο και 14ο μισθό, θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων και τελικά θα κατοχυρώνει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο κατάργησης του υφισταμένου κατωτάτου ορίου των 740 ευρώ απάντησε ότι είτε υπογραφεί είτε όχι νέα σύμβαση, ισχύει ο κατώτατος μισθός που θεσμοθέτησε η προηγούμενη Γενική Συλλογική Σύμβαση.

''Να περιφρουρήσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, να προστατεύσουμε το ετήσιο εισόδημα και να διασφαλίσουμε μία σταθερή αμοιβή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια'', υποστήριξε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης.


Read more...

Διάλογος για τα Εργασιακά χωρίς τη ΓΣΕΕ

nooz.gr
Θετικά διάκεινται οι εργοδοτικές οργανώσεις στα όσα αναφέρει το μνημόνιο σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, όπως κατέστησαν σαφές κατά την έναρξη του διαλόγου για το εργασιακό, στο υπ. Εργασίας, απ' όπου απουσίασε η ΓΣΕΕ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε την αυστηρή τήρηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτές προβλέπονται στο μνημόνιο: "Πάντα στο πλαίσιο του μνημονίου γίνεται η συζήτηση", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα πρέπει όλοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε το υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωσε ότι "η επιχειρηματική κοινότητα ούτε ζήτησε ούτε αποφάσισε τα μέτρα για τα εργασιακά, αυτά όμως αποτελούν, ήδη, νόμο του κράτους και αποτυπώνουν τη ρητή δέσμευση της Ελλάδος προς τους δανειστές μας".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ: "Η ουσιαστική διαβούλευση, λοιπόν, αφορά στην άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, ώστε να εισπράξει τα χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, για να λειτουργήσει το Κράτος. Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο. Ή θα υλοποιήσουμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας, χωρίς άρνηση της πραγματικότητας, χωρίς υπεκφυγές ή θα καταποντιστούμε."

Ο κ.Δασκαλόπουλος συναντήθηκε σήμερα και με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, για το ίδιο θέμα. Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, στα γραφεία του ΣΕΒ, με την ηγεσία του ΠΑΜΕ και τους Προέδρους των Ομοσπονδιών και των Κλαδικών οργανώσεων που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με τον ΣΕΒ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ υπογράμμισε ότι όσα συζητούνται δεν ενισχύουν απαραίτητα την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος των Εμπόρων είπε ότι οι έμποροι συμφωνούν με την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στη συνάντηση μετείχε τριμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ αποτελούμενη από τους κ.κ.: Γ. Πέρρο, Παν. Ταβουλάρη και Γ. Πάσουλα. Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, στα γραφεία του ΣΕΒ, με την ηγεσία του ΠΑΜΕ και τους Προέδρους των Ομοσπονδιών και των Κλαδικών οργανώσεων που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με τον ΣΕΒ.

Θετική η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στην επιστολή της ΓΣΕΕ

Θετική είναι η απάντηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στην επιστολή της ΓΣΕΕ για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλο, σχετικά με την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων της ΕΓΣΣΕ. Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολή της από τις 18 Μαρτίου 2010 προς εσάς, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δ. Ασημακόπουλο και του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλο, είχε πρότεινει να αναλάβουν από κοινού οι κοινωνικοί εταίροι τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την συνέχιση των διαδικασιών υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με την επιστολή μας αυτή τονίζαμε τη σημασία της παρέμβασης των κοινωνικών εταίρων στο δημόσιο διάλογο επισημαίνοντας ότι «ο θεσμικός ρόλος μας στην διαδικασία χάραξης πολιτικών, μας υποχρεώνει πολλές φορές να υπενθυμίζουμε την λειτουργική μας παρέμβαση». Ίσως λοιπόν τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι η κατάλληλη στιγμή για καταλυτικές παρεμβάσεις υπό δύσκολες συνθήκες, για κοινές τοποθετήσεις στις τρέχουσες εξελίξεις και ανάληψης πρωτοβουλιών.

Αναφορικά με απόφασή μας να μετάσχουμε στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας της προσεχούς Δευτέρας 31 Μάιου έχουμε εκφράσει την άποψη ότι η συμμετοχή μας σε κάθε μορφή Διαλόγου μπορεί να έχει θετικότερα αποτελέσματα.

Επανειλημμένα έχουμε υποστηρίξει τη διαδικασία που ακολουθείται για τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και θεωρούμε ότι πρόκειται για την κατεξοχήν έκφραση ενός παγιωμένου κλίματος κοινωνικής ειρήνης. Η υπογραφή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. αντανακλά τη βούληση των κοινωνικών εταίρων για δέσμευση και εξεύρεση κοινών λύσεων όχι μόνο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και για ευρύτερα ζητήματα απασχόλησης, κατάρτισης, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, χωρίς την κρατική παρέμβαση.

Κανένας κοινωνικός εταίρος δεν θα πρέπει να επιτρέψει την διακύβευση της κορυφαίας διαδικασίας συνδικαλιστικής αυτονομίας και συνεννόησης ανάμεσα στις εκπροσώπους των παραγωγικών δυνάμεων της αγοράς.

Επομένως, αποδεχόμαστε την πρότασή σας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων εντός του Ιουνίου και μάλιστα είμαστε διατεθειμένοι να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία και υπογραφή νέας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.».

Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου - Λετέρμ ενόψει βελγικής προεδρίας

nooz.gr
Τη διαβεβαίωση πως με "φως και αλήθεια" η κυβέρνηση θα προασπίσει τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια, έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά από συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Βελγίου Ύβ Λετέρμ. "Είναι βαθιά πίστη μας η ανάγκη αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος μέσω της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και της χρηστής διοίκησης" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ενόψει της προεδρίας της ΕΕ που αναλαμβάνει το Βέλγιο την 1η Ιουλίου και λίγο πριν από τις εκλογές της 13ης Ιουνίου, ο κ. Λετέρμ επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο του "γύρου των πρωτευουσών".

Ευχαριστώντας τον Βέλγο ομόλογό του "για την αμέριστη στήριξή του προς την Ελλάδα", ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό χώρο "δικαίωσαν τις θέσεις που υποστηρίξαμε από τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές", υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού, της κοινής οικονομικής πολιτικής και στήριξης του κοινού μας νομίσματος.

Από πλευράς του ο κ. Λετέρμ επεσήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο, υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια αναφορικά με το "μέλλον της Ευρώπης", σημείωσε πως η Βελγική προεδρία θα ασχοληθεί με την εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας, την κλιματική αλλαγή και τα χρηματοοικονομικά, ενώ συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό πως πρέπει επίσης να προωθηθεί η διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Ο κ. Λετέρμ τόνισε εξάλλου, πως επί βελγικής Προεδρίας πρώτη προτεραιότητα θα είναι το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης αναφέροντας εξάλλου ότι στην ερχόμενη σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί το θέμα των συμπληρωματικών επενδύσεων σε κοινές υποδομές.
Read more...

Δικογραφία – φωτιά για Κιλτίδη και Βατοπέδι

Ολιγοήμερη παράταση στην Εξεταστική

.protothema.gr
Ογκώδης δικογραφία που αναφέρεται στον πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Κωνσταντίνο Κιλτίδη κατέφθασε προ ολίγου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου, με αποτέλεσμα η ανακοίνωση του πορίσματος που αναμενόταν για σήμερα να οδεύει για ολιγοήμερη παράταση.

Όπως ανέφεραν μέλη της επιτροπής θα πρέπει να μελετηθούν τα νέα στοιχεία που τους έχει στείλει η ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού και που αφορούν το δάσος Ουρανούπολης και στη συνέχεια να κληθεί για κατάθεση ο κύριος Κιλτίδης.

Να σημειωθεί πως αν προκύψουν στοιχεία για τον «γαλάζιο» πρώην υφυπουργό τότε θα μεταφερθεί από τη λίστα αυτών που βαρύνονται μόνο με πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο Βατοπεδίου και θα τοποθετηθεί δίπλα στους Θεόδωρο Ρουσόπουλο , Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέκο Κοντό, Πέτρο Δούκα, και Γιώργο Βουλγαράκη, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν σε περαιτέρω έρευνα από προανακριτική επιτροπή.

Επιπλέον, στη σημερινή συνεδρίαση απορρίφθηκε το αίτημα που έθεσε ο κ.Θανάσης Πλεύρης , βουλευτής του ΛΑΟΣ για κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή , ώστε να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή , καθώς και το αίτημα για τρίμηνη παράταση των εργασιών της επιτροπής που ζήτησε η Ν.Δ.

Read more...

Υποκλοπές ακόμα και στα «πορτοκαλί» τηλέφωνα!

Αποκάλυψη βόμβα στην Βουλή

.protothema.gr
«Έντεκα φορές διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούνται τα «πορτοκαλί» τηλέφωνα», όπως προκύπτει από τις καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Τσούρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, το σύστημα διασφάλισης τηλεφωνικού απόρρητου των συνομιλιών στον ΟΤΕ είναι διάτρητο, με τα χιλιάδες ΚΑΦΑΟ να είναι «ξέφραγο αμπέλι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το θέμα έθεσε στην ανεξάρτητη Αρχή ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αφορμή τις καταγγελίες του βουλευτή του ΛΑΟΣ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, Κώστα Αϊβαλιώτη ότι έχει την αίσθηση ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις.

«Αυτή τη στιγμή είναι σκορποχώρι τα ΚΑΦΑΟ. Ο καθένας που δεν είναι εξουσιοδοτημένος μπορεί να βάλει χέρι. Έχουμε καυτηριάσει επανειλημμένα τον ΟΤΕ για το θέμα αυτό, του έχουμε επιβάλει πρόστιμα και έχουμε ζητήσει να βάλει σύντομα ένα σύστημα τηλεπίβλεψης σε όλα τα ΚΑΦΑΟ. Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί, πάντως ο ΟΤΕ δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει το θέμα αυτό μέσα σε ένα χρόνο», είπε.

Αντιδράσεις

Οι διαπιστώσεις του προέδρου της ΑΔΑΕ προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις τόσο του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, όσο και των βουλευτών όλων των κομμάτων.

«Για ένα ακόμα χρόνο δηλαδή, θα μπορούν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα μας», σχολίασε ο κ. Παπαϊωάννου.
Η συζήτηση, ωστόσο, για το πόσο ασφαλείς είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες επεκτάθηκε και στην πρόσφατη περίπτωση με το σταθερό τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού να είναι «νεκρό».

Όπως ανέφερε ο κ Λαμπρινόπουλος, ομάδα ελέγχου της ΑΔΑΕ διεξάγει έρευνα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό, είναι σε πολλά επίπεδα, συνεχίζεται και σε λίγες μέρες θα έχει έτοιμο το πόρισμα της.

Πάντως, όπως είπε, έχουν βρεθεί, από το σύστημα διαχείρισης του ΟΤΕ, όλα τα σχετικά δεδομένα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αυτό που μέχρι τώρα διαπιστώθηκε είναι ότι το τηλέφωνο που έπρεπε να φραγεί διέφερε κατά ένα ψηφίο από το νούμερο του πρωθυπουργού.

«Το τηλέφωνο του πρωθυπουργού επειδή ελέγχθηκε ως προς τη κατεύθυνση δυνατότητας παρακολούθησης του, δεν προέκυψε μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, συνεχίζουμε την έρευνα, δεν το πιστεύουμε, αλλά ψάχνουμε όλα τα σημεία και σε λίγες μέρες θα έχουμε ολοκληρώσει την έρευνα», πρόσθεσε ο κ. Λαμπρινόπουλος.

Read more...

Δεν ξέρει κανέναν Κατσικά η Joan που έχει την εταιρία...ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΠΕΛΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΤΣΙΚΑ...

Η αρχιτέκτονας που έχει την εταιρία, κάποια Joan αναφέρεται στο μειλ και λέει ότι δεν ξέρει κανέναν Κάτσικα και δεν είχε ποτέ τέτοιον πελάτη. Φοβάται να μιλήσει ίσως......επειδή δεν υπάρχουν τιμολόγια ή κάτι άλλο;

Μπέρδεμα...


Read more...

Αυτή ειναι η περιβόητη "New York Design"
ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ SIEMENS

Αυτή ειναι η περιβόητη New York Design. Μια εταιρεία που όπως θα δει οποιοσδήποτε που θα μπει δεν εχει καμία σχέση με τη Siemens. Οπως είπαμε πρόκειται για φιάσκο, ειναι ενα άσχετο email που είχε να κάνει με την κατασκευή του σπιτιού του Κατσίκα και το mail προφανώς ήρθε απο άτομο που ασχολείται και...

με αυτήν την εταιρεία που όπως θα δείτε έχει φτιάξει κάποιες σελίδες για πόρτες, κατσαβίδια κλπ (φαινεται οτι ειναι απο άτομα αυτου του κλάδου δηλαδή). Μπορεί να ειναι κάποιος φίλος ή συγγενής του που να δουλευει σε αυτήν την εταιρεία και να του υπενθύμισε οτι πρέπει να πληρώσει τον ντουλαπά. Δηλαδή φαίνεται απο χιλιόμετρα οτι ειναι άσχετο και πάνε να το περάσουν για σκάνδαλο της Siemenes.Read more...

Στον αέρα η Εξεταστική!ΓΙΑ ΝΑ ΕΒΑΛΑΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΒΓΑΛΑΝ

Η λογική λέει ότι από δω και στο εξής η Εξεταστική για τη Siemens είναι στον αέρα! Λοιπόν, κάποιος έβαλε ένα άσχετο mail και προσπάθησαν να το παρουσιάσουν σαν mail μίζας σε γαλάζιο υπουργό. Και μιλάμε για mail, με όλα τα στοιχεία, από το Α έως το Ω. Πάνε οι κωδικοί που μας τσαμπουνούσαν έως τώρα. Δηλαδή τι έγινε; Άλλαξε η πολιτική της Siemens για ένα μόνο mail; Φυσικά......για να μπόρεσε να βάλει κάποιος ένα άσχετο mail, το οποίο παρά την "σοβαρότητά του" βρίσκεται αυτή την ώρα σε... διακοπές στην Ιταλία, ποιός μας λέει ότι με τον ίδιο τρόπο δεν λείπει και κάποιο άλλο mail; Aν μπορείς να βάλεις, λογικά μπορείς και να βγάλεις...

Οπότε μάλλον η Εξεταστική είναι στον ΑΕΡΑ!

Kαι να ρωτήσουμε και κάτι βρε παιδιά; Αν βρεθεί όντως κάποιο mail που ενοχοποιεί κάποιον, γιατί αυτός ο κάποιος να μην πει ότι το mail αυτό δεν το έχει δει ποτέ; Το mail αυτό δεν δίνει άλλοθι, ότι υπάρχει διαβλητό της διαδικασίας;


Read more...

Δήλωση του επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη για το σπίτι του Τσοχατζόπουλου"ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΜΙΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ"

Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης για την αγορά ακινήτου από την σύζυγο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, όπου και αναφέρει πως: "Δεν έχω καμία απολύτως ανάμιξη με την αγοραπωλησία του ακινήτου της οδού Δ. Αρεοπαγίτου, στο οποίο......αναφέρονται πρόσφατα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Η εταιρία TORCASO, που στα σχετικά δημοσιεύματα φέρεται ότι υπήρξε στο παρελθόν ιδιοκτήτης του ακινήτου, αποκτήθηκε από εμένα πολλά χρόνια μετά τη μεταβίβαση του εν λόγω ακινήτου. Η εταιρία NOBILIS μου είναι άγνωστη και την ύπαρξη της πληροφορήθηκα για πρώτη φορά από τα δημοσιεύματα του Τύπου. Επιπλέον, δεν έχω απολύτως καμία ανάμιξη ούτε και με τα ακίνητα που υπήρξαν αντικείμενο ανταλλαγής μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του Ελληνικού Δημοσίου».


Read more...

Οι βουλευτές Χρύσα Αράπογλου, Οδυσσέας Βουδούρης, Θοδωρής Δρίτσας, Τάσος Κουράκης και Σοφία Σακοράφα, για τη Γάζα!


Οι βουλευτές Χρύσα Αράπογλου, Οδυσσέας Βουδούρης, Θοδωρής Δρίτσας, Τάσος Κουράκης και Σοφία Σακοράφα συνυπέγραψαν το παρακάτω κείμενο και το παρέδωσαν στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Δρούτσα, με την προσδοκία της άμεσης ικανοποίησης του αιτήματός τους:
"Οι Έλληνες πολίτες, μέλη της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, οι οποίοι απήχθησαν από τον ισραηλινό στρατό και κρατούνται παράνομα στις φυλακές του Ισραήλ πρέπει άμεσα να επαναπατρισθούν. Καλούμε το υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση και ασφαλής επιστροφή των ακτιβιστών της αποστολής στην πατρίδα, ενδεχομένως και με την αποστολή ελληνικού αεροσκάφους για το σκοπό αυτό. Μετά μάλιστα και από τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητά την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών και δεδομένου των μαρτυριών για άσκηση βίας στους απαχθέντες η πρωτοβουλία αυτή είναι αυτονόητη και αναγκαία".

Read more...

Έκκληση Σαρκοζί για άρση του αποκλεισμού της Γάζας

nooz.gr
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έκανε έκκληση για τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας στο περιθώριο μίας γαλλοαφρικανικής συνόδου κορυφής στη Νίκαια.

"Αυτή η καταστροφή ήταν αναμενόμενη", είπε αναφερόμενος στη χθεσινή επίθεση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν. "Ολος ο κόσμος είναι συγκλονισμένος από τον αριθμό των νεκρών από τα βίαια επεισόδια",είπε.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί ανακοίνωσε επίσης μία κοινή πρωτοβουλία με τις ΗΠΑ, στην οποία οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού για να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. "Το φθινόπωρο, με τους φίλους μας αμερικάνους θα αναλάβουμε πρωτοβουλία ώστε η διαδικασία να εισέλθει σε ενεργό φάση", παρατήρησε.

"Πρέπει να συνομιλήσουν απευθείας μεταξύ τους", είπε. Ηλθε η ώρα οι πολιτικοί της περιοχής να γίνουν πραγματικές πολιτικές προσωπικότητες και να τερματιστεί η διένεξη, ανέφερε.

Από το Παρίσι, ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση των αμάχων, μεταξύ των οποίων είναι και εννέα γάλλοι υπήκοοι που συνελήφθησαν από τους ισραηλινούς κομάντος που επιτέθηκαν στην νηοπομπή περί τα 70 μίλια ανοικτά των ακτών της Γάζας.

"Η Γαλλία ζητεί την άμεση απελευθέρωση των σκαφών και όλων των αμάχων που βρίσκονται σ'αυτά", είπε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι μία ανεξάρτητη διεθνής έρευνα πρέπει να αρχίσει αμέσως και πρέπει να επιτραπεί να φθάσει στους Παλαιστίνιους ανεμπόδιστα η ανθρωπιστική βοήθεια.

Read more...

MΑΥΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΓΚΡΟΣ ΤΗΣ PIMCO


Aπο Enet.gr

«Κανένα λογικό σενάριο δεν μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους», επισημαίνει στην μηνιαία επενδυτική αναφορά ο Μπιλ Γκρος, από τους πιο επιτυχημένους διευθυντές της Pimco, εταιρείας που διαθέτει το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο σε ομόλογα...

Στην ίδια αναφορά λέει ότι οι κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν να περιορίσουν το χρέος γιατί μειώνοντας τις δαπάνες και την κατανάλωση καταστρέφουν την ανάπτυξη. Επισημαίνει πως οι σφιχτοί προϋπολογισμοί προκαλούν απολύσεις, μείωση μισθών, και ασφαλιστικών εισφορών, επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση αλλά και την δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να αποδεχθεί μία απόπειρα αντιμετώπισης των φορολογικών βαρών.
fimotro

Read more...

Εισαγγελική παρέμβαση για τη βίλα της Ακρόπολης

Μετά την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος

protothema.gr
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου (μεταξύ των οποίων το Πρώτο Θέμα) για την υπόθεση του σπιτιού στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου του πρώην υπουργού κ. Άκη Τσοχατζόπουλου διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου.

Η κ. Ράικου ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα κ. Παρασκευά Αδάμη τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο κ. Αδάμης έχει εντολή σε πρώτη φάση να μελετήσει τα στοιχεία και να διακριβώσει εάν στην υπόθεση προκύπτουν φορολογικές παραβάσεις, ενώ ακολούθως να διαπιστώσει εάν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ εξετάζει τα δημοσιεύματα του Τύπου και εάν κριθεί αναγκαίο, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος θα κληθεί ενώπιόν της.

Η επιτροπή θα εξετάσει όλες τις κινήσεις για την απόκτηση του σπιτιού, καθώς και πόθεν έσχες, αλλά και τα στοιχεία, που επικαλείται ο κ. Τσοχατζόπουλος για να δικαιολογήσει την κατοχή του συγκεκριμένου διατηρητέου, σε ένα από τους ακριβότερους δρόμους της Αθήνας. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν κληθεί και ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος, θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα είναι το πρώτο βήμα για να τεθεί εκτός κόμματος, στην περίπτωση που κάτι δεν δικαιολογείται. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι για να αρχίσει μία τέτοια διαδικασία η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει «τελειώσει» τον πρώην υπουργό και απλώς προσπαθεί να το κάνει με εύσχημο τρόπο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος προσπάθησε με τηλεφωνικές επικοινωνίες σε κομματικά και κυβερνητικά στελέχη από την Κυριακή να αποσαφηνίσει όλα τα θέματα, όμως προφανώς δεν έπεισε.


Read more...

Αποδοκιμάζει το Ισραήλ ο Κάρολος ΠαπούλιαςΠαράνομη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την Ισραηλινή επίθεση κατά ακτιβιστών."Η χθεσινή ενέργεια του Ισραήλ, παράνομη και εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί...συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή", τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας, στο περιθώριο της συνάντησης με το Σέρβο ομόλογό του, Μπόρις Τάντιτς.


Read more...

Σύσκεψη για το ΑσφαλιστικόΟι ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενόψει και της επίσκεψης της «τρόικας» την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, τίθενται επί τάπητος στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη και τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου...Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων για σκληρότερα μέτρα, διαμηνύει πως θα εφαρμοστούν όλες οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο με την "τρόικα", αλλά δεν προτίθεται να συζητήσει άλλες που έχουν τεθεί εκ των υστέρων.

Για το ίδιο θέμα θα υπάρξει σήμερα και συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Πεταλωτής: Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν«Εφόσον η δικαιοσύνη κρίνει ότι υπάρχει θέμα διερεύνησης, να προχωρήσει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στο ρ/σ Real fm, με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με το ακίνητο του Ακη Τσοχατζόπουλου...«Αρχή της κυβέρνησης είναι να μην μείνει καμία σκιά που να αφορά είτε πολιτικό είτε πολίτη», πρόσθεσε και τόνισε: «Δεν χαριζόμαστε πουθενά και σε κανέναν».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κλήσης του Κώστα Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή, σημείωσε πως δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν, ωστόσο σε ότι αφορά πρώην πρωθυπουργούς, επειδή όπως ανέφερε είναι και πιο ευάλωτοι, «χρειάζεται προσεκτική προσέγγιση και να αποφευχθούν οι κανιβαλισμοί».


Read more...

Δελτίου Τύπου


Η Πρωτοβουλία Πολιτών « ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ» καταδικάζει την απάνθρωπη στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών εναντίον του στολίσκου της ελευθερίας με την ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Γάζας , εκφράζει την βαθειά λύπη της για τα θύματα αυτής της ενέργειας , την συμπαράστασή της στον πολύπαθο φίλο Παλαιστινιακό Λαό και την απέχθειά της στις βίαιες παρεμβάσεις του Ισραήλ.Έλενα Ζέρβα

www.prasinogalatsi.grRead more...

AΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Τίθενται σήμερα σε ισχύ οι νέες μειώσεις στους μισθούς και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα και υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη παρέχει αναλυτικές οδηγίες για την υλοποίηση...
μισθολογικών ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με αυτές, τα πάσης φύσεως επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές των λειτουργών και υπαλλήλων των φορέων, καθώς και τα έξοδα παράστασης που είχαν μειωθεί κατά 12% από την αρχή του χρόνου μειώνονται πρόσθετα από σήμερα κατά 8%. Η ανωτέρω μείωση θα υπολογισθεί στα μειωμένα ποσά, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 31η Μαΐου 2010. Στο ίδιο πλαίσιο σε όσους υπαλλήλους προβλεπόταν μείωση των αποδοχών τους κατά 7%, θα πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2010 περαιτέρω μείωση κατά 3%.
Στις ανωτέρω προβλεπόμενες μειώσεις υπόκεινται και οι αποζημιώσεις, επιμίσθια ή αμοιβές που καταβάλλονται σε λειτουργούς ή υπαλλήλους του Δημοσίου για τη παροχή πρόσθετου διδακτικού έργου. Εξαιρούνται τα επιδόματα α) Οικογενειακής παροχής β) Χρόνου υπηρεσίας γ) Εφημεριών δ) Ραδιενέργειας ε) Ειδικής απασχόλησης στ) Ειδικών συνθηκών εργασίας ζ) Επικίνδυνης εργασίας η) Καταδυτικού θ) Αναπηρίας και κινδύνου ι) Μεταπτυχιακών σπουδών ια) Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ιβ) Κινήτρου απόδοσης.

Οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των οποίων οι Υπηρεσίες μεταφέρθηκαν σε άλλο υπουργείο, εξακολουθούν να δικαιούνται τα ειδικά επιδόματα – παροχές της θέσης προέλευσής τους, που προέρχονται από πρώην ειδικούς λογαριασμούς ή άλλες διατάξεις, στο ύψος που αυτά είχαν διαμορφωθεί, κατά την ημερομηνία μεταφοράς τους, εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 3833/2010 (μείωση κατά 12% από 1-1-2010 και επιπλέον μείωση κατά 8% από 1η Ιουνίου 2010).
Ακόμη, η εγκύκλιος ορίζει πως το ανώτατο όριο αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, στις οποίες εμπίπτουν οι πάσης φύσεως μεικτές αποδοχές, αποζημιώσεις και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές εν γένει, καθώς και η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα ανέρχονται από σήμερα σε 5.856,08 ευρώ. Αντίστοιχα το ανώτατο όριο για τους δικαστικούς λειτουργούς διαμορφώνεται σε 8.436 ευρώ, ενώ το όριο για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. διαμορφώνεται στα 6.069,21 ευρώ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς, καθορίζονται ως εξής : α) το επίδομα εορτών Χριστουγέννων σε 500 ευρώ, β) το επίδομα εορτών Πάσχα σε 250 ευρώ και γ) το επίδομα αδείας σε 250 ευρώ.
Τα επιδόματα καταβάλλονται στο ακέραιο, εφόσον οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές (πλην υπερωριών και αποζημιώσεων από συμμετοχή σε συλλογικά όργανα) συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων του προηγούμενου εδαφίου, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των 3.000 ευρώ μεικτά. Στην περίπτωση που υπερβαίνουν το ποσό αυτό (3.000 ευρώ) και μέχρι του ποσού των 3.083 ευρώ, καταβάλλεται αναλογία των επιδομάτων αυτών, μέχρι του ορίου των 3.000 ευρώ.
Read more...

Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ << ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ>> Η κ.ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ


DIMO
I NEWS Έλενα Ζέρβα- Πράσσινο Γαλάτσι.


Την ιδρυτική διακήρυξη Νέας Δημοτικής Παράταξης θα παρουσιάσει η κα Έλενα Ζέρβα, η επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Πράσινο Γαλάτσι», στις 14 Ιουνίου και ώρα 8.30 το βράδυ στο Κέντρο «Θεόφιλος» (πρώην «Όμορφη Νύχτα»).
Κατά την κρίση μας, η δημαρχιακή υποψηφιότητα της κας Ζέρβα είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός. Όλοι αναμένουμε με ενδιαφέρον την πρώτη επίσημη παρουσία της και αναρωτιόμαστε εάν θ’ ανακοινωθούν συγχρόνως υποψηφιότητες δημοτικών συμβούλων από τον πρώτο πυρήνα συμπολιτών μας που βρίσκονται δίπλα της, στηρίζοντας την υποψηφιότητά της.
Η κα Ζέρβα συνεχίζει να προχωράει με σταθερά, σίγουρα και «μελετημένα» βήματα, προκαλώντας «τριγμό» στο πολιτικό κατεστημένο του Δήμου. Άραγε, πόσο δυνατό θα είναι το «ταρακούνημα» που θα προκαλέσει στις 14 Ιούνη;Read more...

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Η ώρα των ιδιωτικοποιήσεων σήμανε για την κυβέρνηση, που συγκαλεί Υπουργικό Συμβούλιο, ίσως και αύριο, προκειμένου να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις και να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να αρχίσουν να εισρέουν στα...
δημόσια ταμεία τα αντίστοιχα έσοδα.

Η πρώτη ανεπίσημη συζήτηση έγινε το περασμένο Σάββατο, σε μια διευρυμένη άτυπη διυπουργική επιτροπή, όπου συμφωνήθηκε κατ΄ αρχήν ότι η βασική κατεύθυνση θα είναι η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης.
Ετσι, σε πρώτη φάση προωθούνται οι υποδομές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα ακίνητα του Δημοσίου για παραχώρηση σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, 20-40 χρόνων. Στο τέλος της περιόδου της σύμβασης τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία θα ανήκουν και πάλι στο Δημόσιο, το οποίο εν τω μεταξύ θα επωφελείται από την είσπραξη μισθωμάτων. Οι ιδιώτες που θα ενδιαφερθούν, θα έχουν την υποχρέωση να αναβαθμίσουν τα εν λόγω ακίνητα, πραγματοποιώντας επενδύσεις και θα εισπράττουν έσοδα από την εκμετάλλευσή τους, ανάλογα με τη συμφωνία. Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για επανάληψη του μοντέλου του αεροδρομίου των Σπάτων και της Αττικής Οδού.
Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση δεν αποκλείει και την πλήρη ιδιωτικοποίηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του, όπως τα καζίνα, για τα οποία δεν βλέπει κανένα λόγο να τα διατηρεί το Δημόσιο. Επίσης, εκτός από τα καζίνα στη λύση της ιδιωτικοποίησης προσανατολίζεται και για τη ΛΑΡΚΟ, καθώς η άνοδος της τιμής του νικελίου την έχει καταστήσει ελκυστική στους ξένους επενδυτές. Σημείο αιχμής αποτελεί, όμως, όπως προέκυψε και από τη σύσκεψη του Σαββάτου, η τύχη των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Στη σύσκεψη η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επιφυλάξεις που είχε και παλαιότερα διατυπώσει σχετικά με την παραχώρηση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Ετσι, το θέμα παραμένει ανοιχτό, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σε υψηλότερο επίπεδο.
Διαχωρισμός των εταιρειών
Επίσης, δεν αποφασίσθηκε η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Το βέβαιο είναι ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξει ένας διαχωρισμός των εταιρειών, σύμφωνα και με τις κοινοτικές απαιτήσεις, μεταξύ της υποδομής των δικτύων και της παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης. Η υποδομή θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ οι υπηρεσίες θα ιδιωτικοποιηθούν. Ομως, ο τρόπος ιδιωτικοποίησης δεν έχει οριστικοποιηθεί. Εξετάζεται η πιθανότητα να εφαρμοσθεί και εδώ το μοντέλο της σύμβασης παραχώρησης. Ο ιδιώτης θα αναλάβει το μάνατζμεντ και θα εκμεταλλεύεται την εταιρεία για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ενδεχομένως, σε αυτή την περίπτωση να αποκτήσει και ένα πακέτο μετοχών, έναντι του ανάλογου τιμήματος, όχι όμως το πλειοψηφικό πακέτο.
Τα αναμενόμενα έσοδα, πάντως, με βάση αυτή τη μέθοδο ιδιωτικοποίησης, των συμβάσεων παραχώρησης, δεν θα είναι μεγάλα. Η κυβέρνηση φέρεται να θεωρεί σημαντικότερο στη φάση αυτή τη μείωση δαπανών και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, παρά την άμεση αύξηση εσόδων, που άλλωστε σε κάθε περίπτωση θα είναι λίγα σε σύγκριση με αυτά που χρειάζονται για τη μείωση των 300 δισ. ευρώ του χρέους. Μόνο και μόνο η εξυγίανση του ΟΣΕ ( που τώρα σημειώνει ζημιές) εφόσον επιτευχθεί, θα εξοικονομήσει στο δημόσιο 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Οι Κινέζοι θέλουν τα λιμάνια
ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ενδιαφέρον για τη χρήση και διαχείριση ελληνικών λιμανιών και λιμενικών υποδομών επανέλαβε χθες ο κινέζος υφυπουργός Μεταφορών Weng Μengyong κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Read more...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΣΔΟΕ ΣΤΟΝ ΑΚΗ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Oι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις στα σκάνδαλα του Βατοπαιδίου και της Siemens προκαλούν μια διαρκώς αυξανόμενη αναταραχή στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τα οποία προσπαθούν να εκπέμψουν ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν και ταυτόχρονα να διακόψουν κάθε σχέση τους με το παρελθόν. Μετά τη...
δημόσια αποδοκιμασία των κκ. Θ.Ρουσόπουλου, Γ. Βουλγαράκη και Α. Παυλίδη από τον κ. Αντ.Σαμαρά και την ταυτόχρονη πρόταση να κληθεί στη Βουλή ο κ. Κ. Σημίτης, το ΠαΣοΚ παρέπεμψε χθες στην Επιτροπή Διαφάνειας του Κινήματος τη διερεύνηση της αγοράς της πολυτελούς οικίας του κ. Α. Τσοχατζόπουλου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Η απόφαση ελήφθη αργά χθες το απόγευμα και ενώ αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ανεπισήμως από το πρωί ότι προς το παρόν δεν θα ληφθούν αποφάσεις για τον πρώην ισχυρό υπουργό. Το «πόθεν έσχες» του κ. Τσοχατζόπουλου είχε μπει στο μικροσκόπιο και από το πρωί το ΣΔΟΕ είχε πάρει εντολή να ερευνήσει την υπόθεση. Ενδεχομένως να εντοπίστηκαν στοιχεία τα οποία προκάλεσαν την αιφνίδια παραπομπή του στα κομματικά όργανα. Στην περίπτωση που προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία, το ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ θα τεθεί εκτός κόμματος.
Η τριμελής Επιτροπή Διαφάνειας, η οποία αποτελείται από τον Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδη , τον πρόεδρο της Επιτροπής Τήρησης του Καταστατικού κ. Γ. Ανωμερίτη και τη Συνήγορο του Μέλους και του Φίλου κυρία Μαρία Αρσένη, θα εξετάσει έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην απόκτηση της κατοικίας του κ. Τσοχατζόπουλου.
Η Επιτροπή θα εξετάσει τον τρόπο απόκτησης του νεοκλασικού σε έναν από τους ακριβότερους δρόμους της Αθήνας, αλλά και τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Τσοχατζόπουλος για να δικαιολογήσει την αγορά του. Χθες δεν είχε διευκρινιστεί αν θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και ο ίδιος ο πρώην υπουργός. Κομματικά στελέχη ερμήνευαν πάντως τη σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας ως έναρξη της διαδικασίας αποπομπής του από το ΠαΣοΚ.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε να δώσει τηλεφωνικές εξηγήσεις σε στελέχη που βρίσκονται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλάει για «νέα ύπουλη προσπάθεια στοχοποίησής του μέσα στο πρόσφατα διαμορφωθέν νοσηρό κλίμα απαξίωσης συλλήβδην όλων των πολιτικών» . Προσθέτει δε ότι «την κατοικία μας την αποκτήσαμε με πλήρως διαφανή τρόπο,σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες» και απειλεί με μηνύσεις.
Η κατοικία του ζεύγους Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μεταγράφηκε από offshore εταιρεία στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη για περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ τρεις ημέρες πριν από την ψήφιση στη Βουλή του νόμου 3842/2010 «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», που πενταπλασιάζει τη φορολογία ακινήτων τα οποία ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες.
Read more...

Αχ θάλασσά μου, σκοτεινή...των αρχιλαμογιών "ζεστή αγκαλιά"

Στο απυρόβλητο της φορολόγησης οι Ελληνες εφοπλιστές με τις σημαίες ευκαιρίας, με τις ναυτιλιακές offshore, με τα πολλαπλά γραφεία ανά τον κόσμο, με τις μηδενικές εισφορές στο ΝΑΤ. Όλα αυτά είναι νόμιμα. Οσο για ηθικά; Ποιός νοιάζεται!

Ενας λαϊκός βάρδος μονοπώλησε επί μέρες με τη φοροαποφυγή του όλες τις ζώνες ενημέρωσης. Το ίδιο συνέβη και με τους γιατρούς «των 300 ευρώ». Αντίθετα, το τεράστιο ποσό που φέρεται να καταλογίζει το ΣΔΟΕ σε κάποιον εφοπλιστή, ενώ έσκασε σαν βόμβα, ξεχάστηκε μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Το όνομα του ελεγχόμενου εφοπλιστή αποκαλύφθηκε κυρίως στα blogs και σε ελάχιστες εφημερίδες, ενώ τα κανάλια γύρισαν χαριτωμένα αλλού το κεφάλι τους. Οι σχετικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από το ΣΔΟΕ μιλούν για φοροαποφυγή 40 εκ. ευρώ από τις αγορές 120 έως 130 ακινήτων που απέκτησε τα τελευταία χρόνια. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμης δεν έβγαλε ανακοίνωση για τον ελεγχόμενο ως φοροφυγάδα συνάδελφό του και η υπόθεση θα πάρει κι αυτή -όπως όλες- το μακροχρόνιο (μέχρι και 15ετή) δρόμο της ελληνικής δικαιοσύνης. Το σημαντικό όμως στην ιστορία δεν είναι το γεγονός της απόκρυψης των 120 αγορών ακινήτων του εφοπλιστή. Το ακατανόητο είναι το πώς βρέθηκαν αυτά τα αστρονομικά ποσά για αγορές στα χέρια του και από πού προκύπτουν τα θηριώδη υπερκέρδη των εταιρειών του; Μην πάει μόνο στο κακό ο νους σας, διότι όλα αυτά μπορεί να είναι νόμιμα. Η ειδική προστασία των εφοπλιστών.

Το ίδιο ισχύει για όλο το εφοπλιστικό κεφάλαιο με τις πολλές ξένες και τις λιγοστές ελληνικές σημαίες του στόλου του. Από τη «χρυσή» δεκαετία του 60 μέχρι και τις μέρες Παπακωνσταντίνου, ο μόνος απόλυτα προστατευμένος από φορολόγηση κλάδος στην Ελλάδα είναι ο εφοπλιστικός. Σε κάθε κρατικό προϋπολογισμό αντιγράφονται μονότονα -ή και συμπληρώνονται- οι 56 διατάξεις με τις φορολογικές απαλλαγές των εφοπλιστών. Είναι πρακτικά αδύνατον σήμερα να εντοπιστεί διαφορά μεταξύ του φορολογικού παραδείσου των σημαιών ευκαιρίας και της ελληνικής. Τα ειδικευμένα ναυτιλιακά περιοδικά μέχρι και τις αρχές του 2009 μιλούσαν για πρωτοφανή συσσώρευση κερδών των εφοπλιστών, οι οποίοι έφταναν να χρηματοδοτούν πλέον μόνοι τους τα νέα καράβια που έχτιζαν, να διπλασιάζουν σε 3-5 χρόνια το στόλο τους, και τέλος να στρέφονται για τοποθετήσεις κεφαλαίων σε γη, ακίνητα, τουρισμό και φυσικά σε ΜΜΕ.

Οσοι λοιπόν ψάχνουν να βρουν αποκλειστικά και μόνο στους φοροφυγάδες τα διαφυγόντα έσοδα του ελληνικού κράτους, ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τις διατάξεις με τις φοροαπαλλαγές των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εφοπλιστές και τα πλοία τους απλά δεν φορολογούνται ή ακόμα καλύτερα απαλλάσσονται πλήρως από τους φόρους, ενώ ο συντάκτης του προϋπολογισμού δεν μπαίνει καν στον κόπο να συμπληρώσει την ειδική στήλη με τον υπολογισμό των χαμένων κρατικών εσόδων από αυτές τις απαλλαγές.

Οσο για το προσφιλές επιχείρημα της φοροαπαλλαγής με στόχο την υιοθέτηση ελληνικής σημαίας και άρα και ελληνικών πληρωμάτων είναι τόσο έωλο όσο και ο κύριος υπερασπιστής του που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. «Εχουμε μια μεγάλη άνθηση της ναυτιλίας», έλεγε στη βουλή ο κ. Καρατζαφέρης. «Ερχεται η Νορβηγία και η Αγγλία και βάζει φορολογία. Εσείς λοιπόν γιατί δεν τους μαζεύεται όλους εδώ; Απαλλάξτε τους από όλα. Η σκόνη να μείνει από το χρήμα, λέει ο Εβραίος [sic], όφελος είναι» (17.4.08). Πράγματι μόνο η σκόνη μένει από το χρήμα αυτό στο κράτος! Τα λέει αυτά ο Καρατζαφέρης πιπιλίζοντας μαζί και την καραμέλα της απασχόλησης των ναυτικών, παρόλο που καλά γνωρίζει ότι αυτό είναι πλέον ένας βολικός μύθος. Οχι βέβαια ότι απέχουν στην ουσία από τις απόψεις αυτές και τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού στην πράξη αυτό ακριβώς κάνουν. Με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα λοιπόν θα μπορούσαν να απαλλάσσονται από τη φορολογική κλίμακα και οι βιομηχανίες, οι βιοτεχνίες ακόμα και τα ψιλικατζίδικα αν απασχολούν έλληνες εργαζόμενους. Η σημερινή τραγική όμως πραγματικότητα των ελλήνων ναυτικών και η μείωση των θέσεων εργασίας δεν οφείλεται στην ανά τον κόσμο ύπαρξη αλλοδαπών αλλά στην αχαλίνωτη κερδοφορία των εφοπλιστών, σε βάρος τόσο του ελληνικού κράτους όσο και όλων των ναυτικών. Από το 2004 μέχρι το 2006 το ποσοστό μείωσης των ελλήνων ναυτικών σε ελληνόκτητα πλοία ελληνικής ή ξένης σημαίας ήταν 9,5%, ενώ η αύξηση σε αλλοδαπούς αντίστοιχα δεν ξεπερνούσε το 0,4% ( Εθνος, ειδική έκδοση Ιούνιος 2008).

Ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει

Ας δούμε όμως και το φετινό ζόρικο ελληνικό προϋπολογισμό της κρίσης, της αύξησης των φόρων απ’ τη μια (για τον κάθε πολίτη) και των 56 φοροαπαλλαγών απ’ την άλλη (για τους Ρέστη, Κωσταντακόπουλο, Αγγελόπουλο, Λύρα, Προκοπίου, Λασκαρίδη, Τσάκο και λοιπούς εφοπλιστές του Σίτι και του Πειραιά, του Παναμά και της Μάλτας, της Κίνας και της Κύπρου). Οι κατά καιρούς προβολές όλων των εφοπλιστών στα σαλόνια των εφημερίδων, πάντα με το πρόθεμα «πανούργος», «καπάτσος», «αυτοδημιούργητος», τώρα γίνονται κατανοητές. Διότι με το διαχρονικά ασύλληπτο καθεστώς του τρόπου φορολόγησής τους, με την πλήρη απαλλαγή και την εισφοροδιαφυγή τους από τα ταμεία των εργαζομένων, με συνθήκες σχεδόν απόλυτης ατιμωρησίας στις ρυπάνσεις, στα ναυτικά δυστυχήματα αλλά ακόμα και σε παράνομα φορτία παρ’ όλες τις κοινοτικές (ανεφάρμοστες) οδηγίες και τέλος με τα παρακάλια των πολιτικών και των ΜΜΕ που τώρα τους ανήκουν και τυπικά, θα πρέπει να είναι διανοητικά καθυστερημένος ο εφοπλιστής που δεν θα έχει τεράστια κέρδη.

Οι φοροαπαλλαγές αφορούν αφενός στα ίδια τα πλοία και αφετέρου στους δικαιούχους (δηλαδή πλοιοκτήτες, ναυτιλιακές επιχειρήσεις κλπ.).
Τα πλοία χωρίζονται σύμφωνα με τον νόμο Ν. 27/1975 (βλ. παρακάτω) σε δύο κατηγορίες. Την κατηγορία Α, στην οποία ανήκουν τα μηχανοκίνητα φορτηγά πλοία, δεξάµενόπλοια, πλοία ψυγεία χωρητικότητας 3.000 κόρων, σιδηρά φορτηγά πλοία ξηρού και υγρού φορτίου, πλοία ψυγεία άνω των 500 και 3.000 κόρων με πλόες στα λιμάνια του εξωτερικού, επιβατηγά πλοία με πλόες σε λιμάνια εξωτερικού και επιβατηγά πλοία ολικής χωρητικότητας άνω των 500 κόρων που τουλάχιστον επί εξάμηνο έκαναν πλόες μεταξύ λιμανιών του εσωτερικού ή εσωτερικού και εξωτερικού ή µόνο εξωτερικού, για αναψυχή των επιβατών (περιηγητικά ή κρουαζιερόπλοια) και την κατηγορία Β στην οποία ανήκουν τα λοιπά µηχανοκίνητα πλοία, ιστιοφόρα και πλοιάρια γενικώς.

Τα κέρδη των πλοίων απαλλάσσονται πλήρως:

1. από οποιοδήποτε φόρο εισοδήματος

2. από κάθε φορολογία ή υπεραξία που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από την πώληση πλοίου, είτε από την είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης είτε από άλλη αιτία

3. από τον φόρο εισοδήματος (των καθαρών κερδών) ή μερισμάτων κάθε ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας που εκτός από τα πλοία έχει κι άλλες εκμεταλλεύσεις

Απαλλάσσονται από φόρο τα πλοία:

4. κατηγορίας Α που ναυπηγούνται στην Ελλάδα

5. κατηγορίας Α που υφίστανται επισκευές και οι δαπάνες καλύπτονται με εισαγωγή συναλλάγματος (μέχρι 50%)

6. κατηγορίας Β (κατά 2/3) τα νεώτερα των 20 ετών και τα 10-15 ετών (τα νηολογημένα σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους)

7. κατηγορίας Β καθώς και φορτηγά ηλικίας κάτω των 10 ετών

8. φορτηγά κάτω των 30 ετών

9. κατηγορίας Β που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα

10. κατηγορίας Α μικρότερα των 10 ετών

11. όλα τα κατηγορίας Α που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ ελληνικών και ξένων λιμανιών αλλά και όλα που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα

Απαλλάσσονται επίσης:

12. από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά ή κρατήσεις υπέρ του δημοσίου ή κάποιου τρίτου το εισόδημα που αποκτάται από γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα

13. το ίδιο ισχύει και για εισόδημα που δημιουργείται από εκμετάλλευση πλοίων και στο εξωτερικό και μάλιστα την απαλλαγή απολαμβάνουν και όλοι οι συνέταιροι και οι μέτοχοι

14. από κάθε τέλος και τα έγγραφα που συντάσσονται για την εφαρμογή του ισχύοντος από το 1975 νόμου

15. από το φόρο κύκλου εργασιών και από τα τέλη κυκλοφορίας τα τουριστικά επαγγελματικά πλοία ή πλοιάρια και οι βενζινάκατοι επαγγελματικής ή ιδιωτικής χρήσης

16. από κάθε φόρο ή τέλος ή εισφορά το εισόδημα που αποκτάται από εταιρείες χαρτοφυλακίου που κατέχουν αποκλειστικά μετοχές ελληνικών πλοιοκτητριών υπό ελληνική σημαία. Ακόμα και τα έγγραφα που συντάσσονται για τη διανομή κερδών, τα δάνεια και τις καταθέσεις, οι εγγραφές και τα δικαιολογητικά απαλλάσσονται από όλα τα παράβολα. Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε όλοι τα παράβολα που πληρώνουμε για ένα απλό παπάκι ή τα παράβολα που πληρώνει ο μετανάστης για μια άδεια παραμονής.

Μειώνεται ο φόρος:

17. Στα πλοία Α και Β κατηγορίας που αργούν λόγω ελλείψεως εργασίας ή επισκευών ή άλλης αιτίας

18. κατά 50% σε πλοία και κρουαζιερόπλοια Α και Β κατηγορίας

19. κατά 60% σε επιβατικά πλοία, μηχανοκίνητα και ιστιοφόρα

20. κατά 75% στα αλιευτικά πλοία

21. κατά 50% στα Β κατηγορίας πλοία 10-20 ετών

Σαν αιτιολογία αυτών -αλλά και των υπολοίπων 35 φοροαπαλλαγών που λόγω χώρου παραλείψαμε- αναφέρονται η ενίσχυση της ναυτιλίας, η ανάπτυξη, τα κίνητρα για εισροή συναλλάγματος και άλλες ευγενείς προθέσεις. Πουθενά στην ειδική στήλη δεν εμφανίζεται το κόστος σε χαμένα κρατικά έσοδα, ενώ οι διάρκειες αυτών των φοροαπαλλαγών είναι κατά τεκμήριο απεριόριστες. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπαμε εδώ τι παραπάνω προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι του Παναμά ή του Αγ. Βικέντιου στους έλληνες εφοπλιστές που, προκειμένου να μην πληρώσουν ούτε καν σε 5 έλληνες ναυτικούς ένα μισθό, «ξενιτεύονται» σπέρνοντας τον ελληνικό πολιτισμό της απληστίας στα πέρατα του κόσμου.

Ο προϋπολογισμός ασχολείται και με την φοροαπαλλαγή των δικαιούχων (πλοιοκτητών, ναυτιλιακών επιχειρήσεων κλπ) σε 12 επιπλέον σελίδες.

Ενδεικτικά:

-100% φοροαπαλλαγή επενδύσεων ναυπήγησης και επισκευής παραδοσιακών σκαφών για επενδύσεις πάνω από 150.000 ευρώ.

-Απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος το εισόδημα που αποκτάται από εταιρεία επενδύσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία καθώς και το εισόδημα των κατόχων μερισμάτων.

-Με τον ίδιο τρόπο απαλλάσσονται και οι ημεδαπές επιχειρήσεις με αντίστοιχο αντικείμενο εργασιών ή υπηρεσιών.

-Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και τα κέρδη από την εκμετάλλευση ιδιόκτητων πλοίων με ελληνική σημαία.

-Απαλλάσσεται από φόρους και η υπεραξία λόγω εκποίησης , αποζημίωσης ασφαλιστικής ή άλλη αιτία.

-Απαλλάσσονται ακόμα και τα δάνεια αλλά και οι καταθέσεις των μετόχων.

-Απαλλάσσονται και οι αλλοδαπές εταιρείες αν εγκατασταθούν ή ιδρύσουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

-Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος τα κέρδη αλλά και τα μερίσματα που διανέμει εταιρεία που έχει υπαχθεί στο Ν.27 και διαχειρίζεται πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία!

Για την ενίσχυση της ναυτιλίας κι αυτά! Αρκεί ένα δυάρι ξένης ναυτιλιακής εταιρείας νοικιασμένο στον Πειραιά και τέρμα η φορολογία. Το ίδιο και πολλαπλάσιο ισχύει και για τα ανακαινισμένα πειραιώτικα νεοκλασικά των ελλήνων εφοπλιστών, που μπορεί μέχρι και επιδοτήσεις να πήραν για την ανακαίνιση.

Ακόμα και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης απαλλάσσονται με διατάξεις του προϋπολογισμού και οι πλοιοκτήτες, για να αγοράζουν φτηνό ουίσκι και πούρα.

Σκανδαλώδης τέλος είναι η απαλλαγή τους από ΦΠΑ των αγορών στην Ελλάδα προϊόντων που προορίζονται για τις τροφοδοσίες στα πλοία τους. Υπάρχουν καταγγελίες ότι ακόμα και τα πάγια έξοδα των γραφείων τους «φορτώνονται» στα απαλλαγμένα από ΦΠΑ έξοδα των πλοίων.

Τελικά, "χρωστάει" και ο Παπανδρέου

56 φοροαπαλλαγές λοιπόν για τους έλληνες εφοπλιστές με τα υπέρογκα κέρδη, την ώρα που το «ταλαίπωρο» το ΣΔΟΕ ψάχνει τους φοροφυγάδες.

Κι όμως, πριν από ένα μόνο χρόνο στη Βουλή (5.5.09), κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη φορολογία εισοδήματος κλπ., δεν ήταν μόνο το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν τις έντονες διαφωνίες τους. Η σημερινή υπουργός Λούκα Κατσέλη ρωτούσε κι αυτή: «Ποια είναι η αρχή, η κεντρική ιδέα του νομοθέτη που διέπει αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο την οποία καλούμεθα σήμερα να υποστηρίξουμε; Η απάντηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ξεκάθαρα αρνητική, γιατί στα σαράντα άρθρα και τις τρεις τροπολογίες, οι περισσότερες ρυθμίσεις μειώνουν επιλεκτικά, αντί να αυξάνουν, τα φορολογικά έσοδα.[...] Απαλλάσσονται από το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου συμπλοιοκτησίες, ναυτιλιακές κοινοπραξίες και κάθε μορφής ναυτιλιακές επιχειρήσεις».

Οσο για τον Χρήστο Παπουτσή, λάβρος επετέθη κατά της κυβέρνησης μέσα στη Βουλή (15.7.09) κατά τη «νυχτερινή» τροπολογία του αρ. 24 του Ν. 3763/2009 που καταργούσε το πρόσφατο μέτρο φορολόγησης των εφοπλιστών, λέγοντας: «Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, εν μέσω των προσπαθειών, υποτίθεται, της Κυβέρνησης, για να διευκολύνει και να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους, τη στιγμή που φορολογείται ό,τι κινείται στην ελληνική γη, στην ελληνική επικράτεια και στον ελληνικό εναέριο χώρο, την ώρα που φορολογούνται από πλεούμενα σκάφη αναψυχής μέχρι τα καρτοκινητά των παιδιών, των μεταναστών και των ηλικιωμένων ανθρώπων, την ίδια στιγμή έρχεται η Κυβέρνηση εκ του πονηρού, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα καρτοκινητά και περνάει διάταξη με την οποία απαλλάσσεται η ναυτιλία». Αυτά τότε!

Δίκαια τέλος θ' αγανακτήσουν τα παιδιά του κάθε φορολογούμενου Έλληνα μαθαίνοντας ότι, ενώ όταν ο δικός τους πατέρας πεθάνει θα κληθούν να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς, αυτό δεν ισχύει για τους κληρονόμους των εφοπλιστών: «Απαλλάσσονται από το φόρο κληρονομιάς πλοία χωρητικότητας άνω των 1500 κόρων, μερίδια πλοίων, μετοχές ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών που είναι πλοιοκτήτριες τέτοιων πλοίων».

Το ίδιο ακριβώς καθεστώς ισχύει και για τις μεταβιβάσεις ή εκποιήσεις επιβατικών πλοίων και πλοίων που είναι πάνω από 500 και μέχρι 3000 κόρους, με μόνη προϋπόθεση τα πλοία την πρώτη (μόνο) φορά να τίθενται υπό ελληνική σημαία. Ο νέος ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει μόνο το χαρτόσημο. Φυσικά, και πάλι η στήλη με το κόστος απωλειών για το δημόσιο δεν είναι συμπληρωμένη.

Τέλος η μία και μόνη διάταξη του περίφημου Ν. 27/1975 για τη φορολόγηση των πλοίων (6 σειρές) δίνει την εικόνα του τι πληρώνει ο έλληνας εφοπλιστής της ελληνικής σημαίας. Η φορολόγηση γίνεται με βάση ένα συντελεστή και πάντα σε τιμές δολαρίου. Σε ένα πλοίο 10.000-19.000 κόρων, για παράδειγμα, ο συντελεστής είναι 1 δολάριο ανά κόρο και αναλόγως με την ηλικία του πλοίου προσαυξάνεται με άλλον ένα συντελεστή. Π.χ. για πλοίο ηλικίας 5-9 ετών, ο συντελεστής είναι 0,95 του δολαρίου. Με δυο λόγια ο εφοπλιστής με την ελληνική σημαία πληρώνει για το συγκεκριμένο πλοίο 9.500 δολάρια το χρόνο φόρο στο ελληνικό κράτος όταν τα έσοδά του, αν ναυλώνεται όλο το χρόνο, μπορεί φτάνουν και τα 60 εκ. δολάρια. Αν υπολογίσουμε ότι ένας και μόνο έλληνας εφοπλιστής έχει για παράδειγμα μέχρι και 40 δεξαμενόπλοια, από τα οποία πάνω από τα μισά έχουν ξένες σημαίες, τότε πράγματι είναι απορίας άξιο αν υπάρχει ακόμα οτιδήποτε στην Ελλάδα που να μην τους ανήκει.
Ναυτικοί στα αζήτητα

Για να τελειώνουμε με το παραμύθι της απασχόλησης των ελλήνων ναυτικών, για «χάρη» των οποίων από τη δεκαετία του '60 απαλλάσσονται από τη φορολογία οι εφοπλιστές, ας δούμε και μερικά στοιχεία. Οπως μας πληροφόρησε ο Γιώργος Δαούσης (πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ), ενώ έχουν καταργηθεί σχεδόν όλοι οι περιορισμοί, η σημαία ευκαιρίας είναι η κύρια προτίμηση των εφοπλιστών για να γλυτώνουν και τα λίγα παραπάνω ευρώ που θα κατέβαλλαν στους έλληνες ναυτικούς. Κι αυτό γίνεται ενώ οι συνθέσεις για τα ελληνικής σημαίας πλοία έχουν περιορίσει σε 5-7 άτομα τους απαραίτητους έλληνες ναυτικούς, των οποίων μάλιστα τις εισφορές στο ταμείο (ΝΑΤ) πληρώνει εξ ολοκλήρου το κράτος. Στην πράξη δε, οι εφοπλιστές κρατάνε Ελληνες μόνο τον πλοίαρχο και τον πρώτο μηχανικό κι αυτό επειδή τους έχουν (ακόμα) μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Τα μόνα πλοία που εισφέρουν στο ΝΑΤ είναι τα ακτοπλοϊκά, τα οποία βέβαια παίρνουν και γενναίες επιδοτήσεις που συνεχώς αυξάνονται ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και τα -απελευθερωμένα πλέον- ναύλα. Τα ακτοπλοϊκά χρωστούσαν στο ΝΑΤ πάνω από 60 εκ. το 2008, ενώ με το «κλείσιμο» της ΔΑΝΕ, της ΝΕΛ και του Αγούδημου τα χρέη αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί. Τα κρουαζιερόπλοια ελληνικής σημαίας έπρεπε επίσης να εισφέρουν στο ΝΑΤ, αλλά χρόνο με το χρόνο αλλάζουν κι αυτά σημαία, ενώ χρωστούν ακόμα τις εισφορές τους. Τα 4 ελληνικής σημαίας πλοία του Λούη, που στο μεταξύ αλλάζουν "εθνικότητα", χρωστάνε εισφορές τριών χρόνων. Από τα ελληνόκτητα 5000 ποντοπόρα πλοία μόνο 800 απομένουν με ελληνική σημαία και συνεχώς μειώνονται. Πάντοτε τέλος κρατάνε ένα αριθμό πλοίων με ελληνική σημαία για διάφορους δικούς τους λόγους (π.χ. τα ναυλοσύμφωνα) και φυσικά όχι για να βοηθήσουν τη μητέρα πατρίδα.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 19.000 έλληνες εν ενεργεία ναυτικοί, ενώ το 2008 ήταν 35.000 και το 1980 100.000. Οι συνταξιούχοι είναι 70.000. Το δε ελληνικό κράτος επιδοτεί πλέον το ΝΑΤ με 1,1 δις ετησίως. Το γραφείο ευρέσεως εργασίας ναυτικών υπάρχει για τους έλληνες ναυτικούς μόνο σαν ανέκδοτο.

Προς τι λοιπόν τα παρακάλια των υπουργών εμπορικής ναυτιλίας και οικονομικών στο εφοπλιστικό λόμπι; Κι αν ο πρωθυπουργός στην αρχή, όταν "δεν χρωστούσε" ακόμ σε κανέναν, κατάργησε το αμαρτωλό «Υπουργείο της παναμέζικης σημαίας», εν τούτοις ήδη έκανε ένα βήμα πίσω, εκχωρώντας τις αρμοδιότητες της ποντοπόρας ναυτιλίας στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Απόφαση που η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών χαιρέτησε «σαν την πρώτη νίκη στη μάχη που δεν έχει ακόμα τελειώσει» (περιοδικό "Εφοπλιστής", 5/2010).Κροίσοι στην κρίση

Με αφορμή λοιπόν την νόμιμη πλην όμως σκανδαλώδη φοροαπαλλαγή μην ξεχνάμε το πώς οι φτηνές εγκαταστάσεις της Κίνας και της Σαγκάης με τους γιγάντιους ρυθμούς παραγωγής προσέλκυσαν τους «φορτωμένους» έλληνες εφοπλιστές που ήθελαν γρήγορα πολλά νέα πλοία. Αλλωστε όλο το πάρε δώσε με την Κίνα προέρχεται από τις «ανταλλαγές» με τους έλληνες εφοπλιστές, που βαφτίζουν τα πλοία τους ακόμα και με κινεζικά ονόματα. Ολοι θα θυμούνται την πρώτη εμφάνιση του κάπτεν Γουέι στην Ελλάδα, με αρχικό στόχο τον κερδοφόρο ΟΛΠ και με τη μεσολάβηση του καραμανλικού εφοπλιστή Κωσταντακόπουλου. Μεγάλες εφοπλιστικές εταιρείες εκτός από το χτίσιμο έχουν ειδικευτεί και στην (κερδοφόρα) διάλυση πλοίων όπως η π.χ. η Dynacom. Από έρευνες της Greenpeace (2003) προέκυψε ότι η εταιρεία αυτή μαζί με άλλες 6 ελληνόκτητες εταιρείες ανήκουν στις 10 πιο ρυπογόνες εταιρείες του πλανήτη. " H Greenpeace επανειληµµένα ζήτησε από τη Dynacom (όπως κι από τις άλλες εταιρείες) να αλλάξει πολιτική. Η Dynacom έστειλε τότε για διάλυση 19 πλοία στον τρίτο κόσμο (οι συνθήκες εργασίας στα διαλυτήρια είναι πέρα από τα όρια της φαντασίας) κερδίζοντας 58 εκ. δολάρια" (περ. Γαλέρα 6/7/2006).

1.200 ναυτιλιακές εταιρείες εδρεύουν στον Πειραιά μόνο για τα ποντοπόρα πλοία και πάνω από 2.500 για παντός τύπου, καθώς και πάνω από 700 εταιρείες θαλάσσιου τουρισμού. Ολες απαλλαγμένες από φορολογία με το χέρι του νόμου.

Σε ειδική έκδοση της εφημερίδας "Εθνος", τον Ιούνιο του 2008, εκτός από τις 9 φωτογραφίες του τότε υπουργού ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι «έκλεισαν οι πύλες του λονδρέζικου φορολογικού παράδεισου στους αλλοδαπούς εκατομμυριούχους και άνοιξε πλέον ο δρόμος της φυγής των ελλήνων εφοπλιστών με προορισμό τον Πειραιά». Φυσικά οι έλληνες εφοπλιστές ήδη διατηρούσαν γραφεία και στον Πειραιά και βέβαια δεν έφυγαν από το Σίτι. Εξάλλου εκείνοι ξέρουν καλύτερα από όλους τι τους συμφέρει να κάνουν στην κάθε χώρα και με την κάθε σημαία. «Στη βαλίτσα που μετέφερε ο υπ. Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης στο ταξίδι του στο Λονδίνο προσπάθησε να χωρέσει όσα περισσότερα κίνητρα μπορούσε προκειμένου να δελεάσει την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα του Σίτι», έγραφε σε άρθρο του ο Κ. Νάνος, συνεχίζοντας: «Μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας, αλλά και επιπλέον φοροαπαλλαγές, όπως η άρση του μέτρου για τη φορολόγηση των ακινήτων των offshore εταιρειών, τέθηκαν μεταξύ άλλων στο τραπέζι των συζητήσεων». Αλλά και ο τ. υπουργός οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης «είχε σπεύσει τότε να απαντήσει καταφατικά στο αίτημα των εφοπλιστών να μη θιγεί η ναυτιλία από την οδηγία της ΕΕ που αφορά στη συγκέντρωση του φόρου κεφαλαίων».

* 49 δις. δολάρια επενδύθηκαν το 2008 για νέα πλοία (στο εξωτερικό), ενώ οι παραγγελίες των ελλήνων εφοπλιστών σε επίπεδο χωρητικότητας ξεπέρασαν το 50% της συνολικής χωρητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

* 67 δις. δολάρια ήταν τα δάνεια των ελλήνων εφοπλιστών το 2008, κατά κύριο λόγο σε ξένες τράπεζες. Σε ελληνικές τράπεζες το 2007 εκταμιεύτηκαν σε δάνεια 3,4 περίπου δις δολάρια. Τα διάφορα προϊόντα αντιστάθμισης (swaps) ανήλθαν την ίδια χρονιά στα 13 δις δολάρια.

* οι σημαίες 48 κρατών υψώνονται στα ένδοξα ελληνόκτητα πλοία .

Για να καταλάβουμε τον δείκτη των ναυλαγορών, αρκεί να πάρουμε για παράδειγμα τον δείκτη ναύλωσης των φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν ξηρά φορτία και είναι χωρητικότητας από 90.000 έως 120.000 τόνους. Με βάση τον δείκτη που καθορίζεται από τη διαφορά προσφορά και ζήτησης, αυτό το πλοίο θα ναυλωθεί κοντά στα 160.000 δολάρια την ημέρα. Το κόστος λειτουργίας συν το κόστος του κεφαλαίου που απαιτήθηκε για να χτιστεί το πλοίο (π.χ. το 2002) δεν ξεπερνάει τα 40.000 ευρώ την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου πλοίου έχει καθαρό κέρδος της τάξης των 70.000 με 80.000 δολαρίων την ημέρα, για όσες μέρες το πλοίο αυτό είναι ναυλωμένο (ειδική έκδοση των "Νέων", 31.5.08). Αν αναλογιστούμε πόσα δεκάδες ή και εκατοντάδες εμπορικά πλοία με διάφορες σημαίες έχουν οι έλληνες εφοπλιστές, προσεγγίζουμε και τα ποσά που συσσωρεύουν με τα ναύλα - και όλα αφορολόγητα.

Όλες οι ναυτιλιακές ειδήσεις κι αναλύσεις τονίζουν πως η μεγάλη συσσώρευση κερδών των τελευταίων χρόνων θα επιτρέψει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο να ξεπεράσει την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Βοηθούντος βέβαια και του πρόθυμου ελληνικού κράτους.

ΔΕΙΤΕ

Γιάννης Μηλιός
“Η Οικονομική κρίση και η απάντηση της Αριστεράς”
Η εξαιρετικά διαφωτιστική εισήγηση του καθηγητή Γιάννη Μηλιού στη συζήτηση που οργάνωσε το το "Δίκτυο Ανέντακτων Σύριζα Αιγάλεω" την Τετάρτη 28 Απριλίου με ομιλητές τον ίδιο και τον Αλέκο Αλαβάνο. Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μηλιός επισημαίνει: «Το κύριο πρόβλημα του κρατικού προϋπολογισμού και η κατάρρευση των κρατικών εσόδων οφείλεται πρωτίστως στις νόμιμες φοροαπαλλαγές και δευτερευόντως στη σκοπούμενη φοροδιαφυγή. Ειδικά το ‘ελληνικό επίτευγμα’ του εφοπλισμού που κατατάσσει την μικρή Ελλάδα στο 16% της παγκόσμιας ναυτιλίας και σε ορισμένες κατηγορίες πλοίων σε πάνω από το 20% αποδίδει σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό λιγότερο από όσα αποδίδουν τα παράβολα που πληρώνουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι. [...] Ακόμα και την απαλλαγή από ΦΠΑ στις αγορές προϊόντων στην Ελλάδα απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, μαζί με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα ιδιωτικά σχολεία και τα καζίνο, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο αυτή η φοροαπαλλαγή αν καταργηθεί το κράτος θα είχε έσοδα πάνω από 5 δις., όσα δηλαδή θα του αποφέρουν τα νέα μέτρα».

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

http://www.mof-glk.gr/proypologismos/2010/books/proyp/index.html
Η ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2010. Οι φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών περιλαμβάνονται στον τόμο με τις Φορολογικές Δαπάνες.

http://nomothesia.ependyseis.gr
Το νομοθετικό πλαίσιο επενδύσεων, όπως παρουσιάζεται από το υπουργείο Εξωτερικών περιλαμβάνει το νόμο 27/1975 και το υπόλοιπο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τη ναυτιλία.

Ο Ιός της Ελευθεροτυπίας


.i-reportergr
Read more...

Φαρμακεία: Τέρμα η πίστωση στο δημόσιο

nooz.gr
Τα φαρμακεία της Αττικής σταματούν από σήμερα 1η Ιουνίου την επί πιστώσει εκτέλεση δυνταγών ταμείων του δημοσίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους και θα τους χορηγείται από τα φαρμακεία απόδειξη λιανικής πώλησης με την οποία θα διεκδικούν τα χρήματά τους από το Δημόσιο.

Read more...

Επέστρεψαν οι πρώτοι Ελληνες ακτιβιστές

Μετά το δολοφονικό ρεσάλτο στη Γάζα…

protothema.gr
Στην Αθήνα επέστρεψαν το πρωί οι έξι πρώτοι Ελληνες ακτιβιστές της διεθνούς νηοπομπής προς τη Γάζα που δέχτηκε επίθεση από ισραηλίνούς κομάντος. Στο αεροδρόμιο περίμενε τους απελαθέντες και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Ακόμη 480 άνθρωποι από διάφορες χώρες που βρίσκονταν πάνω στα πλοία της ανθρωπιστικής βοήθειας κρατούνται στο Ισραήλ και 48 θα απελαθούν σήμερα, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Οι 480 κρατούμενοι βρίσκονται στην φυλακή Ασόντ στο νότιο Ισραήλ, ενώ οι 48 έχουν οδηγηθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να απελαθούν.

Επίσης άλλοι 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο, σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί και έξι ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης. Οι επιβάτες που κρατούνται θα ανακριθούν στη διάρκεια της ημέρας και οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.


Read more...