Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Έκκληση Σαρκοζί για άρση του αποκλεισμού της Γάζας

nooz.gr
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έκανε έκκληση για τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας στο περιθώριο μίας γαλλοαφρικανικής συνόδου κορυφής στη Νίκαια.

"Αυτή η καταστροφή ήταν αναμενόμενη", είπε αναφερόμενος στη χθεσινή επίθεση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν. "Ολος ο κόσμος είναι συγκλονισμένος από τον αριθμό των νεκρών από τα βίαια επεισόδια",είπε.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί ανακοίνωσε επίσης μία κοινή πρωτοβουλία με τις ΗΠΑ, στην οποία οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού για να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. "Το φθινόπωρο, με τους φίλους μας αμερικάνους θα αναλάβουμε πρωτοβουλία ώστε η διαδικασία να εισέλθει σε ενεργό φάση", παρατήρησε.

"Πρέπει να συνομιλήσουν απευθείας μεταξύ τους", είπε. Ηλθε η ώρα οι πολιτικοί της περιοχής να γίνουν πραγματικές πολιτικές προσωπικότητες και να τερματιστεί η διένεξη, ανέφερε.

Από το Παρίσι, ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση των αμάχων, μεταξύ των οποίων είναι και εννέα γάλλοι υπήκοοι που συνελήφθησαν από τους ισραηλινούς κομάντος που επιτέθηκαν στην νηοπομπή περί τα 70 μίλια ανοικτά των ακτών της Γάζας.

"Η Γαλλία ζητεί την άμεση απελευθέρωση των σκαφών και όλων των αμάχων που βρίσκονται σ'αυτά", είπε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι μία ανεξάρτητη διεθνής έρευνα πρέπει να αρχίσει αμέσως και πρέπει να επιτραπεί να φθάσει στους Παλαιστίνιους ανεμπόδιστα η ανθρωπιστική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: