Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Αγεφύρωτες οι διαφορές ΓΣΕΕ- εργοδοτών

.nooz.gr
Άκαρπη απέβη η τρίτη κατά σειρά, συνάντηση μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε στις 14 Ιουνίου.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις- και ειδικότερα ο ΣΕΒ- ζητούν τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι έμποροι προτείνουν μικρή σταθερή αύξηση- της τάξης του 0,5%- για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι παραπάνω επισημαίνουν ότι καλύπτονται από το μνημόνιο- ζητούν ωστόσο διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, ζητά αυξήσεις 3%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για αδήριτη πραγματικότητα του μνημονίου το οποίο ως νόμος του κράτους περιορίζει τις συζητήσεις με δεδομένες τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Παρόλα αυτά εξέφρασε τη βούληση να μην περικοπούν οι μισθοί και αυτό, είπε, αποδείχθηκε έμπρακτα από τον ΣΕΒ κατά τις συζητήσεις με την Τρόικα.

Στη διαπραγμάτευση η ΓΣΕΕ όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γ. Παναγόπουλος ζήτησε μια σύμβαση που θα προστατεύει το εισόδημα, θα θωρακίζει τον 13ο και 14ο μισθό, θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων και τελικά θα κατοχυρώνει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο κατάργησης του υφισταμένου κατωτάτου ορίου των 740 ευρώ απάντησε ότι είτε υπογραφεί είτε όχι νέα σύμβαση, ισχύει ο κατώτατος μισθός που θεσμοθέτησε η προηγούμενη Γενική Συλλογική Σύμβαση.

''Να περιφρουρήσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, να προστατεύσουμε το ετήσιο εισόδημα και να διασφαλίσουμε μία σταθερή αμοιβή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια'', υποστήριξε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: