Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Με το νέο μεταναστευτικό κώδικα Την πόρτα εξόδου από την Ελλάδα ανοίγει η κυβέρνηση στους μετανάστες


Την πόρτα εξόδου από την Ελλάδα ανοίγει η κυβέρνηση στους μετανάστες


Οδό διαφυγής προς άλλες χώρες της ΕΕ δίνει σε χιλιάδες αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο

Οδό διαφυγής προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνει σε χιλιάδες μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στην Βουλή.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, στην Ολομέλεια «με τον κώδικα μεταναστευτικής πολιτικής ενοποιείται όλη η νομοθεσία στην Ελλάδα και αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι βοηθά και τη ιθαγένεια».

Και πρόσθεσε: «Δίνουμε δηλαδή αυτή την άδεια του επί μακρόν διαμένοντος, που λέει ότι, όσοι τα τελευταία χρόνια ήταν στην Ελλάδα, μπορούν να μεταναστεύσουν στην ΕΕ. Δηλαδή, απεγκλωβίζουμε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κάποιοι στιγμή ήρθαν εδώ και είχαν μόνο χαρτιά για την Ελλάδα, να μετακινούνται στην ΕΕ. Η ανεργία στην Ελλάδα είναι στα ύψη. Αυτοί οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν εδώ και δεν μπορούν να φύγουν».

Σημείωσε, δε, ότι «με το νέο κώδικα δίνουμε την ευκαιρία να πάνε να βρουν εργασία στην ΕΕ και απεγκλωβίζουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό από αυτούς τους συμπολίτες μας».

Πέραν αυτού, είπε ότι μια άλλη ρύθμιση του κώδικα είναι η «χορήγηση βίζας από την αρχή επί μακρόν διαμένοντος στα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μετανάστες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τους δίνεται η ευκαιρία στα 18 τους χρόνια να αποφασίσουν αν θέλουν να πάρουν ιθαγένεια ή όχι».
protothema.gr

Read more...

"Δεν θα πληρώσουν" διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών «Αλαλούμ» με την προκαταβολή φόρου


«Αλαλούμ» με την προκαταβολή φόρου


Προκαταβολή φόρου θα υπολογίζεται πλέον μόνο στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, υποστηρίζει σε ανακοινωσή του το ΥΠΟΙΚ

Σε «κενό νόμου» κατά τη μετάβαση από το φορολογικό καθεστώς που ίσχυε το 2013 στο νέο από 1.1.2014, αποδίδουν στο υπουργείο Οικονομικών τη σύγχυση σχετικά με την επιβολή προκαταβολής φόρου το 2014 σε μισθωτούς που εισπράττουν και ενοίκια ή εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα.

Η ασάφεια κατά τη μεταβατική φάση ανάμεσα στο φορολογικό καθεστώς που ίσχυε ως το 2013 και στο νέο που θα ισχύσει από το 2014, και ο σάλος που προκάλεσε, θα σταθεί αφορμή για να υπάρξει και ειδική νομοθετική διάταξη που θα ξεκαθαρίζει ότι φέτος θα προκαταβάλουν για τελευταία φορά τον φόρο μισθοσυντήρητοι και συνταξιούχοι.

Το υπουργείο εξέδωσε και ανακοίνωση που ξεκαθαρίζει ότι «οι αναφορές στα δημοσιεύματα αφορούν σε φορολογικές ρυθμίσεις που ίσχυαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και τη χρήση 2013. Δεν αφορούν τον Νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε πρόσφατα και ισχύει από τη χρήση 2014 και εξής. Το αντίθετο ισχύει. Οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, διορθώθηκαν στο πλαίσιο του νέου Κώδικα. Προκαταβολή φόρου θα υπολογίζεται πλέον μόνο στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα».

Πέραν των δηλώσεων όμως ότι δεν υπάρχει πρόθεση φορολόγησης, όλα αυτά συνέβησαν επειδή τον Φεβρουάριο πέρυσι που ψηφίστηκε ο νόμος 2110/2013, από τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καταργήθηκε διάταξη που απάλλασσε τους συνταξιούχους από προκαταβολή φόρου για τα ενοίκια που εισπράττουν, αν αυτά είναι μικρότερα του 50% του συνολικού εισοδήματός τους.

Έτσι, αν τελικώς υπάρξει διορθωτική διάταξη, η προκαταβολή φόρου δεν θα διενεργηθεί φέτος για τα εισοδήματα από ενοίκια και ελεύθερο επάγγελμα που εισπράχθηκαν το 2013 από συνταξιούχους, ενώ καταργείται οριστικά από τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν το 2015 και εφεξής.
protothema.gr

Read more...

Κρήτη: Οι χρυσαυγίτες ντύνονται αρχαίοι Ελληνες ...




...και κάνουν «στίβο μάχης» δίπλα στα παιδιά!
ΦΩΤΟ...
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μέλη της Χρυσής Αυγής γυμνάζονται στο γήπεδο της Αμμουδάρας στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε ειδικές παράνομες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, την ώρα που προπονούνται παιδιά και ...
αθλητές.
Γονείς και αθλητές του Εθνικού Γυμναστικού Ομίλου Ηρακλείου (ΕΓΟΗ) εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καλώντας τις αρμόδιες Αρχές να «αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αποδοθεί στο σύνολο του ο χώρος στο ιστορικό σωματείο του ΕΓΟΗ όπου και πραγματικά ανήκει». Μάλιστα, σύμφωνα με το Flashnews, σε σχετική ανακοίνωση του ΕΓΟΗ αναφέρεται πως «πίσω από το γήπεδό μας, έχει διαμορφωθεί χώρος ''στίβου μάχης'' όπου κυρίως τους θερινούς μήνες προετοιμάζονται ανάλογα αρχαιοελληνικά αγωνίσματα».
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
«Εμείς, οι γονείς και οι αθλητές του Εθνικού Γυμναστικού Ομίλου Ηρακλείου (ΕΓΟΗ) δηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας για τη συνύπαρξη στο χώρο του γηπέδου της ομάδας μας στην Αμμουδάρα με τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη αλλά και λόγω της συχνής επαφής των παιδιών και των συναθλητών μας με άτομα που πρεσβεύουν τη συγκεκριμένη ιδεολογία.
Εδώ και τρία χρόνια εντός των εγκαταστάσεων του γηπέδου μας λειτουργεί παράνομα γυμναστήριο, στο οποίο εκτός από προπονήσεις γίνεται και μύηση σε δήθεν αρχαιοελληνικούς αγώνες πάλης, με αρχαιοελληνικές ασπίδες και ενδυμασίες και άλλες γραφικότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τα ιδεώδη του ποδοσφαιρικού μας Συλλόγου.


Στον υπαίθριο μάλιστα χώρο, πίσω από το γήπεδό μας, έχει διαμορφωθεί χώρος «στίβου μάχης» όπου κυρίως τους θερινούς μήνες προετοιμάζονται ανάλογα αρχαιοελληνικά αγωνίσματα.
Το γυμναστήριο αποτελεί αυθαίρετο οίκημα, το οποίο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έχει δοθεί προς χρήση σε άτομα εκτός της ομάδας μας, παρόλο που ο Σύλλογός μας ενοικιάζει το σύνολο της έκτασης του γηπέδου και των βοηθητικών χώρων από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.

Η ανησυχία μας κορυφώθηκε φέτος το καλοκαίρι όταν είδαμε τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τον συγκεκριμένο χώρο να πρωτοστατούν στη διοργάνωση του καλοκαιρινού κάμπινγκ της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη και μάλιστα να φωτογραφίζονται σε αυτές τις δραστηριότητες με πειστήρια που δημοσιεύθηκαν στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Αργότερα, ακριβώς έξω από το γήπεδό μας είδαμε την αστυνομία να συλλαμβάνει μέλη της Χρυσής Αυγής κάποιοι εκ των οποίων καταδικάστηκαν και με βαριές ποινές για κατοχή όπλων.
Οι φόβοι μας όμως έφτασαν στο απροχώρητο όταν πρόσφατα, μέλη της διοίκησης και του προσωπικού του γηπέδου δέχτηκαν απειλές από περίεργα άτομα που κινούνται πέριξ των χώρων του γηπέδου και εντός του παράνομου γυμναστηρίου.
Καλούμε τη διοίκηση του Συλλόγου, τους αρμόδιους φορείς, την αστυνομία και τον Δήμο Μαλεβιζίου να λάβουν τα μέτρα τους για την αποκατάσταση της τάξης και για την απόδοση του συνόλου του χώρου του γηπέδου στο ιστορικό σωματείο του ΕΓΟΗ όπου και πραγματικά ανήκει.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Γονείς και οι αθλητές του ΕΓΟΗ»

 πηγη iefimerida.gr

Read more...

Άρειος Πάγος: Σε ισχύ η δίωξη κατά Θέμου Αναστασιάδη για φοροδιαφυγή



Νέα τροπή στην υπόθεση του Θ. Αναστασιάδη. Απορρίφθηκε η εισήγηση του αντεισαγγελέα ΑΠ, που είχε ζητήσει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη
Δεν προσκρούει στις Συνταγματικές επιταγές η ρύθμιση του άρθρου 7 του 3943/2011, που προβλέπει αναδρομική ισχύ φορολογικών διατάξεων, έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το υπ΄ αριθμ. 1/2014 βούλευμά της, απορρίπτοντας την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νίκου Παντελή.
Ο αντεισαγγελέας είχε προτείνει να αναιρεθεί μερικώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών σε βάρος του εκδότη-δημοσιογράφου Θέμου Αναστασιάδη και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη σε βάρος του, μόνο για το αδίκημα της φοροδιαφυγής ύψους 1,6 εκατ. ευρώ σε βαθμό κακουργήματος.
Ως εκ τούτου, η δίωξη σε βάρος του κ. Αναστασιάδη για το αδίκημα της φοροδιαφυγής θεωρητικά ισχύει. Ωστόσο, επειδή ήδη έχει προβεί σε συμβιβασμό με την αρμόδια ΔΟΥ, που προβλέπει την πληρωμή περίπου 1,3 εκατ. ευρώ και έχουν καταβληθεί ορισμένες δόσεις, η κατηγορία δεν υφίσταται πλέον.
Έτσι, παραμείνει προσωρινά σε βάρος του κ. Αναστασιάδη μόνο η κατηγορία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες).
Το χρονικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται, ότι ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της ΙΓ΄ ΔΟΥ Αθηνών κατά του εκδότη-δημοσιογράφου ασκήθηκε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η δίωξη ασκήθηκε καθώς το οικονομικό έτος 2008 υπέβαλε ανακριβή φορολογική δήλωση (δεν δηλώθηκε 1,6 εκατ. ευρώ).
Η μηνυτήρια αναφορά υποβλήθηκε ύστερα από φορολογικό έλεγχο και η δίωξη ασκήθηκε πριν ολοκληρωθεί η φορολογική - διοικητική διαδικασία. Δηλαδή, πριν ασκηθεί προσφυγή από τον ελεγχόμενο, αλλά και πριν να εκδοθεί δικαστική απόφαση από φορολογικό δικαστήριο, όπως προέβλεπε το ευμενέστερο δικονομικό καθεστώς (Ν. 2537/1997), πριν δηλαδή την ισχύ του νόμου 3941/2011.
Τον Φεβρουάριο του 2013, κατά το στάδιο της ανάκρισης, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να κηρυχθεί άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του για την κατηγορία της φοροδιαφυγής, καθώς ασκήθηκε χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή πριν την οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής - διαδικασίας. Το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών απέρριψε με βούλευμά του το αίτημα του κ. Αναστασιάδη.
Ακολούθως ασκήθηκε αναίρεση από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο κ. Παντελής πρότεινε να μην εφαρμοστούν αναδρομικά δικονομικές - φορολογικές διατάξεις που θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα του κατηγορούμενου και συνεπώς να ακυρωθεί μερικώς το επίμαχο βούλευμα και να κηρυχθεί απαράδεκτη η σε βάρος του κ. Αναστασιάδη ποινική δίωξη για την πράξη της φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, ο κ. Παντελής υποστήριξε ότι δεν μπορούν οι δυσμενέστερες φορολογικές διατάξεις του νόμου 3943/2011 να έχουν αναδρομική ισχύ.
Τώρα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε την εισήγηση του συγκεκριμένου αντεισαγγελέα, καθώς οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι οι διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 3943/2011 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν προσκρούουν στην προβλεπόμενη από το άρθρο 7 του Συντάγματος καθιερωμένη αρχή της μη αναδρομικότητας ποινικού νόμου, γιατί αφορά της ουσία της υπόθεση και όχι καθαρά ποινική διαδικασία.
Έτσι, κατέληξαν οι αρεοπαγίτες, οι διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 3943/2011 έχουν εφαρμογή και επί των εγκλημάτων που φέρονται ότι τελέστηκαν πριν την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου.
http://news247.gr/

Read more...

Με αρνητικό πληθωρισμό μπήκε το 2014: Ανατιμήσεις σε φάρμακα, ρεύμα, καπνό και γαλακτοκομικά



Πώς διαμορφώνονται οι τιμές για μια σειρά προϊόντα. Πού υπάρχουν μειώσεις και πού αυξήσεις
Με αρνητικό πληθωρισμό (στο -1,5%), άρχισε το 2014 για την ελληνική οικονομία, βάσει στοιχείων. Μετά τη συγκεκριμένη μείωση, ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός για 11ο συνεχή μήνα (τον περασμένο Δεκέμβριο είχε μειωθεί κατά 1,7%, ενώ τον Ιανουάριο 2013 είχε καταγραφεί αύξηση 0,2%).
Από τις τιμοληψίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι οι κυριότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, στα φάρμακα (25,5%, λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων), στα τιμολόγια της ΔΕΗ (7,9%), στον καπνό (2,2%), στα γαλακτοκομικά- αυγά (2,2%), στο ελαιόλαδο (2,1%) και στο νωπό μοσχάρι (1,6%).
Στον αντίποδα, υπήρξαν μειώσεις τιμών στη συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, όπως, πχ, στις νωπές πατάτες (5,2%), στο φυσικό αέριο (4%), στη βενζίνη (3%), στα είδη ένδυσης- υπόδησης (2,9%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (2%), στα νωπά ψάρια (1,8%), κλπ.
Μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Δεκεμβρίου 2013, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 1,2%, έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Η μείωση του πληθωρισμού κατά 1,5% τον Ιανουάριο, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:
1. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,8% της ομάδας «Διατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα ψάρια νωπά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές, δημητριακά και παρασκευάσματα, πουλερικά νωπά, αρνί και κατσίκι (νωπά), αναψυκτικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά, μοσχάρι νωπό, ελαιόλαδο.
β) Κατά 2,9% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
γ) Κατά 1,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.
δ) Κατά 1,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα είδη: έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
ε) Κατά 2,9% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης) και των εισιτηρίων αεροπλάνων.
στ) Κατά 3,1% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής, των βιβλίων και του πακέτου διακοπών.
ζ) Κατά 3,9% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ.
η) Κατά 3,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων και των ξενοδοχείων.
θ) Κατά 4,3% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.
2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 2% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.
β) Κατά 1,3% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης, κυρίως, της συμμετοχής των καταναλωτών επί των λιανικών τιμών των φαρμάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές, παραϊατρικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες νοσοκομείων και κλινικών.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
http://news247.gr/

Read more...

Καταδικάστηκε ο πρώην νομάρχης Κιλκίς...


Ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, στον πρώην νομάρχη Κιλκίς Ευάγγελο Μπαλάσκα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την ...
υπόθεση της έκδοσης χιλιάδων εικονικών δελτίων ΑμΕΑ, κατά τη διετία 2007/2008.

Για την ίδια υπόθεση, καταδικάστηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΚΤΕΛ Κιλκίς, στον οποίο επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης τριών χρόνων, ποινή που μετατράπηκε προς πέντε ευρώ την ημέρα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, από την τότε νομαρχία είχαν εκδοθεί τη συγκεκριμένη διετία βεβαιώσεις για τη χορήγηση δελτίων αναπηρίας σε 10.211 ΑμΕΑ, τη στιγμή που ο αριθμός των αναπήρων στον νομό ήταν πέντε φορές μικρότερος. Το ΚΤΕΛ είχε χρηματοδοτηθεί με 1,1 εκατ. ευρώ για τα μειωμένα εισιτήρια, ποσό το οποίο τελικώς επιστράφηκε.

Ο Ευ. Μπαλάσκας, που λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση τέθηκε σε καθεστώς αργίας ως δήμαρχος της πόλης, δεν παρέστη στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιους δικηγόρους, οι οποίοι αρνήθηκαν το κατηγορητήριο που σχηματίστηκε σε βάρος του εντολέα τους. Τις κατηγορίες του αρνήθηκε, κατά την απολογία του, και ο πρώην "τιμονιέρης" του ΚΤΕΛ Κιλκίς.

Πρωτοδίκως, είχε επιβληθεί στον πρώτο φυλάκιση πέντε ετών και στον δεύτερο φυλάκιση επτά ετών, ποινές που ήταν εξαγοράσιμες...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αυτά προβλέπει η τροπολογία για τις επαγγελματικές μισθώσεις...

Κατατέθηκε η τροπολογία για τις εμπορικές μισθώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο νομοσχέδιο για τη Σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας. Υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις που... αφορούν το ΓΕΜΗ, τον επενδυτικό νόμο και την απλούστευση του ΠΔΕ. Ειδικότερα, για τις εμπορικές μισθώσεις το υπουργείο υποστηρίζει ότι με την αλλαγή που προτείνει εκλογικεύεται το καθεστώς προστασίας των εμπορικών μισθώσεων και προσαρμόζεται στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι νέες ρυθμίσεις, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, λαμβάνουν υπόψη την κρίση και τις συνέπειές της στην αγορά ακινήτων και αίρουν εμπόδια που τίθενται σήμερα με τις μακροχρόνιες μισθώσεις, προκειμένου οι ιδιοκτήτες που θέλουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους για μικρότερο χρονικό διάστημα σε χαμηλότερες τιμές, να μπορούν να το κάνουν χωρίς να φοβούνται τη μακροχρόνια δέσμευση της περιουσίας τους η οποία με τις ισχύουσες διατάξεις μπορεί να φθάσει και τα 16 χρόνια. Με τον ίδιο τρόπο, διευκολύνεται η είσοδος νέων εμπόρων στην αγορά, με χαμηλότερα ενοίκια. Παράλληλα όμως λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός και ανατροπή του καθεστώτος για τους εμπόρους που είναι ήδη εγκατεστημένοι στις υφιστάμενες μισθώσεις. Γι' αυτό και γίνεται διαχωρισμός μεταξύ υφισταμένων και νέων μισθώσεων. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο, με την τροπολογία: - Καθορίζεται ελάχιστη διάρκεια για τις νέες εμπορικές μισθώσεις η τριετία. Επιτρέπεται κάθε συμφωνία ιδιοκτητών - ενοικιαστών για μεγαλύτερη διάρκεια της μίσθωσης, όπως και η λύση της μίσθωσης πριν την λήξη της τριετίας, εφόσον συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Για τις υφιστάμενες μισθώσεις εξακολουθεί να ισχύει το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή η 12ετής ελάχιστη διάρκεια. - Καταργείται η λεγόμενη άυλη εμπορική αξία, δηλαδή η καταβολή αποζημίωσης ύψους 24 ενοικίων από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή που προέβλεπε η νομοθεσία για τη λήξη της μίσθωσης μετά την παρέλευση 12ετίας, με δεδομένες τις συνέπειες της κρίσης στην οικονομία και ειδικότερα την αγορά ακινήτων. Επιπλέον, και μόνο για τις υφιστάμενες μισθώσεις: - Προβλέπεται ότι οι ενοικιαστές μπορούν να καταγγείλουν τη μίσθωση δύο χρόνια μετά την έναρξή της με εξάμηνη προειδοποίηση του ιδιοκτήτη και με καταβολή αποζημίωσης τεσσάρων ενοικίων. (Υπενθυμίζεται ότι με το καθεστώς που ισχύει τώρα οι ενοικιαστές μπορούν να καταγγείλουν τη μίσθωση έναν χρόνο μετά την έναρξή της με τρίμηνη προειδοποίηση και με αποζημίωση ίση με ένα ενοίκιο). - Περιορίζονται οι αποζημιώσεις για λύση της μίσθωσης λόγω ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης. Συγκεκριμένα οι αποζημιώσεις για ιδιόχρηση καθορίζονται σε 8 ενοίκια (από 16 που ήταν ως τώρα) και για ανοικοδόμηση σε 6 ενοίκια (από 12). Με απόφαση του Δικαστηρίου, μπορούν να αυξάνονται αντίστοιχα έως και σε 15 ενοίκια για ιδιόχρηση (από 30 που ίσχυε με τον προηγούμενο καθεστώς) και 9 για ανοικοδόμηση (από 18). ΓΕΜΗ Σχετικά με το ΓΕΜΗ δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων με απλή ηλεκτρονική αντί για ψηφιακή υπογραφή. Η ηλεκτρονική υπογραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων μεταβολών, στις οποίες προβαίνει, είτε το ίδιο το νομικό πρόσωπο, δηλαδή η επιχείρηση, είτε φυσικό πρόσωπο το οποίο την εκπροσωπεί. Επισπεύδεται κατά έξι μήνες η αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή και ηλεκτρονική έκδοση αντιγράφων, αποσπασμάτων των πράξεων και στοιχείων που εμφανίζονται στη Μερίδα και πιστοποιητικών από το ΓΕΜΗ. Συγκεκριμένα η δυνατότητα έγγραφης υποβολής αίτησης και η έντυπη χορήγηση αντιγράφων κλπ θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2014. Στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα η ελάφρυνση των επιχειρήσεων και του δημοσίου. Οι ενδιαφερόμενοι διατηρούν τη δυνατότητα να ζητήσουν την ταχυδρομική αποστολή εγγράφων. Επιπλέον, καταργείται το μητρώο προμηθευτών που συνάπτουν με τους καταναλωτές συμβάσεις από απόσταση αγαθών και υπηρεσιών, που τηρείται τώρα στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή καθώς οι επιχειρήσεις αυτές καταγράφονται ήδη στο ΓΕΜΗ. Αναπτυξιακός νόμος Σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής για τον Α΄ κύκλο του 2014 η 28η Φεβρουαρίου 2014, λόγω της επικείμενης αλλαγής στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Η προθεσμία για τον Β' κύκλο θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης. Επίσης, διευκολύνονται οι επενδυτές ως προς την προσκόμιση της έγκρισης δανείου, που με το ισχύον πλαίσιο είναι απαραίτητη για να εκδοθεί η απόφαση υπαγωγής στον επενδυτικό νόμο. Δεδομένων των δυσκολιών για τους επενδυτές να πάρουν έγκριση δανείου χωρίς απόφαση υπαγωγής, με την προτεινόμενη διάταξη δίνεται η δυνατότητα να προσκομίζεται η έγκριση δανείου μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και πριν την πρώτη εκταμίευση της ενίσχυσης και πάντως εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής. Η ρύθμιση αφορά τα επενδυτικά σχέδια του οριστικού πίνακα αποτελεσμάτων αξιολόγησης της πρώτης και δεύτερης εξαμηνιαίας περιόδου του 2013 και της πρώτης εξαμηνιαίας περιόδου του 2014. Περιορίζεται σε τρία από πέντε χρόνια η περίοδος κατά την οποία μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο, υποχρεούνται να τηρούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οι δεσμεύσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων απαγόρευση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση συγχώνευσης ή απορρόφησης άλλης εταιρίας, κ.α. Η ρύθμιση αφορά επενδύσεις που υπήχθησαν μετά την 1-1-2007 στις διατάξεις του επενδυτικού ν. 3299/2004 και του ν. 3908/2011 και γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κρίσης στις επιχειρήσεις. Παρατείνεται για τέσσερα χρόνια (ως την 1η Ιανουαρίου 2020) η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης επενδύσεων στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων (fast track). Επιβάλλεται η ανάρτηση πινακίδας στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν ή εντάσσονται στους αναπτυξιακούς νόμους 3299/2004 και 3908/2011. Στην πινακίδα θα αναγράφονται η απόφαση υπαγωγής, ο φορέας υλοποίησης, ο προϋπολογισμός και το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου. Για όσους δεν αναρτούν την πινακίδα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1,5% της ενίσχυσης. Ο θεσμός του «Υπολόγου» Καταργείται ο αναχρονιστικός θεσμός του υπολόγου για τις πληρωμές έργων του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ. Στα έργα αυτά εφαρμόζονται όπως είναι γνωστό διατάξεις που προβλέπουν συστηματικούς, προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους, διοικητικούς και επιτόπιους από το στάδιο του σχεδιασμού μέχρι πολλά έτη μετά την ολοκλήρωσή τους, με βάση την εθνική και Κοινοτική νομοθεσία (ελεγκτικές αρχές ΕΣΠΑ, Ελεγκτικό Συνέδριο, Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, κ.α.). Η διαδικασία που ίσχυε έως σήμερα για τις πληρωμές θεσπίστηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια και η κατάργησή της συμβάλει στην επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων... ΑΠΕ-ΜΠΕ Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

H XAΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ''ΑΓΚΑΘΙ'' ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ...


Σαν βόμβα έπεσε παντού η είδηση ότι η Χαλυβουργική, ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, έθεσε σε διαθεσιμότητα το 85% των εργαζομένων της...
και ότι αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας.

Από την εξέλιξη αυτή υπήρξε μεν προβληματισμός, αγωνία και έντονη οικονομική, κοινωνική και πολιτική διάσταση στο θέμα, αλλά προέκυψε και μία παράπλευρη, περισσότερο επικοινωνιακή πτυχή: πολλοί δεν γνώριζαν ότι η Χαλυβουργική ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου (ο ίδιος και οι γιοι του, Γιώργος και Παναγιώτης, ελέγχουν την εταιρεία) και ότι ο αδελφός του, Θόδωρος Αγγελόπουλος, με τη σύζυγό του, Γιάννα, δεν έχουν την παραμικρή σχέση.

Άλλωστε, τα δύο αδέλφια βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε δικαστική διαμάχη, έχουν διαχωρίσει πλήρως τις δραστηριότητές τους και τις περιουσίες τους, ενώ οι προσωπικές σχέσεις παραμένουν παγωμένες.
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/h-xa.html

Read more...

Να αποσυρθεί η τροπολογία για τις μισθώσεις ζητά η ΓΣΕΒΕΕ...


Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για τις μισθώσεις, ζητάει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Σε δήλωσή του ο...
πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς τόνισε ότι «η τροπολογία αυτή βρίσκεται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις οι οποίες πασχίζουν να επιβιώσουν στη κρίση και να μην βάλουν λουκέτο έρχεται να προστεθεί η ανασφάλεια. Ανασφάλεια και για τις παλιές επιχειρήσεις αλλά και για τις νέες».

O κ. Καββαθάς πρόσθεσε ότι με αυτή την τροπολογία εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα και ότι η πρόβλεψη για τριετή διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων δεν λαμβάνει καν υπόψη τα πέντε χρόνια που δικαιολογεί η εφορία για την απόσβεση μιας επένδυσης.

«Αν ψηφιστεί αυτή η τροπολογία, θα πρόκειται ακόμη για μια ευθεία βολή στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πασχίζουν μέρα με τη μέρα να επιβιώσουν και να ορθοποδήσουν τόσο οι ίδιοι όσο και η ελληνική οικονομία», κατέληξε ο κ. Καββαθάς...

Read more...

Σκάνδαλο στη Γερμανία με εμπλοκή υπουργού...


Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα o υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, καθώς κατηγορήθηκε ότι ...
αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με μια διεθνή δικαστική έρευνα σε εξέλιξη.

«Υπέβαλα σήμερα στην καγκελάριο την παραίτησή μου από υπουργός Γεωργίας», δήλωσε ο Φρίντριχ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Φρίντριχ, που ανήκει στην Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία, είπε ότι η πίεση σε βάρος του αυξήθηκε πάρα πολύ για να παραμείνει στη θέση του.

Ο Φρίντριχ φέρεται να ενημέρωσε αξιωματούχους του SPD για μια διεθνή έρευνα σχετικά με ένα δίκτυο παιδικής πορνογραφίας στο οποίο ενδέχεται να εμπλέκεται ένα στέλεχος του κόμματος. Ο βουλευτής του SPD Σεμπάστιαν Έντατι, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της παιδικής πορνογραφίας, αρνείται ότι έχει στην κατοχή του τέτοιο υλικό. Ο 44χρονος βουλευτής παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, επικαλούμενους λόγους υγείας.

Αυτό που ξεκίνησε σαν ένα μικρό εσωτερικό σκάνδαλο για έναν βουλευτή πήρε διαστάσεις την Πέμπτη, όταν έγινε γνωστό ότι ο Φρίντριχ ενημέρωσε τον επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τον Οκτώβριο ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Εντάτι. Ο Γκάμπριελ στη συνέχεια ενημέρωσε και άλλα στελέχη του κόμματος.

Εισαγγελείς του Ανόβερου, που εξετάζουν την εμπλοκή του Εντάτι στην υπόθεση της παιδικής πορνογραφίας, κατήγγειλαν ότι η διαρροή των πληροφοριών ενδέχεται να έβλαψε την έρευνά τους.

Ο Εντάτι φαίνεται ότι ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την έρευνα, δήλωσε ο Γεργκ Φρέλιχ, εισαγγελέας στο Ανόβερο. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ότι μπορεί να κατέστρεψε ενοχοποιητικά στοιχεία διαγράφοντας από τον υπολογιστή του αρχεία.

Από την πλευρά του ο Φρίντριχ υπογράμμισε ότι παραμένει πεπεισμένος ότι δεν έδρασε ανάρμοστα, αλλά σύμφωνα με τον νόμο ενημερώνοντας για την έρευνα το SPD, που την περίοδο εκείνη ήταν σε συζητήσεις με την Μέρκελ για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να εξέταζαν το ενδεχόμενο να προσφέρουν μια υπουργική θέση στον Εντάτι...

Read more...

"Η Μακεδονία θα αλλάξει όνομα όταν...


...η κόρη του Βενιζέλου γίνει Μις Κόσμος!...

Έντονες επικρίσεις από μέρος Μέσων Ενημέρωσης των Σκοπίων, με εξαίρεση εκίνα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, δέχεται ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ, Γιόβαν Αντόνοφσκι, για την...
ανάρτηση, στον λογαριασμό του στο facebook, ανάρμοστου σχολίου για τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αντόνοφσκι, προχθές, ανήρτησε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ενόψει της επίσκεψης του κ. Βενιζέλου στα Σκόπια, το εξής σχόλιο: «Μήνυμα για τον Βενιζέλο: Η Μακεδονία θα αλλάξει το όνομα της, όταν η κόρη σου γίνει Μις Κόσμος!». Το σχόλιο συνοδεύεται με φωτογραφία της οικογένειας του κ. Βενιζέλου.

Η προοδευτική εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» κάνει λόγο για «γκάφα» του κ. Αντόνοφσκι και προσθέτει ότι ο κυβερνητικός αξιωματούχος της ΠΓΔΜ προσέβαλε την εμφάνιση της κόρης του Έλληνα υπουργού.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα των Σκοπίων «Σλόμποντεν Πέτσατ» σχολιάζει ότι το κλίμα που διαμορφώνεται στην ΠΓΔΜ ενόψει της επίσκεψης Βενιζέλου «δεν είναι και τόσο εποικοδομητικό», καθώς, όπως σημειώνει, οι προερχόμενες από τη Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενδείξεις και το σχόλιο στο facebook του γγ«δεν υπόσχονται ότι ο Βενιζέλος θα γίνει δεκτός με θέρμη».

Το δημοσίευμα της «Σλόμποντεν Πέτσατ» εκτιμά ότι ο τρόπος σκέψης του Γιόβαν Αντόνοφσκι προσομοιάζει με εκείνον άλλων εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Παραμένει ασαφές τι ανάγκασε τον Αντόνοφσκι να προβεί σε αυτό το βήμα, καθώς αρχικά απαντούσε με μεγάλη αυτοπεποίθηση στα σχόλια χρηστών, που καταδίκαζαν το post του. Χθες, όμως, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το VMRO-DPMNE θέλησαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν καταδικάζουν (σσ. το post Αντόνοφσκι) και εάν θα επιβάλουν κυρώσεις στον υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Ο πρώην πρέσβης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρούζιν, σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, εκτιμά ότι το post του γγ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καταδεικνύει πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει «χάσει τον μπούσουλα».

«Η μακεδονική κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να δημιουργεί περαιτέρω ένταση στις σχέσεις με τον νότιο γείτονα, αλλά να αναζητά τρόπους να τις βελτιώσει. Ο κ. Βενιζέλος πρέπει να γίνει δεκτός με υψηλό πολιτικό πολιτισμό, με τις καλύτερες συνθήκες, χωρίς ρεβανσιστικό και επιθετικό λεξιλόγιο. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο κ. Ρούζιν.

Την ίδια ώρα, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επιδίδονται σε συστηματκή προσπάθεια καλλιέργειας χαμηλών προσδοκιών από την επίκειμενη επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στα Σκόπια, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη θα έχει «εθιμοτυπικό χαρακτήρα» και θα είναι «άνευ περιεχομένου».
Ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του, από 18 έως 21 τρέχοντος μηνός, σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων (Βελιγράδι, Ποντγκόριτσα, Σεράγεβο, Πρίστινα, Σκόπια, Τίρανα), με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Έλληνας αξιωματούχος θα μεταβεί στα Σκόπια οδικώς από την Πρίστινα το βράδυ της Τετάρτης, 19 Φεβρουαρίου, και την επομένη αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φάτμιρ Μπεσίμι, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ.

Όλα ανεξαιρέτως τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προβάλλουν τον τρόπο άφιξης του κ. Βενιζέλου στα Σκόπια, τονίζοντας ότι θα έλθει οδικώς από την Πρίστινα, ώστε να μην υποχρεωθεί το ελληνικό αεροσκάφος με τον υπουργό Εξωτερικών να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, το οποίο από το 2006 έχει μετανομαστεί σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος»...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στο έλεος του χιονιά Φονική χιονοθύελλα «σαρώνει» τις ανατολικές ΗΠΑ, τουλάχιστον 21 νεκροί


Φονική χιονοθύελλα «σαρώνει» τις ανατολικές ΗΠΑ, τουλάχιστον 21 νεκροί
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Νέα Υόρκη
Σφοδρή χιονοθύελλα εξακολουθεί να πλήττει τις ανατολικές ΗΠΑ και έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων.

Ισχυρή χιονόπτωση σημειώθηκε καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας στα βορειοανατολικά, ωστόσο αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας από σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
13 φωτογραφίες

Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μία έγκυος γυναίκα παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από εκχιονιστικό μηχάνημα, καθώς ο οδηγός του δεν την είδε λόγω της χιονοθύελλας. Το παιδί της γυναίκας, που ήταν στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, γεννήθηκε με καισαρική και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν 550.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κυρίως στη Τζόρτζια και στη Νότια Καρολίνα.

Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν και περίπου 240 καθυστέρησαν να πραγματοποιηθούν νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Στην Ουάσιγκτον η κυκλοφορία είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της ποσότητας χιονιού που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας και έφθασε στο ύψος των περίπου 40 εκατοστών.

Σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα παρέμειναν στην πλειονότητά τους κλειστά. Τα λεωφορεία δεν κυκλοφόρησαν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε κηρύξει την Πέμπτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε 45 κομητείες της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνα, απόφαση που επιτρέπει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων να αναλάβουν δράση.

Στη Νέα Υόρκη, η απόφαση του δημάρχου Μπιλ Ντε Μπλάζιο να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία της πολιτείας παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την χιονόπτωση, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των Νεοϋορκέζων.

Εναντίον του στρέφεται το σωματείο των δασκάλων αλλά και πολλοί γονείς, τους οποίους ο δήμαρχος καθησύχασε, λέγοντας ότι τα σχολεία προσέχουν τα παιδιά τους. Να σημειωθεί πως από το 1978 τα σχολεία έχουν κλείσει, εξαιτίας του χιονιά, μόλις έντεκα φορές.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η απάντηση της ΓΑΔΑ «Με εισαγγελική παραγγελία» οι ανακρίσεις ανήλικων μαθητών στο Κερατσίνι


«Με εισαγγελική παραγγελία» οι ανακρίσεις ανήλικων μαθητών στο Κερατσίνι
Το περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια των καταλήψεων του περασμένου Σεπτεμβρίου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου ενήργησε σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας και μόνο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μετά την αποκάλυψη για κλήσεις σε απολογία έξι ανήλικων μαθητών του 2ου Ενιαίου Λυκείου Κερατσινίου, οι οποίοι συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις τον Σεπτέμβριο του 2013. Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, του δήμου Κερατσινίου και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή της, η ΓΑΔΑ αναφέρει ότι η εισαγγελική παραγγελία αφορούσε προκαταρκτική εξέταση προς εξακρίβωση των αδικημάτων της παράνομης βίας, της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, της διατάραξη οικιακής ειρήνης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, σε σχολεία που τελούσαν στο παρελθόν υπό κατάληψη. Επίσης, αναφέρει ότι περιλαμβάνει λήψη καταθέσεων και υποβολή των σχετικών δικογραφιών, με τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, σε κάθε περίπτωση που συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Αντιδράσεις

Το θέμα της προσαγωγής ανήλικων μαθητών είχαν φέρει στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ευγενία Βαμβακά, Θοδωρής Δρίτσας και Αναστάσιος Κουράκης.

«Στο αστυνομικό τμήμα οι μαθητές ανακρίθηκαν χωρίς την παρουσία των κηδεμόνων τους, στους οποίους ζητήθηκε να αποχωρήσουν, χωρίς να τους απαγγελθεί οποιαδήποτε κατηγορία και χωρίς να λάβουν οποιαδήποτε προφορική ή γραπτή ενημέρωση» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ρωτούν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να σταματήσει κάθε δίωξη και κάθε ενόχληση σε βάρος των ανήλικων μαθητών.

Σε ανακοίνωση της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αναφέρει ότι «είναι, πράγματι, αυξημένο το πρόβλημα της επιτήρησης και φύλαξης των σχολικών μονάδων σε ώρες, ιδιαίτερα, που δε λειτουργούν. [...] Η απάντηση της Πολιτείας στο οξυμένο πρόβλημα, ήταν η απόλυση των σχολικών φυλάκων, όπου υπήρχαν, με αποτέλεσμα τα σχολεία να μένουν εντελώς αφύλαχτα. Ελλιπέστατη είναι και η αστυνόμευση των περιοχών όπου υπάρχει αυξημένη παραβατικότητα και, φυσικά, των περιοχών γύρω από τα σχολεία».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δασκάλων εκφράζουν μια σειρά ερωτημάτων «ποια αρμοδιότητα τα Αστυνομικά Τμήματα μπορούν να προχωρούν στη συλλογή και καταγραφή στοιχείων (όπως για παράδειγμα ο αριθμός των μαθητών του σχολείου) και στην "πρόσκληση" διευθυντών στα αστυνομικά τμήματα για "ενημερωτικές συναντήσεις";»

Επιπλέον ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «συναισθήματα έκπληξης, οργής και αγανάκτησης προκαλούν οι καταγγελίες για προληπτικές επισκέψεις της αστυνομίας σε σχολεία της Αττικής, ακόμα και για κλήση ανήλικων μαθητών στα αστυνομικά τμήματα "δι' υπόθεσίν τους"».

Τονίζει ακόμη ότι «η συλλογή στοιχείων στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης και γενικότερα η εποπτεία των σχολείων αποτελεί και πρέπει να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Η απρόκλητη ανάμειξη οποιουδήποτε άλλου φορέα είναι καταδικαστέα και μας βρίσκει απολύτως αντίθετους».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Σε ο, τι μας αφορά, δεν πρόκειται να ανεχθούμε την επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές και σε πρακτικές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, καταδικάζει τα γεγονότα στο 2ο Λύκειο Κερατσινίου. Επιπλέον, ο δήμος γνωστοποίησε ότι αντιπροσωπεία των μαθητών επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες την αντιδήμαρχο Διαφάνειας και Επικοινωνίας του Πολίτη, Ρένα Μόσχου και τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Πέτρο Καψοκόλη, τους οποίους ενημέρωσε πως ομάδα μαθητών κλήθηκε για καταθέσεις στο αστυνομικό τμήμα με αφορμή τις καταλήψεις του περασμένου φθινοπώρου.

«Η Δημοτική Αρχή έσπευσε αμέσως μετά την ενημέρωση των μαθητών διά του αντιδημάρχου Παιδείας κ. Πέτρου Καψοκόλη να λάβει λεπτομερή γνώση για το περιστατικό από την αστυνομική αρχή Κερατσινίου» σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...