Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

"Δεν θα πληρώσουν" διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών «Αλαλούμ» με την προκαταβολή φόρου


«Αλαλούμ» με την προκαταβολή φόρου


Προκαταβολή φόρου θα υπολογίζεται πλέον μόνο στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, υποστηρίζει σε ανακοινωσή του το ΥΠΟΙΚ

Σε «κενό νόμου» κατά τη μετάβαση από το φορολογικό καθεστώς που ίσχυε το 2013 στο νέο από 1.1.2014, αποδίδουν στο υπουργείο Οικονομικών τη σύγχυση σχετικά με την επιβολή προκαταβολής φόρου το 2014 σε μισθωτούς που εισπράττουν και ενοίκια ή εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα.

Η ασάφεια κατά τη μεταβατική φάση ανάμεσα στο φορολογικό καθεστώς που ίσχυε ως το 2013 και στο νέο που θα ισχύσει από το 2014, και ο σάλος που προκάλεσε, θα σταθεί αφορμή για να υπάρξει και ειδική νομοθετική διάταξη που θα ξεκαθαρίζει ότι φέτος θα προκαταβάλουν για τελευταία φορά τον φόρο μισθοσυντήρητοι και συνταξιούχοι.

Το υπουργείο εξέδωσε και ανακοίνωση που ξεκαθαρίζει ότι «οι αναφορές στα δημοσιεύματα αφορούν σε φορολογικές ρυθμίσεις που ίσχυαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και τη χρήση 2013. Δεν αφορούν τον Νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε πρόσφατα και ισχύει από τη χρήση 2014 και εξής. Το αντίθετο ισχύει. Οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, διορθώθηκαν στο πλαίσιο του νέου Κώδικα. Προκαταβολή φόρου θα υπολογίζεται πλέον μόνο στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα».

Πέραν των δηλώσεων όμως ότι δεν υπάρχει πρόθεση φορολόγησης, όλα αυτά συνέβησαν επειδή τον Φεβρουάριο πέρυσι που ψηφίστηκε ο νόμος 2110/2013, από τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καταργήθηκε διάταξη που απάλλασσε τους συνταξιούχους από προκαταβολή φόρου για τα ενοίκια που εισπράττουν, αν αυτά είναι μικρότερα του 50% του συνολικού εισοδήματός τους.

Έτσι, αν τελικώς υπάρξει διορθωτική διάταξη, η προκαταβολή φόρου δεν θα διενεργηθεί φέτος για τα εισοδήματα από ενοίκια και ελεύθερο επάγγελμα που εισπράχθηκαν το 2013 από συνταξιούχους, ενώ καταργείται οριστικά από τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν το 2015 και εφεξής.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: