Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ανάταξη της οικονομίας με την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου, βλέπει ο Βενιζέλος

«Γνωρίζουμε τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στον καθοριστικό ρόλο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις αυξημένες υποχρεώσεις της Ελλάδος έναντι των δανειστών της αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε εκδήλωση της Eurobank εν όψει του 6ου Ετήσιου Συνέδριου της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ στο Λονδίνο.

Στην ομιλία του με θέμα «Ελληνική Οικονομία: ευκαιρίες και Προοπτικές», προς τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο 6ο ετήσιο Greek Roadshow, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως μέσα από την καινοφανή και φιλόδοξη χρηματοπιστωτική επιχείρηση ύψους 450 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε στην Σύνοδο Κορυφής η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να αναταχθεί και να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά της μεγέθη.

Για την συμμετοχή των ιδιωτών στην διευθέτηση του χρέους, τόνισε πως μέσα από την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων θα αλλάξει η μέση διάρκεια και το μέσο επιτόκιο του δημοσίου χρέους και η ελάφρυνση των βαρών θα οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ρευστότητας.

Για το ζήτημα των εγγυήσεων που παραχωρεί η Ελλάδα στην Φινλανδία είπε πως εξελίσσεται μια λεπτή και δύσκολη διαπραγμάτευση και πως η Ευρωζώνη καλείται να βρει μια πολιτική λύση που θα εκπέμπει καθαρό μήνυμα για τις αγορές.

Η βοήθεια στην Ελλάδα είναι αναγκαία για να επιτύχει η ευρωζώνη την αυτοπροστασία της. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα προβλήματα της ευρωζώνης, δεν είναι το κεντρικό και όχι το δυσκολότερο ,είπε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός τόνισε στους παριστάμενους επιχειρηματίες πως η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων θα επιτρέψει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις και στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως παραδέχθηκε μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΤΕΑΝ, δεν μπορούν σήμερα να λειτουργήσουν λόγω της έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην βούληση της κυβερνήσεως για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ το 2011, κάτι, όμως, που -όπως είπε- δυσχεραίνεται από την εμβάθυνση της ύφεσης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο συντάχθηκε με στόχο για αρνητική ανάπτυξη 3,8%, ενώ πλέον αυτή η εκτίμηση αναθεωρείται στο -4,5%. Στο σημείο δε αυτό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συζητήσεως του θέματος με την τρόικα και επιβεβαίωσε πως παραμένει ο στόχος για επαναφορά στην ανάπτυξη στα μέσα του 2012.

«Στόχος είναι να βγούμε από την εστία της περιδίνησης. Στα μέσα του 2014 να μπορεί η χώρα μας αξιόπιστα να πει ότι έχει βγει από την κρίση», είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε:

«Έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου της δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε λεπτό». Η κρίση αποτελεί εφαλτήριο αλλαγών για την Ελλάδα, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις τόνισε πως έχουν δρομολογηθεί σε τομείς όπως η ενέργεια, τα τυχερά παιχνίδια, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ είπε πως η κυβέρνηση παρά τις συνθήκες δεν υιοθετεί αμιγώς ταμειακή προσέγγιση στις ιδιωτικοποιήσεις.

Για την φορολογία ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα γίνει προσπάθεια αποκατάστασης αδικιών και ερωτηθείς σχετικώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο.

Για την φιλοσοφία του νέου συστήματος ο κ. Βενιζέλος φάνηκε να τάσσεται υπέρ ενός χαμηλού ενιαίου φορολογικού συντελεστή, σημείωσε όμως πως η εθνική ανάγκη επιτάσσει πρώτα από όλα την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης επεσήμανε πως για την αντιστροφή της κατάστασης απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να δοθεί έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις στην εξωστρέφεια και στην οικονομική ελευθερία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε άδικο ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν διεθνώς να πληρώνουν τριπλάσιο κόστος κεφαλαίου για την χρηματοδότηση τους λόγω των δυσμενών δημοσιονομικών συνθηκών.

Ο ίδιος προανήγγειλε μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου την δημοσιοποίηση έκθεσης που συνέταξε διεθνής οίκος για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και η οποία θα αποτυπώνει τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και τρόπου αύξησης του ΑΕΠ κατά 50 δισ. ευρώ με παράλληλη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας.

Τέλος, ο πρόεδρος του Χρηματιστήριου Αθηνών Σ.Λαζαρίδης τόνισε την ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν συστηματική παρουσία στις διεθνείς αγορές και αναφέρθηκε στις 31 εισηγμένες εταιρείες που θα λάβουν μέρος στο 6ο Annual Greek Roadshow, που διοργανώνεται στο Λονδίνο στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Ιστορικό βήμα» για την εκπαίδευση ο νέος νόμος-πλαίσιο, είπε ο πρωθυπουργός

Στήριξη στις αλλαγές


Από την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου στη Βουλή
Από την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου στη Βουλή (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
«Σήμερα, κρίνεται η βούλησή μας να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για να θεραπεύσουμε παθογένειες σε ένα χώρο εξαιρετικά ευαίσθητο για κάθε κοινωνία, στο χώρο της Παιδείας. Σήμερα, κρίνεται η ειλικρίνεια των προθέσεων όλων μας όταν διακηρύττουμε ότι θέλουμε τις μεγάλες αλλαγές που θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την παρέμβασή του στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για τη νέα δομή και λειτουργία των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

«Κάνουμε σήμερα ένα μεγάλο βήμα. Είναι ένα αποφασιστικό, ένα καθοριστικό και ιστορικό θα έλεγα βήμα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση με την οποία αλλάζουμε τη λογική του συστήματος. Μια αλλαγή που θα αφήσει τη σφραγίδα της για πολλά χρόνια στην ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Ας σταθούμε όλοι αντάξιοι της ευθύνης μας να αλλάξουμε αυτή τη χώρα, στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή του στην προωθούμενη μεταρρύθμιση.

Ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι «το παρόν νομοσχέδιο, όπως και κανένα νομοσχέδιο, δεν είναι πανάκεια» αλλά «μια αναγκαία νέα αρχή». «Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμα σημαντικά βήματα αλλαγών να κάνουμε: Τα επαγγελματικό δικαιώματα δεν είναι δουλειά του κράτους αλλά των φορέων. Και θα κρίνεται αντικειμενικά το έργο των ΑΕΙ και ΤΕΙ για το αποτέλεσμά τους, την ουσία και όχι το χαρτί που θα σφραγίζουν».

«Παραμένει επίσης ζητούμενο το μεγάλο θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων όπως και του προσδιορισμού των αριθμών των φοιτητών. Όπου πρέπει να φύγουμε από το numerus clausus.
Να φύγουμε από την έννοια της εισαγωγής με προκαθορισμένο επάγγελμα. Να δώσουμε ευελιξία και ελευθερία στις επιλογές του φοιτητή. Κάτι που θα σπάσει το κόστος της φροντιστηριακής προετοιμασίας που σήμερα έχει υπονομεύσει κάθε έννοια δωρεάν παιδείας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η μεγάλη αλλαγή που φέρνουμε με το παρόν νομοσχέδιο στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν είναι θέμα του μνημονίου, δεν μας το επιβάλει κανείς, δεν μας το υπαγορεύει κανένας τρίτος, μας το υπαγορεύει η συνείδησή μας. Η συνείδηση ότι πρώτοι εμείς και κανένας άλλος θα λύσουμε τα προβλήματά μας».

«Οι κακοδαιμονίες στην παιδεία δεν είναι αποτέλεσμα ούτε του ΔΝΤ, ούτε της ΕΕ, ούτε καν της κρίσης. Οι αλλαγές που φέρνουμε στην παιδεία σημαίνει να συγκρουστούμε με τους εαυτούς μας, με νοοτροπίες παρελθόντος, ακόμα και δικές μας στο ΠΑΣΟΚ – παρότι είμαστε περήφανοι για τον Νόμο Πλαίσιο που φέραμε στη δεκαετία του ’80» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της ΝΔ για τις αλλαγές που προωθούνται, λέγοντας: «Υπήρξαν και υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται τις ευθύνες τους σε μια κρίσιμη στιγμή για το έθνος και τον λαό μας. Πολλοί προτίμησαν την αποφυγή του πολιτικού κόστους, προτάσσοντας το μικροκομματικό συμφέρον πριν από το εθνικό. Προτίμησαν να αποστασιοποιηθούν από την εθνική προσπάθεια που κάνουμε θεωρώντας ότι έτσι θα κερδίσουν ψηφοθηρικά. Ψάχνουν προσχήματα για να κρυφτούν.»

Συστημικά προβλήματα την Ευρωζώνη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα θέματα της οικονομίας, λέγοντας ότι τη μάχη για την αντιμετώπιση του χρέους και των ελλειμμάτων «βήμα - βήμα την κερδίζουμε. Με τους κόπους και θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και με τις σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη και αλλού.»

«Δημιουργούμε ισχυρό περιβάλλον ασφάλειας - παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή οικονομία και τις διεθνείς αγορές. Παρά τα συστημικά προβλήματα που αναδεικνύονται στην Ευρωζώνη. Οι δικές μας θέσεις, αναλύσεις αλλά και προτάσεις για την ευρύτερη κρίση θεωρώ ότι δικαιώνονται. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η λύση των συστημικών προβλημάτων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι ακόμα μπροστά μας. Είναι λοιπόν απαραίτητο, θα έλεγα ακόμα πιο αναγκαίο, να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε, να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.» συμπλήρωσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυστρία: Ευρωομόλογο, αλλά μόνο για την Ελλάδα

Δηλώσεις του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν


http://img.protothema.gr/D32B1527FBD7A274AD32D2726A9D92D9.jpg

Υπέρ των κοινών ομολόγων για την Ελλάδα τάχθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα είδος ευρωομολόγων, αλλά μόνο για μία χώρα και πως, αν όμως όλες οι χώρες, εκδώσουν κοινά ομόλογα, θα προέκυπτε ένα ποσό τεσσάρων τρισεκατομμυρίων ευρώ, γι' αυτό και πρόκειται για θεωρητική συζήτηση.

Το ίδιο θεωρητική, είναι, σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, μια οικονομική κυβέρνηση, καθώς θα χρειαζόταν τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα, αν λάβει κανείς υπόψη πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί αλλαγή των Συνθηκών στην Ευρώπη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτό σημαίνει πως «απλά χρειάζεται καλύτερος συντονισμός στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, επανέλαβε μετά το υπουργικό συμβούλιο την αντίθεσή της και την κριτική της στους ειδικούς όρους που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε Ελλάδα και Φινλανδία, επισημαίνοντας πως η Αυστρία έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι, εάν δοθούν εγγυήσεις σε μία χώρα, τότε πρέπει και όλες οι άλλες να έχουν την ίδια μεταχείριση.


Read more...

Συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο


newpost.gr
Συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο
Έξι νομοσχέδια θα εξετάσει το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι στις 12.00 στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.


Συγκεκριμένα θα συζητηθούν:

Το νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων με εισηγητή τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα εισηγηθεί ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης για τη συγχώνευση του οργανισμού "Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-Δήμητρα", και τη συγχώνευση εποπτευομένων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νομικών προσώπων.

Ακόμα ο κ. Σκανδαλίδης θα εισηγηθεί το νομοσχέδιο για τη διάθεση, αγορά και ορθολογική χρήση σιτοπροστατευτικών προϊόντων και γεωργικών φαρμάκων.

Θα συζητηθούν επίσης το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία επικουρικής ακτοφυλακής με εισηγητή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα εισηγηθεί την τροποποίηση του νόμου για να ενσωματωθεί οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απλούστευση όρων στη μεταφορά προϊόντων, για τον τομέα της Άμυνας, εντός της ΕΕ.
Read more...

Στη Δ' Εθνική Καβάλα και Ολυμπιακός Βόλου!

Στον «αέρα» η πρεμιέρα!


http://img.protothema.gr/4FDB9B7621E2149A874C4121B2DE851D.jpg

Στη Δ' Εθνική υποβιβάζονται ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα, καθώς δεν πήραν άδεια συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο ομάδων, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης (σ.σ. ισόβιος αποκλεισμός του Αχιλλέα Μπέου και του Μάκη Ψωμιάδη από το ποδόσφαιρο).

Επίσης, από τις επτά ομάδες που εξετάστηκαν την Τρίτη, άδεια δεν πήρε η ΑΕΚ, όμως της δόθηκε παράταση μέχρι την Πέμπτη, για να προσκομίσει κάποια πρωτότυπα έγγραφα.

Έτσι, είναι εξαιρετικά απίθανο είναι να αρχίσει το προσεχές Σαββατοκύριακο το νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα, καθώς υπάρχει και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από ΑΕΛ και Πανσερραϊκό.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.sport-fm.gr/article/495849

Read more...

Είδος προς εξαφάνιση οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το α' εξάμηνο

Μειώθηκαν και οι προσλήψεις

Αθήνα
Η εξαφάνιση της πλήρους -από άποψη καταρχάς δικαιωμάτων- απασχόλησης, η απόλυτη κυριαρχία των ελαστικών, ευέλικτων -και σαφώς επισφαλών για τον εργαζόμενο- μορφών εργασίας, σε συνδυασμό με την έκρηξη της ανεργίας και τη διόγκωση της μαύρης εργασίας, εξελίξεις που επιβεβαιώνονται πλήρως από τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, είναι οι μεγαλύτερες αποδείξεις για όσους υποστηρίζουν ότι πλέον μιλάμε για βαθύτατη και σοβαρότατη κρίση απασχόλησης.

Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το α' εξάμηνο του 2011 είναι σοκαριστικά δείχνοντας σαφή επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας έναντι των προηγούμενων εξαμήνων και καταγράφοντας, μεταξύ άλλων, αλματώδη αύξηση (5.521,67%) των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων για την ασφάλεια των εργαζομένων. Ενδεικτικό είναι ότι τα εργατικά ατυχήματα, που είναι ένδειξη για την ποιότητα της κοινωνίας και του πολιτισμού μια χώρας, παραμένουν ανησυχητικά πολλά, αν και ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010.

Μείωση προσλήψεων

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το α' εξάμηνο του 2011 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 3,68% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι το ίδιο διάστημα υπάρχει κατά 23,23% μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ αυξημένο κατά 3,84% είναι το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και κατά 6,52% η εκ περιτροπής απασχόληση.

Σοκαριστικό στοιχείο είναι ακόμη ότι η αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2011 είναι αυξημένες κατά 121,94% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 476,73% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 5.521,67% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010.

Στο απόσπασμα η πλήρης απασχόληση

Με βάση όλα τα στοιχεία, σημειώνει το ΣΕΠΕ, είναι εμφανής η μετατροπή ολοένα και περισσότερων υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

Το 2010 μετατράπηκαν 26.253 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 54,6% αυξημένος σε σχέση με το 2009.

Επιπροσθέτως ήδη τους έξι πρώτους μήνες του 2011 έχουν μετατραπεί 30.366 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης είτε σε συμβάσεις μερικής, είτε σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2010 αντιπροσώπευαν το 66,9% και το πρώτο εξάμηνο του 2011 το 59,77%.

Από την άλλη πλευρά, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009 σε 26,1% το 2010 και σε 32,09% το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Τέλος, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 6,9% των νέων συμβάσεων εργασίας το 2010 και το 8,14% των νέων συμβάσεων εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Αδήλωτη εργασία

Πάνω από 2.500 τα εργατικά ατυχήματα

Το α' εξάμηνο του 2011, διερευνήθηκαν οι αιτίες 2.590 εργατικών ατυχημάτων τα οποία αναγγέλθηκαν στο Σ.ΕΠ.Ε., εκ των οποίων τα 29 ήταν θανατηφόρα.

Συγκριτικά, για το 2011 με την ίδια χρονική περίοδο του 2010 προκύπτει μείωση 8,1% των εργατικών ατυχημάτων και 44,20% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων.

Ωστόσο, τα εργατικά ατυχήματα που είναι ένδειξη για την ποιότητα της κοινωνίας και του πολιτισμού μια χώρας, παραμένουν ανησυχητικά πολλά.

Άλλωστε, όπως σωστά σημειώνουν οι ειδικοί στην περίπτωση εργατικού δυστυχήματος και απώλειας ανθρώπινης ζωής ακόμη και ένα να συμβεί μιλάμε για αποτυχία και απογοητευτικό ποσοστό.

Σε δεύτερη μοίρα η ασφάλεια στην εργασία

Κατά το α’ εξάμηνο 2011 οι περιφερειακές Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία σ’ όλη τη χώρα (π. Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου-ΚΕ.Π.Ε.Κ. και π. Τμήματα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης-Τ.Τ.Υ.Ε.) πραγματοποίησαν 12.831 ελέγχους και επέβαλαν 1.264 κυρώσεις (401 μηνύσεις, 421 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.198.507 ευρώ και 442 διακοπές εργασιών).

Από την επεξεργασία των σχετικών στατιστικών στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη τα εργατικά ατυχήματα, τις καταγγελίες, καθώς και τα προβλήματα που αναδεικνύονται από τις νέες μορφές εργασίας και τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές προκύπτει σε σχέση με το 2010 μείωση των ποινικών κυρώσεων (μηνύσεων και μηνυτήριων αναφορών) κατά 2,7%, μείωση των διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα) για παραβάσεις από πλευράς εργοδοτών στους χώρους εργασίας κατά 25,10% και μείωση των ποσών που έχουν επιβληθεί από πρόστιμα κατά 14,23%.

Οι κυριότερες παραβάσεις που συναντούν οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία αφορούν μη απασχόληση Τεχνικού Ασφάλειας (Τ.Α.) και, όπου απαιτείται, Γιατρού Εργασίας (Γ.Ε.), μη αναγραφή των χρονικών ορίων και του ωραρίου απασχόλησης των Τ.Α. και Γ.Ε. στους πίνακες καταστάσεων εργασίας, όπως και η μη ανάρτηση αυτών στους χώρους εργασίας και η μη τήρηση του ωραρίου τους.

Συχνά εντοπίζεται επίσης η μη ύπαρξη ολοκληρωμένης Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (Γ.Ε.Ε.Κ.) η μη ύπαρξη μετρήσεων - όπου απαιτείται - βλαπτικών παραγόντων, η μη τήρηση βιβλίου υποδείξεων Τ.Α. και Γ.Ε. και βιβλίου ατυχημάτων, η μη χορήγηση από τον εργοδότη των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας και η μη χρήση τους από τους εργαζόμενους, η μη τήρηση καταλόγου εργαζομένων που εκτίθενται σε επικίνδυνους φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες και η μη διάθεση κατάλληλα εφοδιασμένου φαρμακείου στο χώρο εργασίας, όπου αυτό απαιτείται.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η «χρυσή» ΔΕΘ γίνεται... «ασημένια»

Μήνυμα στην κοινωνία για σεβασμό του δημόσιου χρήματος


http://img.protothema.gr/92723424510CBD939F853194138ED75B.jpg
Ο έντονος προβληματισμός της κυβέρνησης για το μεγάλο κόστος των δαπανών του κράτους για την παρουσία στη ΔΕΘ, το οποίο, σύμφωνα με πηγές του protothema.gr, ξεπερνά στο σύνολό του τα 20 εκατ. ευρώ, φαίνεται να οδήγησε στις πρόσφατες διαρροές περί "μειωμένης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη".

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το κόστος ανά υπουργείο, αλλά και φορείς του Δημοσίου για τη δημιουργία περιπτέρου στη ΔΕΘ αγγίζει τα 800.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να δεχθεί εισηγήσεις για μείωση της κρατικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης μεγάλη είναι και η δαπάνη σε μεταφορές και έξοδα φιλοξενίας εκατοντάδων κρατικών παραγόντων, οι οποίοι απλά... μεταναστεύουν στη βόρεια Ελλάδα για να κάνουν δημόσιες, ενδοκυβερνητικές και όχι ουσιαστικές δημόσιες σχέσεις. Το κόστος μεταφοράς αγγίζει τα τρία εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Πιο συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος είναι υπέρμαχος της μείωσης της σπατάλης σε όλα τα επίπεδα, εισηγήθηκαν να υπάρξει περικοπή εώς και 50% της συνολικής δαπάνης, ώστε να περάσει ένα μήνυμα προς την κοινωνία περί σεβασμού του δημόσιου χρήματος.

Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης πως, πέραν της παρουσίας των βασικών παραγωγικών υπουργείων και κρατικών φορέων, ελάχιστες είναι τόσο οι διεθνείς συμμετοχές όσο και αυτές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς η ΔΕΘ έχει καταστεί περισσότερο ένα πολιτικό, παρά ένα επιχειρηματικό - εξαγωγικό γεγονός.

Read more...

Τρομάζει η κατάρρευση σε μετοχές και ομόλογα

Ποιοι και γιατί πουλάνε μαζικά;


http://img.protothema.gr/8D65E87374CAF469C0E2BFD137210BCA.jpg

Ένα βήμα από τις 900 μονάδες συγκρατήθηκε η Οδός Αθηνών η οποία κατέρρευσε δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι οι εξελίξεις θα είναι σκληρές και επώδυνες για όλη την ελληνική κοινωνία.

Και υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία διότι η καταστροφή δεν είναι οι 900 μονάδες, αλλά πιθανότατα, μια παραμονή σε αυτά τα επίπεδα για πολύ καιρό. Τότε ένα βασικό «όπλο» της κυβέρνησης οι ιδιωτικοποιήσεις πάνε «περίπατο» με ολέθριες συνέπειες.

Η χειρότερη λύση την οποία αρχίζουν να ψιθυρίζουν κάποιοι ξένοι επενδυτές, είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε Lehman Brοthers της Ευρώπης - μετά και την ανακοίνωση της S&P για χρεοκοπία εντός του 2011 - ωστόσο κάποιος πρέπει να αντιτείνει το επιχείρημα ότι τα λεφτά που θα χρειαστούν κατόπιν θα είναι πολύ περισσότερα από όσα χρειάζονται για την διάσωση της Ελλάδας.

Μιας διάσωσης, η εφαρμογή της οποίας, όπως προκύπτει από ανακοινώσεις και δηλώσεις πολιτικών και εκπροσώπων από την Ευρωζώνη, φαίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση…

Πάντως, το χρηματιστήριο είναι βέβαιο ότι κάτι μας λέει για τα μελλούμενα. Με μια λογική προσέγγιση αυτό δεν μπορεί να είναι παρά η στροφή στην παραγωγή, διότι οι επενδύσεις σε «χαρτιά» θα αποδώσουν πλέον σε βάθος χρόνου στην Ελλάδα. Άλλωστε πρέπει πρώτα να παραχθεί αποτέλεσμα και μετά να έχουμε αποδόσεις.

Κι αυτό γιατί οι τράπεζες – που βρίσκονται στην αγκαλιά του κράτους- που κατανέμουν κεφάλαια στην οικονομία χρειάζονται χρήματα για να επανεκκινήσουν την οικονομία.

Έτσι, και σήμερα η Αθήνα, ως συνήθως, ξεκίνησε αρνητικά, αλλά από το μεσημέρι και μετά κατέρρευσε. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 911,07 μονάδες χάνοντας 3,15%. Την ίδια ώρα τα spreads είχαν εκτοξευθεί πάνω από τις 1500 μονάδες, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν για δεύτερη ημέρα άνοδο.

Tο μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι σε αυτά τα χαμηλά 14ετίας ( σήμερα έφθασε στις 901 μονάδες) οι συναλλαγές ανήλθαν σε 61,3 εκατ. ευρώ, τζίρος ο οποίος ουσιαστικά είναι υψηλός αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τον Αύγουστο πολλοί διαχειριστές μένουν εκτός αγορών.

Αρνητική πρωταγωνίστρια η μετοχή της Εθνικής στα 3,23 ευρώ και πτώση 9%. Πάνω από 9,6% για την MIG και άνω του 5% η πτώση για Alpha Bank, Εurobank. Ρευστοποιήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς με 7,5% και 10% πτώση για το Ταχυδρομικό.

Στον αντίποδα, κέρδη 1,82% για την Τράπεζα Κύπρου, 0,34% για την Coca- Cola, 0,14% για τα Ελληνικά Πετρέλαια και 1,57% για τον Τιτάνα – στον οποίο συνεχίζονται οι αγορές μετοχών.

Κέρδη 0,44% για την Motor Oil.

Όλα αυτά σε μία ημέρα με θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια – με εξαίρεση τις ήπιες απώλειες σε Μιλάνο και Μαδρίτη – και με το spread του 10ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται στις 1.525 μονάδες, παραπέμποντας σε κόστος δανεισμού κοντά στο 19% για την ελληνική οικονομία.


Read more...

Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη

Γλίτωσε το χωριό Δίκελλα


Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής επιχειρεί στην περιοχή (φωτογραφία αρχείου)
Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής επιχειρεί στην περιοχή (φωτογραφία αρχείου) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα της Τρίτης η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον Έβρο, πολύ κοντά στην Εγνατία Οδό, και έχει κάψει μέχρι στιγμής 1.500 στρέμματα χαμηλής δασικής βλάστησης.

Οι κάτοικοι του χωριού Δίκελλα, στο δημοτικό διαμέρισμα Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, είχαν αρχικά ειδοποιηθεί ότι μπορεί να χρειαζόταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κάτι που όπως φαίνεται αποφεύχθηκε.

Για προληπτικούς λόγους είχαν σταλεί στην περιοχή λεωφορεία του Δήμου και του ΚΤΕΛ για πιθανή εκκένωση των Δίκελλων αλλά και δύο άλλων οικισμών, της Μεσημβρίας και της Πλάκας.

Ακόμα, λόγω της μικρής απόστασης της Εγνατίας οδού από τις εστίες της φωτιάς, η κυκλοφορία των διακόπηκε στο τμήμα Μάκρης - Μέστης και οι οδηγοί κινούνταν μέσω παρακαμπτηρίου.

Τη φωτιά, που ενισχύεται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, προσπαθούν να σβήσουν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα, τρία αεροπλάνα Canadair, δύο αεροπλάνα PZL και ένα ελικόπτερο.

Μια δεύτερη φωτιά στο δήμο Αλεξανδρούπολης ξέσπασε λίγο μετά τις 2 το απόγευμα στην περιοχή μεταξύ Μελίας και Κοίλα, όπου κάηκαν περίπου 300 στρέμματα με θαμνώδη βλάστηση. Η πυρκαγιά τελικά κατασβέστηκε, ωστόσο δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή για το φόβο αναζωπύρωσης.

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 5 το απόγευμα της Τρίτης σε πευκοδάσος στην περιοχή Δρακόντιο του Λαγκαδά, χωρίς πάντως να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα.

Φωτιά και σε δασική έκταση της περιοχής Κορπής του δήμου Ακτίου Βόνιτσας, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα και μια πεζοπόρο ομάδα, με τη συνδρομή δύο ελικοπτέρων. Οι φλόγες δεν απειλούν κατοικίες.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στο μεταξύ η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Φαρραί του δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 27 πυροσβέστες, με 9 οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη της πυροσβεστικής.

Σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στο Στανό Αμφιλοχίας, καθώς και οι φωτιές που εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου. Στο Δερβένι Αρκαδίας και το Γιανισκάρι Αχαΐας, οι φλόγες τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική καμία από τις φωτιές δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν κατά τόπους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έκανε λάθος ο Γιώργος που κατήργησε τo Υπουργείο Ναυτιλίας

newpost.gr
Έκανε λάθος ο Γιώργος που κατήργησε τo Υπουργείο Ναυτιλίας

Την επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρης Παμπούκης, το πρωί στην τηλεόραση της ΝΕΤ, επισημαίνοντας ότι ήταν σφάλμα η κατάργηση του.Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ διαστόματος Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος έκανε λόγο για «κυβερνητικό μπάχαλο»

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε ότι η επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είναι καθολικό αίτημα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει καχεξία και δυσλειτουργία της Ναυτιλίας ζητώντας την επαναφορά του Λιμενικού Σώματος και της ακτοφυλακής. Μάλιστα, επισήμανε ότι ο κλάδος της ναυτιλίας έχει μια ιδιαιτερότητα, χρειάζεται υποστήριξη και διοικητική συνέχεια και πως έχει ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη για τις θέσεις του.

Ο κ. Παμπούκης ανακοίνωσε ακόμη ότι το Υπουργείο ετοιμάζει ένα new deal, όπως το ονόμασε, το οποίο αφορά όλους τους κλάδους και παράγοντες της ναυτιλίας και θα δίνονται κίνητρα που θα αλληλοσυνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται με τους φορείς της ναυτιλίας.

Η παραδοχή περί σφάλματος του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης.

Όπως δήλωσε ο κ. Μιχελάκης: «Στην αρχή κατήργησαν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στον πρώτο ανασχηματισμό το επανασύστησαν. Στον δεύτερο, το καταργούν και πάλι»!

«Σήμερα, έρχεται ο κ. Παμπούκης και ομολογεί ότι αυτό ήταν λάθος. Μάλιστα, ο ίδιος «νίπτει τας χείρας του», λέγοντας ότι «εγώ έχω θέσει τον προβληματισμό μου στον πρωθυπουργό. Έχω κάνει το καθήκον μου. Από εκεί και πέρα το πρόβλημα δεν είναι δικό μου», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «Τρικυμία εν κρανίω..» και κυβερνητικό αλαλούμ, σε έναν από τους βασικούς άξονες της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η Ελληνική Ναυτιλία.

Ο κ. Μιχελάκης υπενθύμισε παράλληλα πως πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι η σύσταση αυτόνομων υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού.


Read more...

Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος του Ντομινίκ Στρος-Καν

Δεν ορίζεται ειδικός εισαγγελέας


Θετικές για τον Ντομινίκ Στρος- Καν οι τελευταίες εξελίξεις
Θετικές για τον Ντομινίκ Στρος- Καν οι τελευταίες εξελίξεις (Φωτογραφία: Associated Press )
Νέα Υόρκη
Αποσύρθηκαν τελικά με απόφαση του εισαγγελέα οι κατηγορίες κατά του Ντομινίκ Στρος-Καν για σεξουαλική επίθεση κατά της 32χρονης καμαριέρας αν και η τυπική άρση των ποινών θα γίνει όταν εκδοθεί η απόφαση της έφεσης επί του αιτήματος για διορισμό ειδικού εισαγγελέα, όπως είχε ζητήσει η πλευρά της γυναίκας.

Τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα είχαν ζητήσει οι δικηγόροι της Ναφισάτου Ντιάλο μετά το αίτημα του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά του Ντομινίκ Στρος Καν.

Πάντως, ο δικαστής Μάικλ Όμπους του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης απέρριψε το αίτημα, ανοίγοντας έτσι και επισήμως το δρόμο για την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του Γάλλου πολιτικού.

Ο εισαγγελέας είχε επικαλεστεί την έλλειψη αξιοπιστίας της καμαριέρας και επαρκών στοιχείων που να στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού. Τα ευρήματα δεν απέκλεισαν την σεξουαλική πράξη αλλά δεν επιβεβαιώναν ότι υπήρχε εξαναγκασμός.

Οι προηγούμενοι μήνες ήταν ένας εφιάλτης, είπε σε δήλωση του ο Στρος-Καν που είχε φτάσει στο δικαστήριο ενώ πρόσθεσε ότι προσδοκά να επιστρέψει στη Γαλλία, κάτι που θα μπορέσει να κάνει μόλις ισχύσει η απόφαση.

Πάντως ένας από τους δικηγόρους του σχολίασε αρνητικά το ότι οι Αρχές και τα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να προβούν σε κρίσεις. «Θέλω να σας θυμίσω πόσο άκριτα εξέτασαν την υπόθεση από την αρχή χωρίς να δουν το πόσο απίθανη είναι», είπε.

Σημειώνεται ότι κατά του Στρος-Καν έχει κατατεθεί και αγωγή από την καμαριέρα, η οποία δεν έχει εκδικαστεί.

Ικανοποίηση για τις εξελίξεις σχετικά με το της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης εξέφρασαν οι Γάλλοι σοσιαλιστές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εκλογές και χρεοκοπία, ή...


newpost.gr
Εκλογές και χρεοκοπία, ή...
Με το σαιξπηρικό ερώτημα «να ζει κανείς ή να μη ζει» βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, τα στελέχη της οποίας ζουν σε καθεστώς υπαρξιακής αγωνίας.

Και είναι λογικό:

Όποια αλλαγή και να επιχειρούν η κοινωνία αντιδρά.

Η συνταγή του ΔΝΤ έχει φέρει ύφεση και ανεργία.

Το μνημόνιο και ο προϋπολογισμός κινούνται εκτός στόχων.

Περιθώριο για νέα μέτρα δεν έχουν, για αυτό «παρακαλούν» τους δανειστές να μας ανοίξουν λίγο τη θηλιά.

Σε αυτό το κλίμα Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος νιώθουν την ανάγκη να μηδενίσουν το κοντέρ. Και οι δύο σκέφτονται εκλογές, όσο ακόμη η ΝΔ δεν έχει χτίσει αυτοδυναμία και η χώρα δεν έχει κηρύξει… πτώχευση! Γιατί οι φωνές που μας θέλουν έξω από το ευρώ εδώ και τώρα πληθαίνουν. Εδώ που έχουμε φτάσει ούτε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι σίγουρο πως μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία. Σίγουρα, όμως, θα έχει καλύτερες πιθανότητες και, σε κάθε περίπτωση, θα μπορέσει να διαχειριστεί το μετά πιο αποτελεσματικά.
Read more...

«Δώστε χρυσό για να πάρετε λεφτά!»

Το πακέτο εξελίσσεται σε... «πακέτο»


http://img.protothema.gr/899CD15A9CD124239E43053AD45B3D07.jpg
Σε... «πακέτο» εξελίσσεται το ελληνικό πακέτο διάσωσης. Σήμερα η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, που είναι επίσης αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι οι μελλοντικές δαπάνες στο πλαίσιο των πακέτων ‘διάσωσης’ των οικονομικών χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις, όπως αποθέματα χρυσού και μετοχές σε κρατικές βιομηχανίες.

Η Φον ντερ Λέγεν, παρεμβαίνοντας στο διάλογο σχετικά με το γεγονός ότι η Φινλανδία ζήτησε εγγυήσεις από την Ελλάδα για τη φινλανδική συμβολή στο υπάρχον πακέτο δανεισμού, υπογράμμισε μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι οι μελλοντικές καταβολές τέτοιων πακέτων σταθεροποίησης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις.

"Αρκετά κράτη κάνουν μεγάλες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζεται. Αλλά για να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες μακροπρόθεσμα, χρειάζονται εγγυήσεις", φέρεται να δήλωσε η υπουργός, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

Την ίδια ώρα, η Φινλανδία είναι διατεθειμένη να αναπροσαρμόσει τη συμφωνία της με την Ελλάδα για την παροχή εγγύησης στο δάνειο που θα δώσει, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοικτή στην αναζήτηση άλλου τρόπου, με τον οποίο θα δοθεί η εγγύηση για το δάνειο της. «Όλοι γνώριζαν από πριν ότι αυτό (σ.σ.: η παροχή εγγύησης) αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς, προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα, το κάναμε μαζί με την Ελλάδα», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Ελσίνκι, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μία λειτουργική τεχνική λύση, αλλά αν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι δυνατό, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο μοντέλο».

Η σκανδιναβική χώρα ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι ήρθε σε συμφωνία με την Ελλάδα για να εξασφαλίσει εγγύηση για τη συμβολή της στο δεύτερο πακέτο βοήθειας που αποφασίσθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου. Η συμφωνία προκάλεσε αντιδράσεις από άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης - Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία -, οι οποίες δήλωσαν ότι θα ζητήσουν και αυτές εγγύηση για τα δάνεια που θα δώσουν, εφόσον η Ευρωζώνη εγκρίνει τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε με επιστολή του στους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ να αποφασίσουν για το αίτημα που έθεσαν οι χώρες αυτές.

Αντιδράσεις, όμως, υπήρξαν και από χώρες που άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως τη Γερμανία και την Ισπανία. Σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post (Ράινισε Ποστ), την οποία αναμεταδίδει το Bloomberg, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άγκελα Μέρκελ άσκησε κριτική στη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα. Οι χώρες θα επιτύχουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, δήλωσε ο κ. Κλάους - Πέτερ Φλόσμπαχ, ενώ πρόσθεσε ότι η αναζήτηση ειδικών όρων από ορισμένες χώρες είναι «λάθος τρόπος».

Ο κ. Κατάινεν δήλωσε ότι «είναι καλύτερα να μην αρχίσουμε να μιλάμε τώρα για ανταγωνιστικά μοντέλα (σ.σ.: εγγυήσεων)», προσθέτοντας: «Έχουμε πολύ στενές διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνη και ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι η διαφωνία μπορεί να λυθεί «εντός εβδομάδων», ενώ αρνήθηκε ότι η συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος, επειδή όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε την άποψη ότι χρειαζόμαστε την εγγύηση», δήλωσε, αναφέροντας στη συνέχεια: «Έχουμε πει στους εταίρους μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη τον λόγο για τον οποίο είναι σημαντική. Είναι μέρος της συμφωνίας για το σχηματισμό της κυβέρνησής μας και γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε πολλές χώρες και είναι ευθύνη μας να βρούμε μία λύση».

Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας και Ελλάδας προβλέπει την κατάθεση από την Ελλάδα μετρητών σε ένα κρατικό λογαριασμό, τα οποία η σκανδιναβική χώρα θα επενδύσει σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμολογίας. Το ποσό που θα κατατεθεί, μαζί με τους τόκους των ομολόγων, θα καλύψει το δάνειο που θα δώσει η Φινλανδία στην Ελλάδα, αναφέρει το Ρόιτερ. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας κυρία Μαρία Φέκτερ, τα μετρητά θα αντιστοιχούν στο 20% του ποσού, για το οποίο θα δοθεί εγγύηση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στον Γ.Ραγκούση και στην Εισαγγελία το πόρισμα για τις επιχορηγήσεις στο Σωματείο των ΕΛΤΑ

Ολοκληρώθηκε η έρευνα


O κ. Ρακιντζής διαπιστώνει ότι οι επιχορηγήσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ στην Ομοσπονδία ήταν παράνομες και αντίθετες με τη νομοθεσία
O κ. Ρακιντζής διαπιστώνει ότι οι επιχορηγήσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ στην Ομοσπονδία ήταν παράνομες και αντίθετες με τη νομοθεσία (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στον υπουργό Υποδομών, Γιάννη Ραγκούση και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για τη διερεύνηση τέλεσης πιθανώς αξιόποινων πράξεων, διαβιβάστηκε η έκθεση έλεγχου που διενήργησε το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, για την οικονομική ενίσχυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), από τα ΕΛΤΑ.

Στο πόρισμά του ο κ. Ρακιντζής διαπιστώνει ότι οι επιχορηγήσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ στην Ομοσπονδία (από το 1999-2010) ήταν παράνομες και αντίθετες με τη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την ενίσχυση των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις διοικήσεις.

Επίσης μέσω των συλλογικών συμβάσεων παρακρατούνταν εισφορές από τους 8.400 υπαλλήλους από 8 έως 12 ευρώ (συνολικά 12 εκατ. ευρώ), διαδικασία την οποία ο Επιθεωρητής χαρακτηρίζει παράτυπη, αφού επιτρέπεται μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ.Βασιλόπουλος είπε ότι όλα έγιναν σύννομα με βάσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Μάλιστα κάλεσε τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τον ΣΔΟΕ, να προσέλθουν στα γραφεία της Ομοσπονδίας για να ελέγξει όλα τα παραστατικά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΠΟΣΟ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ-ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ-ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ


Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το Έθνος)
Την περικοπή επιδομάτων που απορρέουν από τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων (χρονοεπίδομα), τις υπερωρίες και τα εκτός έδρας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του παγώματος των ωριμάνσεων, προβλέπει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού...
Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, την οποία απέστειλε σε όλες τις διευθύνσεις διοικητικού των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Η εγκύκλιος, που απεστάλη προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου, προβλέπει ότι από 1ης Ιουλίου 2011 μειώνεται κατά 50% το ανώτατο όριο των υπερωριών για όλους τους υπαλλήλους των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Ηδη με το Μνημόνιο είχαν περικοπεί οι υπερωρίες από 60 ώρες σε 40 μηνιαίως, ενώ με το Μεσοπρόθεσμο το ανώτατο όριο θα είναι οι 20 ώρες. Η εφαρμογή της διάταξης είναι καθολική και αφορά ακόμα και τους υπαλλήλους των υπουργικών γραφείων.
Παράλληλα, η εγκύκλιος αναφέρει ρητώς ότι αναστέλλεται η μισθολογική ωρίμανση ή μισθολογική προαγωγή όλων των δημοσίων υπαλλήλων (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων.
Από την 1η Ιουλίου οι υπάλληλοι θα παραμείνουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν ή δικαιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2011, χωρίς να είναι δυνατή η εξέλιξή τους στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, ακόμα και αν συμπληρώνουν μετά την 1η Ιουλίου τον απαιτούμενο χρόνο. Από το πάγωμα των ωριμάνσεων οι υπάλληλοι χάνουν 20-41 ευρώ μηνιαίως και κατά μέσον όρο 280-481 ευρώ ετησίως.
Χρονοεπίδομα
Από την 1η Ιουλίου θα κοπεί η προβλεπόμενη αύξηση του 4% επί του χρονοεπιδόματος που λάμβαναν οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό των νοσοκομείων, οι ιατροδικαστές, τα μέλη των ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια, το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ, οι ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό του ΚΕΠΕ, οι καθηγητές ΕΣΔΥ, οι γιατροί ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τα μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το διδακτικό προσωπικό των Εκκλησιαστικών Σχολών και τα μέλη ΕΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων.
Το χρονοεπίδομα υπολογίζεται στο 4% του εισαγωγικού μισθού για όλα τα ειδικά μισθολόγια και αυξάνεται ανά διετία κατά 4%, ενώ μπορεί να φτάσει το 60% του μισθού έπειτα από 14 διετίες.
Για παράδειγμα, ένας ειρηνοδίκης έχει εισαγωγικό βασικό μισθό 1.488 ευρώ. Μετά τον πρώτο χρόνο θα μπορούσε να λάβει το χρονοεπίδομα (4% επί του βασικού μισθού, δηλαδή 60 ευρώ) και να αμείβεται με 1.540 ευρώ. Με τη συγκεκριμένη διάταξη όλοι οι συνάδελφοί του που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια δεν θα λάβουν την αύξηση του 4% εάν έχουν συμπληρώσει τη διετία.
Περικόπτονται όλες οι αυξήσεις που προβλέπονταν για τα ειδικά μισθολόγια και αφορούν τη μισθολογική τους προαγωγή (ωρίμανση) και όχι τη βαθμολογική τους εξέλιξη. Συγκεκριμένα θα "παγώσουν" οι μισθοί με τη μη καταβολή των ωριμάνσεων για τους δικαστικούς λειτουργούς, γιατρούς ΕΣΥ, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής, τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και τους Επαγγελματίες Οπλίτες.

Read more...

Ο χρυσός ξεπέρασε το όριο των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία του

Στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ


Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 ο χρυσός θα ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 ο χρυσός θα ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια (Φωτογραφία: Reuters )
Χονγκ Κονγκ
Νέο ρεκόρ κατέγραψε το πρωί της Τρίτης η τιμή του χρυσού στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ, ξεπερνώντας το όριο των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η τιμή του χρυσού συνεχίζει την ανοδική της πορεία εδώ και πολλές ημέρες, προσελκύοντας τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.

Ο χρυσός άμεσης παράδοσης ενισχύθηκε έως 0,80% στα 1.913,50 δολάρια ανά ουγγιά. Στο συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 1,4% στα 1.917,90 δολάρια.

Από τις αρχές Αυγούστου, ο χρυσός σημειώνει κέρδη 17% και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια, επεκτείνοντας τα φετινά κέρδη στο 41%.

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε ακόμα η τιμή του χρυσού σε ευρώ, στερλίνα, ελβετικό φράγκο, δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Μεγάλη άνοδο παραρτηρείται επίσης στις τιμές του ασημιού, της πλατίνας και του παλλάδιου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Μετά από 4 χρόνια παραιτείται ο πρόεδρος του S&P λόγω των επικρίσεων για την υποβάθμιση των ΗΠΑ

newpost.gr

















Μετά από 4 χρόνια παραιτείται ο πρόεδρος του S&P λόγω των επικρίσεων για την υποβάθμιση των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's Ντέβεν Σάρμα πρόκειται να παραιτηθεί τον επόμενο μήνα και θα αντικατασταθεί από στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας Citigroup, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Ο 55χρονος Σάρμα θα παραιτηθεί από τη θέση αυτή την οποία κατέχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και θα αντικατασταθεί από τον 53χρονο Ντάγκλας Πίτερσον.

Η αλλαγή αυτή πραγματοποιείται ύστερα από τις επικρίσεις που δέχθηκε ο οίκος αξιολόγησης μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ και την έρευνα που διεξάγει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τον μη αρμόζοντα τρόπο με τον οποίο ο Standard & Poor's αξιολόγησε δεκάδες ομόλογα που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια.

Read more...

Άφαντος ο Καντάφι - Επανεμφανίστηκε ο γιος του

newpost.gr
Άφαντος ο Καντάφι - Επανεμφανίστηκε ο γιος του
Με την Τρίπολη να έχει πέσει σχεδόν ολόκληρη στα χέρια των αντικαθεστωτικών ο Καντάφι διαπραγαμτεύεται τη φυγή του με τα άλλα κράτη. Την ίδια ώρα ο γιος του Σαϊφ ο οποίος είχε συλληφθεί χθες σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος, δηλώνοντας ότι ο πατέρας του είναι στην Τρίπολη και ότι η κατάληψη της πόλης είναι «παγίδα» που έστησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Καντάφι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ξενοδοχείο εμφανίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί ο γιος του Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλαμ. Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλ-Ισλαμ, τον οποίο είχαν συλλάβει Λίβυοι επαναστάτες δήλωσε «Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο. Όλος ο κόσμος μπορεί τπ επιβεβαιώσει. Όλα πάνε καλά». Σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC, εάν ο πατέρας του, είναι ασφαλής και καλά στην Τρίπολη, απάντησε "Φυσικά".


Τα ξημερώματα αντικαθεστωτιοί τόνιζαν ότι ηΗ μάχη για την ανάληψη του ελέγχου του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη θα είναι άγρια. «Οποιοσδήποτε βρίσκεται μέσα έχει λίγες ελπίδες να γλιτώσει».

Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε πριν από τα ξημερώματα, την περιοχή της κατοικίας του Μουαμάρ Καντάφι, μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο πηγές των επαναστατών.

Οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί, ακολουθούν της χθεσινής ρίψης πυραύλων τύπου Σκουντ, από κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης, στην περιοχή του Συνταγματάρχη Καντάφι, Σίρτι.

Οι Λίβυοι επαναστάτες εξακολουθούν μέχρι σήμερα Τρίτη, να στέλνουν ομοϊδεάτες τους από τη Βεγγάζη, στην Τρίπολη, προκειμένου να ενισχύσουν την κυριαρχία των αντικαθεστωτικών στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Η εποχή του Μουάμαρ Καντάφι φτάνει στο τέλος της», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως ο λίβυος ηγέτης πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία.

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες της, αποδεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι που έχουν παγώσει. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι καταθέσεις αυτές φτάνουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια. O Ομπάμα είχε χθες Δευτέρα επικοινωνία με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η Χίλαρι Κλίντον συζήτησε το θέμα της Λιβύης με τους ομολόγους της υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών.
Read more...

Oι νέες διοικήσεις σε νοσοκομεία και υγεινομικές περιφέρειες μετά τις συγχωνεύσεις

Ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις

Τους νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
Τους νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Άρχισαν οι τοποθετήσεις των νέων διοικητών στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, ενώ ολοκληρώθηκε η αναδιάταξη των διοικήσεων των νοσοκομείων στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων όμορων υγειονομικών μονάδων. Νέοι προέδροι, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, τοποθετήθηκαν επίσης τόσο στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), όσο και στο Εθνικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ).

Συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου διορίζονται διοικητές στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονία και Θράκη) ο Κωνσταντίνος Τσιτουρίδης, στην 6η (Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά και Δυτική Στερεά) ο κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος και στην 7η (Κρήτη) ο κ. Γεώργιος Φραγκιαδάκης.

Νέος πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), αναλαμβάνει ο κ. Λεωνίδας Ανωμερίτης και του Εθνικού Κέντρου Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ) ο κ. Παναγιώτης Γκούμας.

Τέλος, μετά την αναδιάταξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων υγειονομικών μονάδων και της ενοποίησης των διοικητικών τους δομών, διαμορφώθηκαν κοινές διοικήσεις σε 78 ομάδες νοσοκομείων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αποφάσεις σήμερα από Βερολίνο, Παρίσι

Κρίσιμη συνάντηση Σόιμπλε, Μπαρουάν


http://img.protothema.gr/70EDB0602D2BD8DFEC13B21CA97D4B6F.jpg
Τα βλέμματα της Ευρώπης –και όχι μόνο- είναι σήμερα στραμμένα στο κρίσιμο ραντεβού που θα έχουν το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, λίγες ημέρες μετά την… άκαρπη συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ.

Στην ατζέντα των δύο υπουργών επισήμως είναι οι αποφάσεις για την προώθηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και την μεσομακροπρόθεσμη σύγκλιση της ευρωοικονομίας. Ανεπισήμως όμως, το καυτό θέμα στην ατζέντα είναι το τί μπορούν να κάνουν για να πείσουν τις αγορές κεφαλαίου ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει την στροφή στην ύφεση και την νομισματική αναταραχή.

Κυρίως όμως το τί μπορούν να κάνουν με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το οποίο υφίσταται δραματική πίεση από την περασμένη εβδομάδα και κυρίως μετά την απόφαση της FED να θέσει θέμα ελέγχου της ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν δραστηριότητα στις ΗΠΑ, δηλαδή όλες τις μεγάλες ευρω-τράπεζες. Λέγεται -και μάλλον έτσι είναι- ότι αφορμή για την απόφαση αυτή που τάραξε κυριολεκτικά τα νερά ήταν το γεγονός ότι μία μεγάλη (γαλλική;) τράπεζα χρειάσθηκε περί τα 500 εκατ. δολάρια και καμία άλλη τράπεζα δεν της τα δάνειζε...

Το ραντεβού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα αφού θα επαναβεβαιωθούν και οι σημαντικές για τη χώρα μας αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Από την πλευρά του χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα καθυστέρησης της 6ης δόσης του δανείου από την Τρόικα. Ερωτηθείς σχετικά με τα αιτήματα διαφόρων χωρών για εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση της Ελλάδας απάντησε ότι «οι δανειακές ανάγκες του Σεπτεμβρίου είναι αποφασισμένο ότι θα καλυφθούν ούτως ή άλλως, μπορεί να βρεθεί μεταβατικό σχήμα, γιατί υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Ούτως ή άλλως υπάρχουν τα 45 δισ. του πρώτου προγράμματος». Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «είναι σε προωθημένο στάδιο και προχωράει καλά. Η διαδικασία αυτή υπολογίζουμε να ολοκληρωθεί τις πρώτες δυο βδομάδες του Οκτωβρίου».

Read more...

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

Αναζητώντας την συναίνεση


Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Με την εισήγηση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Κατά την εισήγησή της η κ. Διαμαντοπούλου απέσυρε τη διάταξη, με την οποία εξομοίωνε τις πενταετείς σπουδές με master. Η υπουργός Παιδείας φαίνεται να έχει αποδεχθεί ορισμένες αλλαγές, με στόχο να ψηφισθεί και από τη ΝΔ το νομοσχέδιο επί της αρχής. Οι αλλαγές δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν, κυρίως για το Συμβούλιο Διοίκησης, την εκλογή πρύτανη και κοσμητόρων.

Σε δήλωσή της λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας η υπουργός Παιδείας δήλωσε για τη συναίνεση: «Το σχέδιο για την αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει 80 άρθρα. Επί αυτών η Νέα Δημοκρατία, διά του εκπροσώπου της, κατέθεσε προτάσεις σε εννέα σημεία.

» Σε όλα έχουν γίνει παρεμβάσεις και συνθέσεις, εκτός από δύο θέματα που είναι η εκλογή του πρύτανη και του κοσμήτορα. Δεν θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να ακυρώσουν τη συναίνεση».

Το υπουργείο φαίνεται πως δέχθηκε αναβάθμιση της Συγκλήτου με αυξημένες δραστηριότητες, αύξηση της συμμετοχής των μελών ΔΕΠ στο Συμβούλιο Διοίκησης από επτά σε οκτώ, έναντι έξι εξωπανεπιστημιακών και διατήρηση του τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής μονάδας.

Η Σύνοδος των πρυτάνεων, που συνεδρίασε εκτάκτως την Δευτέρα στο Λαύριο, κάλεσε την ύστατη αυτή στιγμή τη Βουλή των Ελλήνων να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια όπως έχει και να προασπίσει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο».

Η ΠΟΣΔΕΠ με επιστολές προς τους βουλευτές του καλεί να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή, ενώ καλεί τα μέλη της σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις ως τις 2 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα καυτηριάζει επίσης το ότι «μία ημέρα πριν την συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου και το τελικό κείμενο δεν δόθηκε», γεγονός που οι καθηγητές ερμηνεύουν ως «επιβεβαίωση της ανυπαρξίας διαλόγου».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κουτρουμάνης: «Μεγάλη η εισφοροδιαφυγή από τους εργαζόμενους στα ταξί»

newpost.gr
Κουτρουμάνης: «Μεγάλη η εισφοροδιαφυγή από τους εργαζόμενους στα ταξί»
«Ανεξέλεγκτες διαστάσεις είχε πάρει η εισφοροδιαφυγή στο χώρο των απασχολουμένων στα ταξί», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή για την ανάγκη να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες ταξί στην αποπληρωμή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.



Στην απάντησή του ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει τις αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου για τις ρυθμίσεις των καθυστερούμενων εισφορών όλων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ με γνώμονα και τις δυσκολίες των επαγγελματιών αλλά και την ανάγκη της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών οργανισμών και τη διατήρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Όσον αφορά την ασφαλιστική ενημερότητα και τη διαδικασία ελέγχου ΚΤΕΟ των Δημόσιας Χρήσης Αυτοκινήτων, ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι «η επαναφορά της ασφαλιστικής ενημερότητας ως απαραίτητου δικαιολογητικού στη διαδικασία τεχνικού ελέγχου οχημάτων Δημόσιας Χρήσης που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η οποία είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο χώρο των απασχολουμένων στα ταξί, για όσο χρόνο ίσχυσε η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, προκαλώντας προβλήματα στα οικονομικά του ΟΑΕΕ».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής, στην ερώτηση του, επισήμαινε ότι «οι ιδιοκτήτες ταξί προκειμένου να περάσουν ΚΤΕΟ αλλά και να συμμετάσχουν σε επιδοτούμενα από το ΕΣΠΑ σεμινάρια οφείλουν να προσκομίζουν έγγραφο ασφαλιστικής ενημερότητας» και ακόμη ότι «εάν δεν έχουν καταβεβλημένο ή συνολικά ρυθμισμένο το χρέος από τις ασφαλιστικές εισφορές τους δεν μπορούν να υποβληθούν στη διαδικασία ελέγχου ΚΤΕΟ», με κίνδυνο να τους αφαιρεθεί η άδεια αν δεν περάσουν από τον τεχνικό έλεγχο. Ο κ. Παπουτσής εξέφραζε την θέση ότι «όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε απελπισία τον κλάδο των ταξιτζήδων ο οποίος πέραν αυτών πλήττεται και από την αιφνίδια και μη επαρκώς αιτιολογημένη αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης, σε αναφορά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους».
Read more...