Ποιοι και γιατί πουλάνε μαζικά;
Και υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία διότι η καταστροφή δεν είναι οι 900 μονάδες, αλλά πιθανότατα, μια παραμονή σε αυτά τα επίπεδα για πολύ καιρό. Τότε ένα βασικό «όπλο» της κυβέρνησης οι ιδιωτικοποιήσεις πάνε «περίπατο» με ολέθριες συνέπειες.
Η χειρότερη λύση την οποία αρχίζουν να ψιθυρίζουν κάποιοι ξένοι επενδυτές, είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε Lehman Brοthers της Ευρώπης - μετά και την ανακοίνωση της S&P για χρεοκοπία εντός του 2011 - ωστόσο κάποιος πρέπει να αντιτείνει το επιχείρημα ότι τα λεφτά που θα χρειαστούν κατόπιν θα είναι πολύ περισσότερα από όσα χρειάζονται για την διάσωση της Ελλάδας.
Μιας διάσωσης, η εφαρμογή της οποίας, όπως προκύπτει από ανακοινώσεις και δηλώσεις πολιτικών και εκπροσώπων από την Ευρωζώνη, φαίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση…
Πάντως, το χρηματιστήριο είναι βέβαιο ότι κάτι μας λέει για τα μελλούμενα. Με μια λογική προσέγγιση αυτό δεν μπορεί να είναι παρά η στροφή στην παραγωγή, διότι οι επενδύσεις σε «χαρτιά» θα αποδώσουν πλέον σε βάθος χρόνου στην Ελλάδα. Άλλωστε πρέπει πρώτα να παραχθεί αποτέλεσμα και μετά να έχουμε αποδόσεις.
Κι αυτό γιατί οι τράπεζες – που βρίσκονται στην αγκαλιά του κράτους- που κατανέμουν κεφάλαια στην οικονομία χρειάζονται χρήματα για να επανεκκινήσουν την οικονομία.
Έτσι, και σήμερα η Αθήνα, ως συνήθως, ξεκίνησε αρνητικά, αλλά από το μεσημέρι και μετά κατέρρευσε. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 911,07 μονάδες χάνοντας 3,15%. Την ίδια ώρα τα spreads είχαν εκτοξευθεί πάνω από τις 1500 μονάδες, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν για δεύτερη ημέρα άνοδο.
Tο μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι σε αυτά τα χαμηλά 14ετίας ( σήμερα έφθασε στις 901 μονάδες) οι συναλλαγές ανήλθαν σε 61,3 εκατ. ευρώ, τζίρος ο οποίος ουσιαστικά είναι υψηλός αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τον Αύγουστο πολλοί διαχειριστές μένουν εκτός αγορών.
Αρνητική πρωταγωνίστρια η μετοχή της Εθνικής στα 3,23 ευρώ και πτώση 9%. Πάνω από 9,6% για την MIG και άνω του 5% η πτώση για Alpha Bank, Εurobank. Ρευστοποιήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς με 7,5% και 10% πτώση για το Ταχυδρομικό.
Στον αντίποδα, κέρδη 1,82% για την Τράπεζα Κύπρου, 0,34% για την Coca- Cola, 0,14% για τα Ελληνικά Πετρέλαια και 1,57% για τον Τιτάνα – στον οποίο συνεχίζονται οι αγορές μετοχών.
Κέρδη 0,44% για την Motor Oil.
Όλα αυτά σε μία ημέρα με θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια – με εξαίρεση τις ήπιες απώλειες σε Μιλάνο και Μαδρίτη – και με το spread του 10ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται στις 1.525 μονάδες, παραπέμποντας σε κόστος δανεισμού κοντά στο 19% για την ελληνική οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου